Şantiye Ortamında Doğru İletişim Kurmak 1

Şantiye Ortamında Doğru İletişim Kurmak

329 İzlenme
0

Şantiye ortamları birçok iş ortamından, özellikle de ofis ortamından çok daha farklıdır. Şantiye çalışanlarının büyük bir çoğunluğu fiziksel olarak güç harcadıkları işlerle meşgul olurlar. Bir mimarın şantiyede kurmayı öğreneceği verimli iletişim, iş hayatındaki en önemli noktalardan bir tanesini aşması demektir. Saha mimarının işini iyi yapmasının yolu doğru iletişim kurmaktan geçer. Bu sebeple işçi ve ustalarla doğru iletişimi kurabilmek her saha mimarı için çok önemlidir.

Şantiye ortamı başka ortamlara pek benzemez. Kendine has kuralları ve zorlukları vardır. Şantiye yazın her yerden daha sıcak, kışın da en soğuk, yüksek sesli ve bol gürültülü çalışma alanları, tehlike arz eden iş makineleri ya da her an yanlış anlaşmalara olanak tanıyabilecek, herkesin zamanla yarıştığı son derece gergin bir ortam. Peki, böyle bir ortamda saha mimarı, ustalarla iletişim konusunda nasıl bir tutum izlemelidir? Sert ve otoriter mi? Kesinlikle hayır… Etrafta dolaşıp ona buna bağıran, en ufak bir hatada birisini suçlayıp sorgu sualsiz işçiyi kovan bir şantiye görevlisi sadece şantiyede zaman ve iş kaybına sebep olur. Oysa mimarın görevi işleri aksatmak değil, düzenli ve hızlı biçimde işleri yürütmek ve yapının projeye uygun olacak şekilde, sorunsuz bitmesini sağlamaktır.

Şantiye mimarının sahadaki ilk görevi işin tarifini yapmaktır. Ustalara verilecek işin en basit ve en anlaşılır şekilde izah edilmesi gerekir. Çünkü şantiyede çalışan ustalar mimarlık eğitimi almış bireylerin teknik ve sofistike cümlelerini anlamayabilir. Ustaların sorduğu tüm sorulara sabırla ve saygıyla yanıt vermek şarttır. Ayrıca ustanın işin tarifini doğru anladığından emin olmak için bir süre kendisini sessizce izlemek de gerekir. Ancak bunu yaparken kontrol ediyor veya kendisine güvenmiyor gibi bir izlenim vermemek önemlidir. Çünkü yapılacak en ufak hata, sonradan çok daha büyük anlaşmazlık ve problemlere yol açabilir.

Ustalarla iletişim kurmak konusunda en önemli detaylardan birisi, ustaların onurunu kırmadan, arkadaşça iletişim kurmaktır. Eğer şantiyede saygı görmek istiyorsanız, sert veya kırıcı değil sadece bilgili olmanız gerekmektedir. Çünkü şantiyede deneyim ve bilgi her şeydir ve tüm kapıları açar. Otuz yıldır şantiyede ustalık yapan birisi, mimar dahi olsa karşısındaki insanın bilgisiz olduğunu görürse kesinlikle ona saygı duymaz. Bunun sonuçları ise ustaya değil, en çok mimara zarar verir. Çünkü şantiyede mimar ile ustalar arasındaki iletişim yavaş yavaş kopmaya başlar ve iletişim kuramayan bir mimar artık sahada işini yapamaz hale gelir. Orada bulunarak projeye bir katkı sağlaması artık mümkün olmaz.

Şantiye ortamında öncelikle usta ve mimar arasındaki sevgi ve saygıyı korumak, ast üst ilişkisini bozmadan ve saygı çerçevesinde bir yol arkadaşlığı kurmak çok önemlidir. Ne de olsa, usta ve mimar aynı ekipte yer almaktadır ve aynı amaç için zor şartlara karşı birlikte savaşmaktadırlar. Şantiyede çalışan bir mimar projesine hakim olmalı ve ustalara yol göstermeyi bilmek zorundadır. Bu da mimarlık eğitiminin okul diplomasını almakla bitmediği ve ömür boyu sürdüğü anlamına gelir. Şantiye özellikle yeni mezun mimarlar için ikinci bir okul gibidir. Hem teknik konularda hem de hayata dair pek çok şeyin öğrenildiği ve kişinin karakterinin oluşmasına çok büyük katkıda bulunan öğretici bir dünyadır. Saha veya proje alanında çalışan her mimarın, bir miktar şantiye tozu yutması bu sebeple son derece gereklidir.

Ustalarla iletişim şantiyede işlerin doğru ve hızlı yürümesi adına en önemli noktadır. Unutulmamalıdır ki ustalar, bir inşaatta işin en büyük yükünü omuzladıkları için saygıyı hak ederler. Elbette işlerin doğru ve hızlı yürümesi için projeleri en detaylı şekilde ustalara anlatmalı ve anlayıp anlamadıklarını sormalı, eğer bir soruları varsa mutlaka bunu rahatça sormaları gerektiğini net bir dille ifade etmelisiniz. Çünkü mimari projenin uygulaması tamamlanana kadar şantiye çalışanlarının performansından ve ustaların işlerini layıkıyla yapmasından sorumlu olan kişiler, saha mimarlarıdır.

Yorum Ekleyin

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X