Meslek Odalarından İstanbul Tepkisi 1

Meslek Odalarından İstanbul Tepkisi

235 İzlenme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NTV’nin canlı yayınında İstanbul‘da beklenen büyük deprem ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Yıllar önce de gündeme gelen İstanbul’a girişte vize uygulaması tartışmasını tekrar gündeme taşıyan Erdoğan’ın kentin planlarına uyulmadığını söylemesi de şaşkınlık yarattı.

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre; Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendiren TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, vize uygulamasının Anayasal olarak mümkün olmadığını, bunu yıllar önce de dile getirdiklerini söyledi. İstanbul’da yapı ve nüfus yoğunluğunun da vize uygulaması ile çözülemeyeceğine vurgu yapan Giritlioğlu, “İstanbul’a yatırımları plansız şekilde çeken, plansız şekilde geliştirerek nüfusun artmasına neden olan yaklaşımdır hatalı olan. Kanal İstanbul projesi önemli bir örnek. Bu iktidarın ısrarla savunduğu, inatla yapmayı planladığı bir projedir. İstanbul’a 2 milyon nüfus getirecekler. Bunun sorumlusu iktidar. Planlara uyulmuyor diyen Erdoğan bunun hiç mi farkında değil?” dedi.

“Bu planları kim yaptı?”
Ormanların, tarım alanlarının, meraların, su havzalarının yapılaşmaya açıldığını ifade eden Giritlioğlu “Kentin içinde sürekli yükseklikler arttırıldı. Bu planları kim yaptı? Başka bir ülke mi yaptı bu planları? Bu iktidar eliyle bütün bunlar gerçekleşti.” dedi.

“Nüfus azaltma gibi bir kaygısı yok”
“Algı operasyonu ile hedef şaşırtılmasın” diyen Giritlioğlu eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Sözün bittiği yerdeyiz. Gündem değiştirmeye çalışıyor. Bunlar yeni şeyler de değil. Tuhaf, katı polis devleti önlemleri ile kentlere girişi yasaklamak hiçbir meseleyi çözmez. Çözüm, bölge ölçeğinde üretim merkezleri yaratarak nüfusu seyreltmek olabilir. Yasaklamalarla değil de planlama kararları ile sorun çözülür. Bilim bunu söyler. Vize getirerek yasaklarla değil. Kanal İstanbul’a 2 milyon nüfus getirilecek. Nüfus azaltma gibi bir kaygısı yok. Kanal güzergahında arazilerin nasıl el değiştirdiğini, yabancılara arsa satışlarını biliyoruz. Kimse kimseyi kandırmasın.”

Mussolini ve Hitler örneği
TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu da vize benzeri önlemlerin geçmişte Osmanlı İmparatorluğu döneminde ve İngiliz işgali sırasında uygulandığını, dünyada da Mussolini tarafından Roma’da, Hitler’in de Almanya’da benzer kısıtlamaları hayata geçirdiğini hatırlattı. Demokrasi ve hukukun gelişimine bağlı olarak bu yasakların zamanla kalktığını söyledi.

Marmara bölgesi ve özellikle de İstanbul’da 1950 sonrası planlamayı yok sayan politikalarla nüfus yoğunluğunun artmaya başladığını anlatan Muhcu, şunları söyledi:

“Erdoğan’ın İBB Başkanı olduğu 1994 ve sonrasında nüfus artışları devam etti. Ancak 17 Ağustos 1999 büyük Marmara Depremi’nin ardından nüfusta bir azalma eğilimi gözlemlenmeye başlanmıştı. Bu koşullarda İstanbul, bölgesiyle birlikte yeniden planlanabilirdi. Ama öyle olmadı. AKP’li belediyeler ve son 20 yıllık AKP iktidarı döneminde İstanbul’a nüfusun gelmesi için projeler gerçekleştirildi, cazibe merkezleri yaratıldı. Kentsel dönüşüm projelerinin tamamı İstanbul’a göçü özendiren bir yaklaşım içinde ele alındı. Bununla da yetinilmedi, yurt dışına konut-iş yeri pazarlandı. Bu kapsamda İstanbul’un mutlak yapı yasağı olan tarım arazileri, içme suyu havzaları, ormanlarında olağanüstü bir yoğunluk artışı getirildi. Apartmanlar yerine 20-30 katlı gökdelenler dikildi.”

“Sorumlusu Erdoğan”
2000 yılı sonrasında İstanbul’da 10 milyonluk nüfus artışı gerçekleştiğini belirten Muhcu şöyle devam etti: “Yanlış kentleşme politikaları ve yatırım kararlarına bağlı olarak 10 milyon ek nüfus İstanbul’a yerleşti. Bunun sorumlusu Erdoğan’dır. Aynı politikaları şu an deprem bölgesinde dahi sürdürürken İstanbul’a giriş yasağı ya da kısıtlama koymaktan bahsetmesi rant politikalarından vazgeçildiği anlamına gelmiyor. Tersine, kentsel ranttan elde ettiği güçle bugün inşa edilen otokratik rejimin baskıcı anlayışın yansıması. Kanal İstanbul’un çevresinde 2 milyon nüfus yerleştirmek istiyor. Anadolu Yakası’nda 1 milyondan fazla nüfus yerleştirmek istiyor. Bu politikalara son vermeden kentsel yaşamı düzenlemek, birtakım rant kararların önlemek olası değil.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X