Yapılarda Isı Yalıtım Teknolojileri 1

Yapılarda Isı Yalıtım Teknolojileri

100 İzlenme
0

Isı yalıtımı, yapı endüstrisinin uzun yıllardır gündeminde olsa da maalesef ülkemizdeki yapılaşma zinciri içerisinde yakın zamana kadar çok dikkate alınmayan bir husus olageldi. Öyle ki, 2016 yılında çıkarılan bir yasaya kadar, nerdeyse hiç kimse binasını ısı yalıtımı yaptırmakla ilgili bir girişimde bulunmazken, yasanın zorlayıcı hükümleri nedeniyle artık yalıtım, esas yapı unsurları arasına girmiş durumda. Yapıların Enerji Verimlilikleri ile ilgili kanun ve bağlı enerji performansı yönetmeliği kapsamında; yapılar, beyaz eşya ve elektronik eşyalarda olduğu gibi enerji sınıflarına tabi olacaklar. A’dan f’ye kadar olan bu sınıflandırma içerisinde C değerinin altındaki yapıların, yönetmeliğe uygun olmadığı kabul edilecek ve yapıya iskan çıkarılmayacak. Tabii aynı yasa, mevcut yapıları da kapsıyor ki, binanın türü ve büyüklüğü ne olursa olsun, tüm yapıların ısı yalıtımı yaptırmaları dayasa ile zorunlu hale geliyor. Enerji kimlik belgesi ismi verilen denetim belgesine sahip olmayan yapı sahipleri, para cezasına çarptırılmalarının yanı sıra, binalarının iskanları geçici olarak askıya alınıyor. Bu durumda, yapının kiralanması, satılması ve hatta elektrik ve su gibi kamu hizmetlerinden faydalanması da imkansız hale geliyor. Yani, artık ısı yalıtımı, kaçınılabilecek bir uygulama değil.

Isı Yalıtımı Gerekliliği

Batıda ısı yalıtımı, uzun yıllardır özenle takip edilen bir yapılaşma unsuru. Zira, yalıtım ile harcanan enerji miktarı dramatik biçimde azaltılabiliyor ve hane gelirinden milli ekonomiye kadar büyük katkı sağlanabiliyor. Elbette harcanan enerjinin fosil yakı kaynaklı çevresel etkileri de aynı oranda azalacağından, ısı yalıtımı büyük anlam ifade ediyor.

Ancak ülkemiz; hiçbir fosil yakıt kaynağına sahip olmamasına karşın, bu yakıtları umarsızca harcayarak, ekonomik sıkıntılarını tetiklemek hususunda oldukça ısrarcı. Zira ısı yalıtım teknoloji yeni keşfedilmiş uygulamalar değil, uzun yıllardır sürdürülen işlemler ve ne mutlu ki, yalıtımda kullanılan bir çok materyali ülkemiz sınırları dahilinde son derece uygun maliyetlerle üretebiliyoruz. Ancak, ne var ki elimizdeki bu imkanı neredeyse hiç kullanmıyoruz. Tabii artık şartlar değişti ve kamusal zorunluluk haline gelen bu faydalı uygulama gerekli hale geldi.

Tabii ısı yalıtımı uygulamalarını yalnızca kamusal bir zorlama olarak değerlendirmek hiç de doğru değil. Isınma ve soğutma maliyetlerinde %50’den fazla maliyet avantajı sağlayan bu uygulamalar; konforlu yaşama uygun maliyetlerle erişebilmemizi sağlarken, dünyamıza da daha az zarar vermemizi sağlıyor. Yani menfaatlerimizle bu zorlamanın çakışan hiçbir noktası bulunmuyor.

Isı Yalıtım Teknolojileri

Mevcut şartlarda en pratik ısı yalıtım teknolojisi kuşkusuz mantolama olarak tanıdığımız uygulamadır. Yapının dış cephesinin bütünüyle yalıtım malzemeleri ile kaplanması uygulaması olan mantolama, birkaç farklı materyalle yapılabiliyor. Bunların en yaygın olan EPS mantolama ki, materyal maliyetleri nedeniyle sıkça tercih edilen bu uygulama oldukça ekonomik bir çözüm olarak öne çıkıyor. İkinci ve en etkili yöntem olan Taşyünü mantolama ise bir çok açıdan faydalı bir uygulama olmanın yanı sıra kullanılan neredeyse tüm materyallerin doğal ürünler olması sebebiyle daha nitelikli bir çözüm olarak kabul ediliyor. Ancak Taşyünü mantolama; EPS yöntemine göre daha maliyetli bir uygulama olduğundan, daha az tercih ediliyor.

EPS yanıcı olabilen bir materyal iken, taşyünü binlerce derece ısıya dahi dayanabiliyor ki, zaten yangın yalıtımında da taşyünü esas materyal olarak kullanılıyor. Ayrıca taşyünü kullanım ömrü ile ilgili sınır bulunmayan nadir materyaller içerisinde yer alıyor ve ses yalıtımında en etkili ürün de yine taşyünü olarak tanımlanıyor. Esasen hangi materyal kullanılırsa kullanılsın, yapıların ısınma maliyetlerinin ciddi şekilde azaltılması mümkün. Tabii sektör temsilcilerinin uygulama maliyetlerini optimize edecek geliştirmeler yapmaları da sonuçlar üzerinde ciddi etkiler ortaya çıkarabilecek çalışmalar olarak kabul edilebilir. Oldukça ciddi bir potansiyel olan, ısı yalıtım sektörü, yapı sektörünün hali hazırda en revaçtaki unsurları içerisinde gösterilmekte ve uygulamaların sektör mensuplarına ciddi gelirler sağladığı söylenebiliyor.

Yorum Ekleyin

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X