-
Yasin TANAY
İç Mimarlar grubuna katıldı
-
Kenan Gun
İç Mimarlar grubuna katıldı
-
Veysel
İç Mimarlar grubuna katıldı
-
Okan ERDOĞAN
İç Mimarlar grubuna katıldı
-
Emre Lodoslu
İç Mimarlar grubuna katıldı
- Daha Fazla Gönderi Yükle

İç Mimarlar
- Herkese Açık Grup
- 4 ay önce
-
262
Gönderiler
-
147
Üyeler
REKLAM ALANI
Reklam Vermek?Son Haberler
- Bu Kez Mahkeme, Mahkemeye ‘Dur’ Dedi
- Millet Seçim Derdindeyken Yapılaşmanın Önü Açıldı
- Kentsel Dönüşümde “Yarısı Bizden” Kampanyasına Başvurular Sona Erdi
- Karaburun Millet Bahçesi 61 Milyon TL’ye İhale Edildi
- “Adil ve İnsanca Bir Yaşam İçin Mücadelemiz Sürecek”
- Hasarlı Bina, Yıkım Sırasında Sağlam Binanın Üzerine Devrildi
- Yargı, Kayabaşı Millet Bahçesi Planlarını İptal Etti
- Edirneliler Yeniçeri Hamamı’nın Turizme Kazandırılmasını İstiyor
- “Seçim Sonrası Önceliğimiz Güvenli ve Erişilebilir Konut Üretimi”
- Türkiye’nin Ham Çelik Üretimi Nisanda 2,7 Milyon Ton Oldu
- Bianca Boya, Avrupa’da İlk 5 Boya Üreticisi Arasında
- Balıklıgöl Yerleşkesi Yeni Görünümüne Kavuşuyor
haziran, 2023
( )H:i18haz(haz 18)00:00GEMSS’23 Açık Çağrı
Açıklama
The Circle, yaratıcı ve genç mimarları Genç Mimarlar Seçkisi & Sergisi’nin üçüncü edisyonuna başvurmaya davet ediyor. GEMSS’23’e katılım için son başvuru tarihi 18 Haziran.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
The Circle, yaratıcı ve genç mimarları Genç Mimarlar Seçkisi & Sergisi’nin üçüncü edisyonuna başvurmaya davet ediyor. GEMSS’23’e katılım için son başvuru tarihi 18 Haziran.
İki yılda bir düzenlenen Genç Mimarlar Seçkisi & Sergisi, geleceğe yön verecek 40 yaş altı genç mimarların ulusal ve uluslararası platformlardaki tanınırlıklarını artırmayı ve Türkiye Mimarlık kültürüne katkı koyan pratiklere dair güncel bir arşiv oluşturmayı hedefliyor.
GEMSS, mimarlık kültürüne katkı sağlayan mimari, düşünsel, bilimsel, sanatsal ve sosyal boyutlarda işler üretmiş ve yayınlamış bütün bireysel, ekip ve çok disiplinli pratiğe açık. GEMSS, kapsayıcı yapısıyla geleceğin mimarlığını şekillendirecek genç pratiklerin hangi merkez ve alternatifleri odağında işler ürettiklerini görünür kılarak mimarlığın çeşitliliğini vurguluyor. Tüm konu ve pratiklere açık olmakla beraber, GEMSS’23, büyümenin sınırındaki dünyamızda sürdürülebilir, katılımcı ve inovatif tasarım yaklaşımları sergileyen genç pratiklerin girişimciliklerini destekliyor.
GEMSS’23 Seçici Kurul: Alexis Şanal – Mimar, Şehir Tasarımcısı, Kurucu Ortak / SANALarc (Open Urban Practice); Ertuğ Uçar – Mimar, Yazar, Kurucu Ortak / Teğet Mimarlık; Matthew Warner – BA Dip PVL MRICS, Yönetim Kurulu Başkanı, Kurucu / Warner Wonder Group & VIP Real Estate Desk; Merve Bedir – Dr. Mimar; Sinan Logie – Mimar, Yazar, Sanatçı; Yılmaz Değer – Mimar, Kurucu Ortak / AURA, Yılmaz Değer Mimarlık Tasarım; Zehra Akdemir Veryeri – Doc. Dr. Mimar, Akademisyen, Yazar, Kurucu / 7/70 Kültür Sanat Akademi
GEMSS’23 Seçici Kurul Moderatörü: Sait Ali Köknar – Mimar, Akademisyen / Berlin International University of Applied Sciences
GEMSS’23 Takvimi
Açık Çağrı İlanı: 5 Mayıs 2023
Son Başvuru Tarihi: 18 Haziran 2023
Değerlendirme Süreci: Temmuz 2023
Sonuçların İlanı: Ağustos 2023
Yan Etkinlikler: Kasım – Aralık 2023
Ödül Töreni: Kasım 2023
Basılı Yayın: Sonbahar 2023
Uluslararası Sergi: İlkbahar 2024
Planlanan Sergi Rotası
İstanbul, Türkiye | Sonbahar 2023
Almanya | İlkbahar 2024
Suudi Arabistan | Sonbahar 2024
Kimler başvurabilir?
● Türkiye Mimarlık kültürüne katkı sağlayan yurtiçi ve yurtdışında işler üreten, çok veya tek uluslu pratikler.
● GEMSS’23’e bireysel ya da ekip olarak katılım mümkündür.
● Bireysel katılımcıların ve ekip üyelerinden en az birinin yurtiçi veya yurtdışındaki üniversitelerin mimarlık bölümünden lisans mezunu olması gerekmektedir.
● Bireysel katılımcıların en fazla 40 yaşında olması, ekip olarak başvuran katılımcıların ise yaş ortalamasının 40’ı geçmemesi gerekmektedir.
● Bireysel ve ekip olarak başvuracak adayların bir sonraki bölümde açıklanan ön koşula uygun en az bir çalışma üretmiş olması gerekmektedir.
Ön Koşul
Katılımcılardan, aşağıdaki formatlardan herhangi birinde yapılmış ve mimarlık kültürüne katkısı yüksek bir çalışma ortaya koymuş olması beklenmektedir:
● İnşa edilmiş yapı – Ulusal/uluslararası bir platformda yayımlanmış.
● Mimari Proje – Ulusal/uluslararası bir yarışmada derece almış.
● Gerçekleşmemiş ya da gerçekleşemeyecek mimari proje – Ulusal veya uluslararası bir platformda yayımlanmış veya sergilenmiş.
● Küratörlük, sergi tasarımı veya sanatsal üretim gibi mimarlık kültürüne katkıda bulunan bir çalışma – Ulusal ve uluslararası bir platformda yayımlanmış ya da sergilenmiş.
● Tez, makale, kitap, yayın veya çeviri gibi mimari yazınına katkıda bulunan bir çalışma veya diğer disiplinlere de katkı sağlayan bir mimari araştırma – Ulusal veya uluslararası bir program veya yayında yayınlanmış veya sergilenmiş.
● Sosyal sorumluluk projesi, eğitim programı gibi bir faaliyet – Ulusal veya uluslararası alanda gerçekleştirilmiş ve yayımlanmış.
Ayrıntılı bilgi ve başvuru için tıklayın
Gün-Saat
() - Haziran 18 (Pazar) 00:00
07eyl(eyl 7)00:0030tem(tem 30)00:00Yas ve Haz
Açıklama
OMM - Odunpazarı Modern Müze'nin yeni sergisi "Yas ve Haz" 7 Eylül Çarşamba günü ziyarete açılıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
OMM – Odunpazarı Modern Müze’nin yeni sergisi “Yas ve Haz” 7 Eylül Çarşamba günü ziyarete açılıyor.
Grafik Tasarım: Studio PUL
38 sanatçının eserlerini bir araya getiren “Yas ve Haz”, insan olmaya dair mutluluk, üzüntü, öfke, korku, şaşkınlık, iğrenme, küçümseme ve utanç gibi duygularla birlikte aynı bedende yas ve haz gibi çelişkili halleri de eşzamanlı olarak mümkün kılan tüm mekanizmaları odağına alıyor. Resimden fotoğrafa, heykelden video ve yerleştirmeye kadar uzanan çeşitli disiplinlerde üretilmiş eserlere yer veriyor.
İnsanın çağdaş bedeninin sınırlarını ve inceliklerini, geçmişten günümüze ait olduğu karmaşık ilişkilerdeki rolünü ve etik – sosyal parametrelerini ele alan sergi, toplumun değişen değer ve normlarına beden üzerinden ayna tutuyor. “Yas ve Haz” 30 Temmuz 2023 tarihine kadar OMM’da görülebilir.
Gün-Saat
Eylül 7 (çarşamba) 00:00 - Temmuz 30 (Pazar) 00:00
Açıklama
Küratörlüğünü Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun, tasarımını PATTU'nun yaptığı Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 sergisi, 11 Ocak - 26 Aralık tarihleri arasında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ziyaret edilebilir.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Küratörlüğünü Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun, tasarımını PATTU’nun yaptığı Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 sergisi, 11 Ocak – 26 Aralık tarihleri arasında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ziyaret edilebilir.
Tanıtım metninden:
Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’ndaki yenilgisini takiben, galip İtilaf devletleri İstanbul’u işgal etti. Neredeyse beş yıl süren Britanya, Fransız ve İtalyan askeri idaresi boyunca, İstanbul’un geleceği kesin olmaktan çok uzaktı. Ne Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşını bitiren ateşkes, ne de ateşkesi takip eden antlaşmalar, toplulukları sayısınca hak iddia edilen İstanbul’un egemenliğini garanti altına alabilirdi. Kimin kentte kalacağı ve kenti kimin yöneteceği söylenti ve spekülasyon konularıydı ve bunlar İtilaf devletleri başkanlarının, birbirini izleyen Osmanlı kabinelerinin ve Ankara Hükümeti’nin çelişen beyanlarıyla daha da şiddetleniyordu.
İstanbul yalnız siyasal açıdan değil, toplumsal ve kültürel açılardan da sürekli bir hareketlilik halindeydi. Şehrin sakinleri, şiddeti ve işgali protesto eden kitlesel eylemlere; daha iyi ücret ve koşullara erişmek umuduyla yapılan ve tramvay, vapur ve havagazı hizmetlerini felç eden grevlere; savaş suçu işlemekle, yahut da İtilaf devletlerine veya padişaha karşı gelmekle suçlanan subay ve görevlilerin evine yapılan seher vakti baskınlarına; kahvehane müdavimlerinin silah ve yasak neşriyat nedeniyle aranma ve tutuklanmasına; İtilaf devletlerinin askerleriyle siviller arasında barlarda ve genelevlerde kopan kavgalara; silahlı çetelerce işlenen cinayetlere, linçlere ve adam kaçırmalara tanık oluyor veya katılıyordu. Bu çalkantının ortasında insanlar hayatlarını ve başkalarınınkini iyileştirmek için çabalamaya devam ediyordu. Okullar, kurumlar ve cemaat dernekleri kuruluyor; muhtelif yetenekli kişilerin ve hamilerin katkılarıyla konserler ve sergiler düzenleniyor; yeni siyasal, edebi ve sanatsal fikirler canlı basın ve yayın hayatının sayfalarını renklendiriyor; hayır kurumları mültecilere, savaş malullerine, yetimlere ve kentin yoksullarına destek olmak için para topluyordu.
Bu olguları tanımlayan ve dönemi başkalarından ayıran, işgal altındaki şehirde bir araya gelen insanların ve grupların çokluğu ve çeşitliliğiydi. İstanbul’un zaten çok kültürlü olan nüfusuna eklenenler yalnızca işgalci ülkelerle sömürgelerinden gelen askerler değildi; Balkanlar’dan, Anadolu’dan, Rusya’dan ve Ortadoğu’dan mülteciler, esirler ve işçiler de kendi topraklarında süregelen çatışmalara nispetle güvenli gördükleri Osmanlı başkentine sığınmıştı. Bu kocaman girdabın içinden yeni siyasal ve kültürel fikirler, toplumsal hassasiyetler ve pratikler ortaya çıkmış, bunlardan bazıları reddedilirken bazıları benimsenmişti.
İşgal altındaki İstanbul’a egemen olan bu çoklu otorite, etkileşim ve menfaat ağları eşsiz zenginlikte belgesel ve maddi veriler üretmiş, işgal güçlerinin, şehrin birçok sakini ve ziyaretçilerinin ayrılmasıyla bunlar dünyanın dört bir yanına dağılmıştı. Sergi, bu belge ve tanıklıklar içinden resmî belgeler, güncel basın, tablolar, filmler, şarkılar ve fotoğraflardan oluşan bir dizi yazılı ve görsel malzemeyi bir araya getiriyor. Türkiye, Fransa, Birleşik Krallık, Yunanistan, Ermenistan, Rusya ve daha başka ülkelerden toplanan bu dokümanların çoğu ilk defa sergileniyor.
İtilaf devletlerinin İstanbul’dan ayrılışının ve Türk ordusunun şehre girişinin yüzüncü yılı, kelimenin her anlamıyla meşgul bir şehri tanımlayan ama çoğu zaman unutulmuş olan bireylere, olaylara ve hareketlere yeniden bakmak için büyük bir fırsat sunuyor.
Küratörlüğünü Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun, tasarımını PATTU’nun yaptığı Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 sergisine uluslararası bir danışman ekibi katkı verdi.
Gün-Saat
Ocak 11 (çarşamba) 00:00 - Aralık 26 (Salı) 00:00
01mar00:0028agu(agu 28)00:00III. Ezber Bozan Tasarım Yarışması
Açıklama
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yer alan Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği (EMKOUİB) tarafından öğrenci ve profesyonel olmak üzere 2 kategoride düzenlenen ödüllü tasarım yarışmasına başvuru için son tarih 28 Ağustos 2023.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yer alan Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği (EMKOUİB) tarafından öğrenci ve profesyonel olmak üzere 2 kategoride düzenlenen ödüllü tasarım yarışmasına başvuru için son tarih 28 Ağustos 2023.
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yer alan Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği (EMKOUİB) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile düzenlen Ezber Bozan Tasarım Yarışmasının temel amacı; mobilya sektöründe gelecek vaat eden genç tasarımcı adaylarının tasarımlarını ortaya çıkarırken, markalaşmış Türk tasarımcı ve tasarımlarını dünyaya tanıtmak.
Fikir, tecrübe ve hayallerin tasarıma dönüştüğü mobilya sektöründe yüksek katma değerli ürün üretebilmesi hedefi ve inovatif ürünler ortaya çıkarabilmek amacıyla III. Ezber Bozan Tasarım Yarışması’ nın teması bir önceki sene olduğu gibi“SMART” olarak belirlendi.
ORGANİZASYON
Bu Yarışma;
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yer alan Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği (EMKOUİB) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile düzenlenmektedir.
YARIŞMANIN AMACI
Hayallerin tasarıma, tasarımların mobilyaya dönüştüğü mobilya sektörü ülkemiz için cari fazlası veren, ithal hammaddeye ihtiyaç duymayan sektörlerin başında gelmektedir. Sektörün üretim, müteşebbis, tasarım, teknoloji, istihdam vb. imkanları ele alındığında, Türk mobilya sanayisinin önümüzdeki dönemlerde global ölçekte söz sahibi olma ve trendlere yön verme açısından önemli bir potansiyeli olduğu aşikardır. Dünyaca referans kabul edilen araştırma merkezi Centre for Industrial Studies’in (CSIL) raporuna göre, Türkiye küresel mobilya ihracatında 6 basamak birden atlayarak sekizinci sıraya yükselmiş bulunmaktadır. İhracat bağlamında lokomotif sanayi kollarından biri olarak nitelendirilen mobilya sanayisinin, mobilya ihracatında ilk 5 ülke hedefinin gerçekleştirilebilmesi için katma değeri yüksek, özgün mobilya tasarımı ve üretiminin artması gerekmekte olup, bu hedefin en önemli mil taşı yetenekli tasarımcılardır. Bu bilgiler ışığında; Ezber Bozan Tasarım Yarışmasının temel amacı; mobilya sektöründe gelecek vaat eden genç tasarımcı adaylarının tasarımlarını ortaya çıkarırken, markalaşmış Türk tasarımcı ve tasarımlarını dünyaya tanıtmaktır.
TEMA
Fikir, tecrübe ve hayallerin tasarıma dönüştüğü mobilya sektöründe yüksek katma değerli ürün üretebilmesi hedefi ve inovatif ürünler ortaya çıkarabilmek amacıyla III. Ezber Bozan Tasarım Yarışması’ nın teması bir önceki sene olduğu gibi “SMART” olarak belirlenmiştir.
SMART teması ile; kullanıcı sorun ve ihtiyaçlarına akılcı, yenilikçi, sürdürülebilir, ergonomik, estetik çözüm önerileri sunan, kullanıcının amacı doğrultusunda yaşamını kolaylaştıran, mevcut alanı optimum düzeyde kullanan mobilya tasarımları ifade edilmektedir.
Bununla birlikte; yarışmacılar, tasarımın en önemli unsurlarından olan insan, ekipman ve yaşam alanı arasındaki ilişkiyi değerlendirerek, tasarımın uygulanabilir kılınabilmesi için gerekirse yapay zeka ve teknolojik öğelerden faydalanabilirler. Ancak, tasarımcı sunumlarında tasarımlardaki yapay zeka veya teknoloji entegrasyonlarının uygulanabilirliğine jüriyi ikna etmesi gerekmektedir. Bu şekilde ikna için beklenilen elektronik devrelerin çizimi veya mühendislik hizmeti değil, araştırarak ve danışarak gerekli düzenlemelerin kurgulanıp sunulmasıdır.
SMART teması ile mobilya sanayinin rekabet gücüne katkı sağlayacak ve ihracatı arttıracak fikirlerin geliştirilmesi beklenmektedir. Bu kapsamda yarışmaya katılacak tasarımların üretilebilir olması beklenmektedir.
Ayrıca tasarımların, mobilya imalatında kullanılan geleneksel malzemelere (ahşap, ahşap esaslı levhalar, metal, plastik, cam vb.) ilaveten yeni/inovatif malzemelerin de kullanımıyla yenilenebilir, sürdürülebilir ve gelişen teknolojinin günlük yaşam ve alışkanlıklar üzerindeki etkilerine yönelik bütünsel ifadeleri içermesi beklenmektedir.
Not: Yapılacak tasarım sadece mobilya odaklı olmalıdır. Mekan dekorasyonu yarışma kapsamında değildir. Mobilya tasarımı tekil veya takım olabilir.
Ezber Bozan Tasarım Yarışması’na başvuracak yarışmacılardan tasarımlarında; “Oturma, Dinlenme, Çalışma ve Depolama” fonksiyonlardan en az birine uygun projeler hazırlamaları beklenmektedir. Bu kriterlerden en az birini karşılamayan tasarımlar kesinlikle değerlendirmeye alınmayacaktır.
KATILIMCI KATEGORİLERİ
1- Öğrenci Kategorisi;
a. Yarışmanın öğrenci kategorisi, üniversitelerin Mimarlık, İç Mimarlık, Mimarlık ve Mühendislik, Sanat ve Tasarım, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültelerinin tasarım ile ilgili programlarında lisans düzeyinde eğitim görenlere açıktır. (Yüksek lisans düzeyinde eğitim alanlar yarışmanın profesyonel kategorisine başvurmalıdır.)
b. Öğrenciler yarışmaya ekip olarak katılım gerçekleştirebilir. Bir ekip en fazla 3 kişiden oluşabilir, aynı bölümde öğrenci olma zorunluğu yoktur. Yukarıda belirtilen bölümlerde öğrenci olmak kaydıyla grup oluşturulabilir. Grup katılımında, ekip temsilcisi olarak bir temsilcinin belirlenmesi gereklidir. Öğrenci kategorisinden başvuru yapacak adayların başvuru tarihi itibarı ile öğrenci olması gerekmektedir. Bu kategoride yer alan ekipte profesyonel katılımcı yer alamaz.
*Ekip üyeleri arasında profesyonel yarışmacının olduğunun tespiti halinde, başvuru yapılan kategoriye bakılmaksızın tasarım profesyonel yarışmacı kategorisinde değerlendirilmeye alınacaktır.
2- Profesyonel Yarışmacı Kategorisi;
a. Yarışmanın profesyonel kategorisi, üniversitelerin Mimarlık, İç Mimarlık, Mimarlık ve Mühendislik, Sanat ve Tasarım, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültelerinin tasarım ile ilgili programlarından mezun olanlara ya da yüksek lisans düzeyinde eğitim görenlere açıktır. (Yüksek lisans düzeyinde eğitim alanlar yarışmanın profesyonel kategorisine başvurmalıdır.)
b. Profesyonel katılımcılar yarışmaya ekip olarak katılım gerçekleştirebilir. Bir ekip en fazla 3 kişiden oluşabilir. Yukarıda belirtilen bölümlerin birinden mezun olanlar ya da yüksek lisans düzeyinde eğitim görenler grup oluşturulabilir. Grup katılımında, ekip temsilcisi olarak bir temsilcinin belirlenmesi gereklidir.
**Ekip üyelerinden en az birinin profesyonel olması halinde grup profesyonel kategorisinden başvurabilecektir.
c. Profesyonel yarışmacı kategorisinde katılımcılar için yaş sınırı bulunmamaktadır. (Ekip katılımlarında öğrencinin yer alması durumunda 18 yaşından küçük katılımcıların başvuru sırasında velileri tarafından imzalanmış katılım belgesini sunmaları gerekmektedir.)
**Yarışma başvuru tarihleri içerisinde mezun olma durumu bulunan yarışmacının başvurusunu, mezuniyet tarihinden önceki bir tarihte yapıyorsa öğrenci kategorisinden, mezuniyet tarihinden sonraki bir tarihte yapıyorsa profesyonel yarışmacı kategorisinde yapması gerekmektedir..
BAŞVURU KOŞULLARI
1- Yarışma kapsamında başvurusu yapılan her paftanın / tasarımın; başvuru yapan yarışmacının kendisi tarafından tasarlanmış olması, daha önce endüstriyel olarak üretilmemiş, özgün olması, başka bir yarışmaya katılıp dereceye girmemiş ya da bir ödül almamış ya da başka bir yarışmada değerlendirme aşamasında olmaması şartları aranmaktadır. Aksi bir durumun tespiti halinde, başvurusu yapılan tasarım yarışmadan diskalifiye edilir, ödül kazanılması durumunda Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Genel Sekreterliği’nce geri alınır.
Ayrıca, yarışmaya başvurusu yapılan tasarımın özgün bir çalışma olmaması, daha önce kamuya sunulmuş olması, bu yönde bir iddianın olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya ait olacaktır.
2- Ege İhracatçı Birlikleri’nin herhangi bir çalışanı ve Jüri üyelerinin birinci dereceden yakını, herhangi birinin ortağı, yardımcısı ya da birinci dereceden akrabası Ezber Bozan Tasarım Yarışması’nakatılamaz. Katılmış ve kazanmış olsalar dahi ödül alamazlar, ödül almışlarsa da tüm haklarını kaybeder ve ödülleri iade ederler.
3- Daha önce İhracatçı Birliklerince düzenlenen mobilya ile ilgili herhangi bir tasarım yarışmasında ilk üç dereceye girerek yurtdışı eğitim bursundan faydalanan yarışmacılar bu yarışmaya katılamazlar.
4- Yarışmaya katılan bir kişi birden fazla tasarımla yarışmaya başvuru yapabilir. Ancak birden fazla tasarımı dereceye girerek para ödülü almaya hak kazansa dahi sadece bir kez para ödülü alabilir.
5- EİB, gerekli görülen hallerde, katılımcılardan başvuru sırasında web sitesine yüklenen belgelerin asıllarını isteyebilecektir. Verilen süre içerisinde belge asıllarını göndermeyen katılımcıların tasarımları değerlendirmeye alınmayacaktır. Belgelerin asıllarını saklama sorumluluğu tamamen yarışmaya başvuran kişiye aittir.
6- Yarışmanın www.ezberbozantasarimlar.org adresinde yer alan BAŞVURU modülüne girilerek kayıt sırasında iletilecek ‘Başvuru Numarası’ rumuz olarak kullanılacak ve proje çizimlerine sistem tarafından eklenecektir. Yarışmaya başvurulan pafta/tasarım bu numara ile takip edilecektir. Yarışmacının pafta ya da başvuru metnine ayrıca bir rumuz vb. belirtmesi gerekmemektedir.
7- Gönderilecek tasarımlarda ve pafta metninde tasarıma ilişkin, katılımcının veya proje grubunun ismi, okulları, kimlik bilgisi-ibaresi, rumuz, kare kod, katılımcının resmi ve iletişim bilgileri veya yarışmacının kimliğini belirtecek herhangi bir ibare veya işaret bulunmamalıdır. Belirtilenler dışında herhangi bir işaret veya belirleyici herhangi bir iz görülmesi durumunda tasarım yarışma kapsamından çıkarılacaktır.
8- Başvuru sırasında web sitesinde ilgili tüm alanların eksiksiz doldurulması, şartnamede belirtilen tüm belgelerin sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Yarışmaya katılmak için gerekli şartları taşımayan, şartnameye uygun hareket etmeyen, başvuru sırasında zorunlu alanları doldurmayan, başvuru dosyasında hatalı, eksik veya eksik imzalı belge bulunan adayların başvuruları kabul edilmeyecektir.
9- Yarışmacılar, tasarımlarını ve tüm belgelerini en geç 28.08.2023 Pazartesi günü saat: 23:59’a kadar web sitesine yüklemek zorundadır. Yükleme tarih ve saatinin 28.08.2023 saat 23:59’u aşmayacak şekilde programlanması yarışmacının sorumluluğundadır. Yüklemede oluşan problemler nedeniyle tasarımlara ait evrakların sisteme yüklenememesi, başvurunun tamamlanamaması ya da gecikmesinden yarışma organizasyonu sorumlu değildir.
10- Ege İhracatçı Birlikleri, dereceye giren tasarımlarından bir ya da birkaçının bir örneği ya da ölçekli prototipi (gerekirse 3D Yazıcı tekniği ile) üretimini uygun gördüğü alanlarda sergilemek üzere gerçekleştirebilecektir. Gerek görülmesi halinde, Ege İhracatçı Birlikleri, tasarımcı ile üretimi gerçekleştirecek firma/firmaları bir araya getirebilecek, aynı zamanda varılacak mutabakatla tasarım üzerinde revizeler yapılabilecektir. Üretimi yapacak olan firma Ege İhracatçı Birlikleri tarafından belirlenecektir.
11- Tasarımcı(lar) tasarımı sisteme yükleyerek tasarımın tüm sorumluluklarını kabul ettiğini beyan etmektedir.
12- Yarışma sonrası dereceye giren finalistler, Ege İhracatçı Birlikleri’nden verilecek ödüller dışında başka hiçbir talepte bulunamazlar.
13- Taahhütnamede yer alan hususlar ile ilgili aykırı bir durumun tespiti halinde dereceye giren yarışmacının ödülleri, varsa yapılan masraflar nakden geri tahsil edilir ve durum kamuoyuna ilan olunur.
14- Herhangi bir neden ile ödül kazanan bir projenin yarışmadan menedilmesi halinde, söz konusu projenin yerine en çok oyu alan sıradaki tasarıma aynı ödül ve haklar devredilecek ve yapılan değişiklik yarışma ilanının yapıldığı WEB sitesinde (www.ezberbozantasarimlar.org) duyurulacaktır.
YARIŞMA TAKVİMİ
Başvuru Tarihleri: 27.02.2023 – 28.08.2023
Proje Son Teslim Tarihi: 28.08.2023
Ön Eleme Sonuçlarının Açıklanması: 25.09.2023
Final Gecesi: Tarih ve Yer ilan edilecektir.
Sergi: Tarih ve Yer ilan edilecektir.
BAŞVURU YÖNTEMİ VE BELGELERİ
• Yarışma şartnamesi, yarışmaya katılım koşulları ve yarışma ile ilgili tüm dokümanlar “www.ezberbozantasarimlar.org” web sitesinden temin edilecektir.
• Yarışmaya tüm başvurular www.ezberbozantasarimlar.org adresine girilerek “Başvur” bölümünden kaydolunarak gerçekleştirilecektir. Sistem tarafından her bir adaya başvuru numarası tanımlanacak olup, adaylar bu numarayla web sitesi üzerinden giriş yaparakbaşvurularında güncellemeler yapabileceklerdir. Bu nedenle başvuru numaralarının kaydedilmesi önem arz etmektedir.
• Dijital formatta hazırlanacak pafta, proje metni vb. tüm bilgi/belgeler “ezberbozantasarimlar.org” adresine yüklenecek olup yarışmaya başvuru sadece bu web sitesi aracılığıyla yapılacaktır.
• Tüm yarışmacılar (ekip katılımı durumunda ekibin her bir üyesi ayrı ayrı imzalamalıdır), web sitesinden temin edecekleri yarışma şartnamesini, katılımcı taahhütnamesini ve 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile İlgili Aydınlatma ve Bilgilendirme Formu’nun her sayfasını imzalamalıdır. Her sayfası imzalı şartname, katılımcı taahhütnamesi ve bilgilendirme formu ile şartnamede belirtilen başvuru belgeleri web sitesinin ilgili alanlarına yüklenerek yarışmaya başvuru yapılabilmektedir.
BAŞVURU BELGELERİ:
Aşağıda belirtilen belgeler sisteme yüklenmelidir;
1- Yarışmacı Bilgileri
a) Kimlik belgesi,
b) Şartname, Taahhütname ve KKVK belgesi (Tüm sayfaları imzalı olarak yüklenmeli),
c) Öğrenciler için öğrenci belgesi, profesyoneller için diploma (Öğrenciler için öğrenci belgesi tasarım teslim tarihi itibariyle geçerli olmalıdır.)(Kimlik kartları kabul edilmeyecektir),
d) Fotoğraf: Katılımcıya ait vesikalık dijital fotoğraf
e) Özgeçmiş: Katılımcıların isimlerini, kısa özgeçmişlerini ve iletişim bilgilerini içeren DOC ve PDF formatında sisteme yüklenmelidir.
2- Proje Bilgileri
Projede olması gerekenler;
a) Proje Anlatımları
-Proje Adı
-Proje Raporu (min. 150-max 500 kelimeden oluşan projeyi yazılı olarak anlatan, tasarımın amacını, ön görülen malzemeleri, üretim tekniğini, çözdüğü problemi, getirdiği yeniliği vb. detaylı açıklayan bilgiler)
b) Proje Paftası: Projenin 1 adet sunum paftasında anlatılması gerekmektedir. Pafta 16*9 yatay formatta, en az 300 dpi çözünürlükte PDF olmalıdır. Tasarımların jüri tarafından detaylı incelenebilmesi için mümkün olan en yüksek çözünürlükte yüklenmesi gerekmektedir. Paftada projenin fonksiyonel ve estetik yönlerini, nasıl kullanılacağını iyi anlatan en az bir adet veya daha fazla sayıda görsel, projenin nasıl uygulanacağını ve teknik detaylarını gösteren en az bir adet kesit (tercih edilirse daha fazla çizim de eklenebilir), tasarımın kullanıcıyla birlikte görünümü, ölçekli çizimler ve kısa açıklamalar olmalıdır.
**Önemli Not: Proje üzerinde veya tasarım görselinde katılımcının veya proje grubunun ismi, okulları, kimlik bilgisi-ibaresi, rumuz, kare kod, katılımcının resmi ve iletişim bilgilerinin yer alması KESİNLİKLE YASAKTIR. Aksi durumda proje değerlendirmeye alınmayacaktır.
BAŞVURU TARİHİ:
Yarışmacılar tasarımlarını ve tüm belgelerini en geç 28.08.2023 saat: 23:59’a kadar göndermek zorundadır. Gönderim tarih ve saatinin 28.08.2023 saat 23:59’u aşmayacak şekilde programlanması yarışmacının sorumluluğundadır. Gönderide oluşan problemler nedeniyle tasarımlara ait evrakların sisteme kayıt edilememesi/ulaşmaması ya da gecikmesinden yarışma organizasyonu sorumlu değildir.
DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
• Smart olması
• Estetik olması
• Özgün olması
• Mevcut teknolojilerle üretilebilir olması
Not: Oturma, Dinlenme, Çalışma ve Depolama kriterlerden en az birini karşılamayan tasarımlar kesinlikle değerlendirmeye alınmayacak olup, tasarımların paketlenebilir ve sürdürülebilir malzemelerden üretilmesi olumlu değerlendirilecektir.
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ
Birinci aşamada; Asli Jüri Üyelerince uygun görülen yeterli sayıda proje, ikinci aşamaya geçmek üzere detayları belirtilen değerlendirme kriterlerine göre seçilecek ve şartnamede belirtilen tarihte ilan edilerek kamuyla paylaşılacaktır.
İkinci Aşamada seçilen projeler gerek görülmesi halinde, proje sunumu için davet edilecek ve tasarım sahipleri tarafından jüriye yüz yüze ya da online olarak sunumlar gerçekleştirilebilecektir.Sunumun nasıl yapılacağına jüri üyeleri karar verecektir. Ve sonrasında yapılacak seçim ile dereceye giren ilk 3 profesyonel ve ilk 3 öğrenci projesi belirlenecektir.
ÖDÜLLER
1. Para Ödülleri
Öğrenci Kategorisi Para Ödülü
Birinci: 40.000 TL
İkinci: 30.000 TL
Üçüncü: 20.000 TL
Profesyonel Kategorisi Para Ödülü
Birinci: 75.000 TL
İkinci: 50.000 TL
Üçüncü: 25.000 TL
Not: Yarışmaya katılan bir kişi birden fazla para ödülü alamaz.
Para ödülleri, derecelerin kamuoyuna açıklanışından itibaren 1 ay içerisinde taraflara ödenecektir.
Grup katılımı durumunda para ödülü grup üyeleri arasında eşit bölünecektir.
2. Yurtdışı Fuar Katılımı
Profesyonel ve öğrenci kategorilerinde birincilik ödülü alan yarışmacılar (grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla temsilci olarak bir kişi) para ödüllerinin yanı sıra masrafları EİB tarafından karşılanmak üzere uluslararası fuarlara götürülebilecektir. (Birincilerin gidemediği durumlarda ikinci ve üçüncü yarışmacılar götürülebilecektir.)
*Bu ödülün verilmesi EİB’in takdir yetkisinde oluphangi fuara katılım sağlanacağı, hangi tarihlerde gidileceği münhasıran EİB tarafından belirlenecektir. Yarışmacılar yurtdışı fuara katılım sağlanmadığı yahut tarihlerin uygun olmadığı gibi gerekçelerle ödülün parasal karşılığının verilmesi de dâhil hiçbir talep hakkına sahip olmadıklarını peşinen kabul ederler.
3. Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü
Ticaret Bakanlığının 5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karara İlişkin Tasarım Organizasyonu Desteği hükümleri çerçevesinde yarışmamızda dereceye giren ve ilgili genelge kapsamında gerekli şartları taşıyan tasarımcılar (grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla temsilci olarak bir kişi) en fazla 1 yıl süre ile uluslararası düzeyde kabul görmüş yurt dışındaki eğitim merkezlerinde eğitime gönderilebilecek olup, eğitim giderleri ve bu döneme ilişkin yaşam giderleri söz konusu Tebliğ çerçevesinde Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklarından karşılanacaktır.
Genelge’nin 7’inci maddesinin birinci fıkrası çerçevesinde tasarım yarışmalarının gerçekleştirilmesi sonrasında; dereceye giren tasarımcılardan yurt dışı eğitim desteğine başvurmak isteyenler Ek 4 de yer alan tasarım konusunda uluslararası çapta tanınan eğitim kurumlarına başvurularını yaparlar. Tasarımcılar, yurt dışı eğitimlerine ilişkin olarak başvurdukları eğitim kurumlarından kabul almalarını müteakiben Ek 3 de yer alan belgelerle birlikte tasarım yarışmasını düzenleyen işbirliği kuruluşuna başvururlar. İlgili işbirliği kuruluşu nihai incelemenin yapılabilmesi ve yurt dışı eğitim desteği sağlanacak tasarımcıların belirlenmesi amacıyla adaylara ilişkin listeyi Ek 3 da yer alan belgelerle birlikte yarışmanın gerçekleştiği yılı takip eden 2 (iki) takvim yılı içerisinde olmak kaydıyla her yılın Nisan ayında Bakanlığa iletir.
Bakanlık; Ek 5 uyarınca, tasarımcının kabul aldığı eğitim kurumu, yabancı dil yetkinliği ve yarışmada elde ettiği dereceyi göz önünde bulundurarak yapacağı değerlendirme sonucu her yılın haziran ayının ikinci haftası yurt dışı eğitim ve yaşam giderleri desteğinden faydalandırılacak tasarımcıları belirler ve işbirliği kuruluşlarına bildirir.
İlgili genelge ve eklerine Ticaret Bakanlığı sitesinden Destekler, İhracat Destekleri, 5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karara İlişkin Genelgeler başlıkları seçilerek ulaşılabilir.
Yurt dışında eğitim ödülünü kazanması muhtemel yarışmacı, yarışmanın gerçekleştiği tarihten itibaren 2 (iki) yıl içerisinde eğitimlerine başlamalıdır, aksi takdirde bu hakkından feragat etmiş olur. Yurtdışı eğitime başlayabilmesi için gerekli olan yabancı dil yeterlilik belgesinin (YDS/e-YDS vs.) yarışmacı tarafından temin edilmesi gerekmektedir.
*Yurt dışı eğitim desteğinden faydalanabilmek için katılımcının T.C. vatandaşı olması ve ‘Tasarım Organizasyonu Desteğine İlişkin Genelgeuyarınca tüm şartları sağlaması gerekmektedir. Tasarımcıları belirleme konusunda nihai yetki Bakanlık’ta olduğundan yarışmacılar EİB’e karşı hiçbir talep hakkına sahip olmadıklarını peşinen kabul ederler. (Yurt dışı eğitim ödülü, Ezber Bozan tasarım yarışmasının Ticaret Bakanlığı tarafından destek kapsamına alınması halinde geçerli olacaktır.)
Tasarım Organizasyonu Desteğine İlişkin Genelgekapsamında yurt dışı eğitim desteğinden faydalanması uygun görülen yarışmacıların söz konusu destek karşılığında Türkiye’ye faydalı olması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, yarışmacı tasarım eğitim programını tamamlaması sonucunda en az 2 yıl süreyle Türkiye’de çalışacağını kabul ve taahhüt eder. Bu yükümlülüğe uyulmaması halinde, yarışmacı destek kapsamında aldığı eğitim ve yaşam giderlerinin tamamını 6183 sayılı Kanunda belirtilen gecikme faiziyle birlikte ilk talepte ödemeyi kabul ve taahhüt eder.”
4. Üniversite Özel Ödülü
Yarışmanın öğrenci kategorisinde en çok öğrencinin başvuru yaptığı üniversite, yarışmanın web sitesinde ve final gecesinde ayrıca ilan edilerek onurlandırılacaktır.
5. İş veya Staj Ödülü
Yarışmada her bir kategoride birinci, ikinci ve üçüncü olan adaylara mümkün olması halinde Ege bölgesinde faaliyet gösteren mobilya firmaları tarafından ücretli staj/ iş imkânı sağlanabilecektir.
JÜRİ
Yarışma jürisi aşağıdaki isimlerden oluşmaktadır.
Jüri Üyeleri
• Berkay Gürsoy
• Ece Yalım
• Enrique Marti
• Fikri Doruk Yorgancıoğlu
• Fulden Dehneli
• Gamze Güven
• Mehmet Mehmetalioğlu
• Özlem Yalım
• Serdal Korkut Avcı
Ege İhracatçı Birlikleri yukarıdaki jüri üyeliklerinde değişiklik yapabilme hakkını saklı tutar ve bunu yarışma web sitesinde ilan eder. Bu konuda doğabilecek uyuşmazlık ve sorunları çözmede Yarışma Yürütme Kurulu yetkilidir.
Yarışma Sekretaryası İletişim Bilgileri
Yarışma ile ilgili tüm iletişimlerde aşağıdaki iletişim bilgileri kullanılacaktır.
Ege İhracatçı Birlikleri – Atatürk Caddesi No:382 Alsancak Konak İZMİR
Tel: 0232 488 60 25
Faks: 0232 488 61 00
E-posta: tarim2@eib.org.tr
www.ezberbozantasarimlar.org
Gün-Saat
Mart 1 (çarşamba) 00:00 - Ağustos 28 (Pazartesi) 00:00
22mar(mar 22)00:0009haz(haz 9)00:002023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışması
Açıklama
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen 2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışması'nın son teslim tarihi 09 Haziran 2023.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen 2023 Ulusal Kampüsünü Yaşat Konsept Yarışması’nın son teslim tarihi 09 Haziran 2023.
YARIŞMANIN TÜRÜ VE KAPSAMI
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında, “2023 ULUSAL KAMPÜSÜNÜ YAŞAT KONSEPT YARIŞMASI”, İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, Mimarlık-İç mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümleri tarafından, Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Peyzaj Mimarlığı, ilgili Mühendislik alanları, Şehir ve Bölge Planlama bölümlerinin Lisans ve Lisansüstü mezunları veya bu bölümlerin aktif öğrencisi olanların katılımına açık olan ; serbest, ulusal ve tek aşamalı düzenlenmiş olan konsept proje yarışmasıdır.
YARIŞMANIN KONUSU VE AMACI
Değişen sosyo-kültürel ve ekonomik özellikler, yaşam biçimleri, iklimsel özellikleri, üniversitenin kent içindeki konumu, üniversitelerin akademik sistemleri vb. faktörler üniversitelerdeki ortak sosyal ve kültürel etkinlik alanı kullanımlarında farklılıklar yaratabilmektedir. Kampüs ortamında öğrencilerin, akademik ve idari personelin sosyal ilişkilerini etkileyen en önemli faktörlerden eğitici, kültürel ve sportif organizasyonların bir araya gelmeleri ve fikir paylaşımlarını destekleyen ortak sosyal ve kültürel etkinlik kullanım mekanlardır. Açık alan ihtiyacının yanında kampüslerde yeşil alan düzenlemeleri, kentsel mobilya tasarımları ve diğer çeşitli fonksiyonel tasarım elemanları üniversiteyi sosyal bütünleşme ortamı haline getirecektir. Kent merkezinde konumlanan üniversitelerdeki asıl tasarım amacı kent ile bütünleşip karşılaşma ve sosyalleşme mekanları yaratmaktır. Kent merkezinde konumlanmaları nedeniyle kolay ulaşım konusunda ön plana çıkan bu sosyal mekânların çekici alanları olarak tasarlanması (açık mekân tasarımı, kesişme, buluşma ve toplanma noktaları, kent mobilyaları, bitki çeşitliliği ile) hafta boyu kullanımına olanak sağlamaktadır. Bu durum sosyal etkileşim ortamının sürdürebilirliğini sağlamaktadır.
Öğrencilerin bireysel ve toplumsal gelişimleri, üniversitelerdeki sosyal ve kültürel etkinlik alanları ve kullanımları ile doğrudan ilişkilidir. Yarışma doğrultusunda kentsel açık mekân ve kampüs kavramlarının açık alanlarda mimari mekânsal çözüm önerileri, peyzaj tasarım elemanları ve çok işlevli kent mobilyaları tasarlanması beklenmektedir. Bu beklentiler bağlamında proje ele alınırken; sosyo-ekonomik değerler, özgünlük ve nitelikli fikir yaklaşımlarını günümüz peyzaj mimarisine de yansıtan yenilikçi aynı anda işlevsel çözümlerin öne çıkarılması; çevre ve bağlam açısından kampüsün misyon ve vizyonlarını destekleyen tasarım düşüncelerinin geliştirilmesi, kampüse değer katan konsept projeleri, ilgili mesleki disiplinlerin gelişmesi, etik varlıkların tasarım sürecindeki katkısı da ayrıca amaçlanmaktadır.
KATILIM ŞARTLARI
• Yarışma Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki mimarlık, iç mimarlık, iç mimarlık ve çevre tasarımı, peyzaj mimarlığı, ilgili mühendislik alanları, şehir ve bölge planlama bölümlerine kayıtlı öğrenciler veya mezun olan tüm lisans ve lisansüstü bireylere açıktır.
• Yarışmacı/lar yarışma şartnamesinde öngörülen koşullara uymak zorundalardır.
• Yarışma şartnamesinde yer alan şartlara uymayanlar yarışmaya katılmış olsalar da projeleri değerlendirilmeyecektir.
• Yarışmaya bireysel veya ekip olarak birden fazla proje ile katılım sağlamak mümkündür
• Yarışmaya ekip olarak katılan yarışmacıların her bir bireyi yarışmayı açan kurumun karşısında müştereken sorumlulardır.
• Ekip sayısı en fazla 3 (üç) kişi olabilir (Ders kapsamında katılmayan öğrenciler için geçerlidir).
• Ders konusu kapsamında katılan yarışmacı veya yarışmacılar dersin yürütücü hocasının bilgilerini danışman hocaları olarak katılım formunda belirtmeleri gerekiyor.
• Ders kapsamında katılan yarışmacı/lar en fazla danışman hocaları hariç 3 (üç) kişi olabilirler.
• Yarışmaya katılan her projenin özgünlüğü ve daha önce başka bir platformlarda yayınlanmamış olması önem arz etmektedir.
• Yarışmaya katılımın herhangi bir ücreti yoktur.
• Tüm katılımcıların yarışma takvimi’ni takip etmeleri ve istenilen belgeleri belirtilen tarihlerde ve istenen formatta yüklemeleri gerekmektedir.
ORGANİZATÖRLER, JÜRİ ÜYELERİ ve RAPORTÖRLER
Yarışmanın Organizatörleri
Prof. Dr. İsmail KÜÇÜK (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı)
Dr. Öğr. Üyesi Bahar FERAH (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi- İç mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü)
Abdullah AKIN (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı)
Asıl Jüri Üyeleri
Doç. Dr. Emrah YALÇINALP (Karadeniz Teknik Üniversitesi)/ Lina Tasarım Danışmanı/ Peyzaj Mimarı)
Doç. Dr. Evren Burak ENGİNÖZ (İstanbul Kültür Üniversitesi)
Doç. Dr. Şahika ÖZDEMİR (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm başkanı)
Dr. Öğr. Üyesi Serhat ANIKTAR (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Mimarlık Bölüm Başkanı)
Dr. Öğr. Üyesi Zeynep KEREM ÖZTÜRK (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi)
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül GEMCİ (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi)
Mehmet Cemil AKTAŞ ( Caps. Ofis kurucusu- Peyzaj mimarı)
Ayşe Nur BÖLÜKBAŞI (ABT TASARIM ofis kurucusu, Peyzaj mimarı)
Özay YERLİKAYA (TMMOB Peyzaj mimarları odası, Peyzaj mimarı)
Yedek Jüri Üyeleri
Pınar KESİM AKTAŞ ( Caps. Ofis kurucu ortağı- Mimar)
Dr. Öğr. Üyesi Gülçin KAHRAMAN (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi)
Dr. Öğr. Üyesi Hossein ZOLFAGHARİ (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi)
Dr. Öğr. Üyesi Mahsa KORDHAGHİ (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi)
Raportörler:
Arş. Gör. Zeliha Büşra ERYİĞİT ŞENEL
Arş. Gör. Türkan HARMANBAŞI
YARIŞMACILARLA PAYLAŞILAN BELGELER
Yarışma için gerekli tüm bilgi ve belgeler https://izu.edu.tr/uky üzerinden temin edilebilecektir.
• Yarışma Şartnamesi (PDF)
• Katılım Formu İngilizce ve Türkçe olarak (DOCX)
• Proje Alanına Ait Belgeler:
– Vaziyet Planı (Hâlihazır planı: yarışma sınırını içeren) (DWG)
– Yarışma alanının Fotoğrafları (JPEG)
– Drone video çekimleri (MP4)
YARIŞMACILARDAN İSTENİLEN DOSYALAR
• Başvuru Katılım Formu: Form eksiksiz ve hatasız doldurulup imzalanmış olmalı, ekip başvurularında ekip liderinin ekip üyelerinin bilgilerini eksiksiz doldurması ve uky@izu.edu.tr adresine göndermesi gerekmektedir. Onay maili ile katılımcı/lara dönüş yapıldıktan sonra dosya yükleme linki formda belirtilen iletişim adresinize gönderilecektir. Paylaşılan Linke tıklayarak aşağıdaki dosyalar açılan alana yüklenmelidir.
KATILIM FORMUNDAKİ BELİRTİLEN İLETİŞİM ADRESİNİZE GÖNDERİLEN LİNKE YÜKLENMESİ GEREKEN DOSYALARIN LİSTESİ
• Katılan/lar öğrenci ise: Öğrenci/lerin Güncel Öğrenci Belgesi/leri
Yarışma Paftaları:
– En fazla 2 adet A1 dikey pafta (tiff formatında ve 300 dpi çözünürlükte)
– Tasarımı açıklayan Vaziyet planı, tasarım detayları, önerilen yapısal ve doğal peyzajın, mevcut binaların kimlik ve konstrüktif niteliklerini de yansıtan ölçek ve anlatım biçimini dikkate alarak iki ve üç boyutlu diyagramların oluşumu
– Kesitler ve Görünüşler: Projenin genelini anlatan en az iki kesit ile tüm açılardan projenin tasarım alanını ve mevcut binaları gösterecek yeterli sayıda görünüşlerin oluşması
– Çizim ölçeği ve detayları, tasarımın nitelik ve konseptini anlatacak biçimde yarışmacı/lar tarafından belirlenecektir.
• Proje Açıklama Raporu: Tasarımı özgün kıldığı kavramsal içeriği ve kuramsal yaklaşımları açıklayan, düşünce, tasarım sürecini anlatan, ortaya koyduğu tarihi değerler, araştırma yaklaşımlarını temsil eden ayrıca rapordaki ifadelerin özetini paftalar (Max:2 pafta) üzerinde de ara ara yer alacak olan en fazla 500 kelimelik rapor, aynı zamanda pdf metin formatında da eklenecektir.
• Video Sunumu: Rapora ilave olarak, dileyen yarışmacı/lar önerdikleri konsept tasarımın genel içeriğini; tasarlanan peyzaj elemanları ile mevcut yapıların ilişkilerini; yapısal bileşenlerin niteliklerini gösteren (malzeme, ölçek, doku, form vs.) animasyonunu MP4 (H264 veya H265 codec ile) uzantılı, toplam kaç video ise büyüklüğü maksimum 1 GB tan geçmeyecek, toplam 3 dakikalık video yüklemesi yapabilirler. Video sunumunun herhangi bir yerinde yarışmacı/ların kimliği yer almamalıdır.
Tüm paftalar, rapor ve video sunumları birey veya ekip olarak katılanlarda ekip sorumlusu tarafından Eposta yoluyla paylaşılacak olan linkten giriş yaparak kurumumuzca açılan klasöre yüklenmelidir. Her yarışmacı/lar ardışık olmayan, tekrarlanmayan 5 rakamdan oluşan rumuz belirlemeliler. Rumuz başvuru formunda kesinlikle belirtilmelidir. Ayrıca yarışma paftalarının ikisinin de sol alt köşesinde 4*15 cm büyüklüğünde yer almalıdır.
Not: Yazışmalarda katılım formunda beyan edilen iletişim adresleri esas alınacaktır.
YARIŞMA ALANI GEZİSİ
Yarışma alanını yakından incelemek isteyen yarışmacı/lar kampüs alan gezilerini yarışmanın ilan tarihinden itibaren gerçekleştirebilirler.
YARIŞMA TAKVİMİ
Yarışmanın İlanı: 28 Mart 2023
Soru Sormak için Son Tarih: 03 Nisan 2023, 17:00’ye Kadar
Yanıtların İlanı: 07 Nisan 2023
Projelerin Son Teslim Tarihi: 09 Haziran 2023, 17:00’ye kadar
Jüri Değerlendirmesi: 13 Haziran 2023
Sonuçların İlanı: 15 Haziran 2023
NOT: Kolokyum ve Ödül Töreni Sonuçların İlan Tarihinden Sonra Duyurulacaktır.
ÖDÜLLER
İlk 3 dereceye giren proje sahibi tasarımcılara ödül teslim edilecektir. Ödüller derecelerin kamuoyuna açıklanışından itibaren normal şartlarda 20 gün içerisinde yarışmacı/lar a teslim edilecektir. Ekip olarak yarışmaya katılan yarışmacılara tek bir ödül verilecektir.
Ödüller:
• Birincilik Ödülü: 9,000 TL
• İkincilik Ödülü: 6,000 TL
• Üçüncülük Ödülü: 3,000 TL
Derece kazanan projelere ait her türlü sunum, tanıtım ve yayım hakları, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’ne ait olacaktır. Jüri, ödüle layık proje tespit edemediği halde ödüllerden herhangi birini iptal edebilir. Yarışmacı/lar, projelerinin İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi tarafından sergilenmesini ve yayınlarda yer almasını kabul etmiş sayılırlar.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
Yarışmayı Açan Kurum: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi/ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi/ Mimarlık- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
Adres: Halkalı Cad. No: 281 Halkalı, Küçükçekmece / İSTANBUL 34303
E-Posta: uky@izu.edu.tr
Gün-Saat
Mart 22 (çarşamba) 00:00 - Haziran 9 (Cuma) 00:00
07nis(nis 7)00:0005haz(haz 5)00:00Işıklar Tuğla Ödülleri 2023
Açıklama
Sektöründe lider ve köklü geçmişe sahip Işıklar Yapı Ürünleri’nin bu yıl ikincisini uluslararası olarak düzenlediği Işıklar Tuğla Ödülleri 2023, tuğla ile tasarlanmış projelere profesyonel bir platform sağlıyor. Sürdürülebilir, aynı zamanda geleneksel yapı malzemesi tuğlanın, çağdaş kullanımlarını keşfe çağıran ödül programına proje teslimi 5 Haziran 2023’e kadar devam edecektir.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Sektöründe lider ve köklü geçmişe sahip Işıklar Yapı Ürünleri’nin bu yıl ikincisini uluslararası olarak düzenlediği Işıklar Tuğla Ödülleri 2023, tuğla ile tasarlanmış projelere profesyonel bir platform sağlıyor. Sürdürülebilir, aynı zamanda geleneksel yapı malzemesi tuğlanın, çağdaş kullanımlarını keşfe çağıran ödül programına proje teslimi 5 Haziran 2023’e kadar devam edecektir.
İkinci senesinde uluslararası olarak Yapı Medya İletişim organizasyonu ile düzenlenen Işıklar Tuğla Ödülleri’ne heykelden mimari yapılara, iç mekandan kentsel uygulamalara Işıklar Yapı Ürünleri’nin kullanıldığı ve 2010 yılından sonra tamamlanmış projeler jüri tarafından değerlendirmeye alınacaktır. Tuğla kullanımının yaratıcı ve iyi detaylandırılmış uygulamalarını ortaya koyan projeleri ödüllendirmenin yanısıra buradan elde edilecek bilgi birikimini ve deneyimleri paylaşmayı amaçlayan ödül programı, tüm profesyonellerin katılımına açıktır.
Yaşam alanları, kamusal alanlar (açık/yarı açık (peyzaj entegrasyonu vb.) projeler, kamu yararına tasarlanmış yapılar/kompleksler), sürdürülebilir yaklaşımlar (ekolojik projeler, restorasyon ve renovasyon projeleri), yaratıcı/yenilikçi kullanımlar (Işıklar Tuğla ürünlerini farklı teknik bilgi ve/veya materyallerle kullanan projeler, tuğla ve sıva altı materyallerin kullanım alanlarını/yüzeylerini çeşitlendiren projeler) ve jüri özel ödülü (değinilen tanımların dışında kalan, ödüle değer olduğu düşünülen projeler) değerlendirilmeye alınacak kategoriler arasındadır.
Toplam ödülün 130.000 TL olduğu Işıklar Tuğla Ödülleri 2023’te, tuğlanın güncel kullanımlarının araştırılmasına katkıda bulunmak ve Işıklar Tuğla’nın geniş ürün yelpazesi ile geliştirilebilecek sürdürülebilir, çağdaş tasarımları desteklemek hedeflenmektedir.
Jüri Üyeleri:
• Prof. Dr. Seden Acun Özgünler (İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi)
• Doç. Dr. Ümit Turgay Arpacıoğlu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi)
• Kerem Erginoğlu (Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık Kurucu Ortağı)
• Prof. Dr. Hüseyin L. Kahvecioğlu (İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi)
• Dürrin Süer (M+D Mimarlık Kurucu Ortağı)
Ödül Programı Takvimi
• Ödül programının ilanı: 5 Nisan 2023, Çarşamba
•Soru sormak için son tarih: 9 Mayıs 2023, Salı
•Soruların cevaplarının ilanı: 16 Mayıs 2023, Salı
•Proje teslim tarihi: 5 Haziran 2023, Pazartesi
•Jüri değerlendirme toplantısı: 13/14/15/ Haziran 2023
•Sonuçların ilanı: 22 Haziran 2023, Perşembe
Ayrıntılı bilgilerin yer aldığı ödül program şartnamesine www.isiklartuglaodulleri.com internet sitesi üzerinden ulaşılabilir.
Düzenleyen Kurum: Işıklar Yapı Ürünleri
Adres: Orhan Veli Kanık Cd. Yakut Sk. Eryılmaz Plz. 34810 Kavacık-İstanbul
T: +90 (216) 537 00 50
M: info@isiklartugla.com.tr
W: isiklartugla.com.tr
Organizasyon ve Raportörlük: Yapı Medya İletişim
Adres: Sinanpaşa Mah. Süleyman Seba Cad. No:14/5 Beşiktaş-İstanbul
T: +90 (212) 982 45 26
M: yarisma@yapi.com.tr
W: yapimedya.com
Gün-Saat
Nisan 7 (Cuma) 00:00 - Haziran 5 (Pazartesi) 00:00
Açıklama
Mimarlık Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen ''Afet Sonrası Geçici Yaşam Alanlarının İyileştirilmesi’’ Öğrenci Fikir Yarışması’na Son Başvuru Tarihi 12 Haziran.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Mimarlık Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen ”Afet Sonrası Geçici Yaşam Alanlarının İyileştirilmesi’’ Öğrenci Fikir Yarışması’na Son Başvuru Tarihi 12 Haziran.
Yarışmanın Amacı ve Arkaplanı
Tarihsel süreç içerisinde yaşadığımız kültür havzası sel, heyelan, yangın ve deprem gibi birçok doğal afete maruz kalmıştır. Bu noktada 20. yüzyılın başından itibaren ülkemizde gerçekleşen depremler sonucunda 140.000’e yakın insan hayatını kaybetmiş ve milyonlarca insan bu depremlerden etkilenmiştir. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli oluşan iki büyük deprem sonucunda 11 şehrimizde büyük yıkımlar meydana gelmiş ve bu depremlerden kurtulan milyonlarca insan ya farklı şehirlere göç etmiş ya da bölgede kurulan geçici yaşam alanlarında (çadır kent, konteyner kent vb.) yaşamını sürdürmektedir. Depremden etkilenen vatandaşlarımızın bu geçici yaşam alanlarında en az 1 sene yaşayacakları yetkililer tarafından ifade edilmektedir.
Mimarlık Araştırmaları Derneği (MİMARDER) olarak, deprem bölgesine yaptığımız geziler ve araştırmalar sonucunda mevcut geçici yaşam alanlarının pek çok iyileştirmeye, düzenlemeye ve yeniden düşünmeye açık olduğu tespit edilmiştir. Deprem gündeminin bu kadar önemli ve yoğun olduğu bir zamanda konuyla alakalı bir öğrenci yarışmasının eksikliği dikkat çekmektedir. Yapılan araştırmaların neticesinde deprem bölgesindeki geçici yaşam alanlarının iyileştirilmesine odaklanan bir öğrenci fikir yarışmasının bu afet gündeminde bir boşluğu kapatabileceği düşünülmektedir.
Yarışmanın Konusu
Yarışmanın konusu, afet sonrası kurulan geçici yaşam alanlarının mevcut mekânsal potansiyellerinin yeniden değerlendirilmesi amacıyla tasarım önerilerinin geliştirilmesi olarak belirlenmiştir. Yarışmacılardan ilk olarak, yaşamış olduğumuz son depremden dolayı oluşan olağan dışı durumun oluşturduğu geçici düzene ilişkin kurulan mekansal bileşenlerin incelenmesi beklenmektedir. Ardından insanların ikamet etmekte olduğu bu geçici yaşam alanlarındaki gündelik yaşam ilişkilerini ve fiziksel unsurlarını sorgulamaları istenmektedir. Bu çerçevede mekânsal unsurların geliştirilmesi yoluyla değişen yaşam akışı ve gündelik yaşam ilişkilerinin ‘iyileştirilmesine’ yönelik çözüm önerilerini geliştirmeleri beklenmektedir.
Jüri Üyeleri
Seçici Kurul Üyeleri
• Yüksel Demir (Prof. Dr., İTÜ Mimarlık Fakültesi)
• Ahmet Gün (Dr. Öğr. Üyesi, İTÜ Mimarlık Fakültesi & MİMARDER)
• Oral Göktaş (Mimar, SO? Mimarlık)
• Emre Can Yılmaz (Mimar, Az-Uz Mimarlık)
• Derya İyikul (Mimar, SUPERPOOL)
• Muhammed Ziya Paköz (Doç. Dr., İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümü)
• Gülşen Aytaç (Prof. Dr., İTÜ Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü)
Danışman Jüri Üyeleri
• Burak Pak (Prof. Dr., Altering Practices for Urban Inclusion (Alt_Shift) Araştırma Grubu)
• Ayfer Bartu Candan, (Doç. Dr., Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü))
• Fatih Yazıcıoğlu (Doç. Dr., İTÜ Mimarlık Fakültesi)
• Yasin Bağcı (Mimar, Atölye Lokal Mimarlık & MİMARDER)
• Murat Acar (Dr., Şehir Plancısı, Şehirli Derneği)
Yarışma Takvimi
• Yarışmanın ilanı: 11 Nisan 2023, Salı
• Soru sorma için son tarih: 24 Nisan 2023, Pazartesi, Saat: 17:00’a kadar
• Yanıtların ilanı: 28 Nisan 2023, Cuma
• Son Başvuru Tarihi: 12 Haziran 2023, Pazartesi, Saat: 17:00’a kadar
• Juri Değerlendirmesi Başlangıcı: 19 Haziran 2023, Pazartesi
• Sonuç İlanı: 26 Haziran 2023, Pazartesi
• Kolokyum ve ödül töreni: Daha sonra ilan edilecektir.
Yarışmanın Ödülü
Yarışma kapsamında eşdeğer nitelikte beş ödül verilecektir.
Eşdeğer ödül kazanan her ekibe 7.500 TL ödül verilecektir.
Soru ve Cevaplar
Yarışma takviminde belirtilen 24 Nisan Pazartesi günü saat 17:00’a kadar iletisim.mimarder@gmail.com mail adresine sorular iletilebilecektir ve cevaplar 28 Nisan Cuma günü www.mimarder.org adresi üzerinden yayınlanacaktır.
Yarışma şartnamesi ve başvuru belgeleriyle ilgili ayrıntılı bilgiye websitesinden (www.mimarder.org) ulaşabilirsiniz.
Gün-Saat
Nisan 11 (Salı) 00:00 - Haziran 12 (Pazartesi) 00:00
14nis(nis 14)00:0016tem(tem 16)00:00Düşler, Hakikâtler
Açıklama
Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi, ilk sergisi “Düşler, Hakikâtler” ile geçmiş ve gelecek arasında hayaller kurarak yarına inanmanın bir öngörüsünü sunuyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi, ilk sergisi “Düşler, Hakikâtler” ile geçmiş ve gelecek arasında hayaller kurarak yarına inanmanın bir öngörüsünü sunuyor.
Beyoğlu’nun “en zarif” apartmanı Casa Botter ilk sergisi “Düşler, Hakikatler” ile kapılarını açtı.
İstanbul’un ilk Art Nouveau yapısı Botter Apartmanı, İBB Miras ekiplerinin restorasyonu sonrasında yeniden Beyoğlu’na gelenleri büyülemeye devam edecek.
“Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi” adıyla kapılarını açan yapı, şehrin ilk’lerini barındıran 123 yıllık hafızasını, kültür sanatın iyileştirici gücüyle buluşturuyor.
Casa Botter’in zemin katta açılan ilk sergisi “Düşler, Hakikatler” 14 Nisan – 16 Temmuz tarihleri arasında görülebilecek.
Disiplinler arası üretimleriyle sergide yer alacak sanatçılar; Larissa Araz, Mehtap Baydu, Sena Başöz, Orhan Cem Çetin, Cevdet Erek, Ulaş Eryavuz, Ece Gökalp, Berat Işık, Ali Miharbi, Studio Pinprick, Güneş Terkol, Erdem Varol ve Emir Yağmurca. Melike Bayık küratörlüğünde gerçekleştirilecek “Düşler, Hakikatler” sergisi, Beyoğlu’na yeni bir soluk ve anlam kazandıracak.
Ücretsizdir.
Gün-Saat
Nisan 14 (Cuma) 00:00 - Temmuz 16 (Pazar) 00:00
Açıklama
İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 Ekim depreminde hasar gördüğü için yıkılan ana hizmet binasının yerinde inşa edilecek anıt yapı için fikir projesi yarışması açtı. “Bir Uygarlık Odağı Olarak Başkanlık ve Şehir Meclisleri Fikir Projesi”nin ilk aşamasının proje teslim tarihi 3 Temmuz.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 Ekim depreminde hasar gördüğü için yıkılan ana hizmet binasının yerinde inşa edilecek anıt yapı için fikir projesi yarışması açtı. “Bir Uygarlık Odağı Olarak Başkanlık ve Şehir Meclisleri Fikir Projesi”nin ilk aşamasının proje teslim tarihi 3 Temmuz.
Yarışmanın Amacı
29 Ekim 1923’de ilan edilen Cumhuriyet çok yönlü bir uygarlık iddiasıydı. Bu iddiayla demokrasi açığı yaratmayan bir yönetimin kurulabilmesi için, katılımcı demokrasi pratiklerinin gelişmiş olması ve etkin, güçlü yerel yönetimlerin gerçekten çalışıyor olması gerekir. Türkiye’nin hem demokrasi, hem de yerel demokrasi tarihi içinde özgün ve saygın bir yere sahip olan İzmir İkinci yüzyıla demokrasi iddiasını yükselten bir “anıt-yapı/kurum” geliştirerek girmek, yerel demokrasi pratiklerinin canlandırıcı/sürdürücü bir odağını oluşturmak istiyor. Öneriler bu odağın fiziki yapısı ve kurumsal düzenlemeleri üzerinden değerlendirilecektir.
Yarışmacılardan beklenen, “İzmir’in demokrasi odağının” İzmirlilerle ilişkisinin nasıl kurulacağı konusunda bir tahayyül geliştirmesi ve bunu bir yapı önerisi haline getirmesidir. Bu binada İzmir yerel yönetiminin sadece temsili ve meclis faaliyetleri yer alacaktır. Başkanda toplanan temsil faaliyetlerini; uluslararası düzeyde, merkezi yönetimle ilişkilerde ve İzmirlilerle ilişkilerde olmak üzere üç farklı boyutuyla düşünmek doğru olur. Bu nedenle birinci mekan talebi bu amaçla tasarlanmış bir başkanlık makamı ve ilgili birimleridir. İzmir Büyükşehir Belediyesinin bugünkü kurumsal yapısından kaynaklanan ikinci önemli mekan talebi ise “Şehir Meclisleri Salonu”yla birlikte doğrudan ve dolaylı ilgili kullanım alanlarından oluşmaktadır.
Türkiye genelinde olduğu gibi belediyelerde de demokratik örgütlenme temsili demokrasi mantığıyla kurulmakta ve bunlarda da esas karar organı belediye meclisleri olmaktadır. Ama temsili demokrasi mekanizmaları içinde ulaşılan siyasal kararlar çoğu kez önemli demokrasi açıkları yaratmakta, bu demokrasi açığını kapatmak için de belediyeler kent konseyleri, kadın meclisleri, gençlik meclisleri, çocuk meclisleri oluşturmaktadır. İşte bu bina tüm bu demokratik meclislerin toplandığı bir ortak kent meclisleri salonuna sahip olacak ve salon bu binanın temsili demokrasi kanadını oluşturacaktır.
İzmir’i özel bir kent haline getiren, yaşam kalitesini yükselten özelliği, İzmirlilerin gündelik yaşamlarında kamusal alanları etkili bir şekilde kullanabilmeleridir ve bu durum özneler arası uzlaşma kanallarını geliştirmektedir. İzmir’de bir demokrasi odağı oluşturmak için yapılacak binanın programı içinde ayrılacak alanların ikinci kaynağını kamusal alan etkinliklerinin ve sivil toplum faaliyetlerinin mekan talepleri oluşturacak, ancak, bu tür faaliyetler için ayrılan alanlar, belli kişilere/kuruluşlara tahsis edilmeyerek kapalı ve donuk bir sistemden özenle kaçınılacak, her alanın çok amaçlı kullanımı gözetilecektir.
Hazırlanacak fikir projesi tasarımcıya önemli fırsatlar verdiği kadar önemli sorumluluklar da getirmekte, onu sadece bir bina tasarımcısı olmaktan çıkararak, aynı zamanda meydan ve etkinlik tasarımı konusunda da öneriler yapacak konuma getirmektedir. Yapılacak binanın farklı disiplinlerdeki tasarımcılarından, meydanın olağan üstü öyküsünün farkında olarak, bina için olduğu kadar binanın meydanla ilişkileri için de öneriler beklenmektedir. Bu amaçla yarışma iki aşamalı olarak açılacak, ilk aşamadan ikinci aşamaya geçen projeler üzerinde yapılacak jüri kritikleri amaca en uygun önerinin bulunmasını sağlayacaktır.
Yarışmanın Şekli ve Türü
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 23. ve 53. maddelerine istinaden Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışma Yönetmeliği doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce açılan yarışma; “serbest, ulusal, iki aşamalı, fikir projesi yarışması”dır ve fikirlerin sınırsızca ifade edilebilmesi için mesleki sınırlamalar önemsiz kabul edilerek farklı disiplinlerin katılımına açılmıştır.
Yarışmanın Yeri ve Konusu
Yaklaşık iki yüz yıldır kentin hem tarihsel hem de halen yönetsel merkezi olan Konak (Atatürk) Meydanı, kentin en önemli odak noktasıdır. Konak Meydanı ve çevresini oluşturan alan, günümüze kadar ulaşan ya da anılarda kalan birçok yapısı ile hep kent gündeminde olmuştur.
Konumu ve içinde barındırdığı yapılarla kentin yoğun bir alanı olarak yaşayan Konak Meydanı, yıllar içinde yapılan imar çalışmaları, yarışmalar ve farklı düzenlemeler ile değişime uğrasa da kent merkezi özelliğini hâlâ sürdürmektedir. Çevresindeki tarihi, ticari, idari, kültürel yaşamın ve ulaşım olanaklarının varlığı bu alanın yoğun kullanılmasında etkili olmaktadır. Yarışma ile alanın kentsel özelliklerinin ortaya çıkarılması, alanın tarihi, kültürel, sosyal değerlerinin göz önüne alınarak, kentlinin gündelik yaşamına katkı koyması beklenmektedir. Bu yarışma ile alan kent yaşamındaki konumunu, yeniden kente ve kentliye kazandırılacaktır.
Yarışmanın yeri; yıkılmış olan belediye binasının (Konak İlçesi, Ahmetağa Mah. 7559 Ada, 1 Parsel) alanıdır. Saat Kulesi, İlk Kurşun Anıtı, Yalı Camisi, Hükümet Konağı, Vapur İskelesi ve Kemeraltı girişinin bulunduğu, sınırları hava fotoğrafında gösterilen alan ise etkileme ve etkilenme alanıdır.
Bu proje ile yerel demokrasinin temsil edildiği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, toplumsal yaşamı iyileştiren kararların alındığı, halka açık Belediye Meclis Salonu projesi olarak, İzmir kentinin odağında, Türkiye’nin ikinci yüzyılındaki yerel demokrasi idealini kent hafızası ile birleştiren bir tasarım beklenmektedir.
Jüri Üyeleri ve Raportörlerin İsim ve Ünvanları
DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ
Abdullah İNCİR, İnşaat Mühendisi
Ertuğrul TUGAY, İBB Genel Sekreter Yardımcısı
Prof. Dr. Koray VELİBEYOĞLU, Şehir ve Bölge Plancısı
Doç. Dr. Nevzat ATALAY, Heykeltıraş
Özgür Ozan YILMAZ, İBB Genel Sekreter Yardımcısı
Tamer BAŞBUĞ, Mimar
Vahyettin AKYOL, İBB Etüd ve Projeler Dairesi Başkanı
ASLİ JÜRİ ÜYELERİ
Emre AROLAT, Mimar
Prof. Dr. Erhan Vecdi KÜÇÜKERBAŞ, Peyzaj Mimarı
Ersen GÜRSEL, Mimar
Prof. Dr. Hikmet GÖKMEN, Mimar
Prof. Dr. İlhan TEKELİ, İnşaat Mühendisi, Şehir ve Bölge Plancısı
Prof. Meriç HIZAL, Heykeltıraş
Nevzat SAYIN, Mimar (Jüri Başkanı)
YEDEK JÜRİ ÜYELERİ
Aslı ODABAŞI, İnşaat Yüksek Mühendisi
Ebru KANDİLCİ KÖRAN, İBB Proje Tasarım Ve Geliştirme Şb. Md. Yüksek Mimar
Doç. Dr. İpek ALTUĞ TURAN, Peyzaj Mimarı
Dr. Öğretim Üyesi Selçuk YILMAZ, Heykeltıraş
RAPORTÖRLER
Esen KESECİOĞLU, Heykeltıraş
İbrahim KIZMAZ, Mimar
Sibel ONAY AKBABA, Plastik Sanatlar Uzmanı
RAPORTÖR YARDIMCILARI
Caner ÇOBAN, Heykeltıraş
Onur ERAY, Heykeltıraş
Şahin SONYILDIRIM, Tarihçi
Yarışma Takvimi
∙ Yarışmanın ilanı: 14 Nisan 2023
∙ Son soru sorma tarihi: 8 Mayıs 2023
∙ Soruların yanıtlarının ilanı: 16 Mayıs 2023
∙ Şartname almak için son tarihi: 3 Temmuz 2023
∙ 1.Aşama Proje elden teslimi veya kargoya verilme tarih ve saati: 3 Temmuz 2023 saat 17:00
∙ 1.Aşama Kargo ile teslim alımı için son tarih: 5 Temmuz 2023
∙ 1.Aşama Jüri değerlendirmesi tarihi: 12-13-14 Temmuz 2023
∙ Birinci aşamanın jüri tarafından değerlendirilmesi sonucunda, ikinci kademeye kalan yarışmacılara, yazışma adresinde belirtilen adrese, değerlendirme raporları ve jüri tavsiyeleri ile birlikte bildirim yapılacaktır.
∙ 2.Aşama Proje elden teslimi veya kargoya verilme tarih ve saati: 29 Eylül 2023 saat 17:00
∙ 2.Aşama Kargo ile teslim alımı için son tarih: 2 Ekim 2023
∙ 2.Aşama Jüri değerlendirmesi tarihi: 4-5-6 Ekim 2023
∙ Kolokyum ve Ödül Töreni: Sonuçların ilanıyla birlikte duyurulacaktır.
Ödüller ve Ödeme Şekli
Belirlenen yarışma niteliğine uygun olan ve jüri tarafından yeterli görülen sekiz (8) adet proje İkinci Kademe için değerlendirmeye alınacaktır.
İkinci Kademede ise; jürinin yapacağı değerlendirme sonucunda seçilen projelere aşağıdaki ödül ve mansiyonlar verilecektir.
∙ 1. Ödül: 500.000 TL
∙ 2. Ödül: 400.000 TL
∙ 3. Ödül: 300.000 TL
∙ 1.Mansiyon: 100.000 TL
∙ 2.Mansiyon: 100.000 TL
∙ 3.Mansiyon: 100.000 TL
∙ 4.Mansiyon: 100.000 TL
∙ 5.Mansiyon: 100.000 TL
Birinci kademenin sonuçlanmasının ardından ödüllerin 50.000 TL tutarındaki kısımları ikinci kademeye seçilen proje müelliflerine ödenecektir (8×50.000: 400.000). Ödemeler en geç 120 gün içinde net olarak banka hesabına yapılacaktır.
Gün-Saat
Nisan 14 (Cuma) 00:00 - Temmuz 3 (Pazartesi) 00:00
19nis(nis 19)00:0016haz(haz 16)00:00Beton Prefabrike Konut Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması
Açıklama
Türkiye Prefabrik Birliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği “Beton Prefabrike Konut Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması” ile prefabrike konut tasarımı konusunda yaratıcı fikirlerin elde edilmesi amaçlanıyor. Yarışmaya ön kayıtlar için son tarih 16 Haziran 2023 Cuma (saat 23.59’a kadar), teslim için son tarih ise 18 Temmuz 2023 Salı (saat 23.59’a kadar).
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Türkiye Prefabrik Birliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği “Beton Prefabrike Konut Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması” ile prefabrike konut tasarımı konusunda yaratıcı fikirlerin elde edilmesi amaçlanıyor. Yarışmaya ön kayıtlar için son tarih 16 Haziran 2023 Cuma (saat 23.59’a kadar), teslim için son tarih ise 18 Temmuz 2023 Salı (saat 23.59’a kadar).
YARIŞMANIN AMACI
Türkiye Prefabrik Birliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği öğrenci proje yarışması ile prefabrike konut tasarımı konusunda yaratıcı fikirlerin elde edilmesi amaçlanmaktadır.
Yarışma ile üniversite sanayi iş birliğini sağlamak, yapı sektörü ve tasarım ilişkisinin geliştirilmesi için yenilikçi ve yaratıcı genç fikirleri teşvik etmek, mimarlık ve mühendislik öğrencileri arasında prefabrikasyon konusunda farkındalık sağlayarak eğitimlerine katkıda bulunmak hedeflenmektedir.
YARIŞMANIN TÜRÜ ve ŞEKLİ
Yarışma; Türkiye Prefabrik Birliği (TPB) ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Mimarlık Bölümü ortaklığında serbest ve tek aşamalı olarak düzenlenen, ulusal düzeyde öğrenci mimari fikir projesi yarışmasıdır. Türkiye’deki ve KKTC’deki Yüksek Öğrenim Kurumları bünyesinde yer alan tüm mimarlık ve inşaat mühendisliği bölümlerinin lisans öğrencilerine açıktır. Yarışmaya kayıt ve katılım ücretsizdir.
YARIŞMANIN KONUSU
Günümüzde mülk ya da kiralık olarak uygun fiyatlı ve nitelikli konuta erişim sorunu artarak devam etmektedir. Geleceğe yönelik paylaşılan küresel ve ulusal istatistiki veriler, ekonomik ve politik gelişmeler göz önüne alındığında sözü edilen alanda yaşanan sorunun derin bir barınma krizine dönüşeceğini ifade etmek mümkündür.
Bu bağlamda ekonomik, nitelikli ve seri konut üretimi üzerine geleceğe yönelik ikna edici, uygulanabilir yeni bakış açıları ve modeller geliştirilmesi önem taşımaktadır. Konut mekânında ve konut çevrelerinde kaliteden ödün vermeden konut üretim maliyetlerinin nasıl düşürülebileceği, üzerinde düşünmeye değer bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır.
Söz konusu alanda konut üretiminde prefabrikasyon üzerine uluslararası ortamda çok sayıda güncel çalışma ve uygulama karşımıza çıkmaktadır. Mimarlık ve mühendislik dünyası, tarihi 19. yüzyıla uzanan modern prefabrikasyona dayalı üretimlere yabancı değildir. Beton prefabrikasyon teknikleri ve bu yöntemin konut üretiminde kullanımı ise 20. yüzyıl başına uzanmaktadır. Pek çok coğrafyada konut üretiminde yoğun şekilde kullanılmıştır. Türkiye’de ise bir dönem toplu konut üretiminde kısmen yer bulmuş beton prefabrikasyona dayalı üretim yönteminin günümüzde tamamıyla devre dışı kalmış olması dikkat çekicidir.
Prefabrike beton bileşenler; taşıyıcı sistem, yapı, cephe, peyzaj ve altyapı elemanı olarak konut yapılarının zaman, maliyet, kalite, çeşitlilik açısından verimli bir şekilde üretilmesine önemli ölçüde katkı sunmaktadır. Üretimin endüstriyel olarak gerçekleştiriliyor olması, stokta bulundurulabilmesi ve geleneksel inşaat yöntemlerine göre mevsim şartlarından daha bağımsız olarak yüksek kalitede üretilebilmesi önemli avantajları arasında sayılabilir.
Bu bakış açısıyla yarışma kapsamında geliştirilecek önerilerde beton prefabrikasyona dayalı çözümlerin geliştirilmesi, bir veya birden çok alanda kullanımının irdelenmesi hedeflenmektedir.
Taşıyıcı sistem elemanlarının ve kullanılacaksa cephe sistemlerinin beton prekast elemanlardan oluşturulduğu çözümlerin geliştirilmesi beklenmektedir. Ayrıca tasarımlarda, prefabrike beton bileşenlerin farklı sistemler veya farklı prefabrikasyon önerileriyle bir arada kullanılarak melez çözümler şeklinde geliştirilmesi de mümkündür.
Yarışmacılar, yarışmanın konusu bağlamında tasarımlarını kendi belirleyecekleri mevcut veya tanımlayacakları kurgusal bir alanda geliştirebilirler. Her iki yer tercihinde de çalışma alanının ve özelliklerinin proje paftalarında açık şekilde ifade edilmesi beklenmektedir. Yarışmada konut yoğunluğunun yatayda örgütlendiği, tek ailenin kullanımına yönelik tanımlanan az katlı bahçeli konut tipolojileri (tekil, ikiz, sıra, vb.) bağlamında önerilerin geliştirilmesi beklenmektedir.
Çözüm önerileri, tek ya da iki katlı olarak ve farklı örüntü biçimleriyle (ayrık veya bitişik düzende) bir araya gelecek şekilde geliştirilebilir.
Yerleşim planı önerilerinde, konut birimi ile açık alan arasında güçlü ilişkilerin kurulması ve sistemin doku/örüntü oluşturma becerisi dikkate alınmalıdır.
Geliştirilecek tasarım önerilerinde, sistematik bir altyapı ile çeşitlenen ve/veya benzer en az 10 bağımsız birimin çözümlenmesi gerekmektedir.
Konut birimleri, tek ailenin daimi veya kısa süreli kullanımına (hafta sonu evi, tatil konutu vb.) hizmet verecek şekilde planlanabilirler.
Barınma mekânlarının düşeyde örgütlendiği çok aileli ve çok katlı konut tipolojileri (açık ve kapalı koridorlu, ayrık ve bitişik düzenli merkezi merdivenli konut blokları, nokta bloklar, vb.) yarışmanın kapsamı dışındadır.
Şüphesiz konut üretimi ve sunum modellerinin politik, ekonomik, sosyal ve ekolojik anlamda farklı alanlarda farklı aktörler tarafından değerlendirilmesi gerekliliği aşikârdır. Bununla birlikte bu yarışma ile konunun mimarlık ve mühendislik alanları bağlamında;
• yere ve ortak yaşam ortamına duyarlı yerleşim biçimleri,
• yerleşim tasarımı, konut örüntüsü ve konut birimi planlama ölçeklerinde alan etkin ve esnek rasyonel planlama anlayışı,
• alternatif strüktürel çözümler (üreyebilirlik, bütünsel taşınabilirlik, sökülüp yeniden kurulabilirlik, vb. ilkeleri de dikkate alan çerçeve, panel veya hücre sistemler),
• dikkatli malzeme seçimleri,
• özenli detay ilkeleri (yapı fiziği konularını dikkate alan çözümler) gibi katmanlarda irdelenmesi beklenmektedir. Sözü edilen tüm bu katmanlarda eşzamanlı olarak sosyal ve çevresel açıdan duyarlı, estetik açıdan güçlü çözümlerin geliştirilmesi de önemli bir değerlendirme ölçütüdür.
YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI
• Yarışma, Türkiye ve KKTC’deki Yüksek Öğrenim Kurumlarında öğrenim gören lisans öğrencilerinin katılımına açıktır. Mezunlar ve/veya lisansüstü öğrencileri yarışmaya katılamazlar.
• Öğrenciler yarışmaya bireysel olarak katılabilecekleri gibi ekip halinde de katılabilirler. Yarışma sürecinde birlikte çalışmanın disiplinler arası ilişkiyi güçlendirecek bir deneyim yaratacağı öngörüsüyle, yarışmaya ekip olarak girilmesi tavsiye edilmektedir.
• Ekip temsilcisinin Mimarlık Bölümü lisans öğrencisi olması zorunludur. Diğer ekip üyeleri, lisans öğrencisi olmak koşulu ile mimarlık ve inşaat mühendisliği bölümlerinden olabilir.
• Katılımcıların lisans öğrenimlerini sürdürdüklerine dair öğrenci belgesi sunması zorunludur.
• Yarışma jürisi asli, yedek, danışman üyelerinin, raportörlerinin ve yarışmayı açan kurum yöneticilerinin birinci dereceden yakınları yarışmaya katılamaz.
• Yarışma raportörlüğünün e-posta adresi tpb.yarisma@msgsu.edu.tr’dir. Sorular ve proje teslim dosyası yarışma e-posta adresine, yarışma takviminde belirtilen tarihlere uygun olarak ekip temsilcisi tarafından iletilir.
• Yarışmaya katılacak ekipler, yarışma takviminde ‘Ön Kayıtlar İçin Son Tarih’ bölümde belirtilen tarihe kadar yarışma kaydını yapmış olmalıdır. Ekipte yer alan her katılımcıya ait dijital kimlik dosyası (yarışmacılara ait kimlik bilgileri ile lisans öğrenci belgesi) Bölüm 2.11’de belirtildiği şekilde raportörlüğe iletilmelidir.
• Proje Teslim Dosyasında proje paftaları yer almalıdır. Teslim dosyasında yer alan her bir belgenin içeriği, formatı ve yüklenme şekli Bölüm 2.13’te detaylı olarak anlatılmıştır.
• Yarışmaya katılım ücretsizdir.
YARIŞMA İLETİŞİM BİLGİLERİ
Resmi Duyuru Adresi: https://www.prefab.org.tr
e-posta: tpb.yarisma@msgsu.edu.tr
Onedrive bağlantısı
Posta Adresi:
“Beton Prefabrike Konut Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması”
MSGSÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü
MSGSÜ Fındıklı Yerleşkesi, Meclisi Mebusan Caddesi No:24, 34427 Beyoğlu/İstanbul
JÜRİ ÜYELERİ
Danışman Jüri Üyeleri:
İlkay KOMAN MSGSÜ Mimarlık Bölüm Başkanı
Mustafa ATEŞ TPB Yönetim Kurulu Başkanı
Günkut BARKA TPB Yönetim Kurulu Üyesi
Asli Jüri Üyeleri:
Kaya SÖNMEZLER Jüri Başkanı, Mimar, Emekli Öğretim Üyesi
Ercan YÜKSEL İnş. Mühendisi, İTÜ Öğretim Üyesi
Özgür BİNGÖL Mimar, MSGSÜ Öğretim Üyesi
Bülent TOKMAN Y. Mimar
Cem SORGUÇ Mimar
Hakan ATAKÖY İnş. Mühendisi, TPB Teknik Komite Başkanı
Savaş EKİNCİ Mimar, MSGSÜ Öğretim Üyesi
Yedek Jüri Üyeleri:
Mehmet Selim ÖKTEN İnş. Mühendisi, MSGSÜ Öğretim Üyesi
Ali Derya DOSTOĞLU Y.Mimar
Raportörler:
Elif Esra BOYLU Y. Mimar
Betül KAVAKLI Y. Mimar
YARIŞMACILARIN UYMAKLA ZORUNLU OLDUĞU ESASLAR
Aşağıdaki durumlarda projeler, jüri kararı ile tutanağa geçirilmek koşuluyla yarışmadan çıkarılır:
• Yarışma şartnamesinin “Yarışmaya Katılım Koşulları” maddesinde ifade edilen koşullardan bir ve/veya birkaçına uymayanlar
• Projenin ve raporun herhangi bir yerinde eserin sahibini belirten işaret bulunması ve/veya kimlik dosyasının veya içeriğinin eksik olması
• Projenin şartnamede belirtilen tarih ve saatten geç teslim edilmesi
• Şartnamede belirtilen tarih ve saatten geç ön kayıt yaptırılması
• Ön kayıtta istenen kimlik bilgi ve belgelerinin eksik olması
Yarışmaya katılan projenin; özgün ve daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya başka bir yarışmada ödül almamış olma şartı aranmaktadır. Bunun aksi bir durumun tespiti ve bu tespitin jüri üyelerinin çoğunluğu tarafından onaylanması halinde, proje yarışma dışı bırakılır. Proje ödül kazandıysa, ödülün tamamı yarışma organizasyonuna iade edilir.
Yarışma konusu, yarışmanın yürürlükte olduğu tarih aralığına paralel öğretim döneminde (2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı, Bahar Dönemi’nde) katılımcılar tarafından öğrencisi oldukları kurumun Mimari Proje Atölyesi veya benzeri tasarım atölyelerine konu edilemez. Bunun aksi bir durumun tespiti ve bu tespitin jüri üyelerinin çoğunluğu tarafından onaylanması halinde, proje yarışma dışı bırakılır. Proje ödül kazandıysa, ödülün tamamı yarışma organizasyonuna iade edilir.
Yarışmada, bir katılımcı bir kere ödül alır, başka bir ekiple birlikte olsa dahi ikinci bir ödül almışsa bu ödül hükümsüz sayılır.
YARIŞMA TAKVİMİ
Yarışmanın İlanı ve Ön Kayıtların Başlaması: 19 Nisan 2023 Çarşamba
Yarışmaya İlişkin Soruların Sorulması İçin Son Tarih: 17 Mayıs 2023 Çarşamba (saat 23.59’a kadar)
Soruların Cevaplanması ve Yayınlanması: 22 Mayıs 2023 Pazartesi
Ön Kayıtlar İçin Son Tarih: 16 Haziran 2023 Cuma (saat 23.59’a kadar)
Teslim İçin Son Tarih: 18 Temmuz 2023 Salı (saat 23.59’a kadar)
Sonuçların Açıklanması: 7 Ağustos 2023
Projelerin Sergilenmesi, Kolokyum ve Ödül Töreni Koşullara bağlı olarak şekli ve tarihi sonuçlar ile birlikte ilân edilecektir
Gün-Saat
Nisan 19 (çarşamba) 00:00 - Haziran 16 (Cuma) 00:00
27nis(nis 27)00:0010haz(haz 10)00:00Yarının Hayaletleri
Açıklama
10 Haziran’a dek Artcrowdistanbul’da online ve Barın Han’da fiziki olarak izlenebilecek "Yarının Hayaletleri" sergisinde farklı disiplinlerden 14 usta sanatçı yer alıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
10 Haziran’a dek Artcrowdistanbul’da online ve Barın Han’da fiziki olarak izlenebilecek “Yarının Hayaletleri” sergisinde farklı disiplinlerden 14 usta sanatçı yer alıyor.
Murat Germen_2020_80x160cm
“İnsan ve Zaman” konusuna odaklanan, insanı kapsayan ve zamanla değişen, kaybolan, anılan tüm konuları kapsamayı hedefleyen sergide, psikoloji, sosyoloji ve mimari disiplininin okumalarından faydalanıp, bireysel yorumlarını aktaracak bir ekiple bir araya geliyor.
Serginin küratörü Şanel Şan Sevinç serginin temasına dair: “Geçmiş, bugün, gelecek eksenimizin iç içe geçtiği, tarihin ve zamanların gözümüzün önünde parçalandığı bugünlerde, biz hangi zamana ait olduk? Anılarımızın ait olduğu geçmişe mi, anda kaldığımız bugüne mi, bilmediğimiz geleceğe mi? Bizler de bugün var olan yarının hayaletleri değil miyiz?” diyor.
Burcu Aksoy_150x100cm_2020_2021
Eş zamanlı Online ve Fiziki Sergi
Çevrimiçi olarak Artcrowdistanbul Galeri‘de, Fiziki olarak Barın Han’da izlenebilecek olan sergi, Zaman & Mekan ekseninde çocukluğumuzun evlerinin, semtlerinin, şehirlerinin, ülkelerinin değişimi ve tanıklıklarımız; geçmiş-bugün-gelecek ekseninde yaşamın bizlere ne ifade ettiği; özünü arayış, yaşamı anlamlandırma arayışımızda sığındığımız alanlar gibi konulara temas ediyor.
Aynı zamanda hipokampüs beynimizin hafıza merkezidir, kısa süreli hafızaya alınan bilgileri uzun süreli hafızaya aktarır. Aktaramadığı noktada yaşanan hafıza sorunları ile ‘insan’ nereye ait olur? Sorusuna da yanıt arıyor.
horasan
Sergi Emin Barın’ın yaratıcılık bayrağını bugün de devam ettiren Barın Han’da düzenleniyor. Barın Han’ın ve yer aldığı bölgenin katmanlı tarihi üzerine güncel bir sergi oturtmak fikri de serginin içeriğiyle örtüşmesi itibarıyla tercih sebebi olmuş. Yine Hipokampüs’ün odacıklı yapısına gönderme yapacak şekilde Barın Han’ın odacıklı mimarisine yayılan sergi, Emin Barın’a ve yarattıklarına da saygı duyuyor.
Ersa Mobilya’nın da sergi dinlenme alanlarını tasarladığı sergi 27 Nisan – 10 Haziran tarihleri arasında Çemberlitaş’ta yer alan Barın Han’da izlenebilecek.
Sanatçılar
Onur Sanatçısı: İlhami Turan
Ali İbrahim Öcal, Burcu Aksoy, Ferit Yazıcı, Gökhan Deniz, Güler Güçlü, Güneş Özmen, Harun Antakyalı, Horasan, Mahmut Aydın, Murat Germen, Murat Saygıner (Captain Murray), Sait Mingü, Yağmur Çalış
Gün-Saat
Nisan 27 (Perşembe) 00:00 - Haziran 10 (Cumartesi) 00:00
28nis(nis 28)00:0018haz(haz 18)00:00Sébah & Joaillier: Boğaziçi’nin Gözü
Açıklama
Şule Gazioğlu Art & Design, ‘Sébah & Joaillier: Eye of the Bosphorus’ sergisine, 28 Nisan – 18 Haziran 2023 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Şule Gazioğlu Art & Design, ‘Sébah & Joaillier: Eye of the Bosphorus’ sergisine, 28 Nisan – 18 Haziran 2023 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.
Şule Gazioğlu Art & Design, “Sébah & Joaillier: Boğaziçi’nin Gözü” sergisini ziyaretçilere açıyor. Boğaziçi hem iki kıtaya yayılan kendine has coğrafyası hem de sakinleriyle şekillenen özel kültürüyle, yalnızca İstanbul ve Türkiye’de değil, dünya çapında ikonik bir bölge.
Mehtapta kayık sefalarından, özenle inşa edilmiş yalılardaki akşam yemeklerine, iskelelerinde vapur bekleyen kalabalıklara, Bebek Kahvesinden, Robert Kolej’e, hisarların görkeminden, Kuleli Askerî Lisesine, yazlık sefarethane binalarına, Boğaz’da olmak ve Boğaz’ı yaşamak yüzyıllar boyunca bir ayrıcalık olmuştur.
Boğaz kültürüne dikkat çekmek adına, Sébah & Joaillier: Boğaziçi’nin Gözü sergisi, Boğaziçi’nin kült statüsünün 19. yüzyıldaki tarihi kökenine uzanıyor. Bu sergi Boğazı konu almanın yanı sıra Osmanlı’nın en önemli fotoğraf stüdyosunun fotoğraf arşivini de ilk kez mercek altına alan sergi olma özelliğini taşıyor.
Joaillier ailesinin 5. kuşak temsilcisi olan koleksiyoner Fabrizio Casaretto’nun 15 yılı aşkın süredir bir araya getirdiği aile arşivinden yapılacak bir fotoğraf seçkisinin yanı sıra, 19. yüzyıla ait görsel ve belgeler, fotoğraf makineleri ve stereoskop gibi döneme ait gereçlerin de yer alacağı sergide, ziyaretçiler adeta zamanda bir yolculuğa çıkarılıyor.
Sébah & Joaillier, Boğaz yaşantısının kült statüsünü belki de ilk fark eden ve kayıt altına almanın önemini anlayan Osmanlı’nın ilk fotoğraf stüdyolarından. Osmanlı fotoğrafçılık tarihinin belki de en önemli markası olan Sébah & Joaillier arşivini ziyaretçilerle buluşturacak ilk özel sergi, Boğaziçi temalı bir seçkiyle 28 Nisan – 18 Haziran 2023 tarihleri arasında 2 ay boyunca ziyaretçilerle buluşacak.
Bir stüdyo fotoğrafhanesi olarak kurulmasına rağmen, dış mekân fotoğrafçılığı da yapan Sébah & Joaillier’nin hedeflerinden biri Osmanlı’nın bilinmeyenini dış dünyaya göstermekti. Bu manada oryantalizmi dünyaya yayan stüdyonun Sébah & Joaillier olduğu, ikilinin belki de ‘Oryantalizmin öncüleri’ olduğu kabul ediliyor. Koleksiyoner Fabrizio Casaretto’daki belgelere göre yurt dışıyla ticari ilişkileri en iyi olan stüdyo da Sébah & Joaillier idi ve bu açıdan Osmanlı’nın dışarıya açılan kapılarından biriydi. Stüdyonun temel amacı yurt dışına fotoğraf satmak, bu önemli gelir getiren ticari alana hâkim olmaktı. Zaten o yıllarda fotoğraf yalnızca yüksek gelirli ailelere has bir uğraşıydı. Bugün hala dünyanın her tarafında Sébah & Joaillier fotoğrafı bulmak mümkün; örneğin Max Fruchterman gibi popüler editörlere de çok fotoğraf verdikleri belgelenmiştir. Sébah & Joaillier, Osmanlı’nın İstanbul, Bursa, İzmir gibi şehirlerinde, iç ve dış mekanlarını kadrajlayan çok iyi ve yetkin fotoğrafçılar olarak kabul edilir.
Fabrizio Casaretto’nun yüzlerce fotoğraftan oluşan aile arşivinde ön plana çıkan temalardan biri kuşkusuz Boğaziçi. Sébah & Joaillier için Boğaz’ın özel bir önemi olduğunu görülüyor, yalnızca Tarabya semtinden dahi onlarca kare mevcut. İkilinin bir kolunu oluşturan Polycarpe Joaillier, daha önceki yıllarda aile mesleği olan kuyumculuğun verdiği (Joaillier Fransızca’da mücevherci anlamına gelmektedir) kadirşinas duruşunu, İstanbul’un mücevheri sayılan Boğaziçi’ni kadraja alarak sürdürüyor adeta.
Son dönemde yaşanan olaylar ışığında, tıpkı Venedik’te olduğu gibi ikonik ama kırılgan ve benzersiz bu Boğaziçi mirasını gündeme getirmek, Osmanlı’nın ise en önemli kurumlarından birine hak ettiği ilgiyi vermek için bu sergiyi hayata geçiriliyor. Bu narin mirasa değerini teslim etmek ve tanıklık etmek için, Şule Gazioğlu Art Design yeni sergisiyle tüm Boğaz severleri Emirgan’daki galerisine bekliyor.
*
Fotoğrafın kısa tarihçesi, Osmanlı İmparatorluğu’na gelişi ve Sébah & Joaillier’in kısa tarihçesi
1826 yılında Fransız Nicéphore Niépce tarafından çekilen ilk görüntüyü takiben, fotoğrafçılık hızla ilerledi. Dünyanın ilk fotoğraf/daguerreotype stüdyoları, 1840’larda Fransa’da açıldı. Fotoğraf o tarihlerde, yüksek maliyetinden dolayı sadece orta ve yüksek gelirli zümreye hitap ediyordu. Taşımacılığın gelişmesi ve gezgin fotoğrafçıların da ortaya çıkmasıyla, bu ticaret ve sanat karışımı uğraş, dünyanın geri kalanına da hızla yayıldı.
Fotoğrafın keşfi, Osmanlı’ya Takvim-i Vekayi gazetesinin 28 Ekim 1839 tarihli 186.sayısında duyuruldu. Özellikle 1839 yılındaki Tanzimat ile, gezginlerden bazıları çok geçmeden Osmanlı topraklarına yerleştiler. İstanbul nüfusunun %50 kadarının gayrimüslim kişilerden oluştuğu bir dönemdi. Osmanlı’nın gizemi, cazibesi, büyüsü ile oryantalizmin ve bilinmezliğin çekiciliği harmanlanınca fotoğrafçılığın bu topraklarda da hızla gelişmesi kaçınılmaz oldu.
Meşhur fotoğrafçılardan bazılarının Levanten olması çok şaşırtıcı değil; ne de olsa bu yeni dal Avrupa’da keşfedilip gelişmişti. Osmanlı’da ilk çekimlerin Daguerrotype makinesini icat eden Fransız Daguerre’in öğrencilerinden Kompa’nın 1842 yılındaki seyahati ile başladığına dair bilgiler mevcuttur.
Batılı tarz yaşama en yakın muhit Pera bölgesi idi, yani günümüzün Beyoğlu semti. Eski adı ile Grande Rue de Pera, bugünkü İstiklal Caddesi boyunca 1850’den itibaren pek çok fotoğraf stüdyosu açılmıştır.
Birkaç yabancının yanı sıra, bu ticari sanata Yunan, Ermeni ve Süryani kökenli Osmanlı vatandaşları da ilgi gösterdiler. Gerek yurtdışına seyahat ederek gerekse yerleşik yabancıların yanında çalışarak kendilerini eğittiler, zamanla bazıları kendi stüdyolarını açtılar.
Bunlardan biri, bir asırdan fazla ayakta kalmış olan Sébah & Joaillier stüdyosudur. Birçok tarih sayfasında, Osmanlı döneminin en meşhur fotoğraf stüdyosu ve oryantalizmin en güçlü temsilcisi olarak anılmaktadır.
Temelleri 1857 yılında Pascal Sébah tarafından atılan bu stüdyo, 1974’te Foto Sabah adı altında kapılarını kapatana kadar hizmet vermeye devam etmiştir.
Saray Fotoğrafçısı Oluşlarıyla İlgili Detaylar & Abdullah Freres Fotoğraf Stüdyosuyla bağları
1889 yılında Alman İmparator 2.Kaiser Wilhelm bir İstanbul seyahatinde eşi ile güzel fotoğraflarını çeken Sébah & Joaillier stüdyosuna Prusya Sarayı fotoğrafçısı unvanını verir.
1893 yılında Sultan 2.Abdülhamit, Osmanlı propagandası çerçevesinde, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Fransa’ya bazı fotoğraf albümleri gönderir. Bunlardan 2 tanesi Sébah & Joaillier tarafından hazırlanmıştır. Osmanlı Sarayı Fotoğrafçısı unvanını alırlar.
1899’da rakipleri ve yine meşhur bir stüdyo olan Abdullah Frères, Pera’daki rekabete dayanamaz, arşivlerini 1200 lira karşılığında Sébah & Joaillier’ye satıp stüdyolarını devrederler. Bu tarihten sonraki Abdullah Frères imzalı fotoğrafların arkasında aslen Sébah & Joaillier vardır.
Gün-Saat
Nisan 28 (Cuma) 00:00 - Haziran 18 (Pazar) 00:00