Bakanlığın Onayladığı Planı Mahkeme İptal Etti 1

Bakanlığın Onayladığı Planı Mahkeme İptal Etti

306 İzlenme

İstanbul’un Tuzla ilçesindeki İstasyon Mahallesi‘nde bulunan 43 dönümlük arazi 2019 yılında, Yayla Mahallesi‘ndeki 33 dönümlük arazi de 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “rezerv yapı alanı” yani afet risklerinin azaltılması için kentsel dönüşüm yapmak üzere yeni konut alanı ilan edildi.

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre; Tuzla Belediyesi’nin her iki arazi için hazırladığı ve bakanlık tarafından onaylanan imar planları mahkeme kararı ile iptal edildiği ortaya çıktı.

Bunun üzerine belediye rezerv yapı alanları için tekrar plan hazırladı. Bakanlık bu planları da onaylayarak itirazlar için askıya çıkardı.

“Kamu yararına aykırı”
İstasyon Mahallesi’ndeki 43 dönümlük rezerv yapı alanı için hazırlanan planların açıklama raporunda yer alan bilgilere göre İstanbul 9. İdare Mahkemesi, önceki planları, mevzuat hükümlerine uygun olmadığı, bölgeye gelecek nüfus ihtiyaçlarını karşılayacak donatı ve eğitim, sağlık alanlarının oluşturulmadığı, planlamanın kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Yeni planda eğitim ve park için ayrılan alanların büyüklüğü arttırıldı. Askıya çıkan yeni plan ile ticaret, turizm ve konut için ayrılan 26 bin metrekarelik alanda 6 katlı binalar inşa edilecek.

Şehirleşme prensiplerine aykırı bulundu
Yayla Mahallesi’ndeki Penguen sitesi ve yakın çevresini kapsayan 33 dönümlük arazinin bakanlık tarafından geçtiğimiz yıl onaylanan planları da İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından şehirleşme prensiplerine, planlama yöntemlerine, kentsel yerleşmenin mevcut ve gelecekteki durumuna uygun olmadığı gerekçesi ile iptal edildi.

Yeni planda inşaat yoğunluğunda bir değişiklik yapılmadı. Emsal 2, olarak belirlendi yani alanda yaklaşık 42 bin metrekarelik konut inşaatı yapılacak. Binaların yüksekliği de 7 kat olarak sınırlandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X