Antalya’nın Açık Hava Müzesi Karaalioğlu Parkı Yok Oluyor 1

Antalya’nın Açık Hava Müzesi Karaalioğlu Parkı Yok Oluyor

509 İzlenme

Antalya’da erken Cumhuriyet döneminde inşa edilip kentin simgelerinden biri haline gelen Karaalioğlu Parkı’nda Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’nun onayı olmadan başlatılan inşaat çalışmaları ve tarihi alan üzerinde oluşan tahribat, tespit edilerek kayıt altına alındı.

Gazete Duvar’dan Ceren Deniz’in haberine göre; Kaleiçi’ni çevreleyen 1’inci derece doğal sit olarak tescilli Karaalioğlu Parkı’nda yaptığı incelemede, izinsiz yapılaşma sırasında ağaçların da kesildiğini belirleyen Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu, izinsiz uygulamaların ve inşaat malzemelerinin Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırılmasını istedi. Bu talebin ardından izinsiz yapılar yıkılsa da parkın birçok yerinde beton kalıntıları ve tahribat izleri hâlâ duruyor.

Parkla ilgili bir rapor yayınlayan Antalya Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu, çay bahçesi ve restoran yapmak için girişilen çevre düzenlemesinin doğal yapının bozulması anlamına geldiğini, hem insanların hem biyoçeşitliliğin yaşam alanını daraltan uygulamalar olduğunu vurguladı. Asırlık ağaçların kesilmesi ve parkın betonlaştırılmasının değeri ve emeği göz ardı eden bir yaklaşım olduğunun belirtildiği raporda, “Bu miras, ranta kurban edilemez” denildi.

Antalya’nın Açık Hava Müzesi Karaalioğlu Parkı Yok Oluyor 2

‘Cumhuriyetin ayak izleri’ uyarısı
Karaalioğlu Parkı’nda insanları ya bir çay bahçesine ya da bir restorana oturmaya zorla davet eden sistemin artık değişmesi gerektiği vurgulanan raporda, “Parklarda elbette sosyal donatılar olabilir. Ancak bu sosyal donatılar, Karaalioğlu Parkı’ndaki gibi ‘kapital kondu cafe’ olarak karşımıza çıkmamalıdır. Ayrıca, Karaalioğlu Parkı tarihi ile uyumlu genç Cumhuriyet’in ayak izlerini taşıyan bir alan olması gerekirken, sözde modern kültürle yozlaşan bir alana dönüşmesi, maalesef gelecek kuşaklara açıklaması zor bir hezeyan olarak miras kalacaktır. Beton döküm işlemi toplumun tüm kesimlerinden gelen baskılar neticesinde durdurulmuş, beton ve diğer donatılar alandan alınmıştır. Ancak alanın bir kısmı yeniden ağaçlandırılırken, denize bakan kısmının ise yeniden yeşillendirilmek yerine toplum baskısının geçmesinin ardından yeniden ‘kafeci’ mantıkla işletilmek istenmekte olduğu gözlenmiştir” ifadeleri yer aldı.

Büyükşehir: Kiralayan işletme yaptı
Antalya’nın açık hava müzesi niteliğindeki Karaalioğlu Parkı’nda Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nin çevresindeki çay bahçelerinin bulunduğu alanda izinsiz başlatılan inşaat çalışmaları, kent halkının tepkisi ile gündeme geldi. Konuyla ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, kural dışı inşaatın belediye işletmelerinden biri olan ANSET’ten yer kiralayan işletmeci tarafından yapıldığı belirtildi. Kaleiçi’ni çevreleyen tarihi surların bulunduğu parkta, başlatılan bir inşaat çalışması sırasında da sur taşlarının kaldırılarak yerine geleneksel bir Kaleiçi evi yapılması tartışmalara neden oldu. Arkeologlardan gelen tepkiler üzerine sur taşları yeniden düzenlenip önü açılsa da inşaat sahasında tarihi tahribat devam etti.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X