Zaha Hadid

Okuma Süresi: 2 dak

 

Zaha Hadid 1950’de Bağdat’ta doğmuştur. Londra Architectural Association okulunda mimarlık okumadan önce Beyrut Amerikan Üniversitesinde Matematik Bölümünü bitirmiştir. Mezuniyetinden sonra okulundaki hocaları ile 1977’de ortağı olduğu Office For Metropolitan Architecture’da çalışmaya başlamıştır.

Ancak 1980’de bu ortaklıktan ayrılıp kendi Londra merkezli bürosunu kurmuştur.

1980’lerde Architectural Association’da ve Dünyanın başka yerlerinde prestijli kurumlarında ders vermiştir. Graduate School of Design’da, Harvard üniversitesinde, illinois üniversitesinde, Hamburg’daki Hochschule für Bildende Künste’de, Knowlton mimarlık okulunda eğitmenlik yapmış, American Academy of Arts and Letters’ın onur üyesi olmuştur.

Zaha Hadid, Pritzker Ödülü’nü kazanan ilk kadın olmuştur. Genelde malzemelerinin sınırlarını zorluyor gibi görünen güçlü, bükülmüş biçimler kullanır.

Hadid’in yapıtları şehir planlamadan ürün tasarımına, iç mekan ve mobilyaya uzanan tasarımın bütün alanlarını kapsar. Yapıtları mevcut kentsel peyzajları güçlendirerek düşsel bir estetiğin peşinde yeni uzamsal konseptlerle deneyler yapar.

Yapıların planları bazen kafa karıştırıcı görünen çoklu perspektif noktalarını kullanırsa da bütünlüklü etkileri Modernist tasarımları aracılığıyla izleyiciyi ve çevreyi birleştirerek içine çekmektir.

Hadid’in ilk yapıtları yeni, umulmadık mekanlar ve açılar yaratan asimetrik keskin köşeler, sıra halinde yerleştirilmiş yassı düzlemli katlar ve geçirimsiz gibi görünen formlara yer verir.

Hadid, yapılarını tasarlar, planlarını hazırlarken ön eskizlerini birleştirir ve camla metalleri, plastikle betonu mimarlık ve kentsel tasarımın sınırlarını zorlayan geleneksel olmayan yöntemlerle biraraya getirmek için bilgisayar programlarını kullanır.

En son projeleri ve gerçekleştirilmesi planlanan projeler için hazırladığı ödüllü tasarımları daha çok organik, daha az geometrik biçimleri kapsar ve Modern mimarlığın görünürde imkansız olanı başarabileceğini kanıtlar.

Hadid’in, temel ilgi alanları ve eş zamanlı olarak sürdürdüğü uygulama, eğitimcilik ve araştırmalardır. Kavramsal planları geniş çevrelerin beğenisini kazanmıştır.

Irak asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid 31 Mart 2016 tarihinde, 65 yaşında bir kalp krizi sonucu dünyaya gözlerini yumdu ancak çalışmaları ve olağanüstü eserleri ile ölümsüzlüğünü zaten ilan etmişti.

Pek çok uluslar arası yarışmanın kazananı olan Hadid’in, teorik, etkili, kalıpları yıkıcı olan projelerinin pek çoğu başlarda inşa edilmemiştir. Örneğin Hong Kong’daki Tepe kulübü (1983) veya Galler’deki Cardiff Körfezi opera binası (1994).

2005’te İsviçre’deki Basel Kumarhanesi projesiyle ödül almıştır.

2004’te Pritzker Mimarlık Ödülü’nü alan ilk kadın mimar olmuştur.

Daha öncesinde mimariye olan katkılarından dolayı CBE’ye layık görülmüştür.

Ayrıca Beyrut Amerikan Üniversitesinden onur diploması almıştır.

Zaha Hadid’in Mimarlık bürosu 350’den fazla çalışanı ile Londra da bulunmaktadır.

2008’de Forbes dergisinin ‘Dünyanın En Güçlü 100 Kadını’ listesinde 69uncu olmuştur.

Hadid, Irak Hükümeti tarafından Irak’ın Merkez Bankasına yeni bir bina tasarlaması için de görevlendirilmiştir. Bu proje kendi ülkesi için yaptığı ilk proje olmuştur.

Dekonstrüktivist mimarın uygulanan projelerinden bazıları:

1994: Vitra yangın istasyonu, Weil am Rhein, Almanya

2001: Kuzey Hoenheim araba parkı, Hoenheim, Fransa2002: Bergisel Kayak pisti, İnnsbrück, Avusturya2003: Rosenthal Çağdaş Sanatlar Merkezi, Cincinnatti, Ohio, ABD

2005: BMW Merkez Binası, Leipzig, Almanya

2005: Ordrupgaard ek binası, Kopenhag, Danimarka

2005: Phaeno Bilim Merkezi, Wolfsburg, Almanya

2006: Meggie’s Centres Victoria Hastanesi, Kirk Caldy, İskoçya

2006: Tondonia Şaraphane Otağı, Haro, İspanya

2007: Eleftheria Meydan Yenilemesi, Lefkoşa, Kıbrıs

2007: Hungerburgbahn Yeni İstasyonları, İnnsbrück, Avusturya

2008: Chanel Mobile Sanat Pavyonu (Dünya Çapında), Tokyo, Hong Kong, Newyork, Londra, Paris, Moskova (2006-2008)

2008: Köprü Pavyonu, Zaragoza, İspanya

2009: Johann Sebastian Bach Pavyonu, Manchester uluslar arası festivali, Manchester, Birleşik Kralllık

2010: CMA CGM Kulesi, Marseille, Fransa

2010: MAXXI ulusal XXI. Yüzyıl sanatları müzesi, Roma, İtalya (2010 Stirling Ödülü)

2010: Guangzhou Opera Binası, Guangzhou, Çin Halk Cumhuriyeti


Etiketler:
Bu Wiki'yi Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır
Okunma: 39777
Önceki: Tadao Ando

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X