Petronas Kuleleri

Okuma Süresi: 1 dak

 

Meşhur ikiz kuleler Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bulunuyor. 1998 ve 2004 arasında dünyanın en yüksek ikiz gökdeleni olan Petronas İkiz Kuleleri , Petronas petrol holdingin’in de yönetim binasıdır. 452 m yükseklikliğindeki gökdelen, 2004 yılında Taipei 101 binasının inşasının bitmesiyle dünyanın en yüksek gökdeleni olma unvanını kaybetti.

170.m yükseklikte 41 ve 42.ci katlar arasındaki çelik köprü ile kuleler birbirine bağlıdır. Köprü 2000 yılında kullanıma açılmıştır. Uzunluğu 58 m olan bu köprü 750 ton ağırlığındadır.

Kulelerin en uç çatısı ziyarete açık değildir. Kuleler, birçok alış veriş merkezi, doğal bilimler müzesi “Petrosains” , bir senfoni orkestrası, bir sanat galerisi ve birçok büro için alan sağlamaktadır. Kulelerden her biri 76 asansöre sahip olup, bunların 29 tanesi her seferinde 26 kişi taşıyan çift katlı asansörlerdir. İnşaat için 37.000 ton çelik kullanılan yapıda, 32.000 adet pencere vardır.

Mimari tasarımını “César Pelli & Associates Architects” mimarlık bürosu yapmıştır. Büro bu işinde, daha önce yaptıkları kule projelerindeki tecrübelerini kullanmıştır. Bunlardan biri, inşası gerçekleşmeyen Chicago’da ki “Miglin-Beitler Skyneedle” projesidir. Her iki kule de eşit karakeristik özellikler göstermektedir. Mimar César Antonio Pelli, çelik, beton ve camdan İslam mimarisini temel alan bir yapı meydana getirmiştir.

Malezya’nın dini, kültürel ve tarihsel geçmişini yansıtan Petronas, metal ve cam mimarisiyle, gündüz güneşi, gece de ışığı yansıtması nedeniyle, “Malezya’nın hem gündüz hem gece yaşayan ruhu” olarak kabul ediliyor.

Malezya”nın gündüz ve gece yaşayan ruhu Petronas Kuleleri, Asya”nın tüm mimari özellikleri ile etnik kültürünü yansıtıyor.

Malezya’nın petrol şirketi Petronas tarafından yaptırıldığı için Petronas adı verilen kuleler, mimari motifinde, sadece İslami değil, Asya’nın büyük Budist tapınaklarındaki çizgileri de yansıtıyor ve bu nedenle, Malezya’nın Malay ve Çinli etnik özelliklerinin oluşturduğu kompozisyonu öne çıkartıyor.

Petronas kuleleri, dünyanın en yüksek yapıları arasında tescillenmiş bulunuyor. Gökyüzü Köprüsü, Malezya’da, dünyada yaşayanlar ile ruhlar arasındaki bağlantıyı sağlayan bir köprü olarak, fiziki ve ruhani dünya arasındaki geçişi yansıtmak için de kullanıyor.

Ofis kuleleri alt giriş zeminiyle, çok katlı bir alışveriş ve eğlence galerisiyle birbirine bağlanıyor.

Dünyanın en büyük ikiz kuleleri unvanına sahip olan Petronas Kuleleri, fiziki ve ruhani dünya arasındaki geçişi yansıtan gökyüzü köprüsüyle birbirine bağlı bulunuyor.

Petronas kuleleri öncelikli olarak iş binası olarak tasarlanmış olup, geleneksel ikiz konseptiyle, bazı kesimler tarafından New York’daki Dünya Ticaret Merkezi’ne benzetilmektedir.


Etiketler:
Bu Wiki'yi Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır
Okunma: 15405
Önceki: La Sagrada Familia
Sonraki: Rosenthal CAC

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X