Mimarlık Öğrencisi Olmak 1

Mimarlık Öğrencisi Olmak

98 İzlenme
0

Mimarlık denince akla ilk olarak çizim yeteneğine sahip olmak gelir. Ancak ülkemizdeki eğitim sistemi mimarlık için çizim yeteneğine sahip olmak gibi bir şart koşmamaktadır. Mimari çalışmalara ilgi duyan ve sınavlarda yeterli puan alan herkes mimarlık eğitimi alabilmektedir. Burada belki de en önemli konu bu zor mesleğe gerçekten ilgi duymak ve elbette çok yoğun bir çalışma temposuna girmeyi göze almaktır.

Diğer yandan, elle çizim kabiliyeti olanlar bu eğitimde diğer öğrencilere göre daha avantajlı olabilir. Çünkü akıllarında şekillendirdikleri tasarımları hızlıca görselleştirebilmek elbette bir üstünlük sağlar. Bu beceri, özellikle eğitimin ilk senelerinde öğrencilerin işini kolaylaştıran bir durumdur. İlerleyen senelerde tüm öğrenciler sunumlarını bilgisayar yazılımlarını kullanarak gerçekleştirme yoluna gittiğinden, şartlar eşitlenmiş olur. Çizim yeteneği olan veya olmayanlar arasında artık yeni bir yarış başlar. Tasarım kalitesi daha ağır basan öğrenciler bu yarışı kazanan olarak bitirir. El çizimi ne kadar iyi olursa olsun, tasarım konusunda zayıf kalanların işi ise gittikçe zorlaşır.

Ödev sunumları sadece çizim programlarını kullanarak veya el çizimi ile yapılmaz. Tasarımı en iyi şekilde anlatan yollardan bir diğeri de maket yapımıdır. Akıldaki tasarımı üç boyutlu bir şekilde aktarmak üzere kullanılan en eski yöntemlerden birisidir, maket yapmak. İyi bir maket yapmak için malzemeleri yakından tanımak, yaratıcı olmayı bilmek ve becerikli ellere sahip olmak gerekir. Özellikle okulun ilk dönemlerinde sürekli maket ile çalışılmaktadır. Mimardan ellerini kullanarak aklındaki tasarımı sunmayı öğrenmesi beklenir. Maket yapımı esnasında mimar adayları defalarca ellerini kirletir, kazara keser veya acıtır. Ancak bu acılı süreç boyunca öğrendiklerini de asla unutmazlar.

Sonrasında bilgisayar ortamında, görselleştirme yazılımları ile çalışmaya başlanır.  Dijital modelleri yapabilmek için Autocad, Photoshop, Sketchup, 3ds Max, İllustrator gibi programları kullanmayı bilmek gerekir. Bunu öğrenebilmek için kurslara gitmek veya ders almak asla yetmez. Her mimar adayının bu konu ile yakından ilgili olması ve uzun süreler boyunca başında vakit harcaması gerekir. Fotoğrafçılığa ilgisi olanlar genelde ışık ve gölge gibi konulara daha hakim olabildiğinden, bu programlar ile daha fotorealistik ve gerçeğe yakın neticeler elde ederler.

Mimarlık Eğitiminin Zor Tarafları

Mimarlık eğitimi almanın diğer branşlara göre farklı zorlukları vardır. Öncelikle bu eğitimin üniversite öncesi görülen eğitimle pek benzerliği yoktur. Bu sebeple ilk başlarda öğrenciler çok fazla zorlanabilir. Öğrenciyi daha ilk seneden daha önceki yaşamından alışık olmadığı bir disipline ve yepyeni kuralların geçerli olduğu farklı bir dünyaya sokar. Bu sebeple önceleri bu eğitime alışmak biraz zaman alır. Her öğrenci kendine uygun bir çalışma düzeni tasarlayıp, kendi sistemini kurmalıdır. Aksi halde, yoğun bir temponun içinde kaybolacağından, bol bol sabahlamak ve uykusuz geceler geçirmek zorunda kalırlar.

Yapılan anketler, mimarlık öğrencilerinin 82%’sinin eğitimleri süresince haftada en az bir gün sabahlayarak ders çalıştığını göstermektedir. Çok farklı alanlardan dersler almak zorunda olan mimarlık öğrencileri, eğitimin yoğunluğu ve yükü altında zaman zaman ezildiklerini ifade ederler. Sanat tarihinden, inşaat derslerine; akustik dersinden, mimarlık tarihine; tasarım dersinden, güneş enerjisine; bilgisayar destekli görselleştirmeden, malzeme bilgisine pek çok farklı alanda eğitim alan öğrencilerin bir çoğunun disipline olmakta zorluk çektiği bir gerçektir. Vakit asla yeterli gelmemektedir. Bu sebeple mimarlık diplomasını almak için önce çok yorucu ve zorlu bir eğitim sürecinden geçmek gerekir.

Stüdyo dersleri diğer derslere göre farlı bir ortamda yapılır. Proje süreci boyunca hoca ve asistanlardan kritik almak gerekir. Öğrenci projesini şekillendirirken, hocalarının sürekli olarak eleştirilerine maruz kalmak suretiyle hem kendisini, hem de projesini geliştirmenin yollarını arar. Proje teslimine yönelik yapılan maketler ve çizimler öğrencileri günlerce uykusuz bırakabilir. Uykusuz ve bitkin bir halde jüri önüne çıkan bir öğrenci, bu sefer de projesini savunmak ve jüriyi oluşturan hocalarının bütün soru ve eleştirilerini cevaplamak durumundadır. Genelde projesine en hakim olan ve özgüveni yüksek öğrencilerin bu zorlu proje sürecini daha kolay atlattıkları gözlemlenir.

Mimarlık bölümünü okumayı seçen birçok öğrencinin yoğun ders programından ötürü boş vakitleri olmaz. Kendilerini dinleyebilecekleri bir vakit bile bulmakta zorlanırlar. Eğitimin süreceği dört sene boyunca yoğun bir eğitim süreci geçirirken, çeşitli gezilere katılarak gözlem yeteneklerini geliştirmeye çalışırlar. Bu geziler mezuniyet sonrasında sınıf arkadaşları ile bir araya geldikçe tatlı hatıralar olarak bol bol anılır.

Mimarlık eğitiminin masraflı olduğunun da altını çizmek gerekir. Tasarım yaparken fikirlerin çoğalmasını sağlayacak bir çok mimarlık dergisi ve kitaplar almak gerekir. Grafik özellikleri yüksek bir bilgisayar edinmek şarttır. Proje sunumlarında kullanılacak olan maketleri üretmek için satın alınacak malzemeler pahalıdır. Mimar adayları sürekli bir şekilde ufuklarını genişletmek üzere gezilere katılmalıdır. Bu kültür ve gözlem gezilerinin maliyetlerini de karşılayabilmek gerekir.

Mimarlık Eğitiminin Zevki Bir Başkadır

Genel anlamda bakıldığında Mimarlık eğitimini sevmeyen bir kişinin bu zorlu süreçte dersleri başarı ile tamamlaması ve okulu bitirmesi beklenemez. Fakat bu eğitimi tüm zorluklarına rağmen göze alan ve üretmek fikrinin cazibesine kapılanlar bu zorlu süreci fazla hasar görmeden tamamlayabilirler.

Mimarlık bir meslekten çok hayat biçimi haline gelir. Öğrencinin ilk öğrenim yılından itibaren yavaş yavaş kanına karışan bir madde gibidir. Öğrencinin hayata bakış açısını değiştiren ve onu şekillendiren çok güçlü bir etkisi vardır. Bu sebeple, önce mimarlık öğrenciyi şekillendirir. Sonrasında ise mimarlar yaşadığımız dünyayı şekillendirmeye başlarlar. Bunun zevkini tatmak ise kuşkusuz bütün zorluklara değer.

Yorum Ekleyin

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X