Alçıpanın uygulaması son derece hızlı olduğundan bölme duvar, giydirme duvar veya asma tavan imalatlarında yaygın şekilde kullanılan bir kaplama malzemesidir. Alçı plakalarının farklı özellikte olanları vardır. Standart plakaların sadece kaplama özelliği varken yeşil alçıpan plakalar suya ve neme karşı son derece dayanıklıdır. Kırmızı alçıpan plakalar ise ısı ve yangına dirençli olduğundan elektrik ve mekanik odalarda daha yoğun kullanılırlar.
Plakanın özelliği kadar taşıyıcı karkasın türü de uygulamanın fiyatını etkiler. Standart alçıduvar imalatlarında galvanizli alçıpan profili kullanılır. Bu profilin taşıyıcı özelliği yoktur. Bir diğer deyişle kendi üzerine vidalanan alçıpan plakası dışında başka birşeyin ağırlığını taşıyamaz. Örneğin alçıpan kaplı bir duvarın üzerine televizyon veya raf gibi ağırlığı olan bir nesne monte edileceği zamanlarda, duvarın taşıyıcı karkasını mutlaka kutu profilden imal etmek gerekir ve nesnelerin monte edileceği vidaları da bu demir profillerin üzerine gelecek şekilde ayarlamak şarttır. Böylece ağırlığın yükünü demirlere taşıtmış oluruz.
Taşıyıcı karkasın niteliğinden bağımsız olarak, üzerine tek veya çift kat alçıpan vidalanabilir. Çift kat alçıpan yapılmış duvarlarda, tavanla birleşim noktalarının daha pürüzsüz çıktığını gözlemleriz. Ayrıca uygulaması biten çift kat alçıpan plakalı bir duvar çok daha sağlam olacağından uzun ömürlüdür. Yan yana vidalanan bütün alçı panellerinin köşelerinin pah verecek şekilde maket bıçağı ile kesilmesi gerekir. Veya hazır pahlı olarak üretilen plakalardan da satın alınabilir. Plakanın kenarlarının pahlı olması birleşim yerlerine uygulanacak olan fileli sıva işleminin daha sağlam kavramasını ve iki ayrı plakanın bütünleşmesini sağladığından önemlidir. Kenarlar pahlı olmadığı taktirde iki alçıpan plakanın birleşim yerlerinde zamanla çatlamalar ve boya dökülmeleri meydana gelir.
Tavan veya duvarların taşıyıcı iskeletinin iç kısımlarına taşyünü doldurulduğunda yapı elemanına ısı ve ses yalıtımı özelliği katmış oluruz. Taşyünü aynı zamanda yanmaz özelliğe de sahiptir. Duvar içlerinin boş veya taşyünü dolgulu olacağı da fiyatlandırmayı etkileyen bir diğer unsurdur. Alçıpan uygulamalarında metraj arttıkça metrekare başına malzeme dahil uygulama birim fiyatında ciddi düşmeler olur. Ancak ufak metrajlı işlerde metrekare başına birim fiyat yerine işin geneline göre malzeme hesabı yapılır ve işçilikler yevmiye olarak hesaplanarak götürü bir fiyat verilmesi daha yaygındır.
Bölme duvar, ışıklık, giydirme duvar veya asma tavan imalatlarının güncel malzeme ve işçilik fiyatlarını öğrenmek için mimarlık robotunun alçıpan hesap makinesini kullanabilir, bütün maliyetlerinizi kendiniz rahatlıkla hesaplayabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmak son derece basit ve herkes için ücretsizdir. Harcamalarınızı öngörmeye yarar. Aynı zamanda malzeme çeşitleri hakkında detaylı bilgi verir ve farklı uygulama tekniklerini tanıtır.
Diğer yapı işlerinizin maliyetlerini de hesaplamak isterseniz, mimarlık robotunun yapı işleri maliyet hesabı uygulamasını kullanabilirsiniz. Güzel bir gün ve iyi çalışmalar dileriz.
Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmalısınız.