Harbin Opera Binası 1

Harbin Opera Binası

294 İzlenme

2010’da Birleşmiş Milletler’ce Müzik Şehri diye tanınan, her iki yılda bir Ağustos ayında dünyaca ünlü Müzik Festivaline evsahipliği yapan ve ülkenin ilk konservatuarının açıldığı yer olan Harbin, aynı zamanda, Çin’in hızla büyümeye devam eden 8. en büyük şehri. Kültür nüfusun gerisinde kalmasın diye Songhua nehri kıyısında ayrılan Harbin Kültür Adası projesi için uluslararası bir yarışma düzenleniyor. Yarışmayı Beijing merkezli MAD Architects kazanıyor. Ortaya inanılmaz güzellikte Harbin Operası çıkıyor.

Harbin Buz Şehri olarak da biliniyor. Ocak ayında -18 derecelerde seyreden, kolayca -24 derecelere de çıkan ( ayrıca rutubetle hissedilen soğuk daha da artıyor), soğuk yüzünden çelik kullanılan yapının çoğu parçası prefabrike olarak gelip burada birleştirilmiş.

Bu çetin iklimi göz önünde bulunduran MAD binaların çatılarında kardan esinlenmiş cam piramitler kullanmış. Bu sayede bölgede kıymetli olan gün ışığını da iç mekana çekiyor. Drenaj kanalları ve çatı buzlanmaya karşı ısıtıcılar ile desteklenmiş. Kıvrımlı dış cephe parkın etrafındaki bataklık alan ve nehrin hatlarıyla bütünleşirken beyaz alüminyum paneller ve cam uzun süren karlı kış mevsiminde bu bütünlük hissini daha da pekiştiriyor.

1.8 km2 büyüklüğündeki doğal parkta neredeyse 79000 m2ye yayılan opera kompleksi havadan bakıldığında üç yapraktan oluşuyor. Büyük yaprak 1600 kişiye hizmet verebilecek kapasiteye sahip büyük salonu barındırıyor. Salona yeraltındaki otoparktan çıkılıyor. Lobinin kıvrımlı beton duvarları ve piramidal cam tavanı bir buz mağarasını çağrıştırıyor. Bu soğuk ambians ağaçtan oyulmuş devasa bir heykeli andıran konser salonunun cephesi ve merdivenleri ile nefes kesen bir kontrast yaratıyor. Yerel mançurya dişbudağını tercih eden MAD ekibi konser salonunun içinde de duvarları, balkonları, locaları ve tavanları bu ağaçla giydirmiş. Şirketin kurucusu Ma Yansong bir müzik entrümanının içini hatırlatmak istediklerini söylüyor.

Küçük yaprak küçük bir salonu barındırıyor. Kısmen sahne arkası komple ses geçirmez camdan yapıldığı için (istendiğinde perde yardımıyla kapanıyor) kısmen de duvarlarda kullanılan, rüzgarın dövdüğü kayaları hatırlatan gri ahşap paneller sayesinde 400 kişilik salon dış mekanla bütünleşiyor.

Üçüncü yaprak dış mekan konserleri ve aktiviteleri için düşünülmüş. Buradan büyük salonun dış cephesindeki granit merdivenle çatısındaki seyir terasına çıkmak da mümkün.

a

b

c

d

Fotoğraflar: Hufton& Crow – Iwan Baan.

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X