Hatırlatma: Parke kaplama maliyeti hesap tablosu, 2023 senesinin malzeme ve işçilik fiyat ortalamaları baz alınarak oluşturulmuştur. Ortalama ebattaki bütün şantiyeler için güvenle fiyat analizi yapmanızı sağlar. Parke metrajınız çok düşük ise (ör. 20m2'den az) işçilik fiyatını tablodakinden daha yüksek öngörünüz. Ya da tam aksine kaplama metrajınız çok yüksek çıkıyorsa (ör. 200m2'den fazla) metraj çapınıza oranla, hem işçilik hem de malzeme fiyatlarında bir miktar düşüş olabilecektir. 'Hesaplarıma Dön' butonuna tıklayarak, diğer iş kalemlerinizin maliyetlerini de hesaplayabilirsiniz.
GENEL BİLGİ
Parke yer döşemelerinde sıkça kullanılan bir kaplama çeşitidir. Çevreci yaklaşımlar ve ekonomik nedenlerden dolayı doğal bir malzeme olan masif ahşap parkelere talep azalmıştır. Uygun fiyatlı laminant ve lamine parkelerin uygulama kolaylığı bu malzemelere duyulan ilgiyi arttırmaktadır. Parke gruplarının özellikleri: 1. Laminant parke:
Üzeri desen baskılı kağıda reçine emdirilerek elde edilen kaplama levhalarından üretilen bir parke çeşitidir. Diğer parke türlerine göre en uygun fiyatlı olanıdır. 7–8 mm kalınlıktaki MDF, HDF ya da yongalevha üzerine yapıştırılarak üretilir ve yüzeylerine cilalama işlemi yapılmaz. Laminant parkelerin bazı türleri kanserojen maddeli yapıştırıcılar kullanılarak üretildiğinden sağlığa zararlı olabilir. E1 standartlarına sahip olan laminant parkeler ise kanserojen madde içermez. 2. Lamine parke:
Ahşap malzeme tabakalarının birbirine yapıştırılması ve bunların üzerine nitelikli ağaçtan ince bir kaplama yapılması ile ortaya çıkan bir parke türüdür. Genellikle üç katmandan oluşur.
Cilalı olarak kullanıma sunulan lamine parkeler, laminant parkeye göre daha pahalı ve masif parkeye göre daha uygun fiyatlara satılır. Modeline göre kilitli yüzer sistem veya tutkallı yapıştırma ile zemine uygulanabilir. Aşınan yüzeylere iki veya üç kereye kadar sistre ve cila işlemi yapılabilir. Üst yüzeyi sadece tek bir ahşap parça görüntüsünden oluşanlarına tek strip veya plank denir. Lamine türünün en pahalısı tek strip olanlardır. Sonra sırasıyla iki strip ve en uygun fiyatlı olan üç strip lamine gelir. 3. Masif parke:
Uygun kalitedeki iyi kurutulmuş ahşabın 16–20 mm gibi kalınlıklarda ince tabakalar ve şeritler halinde kesilmesi ile yapılır. Geleneksel parkelerin yapımında, dayanıklılık açısından meşe, gürgen, dişbudak, gül ağacı gibi sert ağaçlar kullanılır. Masif parke parçaları tutkal ile zemine yapıştırılarak uygulanır. Boşluklar zımpara tozu ve vernik karışımı ile doldurulur ve cilalanarak zemin yüzeyi kullanıma hazır hale getirilir. Uygulamada nitelikli işgücü gerektirdiğinden en pahalı parke olarak bilinen masif parkeler aynı zamanda diğerlerinden daha kalıcıdır.
Parke fiyatını hesaplarken süpürgelik konusu da önemle dikkate alınmalıdır. Örneğin plank lamine kaplanmış bir zeminin kenarlarına laminant kaplamalı süpürgeliklerden takılırsa, kaliteli parkeye yazık olur. Oysa standart kalitede laminant bir parkenin lake süpürgelikle birlikte döşendiğinde kendisini nasıl ortaya çıkarttığını pek çok örnekte görmüşüzdür. Süpürgelik parkenin özelliklerini ortaya çıkarttığından, özenle seçilmelidir. Montaj esnasında birleşim köşeleri usta bir işçilikle uygulandığında ortalama bir bütçe ile bile çok tatmin edici sonuçlar elde edilir.
Parke döşenecek zeminin şapının düzgün olması şarttır. Aksi halde parke altında çukurlar ve tümsekler oluşacaktır ve bu durum son derece rahatsızlık verir. Zemin yeterince düzgün değilse, maliyete şap işini de eklemeyi unutmamak gerekir. Yüzeyin şap ile düzeltilmesinin malzeme ve işçilik bedellerini hesaplamak ve alınacak malzemelerin miktarlarını net şekilde belirlemek için 'Hesaplarıma Dön' butonuna tıkladıktan sonra zemin şapı bölümüne yönelebilirsiniz. Pürüzsüz bir zemin, ses yalıtımı şiltesi ve kaliteli bir süpürgelik iyi bir uygulamanın vazgeçilmezleridir.