Torre Agbar Kulesi

Okuma Süresi: 1 dak

 

Agbar Kulesi İspanya’nın Katalonya bölgesindeki Barselona şehrinde yer alan 33 katlı bir yapıdır. Fransız mimar Jean Nouvel tarafından tasarlanan proje İspanyol mimarlık firması b720 Arquitectos ve inşaat firması Dragados tarafından inşa edildi. Yapı kullanıma  Haziran 2005’te açıldı. Barselona şehirinin El Poblenou bölgesinde yer alan binaya, binanın sahibi ve de Barselona’ya su sağlayan Aigües de Barcelona adlı firmanın ortaklarından birisi olan, Agbar Group’un ismi verildi.

Torre Agbar’ı tasarlayan mimar Jean Nouvel bu tasarımı gerçekleştirirken Barselona şehirine yakın olan Montserrat dağından ve de bir gayzerin havaya yükselmesinden esinlendiğini, yapının şeklinin bu şekilde oluştuğunu belirtti.

Jean Nouvel yapının tasarımı ile ilgili: ‘Bu, bir kule değildir, Bu, Amerikan anlayışındaki bir gökdelense hiç değildir. Bu, sakin şehrin ortasındaki eşsiz bir büyümedir. Ama, yatay şehirleri noktasal olarak bölen, çan kuleleri ya da asabi ince dikey yükselmelerden biri de değildir. Bunun yerine, toprağı delen akışkan bir kütledir. — hesaplanmış sabit basınç altındaki bir gayzerdir. Bu inşaatın yüzeyi, suyu anımsatmaktadır; yumuşak ve sürekli ama aynı zamanda geçirgen ve renkli derinliklerle- belirsiz, parlak, ince farklarla, kendini ortaya koymaktadır. Bu mimarı, dünya aittir ama taşın ağırlığına sahip değildir. Montserrat kıyılarından esen gizemli bir rüzgârının getirdiği eski bir Katalan saplantısının uzaklardan duyulan yankısıdır. Cisim ve ışıktaki belirsizlikler; Placa de Las Glorieas’ta başlayan yeni diyagonal Agbar kulesini kusursuzca gösterirken, gündüz ve gecenin uzaktan yansıması olarak da, Barcelona’nın gökyüzünü titretmektedir. Bu tekil nesne uluslararası kent için yeni bir sembol olmuştur.’ demiştir.

Yapı, standart mimari şekillerden farklı olduğu için yerli halk tarafından ‘el supositorio’ (fitil) veya ‘l’obús’ (mermi) olarak da isimlendirilmektedir.

Norman Foster’ın Londra’da tasarladığı ve ‘the Gherkin’ olarak da nitelendirilen 30 St. Mary Axe binası ile benzerlikler gösteren Torre Agbar’da yaklaşık 30.000 metre karelik ofis alanları, 3.210 metre karelik alana yayılmış mekanik ve tesisat odaları, 8.351 metrekarelik alana yayılmış bir oditoryum ve diğer yan hizmet işlevleri yer almaktadır. 33 katlı olan binada 4 bodrum katı da yer almaktadır. Oldukça özgün bir şekle sahip olan bu kulenin taşıyıcı sistemi betonarme sistem ile inşa edildi. Tamamı cam cephe ile kaplanan kulede 4.500’den fazla pencere için betonarme kabukta delikler açıldı. Torre Agbar, 154 metrelik Arts Hotel ve 154 metrelik Mapfre Kulesinden sonra şehirdeki en yüksek üçüncü bina olmuştur. Toplam yüksekliği 144,44 metredir. Bu binanın maliyeti, 130 milyon dolar civarında tutmuştur.


Etiketler:
Bu Wiki'yi Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır
Okunma: 40605
Önceki: Sydney Opera Evi
Sonraki: Turning Torso

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X