Fetihtepe'de Yıkılan Binalar 'Asbest' Tehlikesi Taşıyor 1

Fetihtepe’de Yıkılan Binalar ‘Asbest’ Tehlikesi Taşıyor

221 İzlenme

İstanbul Okmeydanı’nda iddiaya göre, kentsel dönüşüm bölgesinde hiçbir güvenlik önlemi alınmadan yıkım çalışmaları başladı. İş Güvenliği Uzmanı Ertuğrul Bilir, yalıtım amacıyla kullanılan ve havada asılı kalarak kansere yol açabilen asbest maddesinin Fetihtepe’deki yıkılan binalarda olabileceğine işaret etti.

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre; Fetihtepe Mahallesi’nde AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nin zorunlu kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor. Hakları verilmeden kentsel dönüşüme zorlanan yurttaşların direnişi devam ediyor. İddiaya göre, yıkımlar hiçbir güvenlik önlemi alınmadan başlandı.

Güvenlik önlemleri alınmadan yapılan yıkımların yurttaşların sağlığını etkileyeceğini belirten İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi üyesi ve İş Güvenliği Uzmanı Ertuğrul Bilir, “2000 ve öncesi binaların önemli bir kısmında havaya karışan ve asılı kalan, solunduğunda da ciğerlere ulaşıp kansere yol açabilen asbest maddesi kullanıldı. Yasalara göre, binaları yıkmadan önce asbestin temizlendiğine ilişkin olarak rapor alınması gerekiyor.” dedi.

Raporlar için bölgeden numune alınması ve laboratuvarda incelenmesi gerektiğini belirten Bilir, “2010 yılından sonra asbest kullanımı yasaklandı. Öncesinde yapılan binalarda rapordan sonra eğer asbest varsa, o zaman ortamın tozumasını engelleyen özel bir çalışmayla asbestin oradan sökülmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

Fetihtepe’de yapılan yıkım çalışmalarında asbest temizleme çalışmasına dair hiçbir şey görmediklerini söyleyen Bilir, “Ben Fetihtepe’deki yıkımlarda böyle bir sürecin işletildiğini duymadım. Büyük bir olasılıkla da yapılmadı.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X