Sürdürülebilir Mimari

Sürdürülebilir Mimari

Okuma Süresi: 1 dak

 

Sürdürülebilir mimarlık binaların doğa ve insanla olan ilişkisini baz alır. Amacı, minimum enerji tüketen ve çevreye zararı az olan yapılar üretmektir. Sürdürülebilir mimarlığın en önemli özelliklerinden biri yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik vermesi ve bulunduğu alandaki enerjiyi etkin biçimde kullanmasıdır.

Sürdürülebilirlik, yapılarda kullanılan enerjinin verimli olması, yapıların çevre ile dost olması, iklimlere göre binaların kontrollü olarak ısıtılması, yeşil mimari, çevresel tasarımlar, ekolojik mimari gibi tanımlamaları içinde barındıran mimari anlayıştır. Küresel çevre sorunlarına çözüm getirmek bu anlayışın asıl amacıdır.

Sürdürülebilir mimari, malzeme, enerji, geliştirme alanı ve genel olarak ekosistem kullanımında, binaların çevresel etkilerini en aza indirgemeyi esas alır.

Sürdürülebilir mimari’nin hedefi macro ölçekten micro ölçeğe kadar inen tasarım sürecinde, yerel malzeme, altyapı, iklim, teknoloji, doğal kaynaklar gibi içinde bulunduğu bağlamsal verileri kullanarak, uzun vadede ve gelecek nesiller için de kendi kendine yetebilmesini amaçlar.

Dünyayı tehdit eden çevre sorunları karşısında: konforlu bir yapma çevre tasarlarken sonraki kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak, çevre kirliliğini önleyerek, sınırlı enerji kaynaklarını uygun değerde kullanan yapıları gerçekleştirmek, hammade ve enerji kullanımın optimize emek, bulunduğu topografyayı dikkate alarak tasarım yapmak, insanların ve tüm diğer canlıların sağlığını, ekosistemleri ve doğal kaynakları göz önünde bulundurmak, ürünler ve süreçlerin kendilerini kuşatan çevresel, ekonomik ve sosyal sistemlerle ilişkisini teslim etmek, bu sistemlere sürdürülebilir olmayan etkilerini önlemeye yönelik ölçüm sistemleri oluşturmak, sürdürebilir mimarlık tarzını benimseyenlerin dikkate aldığı konular arasında yer alır.

Artan çevre felaketleri ve bu konuda büyüyen hassasiyetin mimari alanında da bir yansımasının olması elbette kaçınılmaz bir durumda. Dolayısıyla birçok mimar ve tasarımcı, üzerinde fazla oynanmış tüketim körükleyici binalar yerine daha sürdürülebilir ve çevre dostu tasarımlara yöneldiler. Normalde çöpe gidecek olan yeniden kullanılan ya da geri dönüştürülen malzemeler, binanın yazın doğal havalandırmaya sahip olup kış için de güneş enerjisi biriktirecek şekilde konulanması gibi kaygılar bu akımın özellikleri arasında bulunuyor. Bu ilkeler sayesinde karbon salınımı daha aza indiriliyor ve yıllar boyu çevreye verilen zarara en azından bir ölçüde dur deniyor.

Sürdürülebilir Mimariyi anlamak için, ekolojik sorunların başlangıcı sayılan Endüstri Çağının mimarisi olan Modern hareketin yeniden sorgulanması gerekir. Sürdürülebilirlik kavramının mimari form üzerindeki etkileri, yersel, kültürel, iklimsel, teknolojik ve doğanın değerleri gibi kavramlara göre şekillenmektedir.

Dünyadaki çeşitliliği ve zenginliği olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir ayrıcalığımızın olmadığını aktaran bu kavram, mimari üretim pratiklerinin de bu anlayışa göre şekillenebileceği anlamını taşıyor.


Etiketler:
Bu Wiki'yi Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır
Okunma: 13756
Önceki: Pürizm
Sonraki: Uluslararası Tarz (İsviçre üslubu)

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X