Şantiye Mimarının Sahip Olması Gereken Özellikler 1

Şantiye Mimarının Sahip Olması Gereken Özellikler

342 İzlenme

İnsan hayatı için gerekli olan yapı ve yaşam alanlarını mimarlar tasarlar ve projelendirir. Ancak mimarların görevi bununla sınırlı değildir. Mimari projelerin aslına uygun olarak uygulandığını kontrol etmek, saha mimarı olarak da anılan şantiye mimarlarının görevidir. Uygulama aşamaları projeye uygun biçimde ilerlemezse, saha mimarı şantiye işleyişine müdahale etmeye yetkilidir.

İnsanlık tarihi göz önüne alındığında, en ilkel toplumlarda bile barınma ihtiyacının varlığı inkar edilemez bir gerçektir. Bu bağlamda mimarlığın da aslında insanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olduğu söylenebilir. Mimarların projeleri sırasında baz alması gereken temel unsurlar yapının kalıcı, kullanışlı, estetik ve özgün olmasıdır. Mimarlar önce inşa edilecek yapıyı planlar ve tasarlar. Bunun ardından uygulamaya geçildiğinde, doğrudan üretim ve inşaat alanlarında da işin başında olması gereken kontrol birimleridir. Bu sebeple mimarların görev alanlarına göre ofis ve şantiye mimarları olarak ikiye ayrıldığını söyleyebiliriz.

Şantiye Mimarının Görevi

Proje üzerinde oluşturulan bir mimari tasarımın gerçeğe dönüşürken sağlıklı ve eksiksiz biçimde uygulanması şantiye mimarının sorumluluğundadır. İnşaat sırasında yapının projeye uygunluğunun denetlenebilmesi için tecrübeli saha mimarlarına ihtiyaç duyulur. Bilgi ve tecrübe saha mimarlarının en güçlü donanımıdır. Saha da çözüm üretebilmek için, şantiye mimarlarının engin detay bilgisine, faklı malzemeri tanımalarına ve ekip işlerindeki yatkınlıklarına güvenilir.

Şantiye Mimarının Özellikleri

Bir şantiye mimarında aranan en önemli özellikler arasında sorumluluk sahibi olabilmesi, hızlı ve etkin çözümler üretebilmesi gelir. Mimar bir projenin uygulama işlemini kendi kontrolü altında tutabilmelidir. Özellikle şantiye şefleri ve ustalar ile iyi iletişim kurabilmeli ve inşaat esnasında meydana gelen her olaydan haberdar olmalıdır. Bu sayede doğabilecek aksaklıklara zamanında müdahale edebilir ve zararlar çok geç olmadan engellenebilir. Saha mimarlarının uygulanan projeye çok hakim olması gerekir. Zira mühendislerden işçisine, herkes aklına takılan tüm soruları proje sahibi olan mimari grupa yöneltecektir. Şantiye görevini üstlenen bir mimar bütün bu soruların cevabına hakim olmalı, proje üzerinde belirtilmiş olan detay çözümlerini tarif edebilmeli ve uygulama ekipleri ile iyi iletişim kurabilmelidir.

Şantiye mimarlarının yüksek iş disiplinine sahip olmaları ve ulaşılabilir olmaları da bu aşama da son derece önemlidir. Uygulama ekipleri ile en çok zaman geçirmesi gereken kişiler de yine saha mimarlarıdır. Bütün iş kalemlerinin eksiksiz ve gecikmesiz biçimde tamamlanmasından onlar sorumludur. Bu sebeple şantiye ortamında bir sıkıntı olduğu zaman işçilere sert davranarak konuyu çözüme ulaştırmak pek mümkün değildir. Önce sorunun kaynağını anlamak üzere çalışanları dinlemek gerekir. Ardından çözüm odaklı bir tutum sergileyerek, problemin çözümüne odaklanmak her zaman en doğrusudur. Bu noktada tecrübe devreye girer. Mimar şantiye de çalışan işçilere yol gösterebilmeli ve takıldıkları noktalarda onların önünü açabilecek kadar deneyimli ve bilgili olmak zorundadır. Çünkü işçilerin uyum içinde, hata yapmadan ve yüksek motivasyonla çalışmalarını sağlamak da şantiye mimarlarının görevleri arasındadır.

Saha mimarlarının ofis mimarlarına göre çalışma tempoları daha yoğun ve çalışma saatleri daha düzensizdir. Bu nedenle esnek çalışma saatlerine ve yüksek tempoya ayak uydurmaları beklenir. Aktif, dinamik ve ekip çalışmasına uygun kişiler şantiye mimarlığı için aranan kişilerdir. Bir şantiye mimarının bu özveri ile çalışabilmesi için kuşkusuz mesleğini çok severek yapıyor olması gerekir.

Şantiye mimarları yeri geldiğinde projede yapılması gereken revizyonlar var ise müdahale edebilecek sorumlukta olmalıdır. Bunun yanı sıra projenin aslına uygun olarak hayata geçirilmesini sağlayacak, en yetkin kişi de yine şantiye mimarlarıdır. İnşaat sırasında ve özellikle maliyeti düşürmek üzere yapılmaya çalışılan değişikliklerin engellenmesi, bütün üretim ve imalatların plana uygun biçimde yapılmasını sağlamak şantiye mimarının baş sorumlulukları arasındandır.

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X