Konut Tasarımı Yaparken Dikkat Edilecekler 1

Konut Tasarımı Yaparken Dikkat Edilecekler

209 İzlenme

Konutların temel işlevi insanların barınma ihtiyacını karşılamaktır. Ancak yaşam şartlarının değişmesi ile birlikte konut tasarımında dikkate alınacak konular da gün geçtikçe farklılık göstermekte ve artmaktadır. İnsanların sürekli olarak değişen ihtiyaçları konut tasarımı sırasında planlanması gerekli faktörleri de yeniden şekillendirmektedir.

  • Şahsi beklentiler;

Konut tasarımı aşamasından evvel yapılacak projenin muhattabı ile görüşmek ve projeden beklentilerini öğrenmek gerekir. Yapıyı kullanacak olan kişilerin yaşam tarzı ve istekleri dikkate alınacak şekilde bir çalışma yapılmalıdır. Zira proje tamamlandıktan sonra mimarlar alandan ayrılır ve artık yapı ile ilişkide olacak olanlar sadece bu kişilerdir. Onların rahat edeceği bir düzenleme yapmak mimarın görevleri arasındadır. Genel olarak herkese hitap eden standart ihtiyaçların dışında, kişiye özel istek ve beklentiler işin en başında görüşülmeli ve netleştirilmelidir.

  • İklim verileri;

Konutların mimarisinde yapının inşa edildiği yerin coğrafi koşulları ve iklimi son derece önemlidir. Örneğin yoğun kar yağışı olan bölgelerde bulunan yapıların çatısında doğru açıda eğim verilmeli veya iklimi yağışlı ve nemli olan bölgelerin yalıtımı daha özellikli malzemeler kullanarak yapılmalıdır. Sıcak ve bol güneş alan yapılarda gölgelik kullanımı ve iyi bir havalandırma düzeneği düşünmek gerekir. İklim şartları göz önünde bulundurulmadan yapılan konutlarda yaşayan kişiler karşılaştıkları sorunlara sonradan çözüm aramak zorunda kalırlar. Bu durum, hem mimarın yaptığı tasarımın bütünlüğünü bozar, hem de çok daha zahmetli ve maliyetli bir revizyon sürecine girilmiş olunur. Yapılanı bozup tekrar yapmaktansa, iklimsel koşulların düşünüldüğü bir proje üzerinde çalışmak en doğrusudur.

  • İşin bütçesi;

Konut tasarımı aşamasında her zaman tuhaf bir ikilem yaşanır. Mimar, yapacağı tasarımın limitlerini çizebilmek amacıyla bütçe hakkında bilgi edinmeye ihtiyaç duyar. Diğer taraftan, işveren de fazladan bir harcama yapmamak ve işi en uygun fiyata bağlamak adına elindeki bütçeyi gizli tutmaya çalışır. Mimar ile işveren arasında bir miktar güven ilişkisi sağlanmalı ve yaklaşık bir bütçe aralığı dahilinde hareket etmek gerekir. Sözkonusu bir yapı veya iç mekan düzenlemesi de olsa, bütçe dahilinde kalacak bir tasarım yapılması şarttır. Aksi taktirde projenin uygulanabilirliği olmaz ve boşu boşuna zaman kaybedilmiş olur. Tasarım ve projelendirme işini üstlenen mimarlar tasarımlarında kullandıkları malzeme ve ürünlerin fiyatlarını da göze alarak çalışmak durumundadır. Aynı şekilde, ürünlerin uygulama teknikleri zorlaştıkça daha çok işçilik bedeli ödeneceğini de düşünmeli, nakliyesinden taşımasına her türlü detayı düşünerek her zaman bütçe dahilinde kalmaya özen göstermelidirler.

  • Ulaşılabilir malzemeler;

Konutun tasarımı ve uygulanması için toplam bir iş süresi tanımlanır. Tasarım aşamasında seçilen malzemelerin stok durumu, tedarik süreçleri, miktarı gibi bilgiler mutlaka önceden kontrol edilmelidir. Tedariği zor, taşıması masraflı veya stoklarda bulunmadığı için uzun süreler beklemek gerekilen ürünleri seçmektense kolay erişilir ve nakliyesi sorunsuz ürünler seçmek zamandan ve bütçeden tasarruf etmemizi sağlar. Böylece hem hesaplanan bütçenin üzerine çıkılmaz, hem de öngörülen süre içerisinde mimari yapının proje ve uygulama işleri tamamlanır.

  • Yasal düzenlemeler;

Konut tasarımında ve özellikle yapı inşaatı gibi konularda belediyenin belirlediği kurallara ve imar yasalarına uymak gerekir. Yasal düzenlemeler yangın merdiveni, asansör zorunluluğu, acil çıkışı, kat izni, otopark mecburiyeti, müsade edilen toplam inşaat alanı gibi konuların genel çerçevesini çizer. Mimarların hazırladıkları projelerin niteliği bu kanunlar ile uyumlu olmak zorundadır. Aksi halde yapılan projeler belediyeden onay alamaz. Yapı denetim firmaları da proje ve inşaatların yapım aşamalarını sürekli olarak takip etmektedir. Yasal zorunluluklara uyulmayan projeler derhal durdurulmaktadır.

  • Teknoloji kullanımı;

Konut tasarımında konfor en ön planda tutulur. Her insan evinde rahat etmek ve daha az yorulmak ister. Bu noktada gelişen teknolojiler mimarlara çok çeşitli imkanlar ve alternatifli teknoloji çözümleri sunmaktadır. Günümüzde ev otomasyonu, merkezi süpürge altyapısı, otomatik aydınlatmalar, gelişmiş güvenlik sistemleri, en ileri aşamada olan ses ve görüntü sistemleri veya tek kumanda ile kontrol edilebilen kapı, pencere ve kepenkler gibi pek çok alternatifli çözüm kullanılmaktadır. Bütçesi uygun olan mal sahipleri için gerekli önerilerde bulunmak, yine mimarların görev tanımları arasındadır.

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X