Mimarobot - Hesap Makinesi

Mimari Proje ve Uygulama Bedellerini Hesaplayın

Dış Cephe Yalıtım Maliyeti


Dış Cephe Yalıtım Maliyeti


Malzeme + İşçilik

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?

[[[[]],[[]],"and"]]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Hatırlatma: Dış cephe yalıtım maliyetleri hesap tablosu, 2024 senesinin malzeme ve işçilik fiyat ortalamaları baz alınarak oluşturulmuştur. Ortalama ebattaki bütün şantiyeler için güvenle fiyat analizi yapmanızı sağlar. Yalıtım yapılacak alanın metrajı çok düşük ise (ör. 100m2'den az) işçilik fiyatını tablodakinden daha yüksek öngörünüz. Ya da tam aksine cephe metrajınız çok yüksek çıkıyorsa (ör. 1000m2'den fazla) metraj çapınıza oranla, hem işçilik hem de malzeme fiyatlarında bir miktar düşüş olabilecektir. 'Hesaplarıma Dön' butonuna tıklayarak, diğer iş kalemlerinizin maliyetlerini de hesaplayabilirsiniz.


GENEL BİLGİ

Dış cephe yalıtım kaplaması yapılmadan evvel, iskele yardımıyla cephedeki sökülebilecek olan herşeyin (gider boruları, vs.) muhafazaya alınması gerekir. Ardından cephedeki onarımlar yapılmalıdır. Yalıtım levhalarının subasman profiline oturtularak cepheye yapıştırılması işlemi ile süreç başlar. Dübelleme aşaması tamamlanınca sıva fileleri sıvalı yüzey üzerine uygulanır. En son fileli köşe profilleri ile pencere kenarları düzgünce kaplanır ve son sıva katı bütün cepheye atılır. Kurumuş sıvanın üzerine astar katının çekilmesinden sonra cephe boyaya hazır hale gelmiş olur. Cephe boyaları hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ve maliyetlerinizi hesaplamak için 'Hesaplarıma Dön' butonuna tıkladıktan sonra dış cephe boya maliyetleri bölümüne yönelebilirsiniz.
Mantolama işlemini duvarın dış yüzeyinden yapmak sağlıklıdır. Dış cephe yalıtımını yaparken duvarları nem ve ısı farkının verdiği tahribatlardan da korumuş olursunuz. Mantolama binaların ömrünü uzatır. Çevre için tehlike oluşturmamak ve iş güvenliği açısından cephedeki iskeleli çalışma alanı mutlaka koruma filesi ile kaplanmalıdır. Yalıtım plakaları taşıma esnasında zarar görmemiş olmalı ve aralarında boşluk kalmayacak biçimde duvara yapıştırılmalıdır. Aksi halde boşluklarda oluşabilecek hava köprüleri cephenin boyasının çatlamasına veya yalıtımdan tam verim alınamamasına sebep olur. Dekoratif mineral sıva, donatı sıvası tamamen kuruduktan sonra 1-3mm arası bir kalınlıkta atılmalı ve duvarın dış yüzeyinde sert ve koruyucu bir katman oluşturmalıdır.
image
image
Mantolama malzemesini seçerken öncelikle EPS veya XPS levhalar arasında seçim yapmak gerekir. Standart EPS fiyat açısından en uygun olanıdır. Ancak malzemenin yoğunluk miktarı düşük olursa ve iklimi sert bölgelerde kullanıldığında verimli bir yalıtım elde edilemez. Bu sebeple sipariş vermeden levhaların dansitesini öğrenmek ve 18kg/m³'ün altında yoğunlukta olanlardan kaçınmak gerekir. EPS'nin karbonlu türü ise XPS ile rekabet edebilecek özelliktedir. Standart levhalara oranla % 20 daha iyi yalıtım yapar. XPS tamamen kapalı bir hücre yapısına sahip olduğu için su emme ve buhar difüzyon direnci en yüksek olanıdır. Ayrıca üretim şartları gereği 23kg/m³ dansitenin altında üretilmez. Mantolama yapılacak binanın bulunduğu bölgenin iklim şartları göz önünde bulundurularak seçim yapmak gerekir. Sıcak iklimi olan bir bölgede 16kg/m3 dansitede standart EPS kullanılabilinir. Ancak iklimi soğuk bölgelerde yoğun dansiteli XPS'den şaşmamak doğru karar olacaktır.
Cephe yalıtımı malzemesini seçerken dikkate alınması gereken bir diğer unsur ise cephenin duvar yapısıdır. Örneğin cephe duvarları 30cm kalınlıkta gazbeton ile örülmüşse, malzemenin yalıtım özelliği yüksek olduğundan sert iklimdeki yapılar için bile pahalı bir mantolama malzemesine gerek duyulmaz. Oysa tuğladan örülmüş bina duvarları daha özellikli malzemelerle yalıtılmalıdır. Türkiye şartlarında gazbeton veya düşey delikli tuğla ile örülen duvarların üzerine yapılacak mantolama, yapının bulunduğu bölgenin iklim şartları da dikkate alınarak 2-5cm arasında seçilebilir. Yatay delikli tuğlalı veya betonarme duvarlarda ise levha kalınlığı 4-8cm arasında düşünülmelidir. Isı yalıtımının verimliliği doğru malzemelerin seçimi ve uygulamacı ekibin işçilik kalitesine bağlıdır. Aşamaların tümü konusunda uzmanlaşmış teknik personel tarafından kontrol edilmeli ve meydana gelebilecek bütün risklere karşı uygulama esnasında gerekli önlemler alınmalıdır.
  • Mimarobot - Hesap Makinesi
  • Mimarobot - Hesap Makinesi
  • Mimarobot - Hesap Makinesi
  • Mimarobot - Hesap Makinesi
  • Mimarobot - Hesap Makinesi

Tasarım: Mimarobot Ltd.
Tüm Hakları Saklıdır © 2024