kasım, 2023
- Event Name
pts
sal
çar
per
cum
cts
paz
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Açıklama
Küratörlüğünü Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun, tasarımını PATTU'nun yaptığı Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 sergisi, 11 Ocak - 26 Aralık tarihleri arasında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ziyaret edilebilir.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Küratörlüğünü Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun, tasarımını PATTU’nun yaptığı Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 sergisi, 11 Ocak – 26 Aralık tarihleri arasında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ziyaret edilebilir.
Tanıtım metninden:
Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’ndaki yenilgisini takiben, galip İtilaf devletleri İstanbul’u işgal etti. Neredeyse beş yıl süren Britanya, Fransız ve İtalyan askeri idaresi boyunca, İstanbul’un geleceği kesin olmaktan çok uzaktı. Ne Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşını bitiren ateşkes, ne de ateşkesi takip eden antlaşmalar, toplulukları sayısınca hak iddia edilen İstanbul’un egemenliğini garanti altına alabilirdi. Kimin kentte kalacağı ve kenti kimin yöneteceği söylenti ve spekülasyon konularıydı ve bunlar İtilaf devletleri başkanlarının, birbirini izleyen Osmanlı kabinelerinin ve Ankara Hükümeti’nin çelişen beyanlarıyla daha da şiddetleniyordu.
İstanbul yalnız siyasal açıdan değil, toplumsal ve kültürel açılardan da sürekli bir hareketlilik halindeydi. Şehrin sakinleri, şiddeti ve işgali protesto eden kitlesel eylemlere; daha iyi ücret ve koşullara erişmek umuduyla yapılan ve tramvay, vapur ve havagazı hizmetlerini felç eden grevlere; savaş suçu işlemekle, yahut da İtilaf devletlerine veya padişaha karşı gelmekle suçlanan subay ve görevlilerin evine yapılan seher vakti baskınlarına; kahvehane müdavimlerinin silah ve yasak neşriyat nedeniyle aranma ve tutuklanmasına; İtilaf devletlerinin askerleriyle siviller arasında barlarda ve genelevlerde kopan kavgalara; silahlı çetelerce işlenen cinayetlere, linçlere ve adam kaçırmalara tanık oluyor veya katılıyordu. Bu çalkantının ortasında insanlar hayatlarını ve başkalarınınkini iyileştirmek için çabalamaya devam ediyordu. Okullar, kurumlar ve cemaat dernekleri kuruluyor; muhtelif yetenekli kişilerin ve hamilerin katkılarıyla konserler ve sergiler düzenleniyor; yeni siyasal, edebi ve sanatsal fikirler canlı basın ve yayın hayatının sayfalarını renklendiriyor; hayır kurumları mültecilere, savaş malullerine, yetimlere ve kentin yoksullarına destek olmak için para topluyordu.
Bu olguları tanımlayan ve dönemi başkalarından ayıran, işgal altındaki şehirde bir araya gelen insanların ve grupların çokluğu ve çeşitliliğiydi. İstanbul’un zaten çok kültürlü olan nüfusuna eklenenler yalnızca işgalci ülkelerle sömürgelerinden gelen askerler değildi; Balkanlar’dan, Anadolu’dan, Rusya’dan ve Ortadoğu’dan mülteciler, esirler ve işçiler de kendi topraklarında süregelen çatışmalara nispetle güvenli gördükleri Osmanlı başkentine sığınmıştı. Bu kocaman girdabın içinden yeni siyasal ve kültürel fikirler, toplumsal hassasiyetler ve pratikler ortaya çıkmış, bunlardan bazıları reddedilirken bazıları benimsenmişti.
İşgal altındaki İstanbul’a egemen olan bu çoklu otorite, etkileşim ve menfaat ağları eşsiz zenginlikte belgesel ve maddi veriler üretmiş, işgal güçlerinin, şehrin birçok sakini ve ziyaretçilerinin ayrılmasıyla bunlar dünyanın dört bir yanına dağılmıştı. Sergi, bu belge ve tanıklıklar içinden resmî belgeler, güncel basın, tablolar, filmler, şarkılar ve fotoğraflardan oluşan bir dizi yazılı ve görsel malzemeyi bir araya getiriyor. Türkiye, Fransa, Birleşik Krallık, Yunanistan, Ermenistan, Rusya ve daha başka ülkelerden toplanan bu dokümanların çoğu ilk defa sergileniyor.
İtilaf devletlerinin İstanbul’dan ayrılışının ve Türk ordusunun şehre girişinin yüzüncü yılı, kelimenin her anlamıyla meşgul bir şehri tanımlayan ama çoğu zaman unutulmuş olan bireylere, olaylara ve hareketlere yeniden bakmak için büyük bir fırsat sunuyor.
Küratörlüğünü Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun, tasarımını PATTU’nun yaptığı Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 sergisine uluslararası bir danışman ekibi katkı verdi.
Gün-Saat
Ocak 11 (çarşamba) 00:00 - Aralık 26 (Salı) 00:00
25nis(nis 25)00:0027(nis 27)00:00Mimari Tasarım Araştırmaları Ulusal Sempozyumu IV
Açıklama
MİTA IV deneyim-performans ve spekülasyon tematik açılımında 25-27 Nisan 2024 tarihlerinde Özyeğin Üniversitesi’nde düzenlenecek. Sempozyumun özet teslim tarihi 30 Ekim 2023.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
MİTA IV deneyim-performans ve spekülasyon tematik açılımında 25-27 Nisan 2024 tarihlerinde Özyeğin Üniversitesi’nde düzenlenecek. Sempozyumun özet teslim tarihi 30 Ekim 2023.
Bildiri Çağrısı
Bilimsel ve teknoloji alanlarında yaşanan gelişmeler, ekonomik ve ekolojik imkan(sızlık)lar, krizler ve kırılganlıklar değişen dünyanın dönüşen disiplinlerini doğurmaktadır. Mimari Tasarım Araştırmaları Sempozyumu araştırmacıları, bu çoklu dönüşüm ağı içinde mimari tasarım eğitiminin geleceğini tartışmaya davet ediyor. [mimarlık eğitimi ve ] mimari tasarım eğitimi bu dönüşümü göğüsleyebilecek mi? Yeni neslin, teknoloji odaklı beklentilerini karşılayabilecek donanıma sahip miyiz?
Sanal gerçeklik, yapay zeka, nörobilim konuları mimari tasarım eğitimini nasıl etkileyecek? Konvansiyonel yöntemler geçerliliğini hala koruyor mu? Yenilikçi, çeşitliliği kucaklayan, katılımcı bir eğitim ortamı aynı zamanda karmaşıklıklar, çelişkiler ve tehditler de barındırır mı? Sonsuz olasılıklar ortamı olarak mimari tasarım stüdyolarını örneğin medya nasıl etkiliyor? Mimari tasarım eğitiminin geleceğinde neler var? Araştırma için geçmişi mercek altına almak mı, deney(im)sel imkanlar-alternatif güzergahlar yaratmak için geleceği aramak mı? Dinamik, duyarlı, uyarlanabilir mimari tasarım eğitimi için bütünsel düşünmek mi, parçalarına ayırmak mı?
Geleceğin yaşam mekanlarını kuracak meslek insanlarının eğitilmesi, karşılarına çıkacak görünen/görünmeyen durumlarla baş edebilmeleri için gerekli bilgi birikimini ve bu bilgi birikimini akılcı kullanabilme becerisini elde etmeleri için mimari tasarım eğitimi nasıl evrilecek? MİTA IV değişimin kaçınılmaz olduğu görüşünden hareketle değişimin önemine dikkat çekiyor ve araştırmacıları mimari tasarım eğitiminin değişimi üzerine düşünmeye davet ediyor ve soruyor: hangi soruları sormalı, hangi kavramlar ile düşünmeliyiz?
Geçmiş-bugün ve gelecek sürekliliğinde deneyim-performans ve spekülasyon ortamı olarak mimari tasarım eğitiminin geleceğini nasıl şekillendireceğiz?
MİTA IV deneyim-performans ve spekülasyon tematik açılımında 25-27 Nisan 2024 tarihlerinde Özyeğin Üniversitesi’nde gerçekleştirilecektir. Sempozyuma bu konulara odaklanan tüm kavramsal, kuramsal ve uygulamalı çalışmalar davetlidir. Sempozyumun alt temaları ve tartışılabilecek konular -bunlarla sınırlı olmamakla birlikte- sistem, müzakere, taktik, alternatif, paradoks başlıkları altında aşağıda sıralanmıştır:
Sistem
● Sınırlar
● İmkanlar
● Tehditler
● Karmaşıklık ve Çelişki
● Kırılganlıklar ve Acil Durumlar
Müzakere
● Diyalog
● Çatışma
● Etkileşim
● Eleştiri
● Direnç
Taktik
● Teknoloji…
● Bilişim
● Yapay zeka
● Sanal gerçeklik
● Nörobilim
● Medya
Alternatif
● Söylem
● Mecralar
● Yöntemler
● Aktörler
Paradoks
● Ekoloji /Çevre
● Çeşitlilik
● Kimlik
● Standartlaşma
● Yeni konular… paradigmalar eklenenler + eklenecekler
Nereye? Nasıl? Neden?
Önemli Tarihler:
1. Duyuru: 10 Temmuz 2023
2. Duyuru: 26 Temmuz 2023
Özet Teslim Tarihi: 30 Ekim 2023
Özetlerin değerlendirilmek üzere hakemlere gönderilmesi: 15 Kasım 2023
Hakemlerin değerlendirmelerini teslim etmesi: 27 Kasım 2023
Özet değerlendirmelerinin yazarlara iletilmesi: 18 Aralık 2023
Bildiri tam metin teslimi / poster teslimi: 11 Mart 2024
Sempozyum Programının İlan Edilmesi: 19 Nisan 2024
Bildiri Kitabı –E-book: 20 Nisan 2024
Sempozyum: 25-27 Nisan 2024
Kurullar
Düzenleme Kurulu:
Aslı Ağırbaş, Can Müezzinoğlu, Cansu Günaydın Donduran, Demet Mutman Uluengin, Derya Yorgancıoğlu, Gizem Efendioğlu, Gül Çanakçıoğlu, Gülbin Lekesiz, Güliz Özorhon, Hande Tunç, Hülya Yavaş, İlker Fatih Özorhon, İrem Bayraktar, Mehmet Saner, Murat Şahin, Neşe Ganiç Sağlam, Orhan Hacıhasanoğlu, Yağdır Çeliker Cenger,
Bilim Kurulu:
Ahsen Özsoy, Alper Ünlü, Aktan Acar, Aslı Ağırbaş, Aslıhan Ünlü, Arzu Çahantimur, Ayşen Ciravoğlu Demirdizen, Ayşen Çelen Öztürk, Belkıs Uluoğlu, Birgül Çolakoğlu, Cansu Günaydın Donduran, Demet Mutman Uluengin, Derya Yorgancıoğlu, Emel Ardaman, Gül Çanakçıoğlu, Güliz Özorhon, Hülya Turgut, İpek Akpınar, İlker Fatih Özorhon, Mehmet Saner, Mine Özkar Kabakçıoğlu, Murat Şahin, Neslihan Dostoğlu, Neşe Ganiç Sağlam, Nilay Ünsal Gülmez, Orhan Hacıhasanoğlu, Sevil Yazıcı, Tonguç Akış, Tuğrul Yazar, Tülin Görgülü, Yağdır Çeliker Cenger, Zuhal Ulusoy (Tamamlanmamıştır. Son hali duyurulacaktır.)
İletişim:
Web: https://www.ozyegin.edu.tr/tr/mimarlik-ve-tasarim-fakultesi/mita-2024
E-posta: mita2024@ozyegin.edu.tr
Gün-Saat
25 (Salı) 00:00 - 27 (Cumartesi) 00:00
01haz(haz 1)00:0031ara(ara 31)00:00Yeni Sergi: Pasaj
Açıklama
Nuri Kuzucan’ın Pasaj başlıklı kişisel sergisi Arter’de ziyarete açıldı.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Nuri Kuzucan’ın Pasaj başlıklı kişisel sergisi Arter’de ziyarete açıldı.
Sergiden görünüm, Arter 2023, Fotoğraf: flufoto (Barış Aras ve Elif Çakırlar)
Kaligrafi, 2023 Kâğıttan kolaj 12 adet; her biri 55x55cm (çerçeveli) Fotoğraf: flufoto (Barış Aras ve Elif Çakırlar)
Nuri Kuzucan’ın Pasaj başlıklı kişisel sergisi, sanatçının eski ve yeni üretimlerinden oluşturulan bir seçkiyi mekâna özgü bir mimari düzenlemeyle bir araya getiriyor. Kaos/düzen, ışık/gölge, boşluk/doluluk, yüzey/derinlik, iç/dış gibi ikilikler etrafında kurgulanan yapıtlardan oluşan sergi, hem zihinsel hem de algısal bir akışkanlığı ve geçişliliği merkezine alıyor. Arter’in 1. katında yer alan Pasaj, içine yerleştiği ve bir geçiş alanı olarak da yorumlanabilecek galeri mekânını ‘pasaj’ sözcüğünün mimari, yazınsal ve metaforik anlamları ekseninde resimsel uzamla ilişkilendiriyor.
Ziyaretçileri kendi birikimlerini ve hayal güçlerini devreye sokarak resimlere ve mekâna farklı konumlardan bakmaya davet eden Pasaj, sabit ve tekil bir tecrübeyi garantileyen imgelerden ziyade kendini her seferinde yeniden üreten imgeler sunuyor; resimlerin asıldıkları sabit noktalardan izlenmelerini değil, mekânla birlikte çalışmalarını ve birbirlerini öne çıkarmalarını amaçlıyor. Böylelikle tüm mekânı resimsel bir kompozisyon olarak kurgulayarak izleyicilerin içinde dolaşabilecekleri bir ‘resim-mekân’ ya da ‘mekân-resim’ deneyiminin önünü açıyor. Mimari tasarımını Duygu Doğan’ın üstlendiği, incelikle dokunan bu mekânsal kurgu ve ona göre akort edilen ışık düzenlemesi ise bakmanın ve görmenin yeni olasılıklarını ortaya koyuyor.
Sergiden görünüm, Arter 2023, Fotoğraf: flufoto (Barış Aras ve Elif Çakırlar)
Kuzucan’ın her zaman mekânı odağında tutan yapıtları, sanatçının yirmi yılı aşkın bir zamana yayılan pratiği kapsamında önce çok renkli iç mekân resimlerinden sokak ve şehir manzaralarına, ardından kuşbakışı şehir tasvirlerine ve parçalanarak soyutlanan monokrom mimari yapılara evrildi. Sanatçının mimarinin asal unsurlarıyla temel geometrik formları bir araya getiren son dönem eserleri ise farklı zihinsel çağrışımlar sunan birer mekân etüdü ve açık yapıt.
*
Nuri Kuzucan Hakkında
(d. 1971, Zara) Lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde, yüksek lisansını da aynı üniversitede Sosyal Bilimler’de tamamladı. 1993’ten bugüne katıldığı İstanbul, Basel, Berlin ve Dubai’de düzenlenen pek çok grup sergisinin yanı sıra kişisel sergileri 2004’ten itibaren İstanbul, Hong Kong ve Şanghay’da gerçekleşti. Kuzucan’ın işleri Pera Müzesi, İstanbul Modern ve Arter koleksiyonu gibi kurumsal koleksiyonlarda yer alıyor. Sanatçının Hong Kong’daki ilk kişisel sergisi ISTHK | HKIST bağlamında yapılan yayının (Edouard Malingue Gallery, 2013) ardından 2023’te, Kuzucan’ın Nilüfer Şaşmazer küratörlüğünde Arter’de gerçekleşen Pasaj başlıklı kişisel sergisine eşlik etmek üzere Duygu Demir, Tarkan Okçuoğlu, Asuman Suner ve Hakan Tüzün Şengün’ün yazılarıyla katkı sunduğu kapsamlı bir kitap hazırlanmaktadır. Sanatçı, İstanbul’da yaşıyor ve çalışmalarını sürdürüyor.
Nilüfer Şaşmazer Hakkında
Bağımsız küratör ve editör Nilüfer Şaşmazer (d. 1986), Taşlaşmış Rüyalar (Galeri Nev İstanbul, 2022) ve Füg (Müze Evliyagil, Ankara, 2019) sergilerinin küratörlüğünü; Dark Deep Darkness and Splendor (Galerist, 2017) ve La Ventura (Ark Kültür, 2016) sergilerinin eş küratörlüğünü üstlendi. Türkiye’nin ilk çağdaş seramik sanatçılarından Füreya Koral’ın bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı retrospektif sergisi Füreya’nın (2017) eş küratörlüğünü üstlenmenin yanı sıra sanatçı hakkında hazırlanan monografide eş yazarlık ve eş editörlük yaptı. Şaşmazer’in son dönemde gerçekleştirdiği editoryal çalışmaları arasında 59. Venedik Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nu temsil eden sanatçı Füsun Onur’un monografisi Füsun Onur: Evvel Zaman İçinde… (2022), Abdülmecid Efendi Köşkü’nde gerçekleşen İsmi Lâzım Değil sergisinin yayını (2022), Nicolas Bourriaud küratörlüğündeki Yedinci Kıta başlıklı 16. Uluslararası İstanbul Bienali’nin yayınları (2019) bulunuyor.
Gün-Saat
Haziran 1 (Perşembe) 00:00 - Aralık 31 (Pazar) 00:00
13haz(haz 13)00:0030kas(kas 30)00:00Emanet
Açıklama
Baksı Müzesi, 30 Kasım tarihine kadar Sanatçı Vuslat’ın müze bünyesindeki ilk kişisel sergisi “Emanet”e ev sahipliği yapıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Baksı Müzesi, 30 Kasım tarihine kadar Sanatçı Vuslat’ın müze bünyesindeki ilk kişisel sergisi “Emanet”e ev sahipliği yapıyor.
Baksı Müzesi, 30 Kasım tarihine kadar sanatçı Vuslat’ın müze bünyesindeki ilk kişisel sergisi “Emanet”e, Chus Martinez küratörlüğünde ev sahipliği yapıyor. Vuslat, kendi köklerine geri döndüğü topraklardaki bu yeni kişisel sergisi için hazırladığı eserler (metin, heykel, çizim, ses, enstalasyon) çevresinde, güven, bağlılık, derin bir sadakat ve koruyuculuğun değerini ifade eden “emanet” kavramının tezahürlerini keşfetmeye davet ediyor.
Vuslat’ın heykel ve desen çalışmaları etrafında şekillenen serginin temel konusu “form” olgusundan öte bir malzemenin ve belirli formların ilettiği “dinamik güçler”e dayanıyor. Çalışmalarında her zaman farklı enerjileri harekete geçiren sanatçı, bu sergi aracılığıyla eserler ve mekân; eserler ve insanlar; eserler ve onları etkileyen anlatılar arasında bir akış, ilişki ve bağ yaratmayı amaçlıyor.
Bayburt’ta yer alan Baksı Müzesi’nin konumu, doğal özellikleriyle -topografyası, ırmağı, bitkileri, tarihin izleri ve gelenekleri- sanatçının zihnine girerek eserlerine yön veriyor. Sergi mekânının merkezinde konumlanan eser “Yaşamın Göbek Bağı”; nehrin akışından, bir yaşam taşıyıcısı olarak “su”dan, doğuyor; desenler ise bölgedeki rüzgârın enerjisinden besleniyor; bölgenin yerel taşlarından yapılmış kaideler üzerinde yerleştirilen sığır kuyruğu bitkilerinden yaratılan eserler şifa olgusunu esas alıyor; kilden heykellerin kökeni ise toprağa dayanıyor. Sanatçı eserlerin hepsini bağlayıcı ve büyüleyici bir şekilde bir araya getiren etkileyici bir yöntem oluşturuyor, bu da onları tek bir bütün gibi algılamamızı sağlıyor.
Kendimizle ve dünyamızla olan ilişkimizi keşfetmek için ilham verici bir fırsat sunan sergiyi 30 Kasım tarihine dek ziyaret edebilirsiniz.
Emanet kavramı, Vuslat’ın sergisinde ve felsefesinde neredeyse sihirli bir güce dönüşüyor. Onun için ‘emanet’, güven duygusunu anlatmanın ötesinde, daha ileri bir yaşam biçiminin ilham kaynağı; yeni bir düşünce sistemini yansıtan cazip bir fikir. Vuslat, bu fikrin peşinde, samimi bir çabayla geçmiş nesillerle, toprakla ve geleneklerle bağ kuruyor. Diğer insanların geçmiş ve bugünkü deneyimlerine kulak verip duyularımızı açarak; açgözlülüğe ve kayıtsızlığa karşı çıkarak ve nihayet bizi içimizde neşe ve şefkat uyandıran bir kültüre çağırarak… Chus Martinez
Güçlü birinin emanetine sahip çıkmak, hepimiz için çok olası. Ancak görmezden gelebileceğimiz birinin, bazen küçücük bir serçenin emanetine sahip çıkmayı çoğu zaman göz ardı ederiz.
Peki, hayatın size emanet ettiği ve sizin bu emaneti göz ardı ettiğiniz, yeterince koruyup kollamadığınızı fark ettiğiniz ne var?
Sizi kendinize bu soruyu sormaya davet ediyorum. Vuslat
Gün-Saat
Haziran 13 (Salı) 00:00 - Kasım 30 (Perşembe) 00:00
23haz(haz 23)00:0031mar(mar 31)00:00Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni
Açıklama
Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM), 6. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi’nden Koray Durak küratörlüğünde “Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni” isimli bir sergi düzenliyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM), 6. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi’nden Koray Durak küratörlüğünde “Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni” isimli bir sergi düzenliyor.
Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM), 6. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi’nden Koray Durak küratörlüğünde “Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni” isimli bir sergi düzenliyor. ANAMED’de yer alan sergi, eğitimden alan çalışmalarına uzanan oldukça geniş bir konu yelpazesine sahip.
Farklı temaları kronolojik biçimde ele alan sergi, Geç Osmanlı Dönemi’nden başlayarak Bizans çalışmalarının bu dönemdeki çokkültürlü doğasına değiniyor. Türkiye Cumhuriyeti anlatısını içeren ana mekâna girildiğinde ise Bizans çalışmalarının kurumsallaşmasının hikâyesi gözler önüne seriliyor. Kurumsallaşma süreci öncelikle 1923’ten 1990’lara dek üniversitelerde tarih ve sanat tarihi bölümlerinin kurulması üzerinden açıklanıyor. Alan çalışmalarını da içeren bu anlatıya paralel olarak kurgulanan ve mekânı ikiye bölen ara birimde ise Rum cemaatinin katkılarından ve yabancı kurumlarla yapılan iş birliklerinden bahsediliyor.
Serginin ikinci yarısı 1990’lardan günümüze gittikçe zenginleşen bilimsel toplantılar, sergiler, mimari araştırmalar ve müze çalışmalarına odaklanıyor. Sergiyi ikiye bölen bağımsız birimin bu bölüme bakan yüzünde ise paleografi, epigrafi, sicilografi ve sualtı arkeolojisi çalışmaları ile mimari restorasyonlar ele alınıyor.
En son bölüm, ortaöğretimde Bizans’a ilişkin müfredatı değerlendiriyor ve çocuk kitaplarının bir sergilemesini içeriyor.
Sergi mekânı boyunca, temalara uygun biçimde dağıtılmış yedi sözlü tarih videosu yer alıyor. GABAM’ın “Sözlü Tarih Projesi: Türkiye’de Bir Bizansçı Olmak” projesi kayıtlarından seçilerek kurgulanan videolar önde gelen uzmanlarla yapılan röportajlardan kesitler içeriyor.
Sergide iki interaktif unsur bulunuyor. Bunlardan ilki, Şahin Kılıç ve Buket Kitapçı Bayrı’nın Türkiye’de Bizans Çalışmaları: Bir Bibliyografya, 19. yüzyıl-2020 eserinde yer alan kaynakçayı görselleştiriyor. Dokunmatik ekran sayesinde, ziyaretçiler hem yayın hem de tezlerde ağırlık kazanan konuları ve bilim insanlarının ilişki ağlarını keşfedebiliyor.
İkinci interaktif unsur ise Bizans tabakası bulunan kazı ve yüzey araştırmalarını gösteren bir haritadan meydana geliyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 yılı izinlerine dayanarak hazırlanan ve bazı kazıların tanıtım videoları ile zenginleştirilen harita, alan çalışmalarının coğrafi dağılımını gösteriyor.
Tasarımını Fika’dan Burak Şuşut, Dilara Tekin Gezginti, Duygu Güven’in yaptığı “Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni”, Vehbi Koç Vakfı’nın malî desteği ve Arçelik’in sponsorluğuyla hayat buldu.
Cumhuriyetin ilk yüzyılında Bizans araştırmalarının geldiği aşamayı tarihsel perspektiften anlatan ve ilk kez ziyaretçilerle buluşan birçok arşiv belgesine ev sahipliği yapan sergi, 23 Haziran 2023-31 Mart 2024 tarihleri arasında ANAMED’de ziyaret edilebilir.
Tarih: 23 Haziran 2023 – 31 Mart 2024
Yer: ANAMED Galeri
Küratör: Koray Durak
Sergi Editörü: Merve Özkılıç
Sergi Tasarımı: Burak Şuşut, Dilara Tekin Gezginti, Duygu Güven
Gün-Saat
Haziran 23 (Cuma) 00:00 - Mart 31 (Pazar) 00:00
24agu(agu 24)00:0028tem00:00İki Güneş Altında
Açıklama
OMM - Odunpazarı Modern Müze yeni sanat sezonuna Erol Tabanca Koleksiyonu'ndan bir seçkiyle giriş yapıyor. İki Güneş Altında adlı sergi 24 Ağustos 2023’te sanatseverlerle buluşacak.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
OMM – Odunpazarı Modern Müze yeni sanat sezonuna Erol Tabanca Koleksiyonu’ndan bir seçkiyle giriş yapıyor. İki Güneş Altında adlı sergi 24 Ağustos 2023’te sanatseverlerle buluşacak.
Grafik Tasarım: Amir Jamshidi
OMM – Odunpazarı Modern Müze’nin yeni sergisi “İki Güneş Altında”, gökyüzünde iki güneş olasılığının açtığı mitolojik ve spekülatif ufuklardan, dünyadaki varoluşumuzun Güneş’le olan derin bağlantılarına uzanan bir keşif yolculuğu sunuyor. Küratörlüğünü Aslı Seven‘in üstlendiği sergide, resimden fotoğrafa, heykelden video ve yerleştirmeye kadar uzanan çeşitli disiplinlerde üretilmiş eserler, güneş ışığı, gölgeler ve atmosferik kırılmalar etrafında şekillenerek optik, termal, metamorfik ve duygusal olgulara dair bir duyarlılık paylaşıyor.
Birden fazla güneşin kozmik zamanda parlamasına izin veren çoğulcu bir duyumsal araç olarak tasarlanan sergi; ışık algısının geçiciliğini yakalamaya çalışan, manzara türünü değerlendiren veya fiziksel ışığın içsel ışık veya bilgelik için bir metafor haline geldiği kompozisyonların ana bileşenleri olarak renk, gölge ve arka plan – figür ilişkisine odaklanan eserleri bir araya getiriyor.
İlhan Koman, Gezinen İhtiyar – Derviş, 1970’ler, Ahşap, 100x30x30 cm, Erol Tabanca Koleksiyonu.
Biyolojik ve kültürel bir dürtü olarak öykünme taktiklerini barındıran estetik olasılıklara alan açan sergide, Abidin Dino, Ahmet Oran, Alpin Arda Bağcık, Aras Seddigh, Azade Köker, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Berkay Buğdan, Burcu Yağcıoğlu, Burhan Uygur, Ebru Uygun, Erdağ Aksel, Erol Akyavaş, Etel Adnan, Fatma Bucak, Ferruh Başağa, Fikret Muallâ, Gizem Akkoyunoğlu, Guido Casaretto, Haluk Akakçe, Hoca Ali Rıza, Hüsamettin Koçan, İlhan Koman, İnci Eviner, Kemal Önsoy, Ken Matsubara, Komet, Mehmet Güleryüz, Murat Akagündüz, Mübin Orhon, Nejad Melih Devrim, Nejat Satı, Nuri Abaç, Nuri İyem, Orhan Peker, Osman Dinç, Rasim Aksan, Sabri Berkel, Sadık Arı, Serhat Kiraz, Seyhun Topuz, Taner Ceylan, Tayfun Erdoğmuş, TUNCA, Yağız Özgen ve Zoë Paul olmak üzere 45 yerli ve yabancı sanatçının yapıtı yer alıyor.
İnci Eviner, İsimsiz, 2011, Tuval üzerine akrilik, 130×200 cm, Erol Tabanca Koleksiyonu.
“İki Güneş Altında” hayali bir varsayım olarak iki güneş fikri ile güneşle değişmekte olan ilişkimizin yarattığı farklı perspektifler aracılığıyla sanat eserlerine bakmanın yeni yollarını öneriyor. Bu bağlamda sergi, tüm ışık, yaşam ve bilgelik kaynağının potansiyel olarak tehdit edici bir güce, daha karanlık veya fazla aydınlık bir güneşe dönüştüğü, iklim değişikliğiyle kavrulan yerkürenin kıyamet estetiği ile doğanın büyüsünü yeniden keşfetmemizi sağlayacak parıltıları da gizlediğini ziyaretçilere berrak ve gerçekçi bir dille anlatıyor.
Taner Ceylan, Turunç, 2002, Tuval üzerine akrilik, 35 cmx50 cm, Erol Tabanca Koleksiyonu.
Gezegenimizin ve bedenlerimizin Güneş etrafındaki döngülerine bağlı olan ve ilhamını OMM’un Kengo Kuma and Associates imzalı mimarisinden alan, onun güneş ışığı ve çevre ile kurduğu kademeli, geçirgen ilişkiyi üçlü bir kurguyla takip eden “İki Güneş Altında” sergisi 28 Temmuz 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilir.
*
OMM Hakkında
Dünyaca tanınan Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’ın (KKAA) imzasını taşıyan ve etkileyici tasarıma sahip 4,500 m²’lik müze alanıyla OMM, eğitim programları, seminerler, sanatçı buluşmaları, atölye çalışmaları ve dinamik sergi programıyla kültürel gelişimin artırılmasını ve gençlerin sanatsal birikiminin güçlenmesini hedefliyor. Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından Eskişehir’de kurulan ve 7 Eylül 2019 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açan OMM’da koleksiyon sergilerinin yanı sıra, farklı disiplinlerden çağdaş sanatın uluslararası isimleri evrensel bir bakışla sergi programında yerini alıyor.
Aslı Seven Hakkında
Aslı Seven İstanbul ve Paris arasında yaşayan bağımsız bir küratör ve yazardır. Araştırmalarında ve projelerinde sanat ile altyapı ve arazi ilişkisine ve performatif belgelere odaklanır; saha araştırması, eleştirel kurmaca ve kolektif üretim yöntemlerini benimser. 2020’de CNAP (Centre National des Arts Plastiques) bursu ile Paris’te Cité Internationale des Arts’da misafir küratör programına katılmıştır. 2014’ten bu yana Türkiye, Fransa, İspanya, Belçika ve Portekiz’deki müzeler, vakıflar, sanat merkezleri ve konuk sanatçı programlarıyla küratör ve yazar olarak işbirliklerinde bulunmuştur.
2018’den günümüze, Sotheby’s Institute of Art, Londra; Arter Araştırma Programı, Istanbul; ENSA Bourges ve MOCO Montpellier gibi kurumlarda sanatsal araştırma odaklı atölyeler yürütmüş ve ziyaretçi öğretim üyesi olarak dersler vermiştir. Fransa’da ENSA Bourges ve EESI Poitiers-Angouleme’den Sanatsal Araştırma doktorası (2019) ve Université Paris 1 – Sorbonne’dan Siyaset Bilimi araştırma yüksek lisans diploması bulunur. AICA (Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği), C-E-A (Fransız Küratörler Birliği) ve ICI (Independent Curators International) üyesidir.
Gün-Saat
Ağustos 24 (Perşembe) 00:00 - Temmuz 28 (Pazar) 00:00
02eyl00:0002ara00:0010: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar
Açıklama
Küratörlüğünü Duygu Demir’in üstlendiği grup sergisi “10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar”, 2 Eylül 2023 tarihinde İMALAT-HANE’de açılacak.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Küratörlüğünü Duygu Demir’in üstlendiği grup sergisi “10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar”, 2 Eylül 2023 tarihinde İMALAT-HANE’de açılacak.
Bursa’nın ilk özel sanat mekânı olan, kurucu direktörlüğünü Bora Gürarda’nın, sanat danışmanlığını ise Murat Alat’ın üstlendiği İMALAT-HANE ikinci yılına girmeye hazırlanıyor. İzleyiciye alternatif bir sanat rotası yaratırken Bursa’da güncel sanat eserlerinin üretimine, sergilenmesine ve tartışılmasına imkân sağlamayı hedefleyen İMALAT-HANE, geçmiş beş sergisinde Türkiye çağdaş sanatının önemli sanatçılarını izleyiciyle buluşturdu. Yeni sezona da Duygu Demir küratörlüğünde, Türkiye’nin son 10 yılına sanatçıların üretimi üzerinden bakan grup sergisi “10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar” ile başlıyor.
Küratörlüğünü Duygu Demir’in üstlendiği grup sergisi “10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar”, 2 Eylül – 2 Aralık 2023 tarihleri arasında İMALAT-HANE’de gerçekleşiyor. Son on yılda üretilmiş işlerden bir seçki sunacak sergide Ahmet Doğu İpek, biriken, Burak Kabadayı, Cevdet Erek, Deniz Aktaş, Hakan Topal, Hale Tenger, Hasan Özgür Top, Huo Rf, İnci Furni ve Özlem Günyol – Mustafa Kunt ikilisi yer alıyorlar.
Serginin belirleyici filtresini 2013-2023 arası geçen on yıl oluşturuyor; bu rakam bir yandan alışılagelmiş fakat tamamen afaki bir sanatsal tetkik aralığı olduğu gibi hem Türkiye dahilinde hem de dünya ekseninde belirleyici sosyal, politik ve düşünsel sismik hareketlerin yaşandığı bir döneme denk geliyor. “10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar” bu süreçte tanık olduğumuz değişim ve dönüşümlere sanatın yetki alanının içinden bakmayı seçen sanatçıların işlerini bir araya getiriyor. Serginin iddiası ne bütünsel bir kapsamlılık ne de eksiksiz tarihsel bir tespit. Bu birliktelik önerisinin mütevazi tasavvuru olan bitene, kayma ve sapmalara, tahayyül edilemeyen ama vuku bulan küçük ya da büyük ama şiddetli değişimlere eleştirel düşünceyle estetik edimin kol mesafesinden bakabilmek.
Başlıkta yer alan soyutlama, ima ve mütalaa ise sergideki sanatçıların bunu yaparken bazen tekil, bazen iç içe geçmiş şekilde başvurulan metot veya stratejileri imliyor. Bu yöntemler aynı zamanda son on yılda dönüşen sanatın kendi sözlüğüne ve yeni ya da başka şekillerde söz söyleme biçimlerine de atıfta bulunuyor. Burada soyutlama 20. yy. sanat tarihinden bildiğimiz indirgeme veya dünyevi olanı etkisizleştirme olarak değil, bir hayatta kalma taktiğine, ima kurnaz bir görünenin görünmezliğine dönüşürken, mütalaa çoğunlukla olduğu gibi hem sanatçıların hem de küratörün ince ama iz bırakan kertiği görevini görüyor.
“10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar”, son on yılda yaşananların sadece bir kısmına değebiliyor, anlatılabilecek ve kayda geçmesi gerekenlerden ufak da olsa ortak bir damara işaret etmeye, yaralara ve kabuklara dokunmaya ve tecrübe edilen his yelpazesinin ufak bir kısmını da olsa hatırda tutmayı umuyor.
Gün-Saat
Eylül 2 (Cumartesi) 00:00 - Aralık 2 (Cumartesi) 00:00
Açıklama
Politeknik’in, bu yıl beşincisini düzenlendiği "Beyaz Baretin Kadrajı Ödüllü Fotoğraf Sergisi" başvuruları başladı. Serginin bu yılki konusu; mühendis, mimar, plancıların gözünden gelecek; teması, “5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun?”
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Politeknik’in, bu yıl beşincisini düzenlendiği “Beyaz Baretin Kadrajı Ödüllü Fotoğraf Sergisi” başvuruları başladı. Serginin bu yılki konusu; mühendis, mimar, plancıların gözünden gelecek; teması, “5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun?”
Mühendislerin, mimarların, plancıların kadrajına giren fotoğrafları bir araya getiren ve her yıl farklı bir tema ile düzenlenen Beyaz Baretin Kadrajı 5. Ödüllü Fotoğraf Sergisi’ne başvurular başladı. Bu yıl serginin konusu gelecek, gelecekten beklentiler, umutlar, endişeler. Mühendisler, mimarlar, plancılar gelecekten ne bekliyorsa, yaşamı, ülkeyi, dünyayı, kendini nasıl hayal ediyorsa, görüyorsa kadrajına alacak.
Son başvuru tarihi: 31 Ocak
Sergiye, her mühendis, mimar, plancı, en fazla 5 fotoğraf gönderebilecek. Teknik şartnamede belirtilen fotoğraf boyutları, çözünürlük, nitelik şartları sağlanması koşulu ile fotoğraf tekniği serbest olacak. Katılım şartlarının tüm detayları ve sergiye katılmak için beyazbaretinkadraji.net web adresine başvurulacak. Sergi için son başvuru tarihi 31 Ocak 2024.
Mühendis, mimar ve fotoğraf sanatçılarından oluşan seçici kurulun değerlendirmesiyle seçilecek ilk 6 fotoğraf sahibine ünlü fotoğraf sanatçısı Sebastião Salgado’nun fotoğraflarından oluşan seçki kitabı hediye edilecek.
Serginin seçici kurulu:
– Derya Apaydın / Şehir Plancısı
– Hürü Özlük / Akademisyen, MSGSÜ Fotoğraf Bölümü
– Murat Germen / Mimar, Fotoğraf Sanatçısı
– Özcan Yüksek / Yazar, Fotoğraf Sanatçısı
– Özgür Çobanyılmaz / İnşaat Mühendisi
– Özlem Demircan / Akademisyen, MSGSÜ Fotoğraf Bölümü
– Uğur Günay Yavuz / Akademisyen, Akdeniz Üniversitesi Fotoğraf Bölümü
Politeknik’in sergi için meslektaşlarına yaptığı çağrı şöyle:
”İşe alım mülakatlarında insan kaynaklarının belki de en klişe, en rahatsız edici sorularından.
Mesleğe başlarken hepimizin çalışma yaşamına ya da geleceğimize dair tahminleri, beklentileri ve dahası hayalleri tabi ki oldu. Şantiyelerde, plazalarda, ofislerde üniversitelerde meslek itibarının yerle bir edilmesi, emeğimizin değersizleştirilmesi, siyasal atmosferin puslu hale gelmesi hayalleri kaygılara, belirsiz bir geleceğe dönüştürdü.
Koşullar böyle de olsa geleceği düşünmekten alamayız hiçbirimiz kendimizi. Şimdi gelecek beklentilerimizi kayda geçme zamanı.
Yaşadıklarımız ve yapmak istediklerimiz, umutlarımız, endişelerimiz, geleceğimiz…
Ofiste, şantiyede, plazada, bambaşka bir çalışma ortamında…
İşimizde, sosyal hayatımızda, gündelik yaşamda…
Ülkede, ülke dışında, uzaklarda…
Kentte, kırda, sahilde, parkta, ormanda…
Kalabalıkların içinde, yan yana sokakta, en yalnız ortamda…
Nerede, nasıl ve ne biçimde görmek istiyorsak geleceği kaydetme zamanı. Beyaz Baretin Kadrajı Sergisi’nin 5’inci yılında mühendislerin, mimarların, plancıların kadrajına gelecekten beklentileri sığacak.
Ne dersin, 5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun?”
Gün-Saat
Eylül 15 (Cuma) 00:00 - Ocak 31 (çarşamba) 00:00
15eyl(eyl 15)00:0030ara(ara 30)00:00We are not alone: Panicattack Duo Retrospektif, 2054
Açıklama
Sergi ve performans serisi “We are not alone: Panicattack Duo Retrospektif, 2054”, 15 Eylül’de Performistanbul’da hayata geçiyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Sergi ve performans serisi “We are not alone: Panicattack Duo Retrospektif, 2054”, 15 Eylül’de Performistanbul’da hayata geçiyor.
Room 303, 2021 Meat Space Exhibition @Koppel Project Hive
Naz Balkaya ve Emily Demetriou‘dan oluşan sanatçı ikilisi Panicattack Duo‘nun Performistanbul küratörlüğünde (Simge Burhanoğlu & Azra İşmen) düzenlenecek olan sergi ve performans serisi “We are not alone: Panicattack Duo Retrospektif, 2054”, 15 Eylül’de Performistanbul’da hayata geçiyor.
Performistanbul uzun bir aradan sonra kapsamlı bir sergiyle izleyiciyle buluşacak olmanın heyecanını yaşıyor. Performistanbul’da dört ay boyunca devam edecek performatif serginin hazırlıkları üç yıldır devam ediyordu. Gelecekteki hayali retrospektife bir bakış sunmak üzere tasarlanan ve Nisan 2023’te açılması planlanan sergi ve sunulacak performanslar planlanmış olmasına rağmen, Türkiye’de yaşanan zor zamanlar nedeniyle eylül ayına ertelendi.
Feminen bilginin ve dışlanmış pratiklerin yolunu arayan ve sorunlarının çözümünün bu olduğuna inanan ikilinin pandemiden sonra yaptığı ve sunduğu ilk çalışma serisi olan “We are not alone: Panicattack Duo Retrospektifi, 2054”, Performistanbul’un üç katına yayılıyor. Performatif sergi kapsamında sunulacak canlı performansların yanı sıra, resim, heykel, çeşitli karışık medya işleri ile video ve sesten oluşan bir yerleştirme bulunuyor. Performanslarla canlanan yerleştirmenin tamamı, ikilinin sanat kariyerleri boyunca yaptıkları kurgusal çalışmaları kronolojik olarak sergilerken aynı zamanda dönemin politik ve tarihi olaylarını da gözler önüne seriyor. Yerleştirme dahilinde performans sergileyecek olan sanatçılar, izleyicileri 2021’den 2054’e uzanan yolculuğa çıkaran bir hikâyeyi takip ederek, hayal ettikleri geleceğe dair sürükleyici bir distopik deneyim yaratmayı umuyor.
Hikâye, iklim yıkımını, yükselen ve herkesin hayatını tehdit eden ekstrem sağ ve ataerkil politikaları anlatırken bu anlatı içinde onları yönlendiren bir ses çalışması aracılığıyla izleyiciye sunuluyor. Seyirciler enstalasyonu kat kat deneyimleme imkânı buluyor; her katta farklı bir on yıla ait durum ve olaylar gözler önüne seriliyor. Buna paralel olarak ziyaretçiler, ikilinin akıl sağlıklarını korumak ve bu dünyada hayatta kalmak için benimsedikleri süreci gözlemleyebiliyor.
“We are not alone: Panicattack Duo Retrospektifi, 2054” nefes almak için bir umut, hatırlamak için bir hatırlatma, harekete geçmek için bir çağrı, gelecek için bir prova, bir araya gelmek için bir davet ve vahşi, evcilleşmemiş ruha ve feminen olana bir övgüdür. Hayal gücü ve gerçeklik arasında köprü kuran bu dönüştürücü deneyim için bize katılmanızı bekliyoruz.
Sergiyi gezmek için son tarih 30 Aralık 2023.
*
Sergi ve Performanslar Hakkında
Sergi boyunca 22 performans gerçekleşecek. Performanslar eylül ve aralık aylarında aşağıda belirtilen tarihlerde gerçekleşecek:
15 Eylül, 16 Eylül, 17 Eylül, 21 Eylül, 22 Eylül, 23 Eylül, 24 Eylül, 28 Eylül, 29, Eylül, 30 Eylül, 1 Ekim
15 Aralık, 16 Aralık, 17 Aralık, 21 Aralık, 22 Aralık, 23 Aralık, 24 Aralık, 28 Aralık, 29 Aralık, 30 Aralık
Her performans 20 kişilik kapasitede olacak. Hafta sonuna denk gelen günlerde performans 15:00’da, hafta içine denk gelen günlerde ise 19:00’da başlayacak. Bilet fiyatları 250 TL.
Sergi ise her hafta perşembe-cuma-cumartesi- pazar 12.00-18.00 saatleri arasında açık olacak ve 1 saatlik oturumlar hâlinde gezilebilecek. Her oturum 40 kişilik kapasitede olmakla birlikte toplamda günlük 4 oturum (12:00-13:30-15:00-16:30) gerçekleştirilecek. Bilet fiyatları 80 TL.
Panicattack Duo Hakkında
Panicattack, sanatsal ve küratöryel sanatçı ikilisidir. Bu ikili, İngiltere merkezli Emily Demetriou (d.Lefkoşa, Kıbrıs) ve Naz Balkaya (d. İstanbul, Türkiye) sanatçıları tarafından oluşturulmuştur. 2013’teki ilk buluşmaları, göç deneyimi ve somutlaşması ile kişisel deneyim ve büyük sosyal yapılar arasındaki bağlantıları keşfetmelerine yol açtı ve 2014’teki işbirliklerinin başlangıcını tetikledi. Çoğunlukla performans, doğrudan eylem, ses, video ve hikaye anlatımı ile çalışmaktadırlar.
Hem sanatsal hem de küratöryel uygulamalarında, göç, ev, sınıf ve azınlıklar, zenofeminizm; yeni muhafazakarlığın eleştirisi ve neoliberal ataerkillik etrafındaki konuları ele alırlar.
Ortaklar (işbirlikçileri):
/DA
Giulio Dal Lago
Gün-Saat
Eylül 15 (Cuma) 00:00 - Aralık 30 (Cumartesi) 00:00
16eyl(eyl 16)00:0028oca00:00Füsun Onur Retrospektif Sergisi, Ludwig Müzesi’nde
Açıklama
Almanya’nın Köln kentindeki Ludwig Müzesi’nin Arter işbirliğiyle düzenlediği Füsun Onur retrospektifi, 16 Eylül 2023 tarihinde ziyarete açılacak.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Almanya’nın Köln kentindeki Ludwig Müzesi’nin Arter işbirliğiyle düzenlediği Füsun Onur retrospektifi, 16 Eylül 2023 tarihinde ziyarete açılacak.
Füsun Onur Retrospektif Sergi Afişi
Füsun Onur Kuzguncuk, 18 Temmuz 2023, Fotoğraf: Orhan Cem Çetin
Füsun Onur’un, 16 Eylül 2023 – 28 Ocak 2024 tarihleri arasında Köln’deki Ludwig Müzesi’nde Arter işbirliğiyle hayata geçirilen retrospektif sergisi, sanatçının 1960’lardan günümüze uzanan kesintisiz pratiğine kapsayıcı bir bakış sağlıyor. Onur’un bugüne dek katıldığı pek çok uluslararası serginin ve 2014 yılında Emre Baykal küratörlüğünde Arter‘de düzenlenen Aynadan İçeri başlıklı kapsamlı sergisinin ardından, Ludwig Müzesi’nde açılan bu retrospektif sergi, sanatçının yapıtlarının topluca izlenebileceği ilk yurtdışı sergisi olma niteliği de taşıyor.
Barbara Engelbach ile Emre Baykal’ın eşküratörlüğünü üstlendiği sergi, önemli bir bölümü Arter Koleksiyonu’ndan ödünç verilen ve en eskisi Beyaz Kağıt Üzerinde Alan Ayırmak (1965-66) adlı serideki çizimler olmak üzere, sanatçının günümüze dek süren üretiminden seçilen 90 civarında yapıtı bir araya getiriyor. Sergi, Türkiye’nin çağdaş sanat alanındaki öncü isimlerinden Onur’un kategorilerden uzak, özgün üretimine, bu üretime eşlik eden temel uğraş ve sorularına, yapıtlarında yıllar içinde giderek zenginleşen malzeme çeşitliliğine ve işlerine eklediği anlatısal, kimi zaman otobiyografik öğelere ışık tutmayı hedefliyor. Sanatçının 2021 yılındaki Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için Bige Örer küratörlüğünde ürettiği Evvel Zaman İçinde … adlı yerleştirmenin de yer aldığı retrospektifte, Çiçekli Kontrpuan (1982 (2023)), Opus II Fantasia (2001 (2023)), Eski Eşyaların Düşü (1985), Bir Çocuğun Gözüyle Savaş (1994), İm’in İm’i (1987) gibi farklı dönemlerden büyük ölçekli yerleştirmeleriyle birlikte, bu sergi için özel olarak geliştirdiği A Room with a Muse / Perili Oda (2023) adlı yerleştirme de izlenebilecek. Bu yerleştirmenin müziğini, sanatçının daveti üzerine Begüm Çalımlı besteleyip icra etti.
Füsun Onur Zaman İkonları, 1990, Yerleştirme; tahta, deri, metal, boya_Sergiden yerleştirme görüntüsü: Saat Kaç?, Arter, 2019, Küratör: Emre Baykal ve Eda Berkmen, Fotoğraf: Hadiye Cangökçe
Ludwig Müzesi’nde gerçekleşecek sergiyle bağlantılı olarak, eşküratörlerin sunuşlarının ve müzenin direktörü Yılmaz Dziewior’un önsözünün yer alacağı bir katalog da yayımlanacak. Aynı yayında Süreyyya Evren ve Nilüfer Şaşmazer birer yazıyla Füsun Onur’un eserlerinin Türkiye sanat tarihindeki yerine ışık tutarlarken, Merve Çağlar’ın sanatçıyla yaptığı bir söyleşi de yer alacak. Onur’un 1970’lerden 90’lı yılların başına kadar kaleme aldığı, estetik, eleştiri ve sanatın politikası üzerine düşüncelerini yansıtan yazılarından seçilen on makalelik bir seçki de Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak yeniden basılacak. Tasarımını Esen Karol’un üstlendiği katalog, Almanca ve İngilizce olarak Köln’deki Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König yayınevi tarafından yayımlanacak.
Füsun Onur’un Ludwig Müzesi’nde Arter işbirliğiyle düzenlenen retrospektif sergisi, Almanya Federal Devletler Kültür Vakfı’nın, Kunststiftung NRW, REWE Group, Peter and Irene Ludwig Foundation, Gesellschaft für Moderne Kunst am Museum Ludwig ve Beatrix Lichtken Stiftung’un destekleriyle gerçekleşiyor.
Füsun Onur, Sanatçının izniyle
Füsun Onur, bugün yarım asrı aşarak altmış yıla yaklaşan sanatsal üretiminin tamamını, doğup büyüdüğü ve halen yaşamakta olduğu İstanbul’daki Hayri Onur Yalısı’nın büyülü dünyası içinde şekillendirmeyi sürdürüyor. Form, uzam, zaman ve bunlar arasındaki ilişkileri sıradışı bir malzeme çeşitliliğiyle araştıran Onur, yapıtlarında gündelik, öyküsel ve otobiyografik öğelere yer veriyor. Mekân ve zaman, ışık ve gölge, ses ve sessizlik gibi kavramlara odaklanan sanatçının farklı dönemlerde ürettiği yapıtların önemli bir bölümü, bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan Arter’de düzenlenen Aynadan İçeri (2014) başlıklı kapsamlı sergide bir araya getirilmiş, küratörlüğünü Emre Baykal’ın üstlendiği sergiye, Esen Karol’un tasarladığı bir kitap da eşlik etmişti. Füsun Onur’un 2011 yılında Arter Koleksiyonu’na eklenen Opus II – Fantasia (2001) adlı yerleştirmesi ise Emre Baykal küratörlüğünde yeni bir mekânsal düzenlemeyle Arter’deki galeri mekânına uyarlanarak 2021 yılında sergilenmişti.
Hayri Onur Yalısı, Fotoğraf: Sena Nur Taştekne
Aynı zamanda, Füsun Onur ve 2022’de aramızdan ayrılan ablası İlhan Onur, doğup büyüdükleri ve sanatçının halen yaşamakta olduğu Kuzguncuk’taki Hayri Onur Yalısı’nı, ileride müze-ev olarak ziyarete açılması ve içeriğini Arter’in oluşturacağı misafir sanatçı programlarına ev sahipliği yapması arzusuyla Vehbi Koç Vakfı’na bağışlamıştı. Füsun Onur’un tüm sanatsal üretimine tanıklık eden yalının, iki kardeşin yaşam alanları olan giriş katı olduğu gibi korunurken, bir üst katının farklı disiplinlerden sanatçılar için bir misafir evine dönüştürülmesi planlanıyor. Sanatçının en alt kattaki atölyesi ise konuk sanatçıların kullanımına açık hâle getirilecek.
*
Füsun Onur Hakkında
Türkiye’de çağdaş sanatın öncü isimlerinden Füsun Onur, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’ndeki eğitiminin ardından, 1962’de yüksek lisans için Fulbright bursu kazanarak gittiği American University, Washington D.C.’de, ardından Maryland College of Art’ta heykel üzerine çalışmalarını sürdürdü. Kendi özgün dilini keşfetmeye çalıştığı öğrencilik yıllarında odaklandığı form, uzam, zaman ve bunlar arasındaki ilişkiler, 1967’de İstanbul’a döndükten sonra da çalışmalarına şekil vermeye devam etti. İlk kişisel sergisini 1970’te Taksim Sanat Galerisi’nde açan sanatçının yapıtları, sıradışı bir malzeme çeşitliliğinin de devreye girmesiyle birlikte gündelik, öyküsel, hatta otobiyografik öğelere doğru genişledi. Sanatçının erken dönem üretiminde karşılaştığımız soyut geometrik formlar giderek heykelle resim arasındaki sınırları bulanıklaştıran çalışmalara, içinde yer aldığı mekânı referans alıp yorumlayan yerleştirmelere doğru evrildi. İstanbul’daki çeşitli kişisel ve grup sergilerinin yanı sıra, Paris Uluslararası Genç Sanatçılar Bienali (1971), İstanbul Bienalleri (1987, 1995, 1999, 2011, 2015), Moskova Bienali (2007), documenta(13) (2012) gibi birçok uluslararası sergiye katılan Füsun Onur’un yapıtları Staatliche Kunsthalle Baden-Baden (2001), ZKM, Karlsruhe (2004), Van Abbemuseum, Eindhoven (2005), Neues Museum, Nürnberg (2018) gibi sanat kurumlarında sergilendi. Sanatçının farklı dönemlerde ürettiği yapıtların önemli bir bölümü, Arter’de Emre Baykal küratörlüğünde düzenlenen Aynadan İçeri (2014) başlıklı sergide bir araya getirildi. Onur’un 2011 yılında Arter Koleksiyonu’na eklenen Opus II – Fantasia (2001) adlı yerleştirmesi 2021 yılında yeni bir mekânsal düzenlemeyle Arter’deki galeri mekânına uyarlanarak Emre Baykal küratörlüğünde sergilendi. Sanatçının 2022 yılında düzenlenen Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi için hazırladığı Evvel Zaman İçinde… adlı yerleştirmesi ise Bige Örer küratörlüğünde Arsenale’deki Türkiye Pavyonu’nda sergilendi.
Emre Baykal Hakkında (d. 1965, İstanbul)
Boğaziçi Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Bienali’nde Direktör Yardımcısı (1995–2000) ve Direktör (2000–2005) olarak çalıştı. 2005–2008 arasında santralistanbul’un Sergiler Direktörlüğünü üstlendi. 2008 yılında Arter’de sergiler direktörü ve küratör olarak görev yapmaya başladı. 2013’te 55. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nun küratörlüğünü üstlenen Emre Baykal, 2016’dan bu yana Arter’in başküratörlüğünü yürütüyor. Emre Baykal, Arter’deki program dahilinde Sarkis (SONSUZ, 2023), OyunBu (2022–2023), Füsun Onur: Opus II – Fantasia (2021–2022), Tedbir (2021–2022), Ayşe Erkmen (Beyazımtırak, 2019–2020), Saat Kaç? (Eda Berkmen’le beraber; 2019–2020), Ali Kazma (Zamancı, 2015), Füsun Onur (Aynadan İçeri, 2014), Volkan Aslan (Hatırlamayı Unutma, 2013), Haset Husumet Rezalet (2013), Mona Hatoum (Hâlâ Buradasın, 2012), Deniz Gül (5 Kişilik Bufet, 2011), İkinci Sergi (2010–2011), Görünmezlik Taktikleri (Daniela Zyman’’la beraber; 2010–2011) sergilerinin küratörlüğünü yaptı ve pek çok yayına yazılarıyla katkıda bulundu.
Barbara Engelbach Hakkında
Freiburg ve Hamburg’da Sanat Tarihi, Alman Dili ve Edebiyatı ve Kültürel Çalışmalar okudu. 1997’de beden sanatı ve video sanatı üzerine doktorasını Hamburg’da tamamladı. 1997 ile 1999 yılları arasında Münster, Westfälisches Landesmuseum’da araştırma asistanıyken Skulptur Projekte Münster 1997’ye katkıda bulundu ve 1998’de Skulptur-Biennale im Münsterland 1999’un eşküratörlüğünü üstlendi. 1999’dan 2004’e kadar Siegen’da, Museum für Gegenwartskunst’un sanat yönetmenliğini yürüttü. Mayıs 2004’ten bu yana Köln’de bulunan Museum Ludwig’de küratör olarak çalışan Engelbach, müzenin çağdaş fotoğraf, film ve video koleksiyonlarının sorumluluğunu da üstleniyor. Barbara Engelbach’ın yayınları ve sergilerinin odaklandığı başlıca alanlar arasında güncel sanat, fotoğraf, video, film ve kamusal alanda sanatın yanı sıra mecralararasılık, mecra özgüllüğü ve geleneksel türler tarihiyle ilgili mecra-kuramsal konular yer alıyor.
Gün-Saat
Eylül 16 (Cumartesi) 00:00 - Ocak 28 (Pazar) 00:00
Açıklama
Baumit "Sağlıklı Bir Yaşam Alanı Olarak Ev" Tasarım Yarışması'na proje başvuruları 12 Şubat 2024, 17:00’a kadar yapılabiliyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Baumit “Sağlıklı Bir Yaşam Alanı Olarak Ev” Tasarım Yarışması’na proje başvuruları 12 Şubat 2024, 17:00’a kadar yapılabiliyor.
YARIŞMANIN AMACI
Pandemi sürecinin olağanüstü koşulları günlük hayatımızı çok farklı noktalarda zorladı. Bu sıradışı durumda diğer mekânlardan uzak durup, alışılmadık uzunluktaki vakitleri evlerimizde geçirince ister istemez evlerimizi ve evlerimizden yola çıkarak ev üzerine düşüncelerimizi de gözden geçirir olduk. Pandemi ile eşzamanlı olarak, 21. Yüzyılda Dünya’nın temel sorunlarından biri olan iklim değişikliği kaynaklı sorunları da içinde barındıran bir dizi konu üzerine de düşündük, düşünmeye devam ediyoruz. Hazır evlerimizi ve evlerimizden yola çıkarak diğer evleri ve bu evlerden yola çıkarak ev fikrini gözden geçirmeye başlamışken bunu bir adım öteye taşıyarak bu durumdan edindiklerimizi paylaşıp, ‘ev meselesi’ni olabildiğince ayrıştırıp, yeniden toparlayabiliriz diye düşünüyoruz. Ev içiyle olduğu kadar, içiyle dışı arasındaki arayüzleriyle, sokağıyla, mahallesiyle, sitesiyle şimdi eskisinden çok daha önemli bir konu olarak duruyor önümüzde. Ev bir sığınak mı, istediğimiz gibi mi, istediğimiz yerde mi, hep kalabilir miyiz, az sonra gidecek gibi miyiz, güvende miyiz, yeterince mahrem mi gibi sorulara yeterince sağlıklı mı diye yeni bir soru daha eklendi. Hazır bu sorular aklımıza düşmüşken bu konuları didikleyelim dedik ve ‘ev meseleleri’ni, tekrara düşmeden, olabildiğince farklı açılardan bakarak ortak derdimiz olan bir meseleyi başkalarının da katılımıyla tek başımıza yapamayacağımız kadar iyi bir biçimde irdeleyebileceğimizi fark ettik. Ve bu konuyu lisans öğrencilerinin katılımına açık bir yarışmayla onlarla birlikte düşünmek istedik. Yarışmanın lisans öğrencilerine açık olmasının nedeni, lisans eğitimi sürecinde ya da sonrasında bu konu üzerine düşünmüş olan ve bu bağlamda düşünce ve mekan üretme konusunda istekli ve donanımlı öğrencileri bulmak. Mimarlar, mühendisler, halk sağlığı konusunda çalışan tıp öğrencileri, sosyal bilimciler ve psikologlar ve diğer disiplinlerden konuya ilişkin çalışmaları olanlar bu yarışmaya katılsınlar istedik ve ekip lideri mimarlık bölümü öğrencisi olmak kaydı ile ekip oluşumlarını serbest bıraktık. Çok az şeyi süreci içinde paylaşıp, tartıştığımızı ve dolayısıyla kapalı devreler içinde geliştirmeye çalıştığımızı düşünerek bu çalışma yönteminin gelişkin bir fikre ulaşmak için iyi bir yol-yordam olacağını düşünüyoruz.
YARIŞMANIN KONUSU
İklim değişikliği, nedenleri ve etkileri ile bir bütün olarak küresel çağın en büyük sorunudur. Küresel ısınmaya bağlı iklim krizinin; çölleşme, kuraklık, sel, heyelan, buzulların erimesi, ısı artışları ve bazı canlı türlerinin nesillerinin tükenmesi gibi sonuçları vardır. Ayrıca, doğal kaynakların tükenmesi, fosil yakıt kullanımı ve doğaya zarar veren malzemelerin kullanımı da iklim değişikliğini olumsuz etkileyen diğer unsurlardır. Bu bilgiye ek olarak, içinde bulunduğumuz coğrafya, deprem, tsunami, yangın gibi farklı doğal afet risklerini de içinde barındırmaktadır. Göç, göçmenlik, gelecekteki barınma problemleri, olası enerji krizleri, insan ve çevre sağlığı ilişkisi gibi diğer küresel sorunlardır.
Baumit bu yarışma dizisinin konusu olarak, her sene tekrarlayacak bir üst başlık belirlemiştir: “Sağlıklı bir Yaşam Alanı Olarak Ev”. Bu seneki yarışma jürisi ekibi olarak biz bu geniş başlığı ele almak üzere yarışmacılara “Bir arada yaşam alanı olarak erişilebilir konut” temasını öneriyoruz. Yarışmacılardan beklentimiz, bugün hem yerel hem küresel ölçekte acil bir konu olan ve öğrenciden çalışana, tekil bireyden aileye, toplumun her kesimini etkileyen barınma krizinin mekânsal karşılıklarına odaklanmaları. Bu krizin çıkmasına sebep veren politik, sosyal, ekonomik ve ekolojik sebepler, en temel hakkımız olan sağlıklı ve erişilebilir konutu ulaşılması zor bir hedefe dönüştürdü. Öte yandan, aşina olduğumuz organizasyon ve üretim biçimlerini ve inşaat teknolojilerini alışageldiğimiz halleriyle kullanmaya devam ettiğimiz sürece, bildik yanıtlarla karşılaşmaya devam ediyoruz. Mekanı doğrudan etkileyen ve ardı ardına gelen bu krizlerin arasında, krizin dönüştürücü gücünü kullanarak, birarada yaşam alanı olarak erişilebilir konut nasıl, hangi sistemlerle, ne gibi teknolojilerle, hangi işbirlikleri ile üretilebilir? Yarışmanın bu seneki odak noktasına bu soruları yerleştirerek, yeni tartışmalar, öneriler ve soruların önünü açmayı hedefledik. Barınma sorununun, sadece mimarlıkla çözülemeyeceğinin farkındayız, öte yandan bu çok katmanlı problemin tasarım odaklı bütünsel bir yaklaşımla ele alınmasını gerektiğini düşündüğümüz için, öğrencilerin çok disiplinli ekiplerle bu konuyu değişen perspektiflerle ele almalarını bekliyoruz.
YARIŞMANIN TÜRÜ VE ŞEKLİ
Yarışma bu şartname esasları içerisinde düzenlenmiş tek aşamalı bir tasarım yarışmasıdır.
YARIŞMAYI AÇAN KURUM VE İLETİŞİM ADRESİ
Baumit Türkiye: yarisma@baumit.com.tr
YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI
– Yarışma tüm üniversitelerin lisans öğrencilerine açıktır.
– Yarışmaya bireysel ya da ekip halinde katılınabilir. Jüri, farklı disiplinlerden üyeleri olan ekip oluşumunu önermektedir.
– Ekip olarak katılımda, ekip üyesi katılımcıların hepsinin başvuru tarihinde lisans öğrencisi olması gereklidir.
– Ekip lideri mimarlık bölümü öğrencisi olmalıdır.
– Katılımcılar yarışmaya sadece tek bir öneri gönderebilirler.
– Katılım ücretsizdir.
– Yarışmaya 12.02.2024 tarihine kadar www.baumittasarimyarismasi.com/tr üzerinden kayıt yaptırmak zorunludur.
– Yarışmaya, yarışma jürisinin, danışman jürinin, raportörlerin ve firma yöneticilerinin birinci dereceden yakınları katılamaz.
JÜRİ ÜYELERİ VE RAPORTÖRLER
Asli Jüri Üyeleri
Abdurrahman Çekim, Mimar
Ayşen Ciravoğlu, Mimar
Kurtul Erkmen, Mimar
Ömer Selçuk Baz, Mimar
Serter Karataban, Mimar
Sevince Bayrak, Mimar
Sibel Dalokay Bozer, Mimar
Danışman Jüri Üyeleri
And Akman, Yapı Biyoloğu
Atalay Özdayı, Mimar, Baumit Türkiye Genel Müdürü
Erdil Dinçer, İnşaat Mühendisi, Baumit Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü
Raportörler
Selin Tümer Ataoğlu, Mimar, Baumit Türkiye Pazarlama Müdürü
Bahar Dikensak, Mimar, Baumit Türkiye Teknik Pazarlama Sorumlusu
Balkı Özdinçler, Baumit Türkiye Pazarlama İletişimi Sorumlusu
YARIŞMACILARA VERİLECEK BİLGİ VE BELGELER
Yarışma Şartnamesi
Baumit ile Olasılıklar Kitabı
Baumit VivaPark Kitabı
YARIŞMANIN SÜRECİ
TASARIM TESLİMİ AŞAMASINDA YARIŞMACILARDAN İSTENENLER
o Kimlik Dosyası:
Yarışmacıların ekip olarak katılmaları durumunda ekip üyelerinin tamamı için web sitesinde bulunan Katılımcı Kimlik Formu doldurulmalı ve gerekli belgeler yüklenmelidir;
Yüklenecek belgeler;
1-Lisans öğrenimlerini sürdürdüklerine dair üniversiteden onaylı öğrenim belgesi
2-Kimlik belgesi
o Tasarım A1 Pafta:
Tasarımı ifade eden yarışmacının karar vereceği ölçekte ve nitelikte çizim, yazı, grafik vb. içeren 1 adet dikey kullanılan A1 (59,4 x 84 cm) pafta.
o Rapor:
Yaklaşımı açıklayan maksimum 800 kelimeyi geçmeyen A4 sayfa düzeninde ve PDF formatında rapor. (Çizim ve görseller kullanılabilir)
TASARIM TESLİMİ
Tüm başvuru dokümanları 12 Şubat 2024 tarihinde 17:00’a kadar www.baumittasarimyarismasi.com/tr websitesinde “Başvuru” sekmesine yüklenmeli ve başvuru gerçekleştirilmelidir.
YARIŞMACILARIN UYMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUKLARI ESASLAR
o Yarışmacıların projelerini şartnamede belirtilen teslim gün ve saatini geçirmeyecek şekilde teslim etmeleri zorunludur.
o Yarışma paftaları ve raporlarda yalnızca rumuz yer almalıdır, herhangi bir yerinde proje sahibini/sahiplerini tanıtan isim, soyisim, okul vb. herhangi bir ibare veya işaret bulunamaz.
o Rumuz 8 haneli ve yalnızca rakamlardan oluşmalıdır.
o Tüm teslim dokümanları (öğrenim belgesi, kimlik belgesi, tasarım paftası ve rapor) PDF formatında olmalıdır.
o Yukarıda belirtilen esaslara uymayan projeler jüri kararı ile tutanağa geçirilerek yarışma dışı bırakılacaktır.
YARIŞMA TAKVİMİ
Yarışmanın İlanı: 2 Ekim 2023
Soru Sorma Son Tarihi: 6 Kasım 2023
Soruların Yanıtlanması: 27 Kasım 2023
Tasarım Son Teslim: 12 Şubat 2024
Sonuçların Açıklanması: 25 Mart 2024
Ödül Töreni ve Sergi: Mayıs 2024
ÖNEMLİ NOT:
Tüm başvuru dokümanları eksiksiz ve doğru şekilde en geç 12 Şubat 2024 tarihinde 17:00’a kadar www.baumittasarimyarismasi.com/tr websitesine yüklenmeli ve başvuru gerçekleştirilmelidir. Zamanında ulaşmayan projelerin sorumluluğu Baumit Türkiye’ye ait değildir ve değerlendirmeye alınmayacaktır.
ÖDÜLLER
3 Eşdeğer Ödül: 3 x 75.000 TL
Ödüle layık görülen projeler yarışma web sayfası ve sosyal medya üzerinden ilan edilecektir.
SORU VE CEVAPLAR
o Yarışmacılar, yarışma takviminde belirtilen 06.11.2023 tarihinde saat 23:59’a kadar yarışma ile ilgili sorularını www.baumittasarimyarismasi.com/tr web sitesinde “Sorular” sekmesinden iletebilirler. Tüm soruların yanıtları 27.11.2023 tarihinde yarışma web sitesinde yayınlanacaktır.
TELİF HAKKI
o Yarışmacılar; yarışmaya sundukları projelerin yayın, kullanım ve sergileme haklarını Baumit Türkiye ile paylaştıklarını kabul ederler.
o Yarışmaya sunulan, telif hakkı üçüncü şahıslara ait olan belge, fotoğraf ve benzeri malzemelerin yukarıda belirtilen yayın, kullanım ve sergileme haklarının alınmasından materyali sunan yarışmacılar yükümlüdür.
Gün-Saat
Ekim 2 (Pazartesi) 00:00 - şubat 12 (Pazartesi) 00:00
Açıklama
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) ve KTMMOB Mimarlar Odası işbirliğinde düzenlenen yarışma için 22 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru yapılabiliyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) ve KTMMOB Mimarlar Odası işbirliğinde düzenlenen yarışma için 22 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru yapılabiliyor.
Yarışmanın Amacı
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) ve KTMMOB Mimarlar Odası işbirliğinde yarışma yöntemi ile elde edilecek projenin hedefi, bölgenin sosyo-kültürel, ekonomik ve fiziksel yapısı ile uyumlu yöresel mimari özelliklerin, doğal çevre ve arazi formunun, yerel iklim ve malzemenin dikkate alınarak düşük maliyet ile inşa edilebilecek konutların tasarlanmasıdır.
Yarışmanın Konusu ve Yeri
Yarışmanın konusu, adanın sosyo-kültürel, ekonomik ve fiziksel yapısı ile uyumlu, yerel dokuya uygun, yerleşim bölgesinin geliştirilmesini de hedefleyen düşük maliyetli sosyal konut yapılarının ulusal mimari proje yarışması yöntemi ile elde edilmesidir. Yarışmanın yeri, yarışmacılara verilecek belgelerde, mülkiyet ile ilgili tabloda belirtilen yerleri kapsamaktadır.
Jüri Üyeleri (Danışman, Asli ve Yedek) ve Raportörler
KKTC Ülkesel Yerel Dokuya Uygun Ekonomik Sosyal Konut (Büyükkonuk Bölgesi) Ulusal Mimari Proje Yarışması Jüri oluşumu aşağıdaki gibidir.
Asli Jüri Üyeleri
Burak Türsoy (Mimar, KTMMOB Mimarlar Odası)
Kemal Gürtaş (Mimar)
Ahmet Akbil (Mimar)
Elda İstillozlu (Şehir Plancısı ve Kentsel Tasarım Uzmanı)
Gökçe Kızıldere (İnşaat Mühendisi)
Yedek Asli Jüri Üyeleri
Hüseyin Gazi (Mimar)
Harun Orçan (Şehir Plancısı)
Yeşim Binarbaşı (İnşaat Mühendisi)
Danışman Jüri Üyeleri
Kozan Uzunoğlu (Mimar, KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı)
Cafer Gürcafer (Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı)
Fazıl Taneri (KTİM, İmar, Şehir Planlama ve Sektörel Hizmetler Müdürü)
İpek Yaralığlu (Mimar, KTMMOB Mimarlar Odası)
Ercan Beşerler (KKTC İçişleri Bakanlığı, Konut Edindirme Birimi, Sosyal Konut Müdürü)
Yedek Danışman Jüri Üyeleri
Ahmet Hafız (İnşaat Mühendisi, KKTC İçişleri Bakanlığı, Konut Edindirme Birimi)
Raportörler
Nezire Özgece (Mimar, KTMMOB Mimarlar Odası)
Pınar Uluçay Righelato (Mimar)
Yarışma Takvimi
Yarışmanın ilan tarihi 11/10/2023
Son başvuru ve kayıt tarihi 20/12/2023
Son soru sorma tarihi 25/10/2023
Soruların cevaplanması için jüri toplantı tarihi 26/10/2023
Soru ve cevapların ilan tarihi 27/10/2023
Yarışma teslim tarihi 22/12/2023
Yarışma değerlendirmesi için jüri toplantı tarihi 25/12/2023
Ödüllerin resmi ilan tarihi 26/12/2023
Kolokyum ve sergi açılışı tarihi 27/12/2023
Yarışma Sonuçlarının İlan Şekli
Yarışma sonuçları idare web adresinde ve gazete ilanı olarak yayınlanacaktır.
Yarışma Ödülleri
Birincilik ödülü: 125,000 TL
İkincilik Ödülü: 75,000 TL
Üçüncülük Ödülü: 30,000 TL
Mansiyon: 15,000 TL
Mansiyon: 15,000 TL
Mansiyon: 15,000 TL
Gün-Saat
Ekim 11 (çarşamba) 00:00 - Aralık 22 (Cuma) 00:00
23eki(eki 23)00:0020ara(ara 20)00:00Yeninin Eskizi Eskizin Yenisi Öğrenci Eskiz Yarışması
Açıklama
Yeninin Eskizi Eskizin Yenisi Öğrenci Eskiz Yarışması'na 20 Aralık 2023'e kadar başvuru yapılabiliyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Yeninin Eskizi Eskizin Yenisi Öğrenci Eskiz Yarışması’na 20 Aralık 2023’e kadar başvuru yapılabiliyor.
Yarışma Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlamak ve Cumhuriyetin geçmişten günümüze ürettiği tüm değerleri yeniden hatırlamak hedefiyle Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından ‘RON | Republic of Narcist’ sponsorluğunda düzenlenen Eskinin Yenisi | Yeninin ‘Eskiz’i Öğrenci Yarışması tüm üniversitelerdeki mimarlık, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık ve peyzaj mimarlığı öğrencilerine açık ve tek kademeli bir yarışma.
Yarışmaya katılım ücretsizdir.
Yarışma sonucunda ödüle ve sergilenmeye layık bulunan eserler 8-12 Ocak 2024 haftasında* Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde sergilenecektir.
Önemli Tarihler:
Yarışmanın İlanı: 23 Ekim 2023
Son Soru Tarihi: 23 Kasım 2023
Soru-Cevapların Yayınlanması: 27 Kasım 2023
Son Katılım Tarihi: 20 Aralık 2023
Kargo ile Teslim Alım için Son Tarih: 22 Aralık 2023
Seçici Kurul Değerlendirmesi: 23-24 Aralık 2023
Sonuç Bildirimi: 27 Aralık 2023
Sergi Açılışı, Ödül Töreni ve Kolokyum: 8-12 Ocak 2024 haftası*
*Kolokyum ve sergi açılış günü daha sonra belirtilecektir.
Gün-Saat
Ekim 23 (Pazartesi) 00:00 - Aralık 20 (çarşamba) 00:00
26eki(eki 26)00:0024mar(mar 24)00:00Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi Sergisi
Açıklama
"Tam Yerinden: İstanbul'a Panoramik Bakışın Tarihi Sergisi", 26 Ekim 2023 - 24 Mart 2024 tarihleri arasında Pera Müzesi'nde ziyaret edilebilecek.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
“Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi Sergisi”, 26 Ekim 2023 – 24 Mart 2024 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.
Joseph Warnia-Zarzecki, Dolmabahçe Sırtlarında Kahve, 19. yüzyıl sonu, 68 x 98 cm, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu
Panoramik resim ve fotoğraflar üzerinden, İstanbul’un temsil tarihini yeni perspektiflerle değerlendirmeyi amaçlayan sergi, “panorama” formunun geçmişini eleştirel bir çerçevede, farklı boyut ve bağlamlarıyla ele alıyor. Panoramik görüntülerin üretim ve tüketimindeki katmanlı ilişkileri irdelerken görüntülerin farklı izleyici kitleleri arasında dolaşımını, algılanma şekillerini, yüzyıllar içinde yaygınlık kazanmış farklı medyalar arasındaki bağlantıları da sorguluyor.
Anonim, Galata Kulesi’nden İstanbul Panoraması, kesit, 19. yüzyıl başı, 40 x 350 cm, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu
Sergide, daha önce hiç teşhir edilmemiş ve yayımlanmamış bir erken on dokuzuncu yüzyıl panoraması ilk kez gün yüzüne çıkıyor. Barker, Gudenus, Schranz, Melling, Dunn, Robertson gibi İstanbul’a panoramik bakan sanatçıların eserlerinin en niteliklilerinden bazılarının bir araya geleceği sergi, panoramik bakışın yangın felaketlerinden sanayileşmeye, İstanbul tarihinin farklı unsurlarını belgelemekte nasıl kullanıldığını da ortaya seriyor. Tam Yerinden, merkezine on dokuzuncu yüzyıl panoramalarını ve panoramik imgelerini almakla birlikte, panoramik bakışın erken modern döneme uzanan uzun tarihini ve İstanbul’un bu tarih içerisindeki konumunu kapsamlı biçimde yeniden düşünmeye de çağırıyor.
Philippe von Gudenus, Vue de la ville de Constantinople, capitale de l’Empire Ottoman (Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul şehrinin manzarası), birinci kısım, 1740, 44 x 410 cm, Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi
Bu temsil biçiminin Osmanlı dünyasında ve Avrupa’daki dolaşımını, resim, baskı ve fotoğraf dışında, efemera ve arşiv belgelerinin de dahil olduğu geniş çeşitlilikte bir malzeme seçkisi üzerinden okuyan Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi sergisi, bu çeşitliliğin geçişlerine ve farklı mecralar arasındaki diyaloglara da bakıyor.
Henry Aston Barker, İstanbul Şehrinin ve Civarının Galata Kulesi’nden Yapılmış Panoramasını Oluşturan Sekiz Manzara için Anahtar, 1813, 32 x 32 cm, British Library
Küratörlüğünü Çiğdem Kafescioğlu, K. Mehmet Kentel ve M. Baha Tanman’ın yaptığı sergiye, kent, mimarlık, sanat, fotoğraf ve modern tüketim tarihlerini panoramik imgeler çerçevesinden yeniden okumayı amaçlayan makaleler içeren kapsamlı bir katalog eşlik ediyor.
Gün-Saat
Ekim 26 (Perşembe) 00:00 - Mart 24 (Pazar) 00:00
27eki(eki 27)00:0001ara(ara 1)00:0012. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması
Açıklama
İstanbul Maden İhracatçıları tarafından düzenlenen 12. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması'na 1 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru yapılabiliyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
İstanbul Maden İhracatçıları tarafından düzenlenen 12. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması’na 1 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru yapılabiliyor.
Amaç
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tarafından T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile düzenlenen 12. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın amacı;
• Türk doğal taş kalitesini ve zenginliğini tasarım ile buluşturarak çağdaş Türkiye tasarımını simgeleyen ürün kimliğini desteklemek,
• Tasarımla buluşan Türk doğal taşına katma değeri yüksek ve yenilikçi bir kimlik kazandırmak,
• Türkiye doğal taş sektöründe tasarımın değer ve önemini vurgulamak, kullanımına teşvik etmek, yaratıcı fikirleri desteklemek, yapı kültürüne ve eğitimine katkıda bulunmak,
• Türk doğal taşının endüstriyel olarak kullanımını arttırmak,
• 650’nin üzerinde renk ve desen çeşitliliğine sahip Türk doğal taşlarının mimarlar ve tasarımcılar tarafından daha yakından tanınması ve farklı alanlarda kullanılmasını sağlamak,
• Doğal taş ihracatında tasarım açısından güçlü, endüstriyel olarak üretilebilir, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir ürünler geliştirmek,
• Doğal taş ihracatına yönelik rekabet gücünü artırmak, sektörün gelişimine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak,
• Doğal taş sektöründeki firmalar ile sektöre ilgi duyan profesyonel ve öğrenci düzeyindeki tasarımcı, mimar ve iç mimarları sektörle buluşturmak ve bu alandaki başarılı tasarımcıları ödüllendirmektir.
Konu
Dönüşümü taşla başlat! DÜŞün/TAŞın
Yarışmanın konusu doğal taş kullanılarak ve özgün tasarım ile yarışma konusuna uygun bir hikâye oluşturularak endüstriyel olarak üretilebilir olması ana şartıyla doğal taş kullanımını arttırmayı özendirici, üretilebilir, ticarileşebilir yeni tasarım ürünlerinin ve kullanım alanlarının ortaya konmasıdır.
Açıklamalar:
✓ Tasarımlarda Türk doğal taşlarının kullanılması zorunludur. Tasarımlar yapılırken kullanılan doğal taşın teknik özelliklerine, yapılan tasarım için uygunluğuna ve söz konusu ürünün seçilen doğal taş ile endüstriyel olarak üretilebilir olmasına dikkat edilmelidir.
✓ Doğal taşlar, doğadan çıkarıldıktan sonra ticari olarak işletilebilen en eski inşaat malzemeleridir. İhracatımızda önemli yeri olan ve tasarımlarda kullanılmasını beklediğimiz doğal taşlar; mermer, traverten, granit, oniks, kayağan taşı, kireçtaşı, andezit, bazalt gibi taşlardır.
✓ Detaylı Bilgi ve görsel malzeme www.turkishstones.org sitesinden elde edilebilir.
Kategoriler
Yukarıdaki kapsamda yarışma 2 kategoriden oluşmaktadır.
• Öğrenci Kategorisi
• Profesyonel Kategori
Ödüller
Profesyonel Kategori
Birincilik Ödülü: 125.000 TL
İkincilik Ödülü: 75.000 TL
Üçüncülük Ödülü: 50.000 TL
Öğrenci Kategorisi
Birincilik Ödülü: 75.000 TL
İkincilik Ödülü: 50.000 TL
Üçüncülük Ödülü: 35.000 TL
Yarışma Takvimi
Son Başvuru Tarihi: 1 Aralık 2023 Saat: 16.00
Jüri Değerlendirme Toplantısı: 11-15 Aralık 2023
Ödül Töreni: Şubat 2024
* Jüri değerlendirme toplantısı öncesinde gelen başvuru sayısına bağlı olarak seçici kurul ile ön eleme yapılabilir. Takvimde bir değişiklik olması halinde güncel takvim web sitesinde yayınlanacak ve başvuru yapan adaylara bildirilecektir.
Seçici Kurul
Katılımcıların başvurularını değerlendirecek olan jüri üyelerinin listesi aşağıdaki gibidir.
• Akın Gölcük
• Banu Uçak
• Ebru Ademoğlu
• Öğr. Gör. Dr. Layıka Ney Ece Arıburun Kırca
• Ece Yalım
• Emre Bekişoğlu
• Enis Öncüoğlu
• Mehmet Özmen
• Prof. Dr. Murat Yurdakul
• Özlem Yalım
• Şaban Topçu
• Yasemin Şener
• Yeşim Hatırlı
Yarışma Raportörlüğü
Devrim Taşkıran
E-mail: basvuru@dogaltastasarimyarismasi.com
Tel: 0212 454 0212
Adres: Merkez Mahallesi Sanayi Caddesi No:3 Dış Ticaret Kompleksi A-Blok Yenibosna / Bahçelievler 34197 İstanbul / Türkiye (A Blok 6. Kat, Maden Şubesi)
Başvuru formuna linkten ulaşabilirsiniz.
Gün-Saat
Ekim 27 (Cuma) 00:00 - Aralık 1 (Cuma) 00:00
29eki(eki 29)00:0024oca(oca 24)00:00Cumhuriyetin 100. Yılında Tasarımla Düşünmek Yarışması
Açıklama
Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen yarışmaya 24 Ocak 2024, saat 17:00'a kadar başvuru yapılabiliyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen yarışmaya 24 Ocak 2024, saat 17:00’a kadar başvuru yapılabiliyor.
Yarışmanın Türü ve Şekli
Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından desteklenen ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen, T.C ve K.K.T.C’deki mimarlık, şehir planlama, güzel sanatlar, peyzaj mimarlığı okullarında/bölümlerinde/alanlarında ve katkı koyabilecek diğer sanat dallarında eğitim gören lisans öğrencilerinin katılabileceği serbest, ulusal ve tek kademeli öğrenci tasarım projesi yarışmasıdır.
Yarışmanın Konusu ve Yeri
Yarışmanın proje alanı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi önünde bulunan giriş alanı seçilmiştir. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, İzmir Buca Tınaztepe Yerleşkesinde yer almaktadır. Tasarım alanı olarak belirlenen yaklaşık 1500 m2’lik alanın sınırları; DEÜ Mimarlık Fakültesi ve tören alanını da içeren giriş bölümünü ve giriş bölümü ile araç yolu arasında kalan yeşil alanı ve sert zemini kapsamaktadır. Senaryoların, tasarım alanında bulunan ağaçların korunması ve gelecekte ağaçların büyüme durumları da göz önüne alınarak geliştirilmesi beklenmektedir. Giriş alanındaki bayrak direkleri, eğitim yapısı girişleri ve terasları yerinde korunarak öneriler geliştirilmelidir.
Yarışma, Yükseköğretim Kurulu’na bağlı T.C ve K.K.T.C.’de yer alan üniversitelerin ekip başı mimarlık ya da şehir planlama öğrencisi olmak koşuluyla, ilgili diğer disiplinlerin (kentsel tasarım, heykel, peyzaj mimarlığı ile katkı koyabilecek diğer sanat dalları) okullarında/bölümlerinde/alanlarında eğitim gören lisans öğrencilerine açıktır.
Yarışmaya Katılım Koşulları ve Esasları
Yarışmaya bireysel olarak ya da farklı disiplinlerden lisans öğrencileri ile ekip olarak katılım serbesttir. Yarışmada, bir kişi bir kere ödül alır, başkasıyla birlikte olsa dahi ikinci bir ödül almışsa bu ödül hükümsüz sayılır.
Katılımcıların başvuru sırasında öğrenimlerini sürdürdüklerine dair öğrenim belgesini ibraz etmeleri zorunludur. Tüm katılımcıların “Katılımcı Kimlik Formu”nu ve “Yarışma Şartları Kabul Belgesi”ni doldurması gerekmektedir.
Yarışmaya asil, yedek ve danışman seçici kurul üyelerinin, raportörlerin, yarışmayı açan kurum birimi yöneticilerinin birinci derece yakınları katılamaz.
Yarışmaya katılan proje sahiplerinden yarışmada derece ve mansiyon kazanmadıkları halde kimliğinin açıklanmasını dileyenler, kimlik zarflarının üzerine ayrıca “açılabilir” ibaresini yazarlar. Üzerinde “açılabilir” kaydı bulunan kimlik zarfları derece ve mansiyon kazanmamış olsalar dahi jüri tarafından açılır ve bu husus bir tutanakta belirtilir.
Bu koşullara uymayanlar projelerini teslim etseler bile yarışmaya katılmamış sayılırlar.
Yarışma Takvimi
Yarışma İlanı: 29 Ekim 2023
Soruların sorulması için son tarih: 24 Kasım 2023
Soruların cevaplanması: 28 Kasım 2023
Dijital ortamda teslim için son tarih: 24 Ocak 2024, 17:00
Jüri değerlendirmesi: 27-28 Ocak 2024
Sonuçların açıklanması: 2 Şubat 2024
Kolokyum ve Ödül Töreni: Daha sonra ilan edilecektir.
Ödüller
Birincilik ödülü: 50.000 TL
İkincilik ödülü: 40.000 TL
Üçüncülük ödülü: 30.000 TL
Mansiyon ödülleri (3 adet): 20.000 TL
Ayrıca jüri uygun gördüğü takdirde özel ödül verebilecektir.
Seçici Kurul
Danışman Üyeler:
- Prof. Dr. F.S. Nükhet Hotar (DEÜ, Rektör)
- Prof.Dr. T. Didem Altun (DEÜ Mimarlık Fakültesi, Dekan)
- Prof.Dr. Hikmet Sivri Gökmen (DEÜ Mimarlık Bölümü, Bölüm Başkanı)
- Prof.Dr. Hayat Zengin Çelik (DEÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Bölüm Başkanı)
- Doç. Dr. Gözde Ekşioğlu Çetintahra (DEÜ Mimarlık Fakültesi, Dekan Yardımcısı)
- Doç. Dr. Ebru Güller (DEÜ Mimarlık Bölümü, Öğretim Üyesi)
- Can Kubin (Şehir Plancısı)
Seçici Kurul Asil Jüri Üyeleri:
- Emre Arolat (Y. Mimar)
- Ramazan Avcı (Mimar)
- Doç. Dr. Deniz Aslan (Mimar/Peyzaj Mimarı)
- Dr. Öğr Üyesi Devrim Çimen (İstanbul Kent Üniversitesi Öğretim Üyesi, Mimar/Kentsel Tasarımcı)
- Prof. Dr. Arzu Atıl (Jüri Başkanı/DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi, Heykeltıraş)
- Prof. Dr. Deniz Dokgöz (DEÜ Mimarlık Fakültesi, Dekan Yardımcısı, Mimar)
- Doç. Dr. Umut Doğan (Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi, Şehir Plancısı)
Yedek Jüri Üyeleri:
- Prof. Dr. Şebnem Gökçen (DEÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi, Şehir plancısı/Kentsel tasarımcı)
- Deren Uysal (Y. Mimar)
- Dr. Öğr. Üyesi Neda Atar (DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi, Heykeltıraş)
- Dr. Öğr Üyesi Gülşah Kaçmaz Akkurt (DEÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi, Peyzaj Mimarı)
Raportörler
- Araş. Gör. Dr. Ahunur Aşıkoğlu (DEÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Elemanı)
- Araş. Gör. Hüseyin Küçükoğlu (DEÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Elemanı)
Detaylı bilgi buradan alınabilir.
Gün-Saat
Ekim 29 (Pazar) 00:00 - Ocak 24 (çarşamba) 00:00
30eki(eki 30)00:0027ara(ara 27)00:00Centres of Competence, Egypt
Açıklama
Mısırlı yardım kuruluşu Misr El Kheir Vakfı iki okul projesi için uluslararası bir yarışma başlattı. Yarışmaya 27 Kasım 2023'e kadar başvuru yapılabiliyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Mısırlı yardım kuruluşu Misr El Kheir Vakfı iki okul projesi için uluslararası bir yarışma başlattı. Yarışmaya 27 Kasım 2023’e kadar başvuru yapılabiliyor.
Fotoğraf: Shutterstock; Kahire, Mısır
The competition seeks a design team to create two new flagship ‘Centres of Competence’ – one on an empty, undeveloped plot and the other by transforming an existing technical secondary school. Exact details of the brief and site locations will be shared with shortlisted teams.
The project – supported by Egypt’s Ministry of Education and Technical Education and Germany’s KfW Development Bank – is part of plans to introduce a new ‘comprehensive approach’ to the design of new facilities within the technical education sector.
According to the contract announcement: ‘Programme measures will include the design of two Centres of Competence (CoC) and explicitly no construction supervision.
‘The interventions will be implemented in 2 locations: A new and empty land and in an existing public Technical Secondary School (TSS) which shall be transformed into a CoC by integrating a number of existing structures and adding new building components as necessary.
‘Interested applicants should clearly state the CoC for which they are interested to submit their application (CoC1 for the one in new land or CoC2 for the one in existing school). A separate shortlist will be established for each CoC separately.’
Founded in 2007, the Misr El Kheir Foundation is a non-profit development institution set up to promote improvements in health, education, scientific research, quality of life and social cohesion across Egypt.
Key aims of the organisation include reducing poverty, illiteracy, unemployment and disease. The latest contest comes seven years after Weston Williamson + Partners won an international competition for a new 125,000m² Science City near Cairo.
Round one applications will be evaluated 50 per cent on experience of similar projects, 45 per cent on capabilities of the team and 5 per cent on concision and relevance to the project.
Between five and eight shortlisted teams will be invited to submit preliminary designs during the competition’s second round.
Competition details
Project title: Consulting Services, Architecture Design for 2 Centers of Competence
Client: Misr El Kheir Foundation
Contract value: Tbc
First round deadline: 27 November 2023
Restrictions: Applicants must have an annual turnover of at least €300,000 and may reference up to 15 projects that have taken place in the past 10 years in their application
More information https://www.gtai.de/en/trade/egypt/tenders/consulting-services-architecture-design-for-2-centers-of-competence-1046478
Gün-Saat
Ekim 30 (Pazartesi) 00:00 - Aralık 27 (çarşamba) 00:00
04kas(kas 4)00:0025şub(şub 25)00:00Dere Tepe Büyük Menderes
Açıklama
MAD ve BAYETAV tarafından düzenlenen, Büyük Menderes'i konu alan sergi “Kendisinden doğup kendisine dönen” 4 Kasım 2023 tarihinde Bayetav Sanat'ta açılıyor. Sergi açılışına "Dere Tepe Büyük Menderes" paneli de eşlik edecek.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
MAD ve BAYETAV tarafından düzenlenen, Büyük Menderes’i konu alan sergi “Kendisinden doğup kendisine dönen” 4 Kasım 2023 tarihinde Bayetav Sanat’ta açılıyor. Sergi açılışına “Dere Tepe Büyük Menderes” paneli de eşlik edecek.
Ekolojik farkındalığı ve bir arada yaşama yollarını çoğaltma hedefiyle çalışan kültür, sanat ve tasarım inisiyatifleri için bir karşılaşma alanı olarak tasarlanan Bayetav Sanat, 4 Kasım 2023 – 25 Şubat 2024 tarihleri arasında “Kendisinden doğup kendisine dönen” adlı sergiye ev sahipliği yapacak.
Nursaç Sargon ve Özgür Demirci’nin küratörlüğünü üstlendiği sergi, Mekanda Adalet Derneği (MAD) ve Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı’nın (BAYETAV) ortaklaşa gerçekleştirdiği Büyük Menderes Havza Çalışması’nın çıktılarının yanı sıra, süreci belgeleyen Emirkan Cörüt ve Ali Çetin Kelleci’nin fotoğrafları ile Aslı Uludağ’ın bölgeye dair yaptığı çalışmalardan üretilmiş mekansal yerleştirmeden oluşuyor.
Sergi kapsamında, Mekanda Adalet Derneği (MAD) ve Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV) işbirliğiyle gerçekleştirilen Büyük Menderes Havza Çalışması’nın saha gözlem ve izlenimlerinin paylaşılacağı Dere Tepe Büyük Menderes paneli gerçekleşecek.
Panelde suyun yeryüzündeki hayata can veren, hayatın devamlılığını sağlayan bir fiziksel varlık olmaktan çıkması, kirlenmesi, tüketilmesi ile toplumsal hayatta gözlenen değişim arasındaki ilişkiler ele alınacak. Su karalardan denizlere, oradan yeniden karalara uzanan döngüsünün her aşamasında kirletilen, kirlilik yükünü bir bölgeden diğerine taşıyarak/bırakarak azaltan ya da bünyesine katılan yeni unsurlarla daha da kirlenen bir şey artık. Saflığı, temizliği çağrıştırdığı kadar kirliliği de çağrıştırıyor.
Panel, Büyük Menderes Havzası’ndaki madencilik ve enerji odaklı faaliyetlerin yol açtığı çevresel yıkımı, bu yıkımdan olumsuz etkilenen kesimleri, yıkımın faillerini ve yerel çevre mücadelelerini toplumsal hayatın esenliğini gözeten bir perspektiften görünür kılmayı amaçlıyor.
4 Kasım, Cumartesi günü 14.00 – 15.30 arası Bayetav Sanat’ta yapılacak olan panelde, BAYETAV’dan Bülent Şık ve MAD’dan Cemre Kara’nın kolaylaştırıcılığında Ulubey Çevre ve Doğal Yaşamı Koruma Derneği’den Arslan Civan, Avdan Platformu’ndan Hatice Kocalar ve Germencik Çevre ve Doğa Derneği’nden Dr. Metin Aydın konuşmacı olarak yer alacak. ( Kayıt Gerekli )
Sergi ve paralel panel oturumları hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın
Gün-Saat
Kasım 4 (Cumartesi) 00:00 - şubat 25 (Pazar) 00:00
Açıklama
Gazimağusa Belediyesi, KTMMOB ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği'nin düzenlediği yarışma için 23 Şubat 2024 saat 17:00'a kadar başvuru yapılabiliyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Gazimağusa Belediyesi, KTMMOB ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’nin düzenlediği yarışma için 23 Şubat 2024 saat 17:00’a kadar başvuru yapılabiliyor.
Yarışmanın Amacı
Yarışmanın amacı, Şampiyon Melekler’in adını yaşatmak ve bu trajik olayın unutulmaması için bir farkındalık anıtı oluşturmaktır. Şampiyon Melekler, Gazimağusa Türk Maarif Koleji, Yıldız Kız ve Yıldız Erkek Voleybol Takımı kafilesi olarak, 6 Şubat 2023 Depremi’nde hayatlarını kaybeden öğrenciler, öğretmenler ve velilerden oluşan bir topluluğun anısını temsil ediyor. Bu anıt, bu kaybın anılarına saygı göstermek ve aynı zamanda gelecekteki nesillere sembolik bir değer iletmek amacıyla tasarlanacaktır.
Yarışmanın Yeri
Yarışmanın yeri, Gazimağusa İsmet İnönü, Eşref Bitlis ve Topçu Bulvarı’nın kesiştiği “sulu çember” olarak bilinen dönel kavşak ve yakın çevresidir.
Yarışmanın Konusu
Yarışmanın konusu, Şampiyon Melekler’in adını yaşatmak adına yapılacak Melekler Anıtı ile birlikte kamusal alan düzenlemesinin yarışma yöntemi ile elde edilmesidir.
Jüri Üyeleri ve Raportörler
Asli Jüri Üyeleri
Burhan Atun (Mimar)
Abide Başman Eryaşar (Mimar, Gazimağusa Belediyesi)
Ali Öznur (Şehir Plancısı, Şehir Planlama Dairesi)
Gülizar Eroğlu (Peyzaj Mimarı)
Ruzen Atakan (Sanatçı)
Resmiye Alpar Atun (Mimar, DAÜ)
Uğur Ulaş Dağlı (Mimar, MAKEMÜD)
İbrahim Göymen (İnşaat Mühendisi)
Yedek Jüri Üyeleri
Burak Türsoy (Mimar)
Arkın Şansalan (İnşaat Mühendisi)
Danışman Jüri Üyeleri
Tunç Adanır (KTMMOB Başkanı)
Süleyman Uluçay (Gazimağusa Belediyesi Başkanı)
Ruşen Karakaya (Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı)
Kozan Uzunoğlu (KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı)
Gürkan Yağcıoğlu (KTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı)
Raportörler
Nezire Özgece (Mimar)
İpek Yaralıoğlu (Mimar)
Yarışma Takvimi
Yarışmanın ilan tarihi 13/11/2023
Son şartname satış tarihi 16/02/2024
Son soru sorma tarihi 30/11/2023
Soruların cevaplanması için jüri toplantı tarihi 04/12/2023
Soru cevapların ilan tarihi 06/12/2023
Yarışma teslim tarihi 23/02/2024
Yarışma değerlendirmesi için jüri toplantı tarihi 26/02/2024
Ödüllerin resmi ilan tarihi 27/02/2024
Kolokyum ve sergi açılışı tarihi 29/02/2024
Yarışma Ödülleri
Yarışmada Birincilik Ödülü 100.000 TL
İkincilik Ödülü 75.000 TL
Üçüncülük Ödülü 45.000 TL
Gün-Saat
Kasım 13 (Pazartesi) 00:00 - şubat 23 (Cuma) 00:00
13kas(kas 13)00:0018ara(ara 18)00:00Archiprix Türkiye 2023
Açıklama
Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı ve Mimarlar Derneği 1927 tarafından düzenlenen Archiprix Türkiye 2023'e 18 Aralık 2023'e kadar başvuru yapılabiliyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı ve Mimarlar Derneği 1927 tarafından düzenlenen Archiprix Türkiye 2023’e 18 Aralık 2023’e kadar başvuru yapılabiliyor.
Mimarlık eğitimi alanında en uzun soluklu ve en önemli ödül programı olan Archiprix Türkiye, genç mimarlar için başarılı bir mesleki kariyerin ilk adımını temsil ediyor. Yarışma aynı zamanda, yöntemleri ve yaklaşımları ile farklı öğretim kurumları arasında
rekabeti artırmak, çalışılan proje konularının çeşitliliğini görmek, tartışma ortamını geliştirmek ve bu sayede ulusal düzeyde mimarlık eğitiminin kalitesini yükseltmeyi amaçlamaktadır.
1. Katılım Koşulları
Katılımcılar Archiprix Türkiye’ye yalnızca Türkiye ve KKTC’deki üniversitelerde 2022-2023 döneminde açılan proje dersleri kapsamında gerçekleştirdikleri Bitirme Projeleri’yle katılabilirler. Archiprix Türkiye için ‘Bitirme Projesi’ tanımı, okulun ders
kataloğunda mezun olmak için öğrencinin alıp geçmesi gereken son proje dersini ifade etmektedir. Katılımcının okulundan mezun olmuş olması bir katılım koşulu değildir, ancak ilgili proje dersinden geçmiş olması gerekmektedir. Katılımcı tarafından
sisteme yüklenen projenin jüri tarafından değerlendirilmeye alınması için stüdyo yürütücüsünün onay vermiş olması gerekmektedir. Yürütücü onayları başvuru süreci sonrasında çevrimiçi olarak raportörlük tarafından takip edilecektir. Özel
durumlar hakkında bilgi almak için info@archiprixturkey.org adresinden yarışma raportörlüğü ile iletişime geçilebilir.
2. Sorular ve Cevaplar
Katılımcılar, yarışma ve yarışma başvuru süreci ile ilgili sorularını en geç 20.11.2023 tarihine kadar info@archiprixturkey.org adresine yazılı olarak iletebilirler. Bu tarihe kadar iletilen tüm sorular, cevaplarıyla birlikte www.archiprixturkey.org adresinde yayınlanacaktır. Bu tarihten sonra gelecek sorular cevaplanmayacaktır. Katılımcıların sorularını iletmeden önce www.archiprixturkey.org adresinde yer alan Sıkça Sorulan Sorular sekmesini incelemeleri önerilmektedir.
3. Başvuru Süreci
Tüm başvuru süreci çevrim içi olarak yürütülecektir. Kargo veya posta ile herhangi bir evrak / proje gönderimi yapılmayacaktır. Başvurular Archiprix Türkiye web sayfası üzerinden gerçekleştirilecektir. Sistem 17.11.2023 – 18.12.2023 tarihleri arasında açık
olacaktır. Katılımcıların sistem üzerinden aşağıdaki işlemleri yapmaları gerekmektedir;
– Çevrim içi ‘Başvuru Formu’nun doldurulması
– ‘Proje Panelleri’nin sisteme yüklenmesi
– ‘Kabul / Beyan Formu’nun sisteme yüklenmesi
Yapılan her başvurunun değerlendirmeye alınabilmesi için proje panellerine ilgili öğretim üyesinin (proje yürütücüsü) onay vermesi gerekmektedir. Ancak başvuru yapan tüm projelerin onayları son başvuru tarihinden (18.12.2023) sonra yarışma raportörlüğü tarafından ilgili öğretim üyeleri ile iletişime geçilerek alınacaktır. Bu aşamada sorun yaşanmaması için katılımcıların başvuru öncesinde sisteme yükleyecekleri projeleri ilgili proje yürütücüleri ile paylaşmış olmaları gerekmektedir. Öğretim üyesi tarafından onaylanmayan projelerin değiştirilmesine veya yeniden sisteme yüklenmesine izin verilmeyecektir. Sisteme kayıt ve giriş sorunları ile ilgili olarak info@archiprixturkey.org adresinden yarışma raportörlüğü ile iletişime geçilebilir.
4. Kimliklerin Gizliliği
Archiprix Türkiye 2023’e başvuran projeler, jüri tarafından kimlikleri gizli olarak değerlendirilirler. Bu yüzden değerlendirmeye esas proje panellerinin üzerinde katılımcının kimliğini, okulunu veya proje yürütücüsünün kimliğini belirten herhangi bir ibare olmamalıdır.
5. Yarışma Takvimi
Yarışma İlanı 13.11.2023
Başvuru Sisteminin Açılması 17.11.2023
Son Soru Sorma Tarihi 20.11.2023
Soruların Cevaplarının Yayınlanması 28.11.2023
Yarışmaya Son Başvuru Tarihi 18.12.2023 (23:59)
Jüri Değerlendirme Toplantısı 08.01.2024 – 26.01.2024 tarihleri arasında yapılacaktır.
Ödül Töreni ve Kolokyum Daha sonra duyurulacaktır.
Proje Sergisi Ödül töreni sonrasında en az 15 gün
6. Jüri, Raportörler ve Koordinasyon Ekibi
Asli Jüri Üyeleri
Ali Dur (Öğr. Görevlisi, Mimar / Kadir Has Üniversitesi)
Boğaçhan Dündaralp (Mimar / Ddrlp Mimarlık)
Devrim Çimen (Mimar / 8artı Mimarlık)
İnci Basa (Prof. Dr., Mimar / ODTÜ)
Sinem Çınar Kalenderoğlu (Öğr. Görevlisi, Mimar / Atılım Üniversitesi)
Yedek Jüri Üyeleri
Melek Pınar Uz Baki (Dr. Öğr. Üyesi., Mimar / Başkent Üniversitesi)
Şirvan Yakut (Mimar, Archiprix Türkiye 2022 Birincisi)
Raportörler
Bengüsu Döngül (Y. Mimar / ODTÜ/Mimarlar Derneği 1927)
Ezgi Burçin Eroğlu (Mimarlık Öğrencisi / TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi)
Archiprix Türkiye Koordinasyon Ekibi
Zeynep Soysal (Y. Mimar, Ar. Gör., / Atılım Üniversitesi / Archiprix Türkiye Genel Raportörü)
Nesli Naz Aksu (Y. Mimar, Peyzaj Mimarı / azaksu Mimarlık / Archiprix Türkiye Genel Sekreteri)
7. Ödüller
1. Ödül (20.000 TL)
2. Ödül (15.000 TL)
3. Ödül (10.000 TL)
Eşdeğer Mansiyon (3 adet X 5.000 TL)
+VitrA Fabrika Gezisi
Jüri uygun görmesi halinde belirleyeceği projelere aşağıdaki teşvik ödüllerini de verebilir. Teşvik ödülleri için para ödülü
verilmez.
Jüri Özel Ödülü (1 adet)
Teşvik Ödülü (en fazla 5 adet)
8. Kolokyum, Ödül Töreni ve Sergi Programı
Archiprix Türkiye 2023’de dereceye giren projeler jüri değerlendirme çalışmasının ardından www.archiprixturkey.org adresi üzerinden kamuoyuyla paylaşılacaktır. Ödül sıralaması, her yıl olduğu gibi ödül töreninde açıklanacaktır.
Kolokyum, ödül töreni ve ilk proje sergisi hakkında detaylı bilgi ilerleyen tarihlerde duyurulacaktır. Bu etkinlikler ileri tarihlere ertelenebilir, veya tamamen çevrimiçi olacak şekilde gerçekleştirilebilir. Olası değişikliklerle ilgili kamuoyu bilgilendirmesi www.archiprixturkey.org adresi üzerinden yapılacaktır.
Proje sergisinin, yıl boyunca farklı okullarda ve mekanlarda tekrarlanması hedeflenmektedir. Sergi programı ile ilgili kamuoyu bilgilendirmesi www.archiprixturkey.org adresi üzerinden yapılacaktır.
Gün-Saat
Kasım 13 (Pazartesi) 00:00 - Aralık 18 (Pazartesi) 00:00
14kas(kas 14)00:0030(kas 30)00:00Akışta / In the Flux/ Dans le flux
Açıklama
2019 yılından bu yana çalışmalarını Paris’te sürdüren ve kazandığı uluslararası ödüllerle dünya çapında ün kazanan Didem Yalınay'ın, Institut français Ankara’nın düzenlediği ‘Dijital Kasım’ etkinlikleri kapsamında, açılan “Akışta / In the Flux/ Dans le flux” isimli sergisi, Kasım ayı boyunca CerModern’de.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
2019 yılından bu yana çalışmalarını Paris’te sürdüren ve kazandığı uluslararası ödüllerle dünya çapında ün kazanan Didem Yalınay’ın, Institut français Ankara’nın düzenlediği ‘Dijital Kasım’ etkinlikleri kapsamında, açılan “Akışta / In the Flux/ Dans le flux” isimli sergisi, Kasım ayı boyunca CerModern’de.
Didem Yalınay, CerModern’de 200 metrekarelik bir alanı kendi icadı olan hologram ekranlarla artırılmış strüktürler kurarak gerçek mekanda hiçbir donanım kullanmadan içine girip kapsandığımız meta-uzam/ metavers bir deneyime dönüştürürken, ışık ve madde arasındaki göze görünmeyen ilişkilerin kuvvetini görünür kılacak.
Yalınay, dev enstalasyon için mimar Seçkin Maden ile çalışırken; Alman sanatçı Abel Korinsky de serginin kapsayıcı ses yerleştirmesini yapıyor. Sergi kapsamında ayrıca Didem Yalınay’ın katılımıyla halka açık atölyeler ve bilim ile sanatı buluşturan paneller de düzenleniyor. Sergi, Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında bireysel ve okul gruplarının ziyaretlerine ücretsiz bir şekilde açık olacak. Bilim ve sanatın ayrılmaz bütünlüğünü ortaya koyan birikimini bir eğitim modeline dönüştürmeyi planlayan akademisyen sanatçı Yalınay, Türk gençlerinin dünyanın en önemli bilim adamları ve sanatçıları ile bir araya gelebileceği devrimsel bir eğitim modeli tasarlıyor.
2018 yılında ilk sergisini Birleşmiş Milletler için CerModern’de yapmış olan sanatçı, Fransız Kültür Merkezi tarafından tüm dünyada düzenlenen ‘Dijital Kasım’ etkinlikleri kapsamında uluslararası bir bağlamda gerçekleşen sergi ile ilgili şunları söylüyor: “2018 yılında bilimsel araştırmalarımın sonuçlarıyla ürettiğim ilk meta-uzam çalışmam “Edge(s)/Bağlantı(lar)” CerModern’de sergilendi. Seçkin Maden ve Cemal Koray Bingöl’le birlikte gerçekleştirdiğim 2 metrekarelik bir enstalasyonda jeneratif bir evren yaratmıştık. Henüz o günlerde Cumhuriyetin 100. yılında Ankara’da büyük bir sergi yapabilmeyi düşlemiştim. O zamandan beri, içine girebildiğimiz metavers deneyimler yaratmak üzere çalışmalarımı sürdürdüm. Bugün ise ilk işimin 100 katı kadar büyük bir enstalasyonla yine Ankara’da uluslararası bir platformda çalışmalarımı sunabilmem çok anlamlı. Ben Ankara’da doğdum büyüdüm. Bu çalışma, bu topraklarda yetişmiş olan bizlerin potansiyelimizi görünür kılarken Türkiye’nin uluslararası sanat ve kültür alanında kuvvetli yerini de gösteriyor.”
*
©Kim Nguyen
Didem Yalınay Hakkında
Dijital teknoloji üzerine sorgulamalarla yaşamdaki ilinti ve ilişkiler üzerine jeneratif işler üreterek gerçek mekanda meta-uzam deneyimler yaratan kapsayıcı enstalasyonlar yapıyor. Akademisyen sanatçı halen Fransız Sorbonne Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürüyor.
Geçtiğimiz yıl Fransa’nın en seçkin sanatçı konaklama programı tarafından dünya çapında 24 sanatçı arasına seçilen ve 2023 Uluslarası Elektronik Sanat sempozyumu (ISEA 2023) kapsamında da dünya çapında 20 sanatçı arasına giren Yalınay, 2022 yılında Cité International des Arts Paris’te ve bu yıl 2023 Mayıs ayında Sorbonne Galeri Michel Journiac’ta solo sergiler gerçekleştirdi.
Yalınay’ın beraber çalıştığı bilim insanlarının arasında quantum fiziğinin önde gelen isimlerinden Cambridge Fizik bölümü profesörü Mete Atatüre, Türkiye’deki ve Fransa’daki çalışmalarıyla karbon emüsyon sorununa çözümler geliştiren Prof.Dr. İskender Gökalp gibi önemli bilim insanları bulunuyor.
Gün-Saat
14 (Salı) 00:00 - 30 (Perşembe) 00:00
23kas(kas 23)00:0031oca(oca 31)00:00Lisansüstü Gayrimenkul Tez Ödülleri Yarışması
Açıklama
GYODER ve İktisadi Araştırmalar Vakfı (İAV) iş birliği ile düzenlenen ‘Lisansüstü Gayrimenkul Tez Ödülleri Yarışması’na başvurular devam ediyor. İkinci kez düzenlenen ve yüksek lisans veya doktora mezunlarının katılabileceği yarışma için son başvuru tarihi 31 Ocak 2024.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
GYODER ve İktisadi Araştırmalar Vakfı (İAV) iş birliği ile düzenlenen ‘Lisansüstü Gayrimenkul Tez Ödülleri Yarışması’na başvurular devam ediyor. İkinci kez düzenlenen ve yüksek lisans veya doktora mezunlarının katılabileceği yarışma için son başvuru tarihi 31 Ocak 2024.
Gayrimenkul alanında daha fazla akademik çalışma hazırlanmasını teşvik etmek amacıyla GYODER ve İAV iş birliğinde ve bu yıl Rönesans Gayrimenkul ve Servotel sponsorluğunda düzenlenen ‘Gayrimenkul Lisansüstü Tez Ödülleri Yarışması’nın ikincisinin başvuruları devam ediyor. Gayrimenkule yönelik özgün ve bağımsız araştırmaya dayalı bilimsel verilerin, geniş ve derin bir bakış açısı ile irdelenerek yorumlanması, analiz edilmesi ve ortaya konulan özgün çalışmaların pratik hayata örnek olacak şekilde sektörün ilgisine sunulmasını hedefleyen yarışmaya lisansüstü veya doktora diplomasını 1 Ocak 2021 – 31 Ocak 2024 tarihleri arasında almış/alacak kişiler katılabiliyor.
Adayların üniversitelerin dört yıllık lisans programından mezun olmaları ve aynı zamanda gayrimenkulde finansman, risk yönetimi, değerleme, satış ve pazarlama, hukuk, vergilendirme, proje geliştirme, mülk yönetimi, mekânsal analiz, mimarlık ve şehir bölge planlama, GYO, GYF, kentsel dönüşüm, doğal afetler, proptech ve benzeri konularda yüksek lisans veya doktora yapmış olmaları bekleniyor.
Hazırlanan tezlerin, 31 Ocak 2024 tarihine kadar İAV’nin adresine posta/kargo ile ulaşması veya elden teslim edilesi gerekiyor. Tezler, Prof. Dr. Ahmet İncekara, Prof. Dr. Ali Hepşen, Prof. Dr. Gürsel Öngören, Prof. Dr. Selin Gündeş, Prof. Dr. Işıl Erol, Doç. Dr. Yeşim Aliefendioğlu Tanrıvermiş, Doç. Dr. Serhat Başdoğan, Dr. Ahmet Büyükduman, Dr. İlhami Akkum, Dr. Levent Sümer, Dr. Murat Berberoğlu, Dr. Raife Y. Eyiler’den oluşan jüri tarafından değerlendirilirken; kazananlar 2024 mart ayı sonunda açıklanacak.
Lisansüstü tezlerde dereceye giren eserlerin her birine 20.000 TL nakit, doktora tezlerinde dereceye giren eserlerin her birine 30.000 TL nakit ödül verilecek.
Tez Değerlendirme Jürisi, uygun gördüğü durumda “Jüri Özel Ödülü” verebilecek.
Ödüllü tezler, ayrıca basılı hale getirilerek iş dünyasına, ilgili üniversitelere ve kütüphanelere ulaştırılacak.
Gün-Saat
Kasım 23 (Perşembe) 00:00 - Ocak 31 (çarşamba) 00:00
24kas(kas 24)00:0013oca(oca 13)00:00Mausoleum to Mediocre Architects (Vasat Mimarlara Kabir)
Açıklama
Sinan Logie'nin Vasat Mimarlara Kabir isimli sergisi, 24 Kasım 2023 - 13 Ocak 2024 tarihlerinde Öktem Aykut'ta düzenlenecek.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Sinan Logie’nin Vasat Mimarlara Kabir isimli sergisi, 24 Kasım 2023 – 13 Ocak 2024 tarihlerinde Öktem Aykut’ta düzenlenecek.
Sinan Logie, geçtiğimiz yıllarda mekansal akışkanlık üzerine sürdürdüğü araştırmalarını, anıtsal mimari alanını da kapsayacak şekilde genişletti. Bu sorgulamalar, sanatçının İstanbul ve çeperinin tarihsel katmanlarına yönelik akademik araştırmalarının rehberliğinde devam etti. Son olarak, odağını Marmara Denizi’nin etrafında dur durak bilmeden dönüşmekte olan kentsel alanı kapsayacak şekilde tanımladı. Gümüşlük Akademisi, Bodrum’daki Bir Anıtın Doğuşu (2017); Bilsart, İstanbul’daki Mabet içinde Mabet (2018); Ark Kültür, İstanbul’daki Mekansal Durumlar (2019) ve Tartışık, Asos’taki Namazgah (2023) isimli yerleştirme ve sergileri, Logie’nin anıtsal formlar üzerine sanatsal önermeleri olarak anılabilir.
Öktem Aykut’un galeri mekanındaki yeni tek kişilik sergisinde Logie, günümüz dünyasında mimari üretimin görkemli vasatlığına bir saygı duruşu arz ediyor. Form Follows Finance (Princeton Architectural Press, 1995) isimli kitabında Carol Williams, kapitalizmin yükselen baskısı sebebiyle mimarların tamamen rant uğruna düzenlenmiş kısıtlı bir kurallar bütünü altında çalışmak zorunda kaldıklarını belirtir. Bu kapsamda, yalnızca çok az sayıda profesyonel istisnalar üretmeye kadirdir. Küreselleşen dünyanın gelişmekte olan yörelerinde ise kitlesel yaşam alanı inşaatları, kaçırılan fırsatlar ve terkedilmişlik hissinin tanımlayageldiği bir peyzaj ortaya koyarlar. Ne var ki, bu yeni kentselliği üretmek için çoğunlukla elverişsiz şartlarda çalışan mimarlar, geleceğin de kurucuları olmaktadırlar. Bütün dünyada karşımıza çıkan bu jenerik mekanlarda insanlar sevişmeye, çocuklar büyümeye, bireyler hakikati aramaya devam etmekte… Geleceğin bilim insanları, yazarları, sanatçıları ve müzisyenleri bu mekanlarda kimliklerini kurgulamakta, kent merkezlerinde yaşayan elitlerin gözlerinden ırak kendilerini oluşturmaktalar.
Vasat Mimarlara Kabir’de Logie, sanatsal üretimini sınırlı bir kurallar bütününün içinde tanımladı. Galeri mekanının içinde yeni bir alan yaratarak ve dar bir biçim ve yöntem kapsamına sadık kalarak, Logie dünyanın her köşesinde üretmeye devam eden vasat mimarların yaşam ve ölümleri için bir kutlama sunmakta.
Sinan Logie Kısa Özgeçmiş:
Sinan Logie (1978, BE) 1998’de Brüksel Özgür Üniversitesi, Victor Horta Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. İlk mimari deneyimlerini Belçika’nın en ilerici ofisleri arasında olan L’Escaut Architectures’de gerçekleştirdi. 2011 yılında İstanbul’a yerleşen Logie, mimarlık ve sanat çalışmalarına ek olarak 2013 yılından beri Bilgi Üniversitesi’nde Lisans stüdyolarında ders vermektedir.
Yoann Morvan ile birlikte yazdığı ve kentin saçaklanmasını tartışan ‘’İstanbul 2023’ isimli kitabı 2014 güz döneminde Paris’te B2 Yayınevi tarafından yayınlanmıştır. Kitabın Türkçe versiyonu 2017’de İletişim Yayınevi tarafından okurlara sunulmuştur. Aynı yazar ile ortak kitapları ‘’Méga Istanbul’’ ise, 2019 yılında, Cavalier Bleu, Paris, yayınları ile beden bulmuştur. Bu son kitap, Morvan ile Logie’nin megapolun çeperlerinde altı yıl süren araştırmalarının son aşaması olmuştur.
Akademik ve sanat pratiğinin yanı sıra, son yıllarda Logie müzik alanında da denemler yürütmektedir. Ha Za Vu Zu, Dolapdere Noise Orkestra ve İlk Zamanlar gibi farklı müzik kollektifleri ile SALT Beyoğlu, Arka Oda (Kadıköy) ve Hara gibi kurum ve mekanlarda sahne almıştır.
Gün-Saat
Kasım 24 (Cuma) 00:00 - Ocak 13 (Cumartesi) 00:00
27kas(kas 27)00:0029(kas 29)00:0013. Türkiye Enerji Zirvesi
Açıklama
“Barış için Enerji” ana temasıyla düzenlenen 13. Türkiye Enerji Zirvesi, 27 - 29 Kasım 2023 tarihlerinde JW Marriott Hotel Ankara’da yapılacak.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Bu sene 13’üncüsü düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi, her sene olduğu gibi enerji sektörünün nabzını tutacak. Türkiye’nin küresel enerji piyasalarındaki stratejik rolü, potansiyel enerji kaynakları, enerji yatırımlarının bugünü ve geleceği, 27 – 29 Kasım 2023 tarihlerinde “Barış için Enerji” ana teması ile Ankara’da gerçekleştirilecek.
Bu yılki Zirve’de çok önemli ve etkili uluslararası düşünce kuruluşu olan Atlantik Konsey’in Türkiye Programları merkezi “Atlantic Council IN TURKEY” tarafından da özel bir oturum düzenlenecek. Atlantik Konseyi, Washington, DC merkezli, önde gelen küresel bir düşünce kuruluşu olarak biliniyor. “Atlantic Council IN TURKEY” enerji, ekonomi, göç ve güvenlikle ilgili kritik konuları ele alan araştırma, programlama ve üst düzey tartışma forumları aracılığıyla diyaloğu teşvik etmeyi ve transatlantik katılımı güçlendirmeyi amaçlayan Atlantic Council’ın Türkiye odaklı program merkezi olarak çalışmalarını sürdürüyor.
Zirvenin ön açılışı 27 Kasım’da, ülkemiz ve dünya enerji ve ekonomi görünümü ile zirve ana teması olan “Barış İçin Enerji” başlıkları altında özel sunumlarla yapılacak.
Zirve’nin bu yıl ki oturumlarında; Türkiye Elektrik, Doğal Gaz, Akaryakıt ve LPG Piyasaları, Yeni Teknolojiler, Enerji Depolama, Dijitalleşme, Elektrikli Araçlar ve Şarj Teknolojilerinin Geleceği, Termik ve Nükleer Enerjide Geleceğe Bakış, Enerji Yatırımlarının Finansmanı, Enerji Dönüşümü ve Yenilenebilir Enerji, Karbon ve Emisyon Piyasaları, Hidrojen Teknolojileri ve Piyasa Gelişimi, Enerji Güvenliği ve Bölgesel Gelişmeleri, Enerji Sektöründe Kadın, Enerjide Kariyer konu başlıklarında oturumlar, özel sunumlar ve konuşmalar gerçekleşecek.
Üç gün devam edecek 13. Türkiye Enerji Zirvesi, enerji sektörünün sorunlarının ve çözüm önerilerinin en yetkili ağızlardan masaya yatırılmasına olanak tanıyarak, sektörün ilerlemesine verdiği destek ile itici güç rolü üstleniyor.
Gün-Saat
27 (Pazartesi) 00:00 - 29 (çarşamba) 00:00