Çatı Yalıtımı Yaparken Dikkat Edilecekler 1

Çatı Yalıtımı Yaparken Dikkat Edilecekler

143 İzlenme
0

Kış mevsimi geldi çattı ve doğalgazlı ısıtma sistemleri, sobalar da yanmaya başladı. Kış mevsiminde iç mekanlarda ihtiyaç duyulan ısı ve konforu sağlamak, yüksek faturaların gelmemesi ve yapıların ömrünü uzatmak amacıyla çatı yalıtımı konusuna dikkat etmek oldukça önemli.

Bir yapının çatısı söz konusu olduğunda, yalıtımı iki ana başlıkta incelemek gerekir. Çatıda ısı yalıtımı ve su yalıtımı. Özellikle yağışlı ve soğuk kış aylarında yapılarının çatı yalıtımını yenilemeyi veya onarmayı düşünenler için bu yazımızda malzeme ve işçilikler hakkında yol gösterici genel bilgilere yer vermeye çalışacağız.

Çatılarda su yalıtımını sağlamak için özellikle suyun ilk temas edeceği çatının en üst katmanındaki kiremitlerin dizilimi çok önemlidir. Çatlak, defolu ya da boyut olarak diğerlerinden farklı, kalitesiz kiremitler yalıtımda büyük problem çıkmasına sebep olabilir. Aynı şekilde uzun süredir temizlenmemiş, kuş ve martıların getirdiği artıklardan dolayı tıkanmış yağmur suyu tahliye borularının temiz tutulması gerekir. Pimaş borularının ek yerlerinden su kaçırıp kaçırmadığı kontrol edilmelidir. Son olarak baca kenarlarındaki su yalıtım membranlarının kontrolü yapılmalıdır. Zira baca kenarları çatı yalıtımının en zayıf noktalarından birisidir. Zamanla köşelerde çatlamalar olabildiğinden yalıtımın zedelenmesi durumunda bu kısımların yama ile çözülmesi gerekmektedir. Özetle var olan bir çatı yalıtımının sorunlu olup olmadığını anlamak için ilk olarak üst yapıyı oluşturan kiremit, su tahliye boruları ve baca kenarları kontrol edilmelidir.

Yalıtım işlemini yapacak ustanın deneyimli ve bilgili olmasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca yapacağı işçiliğe ve kullanacağı malzemeye en az 5 sene garanti verebiliyor olması mühimdir. Çatıda çalışmak aynı zamanda tehlikeli bir iştir. İşini özen ve ciddiyetle yapan çatı ustaları genelde kendi güvenlik ekipmanlarını yanlarında getirir ve sigortalı işçiler çalıştırırlar.

Kullanılacak malzemelerin seçimi, yapılacak işe göre değişir. Ancak uzun seneler dayanabilen, kaliteli malzemeleri kullanmak kadar ustanın işçiliği de büyük önem taşır. Eğer işçilik özenli olmazsa yalıtım da kaçaklar olur ve kullanılan malzemenin kalitesinin de bu noktada pek bir önemi kalmaz. Bu sebepten ötürü sadece fiyatı uygun diye işçiliğine güvenmediğiniz bir ustaya bu işi yaptırmak pek doğru bir karar değildir. Çatı işlerinde en önemli konu, işçiliktir.

Çatıda kullanılan ısı yalıtımı kaplamaları sadece iç mekanların ısı konforunu sağlamak için yapılmaz. Yalıtım aynı zamanda binanın tavan ve duvarlarını da dış etkenlerden korur. Yalıtımsız yapılarda, iç ve dış alanlarda oluşan ısı farkından dolayı duvar ve tavanlarda çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar zamanla derinleşerek tüm yüzeylere yayılır. Beton arme binalarda betonun mukavemetini bozan ve küflenmeye neden olan istenmeyen bir durum ortaya çıkar. Bu sebeple binaların erken yaşlanmasını engellemek için de yalıtım şarttır.

Yalıtım işlemlerine başlamadan evvel, çatının strüktürel yapısını ve bölgenin iklim koşullarını detaylıca incelemek gerekir. Böylece yapılacak yalıtımın uygulama biçimine karar verilebilir. Ardından seçilen yalıtım sistemine ve bütçeye en uygun olan malzemelerin seçimi yapılmalıdır. Özellikle Avrupa Birliği standartlarına uygun malzemelerin tercih edilmesi, uzun ömürlü bir netice elde etmek adına önemlidir. Markası ve modeli piyasada pek bilinmeyen ve onaylı olmayan malzemelerin kullanılması ise çatı yalıtımını baştan yaptırmanıza bile neden olabilir.

Yorum Ekleyin

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X