Ofis Tasarımı Yaparken Dikkat Edilecekler 1

Ofis Tasarımı Yaparken Dikkat Edilecekler

246 İzlenme
0

Çalışma alanları en çok vakit geçirdiğimiz yerlerden birisidir. Ofis alanlarında sadece çalışıldığını düşünmek yanlış olur. Bazen yemek yenir, birşeyler içilerek sohbet edilir veya ara sıra yanlız kalarak dinlenilebilecek sessiz alanlara bile ihtiyaç duyulur. Bu sebeple ön planda çalışma aktivitesi bulunsa da, diğer ihtiyaç duyulan faaliyetler de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Ofis tasarımı çok yönlü bir bakış açısı, detaylı bir düzenlenme ve işlevselliğin prestij ile beraber ön planda tutulduğu bir planlama gerektirir.

Ofis Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

Tasarım aşamasına geçmeden önce ofisin faaliyetlerini ve iş yapma biçimini iyice anlamak gerekir. Mimar, ofis içinde yapılacak faaliyetleri kolaylaştıran akıllı çözümler sunmalıdır. Bu yüzden öncelikle ofiste çalışacak kişiler ve yetkililer ile birebir görüşüp, işlerin nasıl yürütüldüğünü anlamak zorundadır. Çalışma alanlarının olmazsa olmazı düzendir. Düzenin olmadığı bir alanda çalışmak vakit kaybı ve karışıklıklara yol açar. Birlikte iş yapacak olan kişileri ve ekip arkadaşlarını yakın olacak biçimde konumlandırmak gerekir. Küçük bir ofis içerisinde ofis standartlarına uygun masa ve sandalyeler, ziyarete gelen müşterilerin rahat edebileceği dinlenme koltukları, sunumların aktarılabileceği ekranlar, mini buzdolabı ve sebil gibi detaylar mutlaka baştan ön görülmelidir. İkram ve temizlik işleri ile ilgilenen servis personelinin gün içerisinde göze batmadan iş görebileceği bir düzenek oluşturulmalıdır.

İşlevselliğin yanı sıra, bir ofisin ziyaretçiler üzerinde bıraktığı etki de çok önemlidir. Zira ticari amaçla kullanılan bir mekan olan ofisler, firma prestiji açısından önemli bir rol oynarlar. Yıkık dökük, özensiz, modası geçmiş, eski eşyalardan oluşan veya düzensiz karman çorman bir ofis, ziyaretçilere ticari anlamda pek güven vermez. Ofis dekorasyonu ve tasarımın ana hatlarını oluşturan konsepti bu sebeple oldukça önemlidir. İç mimarların ofis tasarımında zamanla keşfederek benimsediği ve gerektiğinde kullandığı bazı yöntemler vardır. Bunların başında ışık düzenlemeleri, renk ve doku uyumu, duvar ve zemin ilişkisi veya küme şeklinde çalışma köşeleri oluşturmak gibi çözümleri sayabiliriz. Mimarın amacı her zaman rahat ve konforlu çalışma alanları yaratırken, prestiji de ön planda tutabilmektir.

Ofis Düzenlemede Önemli Ayrıntılar Nelerdir?

Çalışan personel sayısı ve toplam alan metrekaresi göz önünde bulundurularak çalışma verimini arttıracak ve konfor sunacak öneriler her zaman başarılı neticeler verir. Ses ve mekanların akustiğini öngörmek büyük önem taşır. Örneğin konstantrasyon ve sessizlik gerektiren işlerde çalışan kişileri, bütün gününü telefonda geçiren satış elemanları ile aynı bölümde konumlandırmamak gerekir. Çalışma alanlarını iş faliyetlerine göre bölümlere ayırmak en iyi başlangıç noktası olarak kabul görmüştür. Her alana ihtiyaç duyulan ışık miktarı verilmeli, akustik düzenleme ve mekan içi dolaşımlar optimum seviyede çözülmüş olmalıdır.

Çalışan sayısının az ya da çok olması farketmeksizin, kişilerin gerektiğinde nefes alabilecekleri, yanlız kalabilecekleri sessiz ve sakin ortamlara ihtiyaç duyulur. Yazıcı, bilgisayar, telefon santrali, kamera ve güvenlik sistemleri, kasa gibi ofis makinesi ve büyük ebatlı ofis mobilyalarının yerlerini yine kullanım mantığına ters düşmeyecek biçimde düşünmek gerekir. Toplantı odalarının günümüz teknolojilerini karşılayacak donanıma sahip ve firma prestijini yansıtacak tasarım kalitesinde olması beklenir. Ses ve ısı yalıtımının yanında iyi bir havalandırma sistemi mekan içinde mutlaka çözülmüş olmalıdır. Detay gibi gözüken bütün bu ögelerin dikkate alındığı ve özenle çözüldüğü tasarımlar, en başarılı olanlar arasında gösterilmektedir.

Yorum Ekleyin

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X