Foçalılar Taş Ocağına Karşı Direniyor 1

Foçalılar Taş Ocağına Karşı Direniyor

215 İzlenme

İzmir’in Foça ilçesinde, 2 bin 500 yıllık Pers Mezarı Anıtı’nın da içerisinde yer aldığı ve doğal sit alanı olan bölgede taş ocağına karşı mücadele sürdüren yaşam savunucuları, topladıkları imzaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına teslim etti.

BirGün’de yer alan habere göre; imzaların teslim edilmesinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenlendi. Foça’da Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu tarafından yapılan açıklamaya, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Foça Kent Konseyi, Konak Kent Konseyi, KESK, DİSK, İzmir Tabip Odası ve demokratik kitle örgütleri destek verdi.

Bu projenin orman alanı ve tarım arazisi olarak kullanılan ve planlanan alanın maden faaliyetine konu edilmesinin planlama ve yer seçim ilkelerine aykırı olduğunu vurgulayan Ruken Arslan, “Buraya taş ocağı açarsanız, önce toprakla birlikte orman ve bitki örtüsü ortadan kalkacak. Doğamızın dış görünüşü bozulacak, erozyon hızlanacak, tarım alanları zarar görecek. Yer altı su sistemimiz bozulacak, çökmeler olacak. Yaydığı toz ve gürültü çevrede halk sağlığını ve canlı yaşamını olumsuz etkileyecek. Gürültü ve görüntü kirliliğine neden olacak, çamur atıkları çevreyi kirletecek. En sonunda geriye tehlike yaratan falezli, dev su dolu çukurlar kalacak ve geriye telafisi mümkün olmayan doğa tahribatı torunlarımıza miras kalacak.” dedi.

Arslan, şunları dile getirdi: “Foça halkı olarak, Foça Belediyesi olarak, Foça’da zeytincilik, hayvancılık, tarım yapanlar olarak, çocuklarına talan edilmemiş doğa ve tarih bırakmak isteyenler olarak itiraz ediyoruz. Gözünüzü taş doyursun. Kapitalizmin daha çok kar ve rant hırsıyla canlı yaşamı ve ekosistemi tehdit etmesine; doğanın ve tarihin bu kadar cömert davrandığı bir coğrafyaya bu kadar pervasızca saldırılmasına, talan edilmesine geçit vermeyeceğiz.”

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X