Revit arazi eğimi
Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmalısınız.
Güncel Haberler › Forumlar › 3D Uzmanları › Revit arazi eğimi
Herkese tekrardan merhaba,
Revitte arazi eğrilerini yuvarlak hatlara kavuşturmanın bir yolu var mıdır acaba, bilenimiz var mı?
Daha çok nokta vermelisin ki yumuşasın.
Bu mümkün değilse araziyi max’te oluşturabilirsin.
Revit ne kadar nokta o kadar hassasiyet prensibine göre çalışıyor.
Çok teşekkürler Eser 🙂
Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmalısınız.
ekim, 2023
Küratörlüğünü Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun, tasarımını PATTU'nun yaptığı Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 sergisi, 11 Ocak - 26 Aralık tarihleri arasında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ziyaret edilebilir.
DEVAMINI GÖSTER...
Küratörlüğünü Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun, tasarımını PATTU’nun yaptığı Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 sergisi, 11 Ocak – 26 Aralık tarihleri arasında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ziyaret edilebilir.
Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’ndaki yenilgisini takiben, galip İtilaf devletleri İstanbul’u işgal etti. Neredeyse beş yıl süren Britanya, Fransız ve İtalyan askeri idaresi boyunca, İstanbul’un geleceği kesin olmaktan çok uzaktı. Ne Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşını bitiren ateşkes, ne de ateşkesi takip eden antlaşmalar, toplulukları sayısınca hak iddia edilen İstanbul’un egemenliğini garanti altına alabilirdi. Kimin kentte kalacağı ve kenti kimin yöneteceği söylenti ve spekülasyon konularıydı ve bunlar İtilaf devletleri başkanlarının, birbirini izleyen Osmanlı kabinelerinin ve Ankara Hükümeti’nin çelişen beyanlarıyla daha da şiddetleniyordu.
İstanbul yalnız siyasal açıdan değil, toplumsal ve kültürel açılardan da sürekli bir hareketlilik halindeydi. Şehrin sakinleri, şiddeti ve işgali protesto eden kitlesel eylemlere; daha iyi ücret ve koşullara erişmek umuduyla yapılan ve tramvay, vapur ve havagazı hizmetlerini felç eden grevlere; savaş suçu işlemekle, yahut da İtilaf devletlerine veya padişaha karşı gelmekle suçlanan subay ve görevlilerin evine yapılan seher vakti baskınlarına; kahvehane müdavimlerinin silah ve yasak neşriyat nedeniyle aranma ve tutuklanmasına; İtilaf devletlerinin askerleriyle siviller arasında barlarda ve genelevlerde kopan kavgalara; silahlı çetelerce işlenen cinayetlere, linçlere ve adam kaçırmalara tanık oluyor veya katılıyordu. Bu çalkantının ortasında insanlar hayatlarını ve başkalarınınkini iyileştirmek için çabalamaya devam ediyordu. Okullar, kurumlar ve cemaat dernekleri kuruluyor; muhtelif yetenekli kişilerin ve hamilerin katkılarıyla konserler ve sergiler düzenleniyor; yeni siyasal, edebi ve sanatsal fikirler canlı basın ve yayın hayatının sayfalarını renklendiriyor; hayır kurumları mültecilere, savaş malullerine, yetimlere ve kentin yoksullarına destek olmak için para topluyordu.
Bu olguları tanımlayan ve dönemi başkalarından ayıran, işgal altındaki şehirde bir araya gelen insanların ve grupların çokluğu ve çeşitliliğiydi. İstanbul’un zaten çok kültürlü olan nüfusuna eklenenler yalnızca işgalci ülkelerle sömürgelerinden gelen askerler değildi; Balkanlar’dan, Anadolu’dan, Rusya’dan ve Ortadoğu’dan mülteciler, esirler ve işçiler de kendi topraklarında süregelen çatışmalara nispetle güvenli gördükleri Osmanlı başkentine sığınmıştı. Bu kocaman girdabın içinden yeni siyasal ve kültürel fikirler, toplumsal hassasiyetler ve pratikler ortaya çıkmış, bunlardan bazıları reddedilirken bazıları benimsenmişti.
İşgal altındaki İstanbul’a egemen olan bu çoklu otorite, etkileşim ve menfaat ağları eşsiz zenginlikte belgesel ve maddi veriler üretmiş, işgal güçlerinin, şehrin birçok sakini ve ziyaretçilerinin ayrılmasıyla bunlar dünyanın dört bir yanına dağılmıştı. Sergi, bu belge ve tanıklıklar içinden resmî belgeler, güncel basın, tablolar, filmler, şarkılar ve fotoğraflardan oluşan bir dizi yazılı ve görsel malzemeyi bir araya getiriyor. Türkiye, Fransa, Birleşik Krallık, Yunanistan, Ermenistan, Rusya ve daha başka ülkelerden toplanan bu dokümanların çoğu ilk defa sergileniyor.
İtilaf devletlerinin İstanbul’dan ayrılışının ve Türk ordusunun şehre girişinin yüzüncü yılı, kelimenin her anlamıyla meşgul bir şehri tanımlayan ama çoğu zaman unutulmuş olan bireylere, olaylara ve hareketlere yeniden bakmak için büyük bir fırsat sunuyor.
Küratörlüğünü Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun, tasarımını PATTU’nun yaptığı Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 sergisine uluslararası bir danışman ekibi katkı verdi.
Ocak 11 (çarşamba) 00:00 - Aralık 26 (Salı) 00:00
25nis(nis 25)00:0027(nis 27)00:00Mimari Tasarım Araştırmaları Ulusal Sempozyumu IV
MİTA IV deneyim-performans ve spekülasyon tematik açılımında 25-27 Nisan 2024 tarihlerinde Özyeğin Üniversitesi’nde düzenlenecek. Sempozyumun özet teslim tarihi 30 Ekim 2023.
DEVAMINI GÖSTER...
MİTA IV deneyim-performans ve spekülasyon tematik açılımında 25-27 Nisan 2024 tarihlerinde Özyeğin Üniversitesi’nde düzenlenecek. Sempozyumun özet teslim tarihi 30 Ekim 2023.
Bilimsel ve teknoloji alanlarında yaşanan gelişmeler, ekonomik ve ekolojik imkan(sızlık)lar, krizler ve kırılganlıklar değişen dünyanın dönüşen disiplinlerini doğurmaktadır. Mimari Tasarım Araştırmaları Sempozyumu araştırmacıları, bu çoklu dönüşüm ağı içinde mimari tasarım eğitiminin geleceğini tartışmaya davet ediyor. [mimarlık eğitimi ve ] mimari tasarım eğitimi bu dönüşümü göğüsleyebilecek mi? Yeni neslin, teknoloji odaklı beklentilerini karşılayabilecek donanıma sahip miyiz?
Sanal gerçeklik, yapay zeka, nörobilim konuları mimari tasarım eğitimini nasıl etkileyecek? Konvansiyonel yöntemler geçerliliğini hala koruyor mu? Yenilikçi, çeşitliliği kucaklayan, katılımcı bir eğitim ortamı aynı zamanda karmaşıklıklar, çelişkiler ve tehditler de barındırır mı? Sonsuz olasılıklar ortamı olarak mimari tasarım stüdyolarını örneğin medya nasıl etkiliyor? Mimari tasarım eğitiminin geleceğinde neler var? Araştırma için geçmişi mercek altına almak mı, deney(im)sel imkanlar-alternatif güzergahlar yaratmak için geleceği aramak mı? Dinamik, duyarlı, uyarlanabilir mimari tasarım eğitimi için bütünsel düşünmek mi, parçalarına ayırmak mı?
Geleceğin yaşam mekanlarını kuracak meslek insanlarının eğitilmesi, karşılarına çıkacak görünen/görünmeyen durumlarla baş edebilmeleri için gerekli bilgi birikimini ve bu bilgi birikimini akılcı kullanabilme becerisini elde etmeleri için mimari tasarım eğitimi nasıl evrilecek? MİTA IV değişimin kaçınılmaz olduğu görüşünden hareketle değişimin önemine dikkat çekiyor ve araştırmacıları mimari tasarım eğitiminin değişimi üzerine düşünmeye davet ediyor ve soruyor: hangi soruları sormalı, hangi kavramlar ile düşünmeliyiz?
Geçmiş-bugün ve gelecek sürekliliğinde deneyim-performans ve spekülasyon ortamı olarak mimari tasarım eğitiminin geleceğini nasıl şekillendireceğiz?
MİTA IV deneyim-performans ve spekülasyon tematik açılımında 25-27 Nisan 2024 tarihlerinde Özyeğin Üniversitesi’nde gerçekleştirilecektir. Sempozyuma bu konulara odaklanan tüm kavramsal, kuramsal ve uygulamalı çalışmalar davetlidir. Sempozyumun alt temaları ve tartışılabilecek konular -bunlarla sınırlı olmamakla birlikte- sistem, müzakere, taktik, alternatif, paradoks başlıkları altında aşağıda sıralanmıştır:
Sistem
● Sınırlar
● İmkanlar
● Tehditler
● Karmaşıklık ve Çelişki
● Kırılganlıklar ve Acil Durumlar
Müzakere
● Diyalog
● Çatışma
● Etkileşim
● Eleştiri
● Direnç
Taktik
● Teknoloji…
● Bilişim
● Yapay zeka
● Sanal gerçeklik
● Nörobilim
● Medya
Alternatif
● Söylem
● Mecralar
● Yöntemler
● Aktörler
Paradoks
● Ekoloji /Çevre
● Çeşitlilik
● Kimlik
● Standartlaşma
● Yeni konular… paradigmalar eklenenler + eklenecekler
Nereye? Nasıl? Neden?
Önemli Tarihler:
1. Duyuru: 10 Temmuz 2023
2. Duyuru: 26 Temmuz 2023
Özet Teslim Tarihi: 30 Ekim 2023
Özetlerin değerlendirilmek üzere hakemlere gönderilmesi: 15 Kasım 2023
Hakemlerin değerlendirmelerini teslim etmesi: 27 Kasım 2023
Özet değerlendirmelerinin yazarlara iletilmesi: 18 Aralık 2023
Bildiri tam metin teslimi / poster teslimi: 11 Mart 2024
Sempozyum Programının İlan Edilmesi: 19 Nisan 2024
Bildiri Kitabı –E-book: 20 Nisan 2024
Sempozyum: 25-27 Nisan 2024
Düzenleme Kurulu:
Aslı Ağırbaş, Can Müezzinoğlu, Cansu Günaydın Donduran, Demet Mutman Uluengin, Derya Yorgancıoğlu, Gizem Efendioğlu, Gül Çanakçıoğlu, Gülbin Lekesiz, Güliz Özorhon, Hande Tunç, Hülya Yavaş, İlker Fatih Özorhon, İrem Bayraktar, Mehmet Saner, Murat Şahin, Neşe Ganiç Sağlam, Orhan Hacıhasanoğlu, Yağdır Çeliker Cenger,
Bilim Kurulu:
Ahsen Özsoy, Alper Ünlü, Aktan Acar, Aslı Ağırbaş, Aslıhan Ünlü, Arzu Çahantimur, Ayşen Ciravoğlu Demirdizen, Ayşen Çelen Öztürk, Belkıs Uluoğlu, Birgül Çolakoğlu, Cansu Günaydın Donduran, Demet Mutman Uluengin, Derya Yorgancıoğlu, Emel Ardaman, Gül Çanakçıoğlu, Güliz Özorhon, Hülya Turgut, İpek Akpınar, İlker Fatih Özorhon, Mehmet Saner, Mine Özkar Kabakçıoğlu, Murat Şahin, Neslihan Dostoğlu, Neşe Ganiç Sağlam, Nilay Ünsal Gülmez, Orhan Hacıhasanoğlu, Sevil Yazıcı, Tonguç Akış, Tuğrul Yazar, Tülin Görgülü, Yağdır Çeliker Cenger, Zuhal Ulusoy (Tamamlanmamıştır. Son hali duyurulacaktır.)
İletişim:
Web: https://www.ozyegin.edu.tr/tr/mimarlik-ve-tasarim-fakultesi/mita-2024
E-posta: mita2024@ozyegin.edu.tr
25 (Salı) 00:00 - 27 (Cumartesi) 00:00
22may(may 22)00:0009eki(eki 9)00:00im2023 | İçmimarlık Öğrencileri Proje Yarışması
TMMOB İçmimarlar Odası’nın her yıl düzenlediği İçmimarlık Bölümü Öğrencileri Proje Yarışması’nın altıncısı olan im2023, bu yıl Yaşar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nün ev sahipliğinde düzenlenmesi planlanmaktadır. Yarışmaya son katılım tarihi 09 Ekim 2023.
DEVAMINI GÖSTER...
TMMOB İçmimarlar Odası’nın her yıl düzenlediği İçmimarlık Bölümü Öğrencileri Proje Yarışması’nın altıncısı olan im2023, bu yıl Yaşar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nün ev sahipliğinde düzenlenmesi planlanmaktadır. Yarışmaya son katılım tarihi 09 Ekim 2023.
Yarışmayla ilgili detaylı bilgiye buradan, başvuru linkine buradan erişim sağlanabilir. Soru ve iletişim için imyarismalari@gmail.com adresi kullanılabilir.
Bu yarışmanın amacı; İçmimarlık/İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümleri öğrencilerinin projelerini her akademik yıl sonunda bir araya getirerek, akademisyen ve öğrenciler için bir iletişim platformu yaratmak; içmimarlık öğrencilerinin meslek kimliğinin güçlenmesini sağlamak, içmimarlık öğrencilerinin öğrenim ve meslek hayatları için anlamlı bir hedef oluşturmak ve içmimarlık lisans eğitimi içinde yer alan projelerin niteliğinin yükselmesine katkıda bulunmaktır.
“im2023 İçmimarlık Öğrencileri Proje Yarışması”, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki İç Mimarlık/İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümleri öğrencilerinin katılımını amaçlayan, üç aşamalı olarak düzenlenen, lisans eğitimi boyunca gerçekleştirilen stüdyo projelerini değerlendiren bir ulusal proje yarışmasıdır. Yarışma, içmimarlık öğrencilerinin yarışmanın düzenlendiği 2022-2023 Akademik Yılı içinde yürütülen tasarım stüdyolarında ve mobilya/aydınlatma tasarımı yapılan derslerde gerçekleştirdikleri projelerin değerlendirilmesi esasına dayanmaktadır.
Yarışma, beş kategoriden oluşmaktadır:
● Birinci Yıl
● İkinci Yıl
● Üçüncü Yıl
● Dördüncü Yıl
● Mobilya/Aydınlatma Tasarımı
• Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde iç mimarlık eğitimi veren ve YÖK tarafından tanınan herhangi bir lisans programında ana dal öğrencisi olarak kayıtlı tüm öğrencilerin katılımına açıktır.
• Yarışmaya, konu ve kapsam sınırlaması olmaksızın, yarışmanın düzenlendiği yıl içerisindeki akademik dönemlerde iç mimarlık lisans derecesi veren eğitim kurumlarının iç mimarlık tasarım stüdyosu ve mobilya/aydınlatma tasarımı yapılan derslerde gerçekleştirilmiş projeler ile katılım sağlanabilmektedir.
• Öğrenciler her kategoriye bireysel ya da grup projeleriyle katılım sağlayabilmektedir.
Gruplar en fazla 3 kişiyle sınırlıdır.
• Öğrencilerin yarışmaya birden fazla proje ile katılması mümkündür.
• Yarışmaya katılım ücretsizdir.
• Yarışmaya katılan proje sahipleri, projeye ait yayım ve basım haklarının Yaşar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ve yarışmayı düzenleyen TMMOB İçmimarlar Odasına ait olduğunu kabul eder.
• Yarışmaya katılacak projelerin, başvuru tarihlerinde, belirtilen formata uygun şekilde, dijital olarak teslim edilmesi gerekmektedir.
• Proje teslimleri yarışma duyurularında yer alan başvuru linkleri üzerinden yapılacaktır.
• Yarışmaya proje göndererek katılan her öğrenci bu koşulları kabul etmiş sayılır.
Proje Teslim Formatı ve Koşulları
• Yarışmaya katılan projenin sunumu Yatay A0 formatında tek pafta ile yapılmalıdır. Dijital ortamda değerlendirme yapılacağı için tek pafta sınırına uyulmalıdır.
• Proje paftasında öğrencinin, proje yürütücüsünün ismi vb katılımcının kimliğini deşifre edebilecek hiçbir bilgiye kesinlikle yer verilmemelidir. Yüklenen PDF dosyasında katılımcı ismi, kayıt şeklinden kaynaklı dahi olsa yer almamalıdır.
• Öğrenciler 1 adet Yatay A0 pafta dışında projeleriyle ilgili herhangi ek bilgi (QR kod, herhangi başka bir ortama bağlantı, vb.) sunmamalıdır.
• Proje paftası sisteme 1 adet Yatay A0 olarak 300 dpi çözünürlüğünde “PDF” formatında olacak şekilde yüklenmelidir. PDF paftanın toplam büyüklüğü 20 megabyte’ı kesinlikle geçmemelidir. Proje paftaları dijital olarak teslim edilecektir ve dijital olarak değerlendirilecektir.
• Yarışmaya katılan öğrenciler belirlenen format ve koşullar içinde kalarak projelerini istedikleri biçimde sunabilirler.
• Başvuru esnasında her proje için en fazla 300 kelimelik bir proje raporu hazırlanarak başvuru linkine yer alan “Proje raporu” bölümüne eklenecektir. Pafta dili hem Türkçe hem İngilizce olarak kabul edilebilecekken, proje raporu yazım dili Türkçe olmalıdır.
• “Öğrenci Onay Formu”, öğrenci/öğrenciler tarafından doldurulduktan sonra dokümanda bulunan “Bölüm Başkanlığı Beyanı” sütunları öğrencinin/öğrencilerin öğrenim gördüğü üniversitenin ilgili Bölüm Başkanlığı tarafından doldurulup imzalanmalıdır. Form, ilgili Bölüm Başkanlığı tarafından imzalandıktan sonra taratılıp im2023 | İçmimarlık Öğrencileri Proje Yarışması Başvuru Formu’na PDF formatında 10 MB’ı aşmayacak şekilde yüklenmelidir. Bu formu imzalı olarak yüklememiş olan başvurular kabul edilmeyecektir.
• Teslim sırasında teslim formatını ve koşullarını sağlayan her projeye Düzenleme Kurulu tarafından 5 rakamdan oluşan bir rumuz verilir. Bu aşamadan sonra tüm değerlendirme süreçleri bu rumuz kullanılarak yapılır.
*Yukarıda bahsi geçen maddelere uyulmaması diskalifiye sebebidir.
Yarışma projeleri, dijital ortamda üç aşamalı jüri sistemi ile değerlendirilmektedir. Değerlendirme aşamaları aşağıdaki gibidir:
1. Ön Eleme
2. Aşama Jüri Değerlendirmesi
3. Aşama Jüri Değerlendirmesi
4. Aşama Jüri Değerlendirmesi
Ön Eleme: Yarışmanın şartnamesinde yer alan proje teslim formatı ve koşullarını karşılamayan projeler ön eleme aşamasında elenirler.
1. Aşama Jüri Değerlendirmesi: Ön eleme aşamasını geçen projeler, 1. Aşama Jüri Değerlendirmesine alınır. Her kategorinin jürisi kendilerine verilen şifre ile sorumlu oldukları alana ait projelere dijital ortamda ulaşarak; bireysel değerlendirmelerini yaparlar. Bu aşamada her kategoriden 7 jüri üyesi, projelerin 2.aşamaya geçmesini KABUL ve RED şeklinde değerlendirirler. Bu değerlendirme sonucunda 7 jüri üyesinden en az 4 üyeden kabul alan projeler oy çokluğu ile 2. Aşamaya geçmeye hak kazanır.
2. Aşama Jüri Değerlendirmesi: 1. Aşama Jüri Değerlendirmesinden geçen projeler 2. Aşama Jüri Değerlendirmesine alınır. Jüri üyeleri Özgünlük, Yapı, Sunum ve Tasarım Süreci kriterleri bağlamında bireysel değerlendirmelerini yaparlar. Bu değerlendirmede en yüksek puan alan 12 proje 3. Aşama Jüri Değerlendirmesine geçmeye hak kazanır. İkinci aşama değerlendirmesi sonunda finale kalan 12 proje, 3. aşama jüri değerlendirmesi tamamlandıktan sonra yarışma web sayfasında duyurulur.
3. Aşama Jüri Değerlendirmesi: 2. Aşama Jüri Değerlendirmesini geçen projeler için kategori sekretaryalarının organize ettiği bir dijital jüri ortamı oluşturulur. Her kategorinin tüm jüri üyeleri, değerlendirme gününde ve saatinde dijital ortamda canlı olarak toplanarak projeleri değerlendirirler. Yarışmaya katılan projelerin değerlendirilmesi her kategori (1.sınıf, 2 sınıf, 3. Sınıf, 4. Sınıf, Mobilya/aydınlatma) için ayrı olarak oluşturulan jüriler tarafından yapılmaktadır. Her kategori jürisinin çalışma süreçleri duyurulan takvime bağlı olarak ilgili sekretarya tarafından organize edilir.
Teslim edilen projeler, “im” ev sahibi üniversite tarafından önerilen ve Düzenleme Komitesinin onayına sunularak belirlenmiş İçmimarlık bölümlerinin öğretim elemanlarının ağırlıkta olduğu, içmimarlık alanına önemli katkı sağlamış olan meslek profesyonellerinden oluşan jüriler tarafından değerlendirilmektedir.
Projelerin değerlendirmesi, yarışma şartnamesinde yer alan “yarışma amaçları” ve “değerlendirme kriterleri” göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Yarışma değerlendirmesi ve sonuçları kategori jürilerinin kararı ile kategori sekretaryaları tarafından kayıt altına alınır. Yarışmanın sonuçları, dijital ortamda gerçekleşecek bir kolokyum ve dijital sergi ile kamuoyuna sunulur.
Mayıs 22 (Pazartesi) 00:00 - Ekim 9 (Pazartesi) 00:00
Salt ve Kadir Has Üniversitesi iş birliğiyle 2018 yılından bu yana yürütülen Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi çalışmaları kapsamında düzenlenecek Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi sergisi, tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu’nun (1905-1975), ömrünün büyük kısmını adadığı ve kendisi hayattayken ancak G harfine kadar basılabilen İstanbul Ansiklopedisi‘nin yayımlanmamış bölümlerine ışık tutuyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Salt ve Kadir Has Üniversitesi iş birliğiyle 2018 yılından bu yana yürütülen Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi çalışmaları kapsamında düzenlenecek Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi sergisi, tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu’nun (1905-1975), ömrünün büyük kısmını adadığı ve kendisi hayattayken ancak G harfine kadar basılabilen İstanbul Ansiklopedisi‘nin yayımlanmamış bölümlerine ışık tutuyor.
Sergi, G’den Z harfine kadarki ciltlerin tasarım aşamasında kalan maddelerini İstanbul Ansiklopedisi Arşivi malzemesi üzerinden takip eder. Metin taslakları, kupürler, kolaj ve çizimlerin oluşturduğu arşivsel malzeme, kendi ifadesiyle İstanbul’un “muazzam kütüğü”nü çıkarma amacıyla yola çıkmış Koçu’nun tarihyazımındaki ayrıcalıklı konumunun ipuçlarını verir.
Salt Galata’nın katlarına yayılan sergi, içine yerleştiği yapıyı kentsel bir odak olarak ele alır ve malzeme seçkisini Galata semti etrafında kurgulanan bir çerçevede sunar. Koçu’nun 19. yüzyıl başlarından 20. yüzyıl ortasına uzanan bir zaman diliminde Galata ve yakın çevresine dair yarattığı müstesna kent imgesini ve sakinlerini gündeme getirir. Söz konusu yapıyı çevreleyen kentsel mekânda bir asır yaşamış olan “ayaktakımı”nın; İstanbul’un geleneksel mahalle düzeninin dışında yaşayanların arşivdeki izlerini sürer. Bazı maddelerin sonunda yer alan “hakkında başka kayda rastlanmadı” ibaresi ise resmî tarihyazımının dışına çıkılan noktaya işaret eder.
29 Ekim’e dek devam edecek sergi paralelinde, Kadir Has Üniversitesi’nin yaklaşık 40 bin ögelik bir belge grubu hâlinde devraldığı arşivin dijital ortama aktarılarak çevrimiçi erişime açılması planlanıyor. 19. ve 20. yüzyıl İstanbul’una farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlayan sergi ve arşive, çeşitli disiplinlerden araştırmacıların katkılarıyla hazırlanan bir e-yayın eşlik edecek. Sergi kapsamındaki kamu programları saltonline.org ve Salt’ın sosyal medya kanallarından duyurulacak.
Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi, mimarlık tarihçisi Bülent Tanju, araştırmacı Cansu Yapıcı, Salt’tan Gülce Özkara (Programlar Sorumlusu) ve Masum Yıldız (Arşiv Uzmanı) tarafından, Emirhan Altuner (Tasarım ve Prodüksiyon) ile Kadir Has Üniversitesi iş birliğinde hazırlandı. Sanatçı Cem Dinlenmiş ise sergi kapsamında İstanbul Ansiklopedisi‘nden yola çıkarak yaptığı illüstrasyonları ile katkı sağladı. Salt’ın İstanbul Ansiklopedisi üzerine Kadir Has Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü arşiv ve araştırma projesi, 2018 yılında Salt Araştırma ve Programlar Eski Direktörü Meriç Öner ile mimar-akademisyen Arzu Erdem tarafından başlatıldı.
Reşad Ekrem Koçu Hakkında
Reşad Ekrem Koçu, 1905 yılında İstanbul’da doğdu. 1921’de Bursa Lisesi’nden, 1931’de İstanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. Ahmed Refik Altınay’ın öğrencisi ve asistanı oldu. Altınay 1933 yılında yürürlüğe giren üniversite reformuyla görevinden uzaklaştırılınca, Koçu da yeni kurulan üniversiteden istifa etti. Kuleli Askerî Lisesi, Vefa Lisesi ve Pertevniyal Lisesi’nde tarih öğretmenliği yaptı. Tarih öğretmenliğinin yanı sıra Cumhuriyet, Yeni Sabah, Milliyet, Hergün, Yeni Tanin ve Tercüman gibi gazeteler ile Hayat Tarih Mecmuası, Resimli Tarih Mecmuası, Tarih Dünyası, Hayat, Yeşilay, Büyük Doğu, Hafta, Türk Folklor Araştırmaları, İstanbul Enstitüsü Mecmuası ve benzeri dergilerde makaleler yazarak geçimini sağladı. Tarihî romanlar ve belirli bir tarihî şahsiyeti anlatan romanlaştırılmış monografiler yayımladı. İstanbul’a dair tarihî, coğrafi, mimari, edebî, folklorik ve kültürel konuları ele alan, “şehrin muazzam kütüğü” olarak nitelendirdiği İstanbul Ansiklopedisi‘ni 1944 Kasım’ında fasiküller hâlinde yayımlamaya başladı. “Bundan sonra, üzerinde belki de ömrümü yıpratacağım” dediği ansiklopedi için ömrünün sonuna kadar çalışmaya devam etti. Düzensiz aralıklarla yayımlanan 34 fasikülün ardından 1951 yılında ekonomik nedenlerle ansiklopediye ara vermek zorunda kaldı. 1958’de birinci fasikülden itibaren yeniden yayımlanmaya başlayan ansiklopedinin bu macerası 173 fasikül ve 11 cilt sürdü. Gökçınar maddesi ile biten 1973 tarihli fasikülle beraber İstanbul Ansiklopedisi‘nin yayın hayatı son buldu. Koçu, bundan iki yıl sonra, 6 Temmuz 1975’te vefat etti ve Sahrayıcedid Mezarlığı’na defnedildi. İstanbul’un “muazzam kütüğü”nü oluşturmak üzere çıktığı yolda ansiklopedisi uğruna babadan kalma köşkünü, parasını, fiziksel ve zihinsel sağlığını kaybeden tarihçinin mezar yeri tespit edilememektedir.
Mayıs 24 (çarşamba) 00:00 - Ekim 29 (Pazar) 00:00
31may(may 31)00:0016eki(eki 16)00:00Arkitera Genç Mimar Ödülü 2023
40 yaşın altındaki mimarların, iç mimarların, peyzaj mimarlarının üretimlerinin değerlendirilmesine olanak sağlayan bir ortam oluşturarak, başarılarını onurlandırmayı amaçlayan Arkitera Genç Mimar Ödülü, bu yıl on dördüncü kez verilecek. Arkitera Genç Mimar Ödülü 2023, Kastamonu Entegre desteğiyle düzenleniyor.
DEVAMINI GÖSTER...
40 yaşın altındaki mimarların, iç mimarların, peyzaj mimarlarının üretimlerinin değerlendirilmesine olanak sağlayan bir ortam oluşturarak, başarılarını onurlandırmayı amaçlayan Arkitera Genç Mimar Ödülü, bu yıl on dördüncü kez verilecek. Arkitera Genç Mimar Ödülü 2023, Kastamonu Entegre desteğiyle düzenleniyor.
Arkitera Genç Mimar Ödülü 2023’e aday olmak için öncelikle 40 yaşın altında olma (1 Ocak 1983 tarihinden sonra doğmuş olma) koşulu aranmaktadır.
Adaylığın tamamlanabilmesi için başvuru için istenilen belgelerin 16 Ekim 2023 saat 17:00’a kadar Arkitera Mimarlık Merkezi’ne ulaştırılması gereklidir.
Önceki senelerde Seçici Kurul Teşvik Ödülü almış kişiler ödüle tekrar başvurabilir ancak daha önce Arkitera Genç Mimar Ödülü’ne layık görülmüş kişiler başvuramaz.
2023 yılı seçici kurulu aşağıdaki isimlerden oluşmaktadır:
– Gönül Ardal
– Deniz Aslan
– Başak Emrence
– Mehmet Metin Polat
– Ahmet Mucip Ürger
Yukarıdaki formlara ek olarak projelere dair görsel malzemelerin (fotoğraf, görselleştirme, diyagram, plan, kesit, vs.) son başvuru tarihine kadar gencmimarodulu@arkitera.com adresine email veya dosya paylaşımı yolu ile ulaştırılması gereklidir.
Halihazırda Arkitera mecralarında kişi/ofis profiliniz bulunuyor ve projeleriniz yayınlamış halde ise başvuru için yalnızca müelliflik açıklamasını iletmeniz yeterlidir.
Seçici kurul, başta uygulaması tamamlanmış mimari, iç mimari, peyzaj mimarisi uygulamaları olmak üzere, adayın tasarım alanındaki tüm birikimini değerlendirir ancak bunun olabildiğince eşit ve standart bir düzlemde gerçekleşebilmesi adına tüm değerlendirme, adayın Arkitera mecralarında yer alan kişi, ofis ve proje sayfaları üzerinden yapılır.
Ödül tek bir isme verilir ancak seçici kurul gerekli gördüğünde ortak çalışmalar yürüten birden fazla müellifi ödüllendirmeyi tercih edebilir.
Oy çokluğuyla karar verecek seçici kurulun kararı değiştirilemez; karara itiraz edilemez.
Örnek:
Arkitera Genç Mimar Ödülü 2021 ödül sekretaryasına, başvuru için teslim ettiğim ve halihazırda Arkitera mecralarında yayında olan projelerin müellif(lerinden biri)i olduğumu beyan ederim. Beyanıma dayanarak, Arkitera Mimarlık Merkezi’nin müelliflik konusunda yaptığı açıklamanın doğruluğu konusunda tüm sorumluluğun bana ait olduğu ve gerekli görüldüğünde Arkitera Mimarlık Merkezi’nin üçüncü makamlardan bu konuda onay talep edebileceğini kabul ederim.
Tarih
Ad Soyad
İmza
Arkitera Genç Mimar Ödülü bir onur ödülüdür. Kazanan, ödül heykelciği ve plaket ile onurlandırılır.
Arkitera Genç Mimar Ödülü’ne başvuru için katılım ücreti alınmaz.
Başvurular gizli tutulacaktır.
Arkitera Mimarlık Merkezi
A: Cemil Topuzlu Cad. İş Bankası Blokları A Blok No:8 Dalyan – İstanbul / Türkiye
T: +90 216 355 0722
E: gencmimarodulu@arkitera.com
Mayıs 31 (çarşamba) 00:00 - Ekim 16 (Pazartesi) 00:00
31may(may 31)00:0016eki(eki 16)00:00Arkitera İşveren Ödülü 2023
Bu yıl on dördüncü kez verilecek olan Arkitera İşveren Ödülü’ne başvurmak için son tarih 16 Ekim 2023. Arkitera İşveren Ödülü, Kastamonu Entegre desteğiyle düzenleniyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Bu yıl on dördüncü kez verilecek olan Arkitera İşveren Ödülü’ne başvurmak için son tarih 16 Ekim 2023. Arkitera İşveren Ödülü, Kastamonu Entegre desteğiyle düzenleniyor.
Arkitera İşveren Ödülü’nün temel amacı, mimar ve işverenin kamusal sorumluluklarını göz önünde bulundurarak, nitelikli mimari üretimi destekleyen işverenleri onurlandırmaktır. Bu sayede, nitelikli bir mimari çevre için işverenin önemini vurgulamak ve yatırımcıları daha nitelikli binalar ve kentsel mekanlar inşa etmeye teşvik etmek amaçlanmaktadır.
Türkiye sınırları içinde, inşaatı son beş (5) yıl içinde (1 Ocak 2018 tarihinden sonra) tamamlanmış mimarlık, peyzaj mimarlığı, kentsel tasarım ve koruma/onarım projelerinin işverenleri başvurabilir veya üçüncü şahıslar tarafından aday gösterilebilir.
Geçmiş yıllarda aday olmuş ancak değerlendirme sonucu ödüle layık görülmemiş olan projelerin işverenleri, aynı proje ile, tek seferliğine olmak üzere, bir kez daha aday olabilir.
Adaylar, başvuru veya nominasyon yöntemi ile belirlenir. Ödüle doğrudan işverenler başvuru yapabildiği gibi, mimari müellifler veya üçüncü şahıslar tarafından nominasyon ile de başvuru yapılabilir.
Başvuru için, aday gösteren tarafından doldurulacak olan “Yapı ve Nominatör Bilgi Formu“, son başvuru tarihi olan 16 Ekim 2023’e kadar, email (isverenodulu@arkitera.com) yolu ile ödül sekretaryasına iletilir.
Daha sonra ödül sekretaryası yapının müellifine, proje süreci ve işveren/müellif arasındaki ilişkiye dair sorular içeren soru/cevap formunu iletir. Müellifin formu doldurup sekretaryaya email yolu ile teslim etmesi ile adaylık süreci tamamlanır.
Arkitera İşveren Ödülü 2023 seçici kurulu aşağıdaki gibidir:
– Boğaçhan Dündaralp
– Mehpare Evrenol
– Ali Hızıroğlu
– Emre Torbaoğlu
– Sevilay Uğur Çekim
Başvurular her ödül döneminde değişen 5 kişilik bir seçici kurul tarafından değerlendirilir. Ödül, inşaatı tamamlanmış bir “yapı veya kentsel mekan” üzerinden işverene verilir.
Adaylık sürecinde, başvurulan projelerin müellif mimarları ile iletişime geçilir ve kendisinden işveren-mimar ilişkisi hakkında bilgi alınır. Mimar tarafından hazırlanan işveren raporunu inceleyen seçici kurul, yapının ve mekanın niteliğini de göz önünde bulundurarak ödül alacak kurum ve/veya kişilere karar verir.
Arkitera İşveren Ödülü, “kamu” ve “özel sektör” olmak üzere iki kategoride verilir.
Seçici Kurul, yarışmaya katılan tüm projeleri, dijital ortamda değerlendirecektir. Oy çokluğuyla karar verecek kurulun kararı değiştirilemez, karara itiraz edilemez.
Arkitera İşveren Ödülü’ne başvuru için katılım ücreti alınmaz.
İşveren Ödülü, işverene (kurum ya da kişi) verilen bir onur ödülüdür. İşveren ödül heykelciği, mimari müellif ise plaket ile onurlandırılır.
Aday yapıların başvuruları gizli tutulur.
Arkitera Mimarlık Merkezi
A: Cemil Topuzlu Cad. İş Bankası Blokları A Blok No:8 Dalyan – İstanbul / Türkiye
T: +90 216 355 0722
E: isverenodulu@arkitera.com
Mayıs 31 (çarşamba) 00:00 - Ekim 16 (Pazartesi) 00:00
01haz00:0031ara(ara 31)00:00Yeni Sergi: Pasaj
Nuri Kuzucan’ın Pasaj başlıklı kişisel sergisi Arter’de ziyarete açıldı.
DEVAMINI GÖSTER...
Sergiden görünüm, Arter 2023, Fotoğraf: flufoto (Barış Aras ve Elif Çakırlar)
Kaligrafi, 2023 Kâğıttan kolaj 12 adet; her biri 55x55cm (çerçeveli) Fotoğraf: flufoto (Barış Aras ve Elif Çakırlar)
Nuri Kuzucan’ın Pasaj başlıklı kişisel sergisi, sanatçının eski ve yeni üretimlerinden oluşturulan bir seçkiyi mekâna özgü bir mimari düzenlemeyle bir araya getiriyor. Kaos/düzen, ışık/gölge, boşluk/doluluk, yüzey/derinlik, iç/dış gibi ikilikler etrafında kurgulanan yapıtlardan oluşan sergi, hem zihinsel hem de algısal bir akışkanlığı ve geçişliliği merkezine alıyor. Arter’in 1. katında yer alan Pasaj, içine yerleştiği ve bir geçiş alanı olarak da yorumlanabilecek galeri mekânını ‘pasaj’ sözcüğünün mimari, yazınsal ve metaforik anlamları ekseninde resimsel uzamla ilişkilendiriyor.
Ziyaretçileri kendi birikimlerini ve hayal güçlerini devreye sokarak resimlere ve mekâna farklı konumlardan bakmaya davet eden Pasaj, sabit ve tekil bir tecrübeyi garantileyen imgelerden ziyade kendini her seferinde yeniden üreten imgeler sunuyor; resimlerin asıldıkları sabit noktalardan izlenmelerini değil, mekânla birlikte çalışmalarını ve birbirlerini öne çıkarmalarını amaçlıyor. Böylelikle tüm mekânı resimsel bir kompozisyon olarak kurgulayarak izleyicilerin içinde dolaşabilecekleri bir ‘resim-mekân’ ya da ‘mekân-resim’ deneyiminin önünü açıyor. Mimari tasarımını Duygu Doğan’ın üstlendiği, incelikle dokunan bu mekânsal kurgu ve ona göre akort edilen ışık düzenlemesi ise bakmanın ve görmenin yeni olasılıklarını ortaya koyuyor.
Sergiden görünüm, Arter 2023, Fotoğraf: flufoto (Barış Aras ve Elif Çakırlar)
Kuzucan’ın her zaman mekânı odağında tutan yapıtları, sanatçının yirmi yılı aşkın bir zamana yayılan pratiği kapsamında önce çok renkli iç mekân resimlerinden sokak ve şehir manzaralarına, ardından kuşbakışı şehir tasvirlerine ve parçalanarak soyutlanan monokrom mimari yapılara evrildi. Sanatçının mimarinin asal unsurlarıyla temel geometrik formları bir araya getiren son dönem eserleri ise farklı zihinsel çağrışımlar sunan birer mekân etüdü ve açık yapıt.
*
Nuri Kuzucan Hakkında
(d. 1971, Zara) Lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde, yüksek lisansını da aynı üniversitede Sosyal Bilimler’de tamamladı. 1993’ten bugüne katıldığı İstanbul, Basel, Berlin ve Dubai’de düzenlenen pek çok grup sergisinin yanı sıra kişisel sergileri 2004’ten itibaren İstanbul, Hong Kong ve Şanghay’da gerçekleşti. Kuzucan’ın işleri Pera Müzesi, İstanbul Modern ve Arter koleksiyonu gibi kurumsal koleksiyonlarda yer alıyor. Sanatçının Hong Kong’daki ilk kişisel sergisi ISTHK | HKIST bağlamında yapılan yayının (Edouard Malingue Gallery, 2013) ardından 2023’te, Kuzucan’ın Nilüfer Şaşmazer küratörlüğünde Arter’de gerçekleşen Pasaj başlıklı kişisel sergisine eşlik etmek üzere Duygu Demir, Tarkan Okçuoğlu, Asuman Suner ve Hakan Tüzün Şengün’ün yazılarıyla katkı sunduğu kapsamlı bir kitap hazırlanmaktadır. Sanatçı, İstanbul’da yaşıyor ve çalışmalarını sürdürüyor.
Nilüfer Şaşmazer Hakkında
Bağımsız küratör ve editör Nilüfer Şaşmazer (d. 1986), Taşlaşmış Rüyalar (Galeri Nev İstanbul, 2022) ve Füg (Müze Evliyagil, Ankara, 2019) sergilerinin küratörlüğünü; Dark Deep Darkness and Splendor (Galerist, 2017) ve La Ventura (Ark Kültür, 2016) sergilerinin eş küratörlüğünü üstlendi. Türkiye’nin ilk çağdaş seramik sanatçılarından Füreya Koral’ın bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı retrospektif sergisi Füreya’nın (2017) eş küratörlüğünü üstlenmenin yanı sıra sanatçı hakkında hazırlanan monografide eş yazarlık ve eş editörlük yaptı. Şaşmazer’in son dönemde gerçekleştirdiği editoryal çalışmaları arasında 59. Venedik Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nu temsil eden sanatçı Füsun Onur’un monografisi Füsun Onur: Evvel Zaman İçinde… (2022), Abdülmecid Efendi Köşkü’nde gerçekleşen İsmi Lâzım Değil sergisinin yayını (2022), Nicolas Bourriaud küratörlüğündeki Yedinci Kıta başlıklı 16. Uluslararası İstanbul Bienali’nin yayınları (2019) bulunuyor.
Haziran 1 (Perşembe) 00:00 - Aralık 31 (Pazar) 00:00
13haz(haz 13)00:0030kas(kas 30)00:00Emanet
Baksı Müzesi, 30 Kasım tarihine kadar Sanatçı Vuslat’ın müze bünyesindeki ilk kişisel sergisi “Emanet”e ev sahipliği yapıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Baksı Müzesi, 30 Kasım tarihine kadar sanatçı Vuslat’ın müze bünyesindeki ilk kişisel sergisi “Emanet”e, Chus Martinez küratörlüğünde ev sahipliği yapıyor. Vuslat, kendi köklerine geri döndüğü topraklardaki bu yeni kişisel sergisi için hazırladığı eserler (metin, heykel, çizim, ses, enstalasyon) çevresinde, güven, bağlılık, derin bir sadakat ve koruyuculuğun değerini ifade eden “emanet” kavramının tezahürlerini keşfetmeye davet ediyor.
Vuslat’ın heykel ve desen çalışmaları etrafında şekillenen serginin temel konusu “form” olgusundan öte bir malzemenin ve belirli formların ilettiği “dinamik güçler”e dayanıyor. Çalışmalarında her zaman farklı enerjileri harekete geçiren sanatçı, bu sergi aracılığıyla eserler ve mekân; eserler ve insanlar; eserler ve onları etkileyen anlatılar arasında bir akış, ilişki ve bağ yaratmayı amaçlıyor.
Bayburt’ta yer alan Baksı Müzesi’nin konumu, doğal özellikleriyle -topografyası, ırmağı, bitkileri, tarihin izleri ve gelenekleri- sanatçının zihnine girerek eserlerine yön veriyor. Sergi mekânının merkezinde konumlanan eser “Yaşamın Göbek Bağı”; nehrin akışından, bir yaşam taşıyıcısı olarak “su”dan, doğuyor; desenler ise bölgedeki rüzgârın enerjisinden besleniyor; bölgenin yerel taşlarından yapılmış kaideler üzerinde yerleştirilen sığır kuyruğu bitkilerinden yaratılan eserler şifa olgusunu esas alıyor; kilden heykellerin kökeni ise toprağa dayanıyor. Sanatçı eserlerin hepsini bağlayıcı ve büyüleyici bir şekilde bir araya getiren etkileyici bir yöntem oluşturuyor, bu da onları tek bir bütün gibi algılamamızı sağlıyor.
Kendimizle ve dünyamızla olan ilişkimizi keşfetmek için ilham verici bir fırsat sunan sergiyi 30 Kasım tarihine dek ziyaret edebilirsiniz.
Emanet kavramı, Vuslat’ın sergisinde ve felsefesinde neredeyse sihirli bir güce dönüşüyor. Onun için ‘emanet’, güven duygusunu anlatmanın ötesinde, daha ileri bir yaşam biçiminin ilham kaynağı; yeni bir düşünce sistemini yansıtan cazip bir fikir. Vuslat, bu fikrin peşinde, samimi bir çabayla geçmiş nesillerle, toprakla ve geleneklerle bağ kuruyor. Diğer insanların geçmiş ve bugünkü deneyimlerine kulak verip duyularımızı açarak; açgözlülüğe ve kayıtsızlığa karşı çıkarak ve nihayet bizi içimizde neşe ve şefkat uyandıran bir kültüre çağırarak… Chus Martinez
Güçlü birinin emanetine sahip çıkmak, hepimiz için çok olası. Ancak görmezden gelebileceğimiz birinin, bazen küçücük bir serçenin emanetine sahip çıkmayı çoğu zaman göz ardı ederiz.
Peki, hayatın size emanet ettiği ve sizin bu emaneti göz ardı ettiğiniz, yeterince koruyup kollamadığınızı fark ettiğiniz ne var?
Sizi kendinize bu soruyu sormaya davet ediyorum. Vuslat
Haziran 13 (Salı) 00:00 - Kasım 30 (Perşembe) 00:00
23haz(haz 23)00:0031mar(mar 31)00:00Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni
Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM), 6. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi’nden Koray Durak küratörlüğünde “Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni” isimli bir sergi düzenliyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM), 6. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi’nden Koray Durak küratörlüğünde “Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni” isimli bir sergi düzenliyor.
Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM), 6. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi’nden Koray Durak küratörlüğünde “Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni” isimli bir sergi düzenliyor. ANAMED’de yer alan sergi, eğitimden alan çalışmalarına uzanan oldukça geniş bir konu yelpazesine sahip.
Farklı temaları kronolojik biçimde ele alan sergi, Geç Osmanlı Dönemi’nden başlayarak Bizans çalışmalarının bu dönemdeki çokkültürlü doğasına değiniyor. Türkiye Cumhuriyeti anlatısını içeren ana mekâna girildiğinde ise Bizans çalışmalarının kurumsallaşmasının hikâyesi gözler önüne seriliyor. Kurumsallaşma süreci öncelikle 1923’ten 1990’lara dek üniversitelerde tarih ve sanat tarihi bölümlerinin kurulması üzerinden açıklanıyor. Alan çalışmalarını da içeren bu anlatıya paralel olarak kurgulanan ve mekânı ikiye bölen ara birimde ise Rum cemaatinin katkılarından ve yabancı kurumlarla yapılan iş birliklerinden bahsediliyor.
Serginin ikinci yarısı 1990’lardan günümüze gittikçe zenginleşen bilimsel toplantılar, sergiler, mimari araştırmalar ve müze çalışmalarına odaklanıyor. Sergiyi ikiye bölen bağımsız birimin bu bölüme bakan yüzünde ise paleografi, epigrafi, sicilografi ve sualtı arkeolojisi çalışmaları ile mimari restorasyonlar ele alınıyor.
En son bölüm, ortaöğretimde Bizans’a ilişkin müfredatı değerlendiriyor ve çocuk kitaplarının bir sergilemesini içeriyor.
Sergi mekânı boyunca, temalara uygun biçimde dağıtılmış yedi sözlü tarih videosu yer alıyor. GABAM’ın “Sözlü Tarih Projesi: Türkiye’de Bir Bizansçı Olmak” projesi kayıtlarından seçilerek kurgulanan videolar önde gelen uzmanlarla yapılan röportajlardan kesitler içeriyor.
Sergide iki interaktif unsur bulunuyor. Bunlardan ilki, Şahin Kılıç ve Buket Kitapçı Bayrı’nın Türkiye’de Bizans Çalışmaları: Bir Bibliyografya, 19. yüzyıl-2020 eserinde yer alan kaynakçayı görselleştiriyor. Dokunmatik ekran sayesinde, ziyaretçiler hem yayın hem de tezlerde ağırlık kazanan konuları ve bilim insanlarının ilişki ağlarını keşfedebiliyor.
İkinci interaktif unsur ise Bizans tabakası bulunan kazı ve yüzey araştırmalarını gösteren bir haritadan meydana geliyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 yılı izinlerine dayanarak hazırlanan ve bazı kazıların tanıtım videoları ile zenginleştirilen harita, alan çalışmalarının coğrafi dağılımını gösteriyor.
Tasarımını Fika’dan Burak Şuşut, Dilara Tekin Gezginti, Duygu Güven’in yaptığı “Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni”, Vehbi Koç Vakfı’nın malî desteği ve Arçelik’in sponsorluğuyla hayat buldu.
Cumhuriyetin ilk yüzyılında Bizans araştırmalarının geldiği aşamayı tarihsel perspektiften anlatan ve ilk kez ziyaretçilerle buluşan birçok arşiv belgesine ev sahipliği yapan sergi, 23 Haziran 2023-31 Mart 2024 tarihleri arasında ANAMED’de ziyaret edilebilir.
Tarih: 23 Haziran 2023 – 31 Mart 2024
Yer: ANAMED Galeri
Küratör: Koray Durak
Sergi Editörü: Merve Özkılıç
Sergi Tasarımı: Burak Şuşut, Dilara Tekin Gezginti, Duygu Güven
Haziran 23 (Cuma) 00:00 - Mart 31 (Pazar) 00:00
03tem(tem 3)00:0009eki(eki 9)00:00AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması 2023
Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından bu sene dördüncü kez düzenlenen ödüllü tasarım yarışmasına başvuru için son tarih 9 Ekim 2023 Pazartesi, Saat: 17:00.
DEVAMINI GÖSTER...
Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından bu sene dördüncü kez düzenlenen ödüllü tasarım yarışmasına başvuru için son tarih 9 Ekim 2023 Pazartesi, Saat: 17:00.
Bu Yarışma; Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) tarafından düzenlenmektedir. Yarışma organizasyonu kapsamındaki işlemler Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (EİB) tarafından yapılmaktadır.
Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması’na katılacak proje/tasarımlar aşağıda belirtilen konularda tasarlanmalıdır:
1) Mermer artıklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasına ilişkin tasarım projeleri,
2) Dış Mekan mobilya, simge yapı (landmark), kent mobilyası, heykel, bölücü eleman, kaplama, aydınlatma ve uygulamaları bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla alternatif dış mekan tasarımları,
3) İç Mekan mobilya, aksesuvar, bölücü eleman, kaplama, aydınlatma ve uygulamaları bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla alternatif iç mekan tasarımları,
4) Doğaltaş odaklı deneysel araştırmalar, fikirler, tasarımlar (artıkların yeniden kullanımına yönelik inovatif sürdürülebilir fikirleri destekleyen ve bu fikirlerin gelişmesine ön ayak olan çalışmalar).
Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması ile;
• Doğal taş ihracatında tasarım açısından güçlü, üretilebilir, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir projeler geliştirmek,
• Doğal taş ihracatına yönelik rekabet gücünü artırmak,
• Sektörün gelişimine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak,
• Doğal taş sektöründeki firmalar ile sektöre ilgi duyan profesyonel tasarımcı, mimar ve iç mimarlar ile multidisipliner çalışmayı destekleyecek meslek dallarından kişileri sektörle buluşturmak ve bu alandaki başarılı tasarımcıları ödüllendirmek,
• Türkiye’de yapı kültürüne ve doğal taş bazlı deneysel malzeme çalışmalarına katkıda bulunmak, yaratıcı fikirleri, projeleri desteklemek,
• Türk doğal taş sektöründe tasarım ve uygulamanın önemini vurgulamak ve tasarım fikrini teşvik etmek,
• Teknolojik imkanları kullanarak, yakın gelecekteki yaşam biçimlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak (Nesnelerin interneti, Akıllı bina projeleri vb.) amaçlanmaktadır.
Yarışma katılım şartları aşağıda belirtilmiştir.
– Yarışmaya başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş; 50 yaşını doldurmamış olmak (31 Aralık 1973-1 Ocak 1998 yılları arasında doğmuş olmak.)
– Yarışmaya başvuru tarihi itibariyle üniversitelerin Mimarlık, Mühendislik, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakülteleri lisans veya yüksek lisans bölümleri ile diğer fakültelerin tasarım ile ilgili programlarında mezun olanlara açıktır. Katılımcılar yarışmaya bireysel veya ekip olarak katılım gerçekleştirebilir. Bir ekip en fazla 3 kişiden oluşabilir. Ekip üyelerinin her birinin lisans veya yüksek lisans programından mezun olmuş olması gerekmektedir. Başvuru gerçekleştiren ancak mezuniyet şartını sağlamayan adayların başvurusu geçerli sayılmayacaktır.
1- Yarışmaya katılan her yarışmacının proje/tasarımında; özgünlük, yarışmacının kendisi tarafından tasarlanmış olması, daha önce ticari olarak üretilmemiş olması, başka bir tasarım yarışmasında aynı tasarımla derece almamış olması şartları aranmaktadır. Ayrıca yarışmacının Ticaret Bakanlığının 5973 sayılı Kararı kapsamında düzenlenen bir yarışmadan derece almamış olması gerekmektedir. Aksi bir durumun tespiti halinde, başvurusu yapılan proje/tasarım yarışmadan diskalifiye edilir. Tasarım ödül kazandıysa Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Genel Sekreterliğince ödül geri alınır. Ayrıca yarışmaya gönderilen tasarımın özgün bir çalışma olmaması, aksine bir iddianın olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya ait olacaktır.
2- Yarışma sonuçlarının www.amorf.org adresinden ilan edildiği tarihi takiben 1 hafta içinde sonuçlara itiraz edilebilir. Ödül kazanan bir tasarıma 3. kişilerce itirazda bulunulması halinde jüri üyelerince itiraz değerlendirilip, gerekli görülmesi durumunda, ilgili yarışmacıdan savunma talep edilecektir. Jüri, itirazı haklı bulması halinde ilgili yarışmacının diskalifiye edilmesine karar verilebilir. Böyle bir durumda diskalifiye edilen yarışmacının derecesi geri alınacak, projesi web sitesinden kaldırılacak, ödülün teslim edilmiş olması halinde verilen bütün ödüller geri alınacaktır.
3- EİB’in herhangi bir çalışanının, birinci dereceden yakını 4. Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’na katılamaz. Katılmış ve kazanmış olsalar dahi ödül alamazlar, ödül almışlarsa da tüm haklarını kaybeder ve ödülleri iade ederler.
4- Yarışmadaki jüri üyelerinin birinci dereceden yakın akrabaları, başvuru çalıştıkları ve/veya sahibi oldukları kurumlarda çalışan bir kişi 4. Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışmasına
katılamaz. Katılmış ve kazanmış olsalar dahi ödül alamazlar, almışlarsa da tüm haklarını kaybeder ve ödülleri iade ederler.
5- Bir yarışmacı yarışma konularından herhangi biri veya birden fazla konu için proje geliştirebilecektir. Yarışmaya katılan bir kişi birden fazla proje/tasarım ile katılsa dahi sadece bir para ödülü alabilir.
6- EİB, gerekli görülen hallerde, katılımcılardan başvuru sırasında verilen belgelerin asıllarını isteyebilecektir. Verilen süre içerisinde belge asıllarını göndermeyen katılımcıların tasarımları değerlendirmeye alınmayacaktır.
7- Yarışma şartnamesi, yarışmaya katılım koşulları ve yarışma ile ilgili tüm dokümanlar “www.amorf.org” web sitesinden temin edilecek ve yarışmaya başvuru web sitesi aracılığıyla yapılacaktır. Tüm “Başvuru Belgelerinin” eksiksiz doldurulması, onaylanması ve web sitesine yüklenmesini takiben her yarışmacıya bir başvuru numarası verilecek ve başvurunun Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından alındığı ve kabul edildiği teyit edilecektir. Bu numarayı almayan yarışmacılar başvuru yapmış sayılmayacaktır.
8- Web sitesinden başvuru sırasında eksik bilgi doldurulması veya işaretlenmesi gereken bir alanın işaretlenmemesi halinde; otomatik olarak bir sonraki aşamaya geçilemeyeceğinden, yarışma ile ilgili formların eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir.
9- Gönderilecek tasarımlarda rumuz, kategori ve tasarım açıklaması dışında, yarışmacının kimliğini belirtecek, herhangi bir ibare veya işaret bulunmamalıdır.
10- Belirtilenler dışında herhangi bir işaret veya belirleyici herhangi bir iz görülmesi durumunda tasarım yarışma kapsamından çıkarılacaktır.
11- Başvurusu alınan tasarımların değerlendirmesi jüri tarafından bilgisayar ortamında gerçekleştirilecektir. Dereceye giren ve jüri tarafından üretilmesi uygun bulunan tasarımlar yarışmacının üretim sürecine katılımı ile sponsor firma tarafından gerçekleştirilecektir. Üretimi gerçekleştirilen tasarımlar, EİB tarafından uygun görülen yerlerde sergilenebilecek, yurtiçinde ve yurtdışında fuar, tanıtım ve etkinliklerde sergilenebilecektir.
12- Yarışmacılar tasarımlarını ve tüm belgelerini en geç son başvuru tarihinde saat 17:00’a kadar web sitesine yüklemek zorundadır. Yükleme tarih ve saatinin son başvuru tarihi itibarıyla saat 17:00’ı aşmayacak şekilde programlanması yarışmacının sorumluluğundadır. Yüklemede oluşan problemler nedeniyle tasarımlara ait evrakların yarışma raportörüne ulaşmaması ya da gecikmesinden yarışma organizasyonu sorumlu değildir.
13- Tasarımcı tasarımı sisteme yükleyerek, tasarımın tüm sorumluluklarını kabul ettiğini beyan etmektedir.
14- Yarışma sonrası dereceye giren finalistler, verilecek ödüller dışında EİB’den başka hiçbir talepte bulunamazlar.
15- Taahhütnamede yer alan hususlar ile ilgili aykırı bir durumun tespiti halinde dereceye giren yarışmacının ödülleri, varsa yapılan masraflar nakden geri tahsil edilir ve durum kamuoyuna ilan olunur.
Yarışma şartnamesi, yarışmaya katılım koşulları ve yarışma ile ilgili tüm dokümanlar “www.amorf.org” web sitesinden temin edilecek olup yarışmaya başvuru sadece bu web sitesi aracılığıyla yapılacaktır. Tüm yarışmacılar, web sitesinden temin edecekleri yarışma şartnamesini okuduktan sonra, aşağıda listelenen başvuru belgelerinin web sitesi aracılığıyla doldurulması ve yüklenilmesi suretiyle yarışmaya başvuru yapabilirler.
1) Para Ödülleri
Birincilik Ödülü: 125.000 TL
İkincilik Ödülü: 75.000 TL
Üçüncülük Ödülü: 50.000 TL
2) Üretim Desteği Ödülü*
Sponsor firma ve jürinin uygun görmesi durumunda finale kalan projeler arasından seçilen bir ürün üretilip tasarımcının ticari hakları korunarak satışa sunulacaktır. Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), Tasarımcı ve sponsor Firma arasında, Tasarımcının EMİB tarafından düzenlenen Doğaltaş Tasarım Yarışması’nda finale kalan tasarımının fikri ve sınai haklarının kullanılmasına ilişkin hususların düzenlenmesi amacıyla protokol imzalanacaktır.
* Bu ödülün verilmesi EMİB, sponsor firma ve jürinin takdir yetkisinde olup katılımcılar herhangi bir gerekçe ile ürünün üretilmesinden vazgeçmek ve ödülün parasal karşılığının verilmesi de dâhil hiçbir talep hakkına sahip olmadıklarını peşinen kabul ederler.
3) Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü*
Ege Maden İhracatçı Birlikleri’nin “5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı’na sunacağı projenin onaylanması durumunda, dereceye giren yarışmacılara yine Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kişi sayısı doğrultusunda yurt dışında eğitim hakkı verilebilecektir. Yurtdışı eğitim desteğinin sağlanması Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’nun uygun görüşü ve Ticaret Bakanlığı’nın onayına tabidir. Birlik, bu eğitim hakkını, dereceye giren yarışmacılardan kaçına ve hangi şekilde kullandıracağı konusunda nihai takdir yetkisine sahiptir.
Yurtdışında eğitim ödülünü kazanması muhtemel yarışmacı her halükârda, yarışmanın gerçekleştiği tarihten itibaren 2 (iki) yıl içerisinde ve ilgili eğitim kurumunda takvimine uymak kaydı ile eğitimlerine başlamalıdır, aksi takdirde bu hakkından feragat etmiş olur. Yurtdışı eğitime başlayabilmesi için gerekli olan yabancı dil yeterlilik belgesinin ve eğitim kurumu ile Ticaret Bakanlığı’nın talep edebileceği diğer belgelerin (İELTS, TOEFL vs.) yarışmacı tarafından EİB’nin talep edeceği sürede temin edilmesi gerekmektedir.
*Yurt dışı eğitim desteğinden faydalanabilmek için katılımcının T.C. vatandaşı olması ve “5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar” uyarınca tüm şartları sağlaması gerekmektedir. Tasarımcıları belirleme konusunda nihai yetki Bakanlık’ta olduğundan yarışmacılar EMİB’e ve EİB’e karşı hiçbir talep hakkına sahip olmadıklarını peşinen kabul ederler.
4) Uluslararası Tanıtım Ödülü
İlk üçe giren projelere yurt dışında Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından belirlenecek bir etkinlikte/fuarda tanıtım hakkı tanınacaktır. Dereceye giren her proje için bir kişinin ulaşım, konaklama ve projenin tanıtım giderleri ve tasarımlara ait taşıma sigorta vb. masraflar Ege Maden İhracatçıları Birliği bütçesinden karşılanacaktır.
• Öznur Turan Eke
• Celal Abdi Güzer
• Ahmet Doğu İpek
• Defne Koz
• Seyhan Özdemir
• Tanju Özelgin
• Kerem Özerler
• Reyhan Sezgin
• Heval Zeliha Yüksel
Yarışma ile ilgili tüm iletişimlerde aşağıdaki iletişim bilgileri kullanılacaktır.
Ege Maden İhracatçıları Birliği – Atatürk Caddesi No:382 Alsancak Konak İZMİR
e-posta: info@amorf.org
www.amorf.org
Temmuz 3 (Pazartesi) 00:00 - Ekim 9 (Pazartesi) 00:00
10tem(tem 10)00:0027eki(eki 27)00:00Arkitera Seyahat Bursu 2023
Geberit sponsorluğunda düzenlenen Arkitera Seyahat Bursu bu sene katılımcıları, güven kavramının barınma ihtiyacı ve birlikte yaşam kavramlarıyla olan ilişkisini araştırmaya davet ediyor ve “Tasarımda Birlikteliğe Güven” teması kapsamında bu seneki seyahat planlarını paylaşmalarını bekliyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Geberit sponsorluğunda düzenlenen Arkitera Seyahat Bursu bu sene katılımcıları, güven kavramının barınma ihtiyacı ve birlikte yaşam kavramlarıyla olan ilişkisini araştırmaya davet ediyor ve “Tasarımda Birlikteliğe Güven” teması kapsamında bu seneki seyahat planlarını paylaşmalarını bekliyor.
Geberit’in 2023 global teması “Güvenin Rahatlığını Yaşa. Yanındayız”a uygun olarak belirlediğimiz “Tasarımda Birlikteliğe Güven” başlığı ile katılımcılardan bu yeni temaya uygun bir rota oluşturmalarını bekliyoruz.
Birlikte inşa (Tasarımdaki aktörler üzerine sorgulamalar, belgelemeler, araştırmalar), birlikte yaşama (artan nüfus, çeşitli doğal afetler, ekonomik sorunlar gibi tüm dünyanın ortak derdi haline gelen barınma ihtiyacına yönelik sorgulamalar, belgelemeler, araştırmalar), birlikte düzenleme – dönüştürme – değiştirme, gibi konuların incelenebileceği “Tasarımda Birlikteliğe Güven” teması kapsamında günümüzde “birliktelik” kavramının, tasarım süreçlerinden tasarım pratiklerine ve tasarımların dönüşümlerine kadar olan rolünü göz önüne sermek, konut krizi, katılımcı pratikler, müşterek yaşam gibi birbirinden farklı pek çok meseleyi konuşulabilir kılan yaklaşımların araştırılması ve belgelenmesini istiyoruz.
Arkitera Seyahat Bursu jürisi, her yıl değişen üç bağımsız üyenin yanı sıra, bir adet Arkitera Mimarlık Merkezi’nden, bir adet ise Geberit’ten temsilci üye olmak üzere toplam 5 üyeden oluşur.
2023 yılı jüri üyeleri:
• Kerim Miskavi (Mimar)
• Tuğçe Topada (2022 Arkitera Seyahat Bursu kazananı)
• Banu Uçak (Mimar)
• Arkitera temsilcisi
• Geberit temsilcisi
İlan tarihi: 3 Temmuz 2023 Pazartesi
Son Başvuru Tarihi: 27 Ekim 2023 Cuma, Saat: 23:59
Arkitera Seyahat Bursu 2023, 1 Ocak 1998 ile 31 Aralık 2003 tarihleri arasında doğmuş; mimarlık, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı ve endüstri ürünleri tasarımı bölümü öğrencileri veya mezunlarının katılımına açıktır.
Seyahatin 5 (beş) günü aşmaması beklenmektedir.
Hazırlanacak rotanın; Orta Doğu, Avrupa ana kıtası ve Birleşik Krallık, Kuzey Afrika veya Türkiye içerisinde kalması beklenmektedir.
Başvurular, aşağıdaki bilgileri mutlaka içermelidir:
o Seyahat planı (en çok 5 gün),
o Seyahat bütçesi,
o Adayın sosyal medya profillerinin bağlantıları,
o Adayın kendini tanıttığı, en fazla 1 dakika uzunluğunda bir video,
o Eğer varsa, adayın yazmış olduğu blog(ların) bağlantıları,
o Seyahat planını olgunlaştırmak üzere, seyahat öncesinde yapacağı çalışmalar, seyahati boyunca yapacağı paylaşımlar ve seyahat sonrasında yapılacak sunum ve raporlamalara dair plan ve öngörüler.
*Başvuruların, son başvuru tarihi olan 27 Ekim Cuma gece saat 23:59’a kadar, seyahatbursu@arkitera.com adresine, PDF formatında, adayın adı ve soyadı ile isimlendirilmiş olarak gönderilmelidir.
• Jürinin, seyahat planı ve bütçesine dair talep edeceği revizyon ve ilave çalışmaların hazırlanması.
• Finalistlerin, temaya dair çalışmasını hazırlarken, hazırlık sürecini de video ile belgelemesi istenmektedir. Finale kalan bursiyer adaylarının hazırlık videoları Arkitera.com’da ve seyahat bursuna ait sosyal medya hesaplarından yayınlanacaktır.
Bursiyerin seçilmesinde aşağıdaki kıstaslara dikkat edilecektir:
• 2023 yılı temasına uygunluk,
• Bursiyerin bireysel gelişimine katkı sağlaması,
• Arkitera’nın konuyla ilgisi göz önüne alınarak içeriğin tüm platformlarda konunun zenginleştirilmesine sağlayacağı katkı,
• Bursiyerin sunacağı bütçenin ekonomik olması ve planlanan rotanın 5 günü aşmaması değerlendirme kriterleri arasındadır.
E-posta: seyahatbursu@arkitera.com
Web: https://www.seyahatbursu.com/
Instagram: www.instagram.com/seyahatbursu/
Facebook: www.facebook.com/seyahatbursu/
Twitter: www.twitter.com/seyahatbursu
Temmuz 10 (Pazartesi) 00:00 - Ekim 27 (Cuma) 00:00
İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı tarafından düzenlenen Yeni Yaşam Biçimleri ve Kentsel Kamusal Alanın Yaratıcı Kullanımı Öğrenci Fikir Projesi Yarışması'nın son başvuru tarihi 30 Ekim 2023.
DEVAMINI GÖSTER...
İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı tarafından düzenlenen Yeni Yaşam Biçimleri ve Kentsel Kamusal Alanın Yaratıcı Kullanımı Öğrenci Fikir Projesi Yarışması’nın son başvuru tarihi 30 Ekim 2023.
Kamusal mekan tarihi açısından kamusal alan, kentin kavrandığı 2000 yıldan fazla geçmişi ile kadim ve gelişmekte olan bir kavram olmuştur. Antik Yunan (Hellenistik) ve Roma dönemlerinden başlayarak Agora, Forum, Stoa, Odeon, Gymnasion, Hamam, Nympheaeum gibi kamusal alandaki farklı faaliyetleri tanımlayan ve insanların mekandaki etkileşim biçimlerini ifade eden çeşitli terimler kamusal alanları ifade etmenin birer aracı olmuştur. Agora, şehrin kalbinde halkın politik, sosyal, askeri ve dini konuları ele aldığı meydan formunda bir kamusal alan iken forum halkın toplandığı, hukuki, sosyal ve ticari faaliyetlerin yürütüldüğü kentin merkezindeki büyük açık alanlardı. Kamusal alanlar rönesans ile birlikte şehirlerdeki mimari ve planlama reformlarıyla önemli bir değişim geçirmiştir. Örneğin İtalyan şehir devletlerindeki meydanlar, büyük sanatsal ve mimari eserlerin etrafında düzenlenerek kamusal alanlara yeni bir estetik değer katılmış olmuştur. Sanayi Devrimi ile birlikte fabrikalar, ticari merkezler ve sanayi bölgeleri kentlerin karakterini değiştirerek kamusal alanların formunu planlı bir şekilde tasarlanan parklar, caddeler ve meydanlarla genişleterek farklı bir kamusal alan oluşturmuştur. Bu dönemde kamusal alanlar, toplumun ihtiyaçlarına cevap veren işlevsel ve estetik mekanlar olarak yeniden şekillendirilmiştir. 18. Yüzyıl Aydınlanma dönemi başlarında ise kamusal alan, Avrupa’da gelişen tartışma ve eleştiri ortamını destekleyen sosyo-mekansal bir terime dönüşmüştür. Modern sonrası dönemde ise kamusal alan, isimler ve işlevler yeni yaşam ve kullanım biçimlerine dayalı olarak form, işlev ve içerik açısından değişerek yeni bir anlayışa geçilmektedir.
Günümüzde kamusal alan, yaygın bir bozulma süreci ile karşı karşıyadır. Kamusal alan, toplumun tüm bireylerine açık, demokratik tartışma, fikir alışverişi, katılım ve toplumsal düşüncenin platformu önemli bir alan olarak kabul edilir. Ancak çeşitli faktörlerin etkisiyle kentsel kamusal alanlar, mekansal olarak daha kalitesiz, çeşitlilikten yoksun ve özgür tartışmalardan uzaklaşarak giderek daha az demokratik hale gelmektedir. Ayrıca kamusal alanlar, günümüzde sürekli olarak plan değişiklikleriyle nitelikleri değiştirilmekte ve toplumun tümüne yönelik alanlar olmaktan çıkarılmaktadır.
Kamusal alanlar, zaman zaman kültürel çeşitliliği yansıtan etkinliklerin ve sanatsal ifadelerin gerçekleştiği mekanlara dönüşmektedir. Teknolojinin ilerlemesi, çevresel sürdürülebilirlik gereksinimleri, toplumsal ve teknolojik değişimler ile “yeni nesil” mimari akımlar kamusal alanların formunu, işlevini ve içeriğini büyük ölçüde etkileyerek önümüze yeni açılım fırsatları sunmaktadır. 21. Yüzyıl için kamusal alan tanımı yeniden yapıldığında, “sunulandan edinilene” doğru yönelen, “kentlilerin erişebildiği, demokratik bir şekilde tasarlanan, ortak kullanıma açık ve tüm toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde işlevlendirilen, farklı sosyal grupların katılımına olanak tanıyan, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapabilen ve toplumsal ilişkilerin kurulduğu içkin bir mekan[a]” evrildiği görülmektedir. Bu yeni oluşsallık içerisinde fiziki mekanların her ne kadar düşünsel değişime göre dönüşümünün görece daha yavaş olduğu düşünülse de üzerinde gerçekleşen toplumsal etkileşimleri destekleyen, topluluk duygusu oluşturan, fikir alışverişini teşvik eden ve halkın çeşitli ihtiyaçlarını karşılayan süreçler ile bu dönüşüm tanımlanabilmektedir.
Yarışmada, söz konusu değişimin ele alınması kamusal alanın betimleyicileri olarak örnekleyebileceğimiz; “form” (geometri, şekil, büyüklük, yapısal unsurlar), “işlev” (kullanım, faaliyetler, hizmetler), “içerik” (yapılar, mobilyalar, yeşil alanlar, sanatsal unsurlar, etkinlikler ve hizmetler) kavramlaşmasıyla yarışmacılardan kamusal alanda kurgulayacakları yaşamın yine yarışmacılar tarafından yapılan eleştirisine dayanarak insanların daha fazla doyum sağladığı form, işlev ve içeriğin nasıl, ne zaman ve nerede örgütleneceği, çevresi ile ilişkisini nasıl kuracağı üzerine cevaplar üretilmesi beklenmektedir.
Yarışmacıların getireceği fikir ve öneriler aşağıdaki hususlar çerçevesinde zenginleştirilebilecektir.
– Kamusal alana yönelik tehditlerle başa çıkma yöntemleri,
– Etkileri öngörülemeyen olaylara (Afetler, pandemi, salgınlar, terör vb.) karşı dirençli olan yeni mekan önerileri
– Yeni yaşam biçimleri, sosyal ve kültürel faaliyetlerine yönelik öneriler
– Yeni iletişim biçim ve açılımları
– Kamusal mekanın sunduğu karşılaşma olasılıkları
– Kamusal alanda yapay zekanın kullanımının genişlemesine bağlı olarak potansiyel tehdit ve fırsatlara yönelik çözümler
– Kamusal alanda kadın
– Kamusal alanda kültür ve sanat
Yarışmacılardan projelerindeki konuya bakış açıları, önerecekleri fikirler, mekansal düzenleme ve çevresiyle olan ilişkilerine yönelik yaklaşımları, mekanı anlama ve yorumlama biçimleri kamusal alan kavramının daha fazla kişi tarafından tartışılması, üzerinde düşünülmesi ve kentsel uygulamalara yön gösterebilen nitelikte yenilikçi ve yaratıcı olması beklenmektedir.
Kamusal alan kavramını farklı açılardan ele alan çok katmanlı tanımlama pratikleri (kamusal alan / public domain, kamuoyu alanı / public sphere, kamusal mekan/public space ) ve bu kavramların birbirleriyle ilişkileri dikkate alınarak kamusal alanın çok boyutlu olarak değerlendirilmesi beklenmektedir. Bu noktada yarışmacılardan toplumun kamusal tartışma ve fikir alışverişi süreçleri, sosyal, kültürel ve siyasi pratikleri içeren ve mekansal olmayan, ilişkisel bir kamusal alan için üretilen fikirlerin kentsel kamusal alanda tasarlanarak hayata geçirecekleri yaratıcı fikir ve tasarımlar beklenmektedir. Yarışmacılar istedikleri takdirde, fikir ve önerilerini kendi belirleyecekleri fiziki bir mekan veya hipotetik bir mekanda gösterebileceklerdir.
YARIŞMA KATILIM KOŞULLARI
Yarışmaya Katılım Koşulları
– Yarışma, üniversite öğrencilerine açıktır. Yarışmaya bireysel veya ekip olarak katılım sağlanabilir.
– Katılımcılar Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı herhangi bir üniversitede lisans veya lisansüstü öğrencisi olmalıdır.
– Farklı disiplinlerden yüksek öğrenim öğrencileri ile karma ekipler oluşturulması teşvik edilmektedir.
– Yarışmacıların akademik danışmanları olabilir.
– Yarışmaya katılacak kişilerin jüri üyeleri ve raportörler ile 1. derece yakınlığı bulunan kişiler katılamaz.
– Yarışmaya daha önce herhangi bir yarışma, organizasyon ve çalışmada yayımlannış/sergilenmiş çalışmalar katılamaz. Aksi bir durumun tespiti halinde proje yarışmadan çıkarılır.
– Yarışmaya katılan tüm öğrencilerin Öğrenci Belgesi İbraz etmeleri gereklidir.
Şartname Bedeli
Şartname bedeli olan 200,00 TL (İki Yüz Türk Lirası) İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı Vakıfbank Türkiş Şubesi (906) IBAN: TR 46 0001 5001 5800 7308 2156 00 no’lu hesabına 30 Eylül 2023 tarihine kadar yatırılarak dekontu isim, telefon, e-posta ve adres ile birlikte itskv.yarisma@gmail.com e-posta adresine gönderilecektir.
Dekontun açıklama kısmına “bağış” yazılması gerekmektedir.
JÜRİ VE RAPORTÖR
Jüri Üyeleri
Dr. Aktan Acar (TOBB-ETÜ)
Dr. Cansu Canaran (TEDÜ)
Doç.Dr. Olgu Çalışkan (ODTÜ)
Mehmet Nazım Özer (Gazi Üniversitesi)
Dr. Emrah Söylemez (İTŞKV)
Prof.Dr. Savaş Zafer Şahin (Jüri Başkanı, Hacı Bayram Veli Üniversitesi)
Prof.Dr. Mehmet Tunçer (Çankaya Üniversitesi)
Raportör
Emine Şeyda Satılmış (Şehir Plancısı)
ÖDÜLLER
Jüri, yarışmaya katılan projelerin değerlendirilmesi sonucunda, üç adet derece seçecektir. Ödüller, yarışma sonuçlandığı tarihten itibaren, Bienal bitiminden sonraki 1 ay içerisinde İTŞKV tarafından ekip temsilcisinin belirteceği IBAN numarasına ödenecektir.
1. Ödül 15.000 TL,
2. Ödül 10.000 TL,
3. Ödül 7.000 TL,
Ayrıca, jüri tarafından belirlenen projeler Bienal kapsamında belirlenen kamusal alanlarda sergilenecektir.
Temmuz 18 (Salı) 00:00 - Ekim 30 (Pazartesi) 00:00