Boya çeşitleri ve özelliklerini iyi tanırsak yapılacak uygulamaya en uygun olan malzemeyi seçmek de daha kolay olacaktır. İç cephe boyaları iki ana gruptan oluşur: Su bazlı (akrilik) veya sentetik bazlı (plastik) boyalar. Malzeme seçimi boyanacak yüzeyin özelliğine göre yapılmalıdır. Örneğin duvar boyası olarak kullanacağımız su bazlı bir boya ile kalorifer peteklerini de boyarsak, çok kısa bir süre içinde ısıya maruz kalan petek üzerindeki boyanın çatlayıp soyularak döküldüğünü görürüz. Peteklerden gelen ısı su bazlı boyanın içindeki suyu buharlaştıracağı için, boyanın mukavemetini yok eder. Kalorifer petekleri mutlaka plastik boya kullanılarak boyanmalıdır.
Plastik boya yapışkanlığı kuvvetli ve yoğun bir boya çeşididir. Ancak zannedilenin aksine bu malzeme ile ahşap kapıları boyatmak yanlıştır. Plastik boya menteşe ve kilitlerin yapışmasına sebep olur. Ayrıca fırça ile vurulduğunda mutlaka yüzeyde fırça izleri kalır veya kopan fırça kıllarının boyanan yüzeye yapışması çirkin bir görüntü verir. Eskiyen kapıların görüntüsünü yenilemek için ahşap yüzeyler için özel üretilen su bazlı boyalar tercih edilmelidir. Bu malzemeyi 1/10 oranında sulandırarak ve rulo yardımıyla uyguladığınızda lakeye benzer pürüzsüz bir yüzey görüntüsü elde edilir. Hem fırça izi göstermez hemde su bazlı olduğundan ahşabın nefes almasına olanak tanır.
Uygulama yapmak istediğiniz alanların boya maliyetinin ne kadar tutacağını öğrenmek için mimarlık robotunun boya hesaplama makinesini kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu uygulama şantiyeye tedarik etmeniz gereken astar, duvar ve tavan boyası miktarlarını en detaylı şekilde hesaplarken, 2023 senesinin güncel malzeme ve işçilik fiyat ortalamaları üzerinden boya maliyetlerinizi de anında hesaplar. Farklı boya çeşitleri ve uygulama teknikleri hakkında detaylı bilgi edinebilir, güncel fiyatlandırmalar hakkında kolayca fikir sahibi olabilirsiniz.
Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmalısınız.