REvit geniş açılı render
Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmalısınız.
Güncel Haberler › Forumlar › 3D Uzmanları › REvit geniş açılı render
Selam,
Revit’te geniş açılı render nasıl alabilirim acaba?
Selam,
Kamera penceresini açtığınızda ekranda çıkan çerçeveyi seçin.
Yukarıda size crop yapma seçeneği çıkacaktır.
Oradan istediğiniz genişlik ve yükseklik ayarını yapabilirsiniz.
Anladım, teşekkürler.
Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmalısınız.
kasım, 2023
Küratörlüğünü Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun, tasarımını PATTU'nun yaptığı Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 sergisi, 11 Ocak - 26 Aralık tarihleri arasında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ziyaret edilebilir.
DEVAMINI GÖSTER...
Küratörlüğünü Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun, tasarımını PATTU’nun yaptığı Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 sergisi, 11 Ocak – 26 Aralık tarihleri arasında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ziyaret edilebilir.
Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’ndaki yenilgisini takiben, galip İtilaf devletleri İstanbul’u işgal etti. Neredeyse beş yıl süren Britanya, Fransız ve İtalyan askeri idaresi boyunca, İstanbul’un geleceği kesin olmaktan çok uzaktı. Ne Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşını bitiren ateşkes, ne de ateşkesi takip eden antlaşmalar, toplulukları sayısınca hak iddia edilen İstanbul’un egemenliğini garanti altına alabilirdi. Kimin kentte kalacağı ve kenti kimin yöneteceği söylenti ve spekülasyon konularıydı ve bunlar İtilaf devletleri başkanlarının, birbirini izleyen Osmanlı kabinelerinin ve Ankara Hükümeti’nin çelişen beyanlarıyla daha da şiddetleniyordu.
İstanbul yalnız siyasal açıdan değil, toplumsal ve kültürel açılardan da sürekli bir hareketlilik halindeydi. Şehrin sakinleri, şiddeti ve işgali protesto eden kitlesel eylemlere; daha iyi ücret ve koşullara erişmek umuduyla yapılan ve tramvay, vapur ve havagazı hizmetlerini felç eden grevlere; savaş suçu işlemekle, yahut da İtilaf devletlerine veya padişaha karşı gelmekle suçlanan subay ve görevlilerin evine yapılan seher vakti baskınlarına; kahvehane müdavimlerinin silah ve yasak neşriyat nedeniyle aranma ve tutuklanmasına; İtilaf devletlerinin askerleriyle siviller arasında barlarda ve genelevlerde kopan kavgalara; silahlı çetelerce işlenen cinayetlere, linçlere ve adam kaçırmalara tanık oluyor veya katılıyordu. Bu çalkantının ortasında insanlar hayatlarını ve başkalarınınkini iyileştirmek için çabalamaya devam ediyordu. Okullar, kurumlar ve cemaat dernekleri kuruluyor; muhtelif yetenekli kişilerin ve hamilerin katkılarıyla konserler ve sergiler düzenleniyor; yeni siyasal, edebi ve sanatsal fikirler canlı basın ve yayın hayatının sayfalarını renklendiriyor; hayır kurumları mültecilere, savaş malullerine, yetimlere ve kentin yoksullarına destek olmak için para topluyordu.
Bu olguları tanımlayan ve dönemi başkalarından ayıran, işgal altındaki şehirde bir araya gelen insanların ve grupların çokluğu ve çeşitliliğiydi. İstanbul’un zaten çok kültürlü olan nüfusuna eklenenler yalnızca işgalci ülkelerle sömürgelerinden gelen askerler değildi; Balkanlar’dan, Anadolu’dan, Rusya’dan ve Ortadoğu’dan mülteciler, esirler ve işçiler de kendi topraklarında süregelen çatışmalara nispetle güvenli gördükleri Osmanlı başkentine sığınmıştı. Bu kocaman girdabın içinden yeni siyasal ve kültürel fikirler, toplumsal hassasiyetler ve pratikler ortaya çıkmış, bunlardan bazıları reddedilirken bazıları benimsenmişti.
İşgal altındaki İstanbul’a egemen olan bu çoklu otorite, etkileşim ve menfaat ağları eşsiz zenginlikte belgesel ve maddi veriler üretmiş, işgal güçlerinin, şehrin birçok sakini ve ziyaretçilerinin ayrılmasıyla bunlar dünyanın dört bir yanına dağılmıştı. Sergi, bu belge ve tanıklıklar içinden resmî belgeler, güncel basın, tablolar, filmler, şarkılar ve fotoğraflardan oluşan bir dizi yazılı ve görsel malzemeyi bir araya getiriyor. Türkiye, Fransa, Birleşik Krallık, Yunanistan, Ermenistan, Rusya ve daha başka ülkelerden toplanan bu dokümanların çoğu ilk defa sergileniyor.
İtilaf devletlerinin İstanbul’dan ayrılışının ve Türk ordusunun şehre girişinin yüzüncü yılı, kelimenin her anlamıyla meşgul bir şehri tanımlayan ama çoğu zaman unutulmuş olan bireylere, olaylara ve hareketlere yeniden bakmak için büyük bir fırsat sunuyor.
Küratörlüğünü Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun, tasarımını PATTU’nun yaptığı Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 sergisine uluslararası bir danışman ekibi katkı verdi.
Ocak 11 (çarşamba) 00:00 - Aralık 26 (Salı) 00:00
25nis(nis 25)00:0027(nis 27)00:00Mimari Tasarım Araştırmaları Ulusal Sempozyumu IV
MİTA IV deneyim-performans ve spekülasyon tematik açılımında 25-27 Nisan 2024 tarihlerinde Özyeğin Üniversitesi’nde düzenlenecek. Sempozyumun özet teslim tarihi 30 Ekim 2023.
DEVAMINI GÖSTER...
MİTA IV deneyim-performans ve spekülasyon tematik açılımında 25-27 Nisan 2024 tarihlerinde Özyeğin Üniversitesi’nde düzenlenecek. Sempozyumun özet teslim tarihi 30 Ekim 2023.
Bilimsel ve teknoloji alanlarında yaşanan gelişmeler, ekonomik ve ekolojik imkan(sızlık)lar, krizler ve kırılganlıklar değişen dünyanın dönüşen disiplinlerini doğurmaktadır. Mimari Tasarım Araştırmaları Sempozyumu araştırmacıları, bu çoklu dönüşüm ağı içinde mimari tasarım eğitiminin geleceğini tartışmaya davet ediyor. [mimarlık eğitimi ve ] mimari tasarım eğitimi bu dönüşümü göğüsleyebilecek mi? Yeni neslin, teknoloji odaklı beklentilerini karşılayabilecek donanıma sahip miyiz?
Sanal gerçeklik, yapay zeka, nörobilim konuları mimari tasarım eğitimini nasıl etkileyecek? Konvansiyonel yöntemler geçerliliğini hala koruyor mu? Yenilikçi, çeşitliliği kucaklayan, katılımcı bir eğitim ortamı aynı zamanda karmaşıklıklar, çelişkiler ve tehditler de barındırır mı? Sonsuz olasılıklar ortamı olarak mimari tasarım stüdyolarını örneğin medya nasıl etkiliyor? Mimari tasarım eğitiminin geleceğinde neler var? Araştırma için geçmişi mercek altına almak mı, deney(im)sel imkanlar-alternatif güzergahlar yaratmak için geleceği aramak mı? Dinamik, duyarlı, uyarlanabilir mimari tasarım eğitimi için bütünsel düşünmek mi, parçalarına ayırmak mı?
Geleceğin yaşam mekanlarını kuracak meslek insanlarının eğitilmesi, karşılarına çıkacak görünen/görünmeyen durumlarla baş edebilmeleri için gerekli bilgi birikimini ve bu bilgi birikimini akılcı kullanabilme becerisini elde etmeleri için mimari tasarım eğitimi nasıl evrilecek? MİTA IV değişimin kaçınılmaz olduğu görüşünden hareketle değişimin önemine dikkat çekiyor ve araştırmacıları mimari tasarım eğitiminin değişimi üzerine düşünmeye davet ediyor ve soruyor: hangi soruları sormalı, hangi kavramlar ile düşünmeliyiz?
Geçmiş-bugün ve gelecek sürekliliğinde deneyim-performans ve spekülasyon ortamı olarak mimari tasarım eğitiminin geleceğini nasıl şekillendireceğiz?
MİTA IV deneyim-performans ve spekülasyon tematik açılımında 25-27 Nisan 2024 tarihlerinde Özyeğin Üniversitesi’nde gerçekleştirilecektir. Sempozyuma bu konulara odaklanan tüm kavramsal, kuramsal ve uygulamalı çalışmalar davetlidir. Sempozyumun alt temaları ve tartışılabilecek konular -bunlarla sınırlı olmamakla birlikte- sistem, müzakere, taktik, alternatif, paradoks başlıkları altında aşağıda sıralanmıştır:
Sistem
● Sınırlar
● İmkanlar
● Tehditler
● Karmaşıklık ve Çelişki
● Kırılganlıklar ve Acil Durumlar
Müzakere
● Diyalog
● Çatışma
● Etkileşim
● Eleştiri
● Direnç
Taktik
● Teknoloji…
● Bilişim
● Yapay zeka
● Sanal gerçeklik
● Nörobilim
● Medya
Alternatif
● Söylem
● Mecralar
● Yöntemler
● Aktörler
Paradoks
● Ekoloji /Çevre
● Çeşitlilik
● Kimlik
● Standartlaşma
● Yeni konular… paradigmalar eklenenler + eklenecekler
Nereye? Nasıl? Neden?
Önemli Tarihler:
1. Duyuru: 10 Temmuz 2023
2. Duyuru: 26 Temmuz 2023
Özet Teslim Tarihi: 30 Ekim 2023
Özetlerin değerlendirilmek üzere hakemlere gönderilmesi: 15 Kasım 2023
Hakemlerin değerlendirmelerini teslim etmesi: 27 Kasım 2023
Özet değerlendirmelerinin yazarlara iletilmesi: 18 Aralık 2023
Bildiri tam metin teslimi / poster teslimi: 11 Mart 2024
Sempozyum Programının İlan Edilmesi: 19 Nisan 2024
Bildiri Kitabı –E-book: 20 Nisan 2024
Sempozyum: 25-27 Nisan 2024
Düzenleme Kurulu:
Aslı Ağırbaş, Can Müezzinoğlu, Cansu Günaydın Donduran, Demet Mutman Uluengin, Derya Yorgancıoğlu, Gizem Efendioğlu, Gül Çanakçıoğlu, Gülbin Lekesiz, Güliz Özorhon, Hande Tunç, Hülya Yavaş, İlker Fatih Özorhon, İrem Bayraktar, Mehmet Saner, Murat Şahin, Neşe Ganiç Sağlam, Orhan Hacıhasanoğlu, Yağdır Çeliker Cenger,
Bilim Kurulu:
Ahsen Özsoy, Alper Ünlü, Aktan Acar, Aslı Ağırbaş, Aslıhan Ünlü, Arzu Çahantimur, Ayşen Ciravoğlu Demirdizen, Ayşen Çelen Öztürk, Belkıs Uluoğlu, Birgül Çolakoğlu, Cansu Günaydın Donduran, Demet Mutman Uluengin, Derya Yorgancıoğlu, Emel Ardaman, Gül Çanakçıoğlu, Güliz Özorhon, Hülya Turgut, İpek Akpınar, İlker Fatih Özorhon, Mehmet Saner, Mine Özkar Kabakçıoğlu, Murat Şahin, Neslihan Dostoğlu, Neşe Ganiç Sağlam, Nilay Ünsal Gülmez, Orhan Hacıhasanoğlu, Sevil Yazıcı, Tonguç Akış, Tuğrul Yazar, Tülin Görgülü, Yağdır Çeliker Cenger, Zuhal Ulusoy (Tamamlanmamıştır. Son hali duyurulacaktır.)
İletişim:
Web: https://www.ozyegin.edu.tr/tr/mimarlik-ve-tasarim-fakultesi/mita-2024
E-posta: mita2024@ozyegin.edu.tr
25 (Salı) 00:00 - 27 (Cumartesi) 00:00
01haz00:0031ara(ara 31)00:00Yeni Sergi: Pasaj
Nuri Kuzucan’ın Pasaj başlıklı kişisel sergisi Arter’de ziyarete açıldı.
DEVAMINI GÖSTER...
Sergiden görünüm, Arter 2023, Fotoğraf: flufoto (Barış Aras ve Elif Çakırlar)
Kaligrafi, 2023 Kâğıttan kolaj 12 adet; her biri 55x55cm (çerçeveli) Fotoğraf: flufoto (Barış Aras ve Elif Çakırlar)
Nuri Kuzucan’ın Pasaj başlıklı kişisel sergisi, sanatçının eski ve yeni üretimlerinden oluşturulan bir seçkiyi mekâna özgü bir mimari düzenlemeyle bir araya getiriyor. Kaos/düzen, ışık/gölge, boşluk/doluluk, yüzey/derinlik, iç/dış gibi ikilikler etrafında kurgulanan yapıtlardan oluşan sergi, hem zihinsel hem de algısal bir akışkanlığı ve geçişliliği merkezine alıyor. Arter’in 1. katında yer alan Pasaj, içine yerleştiği ve bir geçiş alanı olarak da yorumlanabilecek galeri mekânını ‘pasaj’ sözcüğünün mimari, yazınsal ve metaforik anlamları ekseninde resimsel uzamla ilişkilendiriyor.
Ziyaretçileri kendi birikimlerini ve hayal güçlerini devreye sokarak resimlere ve mekâna farklı konumlardan bakmaya davet eden Pasaj, sabit ve tekil bir tecrübeyi garantileyen imgelerden ziyade kendini her seferinde yeniden üreten imgeler sunuyor; resimlerin asıldıkları sabit noktalardan izlenmelerini değil, mekânla birlikte çalışmalarını ve birbirlerini öne çıkarmalarını amaçlıyor. Böylelikle tüm mekânı resimsel bir kompozisyon olarak kurgulayarak izleyicilerin içinde dolaşabilecekleri bir ‘resim-mekân’ ya da ‘mekân-resim’ deneyiminin önünü açıyor. Mimari tasarımını Duygu Doğan’ın üstlendiği, incelikle dokunan bu mekânsal kurgu ve ona göre akort edilen ışık düzenlemesi ise bakmanın ve görmenin yeni olasılıklarını ortaya koyuyor.
Sergiden görünüm, Arter 2023, Fotoğraf: flufoto (Barış Aras ve Elif Çakırlar)
Kuzucan’ın her zaman mekânı odağında tutan yapıtları, sanatçının yirmi yılı aşkın bir zamana yayılan pratiği kapsamında önce çok renkli iç mekân resimlerinden sokak ve şehir manzaralarına, ardından kuşbakışı şehir tasvirlerine ve parçalanarak soyutlanan monokrom mimari yapılara evrildi. Sanatçının mimarinin asal unsurlarıyla temel geometrik formları bir araya getiren son dönem eserleri ise farklı zihinsel çağrışımlar sunan birer mekân etüdü ve açık yapıt.
*
Nuri Kuzucan Hakkında
(d. 1971, Zara) Lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde, yüksek lisansını da aynı üniversitede Sosyal Bilimler’de tamamladı. 1993’ten bugüne katıldığı İstanbul, Basel, Berlin ve Dubai’de düzenlenen pek çok grup sergisinin yanı sıra kişisel sergileri 2004’ten itibaren İstanbul, Hong Kong ve Şanghay’da gerçekleşti. Kuzucan’ın işleri Pera Müzesi, İstanbul Modern ve Arter koleksiyonu gibi kurumsal koleksiyonlarda yer alıyor. Sanatçının Hong Kong’daki ilk kişisel sergisi ISTHK | HKIST bağlamında yapılan yayının (Edouard Malingue Gallery, 2013) ardından 2023’te, Kuzucan’ın Nilüfer Şaşmazer küratörlüğünde Arter’de gerçekleşen Pasaj başlıklı kişisel sergisine eşlik etmek üzere Duygu Demir, Tarkan Okçuoğlu, Asuman Suner ve Hakan Tüzün Şengün’ün yazılarıyla katkı sunduğu kapsamlı bir kitap hazırlanmaktadır. Sanatçı, İstanbul’da yaşıyor ve çalışmalarını sürdürüyor.
Nilüfer Şaşmazer Hakkında
Bağımsız küratör ve editör Nilüfer Şaşmazer (d. 1986), Taşlaşmış Rüyalar (Galeri Nev İstanbul, 2022) ve Füg (Müze Evliyagil, Ankara, 2019) sergilerinin küratörlüğünü; Dark Deep Darkness and Splendor (Galerist, 2017) ve La Ventura (Ark Kültür, 2016) sergilerinin eş küratörlüğünü üstlendi. Türkiye’nin ilk çağdaş seramik sanatçılarından Füreya Koral’ın bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı retrospektif sergisi Füreya’nın (2017) eş küratörlüğünü üstlenmenin yanı sıra sanatçı hakkında hazırlanan monografide eş yazarlık ve eş editörlük yaptı. Şaşmazer’in son dönemde gerçekleştirdiği editoryal çalışmaları arasında 59. Venedik Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nu temsil eden sanatçı Füsun Onur’un monografisi Füsun Onur: Evvel Zaman İçinde… (2022), Abdülmecid Efendi Köşkü’nde gerçekleşen İsmi Lâzım Değil sergisinin yayını (2022), Nicolas Bourriaud küratörlüğündeki Yedinci Kıta başlıklı 16. Uluslararası İstanbul Bienali’nin yayınları (2019) bulunuyor.
Haziran 1 (Perşembe) 00:00 - Aralık 31 (Pazar) 00:00
13haz(haz 13)00:0030kas(kas 30)00:00Emanet
Baksı Müzesi, 30 Kasım tarihine kadar Sanatçı Vuslat’ın müze bünyesindeki ilk kişisel sergisi “Emanet”e ev sahipliği yapıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Baksı Müzesi, 30 Kasım tarihine kadar sanatçı Vuslat’ın müze bünyesindeki ilk kişisel sergisi “Emanet”e, Chus Martinez küratörlüğünde ev sahipliği yapıyor. Vuslat, kendi köklerine geri döndüğü topraklardaki bu yeni kişisel sergisi için hazırladığı eserler (metin, heykel, çizim, ses, enstalasyon) çevresinde, güven, bağlılık, derin bir sadakat ve koruyuculuğun değerini ifade eden “emanet” kavramının tezahürlerini keşfetmeye davet ediyor.
Vuslat’ın heykel ve desen çalışmaları etrafında şekillenen serginin temel konusu “form” olgusundan öte bir malzemenin ve belirli formların ilettiği “dinamik güçler”e dayanıyor. Çalışmalarında her zaman farklı enerjileri harekete geçiren sanatçı, bu sergi aracılığıyla eserler ve mekân; eserler ve insanlar; eserler ve onları etkileyen anlatılar arasında bir akış, ilişki ve bağ yaratmayı amaçlıyor.
Bayburt’ta yer alan Baksı Müzesi’nin konumu, doğal özellikleriyle -topografyası, ırmağı, bitkileri, tarihin izleri ve gelenekleri- sanatçının zihnine girerek eserlerine yön veriyor. Sergi mekânının merkezinde konumlanan eser “Yaşamın Göbek Bağı”; nehrin akışından, bir yaşam taşıyıcısı olarak “su”dan, doğuyor; desenler ise bölgedeki rüzgârın enerjisinden besleniyor; bölgenin yerel taşlarından yapılmış kaideler üzerinde yerleştirilen sığır kuyruğu bitkilerinden yaratılan eserler şifa olgusunu esas alıyor; kilden heykellerin kökeni ise toprağa dayanıyor. Sanatçı eserlerin hepsini bağlayıcı ve büyüleyici bir şekilde bir araya getiren etkileyici bir yöntem oluşturuyor, bu da onları tek bir bütün gibi algılamamızı sağlıyor.
Kendimizle ve dünyamızla olan ilişkimizi keşfetmek için ilham verici bir fırsat sunan sergiyi 30 Kasım tarihine dek ziyaret edebilirsiniz.
Emanet kavramı, Vuslat’ın sergisinde ve felsefesinde neredeyse sihirli bir güce dönüşüyor. Onun için ‘emanet’, güven duygusunu anlatmanın ötesinde, daha ileri bir yaşam biçiminin ilham kaynağı; yeni bir düşünce sistemini yansıtan cazip bir fikir. Vuslat, bu fikrin peşinde, samimi bir çabayla geçmiş nesillerle, toprakla ve geleneklerle bağ kuruyor. Diğer insanların geçmiş ve bugünkü deneyimlerine kulak verip duyularımızı açarak; açgözlülüğe ve kayıtsızlığa karşı çıkarak ve nihayet bizi içimizde neşe ve şefkat uyandıran bir kültüre çağırarak… Chus Martinez
Güçlü birinin emanetine sahip çıkmak, hepimiz için çok olası. Ancak görmezden gelebileceğimiz birinin, bazen küçücük bir serçenin emanetine sahip çıkmayı çoğu zaman göz ardı ederiz.
Peki, hayatın size emanet ettiği ve sizin bu emaneti göz ardı ettiğiniz, yeterince koruyup kollamadığınızı fark ettiğiniz ne var?
Sizi kendinize bu soruyu sormaya davet ediyorum. Vuslat
Haziran 13 (Salı) 00:00 - Kasım 30 (Perşembe) 00:00
23haz(haz 23)00:0031mar(mar 31)00:00Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni
Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM), 6. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi’nden Koray Durak küratörlüğünde “Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni” isimli bir sergi düzenliyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM), 6. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi’nden Koray Durak küratörlüğünde “Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni” isimli bir sergi düzenliyor.
Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM), 6. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi’nden Koray Durak küratörlüğünde “Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni” isimli bir sergi düzenliyor. ANAMED’de yer alan sergi, eğitimden alan çalışmalarına uzanan oldukça geniş bir konu yelpazesine sahip.
Farklı temaları kronolojik biçimde ele alan sergi, Geç Osmanlı Dönemi’nden başlayarak Bizans çalışmalarının bu dönemdeki çokkültürlü doğasına değiniyor. Türkiye Cumhuriyeti anlatısını içeren ana mekâna girildiğinde ise Bizans çalışmalarının kurumsallaşmasının hikâyesi gözler önüne seriliyor. Kurumsallaşma süreci öncelikle 1923’ten 1990’lara dek üniversitelerde tarih ve sanat tarihi bölümlerinin kurulması üzerinden açıklanıyor. Alan çalışmalarını da içeren bu anlatıya paralel olarak kurgulanan ve mekânı ikiye bölen ara birimde ise Rum cemaatinin katkılarından ve yabancı kurumlarla yapılan iş birliklerinden bahsediliyor.
Serginin ikinci yarısı 1990’lardan günümüze gittikçe zenginleşen bilimsel toplantılar, sergiler, mimari araştırmalar ve müze çalışmalarına odaklanıyor. Sergiyi ikiye bölen bağımsız birimin bu bölüme bakan yüzünde ise paleografi, epigrafi, sicilografi ve sualtı arkeolojisi çalışmaları ile mimari restorasyonlar ele alınıyor.
En son bölüm, ortaöğretimde Bizans’a ilişkin müfredatı değerlendiriyor ve çocuk kitaplarının bir sergilemesini içeriyor.
Sergi mekânı boyunca, temalara uygun biçimde dağıtılmış yedi sözlü tarih videosu yer alıyor. GABAM’ın “Sözlü Tarih Projesi: Türkiye’de Bir Bizansçı Olmak” projesi kayıtlarından seçilerek kurgulanan videolar önde gelen uzmanlarla yapılan röportajlardan kesitler içeriyor.
Sergide iki interaktif unsur bulunuyor. Bunlardan ilki, Şahin Kılıç ve Buket Kitapçı Bayrı’nın Türkiye’de Bizans Çalışmaları: Bir Bibliyografya, 19. yüzyıl-2020 eserinde yer alan kaynakçayı görselleştiriyor. Dokunmatik ekran sayesinde, ziyaretçiler hem yayın hem de tezlerde ağırlık kazanan konuları ve bilim insanlarının ilişki ağlarını keşfedebiliyor.
İkinci interaktif unsur ise Bizans tabakası bulunan kazı ve yüzey araştırmalarını gösteren bir haritadan meydana geliyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 yılı izinlerine dayanarak hazırlanan ve bazı kazıların tanıtım videoları ile zenginleştirilen harita, alan çalışmalarının coğrafi dağılımını gösteriyor.
Tasarımını Fika’dan Burak Şuşut, Dilara Tekin Gezginti, Duygu Güven’in yaptığı “Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni”, Vehbi Koç Vakfı’nın malî desteği ve Arçelik’in sponsorluğuyla hayat buldu.
Cumhuriyetin ilk yüzyılında Bizans araştırmalarının geldiği aşamayı tarihsel perspektiften anlatan ve ilk kez ziyaretçilerle buluşan birçok arşiv belgesine ev sahipliği yapan sergi, 23 Haziran 2023-31 Mart 2024 tarihleri arasında ANAMED’de ziyaret edilebilir.
Tarih: 23 Haziran 2023 – 31 Mart 2024
Yer: ANAMED Galeri
Küratör: Koray Durak
Sergi Editörü: Merve Özkılıç
Sergi Tasarımı: Burak Şuşut, Dilara Tekin Gezginti, Duygu Güven
Haziran 23 (Cuma) 00:00 - Mart 31 (Pazar) 00:00
01tem00:0019kas(kas 19)00:00Be İzmir – İzmir’e Renk Ol İllüstrasyon Yarışması
İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından düzenlenen "Be İzmir - İzmir’e Renk Ol İllüstrasyon Yarışması"na 19 Kasım 2023 tarihine kadar başvuru yapılabiliyor.
DEVAMINI GÖSTER...
İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından düzenlenen “Be İzmir – İzmir’e Renk Ol İllüstrasyon Yarışması”na 19 Kasım 2023 tarihine kadar başvuru yapılabiliyor.
Yarışmanın Amacı ve Konusu
Yarışmanın amacı, 8500 yıllık bir uyum ve demokrasi şehri olan İzmir’in “Farklılıklarla Ahenk” temasıyla sanatsal üretimlerin odağı haline gelmesini sağlamaktır. Yarışmanın konusu, İzmir’in Saat Kulesi’nin siluetini kullanarak, İzmir’in uyum kültürünü yansıtacak özgün illüstrasyon çalışmalarıyla tasarlanmasıdır.
Yarışmayı Düzenleyen Kuruma İlişkin Bilgiler
İzmir Planlama Ajansı (İZPA), akademik veri, vatandaş katılımı ve ekosistem verilerinin birleşimi sonucunda döngüsel kültür projeleri üreten üçüncü nesil bir planlama ajansıdır. Doğayla, birbirimizle, geçmişle ve değişimle uyumlu şehirler inşa etmek için faaliyet gösteren İZPA; akademik veriyi, vatandaş görüşlerini ve ekosistem verilerini bir girdi olarak kullanarak; CittaSlow Metropol ve döngüsel şehir kriterlerini, İzmir için ortak akılla strateji ve projeler üretmek için kullanmaktadır.
Yarışmanın Türü ve Şekli
Yarışma, 4734 sayılı kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddelerine dayanılarak hazırlanmış olan ’Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği’ esas alınarak; İZPA tarafından serbest, uluslararası ve tek aşamalı bir güzel sanat eserleri yarışmasıdır. Yarışma ulusal ve uluslararası olarak herkesin katılımına açıktır. Yarışmaya kayıt ve katılım ücretsizdir. Yarışma süresi ve işleyişi dijital ortamda gerçekleşecektir.
Ödüle ve sergilenmeye değer görülen eserler, beizmir.org web sayfasında 1 ay boyunca yayınlanacaktır.
Yarışma Dokümanının Temini
Yarışma şartnamesi, ülke çapında İZPA tarafından belirlenecek kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak gönderilmekte olup yarışma şartnamesi dijital olarak yarışmanın web sitesi beizmir.org/gerekli-dokumanlar adresinden temin edilebilmektedir.
Temmuz 1 (Cumartesi) 00:00 - Kasım 19 (Pazar) 00:00
25tem00:0025kas00:00“Gözüm ULUDAĞ’ın Üzerinde” Fotoğraf Yarışması
Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nin 6.'sını düzenlediği ulusal fotoğraf yarışmasının başlığı “Gözüm ULUDAĞ’ın Üzerinde”. Yarışmanın son başvuru (yükleme) tarihi 25 Kasım 2023 23:00 (TSI).
DEVAMINI GÖSTER...
Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin 6.’sını düzenlediği ulusal fotoğraf yarışmasının başlığı “Gözüm ULUDAĞ’ın Üzerinde”. Yarışmanın son başvuru (yükleme) tarihi 25 Kasım 2023 23:00 (TSI).
1.Yarışmanın Adı: “Gözüm ULUDAĞ’ın Üzerinde” Fotoğraf Yarışması
2. Yarışmanın Amacı ve Konusu:
a. Yarışmanın amacı Uludağ’ın ‘Milli Park’ statüsünden çıkartılıp, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ‘Alan Başkanlığı’ sorumluğuna verilmesinin getireceği riskleri fotoğraf sanatçılarının gözünden kamuoyuna anlatmaktır. 2543 metre yükseklikteki zirvesi ile günümüzün kış turizm merkezi olan Uludağ’ın tarihi Antik Çağ’a kadar uzanır. Heredot, bu dağdan Olympos adıyla bahseder. Bursa Ovası’nın güneyinde yer alan bu bölgeye İlkçağda Olympos Mysia, Roma döneminde ise Keşiş Dağı denmiştir. Uludağ’ın tarihi, farklı medeniyetler etkisinde şekillense de, Uludağ Hristiyan keşişlerin mekanı olarak bilinir. Osmanlı egemenliğine geçtikten sonra beyliğin ve devletin ilk başkenti olan Bursa, Türk nüfusu ile dolmaya başlamıştır. Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte, 1925 yılında yöreye Uludağ ismi verilmiştir. 1961 yılında ülkemizin 5. Milli Parkı olarak ilan edilen Uludağ, 13.024 hektar alanda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü sorumluluğunda ve ‘Milli Park’ statüsünde yönetilmekte iken Mutlak Koruma Alanları ile birlikte oteller ve kayak pistlerinin de içine alan yaklaşık 2.050 hektar bölümü 26 Ocak 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan kanunla Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan ‘Uludağ Alan Başkanlığı’ sorumluluğuna verildi. Uludağ, uzun yıllardan beri süregelen turizm baskısı ve ziyaretçi yoğunluğu nedeni ile oldukça yıpratılmış bir doğa harikasıdır. Bir anda Milli Park statüsünden çıkartılıp Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumluluğuna verilmesi Uludağ’ın sadece turizm perspektifinden bakılması sonucunu doğuracaktır. Uludağ, doğal hayatı ve bitki türü çeşitliliği açısından dünyanın en önemli noktalarından birisidir. Dünya üzerinde sadece yurdumuzda yetişen endemik bitki türlerinden 171’i Uludağ’da yetişiyor. Dünyada sadece Uludağ’da yetişen çiçek ve bitki türü sayısı ise 30. Uludağ, bu yönüyle çok değerli bir canlı bitki müzesi (arboretum) konumunda. Uludağ aynı zamanda temiz suları ile de farklı bir üne sahip. Evliya Çelebi’nin asırlar öncesinde belirttiği gibi Uludağ deyince su geliyor akla. Bursa’nın içme suyu kaynağı olan Nilüfer barajının doğduğu Aras gözü ve Aras şelalesi burada bulunuyor. Uludağ’daki 48 pınarın suları da Bursa içme suyu ihtiyacına katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Uludağ’ın Milli Park olması ve korunması, burada ayı, kurt, çakal, tilki, karaca, geyik, tavşan, domuz, keklik, yabani güvercin, akbaba, kartal, çaylak, bülbül, çalıkuşu gibi hayvanların yaşayıp çoğalmasına imkân vermiştir.
b. Yarışma, Uludağ’ın Milli park sınırları ve Milli Park statüsünden çıkartılıp Kültür veTurizm Bakanlığı Bünyesindeki Uludağ Alan Başkanlığı sorumluluğuna verilen Uludağ’ın doğal güzelliklerini, turizme dayalı güzelliklerini, mimari özelliklerini, endemik bitkilerini, hayvan çeşitliliğini, doğal yaşamını, eteklerinde varlık gösteren köyleri ve köy yaşamını kapsamaktadır.
3. Yarışma Organizasyonu: MKS Grup sponsorluğunda yapılan yarışma, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Bursa Şubesi (bundan sonra Düzenleyici Kurum olarak anılacaktır) tarafından ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) desteği ile yapılacaktır.
Yarışmaya en az bir fotoğrafla katılan kişi bundan sonra KATILIMCI olarak anılacaktır.
4. Yarışma Kategorileri:
Yarışma; Dijital (Sayısal) Renkli ve/veya Siyah-Beyaz fotoğraf olarak tek kategoridedir. Renkli veya Siyah-Beyaz, tüm fotoğraflar bir arada değerlendirilecektir.
5.Yarışma Koşulları:
a. Yarışmaya katılım ücretsizdir.
b. Yarışma; Mimarlar Odası Bursa Şubesi çalışanları, yarışma sekretaryası, Seçici Kurul üyeleri ve TFSF Yarışma Temsilcisi ile birinci dereceden yakınları dışında, ülkemizde yerleşik amatör ve profesyonel 18 yaş üstü tüm fotoğrafçıların katılımına açıktır. Haklarında TFSF tarafından verilmiş kısıtlılık kararı devam eden katılımcılar bu yarışmaya katılamazlar.
c. Her katılımcı en fazla 4 adet Sayısal Renkli veya Siyah-Beyaz eserle yarışmaya katılabilir.
d. Yarışmaya gönderilen fotoğrafların Bursa ili Uludağ milli park sınırı ve alan başkanlığı sınırları içerisinde, 2018 yılı ve sonraki tarihlerde çekilmiş olması zorunludur.
e. Yarışmaya daha önce ya da bu yarışma ile eş zamanlı yapılan TFSF onaylı başka herhangi bir yarışmada ödül alan ya da bu fotoğrafların deklanşör/kadraj farklılığı ve/veya bir kısmının kesilmesiyle oluşturulan veya renk değişiklikleri yapılarak üretilmiş fotoğraflar katılamaz. Aksine davranış kural ihlali sayılır. Fotoğrafın, sergilenmiş veya yarışma organizasyonu dışında yayınlanmış olması ise yarışmaya katılım açısından engel teşkil etmez.
f. Fotoğraflara renk, keskinlik, toz alma gibi bazı işlemler yapılması, kontrast ayarları, kabul edilebilir oranda fotoğrafik müdahaleler kabul edilir. Fotoğrafın belgesel yapısı değiştirilmemiş olmalıdır.
g. Birden fazla fotoğrafın montajıyla oluşturulan fotoğraflar (kolaj), cep telefonu ile çekilen fotoğraflar ve HDR (High Dynamic Range) uygulanan fotoğraflar kabul edilmeyecektir.
h. İnsanlı veya insansız hava aracı (drone) vb çekilen fotoğraflar yarışmaya kabul edilir. Fotoğraf çekimi için insanlı veya insansız hava araçlarının (Drone) kullanımına ilişkin tüm izin ve sorumluluklar katılımcıya aittir. Bir drone’u bir kişi kullanmalıdır.
i. Birden fazla fotoğrafın yan yana getirilip üretilmesiyle oluşturulan panoramik fotoğraflar ancak aynı zaman zarfında çekilen gerçek görüntülerin kullanılması koşuluyla yarışmaya kabul edilir.
j. Katılımcılar, kişisel verilerin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uygun olarak işlenmesine ve aktarılmasına yönelik her türlü idari ve teknik tedbiri almakla yükümlüdür. Bu kapsamda gerçek kişiye ait fotoğrafların işlenmesi durumunda kişilerin Kanun kapsamında bilgilendirilmesi ve açık rızasının alınması gereken durumlarda açık rızalarının alınması gerekmektedir. Yarışmaya gönderilen fotoğraflarda görülebilecek insanların fotoğrafının çekilmesine ve bir yarışmaya gönderilmesine; fotoğrafın görsel, internet ve basılı yayın organlarında yayınlanmasına izin verdikleri kabul edilir. Kanun’a uygun şekilde aktarılmayan fotoğraflar hakkında sorumluluk katılımcıya aittir.
k. Katılımcı, yarışma için yüklediği fotoğrafların tümüyle kendisine ait olduğunu ve tüm izinlerinin alındığını kabul, beyan ve taahhüt eder. Başkasına ait görüntüleri olduğu gibi veya kısmen kullanan, yapıt kendisine ait olmadığı halde kendisininmiş gibi göstermeye ve değerlendirme kurulunu yanıltmaya yönelik her türlü müdahale ve değişiklikler kural ihlali sayılır.
l. Kural ihlallerinde, “Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Ulusal / Uluslararası Fotoğraf Yarışması Düzenleme Ana Yönergesine Ek Yaptırımlar ve Kural İhlal uygulamaları Yönergesi (TFSF YG 02-D)”ndeki yaptırımlar uygulanır. Kural ihlali tespit edilen katılımcının elde ettiği ödül, unvan ve her türlü kazanımları geri alınır. Ödül iptal edilir; yeri boş bırakılır. Bu durum diğer katılımcıların sıralamasında değişiklik yapılacağı anlamı taşımaz; diğer ödül almış ve/veya alamamış katılımcılara talep hakkı doğurmaz. Ödül verilmiş ise katılımcının ödülü aykırılığın tespit edildiği tarihten 7 (yedi) iş günü içerisinde düzenleyici kuruma iade edilir.
m. TFSF onaylı/patronajlı bir yarışmaya katılmakla katılımcı, TFSF üyesi federe dernek üyesi olsun veya olmasın, yarışmaya gönderdiği fotoğrafların gerek duyulduğu takdirde TFSF kural ve tanımlarına uygunluğunun tespit edilebileceğini önceden kabul etmiş sayılır; TFSF elindeki bütün imkân ve teknikleri kullanarak bu araştırmayı yapabilir. Katılımcının kendisinden istenen gerekli bilgileri sunmaması, fotoğraf makinesi ile çekilen orijinal dosyayı vermemesi veya problemin çözümüne yönelik TFSF ile iş birliğine girmemesi durumunda katılımcı, kural ihlali yaptığı gerekçesi ile TFSF tarafından yasaklanır ve adı her şekilde teşhir edilir.
n. TFSF sistemine yüklenen fotoğrafların EXİF bilgileri (DPI, piksel bilgileri gibi) muhtemel soruşturmaları kolaylaştırmak için bozulmamış olarak tutulması tavsiye edilmektedir. Aksi halde sistemde yaşanacak problemlerden düzenleyici kurum ve TFSF sorumlu değildir.
o. Düzenleyici; ödül alan, sergilemeye değer bulunan ve satın alınan fotoğrafların yüksek çözünürlüklü dijital dosyalarını katılımcıdan isteyebilir.
p. Düzenleyici kurum; ödül ve sergileme almayan fotoğraflardan dilediği kadarını en az sergileme bedeli kadar bir bedel ödeyerek satın alabilir.
q. Düzenleyici kurum, uygun gördüğü koşullarda yarışmanın tamamının veya bir kısmının iptaline ya da ertelenmesine karar verebilir. Düzenleyici kurum, iptal ya da erteleme durumlarında uygulanacak yöntemleri ve kuralları belirleme hakkına sahiptir. Düzenleyici kurum, sorunların ve belirsizliklerin çözümünde, gerekli görülen durumlarda şartnamenin kuralları, program değişikliği, değerlendirme, ödüllendirme dahil her türlü değişikliği yapmaya, TFSF Yarışmalar Birimine Son Katılım Tarihi’nden en geç bir hafta öncesine kadar yazılı olarak bilgilendirmek ve olurunu almak koşuluyla, yetkilidir.
6. Telif (Kullanım) Hakkı:
a. Yarışmada ödül (derece, özel ödül, mansiyon ve sergileme) alan ve satın alma uygulanan fotoğrafların yayın, kullanım ve sergileme hakkı eser sahipleriyle birlikte düzenleyici kuruma ait olacaktır. Eserin kullanım hakkı üçüncü bir kişi ya da kuruma satılamaz/devredilemez. Bu eserler düzenleyici kurum arşivinde saklanacaktır.
b. Katılımcı; dereceye giren, sergilenmeye hak kazanmış ve satın alınan fotoğrafların yarışma sonuçlandığı tarihten itibaren gerek 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 21’inci maddesinde tanımlanan işleme, 22’nci maddesinde tanımlanan çoğaltma, 23’üncü maddesinde tanımlanan yayma, 24’üncü maddesinde tanımlanan temsil ve 25’inci maddesinde tanımlanan işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim mali hakları, gerekse diğer ilgili mevzuat gereğince yer ve muhteva sınırı olmadan internet, görsel ve yazılı basın kanallarında düzenleyici kurum ve bünyesindeki bağlı kuruluşların tanıtılmasında ve yayınlarında isminin ve eser adının (Fotoğraf ile kolaj vb. grafik düzenlemeler yapılması durumunda ise eser sahibinin (katılımcının) ismi kullanılamamaktadır) kullanılması şartıyla çoğaltma, işleme, temsil, umuma iletim haklarının ve yayımlanma haklarının kullanımı için düzenleyici kuruma izin/muvafakat verdiğini kabul eder. Bu süre içinde eserlerin kullanım hakkı eser sahibi (katılımcı) ile birlikte düzenleyici kuruma ait olacaktır.
c. Bu şekilde kullanılan eserler için eser sahibi (katılımcı), işbu şartnamede belirtilen ödül ve sergileme tutarlarının aynı zamanda telif (kullanım) ücreti yerine geçtiğini, sonradan verdiği izni kesinlikle geri almayacağını ve eserin yukarıdaki şekilde kullanılmasını engellemeyeceğini veya bu izin/muvafakat için düzenleyici kurum ve sponsorlarından ayrıca hiçbir hak ve alacak talebinin olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını ve maddi, manevi talepte bulunmayacağını gayri kabili rücu kabul, beyan ve taahhüt eder.
d. Katılımcı, yarışma için gönderdiği / yüklediği fotoğrafların tümüyle kendisine ait olduğunu, kendisi tarafından çekildiğini ve tüm izinlerinin alındığını kabul, beyan ve taahhüt eder. Başkasına ait görüntülerin, olduğu gibi veya kısmen kullanılması durumunda ortaya çıkabilecek telif hakkı ihlallerinin tüm hukuki sorumluluğu katılımcıya aittir.
e. Eser Sahibi (katılımcı), eserin kendi özgün eseri olduğunu, üçüncü şahısların bu eser üzerinde herhangi bir hakları bulunmadığını, eseri üzerindeki hakları daha önceden devretmediğini, üçüncü şahıslarca aksi bir talepte bulunulması halinde eser sahibinin (katılımcının) kendisinin hukuken sorumlu olduğunu beyan, kabul ve garanti eder.
f. Yarışmaya gönderilen fotoğraflarda nesne olarak kullanılmış olan mimari yapı, sanat eseri, insan yüzü vb. unsurların fotoğrafının çekilmesine ve bir yarışmaya gönderilmesine, fotoğrafın internette ve basılı yayın organlarında yayınlanmasına yönelik izinlerin alındığı kabul edilir. Söz konusu kullanımlardan dolayı ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların tüm sorumluluğu katılımcıya aittir.
g. Ödül alan, sergilemeye değer bulunan ve satın alınan fotoğraflar düzenleyici kurumun web sitelerinde Mimarlar Odası Bursa Şubesi web sitesi https://www.bursamimar.org.tr/ ve TFSF’ye ait https://sonuc.tfsfonayliyarismalar.org/ adresinde, aynı zamanda düzenleyici kurum ile TFSF’ye ait Sosyal Medya (Facebook, Twitter, Instagram vb.) hesaplarında tanıtım amaçlı ve yarışmanın amacına uygun biçimde yayınlanacaktır. Ayrıca ödül alan fotoğraflar TFSF yayını E-Almanak 2023 ile düzenleyici kurum yayınlarında, sosyal medya hesaplarında, web sitelerinde ve afiş/billboard/raket olarak da kullanılabilecektir. h. Yarışmada ödül ve sergileme alamayan fotoğraflar TFSF sisteminden 90 (doksan) gün sonra otomatik olarak silinecektir.
7. Diğer Hususlar:
a. Fotoğraflar seçici kurula tümüyle karartılabilir bir salonda, en az 1080p: 1920x1080piksel çözünürlüklü bir projeksiyon makinesinde veya en az 1m en fazla 2.5 m diyagonal uzunlukta bir ekranda veya 42/55 inç’lik bir LCD monitörde, katılımcıya ilişkin hiçbir bilgi olmaksızın, kodlanmış olarak sunulacaktır.
b. Yarışmanın ödülleri (belirtilen net tutar), yarışma başvuru onay bedeli, seçici kurul üyeleri huzur hakkı ve TFSF Yarışma Temsilcisi yol, konaklama ve yemek giderleri düzenleyici kurum tarafından karşılanacaktır. Şartnamede belirtilen maddi ödüller, Ödül Töreninde elden teslim edilebileceği gibi, hak sahiplerinin yazılı olarak bildirecekleri kişisel banka hesap/IBAN numaralarına düzenleyici kurum tarafından gönderilecektir. Hak sahibinin ödülü elden teslim almadığı veya kişisel banka hesap/IBAN numarasını ve düzenleyici kurumun istediği belge ve bilgileri göndermemesi durumunda ödül bedeli, sonuç bildirim tarihinden itibaren 1 (bir) yılın sonunda zaman aşımına uğrar. Zaman aşımı durumunda hak sahibinin ödül, telif vb. herhangi bir talebi olamaz.
c. Yarışma ödülleri; yeri ve zamanı yarışma takvimi içerisinde duyurulacak Yarışma Sergisi ve Ödül Töreninde sahiplerine teslim edilecektir. Mücbir sebeplerle ödül töreni yapılamaz ise web siteleri üzerinden durum duyurulacak ve dereceye giren katılımcılara ödülleri elektronik bankacılık aracılığı ile verilecektir.
d. Düzenleyici kurum, e-posta, ödül ve dijital katalog gönderimi konusunda elinden geldiğince titiz davranır, ancak ödül ve katalog gönderim sırasında doğabilecek hasarlardan sorumlu tutulamaz. Katılımcılar, yarışma başvurusu sırasında kullandıkları adreslerin bu şekilde yapılacak her türlü teslimata esas yasal ikametgâh adresleri olduğunu kabul ederler. Katılımcıların adresleri yanlış bildirmesinden kaynaklanan konularda düzenleyici kurum hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez.
e. Şartnamede belirtilmeyen konularda ya da olası uyuşmazlıklarda düzenleyici kurum, Seçici Kurul ve “Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) Ulusal / Uluslararası Fotoğraf Yarışması Düzenleme Ana Yönergesi” ile TFSF Yönetim Kurulunun kararları geçerlidir.
f. Katılımcılar; http://www.tfsfonayliyarismalar.org/ adresine üye olmak ve fotoğraflarını yüklemekle yarışma koşullarını okumuş ve kabul etmiş sayılırlar. Bu şartname, katılımcının yarışmaya fotoğraflarını göndermesiyle yürürlüğe girer. Katılımcıların bu şartname hükümlerine sonradan itiraz hakkı yoktur.
8. Eserlerin Gönderilmesi/Yüklenmesi:
a. Yarışma online (çevrimiçi) fotoğraf sistemine göre yapılacağından, alternatif hiçbir gönderi (e- posta, kargo, elden teslim vb.) kabul edilmeyecektir.
b. Yarışma fotoğraflarının online (çevrimiçi) olarak gönderilmesi http://www.tfsfonayliyarismalar.org/ adresinden üyelik ve fotoğraf gönderme / yükleme yönergeleri takip edilerek gerçekleşecektir.
c. İlgili yarışmaya fotoğrafları yükleyebilmek için önce siteye üye olunması gerekmektedir. Üyeliğin kesinleşmesi üye olunduktan sonra sistemden e-posta adresinize gelecek aktivasyon linkinin tıklanması ile olacaktır. Aktivasyon linki için e-postanın gelen klasörü veya spam ya da gereksiz klasörü kontrol edilmeli, link içeren e-postanın ulaşmaması halinde bu linke tıklanarak yeniden kod talep edilmelidir.
d. Daha önce üye olanlar eski kullanıcı adı ve şifrelerini kullanacaklardır. Şifrenin unutulması halinde şifremi unuttum linkinden yeni şifre oluşturulabilir.
e. Yüklenecek fotoğraflar paspartusuz ve kenar boşluksuz olmalıdır. Fotoğraf üzerinde katılımcının kimliğine ilişkin isim, imza, logo, tarih vb. bilgiler bulunmamalıdır.
f. Katılımda yüklenecek fotoğrafların teknik özellikleri, boyutlandırma ve isimlendirme işlemleri önceden yapılarak dosyalar hazırda tutulmalı ve tek bir oturumda yüklenmelidir.
g. Yarışmaya katılacak fotoğraf(lar), 72-350 DPI çözünürlükte JPG/JPEG formatında kaydedilmeli ve dosyaların boyutları 1 Mb’den az olmamalı, 4 Mb’yi de geçmemelidir. Aksi durumda veya EXIF bilgilerinin bozulmuş olması durumunda, sistem fotoğraf(lar)ın yüklenmesine izin vermeyecektir.
h. Fotoğraflar sisteme yüklenirken açılan formda her fotoğraf için “Fotoğraf Adı”, “Çekildiği Yer” ve “Çekildiği Tarih” bilgisi ilgili alanlara yazılmalıdır. Bu bilgiler katılımcının beyanı olarak esas alınır. Yanlış beyan kural ihlali sayılır.
i. Bir fotoğrafa verilen ismin aynı fotoğraf ismiyle kullanılması önerilir.
j. İnternet üzerinden üye olma veya yarışmaya katılma aşamasında sistemden veya kullanıcıdan kaynaklı hatalar oluşması halinde https://tfsfonayliyarismalar.org/tr/sss/kategori/yarisma-katilim-tr adresindeki sıkça sorulan sorular incelenmeli çözüm bulunamıyorsa https://tfsfonayliyarismalar.org/tr/iletisim adresindeki iletişim formu kullanılarak sorun hakkında detaylı bilgi verilmesi gerekmektedir. Bu iletişim formu yalnızca olası sorunların çözümüne yönelik kullanılmalıdır. İletişim formu üzerinden fotoğraf gönderilmesi yarışmaya katılındığı anlamına gelmez.
k. Eserlerin yüklenmesinden kaynaklanabilecek olası sorunlar için düzenleyici kurum sorumlu olmayacaktır.
9. Seçici Kurul (Ada göre alfabetik sırayla):
– Adnan GENCER – Orman Mühendisi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü
– Ali ŞENEL – Fotoğraf Sanatçısı (Vahşi Yaşam ve Doğa Fotoğrafçısı)
– Kamil FIRAT – Mimar Sinan Üniversitesi-Fotoğraf Bölümü Öğretim Görevlisi
– Sedat GÜLER – Doğader Başkanı
– Serpil SAVAŞ – BUFSAD Başkanı
– Şirin RODOPLU ŞİMŞEK – TMMOB İKK Başkanı, Mimarlar Odası Bursa Şb. Başkanı
– Umut BECENE –Rölöve Anıtlar Müdürlüğü’nde Mimar, Fotoğrafçı
– Veysel KAYA – Profesyonel Fotoğrafçı,BUFSAD Üyesi
– Zehra SÖNMEZ – Mimar, Mimarlar Odası Fotoğraf Kulübü Başkanı
Seçici Kurul en az 5 (beş) üyesinin bir araya gelmesi ile toplanır. Toplantı tarihinde 5 (beş) seçici kurul üyesinin bir araya gelememesi durumunda toplantı ve sonuç duyurusu bir hafta ertelenir.
Seçici Kurul değerlendirmesi iki turlu, ilk turu TFSF kurallarına uygun ONLINE PUANLAMA olarak ve ikinci – final turu yüz yüze yapılacaktır. COVID-19 salgını şartları gereği Seçici Kurul Üyelerinin bir araya gelmesinin mümkün olmaması durumunda, final turu ZOOM Meeting yöntemiyle ONLINE yapılacaktır.
10. TFSF Yarışma Temsilcisi: Seraceddin AYYILDIZ
Yarışma sürecinde ve seçici kurul salonunda TFSF yarışma temsilcisi bulunacaktır. Yarışma final turu (değerlendirme) sonlandığında değerlendirme tutanağı TFSF Yarışma Temsilcisi tarafından hazırlanır. En az 3 nüsha alınarak; biri düzenleyici kuruma, biri TFSF’ye teslim edilir, biri yarışma temsilcisinin gözetiminde saklı tutulur.
11. Yarışma Takvimi:
Yarışmanın Başlangıç Tarihi : 20/07/2023
Son Başvuru (Yükleme) Tarihi : 25/11/2023 23:00 (TSI)
Seçici Kurul Toplantı Tarihi : 05/12/2023
Sonuç Bildirim Tarihi : 07/12/2023
Sergi ve Ödül Töreni Yer ve Saat: Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından daha sonra duyurulacaktır.
13. Ödüller-Sergilemeler:
Birincilik: 20.000 ₺
İkincilik: 15.000 ₺
Üçüncülük: 10.000 ₺
Mansiyon (3 adet): 3.000 ₺
Özel Ödül: 3.000 ₺
Sergileme (En fazla 30 adet): 1.500 ₺
Ödül ve sergileme dışında düzenleyici kurum yarışmaya gönderilen fotoğraflardan en az sergileme bedeli karşılığı satın alabilir.
14. Yarışma Sekretaryası-İletişim:
Adı ve Soyadı: Aysu VARSOYOĞLU
İrtibat Tel: 0224 453 56 00/4
E-posta Adresi: gozumuludaginuzerinde@bursamimar.org.tr
15. Yarışmamız, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) tarafından “TFSF 2023-068”numara ile onaylanmıştır.
YASAL UYARI
“Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu ve üyesi derneklerinin uzun yıllara dayalı birikim, deneyim ve bilgilerinin ürünü olan ve fikri eser niteliğindeki örnek yarışma şartname metinleri, TFSF’nin yazılı izin ve onayı olmaksızın aynen ya da kısmen kullanılamaz ve alıntılanamaz.
Aksine davranış ve telif hakkı ihlalleri, FSEK, 5651 sayılı Kanun, BK ve TTK uyarınca yasal takip ve yaptırıma konu edilecektir.”
Temmuz 25 (Salı) 00:00 - Kasım 25 (Cumartesi) 00:00
01agu00:0021kas(kas 21)00:00Yapı Tasarım Yarışması 2023: Kamusal Alanda Bir Arada
Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) tarafından düzenlenen Yapı Tasarım Yarışması'nın 2023 teması "Kamusal Alanda Bir Arada" olarak belirlendi. Yarışmada projelerin son teslim tarihi 21 Kasım 2023.
DEVAMINI GÖSTER...
Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) tarafından düzenlenen Yapı Tasarım Yarışması’nın 2023 teması “Kamusal Alanda Bir Arada” olarak belirlendi. Yarışmada projelerin son teslim tarihi 21 Kasım 2023.
Yarışmanın Amacı
ÇEİS, çimentonun estetik ve yenilikçi kullanımını teşvik etmek, malzemenin üretim, uygulama, tasarım potansiyellerini keşfetmek amacıyla ulusal bir fikir projesi yarışması düzenlemektedir.
Yarışmanın Türü ve Şekli
Yarışma, öğrenci ve profesyonel olmak üzere iki ayrı kategoride düzenlenmektedir.
Yarışma, Türkiye Cumhuriyeti (TC) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşı olan, mimarlık, mühendislik ve tasarım alanlarında faaliyet gösteren profesyonellere ve TC ve KKTC hukukuna uygun kurulmuş üniversitelerin mimarlık, mühendislik ve tasarım bölümlerinde okuyan öğrencilere hitap eder. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip olan Mavi Kart Kütüğü’ne kayıtlı vatandaşlar da yarışmaya katılabilmektedir.
Yarışmanın Teması
İki yılda bir farklı bir temayla düzenlenen yarışmanın 2023 teması “Kamusal Alanda Bir Arada” olarak belirlenmiştir.
Günümüzde Türkiye ve dünyada en yaygın yapı malzemesi olarak kullanılan beton; çimento, su, agrega (kum, çakıl, kırma taş), kimyasal ve mineral katkılardan meydana geliyor. Suni bir kaya olarak da tanımlayabileceğimiz beton, doğası gereği çeşitli malzemelerin bir araya getirilmesiyle elde ediliyor. Betonun konvansiyonel olarak kullanılan bileşenleri ve bağlayıcılarının yeniden değerlendirilmesi, çimentonun yanı sıra farklı/sürdürülebilir bağlayıcılar vb. ile yenilikçi beton kimyası önerilerinin geliştirilmesi, malzemenin taşıdığı gizli potansiyelleri açığa çıkartma olanağı veriyor.
Sudan sonra en çok tüketilen madde olmasına karşın betonun kullanım çeşitliliği giderek azalıyor. Kapasite ve potansiyelinin zorlandığı kabuk, katlı plak, ön ve ard gerilmeli deneysel geniş açıklık geçen örtü sistemler, gelişen teknolojiye rağmen, malzeme ve mühendislik çözümleri ile mimari tasarım arasındaki yaratıcı iş birliğinin gerilemesine bağlı olarak yeterli ilgiyi görmüyor. Öte yandan yeni kalıp teknolojileri, robotik, hesaplamalı tasarım ve uygulama gibi alanlar sayesinde binlerce yıllık beton deneyimi ve bilgisi yeni olanakları, olasılıkları, yaratıcı fikirleri kışkırtıyor.
Betonun kendi kimyasında sunduğu bu bir araya getirme/gelme durumu bir metafor olarak ele alınırsa, kamusal alanların kullanımında bir aradalığı yeniden tariflemek, alternatif karşılaşmalara, farklılıkların bir arada bulunmasına imkân tanıyacak senaryolar geliştirmek ve kamusallığın yeniden değerlendirilmesi için bir düşünce temeli / yeni bir perspektif oluşturulabilir. Bu nedenle Cumhuriyet’in 100. yılını da kutladığımız 2023 yılında yarışmacılardan kamusal alanda sıklıkla ihtiyaç duyulan, farklı kullanıcı gruplarının bir araya gelebileceği/bir arada zaman geçirebileceği, işlevsel olarak kamusal fayda sağlayacak tasarım önerileri bekleniyor. Kullanıcıları bir şemsiye altında toplayacak, kimi zaman çepeçevre kuşatacak ya da etrafından dolanacak, yerin ruhuna vücut verecek, sınırlarını tanımlayacak, kimi zaman yeni yükseklikler ve ölçekler vadedecek tasarım önerileri, program alternatifleri önermesi bekleniyor.
Yapı Tasarım Yarışması, malzemenin sınırlarını genişletmeyi, “alternatif” hallerini ve kamusal alanda yaratacağı etkiyi keşfetmeyi ve yeni üretim/uygulama biçimleri üzerine düşünmeyi teşvik etmeyi amaçlıyor. Günümüzde verimli kaynak kullanımı, sürdürülebilirlik ve döngüsel tasarımın özellikle inşaat sektörünün dönüşümünde büyük önem taşıdığı ve bu konuda acilen harekete geçilmesi gerektiği vurgulanarak yarışmacılardan %20 geri dönüştürülmüş, %80 yeni malzeme kullanılması bekleniyor.
Yarışmacılardan, yere ve çevreye saygılı bir yaklaşımla tasarımlarını, seçtikleri kamusal bir yer için geliştirmelerini, yere ait bilgiyi bulur ve geliştirirken beton/betonarme malzeme teknolojisine de yenilikçi bakışlar, kamusal fayda sağlayacak alanlar önermeleri bekleniyor. Tasarımlarını mevcut yapıya ek olarak düşünebilecekleri gibi, mevcut “yer”e yeni bir yapı/kurgu da önerebilirler. Teslim edecekleri paftalarda, yer ve çevresine ait analizlerini sunmalı; yerin proje öncesi ve sonrasına ait hallerini aynı açıdan aktarmalı; malzemenin kullanımına dair önerdikleri çözümleri açıklamalılar.
Fikrin geliştirilmesi bağlamında üretilen çözümün birden çok noktaya uygulama yapılarak uyarlanabilirliğin tartışılması; ortaya çıkan mekânların açık-kapalı alan kullanımlarının ilişkisi, kriz anlarında dönüşebilme ve gelecekte yeni kullanımlara adapte edilebilme gibi yönlerden ele alınması; malzemenin rolü, kullanılma hali, hazırlanma ve uygulanma prosedürleri ve bu süreçlerdeki teknolojik ve tektonik performans beklentilerinin açıklanması da değerlendirme için önem taşıyor. Malzemenin üretim yöntemleri, çevre dostu kullanımların ele alınması, önerilecek tasarımların yaşam döngüsünün, ihtiyaca göre dönüşebilme potansiyellerinin düşünülmesi gibi başlıklar da diğer önemli tasarım değerlendirme ölçütleri arasındadır.
Değerlendirme Kriterleri
– Betonun tasarımda strüktürel malzeme ve ana kurucu malzeme olması,
– Malzemenin yenilikçi ve alternatif kullanımının önemsenmesi senaryolarının geliştirilmesi,
– Verimlilik ve bütünsel yaklaşım sergilemesi. Hem taşıyıcı hem dekoratif, hem de fonksiyonel olma gibi bir çok özelliği aynı anda barındırması,
– Beton, kalıp vb. malzemelerin geri dönüştürülerek yeniden kullanıma alınması (%20 geri dönüştürülmüş, %80 yeni malzeme),
– Çevreye eleştirel bir yaklaşım geliştirilmesi, kentsel alanın eleştirel bir bakış açısıyla yorumlanması,
– Üretilen çözümün birden çok noktaya uygulama yapılarak uyarlanabilirliğin tartışılması,
– Önerinin yaratıcı ve ilham verici olması,
– Belirlenen sorunun, yapılan tasarım aracılığıyla bulundukları yerin mekânsal kalitesini artıracak, kentsel çevre içinde kimlik kazandıracak, insana, doğaya ve yapılı çevreye saygılı ve iyimser bir bakış açısıyla ele alınması,
– Betonun geleneksel olarak kullanılan bileşenleri ve bağlayıcılarının yeniden değerlendirilmesi ve yenilikçi beton kimyası,
– Yeni kalıp teknikleri önerilerinin geliştirilmesi,
– Üretime dair bilginin, estetik bir değer ortaya çıkarabilme potansiyelinin tartışılması,
– Malzemenin rolü, kullanılma hali, hazırlanma ve uygulanma prosedürleri ve bu süreçlerdeki performans beklentilerinin açıklanması.
Ödüller
Profesyonel Kategori
Birincilik Ödülü: 200.000 TL
İkincilik Ödülü: 120.000 TL
Üçüncülük Ödülü: 80.000TL
Eş Değer Mansiyon Ödülü (4 ADET): 40.000TL
Öğrenci Kategorisi
Birincilik Ödülü: 100.000TL
İkincilik Ödülü: 60.000TL
Üçüncülük Ödülü: 40.000TL
Eş Değer Mansiyon Ödülü (4 ADET): 20.000TL
* Her iki kategoride ilk 3 sırada yer alan ekiplerin temsilcileri ile bir yurtdışı mimari gezi de planlanacaktır. Detaylar yarışma şartnamesinde yer almaktadır.
Jüri Üyeleri
İnş. Yük. Müh., P.E. Ahmet Topbaş
ATTEC Yapısal Tasarım Kurucu ve Yöneticisi
Doç. Dr. Öğretim Üyesi Aktan Acar
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
Dr. Mimar Dürrin SÜER
M artı D Mimarlık
Prof. Dr. Hüseyin Kahvecioğlu
İstanbul Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi
Y. Mimar Pınar Gökbayrak
PAB Mimarlık
Takvim
Kayıtların açılması: 01 Ağustos 2023
Soru sormak için son gün: 19 Eylül 2023
Cevapların internet sitesinde yayınlanması: 03 Ekim 2023
Projelerin teslim sisteminin açılması: 03 Ekim 2023
Projelerin son teslim tarihi: 21 Kasım 2023
Kazananların duyurulması: 26 Aralık 2023
Ağustos 1 (Salı) 00:00 - Kasım 21 (Salı) 00:00
KKTC Sigorta & Reasürans Şirketler Birliği Binası'nın tasarımı amacıyla düzenlenen yarışmanın son teslim tarihi 13 Kasım 2023.
DEVAMINI GÖSTER...
KKTC Sigorta & Reasürans Şirketler Birliği Binası’nın tasarımı amacıyla düzenlenen yarışmanın son teslim tarihi 13 Kasım 2023.
1. YARIŞMANIN AMACI
Yarışmanın amacı KKTC Sigorta & Reasürans Şirketler Birliği Binası, misyon ve vizyonuna, temel değerlerine, fonksiyonel gerekliliklerine ve teknolojik altyapısına güçlü, güvenilir kurumsal kimliğine uygun; özgün ve çağdaş mimari yaklaşımları, yerel ve evrensel mimari değerleri ön plana çıkarırken, doğaya, çevresel faktörlere, fonksiyonel ve ekonomik dengelere duyarlı, bir bina elde etmektir. Yarışma ile kurumun toplumsal algısının ve bilinirliğinin artırılması yanında, mimarlık mesleğinin ülkemizdeki gelişimine, özgün ve başarılı örnekler ile katkı konulması amaçlanır.
2. YARIŞMANIN TÜRÜ VE ŞEKLİ
KKTC Sigorta & Reasürans Şirketler Birliği Binası tasarımı amacıyla düzenlenen yarışma ulusal serbest ve tek kademeli mimarlık proje yarışmasıdır.
3. YARIŞMANIN KONUSU VE YERİ
Yarışmanın konusu, aşağıda kurumsal tanımı ve çalışma şekli ile misyon ve vizyonu verilen, KKTC Sigorta & Reasürans Şirketler Birliği, tüm fonksiyonları ile barındıracak bina tasarımının, ulusal mimari proje yarışması yöntemi ile elde edilmesidir.
Yarışmanın yeri, Lefkoşa, Kızılbaş Mahallesi’nde, pafta/harita no XX1 – 30.W.2, parsel C1069 ve C1074 olarak belirtilen alandır.
3.1. KKTC Sigorta & Reasürans Şirketler Birliği Hakkında:
1. Sigortacılık mesleğinin ve sigortacılık hizmetlerinin gelişmesini ve yaygınlaşmasını sağlayıcı faaliyetlerde bulunmak.
2. Sigorta şirketleri arasındaki ilişkilerde mesleki dayanışmayı güçlendirmek.
3. Üyeler arasında haksız rekabeti ortadan kaldırmak için gerekli bütün önlemleri almak ve uygulamak.
4. Üyeler arasında çıkabilecek anlaşmazlıklarda tarafların isteği ile hakem atamak veya hakemlik yapmak.
5. KKTC sınırları içinde ve dışında sigortacılığa ait gelişmeleri izleyerek toplayacağı bilgileri üyelerine ve ilgililere ulaştırmak, sigortacılık örf adet ve teamülleri saptamaya ve sigortacılık uygulamalarında birlik sağlanmasına çalışmak.
6. Yurt içinde ve dışında sigortacılıkla ilgili diğer meslek kuruluşları ile ilişkiler kurmak ve gerektiğinde bu kuruluşlara üye olmak.
7. Bakanlığın izni ile gerektiğinde sigortacılıkla ilgili tüzel kişiliğine haiz bürolar kurmak
8. Sigortacılık mesleğinin gerçekleştirilmesi amacıyla gerektiğinde sigortacılık alanında araştırma amacına yönelik vakıf ve sair kuruluşlar kurmak, kurslar açmak, seminer ve konferans gibi eğitim faaliyetlerinde bulunmak, Birliğin amaçlarına uygun yayın yapmak veya yaptırmak, yayın ve içtihatları derleyerek üyelerin yararına sunmak.
9. Sigortacılığı ilgilendiren konularda kamu idaresine istişari mahiyette mütalaa vermek.
10. Sigorta şirketi reasürans şirketi ve sigorta acentelerinin kaydını ve sicilini tutmak milli servetin ve sigortalıların haklarının korunmasının teşviki için gerekli çalışmalarda bulunmak ve yetkili mercilere öneriler yapmak.
11.Birliğin gelirlerini toplamak, değerlendirmek ve harcama yapmak amaçlarını tahakkuk ettirmek için taşınır ve taşınmaz malları satın almak-satmak, kiralamak, mübadele ile veya başka herhangi bir surette iktisap etmek, hibe yoluyla almak, bina inşa etmek, bakım ve tadilatını yapmak, idare etmek, acil gereksinme olmayan parayı uygun görülecek alan ve alanlara yatırmak.
12. Sigorta terfilerinin halen öngörülmeyen riziko sınıfları için üyelerin uygulayacağı fiyatların
saptanmasında önerilerde bulunmak.
(detaylı bilgi için bkz. http://www.kksrsb.org/site/sayfa.aspx?pkey=5 adresine başvurulabilir.)
3.2 Tasarım notları:
Tasarım sırasında yürürlükteki imar kuralları (ekte şehircilik dairesi ön onay yazısında belirtildiği şekli ile) dikkate alınacak ve bölgede verilen yapı-arsa oranı dilimi ile kat yüksekliğinin en üst limiti taban alanı oranı 0.40 / 1, toplam inşaat alanı 1.4 / 1 ve 4 kat şeklinde kullanılabilecektir. Binanın her noktasının engelli standartları tüzüğüne uygun olarak tasarlanması; bina tasarımı ile çevre düzenlemesinde, altyapı, alternatif enerji kullanımı, akıllı bina gibi nosyonların tasarımın bir parçası olarak ele alınması, yatırım – fayda dengesi gözetilerek, uygulanabilir sistem önerilerinin bina tasarımı ile birlikte geliştirilmesi, tasarım sırasında dikkate alınması gereken unsurlardır.
4. İŞVEREN ve İDARENİN ADI, ADRESİ ve İLETİŞİM BİLGİLERİ
KKTC Sigorta & Reasürans Şirketler Birliği Yönetim Kurulu kararı ile KKTC Sigorta & Reasürans Şirketler Birliği binasının ulusal mimari proje yarışma yöntemi ile elde edilmesine ve bu kapsamda KTMMOB Mimarlar Odasının yarışma süreci içerisinde danışman olarak görev yapmasına karar verilmiştir.
KKTC Sigorta & Reasürans Şirketler Birliği Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması sürecinde KKTC Sigorta & Reasürans Şirketler Birliği “İŞVEREN” ve “İDARE”, KTMMOB Mimarlar Odası “DANIŞMAN” olarak görev alacaktır. Yarışmanın sonuçlandırılmasının ardından KTMMOB Mimarlar Odası geriye kalan süreç içerisinde hakem olarak görev yapacaktır.
İDARE: KKTC SİGORTA & REASÜRANS ŞİRKETLER BİRLİĞİ
ADRESİ: II. Selim Caddesi 49 Arca Apt. No:3, Lefkoşa.
TELEFON: +90 392 228 09 37
EMAIL: info@kksrsb.org
WEB: http://www.kksrsb.org
DANIŞMAN: KTMMOB MİMARLAR ODASI
ADRESİ: KTMMOB Mimarlar Odası Merkez Binası, Nuri Efendi Sokak, Surlariçi, Lefkoşa, KKTC
TELEFON: (+90392) 229 21 05 (+90548) 851 16 77 FAX: +90 (0)392 229210
EMAIL: info@mimarlarodasi.org
WEB: https://www.mimarlarodasi.org
5. YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI
Yarışmaya katılacak yarışmacıların aşağıdaki hususları yerine getirmesi şarttır. Ekip olarak katılanların her birinin, bu maddenin (F) bendi dışında, diğer koşulların tamamına uymaları zorunludur. Ekip olarak katılanların, idareyle ilişkilerinin yürütülmesi ile sınırlı olmak üzere, ekipten birinin ekip temsilcisi olarak belirtilmesi gerekir. Yarışmaya ekip olarak katılan ortakların her biri idareye karşı ortak sorumludurlar.
Yarışmaya katılacaklarda aranacak koşullar;
a. Katılacak mimarların KTMMOB Mimarlar Odası’na ve mimarların oluşturacağı takım içerisinde yer alacak mühendislerin ilgili KTMMOB çatısı altında görev yapan Mühendis odalarına kayıtlı olmaları gereklidir. Yarışmaya katılan mimar ve mühendislerin meslekten men cezalı durumunda olmaması gereklidir.
b. Jüri üyelerini ve raportörleri belirleyen ve atayanlar arasında olmamak,
c. Jüri üyeleri (danışman, asli ve yedek) ve raportörlerle bunların 1. dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamak,
d. Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamak
e. Yarışma şartnamesinde öngörülen özel koşullara uymak
f. KTMMOB Mimarlar Odası Sekreterliğine (Nuri Efendi Sok. No:3 Arabahmet, Lefkoşa, KKTC) 500 TL (Beş Yüz Türk Lirası) karşılığında isim ve adreslerini kaydettirmek (ekip olarak katılanlardan bir kişinin bu şartı yerine getirmesi yeterlidir).
g. Yarışmayı açan idarede, yarışma ile ilgili her türlü işlemleri hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamak
h. Yarışmayı açan idare adına hareket eden danışmanlar ile bunların çalışanları arasında olmamak.
ı. Bu şartlara uymayanlar yarışmaya katılmış olsalar da tasarımları yarışmaya katılmamış sayılır ve isimleri yarışmaya kabul edilmeme gerekçeleriyle birlikte üyesi oldukları meslek odalarına bildirilir.
6. JÜRİ ÜYELERİ (DANIŞMAN, ASLİ, VE YEDEK) VE RAPORTÖRLERİN İSİMLERİ
KKTC Sigorta & Reasürans Şirketler Birliği Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması Jüri oluşumu aşağıdaki gibidir.
6.1. Asli ve Yedek Jüri Üyeleri
1. Jüri Başkanı: Kozan Uzunoğlu (Mimar, KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı)
2. Asli Jüri Üyesi: Burak Türsoy (Mimar, KTMMOB Mimarlar Odası)
3. Asli Jüri Üyesi: Ertuğ Ertuğrul (Mimar)
4. Asli Jüri Üyesi: Meltem Nalbantoğlu (Mimar)
5. Asli Jüri Üyesi: Gökçe Kızıldere (İnşaat Mühendisi)
6. Yedek Asli Jüri Üyesi: Batuhan Bayramoğlu (Mimar, KTMMOB Mimarlar Odası)
7. Yedek Asli Jüri Üyesi: Mete Keleş (Mimar)
8. Yedek Asli Jüri Üyesi: İbrahim Göymen (İnşaat Mühendisi)
6.2. Danışman Jüri Üyeleri
1. Danışman Jüri Üyesi: Tunç Adanır (Mimar, KTMMOB Başkanı)
2. Danışman Jüri Üyesi: Raif Çukurovalı (KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı)
6.3. Raportörler
1. Meray Taluğ (Mimar)
2. Didem Ç. Bay (Mimar)
7. YARIŞMACILARA VERİLECEK BİLGİ VE BELGELER
Yarışma ile ilgili tüm dökümanlar KTMMOB Mimarlar Odası ve KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği web sitesinden indirilecektir.
a. Yarışma şartnamesi – pdf format
b. Mimari ihtiyaç programı – pdf format
c. Arazi uydu haritası ve lokasyonu – jpeg
d. Plan kot arazi haritası – dwg formatı
e. Şehir Planlama onayı belgesi – pdf format
f. Mülkiyete ait bilgiler – pdf format
g. Dron fotoğrafları
8. TESLİMDE YARIŞMACILARDAN İSTENENLER
8.1. Teslim Edilecek Pafta Boyutu ve Şekli
Paftalar A1 boyutunda yatay olmalı ve 6 adeti geçmemelidir. Sergilemeye uygun, sert zemin üzerine yapıştırılarak teslim edilecektir. Her pafta üzerinde sol üst köşede yarışmanın ismi, sağ üst köşede yarışmacının rumuzu ve sağ alt köşede asma düzenini gösteren grafik şema bulunmalıdır. Tüm paftaların A3’e küçültülmüş format olarak da teslimi yapılacaktır.
8.2. Çizimler
● 1/500 ÖLÇEKLİ VAZİYET PLANI – Tüm arazi, tasarlanacak binalar, gelişime yönelik belirlenmiş alan ve yakın çevresi gösterilmelidir.
● 1/200 ÖLÇEKLİ VAZİYET PLANI – A1 yatay kağıt boyutuna sığacak büyüklükte, bina tasarımının yakın çevresini gösterecek şekilde çizilmelidir.
● 1/100 ÖLÇEKLİ ZEMİN KAT PLANI – Toplam metre karesi planın sağ alt köşesinde yazılmalıdır.
● 1/100 ÖLÇEKLİ DİĞER KAT PLANLARI – Her kat planının toplam metre karesi sağ alt köşesinde yazılmalıdır.
● 1/100 ÖLÇEKLİ KESİTLER – Binanın önemli mekanlarını gösteren en az üç (3) adet kesit istenmektedir.
● 1/100 ÖLÇEKLİ GÖRÜNÜŞLER
● 1/20 ÖLÇEKLİ SİSTEM KESİTİ – Binanın cephe karakterini en iyi yansıtacak noktadan bir adet istenmektedir.
● 3D DIŞ MEKAN GÖRSELLER – Mimari projenin yapı plastiğini anlatmaya yeterli sayıda görsel teslim edilmelidir.
● 3D İÇ MEKAN GÖRSELLER
8.3. Raporlar
● Mimari açıklama raporu
● Statik açıklama raporu
● Makine tesisat raporu
● Elektrik tesisat raporu
8.4. Dijital Teslim
Teslim edilecek tüm çizim ve raporlar ayrıca bir flash bellek içinde dijital olarak ve 150 dpi çözünürlüğünde teslim edilmelidir. Tüm klasör ve dosyaların adında proje rumuzu yer almalıdır. Sunum paftaları PDF formatında teslim edilmelidir.
9. YARIŞMACILARIN UYMAKLA ZORUNLU OLDUĞU ESASLAR
Aşağıdaki durumlarda olan projeler, jüri kararı ile tutanağa geçirilmek koşuluyla yarışmadan çıkarılır:
● Yarışma projesi ile kimlik zarfı ve içindeki belgelerin teslim edilmediği projeler.
● Yarışma şartnamesinin Yarışmaya Katılım Koşulları maddesine uymayanlar.
● Herhangi bir yerinde eser sahibini tanıtan ve işaret bulunan projeler.
● Şartnamede belirtilen teslim tarihlerinden geç teslim edilen projeler.
10. KİMLİK ZARFI
Yarışmacılar, projelerin teslim edildiği ambalajı ile aynı rumuzu taşıyan ve üzerinde yarışmanın adıyla birlikte “KİMLİK ZARFI” yazılmış olan bir zarfın içine şunları koyacaktır:
10a. Ekip Listesi
Katılımcı veya katılımcıların yarışmadaki rolü, adı – soyadı ve mesleğini açıklayan liste (bu liste imzalanmayacaktır).
10b. Yarışma Şartları Kabul Belgesi
Mimarlık, İnşaat, Elektrik ve Makina Mühendisliğine ait tüm müelliflerin yarışma şartlarını aynen kabul ettiklerini belirten imzalı belge. Ekip olarak katılım halinde, bu belgeler ekip ortaklarının her biri tarafından verilecektir.
10c. Üye Tanıtım Belgeleri
KTMMOB; Mimarlar Odası, İnşaat, Elektrik ve Makina Mühendisleri Odası tarafından bu yarışma için yarışmacı adına düzenlenmiş üye tanıtım belgesi. Yarışmaya katılan proje sahiplerinden yarışmada derece ve mansiyon kazanamadıkları halde kimliğinin açıklanmasını dileyenler, kimlik zarflarının üzerine ayrıca “AÇILABİLİR” ibaresini yazarlar. Üzerinde “AÇILABİLİR” kaydı bulunan kimlik zarfları derece ve mansiyon kazanmamış olsalar dahi jüri tarafından açılır ve bu husus bir tutanakta belirtilir
11. YARIŞMA TAKVİMİ
1 Yarışmanın ilan tarihi 11 /08 /2023
2 Son Başvuru ve kayıt tarihi 10 /11 /2023
3 Son soru sorma tarihi 23 /08 /2023
4 Soruların cevaplanması için juri toplantı tarihi 24 /08 /2023
5 Soru cevapların ilan tarihi 25 /08 /2023
6 Yarışma son teslim tarihi 13 /11 /2023
7 Yarışma değerlendirmesi için juri toplantı tarihi 15 /11 /2023
8 Ödüllerin resmi ilan tarihi 16 /11 /2023
9 Sergi açılışı, Ödül Töreni ve Kolokyum tarihi 21 /11 /2023
12. PROJELERİN TESLİM YERİ VE ŞARTLARI
Teslim edilecek proje yarışma şartnamesinde tanımlanan esaslara göre düzenlenecektir. Proje ve ekleri, KTMMOB Mimarlar Odası Sekreterliği’ne, belirlenen son teslim tarihi öncesinde elden imza karşılığı teslim edilebilir.
● Son Teslim Yeri: Katılımcılara duyurulacaktır
● Son Teslim Tarihi: 13.11.2023
● Teslim Saati: 10:00 – 17:00 arası
Not: Saat 17:00’den sonra teslim kabul edilmeyecektir.
13. PROJELERİN SERGİLENMESİ
Projelerin sergilendiği yer yarışma sonuçlarının ilanıyla açıklanacaktır. Eser sahibi yarışmaya katılmakla eserinin sergide sergilenmesini ve yarışma dolayısıyla yapılacak yayında eserinin yer almasını önceden kabul etmiş sayılır.
14. PROJELERİN İADE ŞEKLİ
Yarışmacı tarafından raportörlüğe veya idareye teslim edilen projeler, idarenin sorumluluğu altındadır. Ödül ve mansiyon kazanan projeler ile varsa satın alınan projeler ve ekleri idareye ait olacaktır. Derece alamayan projeler, yarışma sonucu ilan edildikten sonra sergi süresinin bitiminden itibaren 30 gün içinde bizzat sahipleri veya yasal vekilleri tarafından teslim alınacaklardır. İdare, bu süre içinde teslim alınmayan projelerden sorumlu değildir.
15. RUMUZ ve AMBALAJ ESASLARI
15a. Rumuz
Yarışmacılar 5 (beş) rakamdan oluşan bir rumuz kullanacaklardır. Rumuzda kullanılan rakamlar tekrarlanmamalı ve sıralı olmamalıdır.
Tüm paftalarda, ambalajın ve zarfın sağ üst köşesinde ve flash belleğin teslim edileceği zarf üzerinde rumuz bulunacaktır.
Her raporun sadece ilk sayfasında rumuz bulunacaktır.
15b. Ambalaj
Proje paftaları ve zarfların yarışma raportörlüğüne teslim edileceği ambalaj dış etkenlerden zarar görmeyecek şekilde, kıvrılmadan ambalaj içinde teslim edilecektir. Ambalaj üzerine 5 (beş) rakamlı rumuz ve adres ile birlikte yarışmanın adı yazılacak, bunun dışında hiçbir yazı ve işaret konulmayacaktır.
16. YARIŞMA SONUÇLARININ İLAN ŞEKLİ
Yarışma sonuçları KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği ve KTMMOB Mimarlar Odası web adresinde ve gazete ilanı olarak yayınlanacaktır.
17. YARIŞMA ÖDÜLLERİ
● Birincilik ödülü: 50,000 TL
● İkincilik Ödülü: 30,000 TL
● Üçüncülük Ödülü: 20,000 TL
● Mansiyon: 10,000 TL
● Mansiyon: 10,000 TL
● Mansiyon: 10,000 TL
18. KOLOKYUM
Kolokyum yeri yarışma sonuçlarının ilanıyla açıklanacaktır.
19. ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ
Yarışma sonuçlarının ilanından sözleşmenin imzalanmasına kadar geçecek süre içinde idare ile yarışmacı arasında doğabilecek anlaşmazlıklar, önce jüri hakemliğinde, anlaşma sağlanamaması halinde KKTC Mahkemeleri’nde çözümlenecektir
20. BİRİNCİ ÖDÜLÜ KAZANANA İŞİN NASIL VERİLECEĞİ
İdare, Mimarlık ve Mühendislik Proje ve Mesleki Kontrollük hizmetlerini bu şartname ve ekleri hükümlerine göre yarışmada birinci ödülü kazanan proje sahibi ekibine KTMMOB yasası gereğince yaptıracaktır. Gerekli görülmesi halinde jüri, Mimarlık ve Mühendislik projelerinde, yarışmanın sonucunda 1. Ödül’ü kazanan proje için tavsiyelerde bulunabilir ve ardından bu projenin müellifi ile görüşme yapmak isteyebilir.
21. SORU SORMA VE YANITLAMAYA İLİŞKİN ESASLAR
Yarışmacılar sorularını yarışma takviminde “Son Soru Sorma Tarihi” olarak belirtilen tarihe kadar kksrsbyarisma@mimarlarodası.org e-posta adresine göndereceklerdir. Yarışma jürisi, yarışma takviminde belirtilen tarihe kadar ulaştırılan tüm soruları değerlendirecek ve tüm cevaplar, yarışma takviminde belirtilen tarihe kadar soru soranın kimliği belirtilmeden şartname alan tüm yarışmacıların adreslerine eposta ile gönderilecek, ayrıca Mimarlar odasının resmi internet sitesinde açıklanacaktır.
Ağustos 11 (Cuma) 00:00 - Kasım 13 (Pazartesi) 00:00
22agu00:0022kas00:00İBB Kültür ve Sanat Odağı Mimari Proje Yarışması
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı Ünalan Mahallesi'nde serbest ulusal, tek kademeli mimarlık yarışması düzenliyor. Yarışmaya son katılım tarihi 22 Kasım 2023.
DEVAMINI GÖSTER...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Ünalan Mahallesi’nde serbest ulusal, tek kademeli mimarlık yarışması düzenliyor. Yarışmaya son katılım tarihi 22 Kasım 2023.
Yarışmanın Adı: İBB Kültür ve Sanat Odağı Mimari Proje Yarışması
Yarışmanın Şekli ve Türü: 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 23. maddesi ile Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği doğrultusunda açılan yarışma; serbest ulusal, tek kademeli mimarlık yarışmasıdır.
Yarışmanın Yeri ve Konusu: Yarışma alanı, İstanbul ili Üsküdar ilçesi, Ünalan mahallesi 1119 Ada, 47, 117 ve 120 parsellerdir. Bu sınırlar içerisinde 1119 ada 47 ve 117 parsellerde yalnızca açık alan ve peyzaj düzenlemesi yapılması, yarışmaya konu olan yapı / yapıların 120 parselde tasarlanması beklenmektedir. (Yarışma Şartnamesi Eki 5.1’de yarışma sınırları belirlenmiştir.) Yarışma alanında, sanat üreticilerine çeşitli ölçek ve kapsamda üretim alanları sağlayan, öte yandan kentliye gerek yerleşke içindeki farklı salon ve programlarla, gerek açık alana yayılan gündelik hayat senaryosuyla kamusal bir alan sunacak bir mimari öneri beklenmektedir. Etkileşim alanında ise yarışma alanı ile yaya ve araç ilişkleri kurmak üzere açık alan düzenlemeleri yapılması beklenmektedir.
Yarışmaya katılacakların aşağıdaki koşulları yerine getirmesi zorunludur. Ekip olarak katılanların her birinin koşulların tamamına uymaları zorunludur. Ekip olarak katılanların idareyle ilişkilerin yürütülmesiyle sınırlı olmak üzere bir kişiyi ekip temsilcisi olarak belirtmesi gerekir. Yarışmaya ekip olarak katılan ortakların her biri, idareye karşı müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.
● TMMOB Mimarlar Odası’nın mimar ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın inşaat mühendisi; meslekten men cezalısı durumunda olmayan en az birer üyesini ekipte bulundurmak.
● Jüri üyelerini ve raportörleri belirleyenler ve atayanlar arasında olmamak.
● Jüri üyeleri (danışman, asli, yedek) ve raportörlerle bunların 1. dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamak.
● Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamak.
● Şartname alarak isim ve iletişim bilgileri ile yarışma raportörlüğüne kaydettirmek (Ekipteki müelliflerden birinin bu şartı yerine getirmesi yeterlidir).
● Yarışmayı açan idarede, yarışma ile ilgili her türlü işlemleri hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamak.
● Yarışmayı açan idare adına hareket eden danışmanlar ile bunların çalışanları arasında olmamak.
● 4734 ve 4735 sayılı Kanunlar ile diğer kanunlardaki hükümler ve yönetmelikler gereğince geçici ve sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olmamak.
Bu şartlara uymayanlar yarışmaya katılmış olsalar da tasarımları yarışmaya katılmamış sayılır ve isimleri yarışmaya kabul edilmeme gerekçeleriyle birlikte üyesi oldukları meslek odalarına bildirilir.
Yarışmaya katılmak isteyenler 250 TL (iki yüz elli Türk Lirası) karşılığında yarışmaya kayıt yaptıracaklardır.
Yarışma şartname bedeli “UNALAN, 99010 EDTS, TC XXXXXXXXXXX” açıklaması ile idareye ait banka hesabına müelliflerden birinin ismi ile yatırılacaktır. Aynı müellifin isim ve iletişim bilgileri (telefon, e-posta, adres) ile dekont raportörlük adresine e-posta yoluyla gönderilecektir.
Yarışmaya kayıt için son tarih, yarışma takviminde projelerin teslimi olarak belirtilen gündür.
● Yarışmanın İlanı: 22 Ağustos 2023, Salı
● Son Soru Sorma Tarihi: 12 Eylül 2023, Salı
● Yanıtların İlanı: 19 Eylül 2023, Salı
● Projelerin Son Teslim Tarihi: 22 Kasım 2023, Çarşamba, 17.00 GMT+3
● Posta ile Teslim Alım için Son Gün: 24 Kasım 2023, Cuma, 17.30 GMT+3
● Jüri Değerlendirmesi Başlangıç Tarihi: 1 Aralık 2023, Cuma
● Kolokyum ve Ödül Töreni: Sonuçların ilanıyla birlikte açıklanacaktır.
Danışman Jüri Üyeleri
Arif Gürkan Alpay, İBB Genel Sekreter Yardımcısı
Mahir Polat, İBB Genel Sekreter Yardımcısı
Serap Öbekci, İBB Etüd ve Projeler Daire Başkanı
Tolga Volkan Aslan, İBB Kültür Dairesi Başkanı
Devrim Çimen, Mimar
Asil Jüri
Sevince Bayrak, Mimar
Cafer Bozkurt, Mimar
Tülin Hadi, Mimar (Jüri Başkanı)
Hüseyin Kahvecioğlu, Mimar
Niyazi Parlar, İnşaat Mühendisi
Yedek Jüri
Pınar Gökbayrak, Mimar
Onur Güleç, İnşaat Mühendisi
Derya Ekim Öztepe, Mimar
Raportörler
Gökhan Gül, İnşaat Mühendisi
Perihan Gülden Ökten, Mimar
Filiz Taş, Mimar
Raportör Yardımcıları
Merve Büşra Avcıoğlu Yılmaz, Şehir Plancısı
Ezgi Esensoy, Mimar
Onur Helvacı, İnşaat Mühendisi
Ayşe Kısakaya, Mimar
Nida Nur Küçük, Mimar
Aylin Uysal, Mimar
Dila Merve Paşmakçıoğlu, Mimar
Onurcan Tosun, İnşaat Mühendisi
Hamza Sekreter, Hizmetli
Ödüller ve Ödeme Şekli:
Jüri değerlendirme sonuçlarının ilanından sonra, aşağıda yazılı ödül, mansiyon ve satın alma 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine göre, yarışmacılara en geç 30 gün içinde net olarak ödenecektir. Ödemeler ekip temsilcisine yapılacaktır. Ödenecek net tutarlardan damga vergisi kesilecektir.
● 1. Ödül : 900.000TL
● 2. Ödül : 700.000TL
● 3. Ödül : 500.000TL
● 1. Mansiyon : 250.000TL
● 2. Mansiyon : 250.000TL
● 3. Mansiyon : 250.000TL
● 4. Mansiyon : 250.000TL
● 5. Mansiyon : 250.000TL
● Satınalma : 300.000TL
Şartname ve ekleri yarışmanın web adresinde yarışma süresince bulundurulacaktır. Yarışmaya katılmak isteyenler 250TL (İki Yüz Elli Türk Lirası) karşılığında yarışmaya kayıt yaptıracaklardır.
Banka Hesap Bilgisi
Şubeden yapılacak ödemeler; Vakıfbank, ING ve Denizbank şubelerinden 99010 EDTS koduyla, EFT ile yapılacak ödemeler; ING, TR 35 0009 9004 5746 4000 1000 30, 99010 EDTS koduyla, Denizbank, TR 64 0013 4000 0032 0927 3000 36, 99010 EDTS koduyla (Ödemelere ait açıklama bölümü sırasıyla EDTS Kodu, TC kimlik Numarası ve Ad Soyad içerecek şekilde yapılmalıdır. Banka alıcı adının gerektiği durumlarda “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı kullanılabilir.)
Bu yarışmada yer görme zorunlu olmamakla birlikte jüri tarafından tavsiye edilmektedir.
İdarenin İletişim Bilgileri:
Yarışmayı Açan Kurum: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı
Adres: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kasımpaşa Ek Hizmet Binası Hacıahmet Mahallesi Muhsin Yazıcıoğlu Cad. No:1 Kasımpaşa 34440 Beyoğlu / İSTANBUL
Telefon: 0212 449 99 57 / 0212 449 99 28
E-posta: unalan.yarisma@ibb.istanbul
Web adresi: konkur.istanbul/unalan8459/1-1
Ağustos 22 (Salı) 00:00 - Kasım 22 (çarşamba) 00:00
24agu(agu 24)00:0028tem(tem 28)00:00İki Güneş Altında
OMM - Odunpazarı Modern Müze yeni sanat sezonuna Erol Tabanca Koleksiyonu'ndan bir seçkiyle giriş yapıyor. İki Güneş Altında adlı sergi 24 Ağustos 2023’te sanatseverlerle buluşacak.
DEVAMINI GÖSTER...
Grafik Tasarım: Amir Jamshidi
OMM – Odunpazarı Modern Müze’nin yeni sergisi “İki Güneş Altında”, gökyüzünde iki güneş olasılığının açtığı mitolojik ve spekülatif ufuklardan, dünyadaki varoluşumuzun Güneş’le olan derin bağlantılarına uzanan bir keşif yolculuğu sunuyor. Küratörlüğünü Aslı Seven‘in üstlendiği sergide, resimden fotoğrafa, heykelden video ve yerleştirmeye kadar uzanan çeşitli disiplinlerde üretilmiş eserler, güneş ışığı, gölgeler ve atmosferik kırılmalar etrafında şekillenerek optik, termal, metamorfik ve duygusal olgulara dair bir duyarlılık paylaşıyor.
Birden fazla güneşin kozmik zamanda parlamasına izin veren çoğulcu bir duyumsal araç olarak tasarlanan sergi; ışık algısının geçiciliğini yakalamaya çalışan, manzara türünü değerlendiren veya fiziksel ışığın içsel ışık veya bilgelik için bir metafor haline geldiği kompozisyonların ana bileşenleri olarak renk, gölge ve arka plan – figür ilişkisine odaklanan eserleri bir araya getiriyor.
İlhan Koman, Gezinen İhtiyar – Derviş, 1970’ler, Ahşap, 100x30x30 cm, Erol Tabanca Koleksiyonu.
Biyolojik ve kültürel bir dürtü olarak öykünme taktiklerini barındıran estetik olasılıklara alan açan sergide, Abidin Dino, Ahmet Oran, Alpin Arda Bağcık, Aras Seddigh, Azade Köker, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Berkay Buğdan, Burcu Yağcıoğlu, Burhan Uygur, Ebru Uygun, Erdağ Aksel, Erol Akyavaş, Etel Adnan, Fatma Bucak, Ferruh Başağa, Fikret Muallâ, Gizem Akkoyunoğlu, Guido Casaretto, Haluk Akakçe, Hoca Ali Rıza, Hüsamettin Koçan, İlhan Koman, İnci Eviner, Kemal Önsoy, Ken Matsubara, Komet, Mehmet Güleryüz, Murat Akagündüz, Mübin Orhon, Nejad Melih Devrim, Nejat Satı, Nuri Abaç, Nuri İyem, Orhan Peker, Osman Dinç, Rasim Aksan, Sabri Berkel, Sadık Arı, Serhat Kiraz, Seyhun Topuz, Taner Ceylan, Tayfun Erdoğmuş, TUNCA, Yağız Özgen ve Zoë Paul olmak üzere 45 yerli ve yabancı sanatçının yapıtı yer alıyor.
İnci Eviner, İsimsiz, 2011, Tuval üzerine akrilik, 130×200 cm, Erol Tabanca Koleksiyonu.
“İki Güneş Altında” hayali bir varsayım olarak iki güneş fikri ile güneşle değişmekte olan ilişkimizin yarattığı farklı perspektifler aracılığıyla sanat eserlerine bakmanın yeni yollarını öneriyor. Bu bağlamda sergi, tüm ışık, yaşam ve bilgelik kaynağının potansiyel olarak tehdit edici bir güce, daha karanlık veya fazla aydınlık bir güneşe dönüştüğü, iklim değişikliğiyle kavrulan yerkürenin kıyamet estetiği ile doğanın büyüsünü yeniden keşfetmemizi sağlayacak parıltıları da gizlediğini ziyaretçilere berrak ve gerçekçi bir dille anlatıyor.
Taner Ceylan, Turunç, 2002, Tuval üzerine akrilik, 35 cmx50 cm, Erol Tabanca Koleksiyonu.
Gezegenimizin ve bedenlerimizin Güneş etrafındaki döngülerine bağlı olan ve ilhamını OMM’un Kengo Kuma and Associates imzalı mimarisinden alan, onun güneş ışığı ve çevre ile kurduğu kademeli, geçirgen ilişkiyi üçlü bir kurguyla takip eden “İki Güneş Altında” sergisi 28 Temmuz 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilir.
*
OMM Hakkında
Dünyaca tanınan Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’ın (KKAA) imzasını taşıyan ve etkileyici tasarıma sahip 4,500 m²’lik müze alanıyla OMM, eğitim programları, seminerler, sanatçı buluşmaları, atölye çalışmaları ve dinamik sergi programıyla kültürel gelişimin artırılmasını ve gençlerin sanatsal birikiminin güçlenmesini hedefliyor. Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından Eskişehir’de kurulan ve 7 Eylül 2019 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açan OMM’da koleksiyon sergilerinin yanı sıra, farklı disiplinlerden çağdaş sanatın uluslararası isimleri evrensel bir bakışla sergi programında yerini alıyor.
Aslı Seven Hakkında
Aslı Seven İstanbul ve Paris arasında yaşayan bağımsız bir küratör ve yazardır. Araştırmalarında ve projelerinde sanat ile altyapı ve arazi ilişkisine ve performatif belgelere odaklanır; saha araştırması, eleştirel kurmaca ve kolektif üretim yöntemlerini benimser. 2020’de CNAP (Centre National des Arts Plastiques) bursu ile Paris’te Cité Internationale des Arts’da misafir küratör programına katılmıştır. 2014’ten bu yana Türkiye, Fransa, İspanya, Belçika ve Portekiz’deki müzeler, vakıflar, sanat merkezleri ve konuk sanatçı programlarıyla küratör ve yazar olarak işbirliklerinde bulunmuştur.
2018’den günümüze, Sotheby’s Institute of Art, Londra; Arter Araştırma Programı, Istanbul; ENSA Bourges ve MOCO Montpellier gibi kurumlarda sanatsal araştırma odaklı atölyeler yürütmüş ve ziyaretçi öğretim üyesi olarak dersler vermiştir. Fransa’da ENSA Bourges ve EESI Poitiers-Angouleme’den Sanatsal Araştırma doktorası (2019) ve Université Paris 1 – Sorbonne’dan Siyaset Bilimi araştırma yüksek lisans diploması bulunur. AICA (Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği), C-E-A (Fransız Küratörler Birliği) ve ICI (Independent Curators International) üyesidir.
Ağustos 24 (Perşembe) 00:00 - Temmuz 28 (Pazar) 00:00
02eyl00:0002ara00:0010: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar
Küratörlüğünü Duygu Demir’in üstlendiği grup sergisi “10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar”, 2 Eylül 2023 tarihinde İMALAT-HANE’de açılacak.
DEVAMINI GÖSTER...
Bursa’nın ilk özel sanat mekânı olan, kurucu direktörlüğünü Bora Gürarda’nın, sanat danışmanlığını ise Murat Alat’ın üstlendiği İMALAT-HANE ikinci yılına girmeye hazırlanıyor. İzleyiciye alternatif bir sanat rotası yaratırken Bursa’da güncel sanat eserlerinin üretimine, sergilenmesine ve tartışılmasına imkân sağlamayı hedefleyen İMALAT-HANE, geçmiş beş sergisinde Türkiye çağdaş sanatının önemli sanatçılarını izleyiciyle buluşturdu. Yeni sezona da Duygu Demir küratörlüğünde, Türkiye’nin son 10 yılına sanatçıların üretimi üzerinden bakan grup sergisi “10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar” ile başlıyor.
Küratörlüğünü Duygu Demir’in üstlendiği grup sergisi “10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar”, 2 Eylül – 2 Aralık 2023 tarihleri arasında İMALAT-HANE’de gerçekleşiyor. Son on yılda üretilmiş işlerden bir seçki sunacak sergide Ahmet Doğu İpek, biriken, Burak Kabadayı, Cevdet Erek, Deniz Aktaş, Hakan Topal, Hale Tenger, Hasan Özgür Top, Huo Rf, İnci Furni ve Özlem Günyol – Mustafa Kunt ikilisi yer alıyorlar.
Serginin belirleyici filtresini 2013-2023 arası geçen on yıl oluşturuyor; bu rakam bir yandan alışılagelmiş fakat tamamen afaki bir sanatsal tetkik aralığı olduğu gibi hem Türkiye dahilinde hem de dünya ekseninde belirleyici sosyal, politik ve düşünsel sismik hareketlerin yaşandığı bir döneme denk geliyor. “10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar” bu süreçte tanık olduğumuz değişim ve dönüşümlere sanatın yetki alanının içinden bakmayı seçen sanatçıların işlerini bir araya getiriyor. Serginin iddiası ne bütünsel bir kapsamlılık ne de eksiksiz tarihsel bir tespit. Bu birliktelik önerisinin mütevazi tasavvuru olan bitene, kayma ve sapmalara, tahayyül edilemeyen ama vuku bulan küçük ya da büyük ama şiddetli değişimlere eleştirel düşünceyle estetik edimin kol mesafesinden bakabilmek.
Başlıkta yer alan soyutlama, ima ve mütalaa ise sergideki sanatçıların bunu yaparken bazen tekil, bazen iç içe geçmiş şekilde başvurulan metot veya stratejileri imliyor. Bu yöntemler aynı zamanda son on yılda dönüşen sanatın kendi sözlüğüne ve yeni ya da başka şekillerde söz söyleme biçimlerine de atıfta bulunuyor. Burada soyutlama 20. yy. sanat tarihinden bildiğimiz indirgeme veya dünyevi olanı etkisizleştirme olarak değil, bir hayatta kalma taktiğine, ima kurnaz bir görünenin görünmezliğine dönüşürken, mütalaa çoğunlukla olduğu gibi hem sanatçıların hem de küratörün ince ama iz bırakan kertiği görevini görüyor.
“10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar”, son on yılda yaşananların sadece bir kısmına değebiliyor, anlatılabilecek ve kayda geçmesi gerekenlerden ufak da olsa ortak bir damara işaret etmeye, yaralara ve kabuklara dokunmaya ve tecrübe edilen his yelpazesinin ufak bir kısmını da olsa hatırda tutmayı umuyor.
Eylül 2 (Cumartesi) 00:00 - Aralık 2 (Cumartesi) 00:00