İç Mimarlık ve Dekorasyonun Farkı 1

İç Mimarlık ve Dekorasyonun Farkı

221 İzlenme
0

İç mimarlık ve dekorasyon çalışmaları birbiri ile bağlantılı konular olsada, aslında çok farklı faaliyetlerdir. İki kavramın sürekli olarak karıştırılması aslında bir tanım kargaşasından doğmaktadır.  Bu nedenle öncelikle her iki kavramın anlam ve tanımlamalarını hatırlamak ve ilgili faaliyetlerin kapsamı hakkında bilinçlenmek gerekir. İç mimarlık ve dekorasyon mekan tasarımının iki ayrı aşamasında yer alan tamamen farklı süreçlerdir.

İç Mimarlık Nedir?

İç mimarlık tamamlanmış yapıların iç alanlarının fen ve sanat kurallarına uygun biçimde düzenlenmesini kapsar. Kullanılan malzemelerden tesisat alt yapısına, aydınlatmadan havalandırmasına kadar her türlü detayın incelikle düşünüldüğü bir mimari alandır.  Yapıların iç mekanı hem teknik hem de sanatsal olarak bir bütün olarak ele alınmalı ve tasarlanmalıdır. Yapı tasarımı aşamasında proje gruplarında mimarlar ile birlikte yer alan iç mimarların konuyu daha farklı bir ölçekten ele aldığı iyi bilinir.

Mimarlar binalara daha geniş olçekten bakmaya alışıktırlar. Binanın aldığı ışık, arazi ile ilişkisi, güneşe göre nasıl konumlandığı, yapının kütleleri arasındaki uyum veya etraftaki diğer yapılar ile kurduğu bağlara bakarlar. Oysa yapının içerisinde oluşacak olan yaşam mekanlarını da detaylıca analiz etmek ve şekillendirmek gerekir. İç mimarlar tam olarak bu noktaya devreye girmeli ve mimarlar ile birlikte projelerde yer almalıdır. İç mimari daha detaylı bir bakış açısı ve uygulamaya dair teknik bilgi gerektirir.

İç mimaride mobilya malzemesinden metal kullanımına, cam birleşim detaylarından demir işçiliğine, alçı-sıva tekniklerinden aydınlatma araçlarına kadar bütün iç mekan malzemelerine hakim olunmalı ve gerektiği zaman çözüm üretebilecek kadar da teknik bilgiye sahip olunmalıdır. Bu bağlamda yapılacak hatalar sadece mekanın kullanışlı olmaması veya beğenilmemesi sonucunu doğurmaz. Bunun yanı sıra çeşitli kazalar, sağlık sorunları veya maddi kayıpların ortaya çıktığı da görülmektedir. Bu sebeple ciddiyetle ele alınması gereken bir tasarım ve uygulama işidir.

Dekorasyon Nedir?

Dekorasyon işi genel kültür, zevk ve tercihler ile ilgili bir hizmet alanıdır. Bitmiş bir yapının iç mekanları ve kullanım alanlarını kişilerin zevkine göre düzenlenmesi, süslenmesi veya daha işlevsel bir hale getirilme işidir. Bir dekoratör çok seyahat etmeli, ufkunu geniş tutabilmeli ve genel kültür seviyesi de mutlaka çok gelişmiş olmalıdır. Her türlü tarz ve zevke hitap edebilecek kadar bilgi ve kültürel donanım gerektiren zor bir meslektir. Bir dekoratörün ingiliz antikalarından yeni çıkan kumaş türlerine, ada mimarisinden kolonyal mobilyalara, fransız tarihinden osmanlı padişahlarının farklı zevklerine kadar her türlü tarihi bilgi, malzeme çeşitleri ve mimari tarza hakim olması beklenir.

Dekorasyon bir nevi mekan süsleme sanatı olarak da ifade edilebilir.  Dekoratörden beklenen en önemli unsur müşterinin karakterini ve kişisel zevklerini yansıtacak nitelikte bir iç mekan oluşturmasıdır. Bu sebeple bir dekoratör aynı zamanda bir psikolog gibi insan doğasını tanımalı, karakter analizi yapabilmeli ve bu doğrultuda kişileri iyi hissettirecek özel çözümler sunmalıdır. Müşterilerinin beklentisine göre, iç mekanlar dekoratör tarafından aydınlık, ferah ya da kasvetli, ağır şekilde dekore edilebilir. Burada önemli olan dekoratörün kendi zevkini ve benimsediği tarzı yansıtması değildir. Müşterisinin tarzını yakalamayı bilen dekoratörler bu alanda daha başarılı olurlar. Dekorasyon hizmeti alanlar, genelde olmak istedikleri karakteri dışarıya yansıtmalarını kolaylaştıracak olan dekoratörleri tercih ederler. Mekanlarında kullanılacak olan şekil ve renklerin anlamlarını ve insan psikolojisi üzerine etkilerini öğrenmek ve bu doğrultuda yapılan seçimlere göre tasarımın kişiye özel biçimde şekillenmesini arzu ederler.

İç Mimarlık ve Dekorasyonun Farkı

Dekoratörlerin iç mimarlardan farklı olarak iç mekanların teknik altyapıları konusunda bilgi sahibi olmaları beklenmez. Dekoratörler yapısal anlamda tamamlanmış yaşam mekanlarının kişiye özel hale getirilmesi, düzenlemesinin yapılması veya süsleme hizmeti gibi kişilerin özel zevklerine yönelik işlerde görev alırlar. Sorumlulukları, yapılar tamamlandıktan sonra başlamaktadır. Oysa iç mimarlar proje gruplarında yer almak suretiyle, mekanların oluşum aşamasında görev yaparlar. Bazı iç mimarların dekorasyon hizmeti verdiği bilinir. Ancak dekoratörlük tarih ve sanat bilgisi gibi konularda hakimiyet gerektiren, genel kültür seviyesinin ön planda olduğu, deneyim, tecrübe, çok yönlülük ve insan doğasını iyi tanımayı gerektiren farklı bir meslektir.

Yorum Ekleyin

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X