Mimarlık ve Sinema Filmleri 1

Mimarlık ve Sinema Filmleri

366 İzlenme

Mimarlık sinemada bolca işlenen konulardan bir tanesidir. Hatta  1927 yılında çekilen ve sinema tarihinin kültleri arasında hala yerini koruyan Metropolis, en eski ve güzel örneklerden bir tanesidir. Mimarlık yaratma sürecinin tamamını kapsayan bir meslek kolu olunca, yönetmenler de mimarlıkla ilgili filmler çekmekten elbette geri durmamıştır ve durmayacaktır.

Elbette mimarlık öğrencileri ya da mimarlık okumak isteyenler de sinema sektörünün büyüleyici etkisine kapılmakta, hatta çoğu zaman mimarlıkla ilgisi olmayanlar da bu etkiye kendini kaptırmaktadır. Çünkü filmler, meslek kollarından ayrı, sanat olarak değerlendirilir ve izlenir.

Şimdi de sizlere mimarlıkla ilgili filmler arasından en iyi sayılabilecek beş filmi listeleyeceğiz.

  1. Metropolis

Oldukça eski, izlediğiniz zaman grafikler nedeniyle sıkılabileceğiniz ama hem distopya filmleri hem de mimarlıkla ilgili filmler arasında en eski, en önemli olanlardan birisidir. Filmin bir diğer özelliği de sessiz olmasıdır. Kapitalist bir düzende işverenler ve işçiler arasında yaşanan krizi anlatan film, hala izleycileri etkisi altına almaktadır.

IMDB puanı: 8.3

  1. My Architect

Bir belgesel film olan ve Türkçe adı “Mimar Babam: Bir Oğlun Yolculuğu” olarak geçen film, ünlü mimar Louis Kahn’ın hem mimarlık yaşamını hem de oğluyla olan duygusal ilişkisini ele alıyor. My Architect, kesinlikle izlemeye değer.

IMDB puanı: 7.4

  1. The Lake House

Ülkemizde vizyona “Göl Evi” ismiyle giren The Lake House, dünyaca ünlü yıldızlar Keanu Reeves ve Sandra Bullock’un oynadığı film, romantizm tadında. Reeves, filmde, bir mimarı canlandırıyor ve mimarlığa farklı bir bakış açısı sunuyor.

IMDB puanı: 6.8

  1. Citizen Architect: Samuel Mockbee and the Spirit of the Rural Studio

2010 yılında gösterime giren bağımsız film, mimarlık öğrencilerinin yalnızca binaları değil, aynı zamanda toplulukları da inşa edebileceğine dair başlattığı mücadeledeki yoksulluğu ve bu yoksulluğu nasıl aştıklarını konu alıyor. Daya iyi bir dünyanın mümkün olduğunu anlatan film, oldukça umut verici.

IMDB puanı: 8.1

  1. Inception

Dünyanın en iyi filmleri sıralamasında daima ilk onda yerini bulan Inception, şüphesiz ki Christopher Nolan’ın en başarılı filmleri arasında. Tam anlamıyla mimarlıkla ilgili filmler arasında sayılmayabilir ama mimarlık içerdiği kesin. Filmde, rüya tasarlayan bir mimar görüyoruz ve görevi oldukça ilgi çekici. Eğer izlemediyseniz, kesinlikle izlemelisiniz.

IMDB puanı: 8.8

Mimarlık ile ilgili filmler denildiğinde akla ilk gelen beş filmi sizler için derledik. Önerileriniz varsa, yorumlarda belirtebilirsiniz.

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X