Sebzelerin sulanması

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazı
  • #2037

    Arzu Dinçel
    Katılımcı

    Merhaba arkadaşlar,
    Sebzelerin sulanması hakkında neler söyleyebilirsiniz?
    Kimileri çok sudan çürüyor, kimileri kuruyor. Nedir püf noktası acaba?

    #2038

    Egemen Altun
    Katılımcı

    Öncelikle sebzelerin bünyesinde %60-90 oranında su olduğundan, diğer bitkilere nazaran su, sebzeler için çok önemlidir.
    Kullanılan su havalanmış olmalıdır. Soğuk olmamalıdır. Tuzlu olmamalıdır. Suyun içinde sebzelere zarar verebilecek madensel maddeler olmamalıdır.

    #2039

    Atilla Soysal
    Katılımcı

    Merhaba,
    İlk sulamalara gün dönümünden sonra başlanır.
    Fideler dikilip can suyu verildikten sonra, hava kurak değilse meyveler çıkıncaya kadar sulamaya başlanmamalıdır.
    Can suyu verildikten sonra havalar kurak gidiyorsa, meyveler çıkıncaya kadar 1-2 defa sulama yapılabilir.
    Sulama sabah ve akşam serin vakitlerde yapılmalıdır.
    Düzensiz ve yetersiz sulama sebzelerin acılaşmasına, şekillerinin bozulmasına sebep olur.
    Sebzelerde yeterli verim alınabilmesi için sulamaya gerekli özen gösterilmelidir.

    #2040

    Timur Kıroğlu
    Katılımcı

    Selamlar,
    Arkadaşlara ilave olarak ben de en çok yetiştirilen yada tüketilen birkaç bitkinin sulamasından bahsedeyim.

    Domates: Domates fideleri dikildikten sonra can suyu verilir. Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Sonrasında ilk meyveler görülene kadar sulama yapılmamalıdır. Eğer kurak bir dönemse bir iki kere su verilebilir. Normal sulamaya yörelerin iklim özelliklerine göre değişik zamanlarda başlanır. 7-12 gün arasında sulama yapılır. Saba erken saatlerde ya da akşam serinliğinde sulama yapılmalıdır.

    Biber: Su bitkiyle direkt temas etmemelidir. Sulamalara 7-10 günlük aralıklarla devam edilir. Biber, çiçeklenme döneminde hassastır.

    Patlıcan: Patlıcan fideleri tutuncaya kadar bir kaç defa sulanır. Fidelerin büyümesi sırasında su kesilir, 2-3 defa çapa yapılır. Patlıcan çiçek açtıksan sonra daha çok su ister.

    Salatalık: İlk meyveleri görülene kadar ara ara sulanır. Meyveler olgunlaşmaya başladıktan sonra bol ve sık su verilmelidir. Düzensiz sulama meyvelerin şekilsiz olmasına sebep olur. Su ihtiyacı karşılanmazsa, meyveler acılaşabilir.

    Fasulye: 15-20 gün ara ile sulanmalıdır. İlk iki sulama çiçeklenmeden önce, diğer iki sulama ise çiçeklenmeden sonra uygulanır. İlk sulamadan itibaren 15-20 gün ara ile 4 defa sulama uygulanır.

    #2041

    Arzu Dinçel
    Katılımcı

    Çok teşekkürler. Umarım bu sefer tutar. En iyi bakabildiğim sebze, süs biberleri 🙂

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
X
X