Mimarlar
-
- Konu
- Sesler
- Taze
-
- 5
- 4
- 3
- 4
- 3
- 3
- 2
- 5
- 2
- 2
- 3
- 2
- 3
- 5
- 3
Yeni konular oluşturmak için giriş yapmanız gerekir.
Güncel Haberler › Forumlar › Mimarlar
Yeni konular oluşturmak için giriş yapmanız gerekir.
mayıs, 2022
09eki(eki 9)00:0029may(may 29)00:00"Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı" Sergisi Uzatıldı
Deniz Artun’un küratörlüğünde gerçekleşen, 1850–1950 arasında Türkiye’de yaşamış ve yaratmış sanatçı kadınların eserlerinden bir seçkiye yer veren "Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı" sergisi 29 Mayıs 2022 tarihine kadar uzatıldı.
DEVAMINI GÖSTER...
Yıldız Moran (1932–1995) Yankı, 1952, NoraCaussen ve Yıldız Moran’ın yansıması Londra, 80×80 cm, Ed. 6+1 A.E., Yıldız Moran Arşivi
Çiğdem Simavi hâmiliğinde ve ÜNLÜ&Co sponsorluğunda düzenlenen Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı, Meşher’de açıldı. Deniz Artun’un küratörlüğünde gerçekleşen sergi, yaklaşık 1850–1950 arasında Türkiye’de yaşamış ve yaratmış sanatçı kadınların eserlerinden bir seçkiye yer veriyor.
Ben-Sen-Onlar, ismini Şükran Aziz’in sergideki bir eserinden alıyor. Sergi, çoğunluğu “ben”leşememiş ve dolayısıyla sanat tarihi tarafından kaydedilmemiş kadınları tek tek fark etmenin yanı sıra, kolektif bir “biz”in oluşabilme koşullarını da araştırıyor. Aynı zamanda Meşher bu sergi ile, Türkiye’den çağdaş sanatçı kadınları köklerini keşfetmeye davet ediyor.
Ben-Sen-Onlar bir isimden, gruptan, kurumdan diğerine çekilmiş düz çizgilerin dışında kalan bütün kadınların ve eserlerin anıldığı ve anlatıldığı bir “başka” zamana işaret ediyor. Böylece sergiyle, kadınlara kendilerinin kahraman oldukları bir “yüzyıl” armağan ediliyor.
Meşher’in üç katında gerçekleşen sergide, 117 sanatçıdan 232 eser yer alıyor. Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı, 29 Mayıs 2022 tarihine kadar İstiklal Caddesi’ndeki Meşher’de izlenebilir.
Deniz Bilgin (1956–1999), Madonna and the Child, 1996-Kâğıt üzerine guaş, 88×57,5 cm, Emel Meltem Yılmaz Koleksiyonu
Ben-Sen-Onlar sergisinin hâmiliğini üstlenen Çiğdem Simavi, yola çıkış amacını şöyle ifade ediyor: “Her zaman kadın emeğine, gücüne, dayanışmasına ve birleştiriciliğine inanan bir kadın oldum. Türkiye’nin sanatçı kadınlarını tüm dünyaya anlatmak, tanıtmak ve çoğunu içine sıkıştıkları gölgelerden çekip çıkararak gün ışığına kavuşturmak en büyük hayalimdi. Ülkemin kültürü ve sanatına olan hayranlığımın temelindeki sessiz kahramanların her zaman kadınlar olduğu bilinciyle, bu hayalimin peşinden gittim.”
Serginin sponsorluğunu üstlenen ÜNLÜ & Co’nun yönetim kurulu üyesi Şebnem Kalyoncuoğlu Ünlü de şunları söylüyor: “ÜNLÜ & Co olarak her zaman kadının gücünü ön plana çıkaracak çalışmalar yürütüyoruz. Yirmi beşinci yılımızı kutladığımız bu özel yılda da Türkiye’den sanatçı kadınlarının yüzyıllık emeğini ortaya çıkaran böyle bir sergiye sponsor olmak bizler için gurur verici. Ben-Sen-Onlar sergisi, sanat tarihinin gözden kaçırdığı ya da ihmal ettiği sanatçı kadınların fark edilmesi ve görünür kılınması için önemli bir kilometre taşı olacak.”
Emel Korutürk (1915–2013) Zeynep Tuval üzerine yağlıboya 47 x 38 cm, Korutürk Ailesi Koleksiyonu
Deniz Artun ve Kavramsal Yaklaşımı
Küratör Deniz Artun, Ben-Sen-Onlar sergisinin kapsamını belirlerken, Türkiye’de çağdaş sanatçı kadınların varlığının köksüz olduğunun altını çiziyor. Ancak Ben-Sen-Onlar sergisi bu tarihi yazmak iddiasında değil. Aksine yazılacak tarihin bir değil pek çok olduğunu hatırlıyor ve hatırlatıyor. Sergi, her bir kadının hatta her bir eserin alternatif tarihler kurabileceği “biz”e bir çağrı.
Ben-Sen-Onlar, Meşher binasının üç katına yayılıyor. Giriş katı “Ben”, aynada kendi mütevazı varlıkları ile karşılaşan şöhretsiz kadınlara odaklanıyor. Serginin farklı köşelerine yerleştirilen aynalar, tek bir kadının birkaç yüzünü yakalamaya çalışıyor. Kadınların, tarihten kendi kendilerini sildikleri, adlarının üzerini bile bile karaladıkları da oluyor. Dolayısıyla ayna, bazen de, eskiz aşamasında terk edilmiş eserleri ya da kariyerleri bir dev aynasına yansıtmaya ve onları “büyütmeye” yarıyor.
Birinci kat “Sen”, yumuşak ve birleştirici olan öteki ile karşılaşmaları anlatıyor. Öncelikli “sen” olarak çocukları çağırıyor. Portrelerin ve otoportrelerin çoğu, anne olmanın ya da olmamanın deneyimi ve öznellik, aile olmanın tanımı ve şefkat, sanatçı olmanın gücü ve ölümsüzlük hakkında düşünmek üzere davet ediliyor. Ayrıca “sen”, anneliğin idealindeki kutsallık ile çıplaklığın ideasındaki tenselliği karşı karşıya yerleştiriyor.
İkinci kat “Onlar”, kadınlara başkalarının gözünden bakıyor. Çiçek, özellikle vazoda olduğunda, başkaları tarafından kadınlara yakıştırılan sıfatları taşıyor: duygusal, kırılgan, amatör ruhlu, sıradan, domestik ve dekoratif. Pek çok sanatçı kadın, kendisinden güvenli ve zarif olanı resmetmesi beklendiği için, ancak vazoda çiçekler boyayarak resim yapabiliyor. Sergiye, hiçbir öncelik gözetilmeden, neredeyse kendiliğinden saçılan çiçekler, şematik aile ağacının, çizgisel bir sanat tarihinin de alternatifini temsil ediyor.
Tiraje Dikmen (1925–2014) Vazoda Çiçekler, Ekim 1999 Karton üzerine yağlıboya 40 x 25,5 cm, Sulhiye-Murat Gültekingil Koleksiyonu
Sanatçılar
Ben-Sen-Onlar, sanatçı kadınlara atölyelerinin ve daha çok da evlerinin dışında bir görünürlük kazandırmak üzere başlatılan bir araştırma. Öte yandan, yaklaşık olarak belirlenen 1850–1950 yılları arasında yaşamış ve çalışmış bütün kadınları bulmak ve listelemek kaygısı taşımıyor. Aksine, çok daha fazlasını keşfetmeye davet ediyor.
Sergide Yer Alan Sanatçılar: Naile Akıncı, Nükhet Aksoy, Maide Arel, Hale Asaf, Perran Berrünnisa Atamdemir, Jülide Atılmaz, Can Ayan, Neşe Aybey, Şükran Aziz, Hatice Şahiye Barlas, Iraida Barry, Behice Nuri, Saime Belir, Belkıs Mustafa, Lerzan Bengisu, Sabiha Bengütaş, Nimet Berdan, Aliye Berger, Semiha Berksoy, Mevhibe Meziyet Beyat, Deniz Bilgin, Zerrin Bölükbaşı, Zabelle C. Boyajian, Sabiha Bozcalı, Halet Çambel, Refia Edren Çiray, Nevin Çokay, Hamiye Çolakoğlu, Gül Derman, Didar Tahsin, Şükriye Dikmen, Tiraje Dikmen, Güzin Duran, Ayhan Dürrüoğlu, Afife Ecevit, Nazlı (Emin) Ecevit, Efruz Cemil, Melahat Ekinci, Esma Ekiz, Emine Semiyye Hilmi, Selma Emiroğlu, Özden Akbaşoğlu Ergökçen, Nebahat Erkekli, Mari Ertoran (Kaloyan), Semiha Es, Esma İbret Hanım, Eren Eyüboğlu, Fatma Saime Cenap, Seniye Fenmen, Sühendan Fırat, Bilge Friedlaender, Lina Gabuzzi, Filiz Özgüven Galatalı, Ruzin Gerçin, Mari Gerekmezyan, Vildan Gizer, Nevide Gökaydın, Beyza Gönensay, Bedia Güleryüz, Hatice Süleyman, Hayriye Nuri, Seta Hidiş, Sara Farhi Huntzinger, Selime Işıtan, Mürşide İçmeli, Nasip İyem, Naciye İzbul, Sare İsmet Kabaağaçlı, İvon Karsan, Gencay Kasapçı, Nevzat Kasman, Sevim Kent, Türkan Kıran, Sabahat Kırlı, Füreya Koral, Hakkiye Koral, Emel Korutürk, Melike Abasıyanık Kurtiç, Müreccel Küçükaksoy, Harika Lifij, Mihri Rasim (Müşfik), Yıldız Moran, Muhterem Ömer, Muide Esad, Müfide Kadri, Nedime Ahmet, Nevin Edhem, Nimet Raif, Nüveyre Faik, Maryam Özacul (Özcilyan), Necla Özbay Özdemir, Rahime Yusuf Ziyaeddin, Rana Salih, Ruhiye, Safiye, Kristin Saleri, Mukaddes (Erol) Saran, Bedia Sarıkaya, Leyla Gamsız Sarptürk, Melek Celal Sofu, Harika Söylemezoğlu, İvi Stangali, Virginia Stolzenberg, Emel Şahinkaya, Maryam Şahinyan, Nasra Şimmeshindi, Şükûfe İbrahim, Tâciser Salih Şâkir, Cahide Tamer, Leman Tantuğ, Zekavet Bayer Taş, Frumet Tektaş, Celile Uğuraldım, Melahat Üren, Mary Adelaide Walker, Fahrelnissa Zeid, Elisa Pante Zonaro
İvi Stangali (1922–1999) İsimsiz, 1950–1964 Kâğıt üzerine mürekkep 19,1 x 13 cm, Maya Stangali’nin izniyle
Sergi Yayını
Sergi için küratör Deniz Artun ile araştırma ve küratoryal çalışmaları yürüten Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı’nın metinlerini kaleme aldığı, eser ve efemera görsellerinin yer alacağı bir sergi kitabı hazırlandı. Şeyda Çetin ve Esra Satıcı’nın derlediği belgeler bir tür ortak bir albüm niteliğinde kitaba taşındı. İngilizce ve Türkçe olarak iki ayrı edisyon halinde yayımlanan kitap, Meşher ve Koç Üniversitesi Yayınları’ndan satın alınabilir veya çevrimiçi kitap platformlarından sipariş edilebilir.
Etkinlikler
Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı sergisine küratör Deniz Artun ve Meşher ekibinin hazırlayacağı bir etkinlik programı eşlik edecek. Konuşma, yetişkin atölyeleri ve çocuklara özel atölyeler çevrimiçi platformlarında ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Güncel etkinlik programına Meşher’in internet sitesi ve sosyal medya kanallarından erişilebilir.
Ekim 9 (Cumartesi) 00:00 - Mayıs 29 (Pazar) 00:00
10ara(ara 10)00:0031may(may 31)00:00Maziye Bakma Mevzu Derin
OMM - Odunpazarı Modern Müze, “Maziye Bakma Mevzu Derin” isimli karma sergiyi 10 Aralık 2021 - 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Gözde İlkin, Muamma, Kumaş üzerine Karışık Medya, 147×250 cm, Fotoğraf: Ozan Çakmak, 2014
Odunpazarı Modern Müze 31 sanatçıyı bir araya getirdiği, “Maziye Bakma Mevzu Derin” adlı sergisinde kolektif belleğin bir parçası olarak varlığını sürdüren insanın varoluş mücadelesinde aidiyet, uyum ve meydan okuma kavramlarını inceliyor. Toplumsal normlara dayanan alışkanlıklara ve ötekiyi tanımlama biçimlerine odaklanan sergi, tabu, özgürlük ve ifade alanları gibi kavramları sosyal düzen ve bu düzenin ritüelleri üzerinden sorguluyor.
Kutuplaşan bir bireysellik anlayışının hakimiyet sürdüğü bu dönemde “ifade özgürlüğü nedir?” sorusuna da cevap arayan sergide yer alan eserler, geleneksel teknik ve imgeler üzerinden inşa edilen ortak bir paydada buluşuyor. Aidiyet, adaptasyon, kabul görmeme, meydan okuma gibi kaçınılmaz insan olma hallerini araştıran ve kutuplaşan ve çelişkili perspektiflerin yarattığı, kökleri geçmişe uzanan birey-toplum çatışmasını irdeleyen eserler, parça ile bütün, birey ile toplum arasındaki sistematik ilişkiyi anlatıyor. Zamanın derinliklerinde gezinirken kişisel ve kolektif bilinç arasında yeni bağlar keşfetme imkânı sunan seçki, izleyiciye kendisine verilen roller, belirlenen sınırlar ve alternatif hayatlar hakkında yeni fikirler veriyor, bu bağlamda içinde bulunduğu konum ve durumları yeni bir ışık altında tekrar düşünmeye davet ediyor.
Kezban Arca Batıbeki, Kafes Projeleri 2: Kitsch Oda Projesi – Nereye Kadar?, Yerleştirme, 220x220x220 cm, 2005, Elgiz Koleksiyonu
OMM Sergiler Direktörü Zeynep Birced, Maziye Bakma Mevzu Derin sergisine dair düşüncelerini “Maziye Bakma Mevzu Derin, 20. yy’da Türkiye’de yaşanan toplumsal, kültürel ve siyasal değişimlerin bireyin varoluş çabası üzerindeki etkisi ile beraber bahsi geçen sosyolojik yapıya içkin aidiyet sorunsalına yoğunlaşıyor.
Sergi bugünden geçmişe bakarken, birçoğu üretimine 2000’li yıllarda başlamış; kendi köklerine dönerek bu konuyu inceleyen genç sanatçıyı, Türkiye çağdaş sanatının önde gelen isimleri ile bir araya getiriyor. Bu bağlamda bir kanon görevi gören sergi, birbirine eklemlenerek bütünlüklü bir külliyatin parçalarını oluşturan eserleri “ben ve ben olmayan” mefhumu üzerinden okumaya olanak sağlıyor.” şeklinde ifade ediyor.
Sinan Tuncay, Mahremi Umumi Gelin, Pigment Baskı, 80×56 cm, 5/7 + 2 AP, 2015
10 Aralık 2021 tarihinde açılışı gerçekleşecek sergide yer alacak sanatçılar arasında Ali Elmacı, Antonio Cosentino, Aydan Murtezaoğlu, Bengisu Bayrak, Can İncekara, CANAN, Cansu Yıldıran, Damla Yalçın, Eda Çekil, Fatma Bucak, Gözde İlkin, Halil Altındere, Hasan Özgür Top, İhsan Oturmak, Kezban Arca Batıbeki, Manolya Çelikler, Memed Erdener, Mustafa Boğa, Nancy Atakan, Nilbar Güreş, Nur Koçak, Olgaç Bozalp, Pınar Yolaçan, Ramazan Can, Rehan Miskci, Sinan Tuncay, Şener Özmen, Şükran Moral, Zehra Çobanlı, Zeren Göktan ve Zeyno Pekünlü bulunuyor.
“Maziye Bakma Mevzu Derin” sergisi 31 Mayıs 2022 tarihine kadar OMM’da görülebilecek.
Aralık 10 (Cuma) 00:00 - Mayıs 31 (Salı) 00:00
15ara(ara 15)00:0012may(may 12)00:00TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları
TÜBİTAK tarafından onuncu kez gerçekleştirilecek olan, üniversite öğrencileri arasında araştırma ve proje kültürünün yaygınlaştırılmasının amaçlandığı 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarına başvuru için son tarih 12 Mayıs 2022.
DEVAMINI GÖSTER...
TÜBİTAK tarafından onuncu kez gerçekleştirilecek olan, üniversite öğrencileri arasında araştırma ve proje kültürünün yaygınlaştırılmasının amaçlandığı 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarına başvuru için son tarih 12 Mayıs 2022.
Çeşitli kategori ve tematik alanlarda yapılacak yarışmalara başvurular e-bideb.tubitak.gov.tr adresinden çevrimiçi sistem üzerinden kabul edilecektir. E-posta ve posta yoluyla yapılan başvuruların dikkate alınmayacaktır; Program çağrı metninde belirtilen son tarihe kadar başvurularını sistem üzerinden onaylanması ve ilgili belgelerin sisteme yüklenmesi öğrencilerin sorumluluğundadır. TEKNOFEST bünyesinde gerçekleştirilecek final sergisinde kategoriler bazında dereceye giren öğrencilere ödül ödemeleri yapılacaktır.
ARBİS Kullanım Kılavuzu için tıklayınız.
Bu programın amacı, üniversitelerde öğrenim görmekte olan ön lisans ve lisans öğrencilerinin, aşağıda belirtilen alanlarda ülkemizin sorunlarına yönelik çözüm üreten ve bu doğrultuda bilgi ve becerilerini geliştiren proje geliştirmelerini teşvik etmektir.
Yarışma Akıllı Şehirler ve Ulaşım, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Eğitim, Enerji ve Çevre, Gıda ve Tarım, Makine İmalatı ve Otomotiv, Sağlık, Savunma, Uzay ve Havacılık, Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik olmak üzere dokuz alanda düzenlenmektedir. Yarışmaya bu kategorilerden yalnızca bir tanesine tek bir proje ile başvuru yapılabilir.
Yukarıda belirtilen ana alanlarda başvurusu yapılacak projeler aşağıda isimleri verilen tematik alanlardan birini kapsayacak şekilde hazırlanmış olması gerekir.
Aralık 15 (çarşamba) 00:00 - Mayıs 12 (Perşembe) 00:00
10oca00:0010may00:00İstanbul Kara Surları Topkapı Kaleiçi Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması
Fatih Belediyesi tarafından düzenlenen İstanbul Kara Surları Topkapı Kaleiçi Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması'na projelerin son teslim tarihi 10 Mayıs 2022, posta ile teslim alım için son tarih 12 Mayıs 2022.
DEVAMINI GÖSTER...
Fatih Belediyesi tarafından düzenlenen İstanbul Kara Surları Topkapı Kaleiçi Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması’na projelerin son teslim tarihi 10 Mayıs 2022, posta ile teslim alım için son tarih 12 Mayıs 2022.
Web Adresi
yarismalar.fatih.bel.tr
Banka Hesap Bilgisi
Hesap Alıcı Adı: Fatih Belediye Başkanlığı
Banka Şubesi: Vakıfbank Vatan Caddesi
IBAN: TR 89 0001 5001 5800 7287 9813 05
Açıklama: “TOPKAPI”
(Ad, Soyad ve TC numarası belirtilecek.)
Yarışmaya Katılım Koşulları
Yarışmaya katılacak ekiplerin her bir üyesinin aşağıdaki koşulların tamamına uymaları zorunludur. İdareyle ilişkilerin yürütülmesiyle sınırlı olmak üzere ekipten bir kişinin ekip temsilcisi olarak belirlenmesi gerekmektedir.
Yarışmaya katılan ekip ortaklarının her biri idareye karşı müştereken ve müteselsilen sorumludur. Yarışmaya katılacaklarda aranacak koşullar şunlardır:
Bunlara ek olarak; yarışmaya katılan ekiplerde kentiçi ulaşım, koruma ve tarih alanlarında uzman danışmanların bulundurulması tavsiye edilmektedir.
Yarışmaya katılmak isteyenler 100 TL (Yüz Türk Lirası) karşılığında yarışmaya kayıt yaptıracaklardır.
Yarışma şartname bedeli “TOPKAPI” açıklaması ile idareye ait banka hesabına, müelliflerden birinin ismi ile yatırılacaktır. Başvuru, “yarismalar.fatih.bel.tr” web adresinden üzerinden yapılacaktır. Başvuru sekmesinden erişim sağlanacak sayfada yer alan ad, soyad, TC numarası, adres, telefon bilgileri, dekont numarası vb. bilgiler doldurularak ve ödeme dekontu pdf formatında sisteme yüklenerek kayıt tamamlanacaktır. Yarışmaya kayıt için son tarih yarışma takviminde projelerin teslimi olarak belirtilen gündür.
Bahsi geçen tüm şartlara uymayanlar yarışmaya katılmış olsalar da projeleri değerlendirmeye alınmaz ve yarışmaya kabul edilmeme gerekçeleriyle birlikte üyesi oldukları meslek odalarına bildirilir.
Yarışma Takvimi
Jüri Üyeleri
Danışman Jüri Üyeleri
Asli Jüri Üyeleri
Yedek Jüri Üyeleri
Raportörler
Raportör Yardımcıları
Ödüller
3 eşdeğer mansiyon olmak üzere toplamda 6 ödül verilecektir.
Ayrıca satın almalar için 40.000 TL ayrılmıştır.
Jüri değerlendirme sonuçlarının ilanından sonra, yukarıda yazılı ödül, mansiyon ve satın alma tutarları, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine göre, yarışmacılara en geç 30 gün içinde net olarak ödenecektir.
Yer Görme
Jüri tarafından tavsiye edilmekle birlikte yer görmenin belgelenmesi zorunlu değildir.
Ocak 10 (Pazartesi) 00:00 - Mayıs 10 (Salı) 00:00
1927 Mimarlar Derneği tarafından bu yıl 9.su düzenlenen Mimarlıkta Eleştirel Okumalar Metin Yarışması, “Praksis ve Piksel Arasında: Dijital Ortamda Mimarlık Karşılaşmaları” üst başlığı çerçevesinde, mimarlık ve dijital ortam ilişkisini farklı boyutlarıyla tartışmaya açan metinleri bekliyor.
DEVAMINI GÖSTER...
1927 Mimarlar Derneği tarafından bu yıl 9.su düzenlenen Mimarlıkta Eleştirel Okumalar Metin Yarışması, “Praksis ve Piksel Arasında: Dijital Ortamda Mimarlık Karşılaşmaları” üst başlığı çerçevesinde, mimarlık ve dijital ortam ilişkisini farklı boyutlarıyla tartışmaya açan metinleri bekliyor.
Hemen her entelektüel üretimin ve paylaşımın, kamuoyuna en hızlı ulaşabildiği, dağıtıma/dolaşıma sokulabildiği bir mecranın biçim ve kapasitesine uyma, bu mecranın biçimini almanın olumlu ve olumsuz halleri uzun süredir tartışılmaktadır. Mimarlığın bir yandan aktörleri ve eylemleri ile bir dijital ortam malzemesi haline geldiği, diğer yandan yöntem ve içerik dönüşümleriyle çeşitlenen, zenginleşen mimarlık üretimlerinin farklı türde medya platformlarına (sosyal medya, bloglar, yarışmalar, arşivler, portaller vb.) malzeme olduğu da açıktır. Bu anlamda, mimarlık hem pratik hem eğitim aracılığıyla dijital ortamda üretilmekte ve tüketilmektedir. Mimarlık ve dijital ortam karşılaşması sonsuz sayıda düşünsel içeriği, üretimi, eleştiriyi, temsili ve görseli sistematik ve/veya rastlantısal bir biçimde bir araya getirmesi nedeniyle çeşitli sanal belleklerin oluşumuna, iletişim ağlarının oluşmasına bilgilerin istiflenmesine imkân vermektedir. Yarışma, dijital ortam ve mimarlık karşılaşmalarını tasarım, uygulama, eğitim, düşünce, söylem, temsil, etik vb. açılımlar düzeyinde tartışan eleştirel metinler üretmeye çağırıyor.
Değerlendirme Kurulu
Yarışma Takvimi
Yarışma şartnamesi için tıklayınız.
şubat 2 (çarşamba) 00:00 - Mayıs 2 (Pazartesi) 00:00
08şub(şub 8)00:0002may(may 2)00:00“Yeni Medya” Mimarlık Öğrencileri Fotoğraf Yarışması 2022
Mimarlar Derneği 1927'nin bu yıl 9.sunu düzenlediği ve teması “Yeni Medya” olan Mimarlık Öğrencileri Fotoğraf Yarışması 2022 için son teslim tarihi 2 Mayıs 2022.
DEVAMINI GÖSTER...
Mimarlar Derneği 1927’nin bu yıl 9.sunu düzenlediği ve teması “Yeni Medya” olan Mimarlık Öğrencileri Fotoğraf Yarışması 2022 için son teslim tarihi 2 Mayıs 2022.
Mimarlık, disipliner araçları, üretim teknikleri, temsiliyet ve söylem gücü ile “yeni”yi arayan, sorgulayan, üreten, eleştiren bir aygıt olmakla birlikte teknolojik, ekonomik, sosyolojik, kültürel ve toplumsal gelişim ve dönüşümlerle etkileşimli “yinelenen” ve “yenilenen” bir alan.
Hemen her entelektüel üretim ve paylaşımın, kamuoyuna en hızlı ulaşabildiği, dağıtıma/ dolaşıma sokulabildiği mecranın biçim ve kapasitesine uyma, bu kabın biçimini alma zorunluluğu uzun süredir tartışılmakta. Yaygın kullanılan paylaşım platformlarında tanımlanan karakter ya da boyut sınırları, paylaşım ve beğeni sayısı gibi parametrelere bağlı olarak üretilen işin mesajı öne çıkarması ya da görünürlüğünü azaltması sadece formatı değil içeriği de belirler hale geldi. Pandemi ile birlikte hemen her alanda olduğu gibi mimarlığa dair de yoğun bir paylaşım ve etkileşim söz konusu. Mimarlığın imge ve medya aracılığıyla sürekli olarak (yeniden) üretiliyor ve tüketiliyor olması paylaşılan mimari içerikleri hızla viral yapabiliyor, mimar olmayan kent kullanıcılarının ya da diğer aktörlerin mimarlıkla ve kentle ilişkisini izlemek, anlamak, değerlendirmek için fırsat sunabiliyor. Evlerde kapalı kalırken medya aracılığıyla olan bitene şahitlik ettiğimiz, bedenlerimiz aracılığıyla değil, imgeler vasıtasıyla kentleri, yapıları deneyimlediğimiz, fiziki olarak sınırlı dolaşıma sahipken, imgelerin sürekli sirküle olduğu, yer değiştirdiği bir dönemden geçiyoruz. Mimarlığın sürekli olarak yeniden üretilen içeriği ve kullanılan platformlar aracılığıyla yapının bağlamında yeniden üretilmesi ya da farklı bir bağlamlarda “yeni” anlamlar üretmesi, yeni olana dair sorgulamalara, eleştirilere, tanımlara ve üretimlere aracılık ediyor. “Yeni medya” başlığı ile açılan fotoğraf yarışması, her türlü medya aracının, mimarlığın bu araçlarla kurduğu ilişkilerin ve bu yolla “yeni” olanın sorgulanmasını ve/veya yeniden yorumlanmasını tartışmaya açmaktadır.
Mimari içeriğin, mimarlık düşüncesinin, farklı mimari üretim biçimlerinin, farklı medya / ortam ilişkileri ile birlikte ele alındığı, yeniden üretildiği dijital, geleneksel ya da karma her türlü teknik kullanımına açık olan 1927 Mimarlar Derneği Fotoğraf Yarışmalarının dokuzuncusu üretilen eserin estetik/mimari değerler, ifade ettiği fikir ve mimari ifadenin sınırlarının araştırıldığı bütünlüğü her türlü içerik ve teknik sorgulama ile yeniden düşünmeye davet ediyor.
a. Yarışmaya; Türkiye ve yurt dışında eğitim veren üniversitelerin mimarlık bölümlerine kayıtlı lisans ve lisansüstü öğrencileri katılabilir. Değerlendirme kurulu üyeleri ve derneğin görevdeki yönetim kurulu üyelerinin birinci derecedeki yakın akrabaları yarışmaya katılamaz.
b. Katılımcı, yarışmaya gönderdiği eserin tümüyle kendisine ait olduğunu ve gerekli olabilecek tüm izinlerin alındığını kabul, beyan ve taahhüt eder.
c. Eserlerde daha önce başka bir yarışmada derece ve ödül almamış olması şartı aranır.
d. Her katılımcı yarışmaya tek çalışmayla (tek fotoğraf ya da en fazla üç fotoğraftan oluşan anlamlı mesaj/bütünlüğe sahip bir seçki) ile katılabilir.
e. Yarışmaya gönderilen eserler birden fazla kişi tarafından üretilmiş olabilir. Bu durumda eserin üretimine katkıda bulunanların katılım koşullarını sağlaması ve her birinin başvuru formu doldurmuş olması gerekmektedir.
f. Ödüllendirilen ve yayınlanmaya/sergilenmeye değer bulunan eserlerin sahipleri, eser sahibinin adı belirtilmek ve fikri haklarının kendisinde kalması üzere 1927 Mimarlar Derneği’nden eserlerin yayını, sergilenmesi ve kullanılması karşılığında herhangi bir bedel ve ücret talep etmez, eserin kullanım hakkını 1927 Mimarlar Derneği için serbest bırakır.
Raportör başvuru dosyalarını saklayacak, eserler Değerlendirme Kurulu üyelerine eser sahibinin kimliği belirtilmeden iletilecektir.
şubat 8 (Salı) 00:00 - Mayıs 2 (Pazartesi) 00:00
11şub(şub 11)00:0006may(may 6)00:00V4 Ülkelerinden Düşündüren Afişler
Macar Kültür Merkezi, Vişegrad Dörtlüsü Ülkelerinin usta ve genç tasarımcılarının afişlerinden oluşan “PosTerra” sergisine 11 Şubat – 6 Mayıs 2022 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Liszt Enstitüsü – İstanbul Macar Kültür Merkezi, Macaristan’ın 2021-22 yılları için, Polonya, Çekya, Slovakya ve kendisinin de dahil olduğu Vişegrad Grubu’nun (V4 olarak da bilinir) başkanlığını üstlenmesi vesilesiyle bir dizi sergi ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor. “PosTerra” başlıklı sergi Macaristan Sanatlar Akademisi’nin öncülüğünde dört ülkeden üç usta grafik tasarımcının ve onların öğrencilerinin dikkat çeken işlerine yer veriyor. 11 Şubat – 6 Mayıs 2022 tarihlerinde ziyarete açık olacak sergi dört farklı ülkenin tasarımcılarının aslında afiş vasıtasıyla aynı iletişim dilini nasıl yakaladıklarını gözler önüne seriyor.
Istvan Orosz, Shakespeare face
Dünyaca ünlü Macar grafik tasarımcısı ve film yönetmeni István Orosz’un sergi için hazırladığı önsözde “ancak bin kelimeyle anlatılabilecek olanın tek bir görselle anlatılabileceğine” değiniyor. Her ne kadar dünya genelinde kamusal alanlarda afişler gittikçe azalsa da, V4 ülkelerinde bu geleneğin devam ettiğinden bahsediyor. Orosz’un bir diğer dikkat çetiği nokta, afişleri saklamanın en uygun yolunun, yatak bazaları olması. 70×100 büyüklüğündeki baskılar buralarda rahatça saklanabilir, üzerlerinde kolayca göz gezdirilebilir ve uzun zaman depolanabilir. Ve tabii ki yeni bir sergi söz konusu olunca kolayca ulaşılabilirler.
Serginin küratörlüğünü ise aynı zamanda Macaristan Afiş Birliği Başkanı da olan Krzysztof Ducki üstleniyor.
Istvan Horkay, Coronaria
Ayrıntılı bilgi çin tıklayın
şubat 11 (Cuma) 00:00 - Mayıs 6 (Cuma) 00:00
14şub01haz2023 Cumhuriyet’in 100. Yılı Anıtı Fikir Projesi Yarışması
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen 2023 Cumhuriyet’in 100. Yılı Anıtı Fikir Projesi Yarışması için son teslim tarihi 1 Haziran 2022.
DEVAMINI GÖSTER...
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen 2023 Cumhuriyet’in 100. Yılı Anıtı Fikir Projesi Yarışması için son teslim tarihi 1 Haziran 2022.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 23. ve 53. maddelerine istinaden “Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir Ve Bölge Planlama Ve Güzel Sanat Eserleri Yarışma Yönetmeliği” doğrultusunda Ankara Büyükşehir Belediyesince açılan yarışma; ulusal, serbest ve tek kademeli bir fikir projesi yarışmasıdır. Yarışma, Çaldağ Tepesi’nde konumlanacak bir anıt/anma mekanına dair sanatsal, mimari ve kentsel boyutları olan uygulanabilir bir çerçeve elde edebilmek amacıyla açılmıştır.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin “Yarışmayla Ankara” programı kapsamında düzenlenen yarışmanın konusu, Çankaya İlçesi, Dikmen Mahallesi, Çaldağ Tepesi’nde; Cumhuriyet’in kuruluşunun yüzüncü yılında başkentin, kadim Anadolu coğrafyasındaki anahtar görevini hatırlatacak, kuruluş döneminin değerini yüceltecek ve aynı zamanda Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına girerken her daim çağdaş kalma inanç ve direncini simgeleyecek bir anıt/anma mekanı tasarlanmasıdır. Çaldağ Tepesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı yıl, Ankara’da ilk karşılandığı yer olarak eşsiz bir ana şahitlik etmiş; tarihi hafızaya kazınmıştır. Tepe, fiziksel anlamda da farklılaşan bir konuma sahiptir. Hem kentin pek çok noktasının panaromik olarak izlenebildiği bir noktadır, hem de kentin büyük bölümünden görülebilmektedir. Açılan yarışma ile bir anıt/anma mekanı tasarlanmasının yanı sıra, Çaldağ Tepesi’nin yeniden düzenlenmesi; böylelikle alanın içerisinde ve çevresindeki mevcut yapılaşmanın dönüştürülerek kentsel kaliteye yön verilmesi amaçlanmaktadır. Önerinin, kente yeni kamusal ve mekânsal deneyimler sunabilecek, mevcut deneyimleri çeşitlendirebilecek bir düzenlemeyle anıt kavramının ve anma pratiklerinin 21. Yüzyılda üstlendikleri çağdaş anlamlarını karşılaması beklenmektedir.
Yarışmaya katılacaklarda aranacak koşullar şunlardır:
1. Yarışma herkesin katılımına açıktır. Yarışma konusu birden fazla meslek disiplininin ve/veya sanat dalının katkısını gerektirecek türde olduğundan yarışmaya ekip olarak katılım sağlanmalıdır. Ekiplerde, mimar, heykeltıraş, şehir plancısı ve peyzaj mimarı meslek alanlarından en az bir kişi bulunmalıdır. Uygulama projesi öncesi kazanan kişi ya da ekiple İdare arasında projeyi yürütecek tasarım ekibinin profesyonel yapısı tekrar teyit edilecektir. İdare ile ilişkilerin yürütülmesi ile sınırlı olmak üzere, ekip içerisinden bir kişinin seçilerek ekip temsilcisi olarak belirtilmesi gerekmektedir. 1. Ödülü kazanan projenin hayata geçirilmesi hedeflendiğinden, ekip temsilcisi katılımcı şu şartları sağlamalıdır:
– Sanatçıların güzel sanatlar fakültelerinin ilgili bölümlerinden mezun olduklarını gösterir lisans diplomalarının ve/veya vergi kaydının bulunması.
– Mimar / şehir plancısı / peyzaj mimarı olan katılımcıların ilgili meslek odasına üyeliğini gösterir belgelerinin bulunması.
2. Yarışmacıların bu şartnamenin 6. maddesinde belirtilen kayıt işlemlerini gerçekleştirmiş olmaları gerekir
3. Yarışmacıların yarışma şartnamesinin 10. ve 14. maddelerinde istenenleri tam olarak teslim etmeleri şarttır.
4. Meslekten men cezası bulunmamalıdır.
5. Yarışmayı açan idarede, yarışma ile ilgili her türlü işlemi hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamalıdır.
6. Yarışmayı açan idare adına hareket eden danışmanlar ile bunların çalışanları, ortakları arasında olmamalıdır.
7. Jüri üyelerini ve raportörleri öneren, belirleyen ve/veya atayanlar arasında olmamalıdır.
8. Jüri üyeleri (danışman, asli, yedek) ve raportörler ile bunların birinci dereceden akrabaları, ortak, yardımcı ve çalışanları arasında olmamalıdır.
9. Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamış olması gerekmektedir.
10. 4734 ve 4735 sayılı Kanunlar ile diğer kanunlardaki hükümler ve yönetmelikler gereğince geçici ve sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olmamalıdır.
Yarışmaya katılacakların yukarıdaki koşulları yerine getirmesi zorunludur. Ekip olarak katılanların her birinin koşulların tamamına uymaları gerekmektedir. Yarışmaya ekip olarak katılan ortakların her biri İdareye karşı müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. Bu şartlara uymayanlar, yarışmaya katılmış olsalar da, yarışmaya katılmamış sayılırlar ve isimleri yarışmaya kabul edilmeme gerekçeleriyle birlikte üyesi oldukları meslek odalarına bildirilir.
*Soyadına göre alfabetik olarak sıralanmıştır.
Satın Alma Ödülleri için jürinin kullanımına 50.000 TL ayrılmıştır. Jüri değerlendirme sonuçlarının ilanından sonra, yukarıda yazılı ödül ve mansiyon tutarları, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine göre, yarışmacılara en geç 30 gün içinde net olarak ödenecektir.
Yarışmaya katılmak isteyen yarışmacılar “2023 Cumhuriyetin 100. Yılı Anıtı Fikir Projesi Yarışması” şartnamesini ve eklerini
şubat 14 (Pazartesi) 00:00 - Haziran 1 (çarşamba) 00:00
15şub(şub 15)00:0010may(may 10)00:00100. Yıl Çarşısı ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen 100. Yıl Çarşısı ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması'na kayıt için son tarih 10 Mayıs 2022.
DEVAMINI GÖSTER...
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen 100. Yıl Çarşısı ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması’na kayıt için son tarih 10 Mayıs 2022.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 23. maddesine istinaden Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışma Yönetmeliği doğrultusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce açılan yarışma, serbest, ulusal ve tek kademeli fikir projesi yarışmasıdır.
Başkent Ankara’nın tarihi merkezi Ulus ve yeni merkezi Yenişehir, son 40 yılda yıpranmaya terkedilmiş ve dönüşüme uğramıştır. Yerel yönetimin 2019 yılında değişmesiyle birlikte, Ulus ve çevresinden başlayarak, kentin tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkılması konusunda kararlı adımlar atılmaktadır. Bu adımlardan biri, “kültür varlıkları” tanımına giren modern mimarlık mirası örnekleri arasında yer alan, Ulus’ta Altındağ ilçesi hudutları içinde, mülkiyeti Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait, döneminde yarışma ile elde edilmiş olan 100.Yıl Çarşısı ve yakın çevresinin yeniden ele alınmasıdır.
100. Yıl Çarşısı,1967 yılında İl Özel İdaresi tarafından açılan “Ankara, Ulus Meydanı Çarşı ve Büro Binası Proje Yarışması”nda 1. Ödül’ü kazanan Semra Dikel ve Orhan Dikel ekibinin projesinin uygulanması ile elde edilmiştir. Yarışma projesi zemin katı boşaltarak kente bırakma önerisiyle öne çıkmıştır. Yarışma sonrasında uygulama projeleri hazırlanmış ve inşaat başlamıştır. 1969 yılında başlayan inşaat uzun sürmüş ve 1981 yılında tamamlanmıştır. Açıldığı yılın Atatürk’ün doğumunun 100. yılı olması nedeniyle binaya “100. Yıl Çarşısı” adı verilmiştir.
Yapı zamanla kullanımı boyunca değişiklikler geçirmiştir. Zemin kat kapatılmış ve projedeki zemin katın açık alan olarak bırakılması kararı değişmiştir. Dükkan sahipleri de yapıya çeşitli müdahaleler yapmıştır. Cephelerde geniş cam yüzeyler açılmış, dükkanlara ara katlar yapılmış, asma tavan ve saçaklar eklenmiş, büro cephesi yer yer değiştirilmiştir. Tüm bu ekler sonucunda yapı, özellikle çarşı kısmında, özgün karakterinden oldukça uzaklaşmıştır.
“100. Yıl Çarşısı ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması” ile yalnızca yarışma alanının gelecek kuşaklara aktarılması değil, önerilecek müdahaleler aracılığıyla son yıllarda bakımsız ve kendi başına terk edilmiş olan etkileşim alanı için de canlandırıcı yeni kilit kararlar almak ve yer yer bağlamından-tarihinden-kentli yaşamının gündeminden düşmüş olan bölgeyi yeni yaklaşım ve olanaklarla canlandırmak amaçlanmaktadır.
Yarışma ile çarşının mimari ve kentsel niteliklerinin ortaya çıkarılması, alanın özgünlüğü ile sosyo-kültürel ve ekonomik değerlerinin görünür kılınması ve kentli tarafından algılanabilir ve gündelik yaşamda deneyimlenebilir hale gelmesi amaçlanmaktadır. Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda başkentin merkezinde artık sosyo-kültürel değerler kadar, 21. yüzyılın gündemimize getirdiği sürdürülebilir-doğaya saygılı-insan ölçeğinde-tüketim kültürüne mesafeli-gereğinde kendi enerjisini kendisi karşılayan sakınımlı ve yaşanabilir çevreleri yaratmak ve korumak, arayışlarımızın başında gelmektedir. Bu ölçütleri karşılarken başkente ve çağa yakışır yenilikçi önerilere sahip, çağdaş bir çevre ve tasarım anlayışı geliştirmiş fikirlerin ortaya çıkarılması beklenmektedir. Güzel sanatların teşviki, kentlilik bilincinin yaygınlaştırılması, tarihsel, sosyal ve kültürel değerlere sahip çıkılması ve sürdürülmesi, etik değerlerin yerleşmesi, ilgili meslek disiplinlerinin ve yan disiplinlerin gelişmesi de yarışmanın amaçları arasındadır.
Yarışmaya katılacakların aşağıdaki koşulları yerine getirmesi zorunludur. Ekip olarak katılanların her birinin koşulların tamamına uymaları zorunlu olup, idareyle ilişkilerin yürütülmesiyle sınırlı olmak üzere bir kişiyi ekip temsilcisi olarak belirtmeleri gerekir. Yarışmaya ekip olarak katılanların her biri idareye karşı müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.
Yarışmaya katılacaklarda aranacak koşullar şu şekildedir:
Ayrıca ekip üyelerinde…
Yarışmaya katılmak isteyenler 100 TL (Yüz Türk Lirası) karşılığında yarışmaya kayıt yaptıracaklardır. Yarışma bedeli “100YILCARSI_TCKimlikNo” açıklaması ile idareye ait banka hesabına müelliflerden birinin ismi ile yatırılacaktır. Dekontun aslı taratılarak aynı müellifin isim ve iletişim (telefon, e-posta, adres) bilgileriyle birlikte raportörlük adresine e-posta yoluyla gönderilecektir. Yarışmaya kayıt için son tarih, 10 Mayıs 2022 Salı günüdür. Bu şartlara uymayanlar yarışmaya katılmış olsalar da, projeleri yarışmaya katılmamış sayılır ve isimleri yarışmaya kabul edilmeme gerekçeleriyle birlikte üyesi oldukları meslek odalarına bildirilir.
3 adet Eşdeğer Ödül : 100.000 TL (her birine)
5 adet Eşdeğer Mansiyon : 50.000 TL (her birine)
Jüri değerlendirme sonuçlarının ilanından sonra, yukarıda yazılı ödül ve mansiyon tutarları, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine göre, yarışmacılara en geç 30 gün içinde net olarak ödenecektir.
Yarışmaya katılmak isteyen yarışmacılar “100. Yıl Çarşısı ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması” şartnamesini ve eklerini
A3 Proje kitapçıkları (2 adet), Kimlik Zarfı ve USB Bellek tek bir zarf içinde Yarışma Raportörlüğüne elden veya kargo ile teslim edilecektir.
A3 Proje kitapçıkları ve A0 dijital teslim paftaları aynı olmak zorundadır, içerik farklılıkları tespit edildiği takdirde projeler diskalifiye edilecektir.
Proje ve ekleri, yarışma teslim adresine elden imza karşılığı, yarışma takviminde “Projelerin Son Teslim Tarihi” olarak belirtilen 10 Mayıs 2022 Salı günü saat 18.00’a kadar teslim edilebilir. Posta veya kargo yoluyla teslim edilmeleri durumunda proje ve eklerinin (son teslim tarihi ve saatinden önce kargoya verildiğini gösterir) alındı makbuzu, “Projelerin Son Teslim Tarihi” olarak belirtilen 10 Mayıs 2022 saat 19.00’a kadar yarışma raportörlüğünün e-posta adresine iletilecektir. Kargo ile teslim edilen projelerin 12 Mayıs 2022 saat 17.00’a kadar Yarışma Raportörlüğü’ne ulaşmaması halinde, projeler yarışmaya dahil edilmeyecektir ve kargoda gerçekleşebilecek hasarlardan idare sorumlu değildir.
Teslim adresi: Kale Mahallesi, Konya Sokak No.46, Altındağ/Ankara
E-posta adresi:
Yarışmayı Açan Kurum: Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı
Adres: Kale Mahallesi Konya Sokak No: 46 Altındağ/ANKARA
Telefon: +90 312 507 40 01, +90 312 507 40 02, +90 312 507 40 03
E-posta:
Web adresi: yarismayla.ankara.bel.tr/
Banka Hesap Bilgileri: IBAN: TR 50 0001 5001 5800 7284 8818 87
Banka: Vakıfbank – Tunalı Hilmi Şubesi
Alıcı Adı: Ankara Büyükşehir Belediyesi
Açıklama: “YUZYILCARSI_TCKimlikNo”
şubat 15 (Salı) 00:00 - Mayıs 10 (Salı) 00:00
17şub(şub 17)00:0013may(may 13)00:00Grande MAXXI International Idea Competition
Zaha Hadid tasarımı MAXXI Museum için hazırlanan "MAXXI Grand" master planı kapsamında, yapıya komşu olacak çok işlevli bir binanın ve bitişiğindeki kamusal alanların tasarımı üzerine bir fikir yarışması düzenleniyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Zaha Hadid tasarımı MAXXI Museum için hazırlanan “MAXXI Grand” master planı kapsamında, yapıya komşu olacak çok işlevli bir binanın ve bitişiğindeki kamusal alanların tasarımı üzerine bir fikir yarışması düzenleniyor.
Zaha Hadid tarafından tasarlanan ve uluslararası itibara sahip MAXXI Museum, halka açılmasının üzerinden geçen on iki yılın ardından, son teknolojilere ve günümüz koşullarının getirdiği gelişmelere ayak uydurabilmek üzere bir master plan geliştirdi. Müze, önümüzdeki yıllarda izlenecek fiziksel iyileştirmelerin ve kültürel stratejilerin tanımlandığı plan kapsamında yer alacak yeni bir yeşil koridor ve çok amaçlı bina projesi için tek aşamalı, uluslararası bir yarışma açarak çağrıda bulundu.
Yarışma hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Competition Calendar
şubat 17 (Perşembe) 00:00 - Mayıs 13 (Cuma) 00:00
28şub(şub 28)00:0026haz(haz 26)00:00Kampüs Açık Mekan Tasarımı 2022 Fikir Yarışması
Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından ulusal ve tek aşamalı olarak düzenlenen Kampüs Açık Mekan Tasarımı 2022 Fikir Yarışması için projelerin son teslim tarihi 26 Haziran 2022.
DEVAMINI GÖSTER...
Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından ulusal ve tek aşamalı olarak düzenlenen Kampüs Açık Mekan Tasarımı 2022 Fikir Yarışması için projelerin son teslim tarihi 26 Haziran 2022.
Kampüs Açık Mekan Tasarımı 2022 Fikir Yarışması, Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından ulusal ve tek aşamalı olarak düzenlenmiş bir fikir projesi yarışmasıdır.
Üniversite ortamında iletişimi, çalışmayı ve üretimi etkileyen ve son zamanlarda eksikliği hissedilen en önemli fiziksel elemanlardan birisi öğrencilerin ve öğretim üyelerinin bir araya gelip sosyal ilişkilerini ve fikir paylaşımlarını kuvvetlendirebilecekleri ortak paylaşım mekanlarıdır. Covid-19 salgını ile bu ortak paylaşım mekanı ihtiyacı yerini daha çok açık alan ihtiyacına bırakmıştır. Açık alan ihtiyacı ile birlikte kampüslerde yeşil alan düzenlemeleri, kentsel mobilya tasarımları ve diğer fonksiyonel tasarım elemanları önem kazanmıştır.
Kampüs, Açık Alan ve Ekleri Tasarımı Yarışması ile öğrenciler ve öğretim üyelerinin bir araya gelip fikir paylaşımı yapabildiği dinamik bir sosyalleşme, karşılaşma ve paylaşma alanı yaratan bir düğüm noktası tasarımı hedeflenmiştir. Tasarlanan düğüm noktası kampüsteki açık ve yeşil alanları, bu alanlara ait sınırları, paylaşım mekanlarındaki fonksiyonları tanımlar nitelikte olmalıdır.
Yarışma doğrultusunda kentsel dış mekan ve kampüs kavramlarının ara kesitinde açık alana uyarlanabilen mimari arayüzler, tasarım elemanları ve işlevsel kent mobilyaları tasarlanması beklenmektedir. Eğitim pratiğinin ders saatleri ve derslikler dışında da sürdürülebilir ve geliştirilebilir bir alana yayıldığı, katılımcı bir açık alan öngören, aidiyet duygusunu pekiştiren mekansal çözümler amaçlanmıştır.
Yarışmaya başvuru yapan adaylara mevcut alanın dijital çizim dosyası ve görseller aşağıdaki linkte mevcuttur.
Yarışma ile ilgili belgeler’e linkten ulaşabilirsiniz.
şubat 28 (Pazartesi) 00:00 - Haziran 26 (Pazar) 00:00
01mar00:0007may(may 7)00:00Dijital Sanatta Şimdi: Alternatif Gerçeklikler + NFT
Akbank Sanat'ın yeni sergisi "Dijital Sanatta Şimdi: Alternatif Gerçeklikler + NFT" 7 Mayıs 2022 tarihine kadar ziyaret edilebilir.
DEVAMINI GÖSTER...
Akbank Sanat, 7 Mayıs 2022 tarihine kadar “Dijital Sanatta Şimdi: Alternatif Gerçeklikler + NFT” sergisine ev sahipliği yapıyor.
Küratörlüğünü Zeynep Arınç’ın üstlendiği sergi; sanat, teknoloji ve toplum üzerine odaklanan yaratıcı düşüncelere ve uygulamalarına hayat veren sanat eserlerine, günümüz sanat dünyasını meşgul eden konu başlıklarına yer verirken sanatseverlere heyecan verici bir sanat alanı yaratmayı amaçlıyor. Sergide son dönemlerde sanat dünyasının en çok konuşulan gelişmelerinden NFT’ler üzerine bir bölüm de yer alıyor. Sergide görsel sanatlar, ses sanatı, karmaşık verilerin temsili, artırılmış gerçeklik ve sürükleyici ortamlar üzerine dijital teknolojiler kullanarak çalışan sanatçıların eserlerinin yanı sıra farklı tarzları ve sanatsal araştırmaları da bir araya getiriliyor.
Can Büyükberber, Primordial Force
Sergide yer alan NFT eserlerin kürasyon danışmanlığını Doç.Dr.Selçuk Artut üstleniyor. Sergiye eşlik eden NFT ve Blok-Zincir Üzerine Konuşmalar başlıklı konuşma serisi; Alternatif Gerçeklikler ve NFT konularını objektif bir yaklaşımla ele alırken, farklı bakış açıları ve sanatsal görüşlerin merceği altında konunun derinliklerine inmeyi amaçlıyor. Sergide yer alacak konuşmalar, Akbank Sanat web sitesinde ve Youtube kanalında yayına alınacaktır.
Osman Koç, Gusts We Create
Küratör Zeynep Arınç sergi ile ilgili değerlendirmelerinde şöyle diyor: “Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Leonardo da Vinci‘nin Vitruvius Adamı’ndan çok uzaktayız. Vitruvius Adamı 15. yüzyılda Leonardo’nun günlüklerine çizildiğinden beri, insanın hem kendisiyle hem de evrenle olan ilişkisi farklı bir boyut kazandı. İnsanın teknolojiyi şekillendirirken, teknolojinin de onu şekillendirdiğine tanıklık ediyoruz. Yaşama, düşünme, olma biçimlerimiz hızla değişirken hayatımızda yeni bir evreye girdiğimizi hepimiz hissediyoruz ve adapte olmak için sürekli güncelleniyoruz, gelişiyoruz ve öğreniyoruz.
Ozan Türkkan, trans_form
Dijital sanattan bahsederken, köklerinde Kavramsal Sanat, Dada, Fluxus ve Kinetik Sanatın izlerine rastladığımızı hatırlamalıyız. Sanat teorisyeni, küratör ve eleştirmen Christiane Paul, özellikle Marcel Duchamp’ın eserlerinin dijital sanat alanında son derece etkili olduğunu ve sanatçının birçok eserinde gördüğümüz nesneden kavrama geçişin, sanal nesnenin öncülü olarak görülebileceğinden bahseder. Duchamp’ın hazır nesneleriyle birçok dijital sanat eserinde hazır/kopyalanmış görüntülerin kullanılması ve kişiselleştirilmesi de kavramsal açıdan benzerlikler taşırlar.
Sanatta etkileşim ve sanallık kavramları üzerine sanatçılar aslında yıllardır çalışmalar yürütüyorlar. Öncü örnekler arasında; Marcel Duchamp’ın 1920’de Man Ray’in yardımıyla gerçekleştirdiği, izleyicileri cihazı açmaya ve ondan belirli bir mesafede durarak eseri tecrübe etmeye davet eden optik deneyi Döner Cam Plakalar (Hassas Optik) / Rotary Glass Plates (Precision Optics), elektrikle çalışan ilk kinetik heykel örneklerinden, hareketli ve yansıtıcı yüzeyleri ışık huzmesiyle etkileşime girince bir dizi görsel efekt üreten László Moholy-Nagy’nin 1930 tarihli eseri Light Prop for an Electric Stage (Elektrik Sahnesi için Işık Pervanesi), Alexander Calder’in heykelde devrim yaratan ve boşlukta süzülen Mobil’leri, Jean Tinguely’nin 1955-1959 yılları arasında üzerinde çalıştığı ve sanatçı-sanat eseri-izleyici rollerini sorguladığı, sanat eseri üreten Métamatic makinaları ve Nicolas Schöffer’in mühendislerle beraber çalışıp 1956 yılında prömiyerini Maurice Bejart bale topluluğu performansı eşliğinde yapan, etrafındaki ses, ışık, renk ve hareketlerine tepki veren insan boyutlarındaki sanat dünyasının ilk sibernetik heykeli CYSP 1 (Sibernetik Mekânsal-dinamik / Cybernetic Spatiodynamic) sayılabilir.”
2020 yılında hazırlanan ve Youtube’da yayına alınan Dijital Sanatta Şimdi başlıklı konuşma serisi, bu alanda çalışan, düşünen, üreten ve eserlerini yakından tanıdığımız sanatçılardan kendi sanatsal yolculuklarını, ilham kaynaklarını, eserlerini, yeni konu başlıklarını, güncel projelerini, genç sanatçılara önerilerini ve bu dönem sonrasında sanat dünyasında nasıl gelişmeler beklediklerine yer vermişti. Akbank Sanat Youtube kanalında yayınlanan seri, günümüz dijital sanatının içinde bulunduğu “AN”ın bir fotoğrafını çekiyor ve bir bellek oluşturma görevini üstleniyordu. Dijital Sanatta Şimdi konuşma serisi bu sene yoluna bir sergiyle devam ediyor.
Zeynep Arınç sözlerine şu eklemeyi yapıyor: “Akbank Sanat bir okul gibidir, birçoğumuzun yolu mutlaka oradan geçmiştir. Tüm sergilerinde, konserlerinde, etkinliklerinde; genç sanatçıları ön plana çıkarmaya ve sanatın gelişimini desteklemeye özen gösterir. Bu sergiyle hem sanatseverlere bir sergi ve bir konuşma serisi hazırladık, hem de sanat dünyasının “yeni” üyelerine, vizyonerlerine ve düşünürlerine bir selam verdik.”
Sanatçılar: aliottoman (Nura Aliosman), Alp Tuğan, Burak Beceren, Burak Şentürk, Can Büyükberber, Candaş Şişman, Dist Collective, Dolce Paganne, Ecem Dilan Köse, Elif Varol Ergen, Haydiroket, Juki, Kien, Kübra Su Yıldırım, Mekazoo (Derin Çiler), Mert Tugen, Osman Koç, Ozan Türkkan, Selçuk Artut, Selin Çınar, Tolga Tarhan, VAMK (Uçman Balaban), Yağmur Uyanık, Yiğit Yerlikaya
Mart 1 (Salı) 00:00 - Mayıs 7 (Cumartesi) 00:00
Web: http://www.iztovakfi.org/yarisma ŞARTNAME
Mart 10 (Perşembe) 00:00 - Haziran 7 (Salı) 00:00
14mar(mar 14)00:0020may(may 20)00:002021 İlhan Tekeli Tez Ödülü
2021 İlhan Tekeli Tez Ödülü başvuruları için son tarih 20 Mayıs 2022.
DEVAMINI GÖSTER...
2021 İlhan Tekeli Tez Ödülü başvuruları için son tarih 20 Mayıs 2022.
İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı tarafından Türkiye’de 2021 yılı içerisinde Şehir ve Bölge Planlama alanında üretilmiş tezlere Yüksek Lisans Tezi ve Doktora Tezi kategorilerinde ödül verilecektir.
2021 Yılı İlhan Tekeli Tez Ödülü Takvimi
İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı
İlhan Tekeli Tez Ödülü Yönergesi
MADDE 1- Bu yönergenin amacı vakıf kuruluş senedinin Vakfın Faaliyetlerine ilişkin 5/d Maddesi uyarınca verilecek tez ödülünün usul ve esaslarını belirlemektir.
MADDE 2- Bu yönerge, İlhan Tekeli Tez Ödülü başvuru, seçim, ilan, ödül, ödülün verilmesi ve ödül sunumu ile ilgili usul ve esasları kapsamaktadır.
MADDE 3- Bu yönerge, vakıf kuruluş senedinin 12/b maddesine dayanarak çıkarılmıştır.
MADDE 4-
Vakıf: İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfını,
Ödül: İlhan Tekeli Tez Ödülünü,
Yürütme Kurulu: Yönetim Kurulu içinden yönetim kurulunca görevlendirilmiş en az iki üyeden oluşan kurulu,
Seçici Kurul: Her yıl Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen, en az 7 üyeden oluşan değerlendirme kurulunu,
Tez Sahibi: Tezi yazmış, savunmuş ve jüri tarafından tezi kabul edilmiş kişiyi,
Tez Jüri Heyeti: Tezin son savunmasında ilgili enstitü tarafından atanmış jüri üyelerini ifade eder.
Başvuru, Değerlendirme, İlan, Ödül, Ödülün Verilmesi ve Tez Sunumu
Başvuru
Madde 5-
(1) İlhan Tekeli Tez Ödülüne Şehir ve Bölge Planlama konularında yurt içinde yapılmış doktora ve yüksek lisans tezleri ile başvurulabilir. Tezlerin şehir ve bölge planlama konusunda olup olmadığına takdir yetkisi münhasıran yürütme kurulundadır.
(2) Ödül dönemine ait başvuru yapan tezin, bir önceki yılın 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında savunulmuş ve başarılı bulunmuş olması gerekir.
(3) Başvuru, tez sahibi tarafından yapılır.
(4) Başvuru, EK’de yer alan başvuru formu ile başvuruda teslim edilmesi gereken belgeler ile ek belgelerin hazırlanarak ilanda belirtilen elektronik posta adresine gönderilmesi ile yapılır. Başvuru yürütme kurulunca kayda alınır ve başvuru sahibine başvurunun alındığına dair elektronik posta gönderilir.
(5) Başvuruya ilişkin isimler sadece yürütme kurulunca bilinir.
Madde 6-
(1) Başvurusu yapılan tez(ler), yürütme kurulu tarafından elektronik ortamda seçici kurula sunulur.
(2) Seçici Kurul aday tez(ler)i: Türkiye’de şehir ve bölge planlama alanındaki güncel bilgi birikimine katkısı, yaygın ve pratik etkilerine göre değerlendirir.
(3) Seçici Kurul tarafından tezler 10 (on) üzerinden puan verilerek değerlendirilir.
Madde 7-
(1) Seçici Kurul, puanlama ve değerlendirmelerini elektronik posta yoluyla yürütme kuruluna iletir.
(2) Bir başvurunun nihai değerlendirme puanı, Seçici Kurul tarafından yapılan değerlendirmelerin ortalaması alınarak bulunur. Nihai değerlendirme puanları en yüksekten başlamak üzere sıralanır.
(3) Ödüle layık görülen başvuru(lar) Yürütme Kurulunun hazırlayacağı tutanak ile yönetim kuruluna bildirilir.
Madde 8- Tez ödülüne layık görülen başvuru ya da başvurular yönetim kurulunca İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı internet sitesinde ilan edilir, ödül sahiplerine elektronik posta ile duyurulur.
Madde 9-
(1) İlhan Tekeli Tez Ödülü, doktora ve yüksek lisans kategorisinde olmak üzere tezin danışmanına ve tez sahibine bir adet berat, ödül simgesi ve tez sahibine Yönetim Kurulunca takdir edilecek ödül paradan oluşmaktadır.
(2) Birden çok ödüle layık görülen tez olması durumunda her biri için ayrı ayrı berat ve ödül simgesi verilir, para ödülü ise ödül sayısına bölünür.
Madde 10-
(1) Ödül Ankara’da gerçekleştirilecek ödüle layık tezlerin sunumu etkinliğinde verilir.
(2) Ödüle layık görülen tezler ödülün verileceği gün ve yerde düzenlenecek etkinlikte sunulur.
Diğer Hususlar
Madde 12- Seçici Kurul, o yılki “İlhan Tekeli Tez Ödülü”ne yapılan başvurular üzerinden ödüle layık tez ya da tezlerin belirlenmesi süreci sonunda, “İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı” kuruluş amacına da uygun olarak, başvurusu yapılan tezler üzerinden şehir ve bölge planlama alanında Türkiye akademiyasında gerçekleştirilen çalışmaların genel bir değerlendirmesini içerecek bir “değerlendirme raporu” hazırlar.
Madde 13- Mütevelli Heyetin ilk toplantısında alınacak karar ile yürürlüğe girer.
Madde 14- Bu yönergenin yürütmesinden Yönetim Kurulu sorumlu, Yürütme Kurulu ise yetkilidir.
Madde 15- Yönetim Kurulu gerekli gördüğü takdirde başvuru, seçim, ilan, değerlendirme, ödülün verilmesi, tez sunumu takviminde değişiklik yapabilir.
Mart 14 (Pazartesi) 00:00 - Mayıs 20 (Cuma) 00:00
14mar(mar 14)00:0025tem(tem 25)00:00AYDA Awards 2022
Nippon Paint tarafından 14 yıldır düzenlenen AYDA Awards'un bu seneki teması “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak” şeklinde belirlendi. “Mimarlık” ve “İç Mimarlık” olmak üzere iki ayrı kategoride ve iki aşamalı (Ulusal ve Uluslararası) olarak düzenlenen yarışmanın son başvuru ve teslim tarihi 25 Temmuz 2022 Pazartesi. AYDA Awards 2022 dahilinde, her iki kategorinin ulusal kazananı, daha sonra diğer ülkelerin ödüllü katılımcıları ile de yarışarak, “Asia Young Designer of the Year” unvanını kazanma ve Harvard University Graduate School of Design’da eğitim alma şansı yakalıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Nippon Paint tarafından 14 yıldır düzenlenen AYDA Awards’un bu seneki teması “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak” şeklinde belirlendi. “Mimarlık” ve “İç Mimarlık” olmak üzere iki ayrı kategoride ve iki aşamalı (Ulusal ve Uluslararası) olarak düzenlenen yarışmanın son başvuru ve teslim tarihi 25 Temmuz 2022 Pazartesi. AYDA Awards 2022 dahilinde, her iki kategorinin ulusal kazananı, daha sonra diğer ülkelerin ödüllü katılımcıları ile de yarışarak, “Asia Young Designer of the Year” unvanını kazanma ve Harvard University Graduate School of Design’da eğitim alma şansı yakalıyor.
“Mimarlık” ve “İç Mimarlık” olmak üzere iki ayrı kategoride ve iki aşamalı (Ulusal ve Uluslararası) olarak düzenlenen yarışmanın bu seneki teması “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak” şeklinde belirlendi. “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak” hayatın farklı yönlerini bir araya getirmeyi ve yaptığınız tasarım aracılığıyla yaşamasına izin vermeyi ifade ediyor. (Bkz. Yılın Teması başlığı).
AYDA Awards 2022 dahilinde, her iki kategorinin ulusal kazananı, daha sonra diğer ülkelerin ödüllü katılımcıları ile de yarışarak, “Asia Young Designer of the Year” unvanını kazanma ve Harvard University Graduate School of Design’da, 10.000 USD değerinde 3 haftalık Design Discovery Programme’a katılma fırsatını da yakalayacak.
AYDA Awards 2022 yalnızca, Türkiye ve KKTC’deki üniversitelerde öğrenim gören, 2. sınıf ve üzeri iç mimarlık bölümü öğrencileri ile 3. sınıf ve üzeri mimarlık bölümü öğrencilerine, yüksek lisans eğitimine devam edenlere açıktır. AYDA Awards 2022’ye gönderilen projeler ve başvuru bireysel olmalıdır, grup çalışmaları kabul edilmeyecektir.
Yarışma için herhangi bir alan/arsa verilmiyor, işlev ya da metrekare sınırı bulunmuyor. Bu sayede, öğrenciler dilerse yarışmaya, halihazırda kayıtlı oldukları proje stüdyosunun yürütücülerine danışarak, o dönemki veya eski bir projeleri ile katılabiliyor. Bunun haricinde, yarışmacıların okul için ürettikleri dönem projesinden bağımsız bir proje ile katılım sağlaması da mümkün. Ancak her iki durumda da gönderilen projelerin AYDA Awards 2022 temasına ve başvuru kriterlerine uygun olacak şekilde düzenlenmiş olması gerekiyor.
Tema hakkında ipuçları elde etmek için buradaki Başvuru Kitini inceleyebilirsiniz.
Asia Young Designer Awards (AYDA), ilk olarak 2008 yılında, Nippon Paint’in geleceğin tasarımcılarını yetiştirme vizyonunun bir parçası olarak ortaya çıktı. Ödül, mimarlık ve iç mimarlık öğrencilerine çapraz öğrenme fırsatı sunarken, sektörünün önemli isimleri ile profesyonel bağlantılar kurmaları ve yeteneklerini geliştirmeleri için onlara ilham veren bir platform görevi görüyor.
Her yıl daha fazla sayıda kişiye ulaşmayı başaran AYDA, bu süreçte hem itibarını arttırdı hem de Asya’nın önde gelen tasarım ödüllerinden biri haline geldi. Bugüne kadar dünya çapında 17 farklı ülke ve 1.200’den fazla yükseköğretim kurumundan 41.000’den fazla başvuru aldı. AYDA, yıllar içinde binlerce genç ve yetenekli öğrenci tasarımcıyı etkiledi. Onlara tasarım endüstrisindeki tanınmış konuşmacılar ve önemli kişilerle etkileşim kurmaları için çeşitli fırsatlar sundu. Platform, deneyimli eğitmenler ve sektördeki profesyoneller tarafından gerçekleştirilen çeşitli atölyeler aracılığıyla, tüm katılımcılara ilk elden sektörel bilgi sağlamaya devam ediyor. Kişiye özel danışmanlık hizmetleri ile becerilerini geliştirmelerine imkân veren AYDA, bu deneyim ile dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıların birbirlerini etkilemesine olanak tanıyor.
AYDA, her yıl genç tasarımcılara, tasarım sınırlarını normların ötesine taşımaları için şans tanırken, deneyim odaklı bir öğrenim ve hayatta bir kez karşılaşılabilecek fırsatlar sunuyor. Profesyonel mimarlar, iç mimarlar, endüstriyel kurumlar, ortaklar, tasarım okulları, mezunlar ve tasarım öğrencilerinden oluşan sıkı sıkıya bağlı bir tasarım topluluğu meydana getiriyor.
Yakınsama, bir nokta veya çizginin buluştuğu ve ortak bir sonuca yol açma eğiliminde olduğu andır. AYDA Awards, farklı geçmişlere, kültürlere ve bölgelere sahip tasarımcıların birbirlerinden öğrenebilecekleri, ortak ve temel sosyal zorluklara mümkün olan en iyi çözümü sunabilecekleri bir geleceği şekillendirmeye yardımcı olmak istiyor.
2020 yılında Covid-19 salgınının ortaya çıkması hayatımızı çok değiştirdi. Küresel salgının kalıcı etkileri, yetişmekte olan tasarımcıların mekânsal tasarımın geleceğini anlamlandırması açısından son derece zorlayıcı oldu. Artık yeni normalin koşullarına uyum sağlamak, hayatta kalmak ve gelişmek için tek bir insan topluluğu olarak yaşamayı öğrenmemiz ve birbirimizde benzerlikler görmemiz gereken bir dünyada yaşıyoruz.
Dünya çok büyük. Milliyet, dil, inanç ve kültür açısından birçok farklılıklar barındırmasına rağmen insanlık her zaman bir bütün olmuştur. Renk, etnik köken ve kültürden bağımsız olarak tasarımcılar, gelecek nesillere bir gelecek inşa etmek için evrensel tasarım dilini ve uzmanlığını kullanarak iş birliği yapmayı ve bir araya gelmeyi öğrenmelidir.
Geleceğin tasarımcısının rolü yeni bir boyuta ulaştı. Artık tasarımcılar, çalışmalarının uzun ömürlülüğünü, uygunluğunu, her türlü engelde insanlara nasıl yardımcı olabileceğini belirleyecek birçok faktörü göz önünde bulundurmak zorunda.
Yakınsama kavramını benimseyerek, topluluğunuzdaki en son eğilimleri ve ihtiyaçları bilmek, bunu dünyaya iletmek için daha açık fikirli ve daha istekli olacaksınız. Ve bu sayede, benzer zorluklara sahip bölgelerdeki meslektaşlarınız için ölçeklenebilir bir çözüm sağlayacaksınız.
İyi Tasarım’ın unsurlarını ve kullanıcılara nasıl fayda sağlayabileceğini göstermeniz ve sergilemeniz gerekmektedir. “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak” hayatın farklı yönlerini bir araya getirmeyi ve yaptığınız tasarım aracılığıyla yaşamasına izin vermeyi ifade ediyor.
İnsanların doğayla uyum içinde yaşamayı öğrenebilecekleri bir geleceği nasıl tasarlayabiliriz? Tıpkı salgın hastalık sürecinde tabiatın insan tahribatının yokluğunda geliştiği gibi. İyi Tasarım, insanlar ve doğa arasında, iş birliğine dayalı bir ilişkiyi nasıl teşvik edebilir?
İnşa edilmiş çevre ile çevresindeki doğal unsurlar arasındaki ilişkiyi derinlemesine incelemenizi istiyoruz. Tasarımınız, toplu iyileştirme sürecini teşvik edip doğanın gelişmesine imkân verirken özellikle kentsel bir ortamda toplulukların ihtiyaçları arasında nasıl denge kurabilir?
Dikkate almanız gereken bazı önemli mimari öğeler:
• İnovasyon ve teknoloji entegrasyonu
• Sosyal ve ekonomik etki
• Çevresel ayak izi ve etkisi
• Enerji kullanımı
• İnsan etkileşimi ve sosyal ihtiyaçlar
• Renk ve ışık teorileri
Tasarımınızın etkileşim özelliklerini ve insanlar ile çevreleri arasındaki etkileşimi nasıl teşvik edebileceğini derinlemesine incelemenizi istiyoruz. Ve tasarımınız bu ilişki aracılığıyla kendini iyileştirme sürecini özellikle hızlı ve hareketli bir şehir ortamında nasıl teşvik edebilir?
Göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli iç tasarım kriterleri şöyle:
• İnovasyon
• Sosyal gereksinimler, insan etkileşimi ve kullanıcıların refahı arasındaki ilişkinin estetik nitelikleri
• Kalıcı ve ergonomik tasarımda işlevsellik
• İç mekânda enerji kullanımı
• Renk ve ışık teorileri
Salgın hastalık, dünyanın dört bir yanındaki insanın kendisi ile iletişim halinde olmasının önemini anlamasına yardımcı oldu; hayatımızın virüs tarafından kısıtlanması ve bize etkileri, kişisel alan ve iyileştirme kavramlarına her zamankinden daha fazla odaklanmamızı sağladı. Bu yılın teması “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak”, yapılar ile bireysel iyileştirme ve canlandırma ihtiyaçlarını bir araya getirmekle ilgilidir.
1. Kişisel alana sahip olmak ne demektir ve farklı insanlar için ne anlama geliyor?
2. İyileştirme ve kişisel alanlar söz konusu olduğunda mimarlar ve tasarımcılar; bireyler ve büyük topluluklar arasındaki ihtiyaçları nasıl ele alabilir ve dengeleyebilir?
3. İyileştirmek her zaman yeşilin ve doğanın varlığı anlamına mı gelir? Veya renk, iyileşme için konforlu alan yaratma konusunda nasıl bir rol oynayabilir?
4. Eğer iyileştirme doğal unsurların dahil edilmesi anlamına geliyorsa, bunu dünya nüfusunun çoğunluğunun yaşadığı kalabalık şehirlerde nasıl uygulayabiliriz?
Diğer birçok virüs ve hastalık gibi, Covid-19’un da insanlarla bir arada var olma şansı yüksek. Ve, yeni bir virüsle nasıl yaşanacağını öğrenmenin birtakım zor yönleri bulunuyor. Salgın hastalık 2 yıldan uzun bir süre önce ilk kez ortaya çıktığında, iletişim kurma, işe gidip gelme ve toplanma şeklimizi büyük ölçüde değiştirdi. Genç neslin büyük çoğunluğu okul yıllarını ekran karşısında geçirdi, maske takmak sıradan ve gündelik bir alışkanlık haline geldi.
• Tasarımcılar, bireylerin, ailelerin ve toplulukların sürekli artan ihtiyaçlarına cevap verebilecek çok yönlü mekânları nasıl yaratacaklar?
• Tasarımcılar hem doğanın hem de uygarlığın gelişebileceği mekânları nasıl yaratacaklar?
Öncesinde var olan ve salgın hastalık sonrası görülmeye devam edecek bazı önemli eğilimler.
Gittikçe daha fazla insan, hareketli bir kentsel yaşama alternatif olarak sakin yaşamı tercih ediyor.
Kentsel ortamlarda bile, iç ve dış mekânlar arasında yumuşak bir geçişe sahip olmak önemli bir unsur olmaya devam ediyor. Nihayetinde bu durum kullanıcılara, ev ve iş ortamlarının çevresinde bulunan doğal unsurlarla bağlantı kurma imkânı veriyor.
Salgın hastalık, formumuzu ve sağlığımızı koruma konusunda bize yaratıcı olmayı öğretti. Evde hizmet veren sağlıklı yaşam tesislerine olan talepte bir artış yaşanıyor. Ev sahipleri ve geliştiriciler, iş ve ev ortamını dinlenmeye de imkân verecek mekânlara dönüştürmek istiyor.
Ayrıca, kullanıcıların belirli ruh hallerini ve duygularını uyandırmak ve güçlendirmek için renklerden faydalanılan eğilimler de bulunuyor.
Standart bir ev için gereksinimler, evden çalışma ve uzaktan eğitim faaliyetlerinin norm haline gelmesi ile artış gösterdi.
Birçok şirket, insanları evden çalışmaya teşvik etmeyi sürdürüyor. Bu düzenlemeyle, home office kavramı yalnızca boyut olarak değil, aynı zamanda çok yönlülük açısından da gelişiyor.
İnsanlar temiz ve hijyenik alanların korunmasının farkına vardıkça; giriş ve fuayeler, iç ve dış mekan arasındaki önemli geçiş bölgeleri haline geliyor.
Bu mekânlar, GİRİŞ ve ÇIKIŞ olarak kabul edilen alanlar arasında tampon bölge olarak sınır görevi görüyor.
Renkler, ışığı gözlerinize yansıtmaktan daha fazlasını yapar.
Renk psikolojisi, insan davranışının ve algılarının belirleyicisi olarak rengin incelenmesidir. Evet, renkler ve gölgeler görsel olarak işlenir; anılar ve kişisel deneyimler yoluyla duyguları uyandırırlar. Tasarımcılar, ışık ve kaplamaların parlak kullanımının yanı sıra renk psikolojisinde ustalaşarak, arzu edilen yapılı ortamlar ve tasarımlar yaratabilirler.
Bu konuda neler yapabilirsiniz?
• Kullanıcılara daha sürükleyici bir deneyim sunarken mekânsal tasarım çözümünüzü şekillendirmeye nasıl yardımcı olabileceğini anlamak için renkler, kaplamalar ve ışıklar hakkında daha fazla bilgi edinin.
Mekânlar arasındaki ayrım bulanıklaştı.
Teknolojiyle olan bağı güçlü olan Y ve Z kuşaklarının iş gücündeki yükselişiyle ve Covid-19 salgını gibi dış faktörlerle birlikte mekânsal kullanım ve işlevler arasındaki ayrım bulanıklaşarak herkes için bütünsel iş, yaşam ve sosyal alanlar yaratma ihtiyacına yol açıyor.
Bu konuda neler yapabilirsiniz?
• Konu mekânsal tasarım olduğunda hedef kitlenizin gerçekten neye ihtiyacı olduğunu inceleyin. Bu bir ev, bir ofis veya bir kamusal alan olabilir. AYDA için hangi alanı kullanabileceğinize dair bir kısıtlama yoktur, ancak kullanıcıların ihtiyaçlarını iyi anlamanız gerekir.
Fütüristik fiziksel yapılı çevre artık bir hayal değil.
Fiziksel alanda dijital etkileşim ana eğilimlerden biri olacak. Geleneksel olarak etkileşimli sistemler, telefonlarımız ve akıllı cihazlarımızdaki ekranlarla sınırlıydı. Ancak teknolojinin ve yapılı çevrenin birbirini etkileyeceği bir noktaya geldik. Tasarımda hesaplamalı ve bütünleştirici teknoloji ile çelik ve cam gibi tasarım malzemeleri dünya çapında erişilebilir ve yaygın hale getirildi.
Bu konuda neler yapabilirsiniz?
• Tasarımınıza yeni teknoloji, malzeme ve konseptler ekleme olasılığını keşfedin. Gelecek sınırsız ve her gün yeni keşifler ortaya çıkıyor. Bilginizi, gelecek teknolojiler ve eğilimler hakkındaki fikirlerinizi geliştirin.
• Üniversitelerde AYDA Tanıtımı Yapılması: Mart-Mayıs 2022
• Soru Sormak İçin Son Tarih: 15 Nisan 2022 Cuma, 23:59’a kadar.
• Cevapların Yayınlanma Tarihi: 22 Nisan 2022 Cuma
• Jüriye Sor 01: Nisan 2022 (Tarih daha sonra yayınlanacak)
• Jüriye Sor 02: Mayıs 2022 (Tarih daha sonra yayınlanacak)
• Son Başvuru Tarihi: 25 Temmuz 2022 Pazartesi, 23:59’a kadar.
• Finalistlerin Belirlenmesi: Ağustos 2022 veya Eylül 2022
• Finalistlerin Sunumu: Eylül 2022 (Tarih daha sonra açıklanacaktır.)
• Ödül Töreni: Ekim 2022 (Tarih daha sonra açıklanacaktır.)
• 1. Ödül 20.000 TL*
• 2. Ödül 15.000 TL
• 3. Ödül 10.000 TL
• 3 adet Eşdeğer Mansiyon 7.500 TL (Mansiyon başına)
• Katkı Ödülü 3B Printer***
*Mimarlık/İç Mimarlık kategorisini ulusal düzeyde kazananlar, ülkelerini Asia Young Designer Awards Zirvesi**’nde temsil edeceklerdir. Zirvenin, Haziran/Temmuz 2023’te yapılması planlanıyor.
**Zirvenin yapılması, büyük ölçüde salgının dünya çapındaki durumuna bağlı olacaktır. Uluslararası seyahatlerin mümkün olamadığı bir durumunda, organizatörler fiziksel etkinliği erteleyebilir ve geçici olarak dijital bir etkinlik düzenleyebilir. Fiziksel etkinliğin yapılamaması durumunda seyahat iptal edileceği için, ulaşım ve konaklama yardımı da iptal olacaktır. Ulaşım ve konaklama yardımının nakdi bir yardıma dönüştürülmesi söz konusu değildir.
***Katkı Ödülü, jüri tarafından belirlenecek okula verilecektir. Ödül, devredilemez, nakit veya kredi ile değiştirilemez.
• Buşra Al (Mimar), PLUGOFİS
• Burak Asiliskender (Prof.Dr.), Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
• Durmuş Dilekci (Mimar), DILEKCI Architects (DDA)
• Oral Göktaş (Mimar), SO İstanbul
• Ahmet Tercan (Mimar), Norm Architects/ Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
• Gönül Ardal (İç Mimar), Gönye Tasarım
• İrem Başer (İç Mimar), Escape From Sofa
• Ervin Garip (Doç.Dr.), İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
• Yunus Emre Kara (İç Mimar), Zoom/TPU
• Emre Kuzlu (Mimar), I-Am İstanbul
Tasarım Konsepti %20
• Açık ve etkili proje konseptleri ve problem açıklamaları.
• Etkili ve kapsamlı araştırma.
• Tasarım zorluğuna uygun ve etkili çözümler önerme becerisi.
• Eleştirel düşünme ve problem çözme becerileri.
• Orijinallik, ilgi düzeyi ve kullanıcılar üzerindeki etki.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, doğal bir insan ihtiyacını başarıyla karşılıyor mu veya bir sorunu çözüyor mu?
• Tasarımınız, sakinleri ve/veya ziyaretçileri için insan ölçeğinde işlevsellik ve amaç sağlıyor mu?
• Tasarımınız, ticari veya sosyal değerler sunuyor mu ve sergileyebiliyor mu?
• Tasarımınız, fiziksel refahı sürdüren ergonomik ve çevresel ilkeleri yansıtıyor mu?
• Tasarımınız, alternatif bakış açıları ve/veya problem çözme yolları sunuyor mu?
• Alan ve Mekansal Planlama / Duyarlılık: Bağlama duyarlı bir yerleşim planı sunma yeteneği. Bireysel alanların uygun tasarım ve planlamasının entegrasyonu, antropometrik ve ergonomik ilkelere vurgu yaparak kullanıcıların ihtiyaçlarına göre uyarlanmalıdır.
• İşlevsellik: Tasarım, kullanım amacına uygun olmalı ve topluluk ile kullanıcılar için olumlu bir dönüşüm yaratmalıdır.
• Tasarım etkisi: Çağdaş yaşam ve çevre üzerine önemli bir etkisi olmalı, gelecek neslin beslenmesine ve bir bütün olarak toplumun ilerlemesine aktif olarak katkıda bulunmalıdır.
• Pratiklik: Tasarım, bugün piyasada halihazırda bulunan malzeme ve teknolojilere uyumlu olmalıdır.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, bugün mevcut olan veya geliştirilmekte olan süreçler, malzemeler ve teknolojiler kullanılarak uygulanabilir mi?
• Tasarımınız, insanları, etkinlikleri ve değişimi destekleyen çok yönlü bir tasarım mı?
• Tasarımınız, hem estetik hem de fiziksel açıdan zamana uyum sağlıyor mu?
• Yüksek düzeyde özgünlük ve yaratıcılık.
• Teknolojinin entegrasyonu ile yenilikçi ve ileriye dönük müdahaleler sunma becerisi.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, teknoloji destekli bağlantı ve/veya zekayı maksimize ediyor veya kullanıyor mu?
• Tasarımınız, özgün bir biçimde mi ortaya kondu?
Sürdürülebilirlik %15
• İnsanların ve çevrenin ihtiyaçlarını uzun vadeli ve etkili yaklaşımla destekleme kapasitesi (Örneğin, iklim ve enerji duyarlılığı)
• Tasarımın geliştirilmesi ve sürdürülmesi boyunca etkili bir düşünce süreci; yenilenebilir kaynaklar ile yaşam döngüsünün kullanımı.
• Uzun ömürlü tasarım ve evrensellik.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, doğal çevrenin korunmasına yardımcı olan sürdürülebilir ve çevre dostu unsurlardan oluşuyor mu?
Estetik ve Görsel Etki %10
• Estetik açıdan memnuniyet verici, kullanıcılar için sosyal ve kültürel yönleri etkin bir biçimde entegre eden tasarım.
• Mekan Oluşturma: Kullanıcıların mekanı kullanarak etkileşim kurması için fırsatlar yaramak.
Renk Kullanımı %10
• Göz alıcı ve yaratıcı renk kullanımı.
• Renkler, malzemeler ve tasarım çıktıları arasındaki denge.
• Malzemelerin ve cephelerin, vb. pekiştirilmesinde renk kullanımı.
Sunum %10
• Yüksek düzeyde netlik, yaratıcılık ve etkileşim.
• Tutarlı ve uygun görsel yardımcılar, grafikler ve/veya animasyonlarla birlikte tanımlanan tasarım zorlukları ve çözümlerinin yüksek düzeyde anlaşılır sunulması.
• Sunum, süreç ve konsept dahil olmak üzere hem proje çıktılarınıza hem de tasarım felsefenize odaklanır.
Tasarım Konsepti %25
• Açık ve etkili proje konsepti ve problem tanımı.
• Etkili ve kapsamlı araştırma.
• Tasarım zorluğuna uygun etkili çözümler önerme becerisini.
• Eleştirel düşünme ve problem çözme becerisi.
• Kullanıcılar için özgünlük, ilgi düzeyi ve potansiyel etki.
• İnsan merkezli değerler.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, doğal bir insan ihtiyacını başarıyla karşılıyor mu veya bir sorunu çözüyor mu?
• Tasarımınız, sakinleri ve/veya ziyaretçileri için insan ölçeğinde işlevsellik ve amaç sağlıyor mu?
• Tasarımınız, ticari veya sosyal değerler sunuyor mu ve sergileyebiliyor mu?
• Tasarımınız, fiziksel refahı sürdüren ergonomik ve çevresel ilkeleri yansıtıyor mu?
• Tasarımınız, alternatif bakış açıları ve/veya problem çözme yolları sunuyor mu?
İşlevsellik %20
• Mekansal Planlama: Antropometrik ve ergonomik ilkelere vurgu yapan, kullanıcının özel ihtiyaçlarına uygun bireysel alanların tasarımı ve planlaması.
• İşlevsellik: Kullanım amacına uygun, topluma ve kullanıcılara bütünsel olarak fayda sağlayan olumlu bir etkiye sahip tasarım.
• Estetik ve pratiklik arasında yüksek düzeyde bütünlük.
• Pratiklik: Tasarım, bugün piyasada halihazırda bulunan malzeme ve teknolojilere uyumlu olmalıdır.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, bugün mevcut olan veya geliştirilmekte olan süreçler, malzemeler ve teknolojiler kullanılarak uygulanabilir mi?
• Tasarımınız, insanları, etkinlikleri ve değişimi destekleyen çok yönlü bir tasarım mı?
• Tasarımınız, hem estetik hem de fiziksel açıdan zamana uyum sağlıyor mu?
Tasarımda İnovasyon %15
• Yüksek düzeyde özgünlük ve yaratıcılık.
• Teknolojinin entegrasyonu ile yenilikçi ve ileriye dönük müdahaleler sunma becerisi.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, teknoloji destekli bağlantı ve/veya zekayı maksimize ediyor veya kullanıyor mu?
• Tasarımınız, özgün bir biçimde mi ortaya kondu?
Sürdürülebilirlik %15
• İnsanların ve çevrenin ihtiyaçlarını uzun vadeli ve etkili yaklaşımla destekleme kapasitesi (Örneğin, iklim ve enerji duyarlılığı)
• Tasarımın geliştirilmesi ve sürdürülmesi boyunca etkili bir düşünce süreci; yenilenebilir kaynaklar ile yaşam döngüsünün kullanımı.
• Uzun ömürlü tasarım ve evrensellik.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, doğal çevrenin korunmasına yardımcı olan sürdürülebilir ve çevre dostu unsurlardan oluşuyor mu?
Renk Kullanımı %15
• Göz alıcı ve yaratıcı renk kullanımı.
• Renkler, malzemeler ve tasarım çıktıları arasındaki denge.
• Malzemelerin ve cephelerin, vb. pekiştirilmesinde renk kullanımı.
Sunum %10
• Yüksek düzeyde netlik, yaratıcılık ve etkileşim.
• Tutarlı ve uygun görsel yardımcılar, grafikler ve/veya animasyonlarla birlikte tanımlanan tasarım zorlukları ve çözümlerinin yüksek düzeyde anlaşılır sunulması.
• Sunum, süreç ve konsept dahil olmak üzere hem proje çıktılarınıza hem de tasarım felsefenize odaklanır.
1. Proje Adı ve Tema Konsept: Tüm projeler proje adı ve tema / konsept ile başlamalıdır.
2. Tasarım Konsept Açıklama Metni: Tasarım açıklama metni 800 kelimeyi geçmemeli ve Microsoft Word dosyası olarak gönderilmelidir. Tasarım açıklama metni, yarışmacının problemi nasıl tanımladığı ve bu probleme getirdiği çözümleri mutlaka içermelidir.
3. Rumuz: Rumuz en az 6 en fazla 8 karakterli harf ve rakamların yer aldığı bir kombinasyonda olmalıdır. (Örn. Ali12345 hatalı kombinasyon, x1y2z378 doğru kombinasyon. Örnek amaçlı verilmiştir.)
4. Sunum Panoları (A2 boyutu):
A. En az 3, en fazla 4 pano sunulacaktır.
B. Pano 1, mevcut arsa fotoğraflarını (varsa), mülk/arsa geliştiricisini (varsa), kat planını, görünüş, mobilya tefriş planını ve saha analizini göstermelidir.
C. Pano 2, 3 ve 4, 3B perspektifleri içermelidir. Renk kullanımına ilişkin talimatlar için “Renkler” (Madde 8) bölümüne bakın.
D. Sunum Panoları dikey formatta tasarlanmalıdır.
E. Projenin A2 panolarının dijital versiyonu, “Sunum Panosu” adlı bir klasörün içine “Rumuz – Pano 1” dosya ismiyle kaydedilmelidir.
5. Sunum Panolarının Etiketlenmesi:
A. Kat planındaki tüm alanları etiketleyin.
B. Dijital Sunum Panoları 2, 3 ve 4’teki perspektifler A3, A4 veya A5 boyutlarında olmalı ve panolarda yer almalıdır.
C. Giriş Formu’nun dijital olarak doldurulduğundan emin olun.
D. Değerlendirme sürecinde anonimliği sağlamak için adınızı veya diğer kimlik bilgilerinizi panolarınıza koymayın.
6. Perspektif Görseller:
A. Bireysel perspektifler A4 boyutunda (minimum) olmalıdır. Bu dosyalar, “Perspektifler” başlıklı bir klasöre kaydedilmelidir. JPEG dosyası, “mekana” dayalı adlandırma kuralına uymalıdır. Örneğin: Oturma odası/Lobi.
B. Tüm resim dosyaları SADECE JPEG formatında en az 300 DPI olmalıdır.
7. Fotoğraflar:
A. Adınız ile isimlendirdiğiniz, 300 DPI çözünürlüğe sahip yakın tarihli bir kişisel fotoğrafınızı yükleyin (Örn. “Katılımcı Adı.jpeg”).
B. Finalist olarak seçildiyseniz, bu fotoğraf basılı ve online yayınlarda kullanılacağı için yüzünüzün görünür olduğundan emin olun.
8. Renkler:
A. Projede kullanılan tüm renkler, Nippon Paint’in renk yelpazesinden olmalıdır.
B. Her ülkenin farklı renk adları ve renk kodları olduğundan, renk çiplerinin hangi Nippon Paint ülkesinden geldiğini Giriş Formu’nda belirtin.
C. Renk çiplerini görüntülemek/indirmek için bu adresi ziyaret edin.
1. Giriş formunu doldurun.
2. “Rumuz – Pano 1.jpeg”, “Rumuz – Pano 2 .jpg”, “Rumuz – Pano 3.jpeg” vb. olarak isimlendirdiğiniz 300 DPI çözünürlüğe sahip .PDF formatındaki sunum panoları.
3. 300 DPI çözünürlüğe sahip, .JPEG formatındaki uygun şekilde isimlendirilmiş her bir perspektifleri içeren (Örn. “Oturma Odası” veya “Lobi”) “Perspektifler” adlı bir klasör.
4. Tasarım konsept açıklama metniniz 800 kelimeyi geçmemeli ve “Tasarım Konsept Açıklama.docx” adlı bir Microsoft Word dosyasına kaydedilmelidir.
5. .PPT ya da .PPTX formatında sunum dosyası
6. Kişisel kimlik bilgilerini açık etmeyen maks. 1 dakikalık .MP4 formatında kısa video. (Tercihe bağlı)
7. Dosya adı olarak adınızla isimlendirilmiş 300 DPI çözünürlükte, JPEG formatında son kişisel fotoğrafınız (Örn. “Katılımcı Adı.jpeg”).
8. Yukarıda belirtilen koşulları sağlayan sunum panolarınızı, perspektifleri, tasarım konsept açıklama metni, sunum dosyasını, kısa video (tercihe bağlı) kişisel fotoğrafınızı 25 Temmuz Pazartesi, saat 23:59’a kadar https://ayda.awardsplatform.com/ adresinden sisteme yükleyebilirsiniz.
• AYDA yarışmasının (“Yarışma”) Türkiye etabı düzenleyicisi Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş.’dir (kısaca “Betek”) (Mersis No: 0167001238900018). Yarışma organizasyonu Arkitera Mimarlık Merkezi A.Ş. (kısaca “Arkitera”) (Mersis No: 0079-0186-9480-0013) koordinasyonunda gerçekleşmektedir (Betek ve Arkitera birlikte ve ayrı ayrı “Organizatör” olarak anılacaktır).
• Yukarıda yer alan Sunum Dosyası ve Yarışma Katılım Şartnamesi (“Şartname”), Yarışma’ya özel olarak hazırlanmış olup, her türlü hakları Betek’e aittir.
• Yarışma’ya katılım ücretsizdir.
• Yarışmaya katılım sırasında verilen bilgilerin güncelliği, doğruluğu, yeterliliği ve ispatı ile kendisine ait projeyle Yarışma’ya katılım yarışmacı-katılımcıların sorumluluğundadır. Aksi durumun tespiti Yarışma’dan diskalifiye nedeni olup, yanlış beyan edilen bilgilerden katılımcı sorumludur.
• Yarışma katılımcıları, başvuru sırasında bir eğitim kurumunda iç mimarlık/mimarlık eğitimine devam ediyor olmalıdır.
• Ulusal aşamayı kazanan kişi, uluslararası aşamaya katılırken öğrenci olmak zorunda değildir.
• Bu yarışma, Türkiye’deki ve KKTC’deki üniversitelerde eğitim gören, 2. sınıf ve üzeri iç mimarlık bölümü öğrencilerine ve 3. sınıf ve üzeri mimarlık bölümü öğrencilerine, ilgili bölümlerde yüksek lisans eğitimine devam edenlere açıktır. Öğrenciler, 1. sınıf derslerinin tamamını tamamlamış ve sınavlarından geçmiş olmalıdır.
• Mimarlık ve İç Mimarlık kategorisindeki jüri üyelerinin güncel ve geçmiş dönem öğrencilerinin yarışmaya katılmasında sakınca yoktur.
• Katılımcının teslim anında mezun olduğu tespit edilirse, katılımcı diskalifiye edilecektir.
• Yarışmaya başvurular bireysel olarak yapılmalıdır. Yarışma ekip olarak katılıma açık değildir.
• Öğrenciler bireysel olarak, “1” proje ile yarışmaya katılabilir.
• Temaya, başvuru ve değerlendirme kriterlerine uygun olması ve daha önce başkaca herhangi bir ulusal veya uluslararası yarışmaya katılmamış olması kaydıyla yarışmacılar dilerlerse daha önceki dönemlerde yaptıkları okul projeleri ile de AYDA Awards 2022’ye katılabilirler.
• AYDA Awards 2022 başvurularında sunulan proje ve çalışmaların tamamı katılımcı-yarışmacının kendi orijinal ve özgün eseri olmalı, üçüncü kişilerin fikri mülkiyet ve telif haklarını ihlal etmemesi gerekir.
• Katılımcılar bir (1) yıldan daha az profesyonel çalışma deneyimine sahip olmalıdır. Zorunlu stajlar profesyonel iş deneyimi olarak kabul edilir.
• Ulusal aşamada (Yarışma’nın Türkiye etabında) sunum yapmak üzere her iki kategoride belirlenecek finalist sayısı jürinin inisiyatifindedir.
• Katılım sağlanan projelerin proje kriterleri ve gönderim kurallarına uygun olması şarttır. Her tasarım sunumu, sunum gereksinimlerini, sunum kriterlerini ve kategori kriterlerini karşılamalıdır.
• Projeler en geç 25 Temmuz 2022 Pazartesi, saat 23:59’a kadar gönderilmelidir.
• Jürinin değerlendirme ve kararlarına itiraz edilemez.
• Kısa listeye giren adaylar, nihai değerlendirme sürecinin bir parçası olarak sözlü sunum yapmaları için bilgilendirilecektir.
• Sözlü sunum esnasında, sunum süresi içerisinde kalmak kaydıyla, maksimum 1 dakikalık animasyon gösterilebilir.
• Ödül töreninin ne zaman yapılacağı kazananlara bildirilecektir. Kazanan başvurular, organizatör ve sponsor tarafından uygun görüldüğü takdirde pazarlama ve promosyon materyallerinde yer alabilir.
• AYDA’nın uluslararası etaplı bir yarışma olması nedeniyle ve yarışma organizasyonu kapsamında katılımcılar Yarışma’ya başvurmakla, kişisel veri ve iletişim bilgileriyle katıldıkları proje ve eklerinin Nippon Paint Grup Şirketleri, uluslararası organizasyon, seyahat, eğitim kurumları vb. proje ve iş ortaklarıyla organizasyonun gerçekleşmesi kapsamında paylaşılması gerekeceğini bildiğini, anladığını ve bu hususlara açıkça onay verdiğini beyan etmektedir.
• Yarışma’ya katılmakla yarışmacılar, katılım sağladıkları projelerinin (proje adı ve açıklamaları, çizim, görsel, fotoğraf, animasyon, video, şartname vb. her türlü proje unsurlarının) ve kişisel bilgilerinin birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere Nippon Paint Grup Şirketleri ve Nippon Paint iştiraki olan Betek ile Arkitera tarafından süre ve coğrafi sınırlama olmaksızın dijital ve basılı mecralar ile kurumsal web siteleri ve sosyal medya (Twitter, Facebook, Instagram, Youtube vb.) hesaplarında, Yarışma ve etkinlik ilanları ve duyurularında, her türlü Yarışma tanıtım faaliyetlerinde, eğitsel, sosyal ve kültürel faaliyetlerde katılımcının ek onayı gerekmeksizin ilan edilebileceğini, kullanılabileceğini, çoğaltılabileceğini, yayınlanabileceğini, sergileyebileceğini, silinmesi gerekmeksizin arşiv amaçlı olarak kayıtlarında ve dijital mecralarında muhafaza edilebileceğini kabul eder.
• Kazananlar, Türkiye lansmanında, sözlü sunumda ve ulusal ödül törenine katılmaları durumunda seyahat masraflarını ve oluşabilecek diğer tüm masraflarını kendileri karşılayacaklardır.
• Ulusal ve uluslararası etaplara ilişkin hak kazanılacak ödüller ilan edilen haliyle sağlanır; hak kazanılan ödül devredilemez, değiştirilemez, her ne nedenle olursa nakit veya ayni karşılığı talep edilemez.
• Katkı Ödülü devredilemez, değiştirilemez, her ne nedenle olursa nakit veya ayni karşılığı talep edilemez.
• Organizatör, önceden ayrı bir bildirim veya kabul aramaksızın ilan edilen ödülleri benzer değere sahip başka bir ürünle veya ödülle değiştirme hakkını saklı tutar.
• Projenin yurtdışı etabı olduğu gözetilerek, katılan tüm öğrencilerin başvuru sırasında geçerli bir pasaportu olması gerekir.
• Mimarlık/İç Mimarlık kategorisini ulusal düzeyde kazananlar, ülkelerini uluslararası Asia Young Designer Awards Zirvesi’nde temsil edeceklerdir. Zirvenin, Haziran/Temmuz 2023’te yapılması planlanıyor. Mimarlık ve İç Mimarlık Kategorisi’ni kazanan, Türkiye’yi temsil edecek adayların ulaşım ve 2 gecelik konaklama masrafı Betek tarafından, firmanın belirleyeceği şartlarda karşılanır. Seyahat sırasındaki kişisel harcamalar ise yarışmacılara ait olacaktır. Pasaport ve resmi evrak işleri (vize, gerekli izinler, seyahat sigortası vs.) yarışmacının kendisi tarafından karşılanacak ve sonuçları kendisi tarafından takip edilecektir. Vizenin, gerekli olabilecek izinlerin Zirve tarihinden önce çıkmaması Organizatör sorumluluğunda değildir.
• Katılımcı-yarışmacıların etkinlik süresince kullanacağı her türlü alana (konaklama tesisi, ulaşım araçları, toplantı salonu, etkinlik alanları vb.) ve demirbaşlara zarar verecek ve çevreyi rahatsız edecek davranışlardan kaçınması gerekli olup, aksi durum yarışmadan diskalifiye nedenidir.
• Uluslararası zirvenin yapılması, büyük ölçüde Covid-19 salgınının dünya çapındaki gelişimine bağlı olacaktır. Uluslararası seyahatlerin mümkün olamadığı bir durumda, Organizatör fiziksel etkinliği erteleyebilir ve/veya geçici olarak dijital bir etkinlik düzenleyebilir. Fiziksel etkinliğin yapılamaması durumunda seyahat iptal edileceğinden, ulaşım ve konaklama yardımı da iptal olacaktır. Ulaşım ve konaklama yardımının nakdi bir yardıma dönüştürülmesi söz konusu değildir.
• Uluslararası düzeyde proje sunumları yapılacağı ve “Asia Young Designer of the Year” unvanını kazananlara Harvard University Graduate School of Design’da eğitim imkanı verileceği için katılan yarışmacıların çok iyi derecede İngilizce bilmesi zorunlu olup, bu kapsamda katılımcı başvurusunu tamamlamakla çok iyi derecede İngilizce seviyesine sahip olduğunu beyan ve taahhüt etmiş kabul edilecektir. Organizatör gerekli gördüğü durumlarda yarışmacının İngilizce düzeyini gösteren belge/yazı/sınav sonucu isteyebilir. Harvard University Graduate School of Design için geçerli İngilizce seviyesi için https://nipponboya.com/tr/ayda adresindeki Başvuru Kitini inceleyebilirsiniz.
• Herhangi bir “Asia Young Designer of the Year” unvanını kazanan kişinin, sonraki dönemlerde “AYDA Awards”a katılması mümkün değildir, bunun dışındaki kişiler ise yarışmaya tekrar katılabilir.
• Katılımcılar Yarışma’ya katıldıkları projeler ile başka ticari markalara ait yarışmalara katılamaz veya başka ticari markalara ait yarışmalara gönderdikleri projeler ile AYDA Awards’a katılamaz.
• Organizatör, zaman zaman Sunum Dosyası ve Şartname’de revizyonlar yapma hakkını saklı tutar. Bu kapsamda başvurusu sahibi-katılımcıların söz konusu metinlerin güncel halini https://nipponboya.com/tr/ayda adresinden düzenli aralıklarla takip etmesi önerilir.
• Betek’in mücbir sebeplerle (doğal afetler, salgınlar, hükümet önlemleri vb.) göreceği lüzum üzerine Yarışma takvimini erteleme veya yarışmayı iptal hakkı saklıdır.
• Yarışma ve Şartnameden doğan her türlü ihtilafta İstanbul Anadolu Adliyesi mahkemeleri münhasıran yetkilidir.
• Yarışmacı-katılımcıların başvurularını tamamlaması, yukarıda yer alan Katılım Şartları’nın kabul edildiği anlamına gelecek olup, Organizatör bu kapsamda yarışmacının başvurusunu tamamlamakla Yarışma ve Şartname koşullarının tamamını kabul ettiği varsayar.
Mart 14 (Pazartesi) 00:00 - Temmuz 25 (Pazartesi) 00:00
17mar(mar 17)00:0022may(may 22)00:00Mevcudiyet Kayıtları
Müze Evliyagil bünyesindeki ArtOda'da yer alan, Mevcudiyet Kayıtları isimli performans arşivleri video sergisi 22 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilir.
DEVAMINI GÖSTER...
Müze Evliyagil bünyesinde kısa süreli sergi ve projelerin de gerçekleştiği ArtOda, Mevcudiyet Kayıtları isimli performans arşivleri video sergisini ağırlamaya hazırlanıyor. Türkiye genelinde video sanatını mercek altına almak üzere eş zamanlı olarak düzenlenen SENKRON’un takviminde de yer alacak olan Mevcudiyet Kayıtları; Türkiye’de performans sanatının önde gelen kıdemli isimleriyle genç performans sanatçılarınının performans arşivlerini bir araya getiriyor. Kadın kimliği, beden politikaları ve bedenin sınırları kavramları etrafında 6 sanatçının performans videoları Mevcudiyet Kayıtları sergisinde 22 Mayıs 2002 tarihine kadar Perşembeden Pazara 11.00-17.00 saatleri arasında Müze Evliyagil ArtOda’da izlenebilir.
Sanatçılar: Ebru Sargın L., Gülhatun Yıldırım, Mehtap Baydu, Nezaket Ekici, Zeynep Kayan & Özgür Atlagan
Küratör: Can Akgümüş
Türkiye genelinde eş zamanlı olarak düzenlenecek sergi ve etkinliklerle bu yıl ikinci edisyonu 15-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen SENKRON, video sanatını mercek altına alıyor. İstanbul başta olmak üzere, Türkiye’nin birçok ilinden bu sene 53 katılımcı sanat kurumları ve organizasyonlarının işbirliği ile gerçekleşiyor. SENKRON, Bir sanat mecrası olarak videoyu farklı mekânlarda görünür kılmayı amaçlıyor ve içinde bulunduğumuz bu zor dönemde, farklı iş modelleri ile çalışan sanat kurumları ve organizasyonlarını birlikte hareket etmeye davet ediyor. İlerleyen senelerde daha geniş katılım ile kapsamını genişleterek bu birlikteliğin ve dayanışmanın devam edeceği bir etkinlik olmayı amaçlıyor.
Mart 17 (Perşembe) 00:00 - Mayıs 22 (Pazar) 00:00
22mar(mar 22)00:0030haz(haz 30)00:00Geleneğin Şifreleri-Geleceğin Şifreleri
Hüsamettin Koçan’ın “Geleneğin Şifreleri-Geleceğin Şifreleri” başlıklı sergisi, 22 Mart’ta İstanbul’un yeni sanat alanı Kazlıçeşme Sanat’ta açılıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
“Geleneğin Şifreleri-Geleceğin Şifreleri” başlıklı sergi, Hüsamettin Koçan’ın 30 yıl boyunca ürettiği yapıtlarından oluşan önemli bir seçkiyi bir araya getiriyor. Sanatçı gelenek ve gelecek kavramlarına odaklandığı 90’lı yıllardan bugüne Anadolu topraklarındaki birikimlerin derin anlamlarla birbirine bağlandığı gerçeğini farklı boyutlarda somutlaştırıyor. Geleneğin günümüzde giderek sıradanlaşan algısını, kalıp ön yargılar ya da tekrarlar biçiminde yaşamı yönsüzleştirdiğini tartışmaya açan sanatçı, kültürler arası bağların birbirini desteklediği ve gelecekçi bir kültürel DNA oluşturduğu doğrultusunda ipuçları sunuyor.
Eski çağlardan günümüze, Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Cumhuriyet’in rüyasını ve kültüre bakışını dönem dönem semboller ve figürler üstünden bir araya getiren sergide; yeni malzeme önerileri geleneksel estetik sınırların ötesine uzanan bir dil zenginliği ile ortaya konuyor. Resimler, heykeller, baskılar, çamur ve kitch malzeme bu dil örgüsünün ana sözcüklerini oluşturuyor.
Sergi aynı zamanda sanatçının Anadolu’da var olma projesi olarak 20 yıldır üretimini sürdürdüğü ve “En büyük ve en son eserim” dediği Baksı Müzesi’nin katılımcı, hatırlayan ve hayal eden yenilikçi dünyasını izleyici ile paylaşıyor. Bu sergi aynı zamanda coğrafyalar arasında bir bağ kurma projesi. Sergiden elde edilecek gelirin bir bölümü Bayburt’ta yapılacak Yetenek Geliştirme Merkezi için kaynak yaratacak.
Sergi kapsamında Mayıs ve Haziran aylarında akademisyen Nusret Polat moderatörlüğünde Hüsamettin Koçan’ın sanatı ve felsefesi üzerine sanat profesyonelleri ile söyleşiler gerçekleştirilecek. Hüsamettin Koçan, Can Aytekin, Ayşe Köksal ve Emre Zeytinoğlu’nun konuşmacı olarak yer alacağı söyleşiler, Kazlıçeşme Sanat’ta fiziki ve çevrimiçi olarak takip edilebilecek.
Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı “Geleneğin Şifreleri-Geleceğin Şifreleri” sergisi, 30 Haziran’a dek (pazartesi ve bayram tatili günleri hariç) her gün 10.00-18.00 saatlerinde Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme Sanat’ta ücretsiz olarak sanatseverlerle buluşacak.
Mart 22 (Salı) 00:00 - Haziran 30 (Perşembe) 00:00
02nis(nis 2)00:0015may(may 15)00:00Evliyagil Dolapdere'de İki Sergi
Evliyagil Dolapdere 15 Mayıs 2022 tarihine kadar; Ozan Ölmez'in Hırsız, Metehan Törer'in Teratoma isimli sergilerine ev sahipliği yapacak.
DEVAMINI GÖSTER...
Evliyagil Dolapdere, Ozan Ölmez’in İstanbul’da gerçekleşecek olan Hırsız isimli ilk kişisel sergisin, 15.05.2022 tarihine kadar ağırlıyor. Sergi, Ozan Ölmez’in kağıt üzerine toz pastel ve kömür ile ürettiği son dönem işlerinden oluşuyor. Odağında sanatçının yazmak için yola çıktığı bir hikayenin izinde ilerleyen Hırsız, izleyiciyi bir hırsızın gözünden bakmaya davet ediyor.
Ozan Ölmez’in ilk kişisel sergisi Hırsız, Evliyagil Dolapdere’de izleyicisini bir evin içerisinde farklı bir kimlikle kaybolmaya çağırıyor. Sergide tanıklık edilen hikaye, bir hırsızın uzun süredir içine girilmemiş bir evi soymak için o eve girmesi ile başlıyor. Ancak zamanla evin atmosferi hırsızın ruh haline müdahalede bulunuyor, hırsız evdeki eşyaları incelemeye, evin sahibinin hayatına dair ipuçları bulmaya ve bunları yorumlamaya çalışıyor. Evin içerisinde geçirdiği vakit arttıkça, bu deneyim hırsız için büyülü ve gerçeküstü bir hal alıyor. Evliyagil Dolapdere’de izleyici ile buluşmaya hazırlanan sergi, odağına aldığı hikayenin kahramanı ile izleyici arasında bir deneyim ortaklığı kuruyor.
“Masaya kadife beyaz bir örtü seriliydi, yanında ise sanki bu eve sonsuza dek misafir gelmeyecek, sahibi dışında tek bir insanı bile ağırlamayacakmış gibi yalnızca bir sandalye duruyordu. Bu evdeki her ayrıntı tek kişilikti, her eşya bir insan için orada bulunuyordu.’’
Evliyagil Dolapdere, Metehan Törer’in İstanbul’da gerçekleşecek olan Teratoma isimli ilk kişisel sergisini 15 Mayıs 2022 tarihine kadar ağırlayacak. Sergi, Metehan Törer’in seramiği merkeze alan heykellerini ve kağıt üzerine kuru boya kalem ile yaptığı desenlerini bir araya getiriyor. Sanatçı, figüratif ve günlük objelerin dönüşümü üzerine odaklanan çalışmaları ile izleyicisini kendi yarattığı evrene konuk ediyor.
Sergiye adını veren Teratoma bir tümör çeşididir ve terimin etimolojik kökeni eski Yunanca’daki “Canavar Tümör’’ adlandırmasına dayanır ve temelinde belirli bir organa ait hücrenin farklı bir organda büyümesi bozukluğu anlamına gelir. Teratoma, sanatçının bu dünyanın hikayeleri ve otobiyografik tecrübelerini “Üçüncü Dünya’’ adını verdiği yeni bir evrene taşınması ve yaratmış olduğu karakterlerin deneyimleri haline getirilmesinin hikayesidir.
Metehan Törer, İstanbul’da Evliyagil Dolapdere’de ağırlanan ilk kişisel sergisi Teratoma ile izleyicisine yaratılmış bir evren sunuyor ve o evrene hapsolmuş kahramanlarının sonsuz bir döngü içerisinde kendilerini bulma çabalarını teşhir ediyor.
Sergiler, 15 Mayıs 2022 tarihine kadar Evliyagil Dolapdere’de Perşembeden Pazara 11.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
*
Ozan Ölmez Hakkında (1993, İstanbul)
Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde 2020 yılında tamamladı. Zurich University of the Arts’da yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Sanatçının katıldığı sergiler arasında Gece Yüzüşü (Müze Evliyagil, Ankara, 2021); Akla Kara Arasında (Hisar Okulları, İstanbul, 2020); Omurga (Karşı Sanat, İstanbul, 2019) ve Dancing Into One (Martch Art Project, Yuvakimyon Rum Kız Lisesi, İstanbul, 2019 )yer almaktadır. Çalışmalarına Zürih ve İstanbul’da devam etmektedir.
Metehan Törer Hakkında (1990, Ankara)
2014-2018 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. 2018 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimine başlayan Törer, Sanatta Cinsiyet ve Kimlik Tartışmasında Akışkanlık Arayışı/ The Search Of Fluidity And Discussion Of Sexuality And Identity In Art” başlıklı tezini yazarak 2021 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. İlk kişisel sergisi “Transobje” 2020’de Galeri Siyah Beyaz, Özel Şeyler’de açıldı. İkinci kişisel sergisi “Teratoma” 2022’de Evliyagil Dolapdere’de açıldı. Sanatçının yer aldığı karma sergi ve projeler arasında 2019 “Kusmak” Galeri Siyah Beyaz, Ankara 2020 “Kürklü Venüs” Martch Art Project, İstanbul 2020 “Camdan Şato” Müze Evliyagil, Ankara 2021 “Yer Parça” Ka Atölye, Ankara 2022 “Devoyé” Martch Art Project, İstanbul öne çıkıyor. Sanatçı, Ankara’da yaşamaya ve üretmeye devam ediyor.
Nisan 2 (Cumartesi) 00:00 - Mayıs 15 (Pazar) 00:00
05nis(nis 5)00:0029may(may 29)00:00ÇEDBİK Sürdürülebilirlik Fikir Yarışması – 2022
ÇEDBİK Sürdürülebilirlik Fikir Yarışması’nın ikincisi olan yarışmanın konusu sürdürülebilirlikte yenilikçi adımlar temasıyla düzenlenen Yeşil Sergi Pavyonu Tasarımı olarak belirlendi. Başvurular için son tarih 29 Mayıs 2022.
DEVAMINI GÖSTER...
ÇEDBİK Sürdürülebilirlik Fikir Yarışması’nın ikincisi olan yarışmanın konusu sürdürülebilirlikte yenilikçi adımlar temasıyla düzenlenen Yeşil Sergi Pavyonu Tasarımı olarak belirlendi. Başvurular için son tarih 29 Mayıs 2022.
) WeTransfer aracılığıyla göndereceklerdir.
Yarışmacılar, yarışmaya ilişkin sorularını adresine iletebilir. Tüm cevaplar, son soru sorma tarihinden sonra www.cedbik.org adresinden tüm yarışmacılara ilan edilecektir. Soru ve cevaplar yarışma şartnamesinin bir bütünüdür.
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), zorunlu hallerde Seçici Kurul üyeliklerinde değişiklik yapma hakkını saklı tutar. Yapılacak değişiklikler www.cedbik.org adresinde yayınlanacaktır.
Nisan 5 (Salı) 00:00 - Mayıs 29 (Pazar) 00:00
İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı tarafından açılan İstanbul Senin, Yeşil Alanlarda Sanat Yapıtları Tasarımı Yarışmasına projelerin son teslim tarihi 14 Haziran 2022, kargo ile teslim alım için son gün 16 Haziran 2022.
İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı tarafından açılan İstanbul Senin, Yeşil Alanlarda Sanat Yapıtları Tasarımı Yarışmasına projelerin son teslim tarihi 14 Haziran 2022, kargo ile teslim alım için son gün 16 Haziran 2022.
Web adresi: konkur.istanbul/sanatyapiti
Twitter: twitter.com/konkuristanbul
Nisan 8 (Cuma) 00:00 - Haziran 14 (Salı) 00:00
İş güvenliği, her ne kadar bir maliyet unsuru gibi görünse de, aslında uluslararası kalite standartları kapsamında iş verimliliğinin artırılmasında bir etken olarak tanımlanır. İş gören; güvenli koşullarda daha verimli çalışabilir ve kendini güvende hissettiğinden çok daha az hata yapar. Bu yönden bakıldığında, pragmatik bir faydasından söz edilebilen iş güvenliği kavramı; aslında insan hakları bakımından değerlendirilmesi gereken bir husustur.
Mimarlık, zamanla mimar için meslekten çok adeta bir hayat biçimi haline gelmektedir. Öğrencinin ilk öğrenim yılından itibaren yavaş yavaş kanına karışan bir madde gibidir. Öğrencinin hayata bakış açısını değiştiren ve onu şekillendiren çok güçlü bir etkisi vardır. Bu sebeple, önce mimarlık öğrenciyi şekillendirir. Sonrasında ise mimarlar yaşadığımız dünyayı şekillendirmeye başlarlar. Bunun zevkini tatmak ise kuşkusuz eğitimin bütün zorluklarına değer.