İç Mekan Tasarımı ve Doğru Renk Seçimi 1

İç Mekan Tasarımı ve Doğru Renk Seçimi

218 İzlenme

Renk ve ışık ilişkisinin insan enerjisi üzerinde etkisi olduğu bilinir. Görsel konforun sağlanabilmesi için iç mekan tasarımı esnasında renk seçimi yapılırken dikkatli davranmak gerekir. Sıcak, motivasyonu artırıcı, çalışma isteği veren ve huzurlu ortamlar için odaya giren ışığın etkileri göz önünde tutularak dekorasyon rengi belirlenmelidir. Estetik bir kaygıyla kullanılan renkler, toplumsal değerlerin bir yansıması olarak da kendini gösterir.

Odaya Uygun Renk Seçiminin Yapılmasının Önemi

İç mekan tasarımı yaparken kullanım amacının da göz önünde tutulması önemlidir. Oturma odası gibi hem dinlenme hem de televizyon izleme eylemlerinin bir arada yapıldığı mekanların gözü dinlendirecek, stres atmaya katkı sağlayacak, huzur verecek ve sıcak bir etki yaratacak renklerle dekore edilmesi tavsiye edilir. Bu tercihlerin bölgesel ve direkt yansıma yapmayan aydınlatma sistemleriyle desteklenmesi son derece önemlidir. Açık mavi, doğal renkler ve beyaz mekanın daha samimi bir hava kazanması için tercih edilebilir.

Yatak odası gibi uyku, dinlenme ve kitap okuma eylemlerinin hayata geçirildiği mekanda; sakinleştirme etkisiyle bilinen mavi tonları, açık yeşil ve lila kullanılabilir. Çalışma ve toplantı odalarında gücün temsil edilmesi istenir. Siyah ve kahverenginin tercih edileceği alanlarda mor ve tonları ile tezat renkler bir arada kullanılabilir. Ayarlanabilir masa lambaları bu odalar için uygundur.

Mutfak ve depolama gibi alanlarda doğayı çağrıştırırken aynı zamanda da huzur veren canlı ve sıcak renk seçimi yapılmalıdır. Sarı, turuncu, mor ve yeşil tonları tercih edilebilir. Geniş açılı aydınlatma seçenekleriyle birlikte bu mekanlarda güven duygusu ön plana çıkar. Çocuk odalarında enerji veren ve canlılık duygusunun hakim olduğu turuncu, sarı, kırmızı ve yeşil tonları renkli ve dekorasyonla uyumlu aydınlatma sistemleriyle birlikte kullanılabilir.

Renklerin Mekana Yansıması

-Kırmızı; hareket ve canlılığın temsilcisidir. Kırmızının koyu tonları iç karartıcı bir hava yarattığı için duvarlar gibi geniş alanlarda kullanılması tavsiye edilmez.

-Turuncu; sıcak ve heyecan verici bir renk seçimi olarak görülmelidir. Çalışma ofisi, çocuk odası ve mutfakta rahatlıkla tercih edilebilir.

-Sarı; aşıladığı umutla dinlenme amaçlı olarak kullanılan mekanlar için önerilir.

-Yeşil; umudun rengidir. Yatıştırır ve aynı zamanda huzur verir. Hastane odalarında kullanımı tedaviye olumlu etki eder.

-Mavi; sakinleşme ve dinlenme amaçlı olarak tasarlanan mekanlarda kullanılabilir. Hareket ve aktif bir çalışma hayatının olduğu alanlar için uygun değildir.

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X