haziran, 2022
- Event Name
pts
sal
çar
per
cum
cts
paz
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
28şub(şub 28)00:0026haz(haz 26)00:00Kampüs Açık Mekan Tasarımı 2022 Fikir Yarışması
Açıklama
Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından ulusal ve tek aşamalı olarak düzenlenen Kampüs Açık Mekan Tasarımı 2022 Fikir Yarışması için projelerin son teslim tarihi 26 Haziran 2022.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından ulusal ve tek aşamalı olarak düzenlenen Kampüs Açık Mekan Tasarımı 2022 Fikir Yarışması için projelerin son teslim tarihi 26 Haziran 2022.
YARIŞMANIN TÜRÜ VE ŞEKLİ
Kampüs Açık Mekan Tasarımı 2022 Fikir Yarışması, Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından ulusal ve tek aşamalı olarak düzenlenmiş bir fikir projesi yarışmasıdır.
YARIŞMANIN KONUSU VE AMACI
Üniversite ortamında iletişimi, çalışmayı ve üretimi etkileyen ve son zamanlarda eksikliği hissedilen en önemli fiziksel elemanlardan birisi öğrencilerin ve öğretim üyelerinin bir araya gelip sosyal ilişkilerini ve fikir paylaşımlarını kuvvetlendirebilecekleri ortak paylaşım mekanlarıdır. Covid-19 salgını ile bu ortak paylaşım mekanı ihtiyacı yerini daha çok açık alan ihtiyacına bırakmıştır. Açık alan ihtiyacı ile birlikte kampüslerde yeşil alan düzenlemeleri, kentsel mobilya tasarımları ve diğer fonksiyonel tasarım elemanları önem kazanmıştır.
Kampüs, Açık Alan ve Ekleri Tasarımı Yarışması ile öğrenciler ve öğretim üyelerinin bir araya gelip fikir paylaşımı yapabildiği dinamik bir sosyalleşme, karşılaşma ve paylaşma alanı yaratan bir düğüm noktası tasarımı hedeflenmiştir. Tasarlanan düğüm noktası kampüsteki açık ve yeşil alanları, bu alanlara ait sınırları, paylaşım mekanlarındaki fonksiyonları tanımlar nitelikte olmalıdır.
Yarışma doğrultusunda kentsel dış mekan ve kampüs kavramlarının ara kesitinde açık alana uyarlanabilen mimari arayüzler, tasarım elemanları ve işlevsel kent mobilyaları tasarlanması beklenmektedir. Eğitim pratiğinin ders saatleri ve derslikler dışında da sürdürülebilir ve geliştirilebilir bir alana yayıldığı, katılımcı bir açık alan öngören, aidiyet duygusunu pekiştiren mekansal çözümler amaçlanmıştır.
Yarışmaya başvuru yapan adaylara mevcut alanın dijital çizim dosyası ve görseller aşağıdaki linkte mevcuttur.
Yarışma ile ilgili belgeler’e linkten ulaşabilirsiniz.
TAKVİM
- Yarışmanın İlanı: 28 Şubat 2022
- Soru Sorma için Son Tarih: 7 Mart 2022 17:00’a Kadar
- Yanıtların İlanı: 19 Mart 2022
- Proje Teslimi: 26 Haziran 2022 17:00’a Kadar
- Jüri Değerlendirmesi: 14 Temmuz 2022
- Sonuçların İlanı: 21 Temmuz 2022
- Ödül Töreni daha sonra ilan edilecektir.
ÖDÜLLER
- İlk 3 dereceye giren proje sahibi tasarımcılar ödüllendirilecektir. Jüri, ödüle layık proje
bulamadığı durumda ödüllerden herhangi birini boş bırakabilir. - Ödüller derecelerin kamuoyuna açıklanışından itibaren 15 gün içerisinde taraflara teslim
edilecektir. - Yarışmayı kazanan ekip üyelerine bir ödül verilir.
Dereceler Ödüller
- Birincilik Ödülü: Çizim Tableti
- İkincilik Ödülü: Çizim Tableti
- Üçüncülük Ödülü: Çizim Tableti
ŞARTNAME
Gün-Saat
şubat 28 (Pazartesi) 00:00 - Haziran 26 (Pazar) 00:00
14mar(mar 14)00:0025tem00:00AYDA Awards 2022
Açıklama
Nippon Paint tarafından 14 yıldır düzenlenen AYDA Awards'un bu seneki teması “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak” şeklinde belirlendi. “Mimarlık” ve “İç Mimarlık” olmak üzere iki ayrı kategoride ve iki aşamalı (Ulusal ve Uluslararası) olarak düzenlenen yarışmanın son başvuru ve teslim tarihi 25 Temmuz 2022 Pazartesi. AYDA Awards 2022 dahilinde, her iki kategorinin ulusal kazananı, daha sonra diğer ülkelerin ödüllü katılımcıları ile de yarışarak, “Asia Young Designer of the Year” unvanını kazanma ve Harvard University Graduate School of Design’da eğitim alma şansı yakalıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Nippon Paint tarafından 14 yıldır düzenlenen AYDA Awards’un bu seneki teması “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak” şeklinde belirlendi. “Mimarlık” ve “İç Mimarlık” olmak üzere iki ayrı kategoride ve iki aşamalı (Ulusal ve Uluslararası) olarak düzenlenen yarışmanın son başvuru ve teslim tarihi 25 Temmuz 2022 Pazartesi. AYDA Awards 2022 dahilinde, her iki kategorinin ulusal kazananı, daha sonra diğer ülkelerin ödüllü katılımcıları ile de yarışarak, “Asia Young Designer of the Year” unvanını kazanma ve Harvard University Graduate School of Design’da eğitim alma şansı yakalıyor.
“Mimarlık” ve “İç Mimarlık” olmak üzere iki ayrı kategoride ve iki aşamalı (Ulusal ve Uluslararası) olarak düzenlenen yarışmanın bu seneki teması “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak” şeklinde belirlendi. “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak” hayatın farklı yönlerini bir araya getirmeyi ve yaptığınız tasarım aracılığıyla yaşamasına izin vermeyi ifade ediyor. (Bkz. Yılın Teması başlığı).
AYDA Awards 2022 dahilinde, her iki kategorinin ulusal kazananı, daha sonra diğer ülkelerin ödüllü katılımcıları ile de yarışarak, “Asia Young Designer of the Year” unvanını kazanma ve Harvard University Graduate School of Design’da, 10.000 USD değerinde 3 haftalık Design Discovery Programme’a katılma fırsatını da yakalayacak.
AYDA Awards 2022 yalnızca, Türkiye ve KKTC’deki üniversitelerde öğrenim gören, 2. sınıf ve üzeri iç mimarlık bölümü öğrencileri ile 3. sınıf ve üzeri mimarlık bölümü öğrencilerine, yüksek lisans eğitimine devam edenlere açıktır. AYDA Awards 2022’ye gönderilen projeler ve başvuru bireysel olmalıdır, grup çalışmaları kabul edilmeyecektir.
Yarışma için herhangi bir alan/arsa verilmiyor, işlev ya da metrekare sınırı bulunmuyor. Bu sayede, öğrenciler dilerse yarışmaya, halihazırda kayıtlı oldukları proje stüdyosunun yürütücülerine danışarak, o dönemki veya eski bir projeleri ile katılabiliyor. Bunun haricinde, yarışmacıların okul için ürettikleri dönem projesinden bağımsız bir proje ile katılım sağlaması da mümkün. Ancak her iki durumda da gönderilen projelerin AYDA Awards 2022 temasına ve başvuru kriterlerine uygun olacak şekilde düzenlenmiş olması gerekiyor.
Tema hakkında ipuçları elde etmek için buradaki Başvuru Kitini inceleyebilirsiniz.
AYDA Awards Hakkında
Asia Young Designer Awards (AYDA), ilk olarak 2008 yılında, Nippon Paint’in geleceğin tasarımcılarını yetiştirme vizyonunun bir parçası olarak ortaya çıktı. Ödül, mimarlık ve iç mimarlık öğrencilerine çapraz öğrenme fırsatı sunarken, sektörünün önemli isimleri ile profesyonel bağlantılar kurmaları ve yeteneklerini geliştirmeleri için onlara ilham veren bir platform görevi görüyor.
Her yıl daha fazla sayıda kişiye ulaşmayı başaran AYDA, bu süreçte hem itibarını arttırdı hem de Asya’nın önde gelen tasarım ödüllerinden biri haline geldi. Bugüne kadar dünya çapında 17 farklı ülke ve 1.200’den fazla yükseköğretim kurumundan 41.000’den fazla başvuru aldı. AYDA, yıllar içinde binlerce genç ve yetenekli öğrenci tasarımcıyı etkiledi. Onlara tasarım endüstrisindeki tanınmış konuşmacılar ve önemli kişilerle etkileşim kurmaları için çeşitli fırsatlar sundu. Platform, deneyimli eğitmenler ve sektördeki profesyoneller tarafından gerçekleştirilen çeşitli atölyeler aracılığıyla, tüm katılımcılara ilk elden sektörel bilgi sağlamaya devam ediyor. Kişiye özel danışmanlık hizmetleri ile becerilerini geliştirmelerine imkân veren AYDA, bu deneyim ile dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıların birbirlerini etkilemesine olanak tanıyor.
AYDA, her yıl genç tasarımcılara, tasarım sınırlarını normların ötesine taşımaları için şans tanırken, deneyim odaklı bir öğrenim ve hayatta bir kez karşılaşılabilecek fırsatlar sunuyor. Profesyonel mimarlar, iç mimarlar, endüstriyel kurumlar, ortaklar, tasarım okulları, mezunlar ve tasarım öğrencilerinden oluşan sıkı sıkıya bağlı bir tasarım topluluğu meydana getiriyor.
Mekânsal Tasarımda Yakınsamayı Benimsemek
Yakınsama, bir nokta veya çizginin buluştuğu ve ortak bir sonuca yol açma eğiliminde olduğu andır. AYDA Awards, farklı geçmişlere, kültürlere ve bölgelere sahip tasarımcıların birbirlerinden öğrenebilecekleri, ortak ve temel sosyal zorluklara mümkün olan en iyi çözümü sunabilecekleri bir geleceği şekillendirmeye yardımcı olmak istiyor.
2020 yılında Covid-19 salgınının ortaya çıkması hayatımızı çok değiştirdi. Küresel salgının kalıcı etkileri, yetişmekte olan tasarımcıların mekânsal tasarımın geleceğini anlamlandırması açısından son derece zorlayıcı oldu. Artık yeni normalin koşullarına uyum sağlamak, hayatta kalmak ve gelişmek için tek bir insan topluluğu olarak yaşamayı öğrenmemiz ve birbirimizde benzerlikler görmemiz gereken bir dünyada yaşıyoruz.
Dünya çok büyük. Milliyet, dil, inanç ve kültür açısından birçok farklılıklar barındırmasına rağmen insanlık her zaman bir bütün olmuştur. Renk, etnik köken ve kültürden bağımsız olarak tasarımcılar, gelecek nesillere bir gelecek inşa etmek için evrensel tasarım dilini ve uzmanlığını kullanarak iş birliği yapmayı ve bir araya gelmeyi öğrenmelidir.
Geleceğin tasarımcısının rolü yeni bir boyuta ulaştı. Artık tasarımcılar, çalışmalarının uzun ömürlülüğünü, uygunluğunu, her türlü engelde insanlara nasıl yardımcı olabileceğini belirleyecek birçok faktörü göz önünde bulundurmak zorunda.
Yakınsama kavramını benimseyerek, topluluğunuzdaki en son eğilimleri ve ihtiyaçları bilmek, bunu dünyaya iletmek için daha açık fikirli ve daha istekli olacaksınız. Ve bu sayede, benzer zorluklara sahip bölgelerdeki meslektaşlarınız için ölçeklenebilir bir çözüm sağlayacaksınız.
YILIN TEMASI
“YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak”
İyi Tasarım’ın unsurlarını ve kullanıcılara nasıl fayda sağlayabileceğini göstermeniz ve sergilemeniz gerekmektedir. “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak” hayatın farklı yönlerini bir araya getirmeyi ve yaptığınız tasarım aracılığıyla yaşamasına izin vermeyi ifade ediyor.
İnsanların doğayla uyum içinde yaşamayı öğrenebilecekleri bir geleceği nasıl tasarlayabiliriz? Tıpkı salgın hastalık sürecinde tabiatın insan tahribatının yokluğunda geliştiği gibi. İyi Tasarım, insanlar ve doğa arasında, iş birliğine dayalı bir ilişkiyi nasıl teşvik edebilir?
Mimarlık Kategorisi
İnşa edilmiş çevre ile çevresindeki doğal unsurlar arasındaki ilişkiyi derinlemesine incelemenizi istiyoruz. Tasarımınız, toplu iyileştirme sürecini teşvik edip doğanın gelişmesine imkân verirken özellikle kentsel bir ortamda toplulukların ihtiyaçları arasında nasıl denge kurabilir?
Dikkate almanız gereken bazı önemli mimari öğeler:
• İnovasyon ve teknoloji entegrasyonu
• Sosyal ve ekonomik etki
• Çevresel ayak izi ve etkisi
• Enerji kullanımı
• İnsan etkileşimi ve sosyal ihtiyaçlar
• Renk ve ışık teorileri
İç Mimarlık Kategorisi
Tasarımınızın etkileşim özelliklerini ve insanlar ile çevreleri arasındaki etkileşimi nasıl teşvik edebileceğini derinlemesine incelemenizi istiyoruz. Ve tasarımınız bu ilişki aracılığıyla kendini iyileştirme sürecini özellikle hızlı ve hareketli bir şehir ortamında nasıl teşvik edebilir?
Göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli iç tasarım kriterleri şöyle:
• İnovasyon
• Sosyal gereksinimler, insan etkileşimi ve kullanıcıların refahı arasındaki ilişkinin estetik nitelikleri
• Kalıcı ve ergonomik tasarımda işlevsellik
• İç mekânda enerji kullanımı
• Renk ve ışık teorileri
İyileştirme İçin İhtiyaçlar Sıfırlama Düğmesine Basmak
Salgın hastalık, dünyanın dört bir yanındaki insanın kendisi ile iletişim halinde olmasının önemini anlamasına yardımcı oldu; hayatımızın virüs tarafından kısıtlanması ve bize etkileri, kişisel alan ve iyileştirme kavramlarına her zamankinden daha fazla odaklanmamızı sağladı. Bu yılın teması “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak”, yapılar ile bireysel iyileştirme ve canlandırma ihtiyaçlarını bir araya getirmekle ilgilidir.
Tasarım sürecinde kendimize sorabileceğimiz bazı önemli sorular:
1. Kişisel alana sahip olmak ne demektir ve farklı insanlar için ne anlama geliyor?
2. İyileştirme ve kişisel alanlar söz konusu olduğunda mimarlar ve tasarımcılar; bireyler ve büyük topluluklar arasındaki ihtiyaçları nasıl ele alabilir ve dengeleyebilir?
3. İyileştirmek her zaman yeşilin ve doğanın varlığı anlamına mı gelir? Veya renk, iyileşme için konforlu alan yaratma konusunda nasıl bir rol oynayabilir?
4. Eğer iyileştirme doğal unsurların dahil edilmesi anlamına geliyorsa, bunu dünya nüfusunun çoğunluğunun yaşadığı kalabalık şehirlerde nasıl uygulayabiliriz?
Covid-19 Tasarlama Şeklimizi Nasıl Etkileyecek?
Diğer birçok virüs ve hastalık gibi, Covid-19’un da insanlarla bir arada var olma şansı yüksek. Ve, yeni bir virüsle nasıl yaşanacağını öğrenmenin birtakım zor yönleri bulunuyor. Salgın hastalık 2 yıldan uzun bir süre önce ilk kez ortaya çıktığında, iletişim kurma, işe gidip gelme ve toplanma şeklimizi büyük ölçüde değiştirdi. Genç neslin büyük çoğunluğu okul yıllarını ekran karşısında geçirdi, maske takmak sıradan ve gündelik bir alışkanlık haline geldi.
Tasarım sürecinde kendimize sorabileceğimiz bazı önemli sorular:
• Tasarımcılar, bireylerin, ailelerin ve toplulukların sürekli artan ihtiyaçlarına cevap verebilecek çok yönlü mekânları nasıl yaratacaklar?
• Tasarımcılar hem doğanın hem de uygarlığın gelişebileceği mekânları nasıl yaratacaklar?
Salgın Hastalık Sonrası Tasarım Eğilimleri
Öncesinde var olan ve salgın hastalık sonrası görülmeye devam edecek bazı önemli eğilimler.
Biyofilik Tasarıma Doğru Yönelim
Gittikçe daha fazla insan, hareketli bir kentsel yaşama alternatif olarak sakin yaşamı tercih ediyor.
Kentsel ortamlarda bile, iç ve dış mekânlar arasında yumuşak bir geçişe sahip olmak önemli bir unsur olmaya devam ediyor. Nihayetinde bu durum kullanıcılara, ev ve iş ortamlarının çevresinde bulunan doğal unsurlarla bağlantı kurma imkânı veriyor.
Tasarımın Özünde Wellness (Özündeki İyileşme)
Salgın hastalık, formumuzu ve sağlığımızı koruma konusunda bize yaratıcı olmayı öğretti. Evde hizmet veren sağlıklı yaşam tesislerine olan talepte bir artış yaşanıyor. Ev sahipleri ve geliştiriciler, iş ve ev ortamını dinlenmeye de imkân verecek mekânlara dönüştürmek istiyor.
Ayrıca, kullanıcıların belirli ruh hallerini ve duygularını uyandırmak ve güçlendirmek için renklerden faydalanılan eğilimler de bulunuyor.
Evden Çalışma Özgürlüğü
Standart bir ev için gereksinimler, evden çalışma ve uzaktan eğitim faaliyetlerinin norm haline gelmesi ile artış gösterdi.
Birçok şirket, insanları evden çalışmaya teşvik etmeyi sürdürüyor. Bu düzenlemeyle, home office kavramı yalnızca boyut olarak değil, aynı zamanda çok yönlülük açısından da gelişiyor.
Güvenlik ve Sınırlar için Tasarım
İnsanlar temiz ve hijyenik alanların korunmasının farkına vardıkça; giriş ve fuayeler, iç ve dış mekan arasındaki önemli geçiş bölgeleri haline geliyor.
Bu mekânlar, GİRİŞ ve ÇIKIŞ olarak kabul edilen alanlar arasında tampon bölge olarak sınır görevi görüyor.
Farklı unsurları birleştirerek iyi bir mekansal tasarım nasıl yaratırız?
Renkler, ışığı gözlerinize yansıtmaktan daha fazlasını yapar.
Renk psikolojisi, insan davranışının ve algılarının belirleyicisi olarak rengin incelenmesidir. Evet, renkler ve gölgeler görsel olarak işlenir; anılar ve kişisel deneyimler yoluyla duyguları uyandırırlar. Tasarımcılar, ışık ve kaplamaların parlak kullanımının yanı sıra renk psikolojisinde ustalaşarak, arzu edilen yapılı ortamlar ve tasarımlar yaratabilirler.
Bu konuda neler yapabilirsiniz?
• Kullanıcılara daha sürükleyici bir deneyim sunarken mekânsal tasarım çözümünüzü şekillendirmeye nasıl yardımcı olabileceğini anlamak için renkler, kaplamalar ve ışıklar hakkında daha fazla bilgi edinin.
Mekânlar arasındaki ayrım bulanıklaştı.
Teknolojiyle olan bağı güçlü olan Y ve Z kuşaklarının iş gücündeki yükselişiyle ve Covid-19 salgını gibi dış faktörlerle birlikte mekânsal kullanım ve işlevler arasındaki ayrım bulanıklaşarak herkes için bütünsel iş, yaşam ve sosyal alanlar yaratma ihtiyacına yol açıyor.
Bu konuda neler yapabilirsiniz?
• Konu mekânsal tasarım olduğunda hedef kitlenizin gerçekten neye ihtiyacı olduğunu inceleyin. Bu bir ev, bir ofis veya bir kamusal alan olabilir. AYDA için hangi alanı kullanabileceğinize dair bir kısıtlama yoktur, ancak kullanıcıların ihtiyaçlarını iyi anlamanız gerekir.
Fütüristik fiziksel yapılı çevre artık bir hayal değil.
Fiziksel alanda dijital etkileşim ana eğilimlerden biri olacak. Geleneksel olarak etkileşimli sistemler, telefonlarımız ve akıllı cihazlarımızdaki ekranlarla sınırlıydı. Ancak teknolojinin ve yapılı çevrenin birbirini etkileyeceği bir noktaya geldik. Tasarımda hesaplamalı ve bütünleştirici teknoloji ile çelik ve cam gibi tasarım malzemeleri dünya çapında erişilebilir ve yaygın hale getirildi.
Bu konuda neler yapabilirsiniz?
• Tasarımınıza yeni teknoloji, malzeme ve konseptler ekleme olasılığını keşfedin. Gelecek sınırsız ve her gün yeni keşifler ortaya çıkıyor. Bilginizi, gelecek teknolojiler ve eğilimler hakkındaki fikirlerinizi geliştirin.
Takvim
• Üniversitelerde AYDA Tanıtımı Yapılması: Mart-Mayıs 2022
• Soru Sormak İçin Son Tarih: 15 Nisan 2022 Cuma, 23:59’a kadar.
• Cevapların Yayınlanma Tarihi: 22 Nisan 2022 Cuma
• Jüriye Sor 01: Nisan 2022 (Tarih daha sonra yayınlanacak)
• Jüriye Sor 02: Mayıs 2022 (Tarih daha sonra yayınlanacak)
• Son Başvuru Tarihi: 25 Temmuz 2022 Pazartesi, 23:59’a kadar.
• Finalistlerin Belirlenmesi: Ağustos 2022 veya Eylül 2022
• Finalistlerin Sunumu: Eylül 2022 (Tarih daha sonra açıklanacaktır.)
• Ödül Töreni: Ekim 2022 (Tarih daha sonra açıklanacaktır.)
Ödüller
Ulusal Ödüller (Her bir kategoride)
• 1. Ödül 20.000 TL*
• 2. Ödül 15.000 TL
• 3. Ödül 10.000 TL
• 3 adet Eşdeğer Mansiyon 7.500 TL (Mansiyon başına)
• Katkı Ödülü 3B Printer***
*Mimarlık/İç Mimarlık kategorisini ulusal düzeyde kazananlar, ülkelerini Asia Young Designer Awards Zirvesi**’nde temsil edeceklerdir. Zirvenin, Haziran/Temmuz 2023’te yapılması planlanıyor.
**Zirvenin yapılması, büyük ölçüde salgının dünya çapındaki durumuna bağlı olacaktır. Uluslararası seyahatlerin mümkün olamadığı bir durumunda, organizatörler fiziksel etkinliği erteleyebilir ve geçici olarak dijital bir etkinlik düzenleyebilir. Fiziksel etkinliğin yapılamaması durumunda seyahat iptal edileceği için, ulaşım ve konaklama yardımı da iptal olacaktır. Ulaşım ve konaklama yardımının nakdi bir yardıma dönüştürülmesi söz konusu değildir.
***Katkı Ödülü, jüri tarafından belirlenecek okula verilecektir. Ödül, devredilemez, nakit veya kredi ile değiştirilemez.
Seçici Kurul Üyeleri
Mimarlık Kategorisi Seçici Kurul Üyeleri
• Buşra Al (Mimar), PLUGOFİS
• Burak Asiliskender (Prof.Dr.), Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
• Durmuş Dilekci (Mimar), DILEKCI Architects (DDA)
• Oral Göktaş (Mimar), SO İstanbul
• Ahmet Tercan (Mimar), Norm Architects/ Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
İç Mimarlık Kategorisi Seçici Kurul Üyeleri
• Gönül Ardal (İç Mimar), Gönye Tasarım
• İrem Başer (İç Mimar), Escape From Sofa
• Ervin Garip (Doç.Dr.), İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
• Yunus Emre Kara (İç Mimar), Zoom/TPU
• Emre Kuzlu (Mimar), I-Am İstanbul
Değerlendirme Kriterleri
Mimarlık Kategorisi
Tasarım Konsepti %20
• Açık ve etkili proje konseptleri ve problem açıklamaları.
• Etkili ve kapsamlı araştırma.
• Tasarım zorluğuna uygun ve etkili çözümler önerme becerisi.
• Eleştirel düşünme ve problem çözme becerileri.
• Orijinallik, ilgi düzeyi ve kullanıcılar üzerindeki etki.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, doğal bir insan ihtiyacını başarıyla karşılıyor mu veya bir sorunu çözüyor mu?
• Tasarımınız, sakinleri ve/veya ziyaretçileri için insan ölçeğinde işlevsellik ve amaç sağlıyor mu?
• Tasarımınız, ticari veya sosyal değerler sunuyor mu ve sergileyebiliyor mu?
• Tasarımınız, fiziksel refahı sürdüren ergonomik ve çevresel ilkeleri yansıtıyor mu?
• Tasarımınız, alternatif bakış açıları ve/veya problem çözme yolları sunuyor mu?
İşlevsellik %20
• Alan ve Mekansal Planlama / Duyarlılık: Bağlama duyarlı bir yerleşim planı sunma yeteneği. Bireysel alanların uygun tasarım ve planlamasının entegrasyonu, antropometrik ve ergonomik ilkelere vurgu yaparak kullanıcıların ihtiyaçlarına göre uyarlanmalıdır.
• İşlevsellik: Tasarım, kullanım amacına uygun olmalı ve topluluk ile kullanıcılar için olumlu bir dönüşüm yaratmalıdır.
• Tasarım etkisi: Çağdaş yaşam ve çevre üzerine önemli bir etkisi olmalı, gelecek neslin beslenmesine ve bir bütün olarak toplumun ilerlemesine aktif olarak katkıda bulunmalıdır.
• Pratiklik: Tasarım, bugün piyasada halihazırda bulunan malzeme ve teknolojilere uyumlu olmalıdır.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, bugün mevcut olan veya geliştirilmekte olan süreçler, malzemeler ve teknolojiler kullanılarak uygulanabilir mi?
• Tasarımınız, insanları, etkinlikleri ve değişimi destekleyen çok yönlü bir tasarım mı?
• Tasarımınız, hem estetik hem de fiziksel açıdan zamana uyum sağlıyor mu?
Tasarımda İnovasyon %15
• Yüksek düzeyde özgünlük ve yaratıcılık.
• Teknolojinin entegrasyonu ile yenilikçi ve ileriye dönük müdahaleler sunma becerisi.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, teknoloji destekli bağlantı ve/veya zekayı maksimize ediyor veya kullanıyor mu?
• Tasarımınız, özgün bir biçimde mi ortaya kondu?
Sürdürülebilirlik %15
• İnsanların ve çevrenin ihtiyaçlarını uzun vadeli ve etkili yaklaşımla destekleme kapasitesi (Örneğin, iklim ve enerji duyarlılığı)
• Tasarımın geliştirilmesi ve sürdürülmesi boyunca etkili bir düşünce süreci; yenilenebilir kaynaklar ile yaşam döngüsünün kullanımı.
• Uzun ömürlü tasarım ve evrensellik.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, doğal çevrenin korunmasına yardımcı olan sürdürülebilir ve çevre dostu unsurlardan oluşuyor mu?
Estetik ve Görsel Etki %10
• Estetik açıdan memnuniyet verici, kullanıcılar için sosyal ve kültürel yönleri etkin bir biçimde entegre eden tasarım.
• Mekan Oluşturma: Kullanıcıların mekanı kullanarak etkileşim kurması için fırsatlar yaramak.
Renk Kullanımı %10
• Göz alıcı ve yaratıcı renk kullanımı.
• Renkler, malzemeler ve tasarım çıktıları arasındaki denge.
• Malzemelerin ve cephelerin, vb. pekiştirilmesinde renk kullanımı.
Sunum %10
• Yüksek düzeyde netlik, yaratıcılık ve etkileşim.
• Tutarlı ve uygun görsel yardımcılar, grafikler ve/veya animasyonlarla birlikte tanımlanan tasarım zorlukları ve çözümlerinin yüksek düzeyde anlaşılır sunulması.
• Sunum, süreç ve konsept dahil olmak üzere hem proje çıktılarınıza hem de tasarım felsefenize odaklanır.
İç Mimarlık Kategorisi
Tasarım Konsepti %25
• Açık ve etkili proje konsepti ve problem tanımı.
• Etkili ve kapsamlı araştırma.
• Tasarım zorluğuna uygun etkili çözümler önerme becerisini.
• Eleştirel düşünme ve problem çözme becerisi.
• Kullanıcılar için özgünlük, ilgi düzeyi ve potansiyel etki.
• İnsan merkezli değerler.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, doğal bir insan ihtiyacını başarıyla karşılıyor mu veya bir sorunu çözüyor mu?
• Tasarımınız, sakinleri ve/veya ziyaretçileri için insan ölçeğinde işlevsellik ve amaç sağlıyor mu?
• Tasarımınız, ticari veya sosyal değerler sunuyor mu ve sergileyebiliyor mu?
• Tasarımınız, fiziksel refahı sürdüren ergonomik ve çevresel ilkeleri yansıtıyor mu?
• Tasarımınız, alternatif bakış açıları ve/veya problem çözme yolları sunuyor mu?
İşlevsellik %20
• Mekansal Planlama: Antropometrik ve ergonomik ilkelere vurgu yapan, kullanıcının özel ihtiyaçlarına uygun bireysel alanların tasarımı ve planlaması.
• İşlevsellik: Kullanım amacına uygun, topluma ve kullanıcılara bütünsel olarak fayda sağlayan olumlu bir etkiye sahip tasarım.
• Estetik ve pratiklik arasında yüksek düzeyde bütünlük.
• Pratiklik: Tasarım, bugün piyasada halihazırda bulunan malzeme ve teknolojilere uyumlu olmalıdır.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, bugün mevcut olan veya geliştirilmekte olan süreçler, malzemeler ve teknolojiler kullanılarak uygulanabilir mi?
• Tasarımınız, insanları, etkinlikleri ve değişimi destekleyen çok yönlü bir tasarım mı?
• Tasarımınız, hem estetik hem de fiziksel açıdan zamana uyum sağlıyor mu?
Tasarımda İnovasyon %15
• Yüksek düzeyde özgünlük ve yaratıcılık.
• Teknolojinin entegrasyonu ile yenilikçi ve ileriye dönük müdahaleler sunma becerisi.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, teknoloji destekli bağlantı ve/veya zekayı maksimize ediyor veya kullanıyor mu?
• Tasarımınız, özgün bir biçimde mi ortaya kondu?
Sürdürülebilirlik %15
• İnsanların ve çevrenin ihtiyaçlarını uzun vadeli ve etkili yaklaşımla destekleme kapasitesi (Örneğin, iklim ve enerji duyarlılığı)
• Tasarımın geliştirilmesi ve sürdürülmesi boyunca etkili bir düşünce süreci; yenilenebilir kaynaklar ile yaşam döngüsünün kullanımı.
• Uzun ömürlü tasarım ve evrensellik.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, doğal çevrenin korunmasına yardımcı olan sürdürülebilir ve çevre dostu unsurlardan oluşuyor mu?
Renk Kullanımı %15
• Göz alıcı ve yaratıcı renk kullanımı.
• Renkler, malzemeler ve tasarım çıktıları arasındaki denge.
• Malzemelerin ve cephelerin, vb. pekiştirilmesinde renk kullanımı.
Sunum %10
• Yüksek düzeyde netlik, yaratıcılık ve etkileşim.
• Tutarlı ve uygun görsel yardımcılar, grafikler ve/veya animasyonlarla birlikte tanımlanan tasarım zorlukları ve çözümlerinin yüksek düzeyde anlaşılır sunulması.
• Sunum, süreç ve konsept dahil olmak üzere hem proje çıktılarınıza hem de tasarım felsefenize odaklanır.
Proje Teslimi
Teslim Kontrol Listesi:
1. Proje Adı ve Tema Konsept: Tüm projeler proje adı ve tema / konsept ile başlamalıdır.
2. Tasarım Konsept Açıklama Metni: Tasarım açıklama metni 800 kelimeyi geçmemeli ve Microsoft Word dosyası olarak gönderilmelidir. Tasarım açıklama metni, yarışmacının problemi nasıl tanımladığı ve bu probleme getirdiği çözümleri mutlaka içermelidir.
3. Rumuz: Rumuz en az 6 en fazla 8 karakterli harf ve rakamların yer aldığı bir kombinasyonda olmalıdır. (Örn. Ali12345 hatalı kombinasyon, x1y2z378 doğru kombinasyon. Örnek amaçlı verilmiştir.)
4. Sunum Panoları (A2 boyutu):
A. En az 3, en fazla 4 pano sunulacaktır.
B. Pano 1, mevcut arsa fotoğraflarını (varsa), mülk/arsa geliştiricisini (varsa), kat planını, görünüş, mobilya tefriş planını ve saha analizini göstermelidir.
C. Pano 2, 3 ve 4, 3B perspektifleri içermelidir. Renk kullanımına ilişkin talimatlar için “Renkler” (Madde 8) bölümüne bakın.
D. Sunum Panoları dikey formatta tasarlanmalıdır.
E. Projenin A2 panolarının dijital versiyonu, “Sunum Panosu” adlı bir klasörün içine “Rumuz – Pano 1” dosya ismiyle kaydedilmelidir.
5. Sunum Panolarının Etiketlenmesi:
A. Kat planındaki tüm alanları etiketleyin.
B. Dijital Sunum Panoları 2, 3 ve 4’teki perspektifler A3, A4 veya A5 boyutlarında olmalı ve panolarda yer almalıdır.
C. Giriş Formu’nun dijital olarak doldurulduğundan emin olun.
D. Değerlendirme sürecinde anonimliği sağlamak için adınızı veya diğer kimlik bilgilerinizi panolarınıza koymayın.
6. Perspektif Görseller:
A. Bireysel perspektifler A4 boyutunda (minimum) olmalıdır. Bu dosyalar, “Perspektifler” başlıklı bir klasöre kaydedilmelidir. JPEG dosyası, “mekana” dayalı adlandırma kuralına uymalıdır. Örneğin: Oturma odası/Lobi.
B. Tüm resim dosyaları SADECE JPEG formatında en az 300 DPI olmalıdır.
7. Fotoğraflar:
A. Adınız ile isimlendirdiğiniz, 300 DPI çözünürlüğe sahip yakın tarihli bir kişisel fotoğrafınızı yükleyin (Örn. “Katılımcı Adı.jpeg”).
B. Finalist olarak seçildiyseniz, bu fotoğraf basılı ve online yayınlarda kullanılacağı için yüzünüzün görünür olduğundan emin olun.
8. Renkler:
A. Projede kullanılan tüm renkler, Nippon Paint’in renk yelpazesinden olmalıdır.
B. Her ülkenin farklı renk adları ve renk kodları olduğundan, renk çiplerinin hangi Nippon Paint ülkesinden geldiğini Giriş Formu’nda belirtin.
C. Renk çiplerini görüntülemek/indirmek için bu adresi ziyaret edin.
Proje Teslim Süreci
1. Giriş formunu doldurun.
2. “Rumuz – Pano 1.jpeg”, “Rumuz – Pano 2 .jpg”, “Rumuz – Pano 3.jpeg” vb. olarak isimlendirdiğiniz 300 DPI çözünürlüğe sahip .PDF formatındaki sunum panoları.
3. 300 DPI çözünürlüğe sahip, .JPEG formatındaki uygun şekilde isimlendirilmiş her bir perspektifleri içeren (Örn. “Oturma Odası” veya “Lobi”) “Perspektifler” adlı bir klasör.
4. Tasarım konsept açıklama metniniz 800 kelimeyi geçmemeli ve “Tasarım Konsept Açıklama.docx” adlı bir Microsoft Word dosyasına kaydedilmelidir.
5. .PPT ya da .PPTX formatında sunum dosyası
6. Kişisel kimlik bilgilerini açık etmeyen maks. 1 dakikalık .MP4 formatında kısa video. (Tercihe bağlı)
7. Dosya adı olarak adınızla isimlendirilmiş 300 DPI çözünürlükte, JPEG formatında son kişisel fotoğrafınız (Örn. “Katılımcı Adı.jpeg”).
8. Yukarıda belirtilen koşulları sağlayan sunum panolarınızı, perspektifleri, tasarım konsept açıklama metni, sunum dosyasını, kısa video (tercihe bağlı) kişisel fotoğrafınızı 25 Temmuz Pazartesi, saat 23:59’a kadar https://ayda.awardsplatform.com/ adresinden sisteme yükleyebilirsiniz.
AYDA Awards 2022 Tasarım Yarışması Katılım Şartnamesi
• AYDA yarışmasının (“Yarışma”) Türkiye etabı düzenleyicisi Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş.’dir (kısaca “Betek”) (Mersis No: 0167001238900018). Yarışma organizasyonu Arkitera Mimarlık Merkezi A.Ş. (kısaca “Arkitera”) (Mersis No: 0079-0186-9480-0013) koordinasyonunda gerçekleşmektedir (Betek ve Arkitera birlikte ve ayrı ayrı “Organizatör” olarak anılacaktır).
• Yukarıda yer alan Sunum Dosyası ve Yarışma Katılım Şartnamesi (“Şartname”), Yarışma’ya özel olarak hazırlanmış olup, her türlü hakları Betek’e aittir.
• Yarışma’ya katılım ücretsizdir.
• Yarışmaya katılım sırasında verilen bilgilerin güncelliği, doğruluğu, yeterliliği ve ispatı ile kendisine ait projeyle Yarışma’ya katılım yarışmacı-katılımcıların sorumluluğundadır. Aksi durumun tespiti Yarışma’dan diskalifiye nedeni olup, yanlış beyan edilen bilgilerden katılımcı sorumludur.
• Yarışma katılımcıları, başvuru sırasında bir eğitim kurumunda iç mimarlık/mimarlık eğitimine devam ediyor olmalıdır.
• Ulusal aşamayı kazanan kişi, uluslararası aşamaya katılırken öğrenci olmak zorunda değildir.
• Bu yarışma, Türkiye’deki ve KKTC’deki üniversitelerde eğitim gören, 2. sınıf ve üzeri iç mimarlık bölümü öğrencilerine ve 3. sınıf ve üzeri mimarlık bölümü öğrencilerine, ilgili bölümlerde yüksek lisans eğitimine devam edenlere açıktır. Öğrenciler, 1. sınıf derslerinin tamamını tamamlamış ve sınavlarından geçmiş olmalıdır.
• Mimarlık ve İç Mimarlık kategorisindeki jüri üyelerinin güncel ve geçmiş dönem öğrencilerinin yarışmaya katılmasında sakınca yoktur.
• Katılımcının teslim anında mezun olduğu tespit edilirse, katılımcı diskalifiye edilecektir.
• Yarışmaya başvurular bireysel olarak yapılmalıdır. Yarışma ekip olarak katılıma açık değildir.
• Öğrenciler bireysel olarak, “1” proje ile yarışmaya katılabilir.
• Temaya, başvuru ve değerlendirme kriterlerine uygun olması ve daha önce başkaca herhangi bir ulusal veya uluslararası yarışmaya katılmamış olması kaydıyla yarışmacılar dilerlerse daha önceki dönemlerde yaptıkları okul projeleri ile de AYDA Awards 2022’ye katılabilirler.
• AYDA Awards 2022 başvurularında sunulan proje ve çalışmaların tamamı katılımcı-yarışmacının kendi orijinal ve özgün eseri olmalı, üçüncü kişilerin fikri mülkiyet ve telif haklarını ihlal etmemesi gerekir.
• Katılımcılar bir (1) yıldan daha az profesyonel çalışma deneyimine sahip olmalıdır. Zorunlu stajlar profesyonel iş deneyimi olarak kabul edilir.
• Ulusal aşamada (Yarışma’nın Türkiye etabında) sunum yapmak üzere her iki kategoride belirlenecek finalist sayısı jürinin inisiyatifindedir.
• Katılım sağlanan projelerin proje kriterleri ve gönderim kurallarına uygun olması şarttır. Her tasarım sunumu, sunum gereksinimlerini, sunum kriterlerini ve kategori kriterlerini karşılamalıdır.
• Projeler en geç 25 Temmuz 2022 Pazartesi, saat 23:59’a kadar gönderilmelidir.
• Jürinin değerlendirme ve kararlarına itiraz edilemez.
• Kısa listeye giren adaylar, nihai değerlendirme sürecinin bir parçası olarak sözlü sunum yapmaları için bilgilendirilecektir.
• Sözlü sunum esnasında, sunum süresi içerisinde kalmak kaydıyla, maksimum 1 dakikalık animasyon gösterilebilir.
• Ödül töreninin ne zaman yapılacağı kazananlara bildirilecektir. Kazanan başvurular, organizatör ve sponsor tarafından uygun görüldüğü takdirde pazarlama ve promosyon materyallerinde yer alabilir.
• AYDA’nın uluslararası etaplı bir yarışma olması nedeniyle ve yarışma organizasyonu kapsamında katılımcılar Yarışma’ya başvurmakla, kişisel veri ve iletişim bilgileriyle katıldıkları proje ve eklerinin Nippon Paint Grup Şirketleri, uluslararası organizasyon, seyahat, eğitim kurumları vb. proje ve iş ortaklarıyla organizasyonun gerçekleşmesi kapsamında paylaşılması gerekeceğini bildiğini, anladığını ve bu hususlara açıkça onay verdiğini beyan etmektedir.
• Yarışma’ya katılmakla yarışmacılar, katılım sağladıkları projelerinin (proje adı ve açıklamaları, çizim, görsel, fotoğraf, animasyon, video, şartname vb. her türlü proje unsurlarının) ve kişisel bilgilerinin birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere Nippon Paint Grup Şirketleri ve Nippon Paint iştiraki olan Betek ile Arkitera tarafından süre ve coğrafi sınırlama olmaksızın dijital ve basılı mecralar ile kurumsal web siteleri ve sosyal medya (Twitter, Facebook, Instagram, Youtube vb.) hesaplarında, Yarışma ve etkinlik ilanları ve duyurularında, her türlü Yarışma tanıtım faaliyetlerinde, eğitsel, sosyal ve kültürel faaliyetlerde katılımcının ek onayı gerekmeksizin ilan edilebileceğini, kullanılabileceğini, çoğaltılabileceğini, yayınlanabileceğini, sergileyebileceğini, silinmesi gerekmeksizin arşiv amaçlı olarak kayıtlarında ve dijital mecralarında muhafaza edilebileceğini kabul eder.
• Kazananlar, Türkiye lansmanında, sözlü sunumda ve ulusal ödül törenine katılmaları durumunda seyahat masraflarını ve oluşabilecek diğer tüm masraflarını kendileri karşılayacaklardır.
• Ulusal ve uluslararası etaplara ilişkin hak kazanılacak ödüller ilan edilen haliyle sağlanır; hak kazanılan ödül devredilemez, değiştirilemez, her ne nedenle olursa nakit veya ayni karşılığı talep edilemez.
• Katkı Ödülü devredilemez, değiştirilemez, her ne nedenle olursa nakit veya ayni karşılığı talep edilemez.
• Organizatör, önceden ayrı bir bildirim veya kabul aramaksızın ilan edilen ödülleri benzer değere sahip başka bir ürünle veya ödülle değiştirme hakkını saklı tutar.
• Projenin yurtdışı etabı olduğu gözetilerek, katılan tüm öğrencilerin başvuru sırasında geçerli bir pasaportu olması gerekir.
• Mimarlık/İç Mimarlık kategorisini ulusal düzeyde kazananlar, ülkelerini uluslararası Asia Young Designer Awards Zirvesi’nde temsil edeceklerdir. Zirvenin, Haziran/Temmuz 2023’te yapılması planlanıyor. Mimarlık ve İç Mimarlık Kategorisi’ni kazanan, Türkiye’yi temsil edecek adayların ulaşım ve 2 gecelik konaklama masrafı Betek tarafından, firmanın belirleyeceği şartlarda karşılanır. Seyahat sırasındaki kişisel harcamalar ise yarışmacılara ait olacaktır. Pasaport ve resmi evrak işleri (vize, gerekli izinler, seyahat sigortası vs.) yarışmacının kendisi tarafından karşılanacak ve sonuçları kendisi tarafından takip edilecektir. Vizenin, gerekli olabilecek izinlerin Zirve tarihinden önce çıkmaması Organizatör sorumluluğunda değildir.
• Katılımcı-yarışmacıların etkinlik süresince kullanacağı her türlü alana (konaklama tesisi, ulaşım araçları, toplantı salonu, etkinlik alanları vb.) ve demirbaşlara zarar verecek ve çevreyi rahatsız edecek davranışlardan kaçınması gerekli olup, aksi durum yarışmadan diskalifiye nedenidir.
• Uluslararası zirvenin yapılması, büyük ölçüde Covid-19 salgınının dünya çapındaki gelişimine bağlı olacaktır. Uluslararası seyahatlerin mümkün olamadığı bir durumda, Organizatör fiziksel etkinliği erteleyebilir ve/veya geçici olarak dijital bir etkinlik düzenleyebilir. Fiziksel etkinliğin yapılamaması durumunda seyahat iptal edileceğinden, ulaşım ve konaklama yardımı da iptal olacaktır. Ulaşım ve konaklama yardımının nakdi bir yardıma dönüştürülmesi söz konusu değildir.
• Uluslararası düzeyde proje sunumları yapılacağı ve “Asia Young Designer of the Year” unvanını kazananlara Harvard University Graduate School of Design’da eğitim imkanı verileceği için katılan yarışmacıların çok iyi derecede İngilizce bilmesi zorunlu olup, bu kapsamda katılımcı başvurusunu tamamlamakla çok iyi derecede İngilizce seviyesine sahip olduğunu beyan ve taahhüt etmiş kabul edilecektir. Organizatör gerekli gördüğü durumlarda yarışmacının İngilizce düzeyini gösteren belge/yazı/sınav sonucu isteyebilir. Harvard University Graduate School of Design için geçerli İngilizce seviyesi için https://nipponboya.com/tr/ayda adresindeki Başvuru Kitini inceleyebilirsiniz.
• Herhangi bir “Asia Young Designer of the Year” unvanını kazanan kişinin, sonraki dönemlerde “AYDA Awards”a katılması mümkün değildir, bunun dışındaki kişiler ise yarışmaya tekrar katılabilir.
• Katılımcılar Yarışma’ya katıldıkları projeler ile başka ticari markalara ait yarışmalara katılamaz veya başka ticari markalara ait yarışmalara gönderdikleri projeler ile AYDA Awards’a katılamaz.
• Organizatör, zaman zaman Sunum Dosyası ve Şartname’de revizyonlar yapma hakkını saklı tutar. Bu kapsamda başvurusu sahibi-katılımcıların söz konusu metinlerin güncel halini https://nipponboya.com/tr/ayda adresinden düzenli aralıklarla takip etmesi önerilir.
• Betek’in mücbir sebeplerle (doğal afetler, salgınlar, hükümet önlemleri vb.) göreceği lüzum üzerine Yarışma takvimini erteleme veya yarışmayı iptal hakkı saklıdır.
• Yarışma ve Şartnameden doğan her türlü ihtilafta İstanbul Anadolu Adliyesi mahkemeleri münhasıran yetkilidir.
• Yarışmacı-katılımcıların başvurularını tamamlaması, yukarıda yer alan Katılım Şartları’nın kabul edildiği anlamına gelecek olup, Organizatör bu kapsamda yarışmacının başvurusunu tamamlamakla Yarışma ve Şartname koşullarının tamamını kabul ettiği varsayar.
Gün-Saat
Mart 14 (Pazartesi) 00:00 - Temmuz 25 (Pazartesi) 00:00
22mar(mar 22)00:0030haz(haz 30)00:00Geleneğin Şifreleri-Geleceğin Şifreleri
Açıklama
Hüsamettin Koçan’ın “Geleneğin Şifreleri-Geleceğin Şifreleri” başlıklı sergisi, 22 Mart’ta İstanbul’un yeni sanat alanı Kazlıçeşme Sanat’ta açılıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Hüsamettin Koçan’ın “Geleneğin Şifreleri-Geleceğin Şifreleri” başlıklı sergisi, 22 Mart’ta İstanbul’un yeni sanat alanı Kazlıçeşme Sanat’ta açılıyor.
“Geleneğin Şifreleri-Geleceğin Şifreleri” başlıklı sergi, Hüsamettin Koçan’ın 30 yıl boyunca ürettiği yapıtlarından oluşan önemli bir seçkiyi bir araya getiriyor. Sanatçı gelenek ve gelecek kavramlarına odaklandığı 90’lı yıllardan bugüne Anadolu topraklarındaki birikimlerin derin anlamlarla birbirine bağlandığı gerçeğini farklı boyutlarda somutlaştırıyor. Geleneğin günümüzde giderek sıradanlaşan algısını, kalıp ön yargılar ya da tekrarlar biçiminde yaşamı yönsüzleştirdiğini tartışmaya açan sanatçı, kültürler arası bağların birbirini desteklediği ve gelecekçi bir kültürel DNA oluşturduğu doğrultusunda ipuçları sunuyor.
Eski çağlardan günümüze, Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Cumhuriyet’in rüyasını ve kültüre bakışını dönem dönem semboller ve figürler üstünden bir araya getiren sergide; yeni malzeme önerileri geleneksel estetik sınırların ötesine uzanan bir dil zenginliği ile ortaya konuyor. Resimler, heykeller, baskılar, çamur ve kitch malzeme bu dil örgüsünün ana sözcüklerini oluşturuyor.
Sergi aynı zamanda sanatçının Anadolu’da var olma projesi olarak 20 yıldır üretimini sürdürdüğü ve “En büyük ve en son eserim” dediği Baksı Müzesi’nin katılımcı, hatırlayan ve hayal eden yenilikçi dünyasını izleyici ile paylaşıyor. Bu sergi aynı zamanda coğrafyalar arasında bir bağ kurma projesi. Sergiden elde edilecek gelirin bir bölümü Bayburt’ta yapılacak Yetenek Geliştirme Merkezi için kaynak yaratacak.
Sergi kapsamında Mayıs ve Haziran aylarında akademisyen Nusret Polat moderatörlüğünde Hüsamettin Koçan’ın sanatı ve felsefesi üzerine sanat profesyonelleri ile söyleşiler gerçekleştirilecek. Hüsamettin Koçan, Can Aytekin, Ayşe Köksal ve Emre Zeytinoğlu’nun konuşmacı olarak yer alacağı söyleşiler, Kazlıçeşme Sanat’ta fiziki ve çevrimiçi olarak takip edilebilecek.
Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı “Geleneğin Şifreleri-Geleceğin Şifreleri” sergisi, 30 Haziran’a dek (pazartesi ve bayram tatili günleri hariç) her gün 10.00-18.00 saatlerinde Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme Sanat’ta ücretsiz olarak sanatseverlerle buluşacak.
Gün-Saat
Mart 22 (Salı) 00:00 - Haziran 30 (Perşembe) 00:00
25mar15eylTürkiye Ay Üsleri Ulusal Fikir Yarışması
Açıklama
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve GUHEM ortaklığında, lise/orta öğretim öğrencileri, üniversite öğrencileri ve profesyonel olmak üzere 3 kategoride düzenlenen Türkiye Ay Üsleri Ulusal Fikir Yarışması'na projelerim teslimi için son tarih 15 Eylül 2022.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve GUHEM ortaklığında, lise/orta öğretim öğrencileri, üniversite öğrencileri ve profesyonel olmak üzere 3 kategoride düzenlenen Türkiye Ay Üsleri Ulusal Fikir Yarışması’na projelerim teslimi için son tarih 15 Eylül 2022.
Soru sorma tarihi 15 haziran 2022’ye kadar uzatılmıştır.
Şartnameye buradan ulaşılabilir.
Gün-Saat
Mart 25 (Cuma) 00:00 - Eylül 15 (Perşembe) 00:00
31mar(mar 31)00:0007agu(agu 7)00:00Memento İstanbul: Hristoff Aile Arşivi Sergisi
Açıklama
Bir ailenin olduğu kadar, bir şehrin de tarihine mercek tutan "Memento İstanbul: Hristoff Aile Arşivi" sergisi, 31 Mart – 7 Ağustos 2022 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat’ta.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Bir ailenin olduğu kadar, bir şehrin de tarihine mercek tutan “Memento İstanbul: Hristoff Aile Arşivi” sergisi, 31 Mart – 7 Ağustos 2022 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat’ta.
Biriktirdiğimiz ve kıymet verdiğimiz objeler, zevk ve ilgi alanlarımızı, tarihimizi ve var oluşumuzu belirlerken; aile mirasımızın ve hikâyelerimizin anlatılmasına da aracılık ederler. Maddi ve manevi olarak bizler için değerli olan bu hatıralar, aynı zamanda “burada” olduğumuzun da kanıtlarıdır.
Temelini üç nesil sanatçı bir ailenin yıllar içinde biriktirdiği fotoğraflar, resimler, kişisel eşyalar ve objelerden alan Memento İstanbul: Hristoff Aile Arşivi sergisi, bir ailenin olduğu kadar bir şehrin de tarihine ışık tutuyor.
Küratörlüğünü Peter Hristoff, Elif Erdoğan, Yeşim Demir Pröhl’ün üstlendiği sergide Hristoff Aile Arşivi’nden derlenen objelere Pera Müzesi, Rahmi Koç Müzesi, Yapı Kredi, Nur ve Selçuk Altun, Ömer M. Koç, Emel ve Bülent Korman ile Ayşegül ve Ömer Özyürek koleksiyonlarından alınan resimler eşlik ediyor. Ailenin erken Cumhuriyet yılları sanat ortamıyla bağlarının anlatıldığı bölümde Aliye Berger, Ali Sami Boyar, İbrahim Çallı, Hayri Çizel, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Zeki Faik İzer, Zeki Kocamemi ve Şerif Renkgörür’ün eserleri de yer alıyor.
31 Mart – 7 Ağustos 2022 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Galatasaray’daki binasının 2. ve 3. katlarında ziyaret edilebilecek olan serginin ilk katında arşiv malzemeleri eşliğinde Hristoff ailesinin hikâyesi ve dostları olan sanatçıların eserleri bulunuyor. Serginin ikinci katında ise Peter Hristoff’un İstanbul’dan ilham alarak ürettiği işler yer alıyor.
Sergi Etkinlikleri ve Kataloğu
Sergi süresince Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Galatasaray’daki merkezinde ve sosyal medya platformlarında konuşmalar, söyleşiler, atölyeler, dinletiler, performanslar ile şehir turlarını da kapsayan etkinlikler düzenlenecek. Sergi için ayrıca Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkçe-İngilizce bir katalog hazırlandı.
Memento İstanbul: Hristoff Aile Arşivi, Raffles İstanbul, Can Carpet, Jotun ve New York School of Visual Arts desteğiyle hazırlandı.
*
Hristoff Aile Arşivi
Hristoff Aile Arşivi’nin temelleri 1923 yılında Bulgaristan’dan İstanbul’a gelen Peter Dimiter Hristoff’un 1920-30’lu yılların İstanbul’unu belgeleyen fotoğraflarıyla atıldı. Cumhuriyet’in ilk yıllarının sanat ortamının tam merkezinde yer alan Peter Dimiter’in başlattığı bu “biriktirme”, oğlu Dimiter ve torunu Peter tarafından da devam ettirildi. Arşivde yer alan kartpostal, resim, efemera ve fotoğraflar bir ailenin köklerini saldığı şehirle olan nostalji ve duygusallıkla harmanlanmış hikâyesini anlatıyor.
Fertleri ressam olan ama aynı zamanda baskılar da yapan Hristoff ailesinin buluştukları ortak nokta hep İstanbul olmuş. Ailenin üç kuşak sanatçısı, eserlerini İstanbul’un tarihinden, kültüründen ve insanından etkilenerek üretmişlerdir.
Gün-Saat
Mart 31 (Perşembe) 00:00 - Ağustos 7 (Pazar) 00:00
08nis(nis 8)00:0001tem(tem 1)00:00SRA Stone Gallery Geleceğin Mutfağı Yarışması
Açıklama
SRA Stone Gallery tarafından, geleceğin mutfağı temasına sahip üretim kavramı ve üretim mekanlarının sorgulandığı ‘SRA Stone Gallery Geleceğin Mutfağı’ isimli mutfak tasarım yarışmasına projelerin teslimi için son tarih 1 Temmuz 2022.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
SRA Stone Gallery tarafından, geleceğin mutfağı temasına sahip üretim kavramı ve üretim mekanlarının sorgulandığı ‘SRA Stone Gallery Geleceğin Mutfağı’ isimli mutfak tasarım yarışmasına projelerin teslimi için son tarih 1 Temmuz 2022.
Firma internet sitesi: www.srastonegallery.com
SEÇİCİ KURUL ÜYELERİ VE RAPORTÖRLER
Danışman Seçici Kurul Üyeleri:
- Sadeddin Kirkan,
SRA Stone Gallery Firma Yetkilisi
Asil Seçici Kurul Üyeleri:
- Ekrem Cem ALPPAY, Dr. Öğr. Üyesi
(İstanbul Teknik Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkan Yardımcısı) - Ceyda ÖZGEN, Dr. Öğr. Üyesi
(Gebze Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı) - Sinem ÖZLÜK, İç Mimar
(Sinem Özlük İç Mimarlık) - İbrahim TÜRKERİ, Dr. Öğr. Üyesi
(Gebze Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü) - Faruk Can ÜNAL, Dr. Öğr. Üyesi
(Yeditepe Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü)
Yedek Seçici Kurul Üyeleri:
- Saliha TÜRKMENOĞLU BERKAN, Dr. Öğr. Üyesi
(Gebze Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi,Endüstriyel Tasarım Bölümü) - Eylem ZORLUTUNA, Y. Mimar
Raportörler:
- Berat ÖZDEMİR
- Abdullah Yunus KINIK
YARIŞMACILARIN UYMAKLA ZORUNLU OLDUĞU ESASLAR
- Yarışmacılar bireysel ya da grup halinde yarışmaya katılabilirler.
- Yarışmacılar bireysel ya da grup halinde en fazla üç öneri ile yarışmaya katılabilirler.
- Projenin ve raporun herhangi bir yerinde eserin sahibini belirten işaret bulunması ve/veya kimlik dosyasının veya içeriğinin eksik olması durumunda; jüri kararı ile tutanağa geçirilmek koşuluyla, proje yarışmadan çıkarılır.
- Yarışmaya katılan projede özgün ve daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya başka bir yarışmada ödül almamış olma şartı aranmaktadır. Bunun aksi bir durumun tespiti ve bu tespitin jüri üyelerinin çoğunluğu tarafından onaylanması halinde, proje yarışmadan çıkarılır. Proje ödül kazandıysa, ödülün tamamı yarışma organizasyonuna iade edilir.
- Her fikir projesi için online olarak Kayıt Formu ve istenilen belgeler yüklenmelidir.
- Yarışmacılar, yarışma web sitesi üzerinden Kayıt Formu doldurarak isim ve adreslerini raportörlüğe bildirmiş olmalı, kayıt formunun raportörlüğe internet üzerinden ulaştırılması ardından yine raportörlük tarafınca internet ortamında gönderilecek onay yazısı alınmalıdır.
Yukarıda belirtilen hususlara uymayan projeler, seçici kurul kararı ile tutanağa geçirilerek yarışma dışı bırakılır.
YARIŞMACILARA VERİLECEK BİLGİ VE BELGELER
- Yarışma şartnamesi.
- SRA STONE GALLERY taş doku görselleri. (İnternet sitesi üzerinden üzerinden görsellere ulaşılabilir.)
Öğrencilerin, tasarımlarının herhangi bir yerinde bu taş dokuları kullanmaları beklenmektedir.
YARIŞMACILARDAN İSTENENLER
- Tasarım düşüncesini, temel yaklaşımları ortaya koyan grafik anlatımlar,
- 1/20 ölçekte ve nokta detaylarını içeren, malzeme bilgisi ve tasarımın temel ilkelerini açık olarak tanımlayan ve uygulamalarını anlatan plan, kesit ve görünüşler,
- 3 boyutlu çizim, perspektif, canlandırma, şema ve eskizler,
- Projeye/proje konusuna olan yaklaşımlarını ortaya koyan açıklama raporu, tasarımın kavramsal ve teknik açıklamalarını içerecek şekilde paftalar üzerinde yer alacaktır. Ayrıca projenin genel yaklaşım ve kararlarını Türkçe olarak açıklayan en fazla 300 kelimeden oluşan PDF formatında kaydedilmiş bir A4 rapor sunulmalıdır.
TESLİM ŞEKLİ ve SUNUM TEKNİĞİ
Yarışmanın teslimi dijital ortamda gerçekleştirilecektir.
- Sunum tekniğine ilişkin herhangi bir kısıtlama yoktur. Her türlü anlatım (çizim, yazı, renk) serbesttir.
- Tüm sunuşlar en fazla 2 adet yatay A1 (84,1 x 59,4 cm) boyutlarında 300 pixel/inch çözünürlükte JPG/JPEG formatında kaydedilmelidir.
- Her proje bir rumuzla tanımlanacaktır. Bu rumuz, 5 rakamdan oluşacak ve teslim edilen her paftanın sağ üst köşesinde yer alacaktır. Paftalarda rumuz 1 cm x 5 cm boyutunda sağ üst köşede yer alacaktır. Yüklenecek dijital dosyaların ismi yalnızca rumuzdan oluşmalıdır.
- Sergileme kolaylığı bakımından paftalarda, sağ alt köşede paftanın asılma şemasındaki yeri çizilecektir.
- Tüm yarışma fikir projeleri, şartnamede belirtilen teslim gün ve saatini geçirmeyecek şekilde teslim edilmelidir.
- Yarışmaya katılacak tüm ekipler, projelerinin tüm belge ve paftalarını, yarışmanın internet sitesi üzerinden oluşturacakları form aracılığı göndermeleri gerekmektedir. Son gönderim günü 01.07.2022 günü saat 23.59 ’a kadardır. Belirtilen teslim saatinden sonra sistem kapanacak ve dosya kabulü yapılmayacaktır.
DİJİTAL KİMLİK DOSYASI
Tüm katılımcılar yarışmanın internet sitesindeki katılım formuna aşağıda yer alan bilgileri yüklemek zorundadır.
- Sunum paftalarının JPG/JPEG formatındaki görselleri
- Proje Raporunun PDF formatındaki dosyası
- Yarışmanın internet sitesindeki kimlik bilgilerine ait form, (form doldurulmuş olmalıdır)
- Yarışmaya ekip içinde yer alacak tüm yarışmacıların lisans öğrenimlerini sürdürdüklerine dair PDF formatında öğrenim belgesi (öğrenci belgesi) (E-Devlet üzerinden alınacak belgeler yeterlidir).
- Öğrenciler internet sitesi üzerinden örnek katılım formu şablonuna bakabilirler.
YARIŞMA TAKVİMİ
- Yarışmanın İlanı: 8 NİSAN 2022
- Yarışmaya İlişkin Soruların Sorulması İçin Son Tarih: 16 MAYIS 2022
- Soruların Cevaplanması: 19-20 MAYIS 2022
- Proje Son Teslim Tarihi: 1 TEMMUZ 2022
- Jüri Değerlendirmesi : 2-8 TEMMUZ 2022
- Sonuçların Açıklanması: 14 TEMMUZ 2022
- Kolokyum ve Ödül Töreni: 21 TEMMUZ 2022 (Kolokyum ve Ödül Töreni yeri ve saati daha sonra duyurulacaktır.)
SORU ve CEVAPLAR
Yarışmacılar, yarışma ile ilgili soruları SRA STONE GALLERY Öğrenci Yarışması Sorular başlığı altında SRA Stone Gallery WEB sayfası/Mail üzerinden iletebilirler. Soruların cevapları, son soru sorma tarihinden itibaren 3 gün içerisinde, tüm yarışmacılara, WEB sayfası aracılığı ile iletilecektir.
PROJELERİN TESLİM ŞARTLARI
Yarışmacılardan istenen dökümanlar yarışmanın internet sitesi aracılığı ile katılım formu ile iletilmelidir. Katılım formunu doldurmak için öğrenciler kendi belirledikleri 5 haneli rumuz ile önceden kayıt olmaları gerekmektedir. Kayıt olduktan sonra öğrenciler belirledikleri 5 haneli rumuz üzerinden katılım formu sistemine giriş yapabilir ve gereken dosyaları oraya yükleyebilirler.
SONUÇLARIN AÇIKLANMASI
Yarışma, srastonegallery.com.tr ve Instagram adreslerinde yayınlanacaktır.
ÖDÜLLER
- Toplam Ödül: 70.000 TL
- 1. Ödül : 20.000 TL
- 2. Ödlü : 15.000 TL
- 3. Ödül : 10.000 TL
- Eşdeğer Mansiyon 5 Adet 5.000 TL
- Satın Alma Ödülü 5 Adet 2.000 TL
PROJELERİN SERGİLENMESİ, YAYINLANMASI ve KOLOKYUM
- Yarışmaya katılan tüm projeler, 21 Temmuz tarihinden itibaren 15 gün süre ile sergilenecektir. Sergi yeri daha sonra duyurulacaktır. Katılan tüm projeler yarışma kataloğunda yer alacaktır.
- Tüm projelerin telif hakkı müelliflere ait olacak, ancak yarışmayı düzenleyen SRA STONE GALLERY, müellifin veya müelliflerin isimlerini belirtmek koşulu ile SRA STONE GALLERY ve SRA AKADEMİ sosyal medya hesapları ve internet siteleri dahil olmak üzere dijital ve basılı her türlü yayınlama ve sergileme hakkına sahip olacaktır.
- Derece alan Ödül Alan eserlerin sahipleri, eserin her türlü telif, tasarım ve uygulama haklarının SRA STONE GALLERY’a ait olduğunu kabul ederler. SRA STONE GALLERY Satın alma ödülünü kullanma hakkını gizli tutar. Yarışmaya katılan tasarımların özgün olmamasından doğacak her türlü hukuki sorumluluk, yarışmacıya aittir. Dereceye giremeyen tüm tasarımların, ticari amaçlı kullanımı için, tasarımcısından izin alması gereklidir.
- Katılımcılar şartname hükümlerini aynen kabul ederler.
Gün-Saat
Nisan 8 (Cuma) 00:00 - Temmuz 1 (Cuma) 00:00
13nis(nis 13)00:0007agu(agu 7)00:00Ve Şimdi İyi Haberler
Açıklama
‘Basın Sanatı’ olarak tanımlanan 300’e yakın eseri bir araya getiren Ve Şimdi İyi Haberler: Nobel Koleksiyonu’ndan Eserler sergisi 7 Ağustos’a kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
‘Basın Sanatı’ olarak tanımlanan 300’e yakın eseri bir araya getiren Ve Şimdi İyi Haberler: Nobel Koleksiyonu’ndan Eserler sergisi 7 Ağustos’a kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.
Dennis Hopper Harlem (Daily News), 1962 Kâğıt üzerine gümüş jelatin baskı, 12/15 40×60,3 cm
©Sanatçı & Dennis Hopper Art Trust
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 2022 baharına basın ve sanat arasındaki etkileşimin izini süren kapsamlı bir seçkiyle merhaba diyor. Annette ve Peter Nobel’in “Basın Sanatı” (Press Art) adını verdikleri koleksiyondan oluşturulan Ve Şimdi İyi Haberler başlıklı serginin küratörlüğünü Christoph Doswald üstleniyor. 19. yüzyıldan günümüze, medya tarihinde son 150 yılın bilim, kültür ve siyasetteki en can alıcı meselelerini gözler önüne seren sergi, geçtiğimiz 20 yılda yaşanan büyük değişimlere ve bu değişimlerin medya sanatındaki etkilerine ilişkin de önemli ipuçları veriyor.
Sergi düşünsel bir başlangıç noktası olarak gazeteden yola çıkıyor, metin ve haber ilişkisine, fotoğrafın bulunmasının toplumu nasıl şekillendirdiğine ve totaliter sistemlerin kitle iletişim araçları üzerindeki güçlü etkisine odaklanıyor. II. Dünya Savaşı sonrası barış hareketi, medya endüstrilerinin tüketim kültürüyle ilişkisi, küreselleşmeyle birlikte sanatta öne çıkan eleştirel medya söylemi gibi önemli dönüm noktalarına işaret etmenin yanı sıra, toplumsal cinsiyet, din, etnik köken gibi kavramların sanat ve medyadaki dönüşümünü ve sosyal medya toplumunun gelişimini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.
164 sanatçı, 300’e yakın eser
Ve Şimdi Haberler: Nobel Koleksiyonu’ndan Eserler sergisinde Alberto Giacometti, Aleksandr Rodchenko, Andy Warhol, Andreas Gursky, Jenny Holzer, Bedri Baykam, Barbara Kruger, Christo, David Hockney, Dennis Hopper, Elmgreen & Dragset, Fernand Légér, Georges Braque, Henri Cartier-Bresson, Joseph Beuys, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Le Corbusier, Malevich, Man Ray, Mayakovski gibi Türkiye’den ve dünyadan önemli isimlerin aralarında bulunduğu 164 sanatçının resim, fotoğraf, kolaj, yerleştirme, video gibi farklı araçlarla ürettiği 300’e yakın eser yer alıyor. Modern ve güncel sanatın en önemli dönemlerini izleme olanağı sunan bu eserleri bir araya getiren Annette ve Peter Nobel, koleksiyonları ve “Basın Sanatı” hakkında şunları söylüyor:
“Bu koleksiyonu yapma isteğimizde önce teknik hayranlık ve daha sonra da entelektüel kapsam rol alıyor. Basın Sanatı insanı düşünmeye sevk eder, çünkü çok sayıda sanatçı ister ara sıra, ister başka işlerinin yanı sıra, ister her zaman eserlerine zemin olarak gazete kullanır, hatta gazeteleri kopya eder ya da bizzat kendi yapar. Bu bilinçli davranış, gündelik olaylarla estetik açıdan ilgilenmeye dair bir çağrı olarak da görülebilir. Sanat, yaşamın sembolik dünyasına dönüşür.”
Hooper Turner Helvetica Alfabesi, 2012 Kâğıt üzerine yağlı boya, 26 parça 27×20,6 cm – 29,8×45,7 cm
©Sanatçı & FROSCH&CO, NY
“Medyanın inandırıcılığı ve sanatın özerkliği zorlu sınavlardan geçecek”
Sanat eserinin eşsiz olması gerektiği görüşü Aydınlanma Çağı’ndan bugüne geçerliliğini korurken, günlük gazete ve dergiler her gün yeni baştan üretilen, okunduktan sonra atılan kitlesel tüketim ürünleri olarak görülüyor. Halbuki, fotoğrafçılık ve baskı kimyasında geliştirilen yöntemler, farklı içeriklerin gazete mizanpajında aynı anda iletilmesini mümkün kılan teknikler, sanatın teknik ve stratejilerine ilham kaynağı olabiliyor. Ve Şimdi İyi Haberler sergisini bu ilhamın bir örneği olarak niteleyen küratör Christoph Doswald koleksiyona ve eserlere dair şu açıklamalarda bulunuyor:
“Burada Basın Sanatı kapsamında, en geniş anlamıyla basılı metin ve görselle ilişkisi olan sanat eserleri sergileniyor. Ki bunlar aslında ucuz, her gün yenilenen bir tüketim nesnesini, pahalı bir münferit parçaya dönüştürüyor. Sergilenen eserler arasında gazete kâğıdından kolajlar, basında çıkmış bir görselin model olarak kullanıldığı resimler, gazete kâğıdı üzerine uygulanmış guaşlar, ünlüleri konu alan resimli magazin dergisinde çıkmış fotoğraflardan hareketle üretilmiş serigrafik baskılar yer alıyor. Annette ve Peter Nobel’in koleksiyonundaki resimler, kolajlar, asamblajlar, desenler ve baskılar, orijinal ile medyadaki kopyası arasında hâlâ bir ilişkinin bulunduğu zamana ait.”
Bir zamanlar sarsılmaz olan bu ilişkinin hiç bugünkü kadar sorgulanmadığına da dikkat çeken Doswald, “Orijinal ile sahte arasındaki ilişki, sırf estetik açıdan ele alınması gereken marjinal bir problem değil; toplumu bütünüyle ilgilendiren bir problemdir. Çünkü bilgiyi toplama, medya aracılığıyla iletme ve ticari olarak değerlendirme eylemleri arasında özenle gözetilen ayrım, günümüzde artık büyük baskı altında. Bu da hem sanat hem de toplum açısından birçok soruyu gündeme getirecek.” diyor ve başta medyanın inandırıcılığı olmak üzere sanatın özerkliğinin de zorlu sınavlardan geçeceğini ifade ediyor.
Hem hafızayı harekete geçiren hem ilham veren bir sanat deneyimi
Ve Şimdi İyi Haberler: Nobel Koleksiyonu’ndan Eserler sergisine ev sahipliği yapmanın medya, toplum ve sanat arasındaki güncel bir tartışmayı Türkiye’ye taşımak adına son derece gurur verici olduğunu vurgulayan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol ise “Tüm dünya, dilimize ‘hakikat sonrası’ diye çevrilen bir ‘post-truth’ çağı yaşıyor,” diyor ve ekliyor:
“Bu çağın oluşmasında elbette ki medya araçlarında son 20 yılda yaşanan muazzam dönüşümün, dijitalleşmenin ve sosyal medyanın ortaya çıkışının payı büyük. Ancak son 20 yıla bakmak bize bugünü anlamakta ne kadar derinlikli bir görüş sağlayabilir? Ve Şimdi İyi Haberler sergisi ile bugünün ekonomik, siyasi, toplumsal, sanatsal tartışmalarını yürütürken başvurduğumuz referans dünyasının sınırlarını biraz daha genişletiyoruz. Geçmişe baktıkça, bugünkü ufkumuzun da görüş mesafesinin arttığını fark ediyoruz. Matbaanın icadından günümüze son 150 yılda basın ve sanat arasındaki ilham alışverişine ve son 20 yıldaki hızlı dönüşümün sanattaki izlerine bakıyoruz. Bunu yaparken malzememiz gazeteler, dergiler, medya araçları olduğu için son 150 yılın önemli siyasi ve toplumsal gelişmelerini de yeniden hatırlıyoruz. Ve Şimdi İyi Haberler sergisi günümüzü anlamaya çalışanlara hem hafızayı harekete geçiren hem ilham veren bir sanat deneyimi sunuyor.”
Trevor Guthrie Fox Haber (Amigo Savaşı), 2007 Kâğıt üzerine karakalem 110×100 cm ©Sanatçı
Sergiye, Basın Sanatı’na adanmış bir gazete eşlik ediyor
Serginin küratöryel zemini Jean Baudrillard’ın İmgenin Şiddeti, İmgeye Uygulanan Şiddet, Dorothea Strauss’un Daha Çok Işık! Resimleri Okumak, Felix Uhlmann ve Cristina Bognuda’nın Sanat Özgürlüğü Ve Sanatın Teşvikine İlişkin On Tez makalelerinden yola çıkılarak oluşturuldu. Sergi kataloğunda eser görsellerine bu metinler eşlik ediyor.
Basın Sanatı’na saygı duruşu niteliğindeki Ve Şimdi İyi Haberler sergisine bir de gazete eşlik ediyor. Sergiyle aynı adı taşıyan gazetede; Ahu Antmen’in Elektrik çarpar!.. McLuhan’ın mesajı ve akla gelen birtakım düşünceler, Süreyyya Evren’in Müphem Jest: Metin, Esra Özdoğan’ın Dünya Bir Resim: Gerçekliğe Yeni Bir Erişim Olarak Fotoğraf Algısı, Ece Temelkuran’ın ‘İlginç zamanlar’ kimin evi?, Evren Savcı’nın Şu Kültür Dediğimiz… ve Erkan Saka’nın Facebook’ta İyi Görünmenin Yolları: Basın Sonrası Dönem başlıklı yazıları yer alıyor.
Sergi ve katalog tasarımını PATTU’nun üstlendiği Ve Şimdi İyi Haberler: Nobel Koleksiyonu’ndan Eserler, 7 Ağustos tarihine kadar Pera Müzesi’nin 3., 4. ve 5. kat sergi salonlarında ve Pera Café ’de ziyarete açık olacak.
*
Christoph Doswald Hakkında
Christoph Doswald (1961 doğumlu) İsviçreli bir yayıncı, küratör ve öğretim görevlisidir. Kariyerine çağdaş sanat hakkında yazılar yazarak başladı. 1980’lerin ortalarından itibaren, çeşitli sergilerin küratörlüğünü üstlendi; Kunsthaus Graz, Nice’deki Villa Arson, Kunstmuseum Bern, Centre Pasquart Biel ve Berlin Sanat Akademisi’nde çeşitli sergiler gerçekleştirdi. 2001’den 2007’ye kadar, Marsilya’daki Fonds Régional d’Art Contemporain’in (FRAC PACA) satın alma komitesi üyesiydi, burada çeşitli sergiler gerçekleştirdi. Doswald, 2009’un sonlarına kadar Zürih Şehri Kamusal Alanlarda Sanat Çalışma Grubu’nun (AG Kiör) başkanlığını yaptı. Kamusal Alanlarda Sanat programından sorumlu olan Doswald, ART AND THE CITY (2012) ve Altstetten Albisrieden (2015) sergilerinin küratörlüğünü yaptı. Doswald, Zürih Sanat Üniversitesi ve Stuttgart Devlet Sanat ve Tasarım Akademisi gibi farklı kurumlarda çeşitli öğretim pozisyonlarında ve misafir profesörlük görevlerinde bulundu. 2012’den beri İsviçre’nin görsel sanatçılarının profesyonel derneği olan visarte.schweiz’in yönetim kurulu üyesidir. Burada, mimaride sanat ve kamusal alanda sanattan sorumludur. Bu rolde Prix Visarte ödüllerini başlatmıştır. 2016’dan beri Kulturweg Limmat vakfının başkanıdır.
Gün-Saat
Nisan 13 (çarşamba) 00:00 - Ağustos 7 (Pazar) 00:00
18nis(nis 18)00:0020agu(agu 20)00:00Great Green Wall Single Stage Student Ideas Competition
Açıklama
Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından düzenlenen öğrenci fikir yarışması Great Green Wall Single Stage Student Ideas Competition için son başvuru tarihi 20 Ağustos 2022. Yarışmanın amacı, Dakar'dan Cibuti'ye kadar uzanan Sahel-Savanah çöl bölgesi boyunca Great Green Wall (GGW) olarak bilinen 8000 km uzunluğunda, 16 km genişliğindeki yaşam bölgesinde basitleştirilmiş uygun fiyatlı konut için yenilikçi tasarım fikirleri önermek.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından düzenlenen öğrenci fikir yarışması Great Green Wall Single Stage Student Ideas Competition için son başvuru tarihi 20 Ağustos 2022. Yarışmanın amacı, Dakar’dan Cibuti’ye kadar uzanan Sahel-Savanah çöl bölgesi boyunca Great Green Wall (GGW) olarak bilinen 8000 km uzunluğunda, 16 km genişliğindeki yaşam bölgesinde basitleştirilmiş uygun fiyatlı konut için yenilikçi tasarım fikirleri önermek.
The International Union of Architects (UIA) has launched the Great Green Wall single stage student ideas competition open to all students in architecture of the world.
The objective of the competition is to spotlight innovative design ideas for providing simplified affordable housing within the 8000 km long, 16 km wide living region stretching across the Sahel-Savanah desert region from Dakar to Djibouti known as the Great Green Wall (GGW).
This competition was initiated by the UIA’s Region V to engage the global community of architecture students in the effort to harness the benefits of the UN Sustainable Development Goals to architecture in the service of the GGW. In conjunction with the long-term aims of the Initiative, architecture students are encouraged to harness the benefits of the UN Sustainable Development Goals and to respond to the realities of climate change by creating affordable, resilient dwellings and sustainable, rural livability while sustainably rejuvenating the cultural and historical landscape.
This competition, conducted according to the UNESCO Standard Regulations for International Competitions and the UIA best practice recommendations (See: Competition Guide for Design Competitions in Architecture and Related fields), is approved by the UIA.
The organisers will host Interactive Video Conferences to raise architectural consciousness that will serve the expected human settlement around the GGW as a concept for human survival in a world under the increasing threat of imminent climate catastrophe. Online interactive video conferences will include at least four speakers to illuminate seminar topics that are multiple and diverse. Attending these online interactive seminars is preferably an “advisory” step for participation in the competition.
THEME AND OBJECTIVES
The task is a design proposal for a Sustainable Dwelling for up to 25 people. This is to be conceptually arranged in a combination of about 5dwellings in the sense of a cluster of urbanisation, while one dwelling is presented in more detail. This enlargement will include the definition ofcommunity/public space as context for the dwelling proposal. Communal dwelling should enhance the ongoing development of the greenerypercentage around the selected site.
A participatory approach in design is recommended to review the courtyard system/cultural synthesis of the many tribes along the Sahel-Savanahshelterbelt. Further study of the Cultures along the region will help propose architectural solutions for the civilisation on the GGW belt.
The competition encourages participants to view the environment as a design resource for innovation, through the use of sustainable materials and novel design approaches for change investigations. Participants are expected to trigger many opportunities and explore solution-driven approaches to indigenous architectural challenges. Learning opportunities willinclude design that responds to realities of climate change, climate actions, peculiar contexts in urbanism, and the making of culture-sensitive productive rural landscapes while taking into account the need for affordable shelter, resilient dwelling, and sustainable livability in twenty -first-century rurality.
ELIGIBILITY
The competition is open to all full-time enrolled students from all over the world. Multidisciplinary teams are allowed and must be led by an architectural student. Student participants must be enrolled in a school of architecture at the time of submission.
JURY MEMBERS
- Gaetan Siew (Mauritius), architect, jury president
- Daniel Balo (Hungary), architect, UIA recommended juror
- Helena Sandman (Finland), architect
- Francisco Rodriguez-Suarez (USA), Professor of Architecture, University of Illinois
- Zhang Yue (China) Professor of Architecture, Tsinghua University
Alternate Juror
- Alba Alsina-Maqueda, (Spain) architect
KEY DATES
- 2022-05-20 Deadline for Questions
- 2022-08-20 Deadline for Registration
- 2022-09-20 Submission of entries
- 2022-09-30 Deadline for Entries
- 2022-10-24 Competition Results
PRIZES
- 1st prize: 5000 Euros and a certificate
- 2nd prize: 4000 Euros and a certificate
- 3rd prize: 3000 Euros and a certificate
- 4th prize: 2000 Euros and a certificate
- 5th prize: 1000 Euros and a certificate
More information can be found here.
Gün-Saat
Nisan 18 (Pazartesi) 00:00 - Ağustos 20 (Cumartesi) 00:00
25nis00:0025tem00:00İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Heykel Yarışması
Açıklama
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin tarihi, kültürel ve mimari dokusunu öne çıkarmaya yönelik düzenlenen heykel yarışmasına tasarımların iletilmesi için son tarih 25 Temmuz.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin tarihi, kültürel ve mimari dokusunu öne çıkarmaya yönelik düzenlenen heykel yarışmasına tasarımların iletilmesi için son tarih 25 Temmuz.
+90 212 372 56 22
+90 212 372 56 25
Yarışma Hakkında
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kültür ve sanat alanındaki simgesel modernleşme projelerinden biridir. Toplumsal değerlerin, kabullerin bir mekânda karşılık bulması kendini orada ifade etmesi, Atatürk Kültür Merkezini devletin kültür ve sanat anlayışının mimari bir bedende hayat bulması biçiminde var etmiştir denebilir. Fiziksel çevredeki tüm düzenlemeler ve yapısal unsurlar arasındaki hiyerarşik ilişkiler düzeni, doğrusal biçimde toplumun değer yargılarına ilişkindir. Soyut değerlerin maddesellikle buluşup biçime, bedene bürünmesi bağlamında Atatürk Kültür Merkezinin ilk inşasından bugüne kesintilere rağmen sürdürdüğü devamlılık, özel bir simgesel anlam taşımaktadır.
Atatürk Kültür Merkezinin kendi tarihçesi, mimari mekân ile sanat eserleri arasındaki ilişkilerin yoğun ve verimli olduğu bir geçmişe sahiptir. Yapının tamamlanmasından sonra 1968 yılında, çeşitli sanat kategorilerinde açılmış olan ulusal yarışmanın bu bağlamda önemi büyüktür. Yarışma heykel, resim, seramik, fresk kategorilerinde açılmış, yarışma sürecinin üretimsel çıktıları olarak elde edilen iki kıymetli tablo, resim dalının birincileri Oya Katoğlu’nun ve Mustafa Pilevneli’nin eserleri bugün hala AKM opera fuayesinde heykel dalının birincisi Cevdet Bilgin’in bronz heykeli ise AKM’nin girişindeki havuzun kenarında konumlandırılmıştır. Yine bu yarışmada ödül alan Sadi Diren tarafından tasarlanıp üretilen seramik panolar, ülkemizin önemli bir kültür mirası olmuştur. Bugün yenilenen yüzüyle sanatseverleri karşılayan AKM, inşa edildiği günden bugüne üstlenmiş olduğu sanat misyonunu bugüne ve yarınlara taşımaya öncülük ediyor. Bu eşsiz mimari mekânı, kalıcı sanat eserleri ile zenginleştirmek de bu yaklaşımın önemli bir parçası olarak öne çıkıyor. Bu bağlamda, Atatürk Kültür Merkezinin Taksim Meydanı’na bakan cephesinde, meydandan da algılanacak ve yapı ile bütünleşecek bir heykelin yapılması planlanmaktadır. Yapılacak heykelin, AKM’nin sanatsal kimliğinin kent mekânında ifade edilmesinin bir parçası olması, AKM ile simgesel anlamda bütünleşmesi ve sanat serüvenimizde mekânla, yerel birikimle kurulacak ilişkinin uluslararası seviyede çağdaş biçimde ifade edilmesine katkıda bulunması beklenmektedir.
Bir sanat eserini elde etmek için katılımcı ve şeffaf yöntem olduğunu ispatlamış olan yarışma usulü ise sanatsal açıdan da şüphesiz en heyecan verici olanı. Atatürk Kültür Merkezine kazandırılması düşünülen sanat eserinin, ulusal bir yarışma ile elde edilmesi kararı, sanat camiası adına önemlidir. Düzenlenen bu yarışmanın, 1968 tarihinde yapılmış ve somut çıktıları günümüze kadar ulaşmış olan yarışma ile bir devamlılık arz edecek olması, AKM’nin misyonlarından biri olan kültürel devamlılık bağlamında da anlamlıdır.
Uluslararası seviyede kendini ifade edecek sanat eserlerine, çok katmanlı ve zengin yerel birikimin, adeta zamansızlaşan değerlerin ilhamının çağdaş yaklaşımla ele alınıp yorumlanmasının katkısı yadsınamaz. Abidin Dino, Abidin Elderoğlu gibi ressamların, Ulvi Cemal Erkin, Yalçın Tura gibi bestecilerin, Sadi Diren, Füreya Koral gibi seramikçilerin, Turgut Cansever, Sedad Hakkı Eldem gibi mimarların yapmaya çalıştıkları bir bakıma budur.
Çağdaş sanat dünyasına içerik üretmenin, yerel olan ile nitelikli bir ilişki kurmaktan beslenerek zenginleşmesi ve yeni, özgün ufuklara kavuşma potansiyeli, Atatürk Kültür Merkezinin simgesi olacak bu sanat eseri için de heyecan vericidir. Bu eserin doğrudan simgesel, biçimci yaklaşımlar yerine, soyutlamalarla, tarihî tecrübenin ve birikimin nitelikli çağdaş yorumlarının artmasına olan ihtiyacımıza, dikkate değer bir cevap vermesi beklenmektedir.
Tasarlanacak bu sanat eserinin mekândan bağımsız, herhangi bir mekânda var olabilecek bir heykel olmak yerine, bulunduğu yer ile sıkı bir ilişki kuran, mekânsal bütünlüğe katkıda bulunan bir tavır içinde olması ve şehrin en önemli meydanlarından birinin doğu yönündeki hâkim siluetini oluşturan Atatürk Kültür Merkezi cephesinin bir parçası olma, onunla bütünleşme ve meydanla güçlü bir diyalog kurma potansiyeline sahiptir.
Plastik sanatların günümüzde sıkça karşılaşılan popüler ara yüzlerinin basit simgecilikler, “kitsch” yaklaşımlarla kuşatılması gerçekliğinin karşısında, sanatsal ifadenin kent mekânı ile nitelikli biçimde buluşturulduğu, iyi bir örnek oluşturmak ana hedeflerimizdendir.
Takvim
- Tasarımların kabul edilmeye başlanacağı tarih :25/04/2022
- Soru sormak için son tarih :25/05/2022
- Soruların yanıtlarının gönderilmesi :29/05/2022
- Tasarımların son teslim tarihi :25/07/2022 – 17.00
- Jüri toplanma tarihleri :28/07/2022
- Kolokyum ve Ödül Töreni :15/08/2022
Sergi: Sergi tarihleri www.akmistanbul.gov.tr adresinde açıklanacaktır.
Danışman Jüri Üyeleri
- Süleyman Saim Tekcan – Sanatçı
- Alper Özkan – Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı
Asli Jüri Üyeleri
- Celaleddin Çelik – Mimar
- Günseli Kato – Sanatçı
- Hüsamettin Koçan – Sanatçı / Akademisyen
- Murat Tabanlıoğlu – Mimar
- Osman Dinç – Heykeltraş
- Seçkin Pirim – Heykeltraş
- Şakir Gökçebağ – Sanatçı
Yedek Jüri Üyeleri
- İsmail Eğler – Sanatçı
- Mehmet Ali Uysal – Sanatçı
- Rıfat Şahiner – Sanatçı / Akademisyen
- Tansel Türkdoğan – Sanatçı / Akademisyen
Raportörler
- Elanur Evci Ercan – Arkeolog
- Başar Çavuşoğlu – Kültür ve Turizm Uzmanı
- Elif Bozkurt – Tasarım ve Sanat Danışmanı
Ödüller
- Birincilik Ödülü 150.000,00 TL
- İkincilik Ödülü 100.000,00 TL
- Üçüncülük Ödülü 50.000,00 TL olarak belirlenmiştir.
- Mansiyon Ödülü olarak 3 adet eşdeğer ödül verilecek olup her bir yarışmacı için;
- Mansiyon 20.000,00 TL
- Mansiyon 20.000,00 TL
- Mansiyon 20.000,00 TL olarak belirlenmiştir.
Ayrıca satın almalar için jüri emrine 120.000 TL ayrılmıştır. Jüri satın almaları eşit olarak, dilediği sayıda yapıta dağıtmakta veya satın alma bedelini kullanmamakta serbesttir.
Gün-Saat
Nisan 25 (Pazartesi) 00:00 - Temmuz 25 (Pazartesi) 00:00
27nis(nis 27)00:0004tem(tem 4)00:00Metalden Fikirler — Ulusal Metal Ürün Tasarım Yarışması
Açıklama
Abdullah Gül Üniversitesi ve İç Mimarlar Odası öncülüğünde Kaymet ve No239 işbirliğiyle yapılan “Ulusal Metal Ürün Yarışması”na başvurular için son tarih 4 Temmuz. İki aşamalı yarışmada, ilgili bölüm öğrencilerine ve genç tasarımcılara sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin ışığında belirli temalar eşliğinde dayanıklılığı ile yaşam alanlarımızın temel yapılarından olan metalle yenilikçi ve özgün tasarımlar kazandırmak ve bu alanda tasarımı yaygınlaştırmak amaçlanıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Abdullah Gül Üniversitesi ve İç Mimarlar Odası öncülüğünde Kaymet ve No239 işbirliğiyle yapılan “Ulusal Metal Ürün Yarışması”na başvurular için son tarih 4 Temmuz. İki aşamalı yarışmada, ilgili bölüm öğrencilerine ve genç tasarımcılara sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin ışığında belirli temalar eşliğinde dayanıklılığı ile yaşam alanlarımızın temel yapılarından olan metalle yenilikçi ve özgün tasarımlar kazandırmak ve bu alanda tasarımı yaygınlaştırmak amaçlanıyor.
Yarışmanın Konusu
Katılımcılardan yarışma kapsamında metal malzemenin potansiyellerini göz önünde bulundurarak farklı fonksiyonlara ve kullanım alanlarına hizmet edecek ürün tasarımları beklenmektedir. Bu ürünler günlük hayat pratiklerine entegre olabilecek, taşınabilecek, esnek kullanım deneyimi sağlayan, modüler, yenilikçi iç mekân ve / veya dış mekânda kullanılabilecek özelliklerde olmalıdır. Tasarlanan ürünlerin malzemesinin metal olması zorunludur. Ana ve görünen malzeme metal olacak şekilde kısmi olarak başka malzemelerin kullanılması mümkündür.
Katılımcıların, tasarımlarını seçtikleri bir ya da birden fazla Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin ışığında ve de aşağıda listelenen temalardan (Sürdürülebilir Tasarım, Esneklik, Biofilik Tasarım, Dijitalleşme, Evrensel Tasarım) en az birini karşılayacak şekilde yapmaları beklenmektedir. Başvuru belgelerinde hangi hedef/hedeflerin ve temaların göz önünde bulundurulduğu belirtilmelidir.
Yarışmanın Aşamaları
Yarışma iki aşamalıdır. İlk aşamada fikir projeleri değerlendirilecek ve değerlendirme sonunda seçilen projeler, ikinci aşamada daha detaylı ele alınıp prototipleri üretilecektir. İkinci aşamada, katılımcılar, mentörler ve uzmanlar ile iş birliği yaparak projelerinin prototipinin üretimi konusunda çalışacaklar ve bu süreçte KAYMET’in Kayseri’deki fabrikası ve AGÜ kampüsünde bulunan atölyelerden faydalanabileceklerdir.
Organizasyon
Ulusal Metal Ürün Tasarım Yarışması İdare: Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), TMMOB İçmimarlar Odası (İÇMO), KAYMET Metal ve İmalat A.Ş. (KAYMET) ve No 239 Elektronik İç ve Dış Ticaret A.Ş. (No 239) ’den oluşmaktadır.
Yarışmanın Amacı
Metalden Fikirler: “Ulusal Metal Ürün Yarışması” ile yarışmaya konu tasarım sorununun metal malzeme ile üretilecek şekilde çözülmesi amaçlanmaktadır. Bu yarışma;
- Yenilikçi ve özgün tasarım fikirlerini desteklemek,
- Kolay paketlenebilir ve ihracata yönelik ürünlerin tasarlanmasına zemin hazırlamak,
- Metal malzeme ile tasarımı yaygınlaştırmak,
- Üniversite öğrencileri ve genç tasarımcılar ile sanayiyi buluşturmak için düzenlenmektedir.
Kategoriler ve Katılım Koşulları
Yarışma başvuruları Öğrenci ve Genç Tasarımcılar olmak üzere iki ayrı kategoride gerçekleştirilecektir.
Öğrenci Kategorisi:
- Öğrenciler yarışmaya bireysel veya ekip olarak katılabilirler.
- Yarışmaya katılmak için ön şart Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Üniversitelerinde bulunan Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ve Mimarlık Lisans ve Lisansüstü programlarında öğrenci olmaktır.
- Grup katılımlarında grup elemanlarının tümünün öğrenci olması ve en az bir öğrencinin 7.2. maddesindeki koşulu yerine getirmesi gerekir.
- İlgili bölümlerin lisans veya lisansüstü programlarından 2022 yılı içerisinde mezun olmuş ya da olacak kişiler öğrenci kategorisinden başvuru yapma hakkına sahiptir.
Genç Tasarımcı Kategorisi:
- Genç tasarımcılar yarışmaya bireysel olarak katılabilirler.
- Yarışmaya; Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Üniversitelerinde bulunan Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ve Mimarlık Lisans ve Lisansüstü programlarından mezun olan 30 yaş ve altında genç tasarımcılar katılabilirler.
- İlgili bölümlerden mezun, 01.01.1992 ve sonrasında doğmuş olan tasarımcılar yarışmaya katılabilirler.
Jüri Üyeleri ve Raportörlerin İsimleri
Danışma Kurulu:
- Burak Asiliskender (Mimar, Prof. Dr., AGÜ)
- Paşa Talaslıoğlu (No 239)
- Emrah Kaymak (İçmimar, İÇMO)
- Ahmet Emre Sönmez (KAYMET)
- Sertaç Ersayın (ETMK)
- Nihan Muş Özmen (Mimar, AGÜ)
- Mehmet Gören (Mimar, AGÜ)
Jüri Üyeleri:
- Adnan Serbest (Tasarımcı, Adnan Serbest Tasarım)
- Umut Şumnu (İçmimar, Doç. Dr., Başkent Üniversitesi)
- Gökhan Karakuş (Mimar, Emedya Design)
- Hasan Burak Akyıldız (İçmimar, Duduu Studio)
- Betül Kurtuluş (İçmimar, Dr., AGÜ)
- Renda Helin Çilalioğlu Çizer (İçmimar, Renda Helin Design)
- Murat Özdamar (İçmimar, Dr., Bilkent Üniversitesi)
Raportörler
- Ahmet Aslan (Mimar, AGÜ)
- Elif Saraçoğlu (Öğrenci, KAYMET)
Yarışma Takvimi
Yarışma iki aşamalı olacaktır.
- 1. Aşama: Fikir Projeleri
İlan Tarihi: 27 Nisan
Son soru sorma tarihi: 25 Mayıs
Soruların Cevaplanması için Son Tarih: 10 Haziran
Son Başvuru Tarihi: 4 Temmuz
Jüri Değerlendirmesi: 15- 20 Temmuz
Ödül Töreni ve Kolokyum: 30 Temmuz - 2. Aşama: Prototip Üretimi
a. Her kategoriden dereceye giren projeler ile KAYMET fabrika gezisi yapılacak, üretim bandı tanıtılacak ve yarışmacılara üretim ile ilgili cihaz bilgileri verilecektir.
b. İkinci Aşama prototip üretimi birinci aşamanın sonuçları açıklandıktan yaklaşık 2 ay sonra teslim alınmak üzere tamamlanacaktır.
Birinci Aşama Ödülleri
Öğrenci Kategorisi
- Birincilik Ödülü 10.000 TL
- İkincilik Ödülü 7.000 TL
- Üçüncülük Ödülü 5.000TL
- Satın Alma Ödülü 2.000TL
Genç Tasarımcılar Kategorisi
- Birincilik Ödülü 20.000 TL
- İkincilik Ödülü 10.000 TL
- Üçüncülük Ödülü 6.000TL
- Satın Alma Ödülü 4.000TL
İkinci Aşama Ödülleri
Seçilen tasarımların prototipi üretilecek ve isminin verilmesini kabul eden tasarımcıların ismini vererek, kabul etmeyen tasarımcıların isimsiz olarak ürünleri mobilya fuarında sergilenecektir.
Ayrıca ürünler içinden piyasaya sunulabilecek olan ürünlerin tasarımcıları ile No 239 ve KAYMET arasında tasarım haklarına yönelik anlaşma yapılacaktır.
ŞARTNAME
Gün-Saat
Nisan 27 (çarşamba) 00:00 - Temmuz 4 (Pazartesi) 00:00
07may(may 7)00:0001eyl(eyl 1)00:00International Graduation Projects Award 2022
Açıklama
Tamayouz Excellence Award tarafından her yıl mimarlık, kentsel tasarım, planlama ve peyzaj tasarımı öğrencilerinin mezuniyet projelerinin ödüllendirildiği International Graduation Projects Award 2022 için son kayıt tarihi 1 Eylül 2022.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Tamayouz Excellence Award tarafından her yıl mimarlık, kentsel tasarım, planlama ve peyzaj tasarımı öğrencilerinin mezuniyet projelerinin ödüllendirildiği International Graduation Projects Award 2022 için son kayıt tarihi 1 Eylül 2022.
Eligibility
You are eligible to participate if all of the following conditions apply
▪ You (if participating as an individual) or your team members (if participating as a team) are expected to present your project to your school or graduate between 01/09/2021 and 01/09/2022*.
▪ Participants can submit work only done in their final year of studies, regardless of the project nature, programme, budget and scale (students can submit graduation projects or any other final year design project as long as it was produced in their final year of study).
▪ If a team/individual would like to submit more than one project, then each submission will need to be registered as a separate entry.
▪ If you registered in Tamayouz International Award’s previous year, you are not eligible to participate this year, even if you didn’t submit.
▪ If you graduated in the previous academic year (01/09/2020 – 01/09/2021) and didn’t participate in the 2021 cycle, you are still eligible to participate. You will pay the “Late Registration Fee” regardless of when you register. Make sure you choose the correct option on the website.
*Finalists will be asked to provide Proof of their status as a final year student graduating during the specified period.
Regulations
Tamayouz International Award’s regulations and guidelines
This is an anonymous competition and the Unique Registration Number is the only means of identification.
The official language of the award is English.
The registration fee is $30 Early (Until 30/June) / $40 Regular (Until 31/July) / $50 Last chance (Until submission deadline), the registration fee is non-refundable.
The registration cannot be deferred to the following year for any reason.
Contacting the jury is prohibited.
Tamayouz Excellence Award, as the award organiser, reserves the right to modify the award schedule if deemed necessary.
Entries will not be reviewed if any of the rules or submission requirements are not considered.
Participants must submit their graduation projects using Tamayouz Templates HERE
Prizes
- First Prize: An MSc Scholarship for 2 Years at the University Polytechnic of Milan* + Tamayouz Medal + Certificate + An invitation to attend the annual ceremony**
- Second and Third Prizes: A three-month paid internship with Dewan Architects + Engineers in Dubai*** + Certificate + An invitation to attend the annual ceremony
- 7 x Honourable Mention: Certificate
- Top 50 and Top 20: Will feature in our online publications and pages.
- Supervisor of the Year: Given to the supervisor of the winning project or the supervisor with most entries supervised in the Top 10 Tamayouz Medal + Certificate.
- University of the Year: Given to the university of the winning project or the university with the most entries in the Top 10 Tamayouz Medallion.
Schedule
- 2021 Cycle Launch: May/2022
- Early Registration Period: 07/May – 30/Jun
- Standard Registration Period: 01/Jul- 31/Jul
- Last Chance to register Period: 01/Aug- 01/Sep
- Start of Submissions Period: 01/Jun/2022
- End of Submissions Period: 01/Sep/2022
- Long-list Announcement: Sep/2022
- Long-list Announcement: Oct/2022
- Short-list Announcement: Oct/2022
- Winner Announcement: Nov/2022
Gün-Saat
Mayıs 7 (Cumartesi) 00:00 - Eylül 1 (Perşembe) 00:00
11may(may 11)00:0030haz(haz 30)00:00Le Voyage
Açıklama
Decollage Art Space, 11 Mayıs 2022 tarihinde açılacak yeni sergisi “Le Voyage” (Yolculuk) ile baharı karşılıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Decollage Art Space, 11 Mayıs 2022 tarihinde açılacak yeni sergisi “Le Voyage” (Yolculuk) ile baharı karşılıyor.
Adnan Varınca, Natürmort, tuval üzeri yağlıboya, 56.5×48 cm
Mahmut Karatoprak, Portre, ahşap üzeri akrilik, 82.5×60 cm
Mimar Viktoria Şahin kuruculuğunda hayata geçen Decollage Art Space, yeni sergisi “Le Voyage” (Yolculuk) ile baharı karşılamaya hazırlanıyor. 19. yüzyılın önemli Fransız şairlerinden, modernist estetiğin habercisi Charles Baudelaire’in aynı isimli şiirinden ilham alan “Le Voyage” başlıklı sergi, Modern Türk resminin usta sanatçılarını bir araya getiriyor. 11 Mayıs 2022 tarihinde açılacak olan sergi, 30 Haziran 2022’ye dek ziyaret edilebilecek.
Genç ve yeni nesle sanatı sevdirmek, sürdürülebilir bir sanat ortamı yaratmak ve multidisipliner üretim alanını desteklemek amacıyla hayata geçen Decollage Art Space’in Fransızca’da “yükseliş” anlamına gelen ismiyle de diyaloğa geçen sergi, Türk sanat tarihine iz bırakmış pek çok sanatçının resim ve heykellerini izleyiciyle buluşturmayı hedefliyor.
Yolculuk teması pek çok yazarın, sanatçının üretimlerinde önemli bir esin noktası olarak karşımıza çıkar. Bu serginin de odağını oluşturan tema, sanatçıların yolculuk kavramına kendi perspektiflerinden bakışlarını bir araya getiriyor. Doğa tasvirleri, natürmortlar, at figürleri, peyzajlar, günlük yaşamdan sahneler ve portrelerin konu olduğu resimlerin yanı sıra heykellerin de yer aldığı sergi, sanatseverleri bir yolculuğa davet ediyor.
“Bir yolculuk yapalım, buharsız ve yelkensiz! Bu sıkıcı zindanı biraz ışıtmak için.
Ufkun çerçevesine tuval gibi gerilmiş zihnimize, ne görüp geçirdiniz resmedin. Deyin, neler gördünüz?”
Charles Baudelaire’in “Le Voyage” şiirinden alıntı.
Resul Aytemür, Beşiktaş Balık Pazarı/Peynirci 2013, tuval üzeri yağlıboya, 130×160 cm
Serap Atala’nın danışmanlığındaki sergide yer alan sanatçılar:
Selim Turan, Adnan Varınca, Avni Arbaş, Nejad Melih Devrim, Mübin Orhon, Burhan Uygur, Süleyman Saim Tekcan, Mustafa Pilevneli, İbrahim Örs, Fevzi Karakoç, Haşim Nur Gürel, Dilek Işıksel, Resul Aytemür, Mahmut Karatoprak, Kemal Önsoy, Mahir Güven, Bubi, Gülten İmamoğlu, Mehmet Güler, Atilla Atala ve Meliha Sözeri.
Sanat Yöneticiliği ve Danışmanlığını Mine Çağlar’ın yürüttüğü Decollage Art Space, her katında farklı disiplinlerle karşılaşabileceğiniz, etkileşime geçip atölyelere katılabileceğiniz, performansları izleyip yaratıcı insanlarla buluşabileceğiniz bir deneyim alanı. Bünyesinde resim, heykel, seramik, cam atölye çalışmaları yapılabilen yaratıcı alanda müzik, dans, tiyatro gibi sanatsal performanslar için donanıma sahip Performans Alanı katı, içerisinde Art Shop bölümünün de yer aldığı VKoffee, sanat galerisi, sanat kitaplığı, ofis ve etkinlik alanını barındırıyor.
Gün-Saat
Mayıs 11 (çarşamba) 00:00 - Haziran 30 (Perşembe) 00:00
11may(may 11)00:0029tem(tem 29)00:00Baharın Gelişi, Normandiya, 2020
Açıklama
Zamanımızın en önemli ve yaratıcı sanatçılarından biri olarak kabul edilen David Hockney’nin eserleri, Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 sergisi ile 11 Mayıs – 29 Temmuz tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Zamanımızın en önemli ve yaratıcı sanatçılarından biri olarak kabul edilen David Hockney’nin eserleri, Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 sergisi ile 11 Mayıs – 29 Temmuz tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak.
No. 219, 20 Nisan 2020, iPad Resmi © David Hockney
Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank iş birliğiyle 20. ve 21. yüzyılın en ilham verici sanatçılarından David Hockney’nin Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 sergisine ev sahipliği yapacak. Daha önce Londra’daki Royal Academy’de ve Brüksel’deki Bozar’da sanatseverlerle buluşan serginin üçüncü durağı Sakıp Sabancı Müzesi olacak. David Hockney’nin eserleri ilk defa Türkiye’ye geliyor.
Kariyeri boyunca yeni teknolojileri ve sanat yapmanın farklı yöntemlerini araştıran Hockney, 2000’lerden itibaren iPhone ve iPad ile çizim yapıyor. Söz konusu teknolojik arayışının doruk noktası olan bu sergi, sanatçının baharın gelişini müjdeleyen iPad resimlerinin 116 tanesini içeriyor. Bunların tamamı 2020’de, Covid-19 salgınının ilk dönemi sırasında, Normandiya’daki evinde üretildi.
Bu “resimler”, Hockney’nin meyve ağaçları, çalılar, çiçek bahçeleri, gölet ve nehirler, tarlalar ve uzak tepelere uzanan bir manzarada çalıştığını, baharın senelik yolculuğunu çıplak ağaçlardan tomurcuk ve çiçeklere, bol yeşil yapraklara kadar yakaladığını gösteriyor. Sergi baharın başından sonuna bir hikayesi, adeta bir kutlaması niteliğinde ve doğal dünyanın mucizelerini, sürekli yenilenişini, yaşam döngüsünü bize hatırlatıyor.
Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 sergisi, 11 Mayıs – 29 Temmuz tarihleri arasında Akbank’ın desteğiyle Sakıp Sabancı Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak.
Şu anda satışta olan Çok Girişli Biletler, Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 ziyaretlerinde de geçerli olacak.
Gün-Saat
Mayıs 11 (çarşamba) 00:00 - Temmuz 29 (Cuma) 00:00
12may(may 12)00:0030haz(haz 30)00:00Kültürel Aktarımlar
Açıklama
Şehrin yeni sanat alanı Brieflyart, ilk sergisi “Kültürel Aktarımlar” ile 12 Mayıs'ta kapılarını sanatseverlere açıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Şehrin yeni sanat alanı Brieflyart, ilk sergisi “Kültürel Aktarımlar” ile 12 Mayıs’ta kapılarını sanatseverlere açıyor.
“Sanatçıdan Koleksiyonere” mottosuyla başlayan Brieflyart, 12 Mayıs’ta Beyoğlu, Gümüşsuyu’nda şehre yeni bir sanat alanı sunmak üzere kapılarını sanatseverlere açıyor.
Nilgün Yüksel’in küratörlüğünde Ali Atmaca, Bubi, Horasan, Hüsamettin Koçan, Meriç Hızal, Onay Akbaş, Şenol Yorozlu eserlerinden oluşan “Kültürel Aktarımlar” açılış sergisi, kültürün sürekliliğinden, sanatçının geçmişten miras aldığı ve içinde yaşadığı kültürün üretimine aktarılışından yola çıkarak hazırlandı. Sergi, sanatçıların yüzyıllar boyu süren kültürel aktarımları kendi bireysel varoluşlarıyla nasıl sentezlediğine, yarattıkları eserler üzerinden bakıyor.
Proje, sanatçıların edindikleri kültürü, kültürden yola çıkarak araştırdıkları, dönüştürdükleri alanları ele alarak; eserlerinde kültürün katmanlarını nasıl yansıttıklarına değiniyor. Kültürel Aktarımlar sergisi ortak paydaları barındıran kültürden beslenerek farklı üsluplarda üretimleri olan yedi sanatçının bir araya gelmesiyle izleyicinin bakış açısında da anlamlı farkındalıklar yaratmayı hedefliyor.
Ali Atmaca Şamanik izleri içinde barındıran Bektaşi ritüelleriyle büyüdü. Yapıtlarında da bu geleneğin yansımaları ile çağdaş yaratım anlayışının verilerini harmanlıyor.
Ali Atmaca – 100×120 cm – Tuval Üzeri Akrilik, 2021
Bubi yaşadığı coğrafyanın kültürüyle, kültürün verileriyle, dönüşümüyle, kültürün içindeki ötekiyle hesaplaşan sanatçılardan. Eserleriyle izleyicinin karşısına, salt plastik verilerin ötesinde, her seferinde anlamı, yorumu çoğaltan içerikleriyle çıkıyor.
Bubi – 124x88x8 cm – Tuval Üzerine Karışık Teknik ve Malzeme, 2021
Horasan çalışmalarında imgeleri saklı olanı çıkarmaya ve gözlerden uzak olanı anlatmaya yöneliyor. Çalışmalarında simgeselliğin, salt biçimleri okumakla ilintili olmadığına, insan ruhunun ve zihninin derinlerinde yatanın, söze gelmeyenin bazen bir jestle, bir bakışla, ürperti ya da kaynağı fark edilmeyen bir coşkuyla ilintili olduğunun altını çiziyor.
Horasan – 170×144 cm – Cennet Cehennem – Tuval Üzeri Yağlı Boya, 2020-2021
Hüsamettin Koçan, Şamanik izleri barındıran anlatıların, söylemlerin ardından giden özne olarak; kültürlerarası geçişleri izlerken eserlerinde hala burada, bizimle olduklarını, bizim kimliğimizin bir parçasında yaşadıklarını da açığa çıkarıyor.
Hüsamettin Koçan – 96×106 cm – Profilden Adam – Tuval Üzeri Karışık Teknik, 2009
Meriç Hızal, geçmişin yaşanmışlığını entelektüel birikimiyle harmanlayarak “zamanın ruhu”nu bugüne taşıyor. Çünkü eserleri, hem geçmişin yaşanmışlığını, hem de Meriç Hızal’ın entelektüel birikimiyle buluşarak biçimi ve söylemi şimdiye taşıyor.
Meriç Hızal – 10x45x45 cm – Değişim – Serpantinş Bronz Plaka, 1985
Onay Akbaş, sanat tarihinin büyük ustalarını, aklımıza nakşedilen nesne ve olguları işlediği resimlerinde olduğu gibi; eserlerine anın değerlerini de yüklüyor. Çalışmalarında yaşamımızı değiştiren tarihsel karakterlerin, olguların yeniden, şimdi, burada bizimle iletişime geçtiğini vurguluyor.
Onay Akbaş – 200×250 cm – Yalanın İktidarı, İktidar Yalanı – Tuval Üzerine Yağlı Boya, 2022
Şenol Yorozlu’nun dili, keskin bir mizah, ironik bir eğretileme içeriyor. Olympia, Cupid, Çintemani, Kaftan, Kubbe, VAV onun yapıtlarında yeni bir dille konuşuyor. Başka bir deyişle; sanatçı, kültürün kodlarını yapı söküme uğratıyor.
Şenol Yorozlu – 187×298 cm – Nas’ıl, Düş, Şaştı – Tuval Üzeri Yağlı Boya, 2011
Sanatın birikimsel yönünü temsil eden “Kültürel Aktarımlar” konseptinde yedi farklı sanatçının eseri, onların adeta birer parmak izi gibi kendilerine has özellikler taşıyor. Sergi 30 Haziran’a kadar Brieflyart’ta ziyaret edilebilecek.
*
Nilgün Yüksel (Kültürel Aktarımlar Küratörü) Hakkında
Tombak, Genç Sanat, Türkiye’de Sanat, rh+sanart dergilerinde yazı işleri ve editörlük görevlerinde bulundu. Türkiye’de sanat ve rh+sanart dergilerinde güncel sergiler üzerine düzenli eleştiriler yazdı. Sanat ve diğer disiplinler, müze ve sanatsal oluşumlar üzerine özel dosyalar hazırladı. Plastik sanatlar alanında jüri üyelikleri ve danışmanlık yaptı. Sanatçılar üzerine monografik kitaplar kaleme aldı. 2011-2012 yılları arasında yönetmen Semih Kırmemiş ile Bedri Rahmi Eyüboğlu belgesel filmini ortaya çıkardı. 2014 yılında sanat öğrencilerine burs sağlamak amacıyla üzerinde dört yıl çalıştığı, “Sanat Objesi Olarak Sanatçı” adlı küratöryel sergisini hayata geçirdi. 2015 yılında “Diyaloglar” sergisi küratörlüğü ile iki sanatçı üzerinden kuşaklararası ilişkiye dikkat çeken sergiyi gerçekleştirdi. 2018 yılında “Muğlak Alan” başlıklı sanat-tasarım geçişkenliğini irdeleyen küratöryel sergisini hazırladı.
İstanbul Aydın Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Sanat Sosyolojsi, sanat tarihi ve günümüz sanatı üzerine dersler verdi. 2019 yılından bu yana Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır.
AICA (Uluslar Arası Sanat Eleştirmenleri Derneği) Türkiye Şubesi üyesidir.
Brieflyart Hakkında
Brieflyart 2020 senesinde sanatın her dalının ekonomik anlamda sürdürülebilirliğine hizmet etmeyi misyon edinerek; sanatçıyı ön planda tutan bir online müzayede platformu olarak yola çıktı. Süreç içinde online müzayedelerle eş zamanlı fiziki sergiler düzenleyen Brieflyart, bu yönüyle hem müzayede, hem de galericilik faaliyeti ile bütünleşik bir sanat ortamı sundu. Baran Curoğlu’nun yaratıcısı ve yöneticisi olduğu Brieflyart ,12 Mayıs 2022 tarihinden itibaren yeni yeri Gümüşsuyu’nda, düzenli olarak ev sahipliği yapacağı farklı disiplinlerden sergilerle sanatseverlere yeni bir alan yaratmak üzere kapılarını açıyor.
Gün-Saat
Mayıs 12 (Perşembe) 00:00 - Haziran 30 (Perşembe) 00:00
12may(may 12)00:0002tem(tem 2)00:00islomania
Açıklama
Manuel Çıtak’ın, adını “ada sarhoşluğu”ndan alan sergisi "islomania" 12 Mayıs 2022 tarihinde Depo’da açılacak.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Manuel Çıtak’ın, adını “ada sarhoşluğu”ndan alan sergisi “islomania” 12 Mayıs 2022 tarihinde Depo’da açılacak.
Manuel Çıtak, Aragida, 2019
Manuel Çıtak’ın Depo’da gerçekleşecek kişisel sergisi islomania, adını ilk olarak yazar Lawrence Durrell’in Reflections on a Marine Venus (1953) isimli kitabında kullandığı ve bir hastalık olarak tanımladığı “ada sarhoşluğu”ndan alıyor. Durrell’e göre bu hastalıktan muzdarip olan insanlar, etrafı denizle çevrili küçük bir dünya üzerinde oldukları bilgisiyle bile tanımlaması güç bir sarhoşluğa adım atarlar. Türkçe’de henüz resmî sözlükte yer almayan “islomania”, Durrell’in ilk kullanımından onlarca yıl sonra bugün artık kent hayatından bunalan, ekolojik yıkıma karşı durmak için şehirden kaçarak doğaya daha yakın yaşamaya başlayan insanların ruh halini de tanımlayan bir hale dönüşüp daha farklı anlamlar da kazanmış durumda. Küratörlüğünü Geniş Açı Proje Ofisi’nden Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler’in üstlendiği islomania, bugüne dek belgesel fotoğraf tarzında ürettiği siyah beyaz işleriyle bilinen Çıtak’ın hem biçimsel hem de anlatısal olarak yeni bir arayış içerisine girdiği yakın dönem fotoğraflarından oluşuyor.
Çıtak’ın ilk kişisel sergisi olan islomania’daki işleri doğanın el değmemişliği ve azametini gösteren, adanın “dışarı kapanmışlık” hissini kuvvetlendiren genel manzaralar; büyük boşluklarda adeta ölçeği belirleme görevi üstlenmiş insanlar veya başka canlıların doğayı izlediği, “zamanın durduğu” fotoğraflar ve fotoğrafının çekildiğinin farkında olan veya olmayan insanların doğayla tek vücut olduğu daha yakın plan “arınma” fotoğrafları olarak gruplandırmak mümkün. Çıtak’ın daha önceki işlerinde pek görmediğimiz ama doğanın içinde olmayı daha iyi vurgulaması için de kullanılan renk öğesi ve geniş panoramalar, fotoğraflarına yeni bir boyut ekliyor. Tesadüfen bulunduğu yurtiçi ve yurtdışındaki birkaç adadaki benzerliklerden yola çıkarak kendisini de dönüştüren bir arayış içerisine giren Çıtak, islomania’da artık sadece bir gözlemci değil kendisinin de paylaştığı bir duygu durumunu da yansıtan bir yaklaşım sergiliyor. Her şeyden izole yaşamlar, sade ama etkileyici coğrafyalar, doğanın tam içinde olma ve kendini bu sükûnete bırakma hali, ister insansız geniş manzaralar ister doğayla bütünleşen insanlar olsun, bu serideki tüm fotoğraflara sirayet ediyor.
*
Manuel Çıtak Hakkında
İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. Eğitimini İstanbul Saint Michel Lisesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Bölümü’nde tamamladı. 1985’ten beri fotoğraf sanatının değişik alanlarında kent yaşamı, portre ve çevre gibi konularda işler üretiyor. Çeşitli basın kuruluşları için bağımsız olarak fotoröportajlar ve editoryal çalışmalar gerçekleştiren Çıtak, pek çok grup sergisinde yer aldı. Bunlardan bazıları: Paylaşılan Kutsal Mekânlar (Depo, 2019); İnsan İnsanı Çekermiş(İstanbul Modern, 2016); Üç Şehir Bir Kahve: Kahire, İstanbul, Viyana (Milli Reasürans Sanat Galerisi, 2015); İmalat Hatası (9. İstanbul Bienali, Hafriyat Grubu ile, 2005); Musulmans au Caire, à Téhéran, Istanbul, Paris, Dakar (Parc de la Villette, Pavillon Paul Delouvrier, Paris, 2004); Rıhtımlar Arasında (Las Palmas, Rotterdam, 2002); Méditerranéennes (L’Atelier de Visu, Marsilya, 1999); Admissions of Identity (City Museum ve Mappin Art Gallery, Sheffield, 1998) ve İstanbul: İnançların buluştuğu yer (Milli Reasürans Sanat Galerisi, 1996).
Geniş Açı Proje Ofisi Hakkında
Organizasyonel ve küratoryal bir ekip olan Geniş Açı Proje Ofisi [GAPO], kapasite geliştirme ve yeni üretime öncelik veren çalışmalarıyla fotoğraf alanında Türkiye’deki ana referans kaynaklarından biri olmayı ve böylelikle Türkiye’den fotoğrafçılar ile uluslararası alandan kültür profesyonellerini buluşturmayı amaçlıyor. GAPO, Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi (1997-2006) süreciyle birlikte yirmi beş yıldır Türkiye’de fotoğrafla ilgili bağımsız ve alternatif bir platform yaratmaya çalışıyor.
Gün-Saat
Mayıs 12 (Perşembe) 00:00 - Temmuz 2 (Cumartesi) 00:00
14may(may 14)00:0031tem(tem 31)00:00Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları
Açıklama
Nilüfer ilçesinde yer alan 6 farklı mekânda, 27 sanatçının çalışmalarına yer veren "Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları” sergisi 31 Temmuz'a kadar ziyaret edilebilir.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Nilüfer ilçesinde yer alan 6 farklı mekânda, 27 sanatçının çalışmalarına yer veren “Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları” sergisi 31 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilir.
Nilüfer Belediyesi, 31 Temmuz tarihine kadar, Nilüfer ilçesinde yer alan 6 farklı mekânda, 27 sanatçının çalışmalarına yer veren “Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları” adlı sergiyi ağırlıyor. Yekhan Pınarlıgil küratörlüğünde gerçekleşen sergi, politik konulara umut dolu, pozitif bir perspektiften yaklaşıyor.
Her mekânın kendi içinde bir sergi olarak kurgulandığı “Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları”, şehrin kültürel kimliği, tarihi, dönüşümü ve geleceği ile diyaloğa geçen lokasyonlarda mekân ve sanat arasında güçlü ilişkiler kuruyor. Kahkaha atarak, renkleri, dansı ve ritmi kullanarak içine sıkıştırıldığımız kalıpları kıran, bizleri kontrol altında tutmak için yapılanmış iktidarları sorgulayan ve bizlere özgürlük alanları açan yaşamsal stratejileri deneyimleyen sanat eserlerini bir araya getiriyor.
Vahit Tuna , Kurum -Heykel , 2017
“Ne zaman boyun eğmeyi bırakır, neden, nasıl yukarı bakarız?” düşüncesinden yola çıkan seçki, söylemin getirdiği çağrışım noktalarına odaklanıyor. Sahilde ışıltılı gökyüzüne bakarken, gündüz düşlerinde, kahkaha atarken, sahnede, belki dans ederken… Tüm bu eylemler; yıldızlara bakarken etkilenmek, yaşanan baş dönmesi, kahkaha atarken toplumsal normların üzerimizdeki etkilerini bir kenara bırakmak ve anı yaşamak sanatın da temel meselelerinden olan yeni yaşam alanları, etkilenme ve trans hâlini anımsatıyor. Hayat ve sanatın kesişiminde yer alan, hiciv, kahkaha, dans, ritim, unutmak, ironi ve renkler bu seçkideki çalışmaların da omurgasını oluşturuyor. Diğer bir taraftan bedeni merkeze alan sergi “bedenin özgür olmadığı yerde zihin de özgür olamaz” fikrinden hareket ediyor. İnsan bedeninin yanı sıra hayvan bedenine de odaklanarak, atfettiğimiz klişe sembollerden kurtarıp bambaşka formlara dönüştürüyor.
Merve Morkoç, Living Sculptures -C-Print Baskı , 30×40 cm , 2021
Punk’tan ilham alan ve renkli temasıyla dikkat çeken Pancar Deposu; Anne-Charlotte Finel, Ateş Alpar, Berat Işık, Berk Kır, Eda Soylu, Erinç Seymen, Ghazel, Gözde İlkin, Güneş Terkol, Merve Morkoç, Şafak Şule Kemancı, Vahit Tuna ve Bihter Yasemin Adalı’nın çalışmalarına “Haz, Işıltı ve Kahkaha” başlığı altında ev sahipliği yapıyor.
Tayfun Serttaş, Mediterranean-Heykel, 110x80x55 cm, 2012
Gölyazı Kültürevi’nde yer alan “İnce Elemek Sık Dokumak” adlı sergi; Fatoş İrwen, Gözde İlkin, Güneş Terkol ve Şafak Şule Kemancı’nın çalışmalarına yer veriyor. Sanatçıların hafiflikle eleştirmek üzerine üretimleri, kültürler arası etkileşim ve iletişim için önemli bir sembol olan, restore edilerek kültürevine dönüşen kilisede hayat buluyor.
Erinç Seymen, Sigortalı-Video loop, 2022
Özgürlüğün ancak içeriden dışarıya doğru olabileceği ve bilinçaltının açığa çıkmasıyla ilgilenen çalışmaların yer aldığı Balat Kültürevi’nde; “Özgürlük Köşenin Hemen Arkasında” başlığı altında CANAN, Dan Perjovschi, Emilia Kabakov & İlya Kabakov, Fatoş İrwen, Henning Christiansen, İnci Eviner, Merve Morkoç, Rebecca Horn ve Vahit Tuna’nın üretimleri konumlanıyor.
Misi’deki Fotoğraf Müzesi’nde yer alan “Siyah Yandığında” adlı sergi, Marguerite Bornhauser’in fotoğraflarından kapsamlı bir seçkiyi karşımıza çıkarıyor. Yine Misi’de bulunan Edebiyat Müzesi’ndeki “Türkiye’nin Yeraltı Suları: Fanzin Edebiyatı” adlı sergi, Onur Sakarya küratörlüğünde, 1960’lardan bu yana Türkiye’de fanzine odaklanıyor.
Nâzım Hikmet Kültürevi; “Doğa Tarihi Müzesi” serisiyle Tayfun Serttaş, “Efsunlu Dünya Hayal Değil, Üstündeyiz” sergisiyle CANAN ve Extramücadele’nin kapsamlı seçkilerine yer veriyor. İnsan ve hayvan arasındaki ilişki, masallar ve eleştirel yaklaşım üç sanatçının üretimi üzerinden mekâna yayılıyor.
“Yukarı bakmak gökyüzünün derinliğinden uçuruma kendini bırakmak demek. Kalıplardan kurtulmak, normalleştirmeye, sıradanlaştırılmaya, tektipleştirilmeye izin vermemek, öznelliğin çoğul hâlini, çeşitliliğini, farklılığını tanımak… Kahkaha atmak başını yukarı kaldırmanın en geçerli, en heyecanlı nedeni olsa gerek. Boyun eğmemek ve dünyayı yeniden düşünmek için yapılmış en asil hareket belki de boyun eğdirenlerin hükmüne gülüp geçmek, onları hicvin gücüyle, ironinin kıvraklığıyla etkisiz hâle getirmektir. Sergi, dansın, şiirin ve kahkahanın otoriteyi derinden sarsan başdöndürücü gücünü gösterecek, kendini çok önemli addeden hiyerarşinin zayıf noktalarını ortaya çıkararak, onun de ne derece kırılgan olduğunu anlatacak.” Yekhan Pınarlıgil
Nilüfer’e yayılan “Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları” sergisini, 31 Temmuz’a dek ziyaret edebilirsiniz.
Gün-Saat
Mayıs 14 (Cumartesi) 00:00 - Temmuz 31 (Pazar) 00:00
14may00:0014agu00:00Zaman Zaman
Açıklama
Ali Kazma’nın zaman ve zaman içinde oluşan ritimlerin ve bu ritimlerin içinden çıkan videolarının oluşturduğu yeni kişisel sergisi “Zaman Zaman”, 14 Mayıs Cumartesi günü İMALAT-HANE’de açılıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Ali Kazma’nın zaman ve zaman içinde oluşan ritimlerin ve bu ritimlerin içinden çıkan videolarının oluşturduğu yeni kişisel sergisi “Zaman Zaman”, 14 Mayıs Cumartesi günü İMALAT-HANE’de açılıyor.
Ali Kazma’nın zaman ve zaman içinde oluşan ritimlerin ve bu ritimlerin içinden çıkan videolarının oluşturduğu yeni kişisel sergisi “Zaman Zaman”, 14 Mayıs Cumartesi günü, saat 17:00’da İMALAT-HANE’de açılıyor. İnsanın dünyayı algılama, şekil verme, değiştirme ve yeniden yaratma yöntem ve imkânları üzerine eğilen sanatçı, zamanın farklı bölünmüşlüklerine, mekân ile kurduğu diyaloğa, tanım, kişilik, kimlik olarak ifadesine alternatif perspektiflerden yaklaşıyor.
Kazma’nın uzun zamandır pratiğini şekillendiren zaman ve üretim, zaman ve değişim ve zamanın mekâna yansıyan izleri ile hafıza arasındaki ilişkiler bu sergide de sıklıkla karşımıza çıkıyor. Sanatçının ilk kez aynı mekân içinde birleşen 8 çalışmasıyla, çok ekranlı ve büyük boyutlu sergileme biçimiyle karşılaşacağımız seçki, işlerin kendi içindeki etkileşimi, ilişkisi ve kuracağı alternatif diyaloglarla adeta büyük boyutlu bir enstalasyonun parçalarını oluşturuyor.
Ali Kazma, Finis Terrae, 2019, İki kanallı senkronize HD video, 5 dk. Sanatçı ve Galeri Nev İstanbul’un izniyle
“Ali Kazma’nın çoğu zaman birikerek birer seriye dönüşen videoları, belgesel görüntüden uzakta bir yerde konumlanırlar. Sanatçı videolarını sinematografik görüntüdeki kadar açık ve tahmin edilebilir bir akış içinde düzenlemez. Bu durumun Kazma’nın videolarını oluşturan ve her saniyeye yirmi beş kare olarak dizilen fotoğrafları için de geçerli olduğu düşünülebilir. Bu fotoğraf kareleri hikâyelerle birbirine bağlanmaz ve her biri resme yönelik bir eğilim barındırır. Hem hareketli görüntülerde hem de statik imajlarda sanatçının fotoğraf karesi üzerine düşünürken seçtiği yol ağırlıklı olarak resimseldir. Bu yaklaşım Kazma’nın imgelerini her bir videonun kendi akışı içinde şekillenen formların içinde tutar. Sanatçı bu formları hem çekim aşamasında hem de kurgu esnasında oluşturur ve diğer olası formların arasından ayırarak seçer. Ali Kazma’nın fotoğraflarında ve videolarında formların sıralanışı bir süreci baştan sona göstermektense işaret ettiği şeylerin kendiliğiyle ilgilenir. Sanatçının İMALAT-HANE’de sunduğu videolarda ısı, hız ve ışık, bir hikâyenin veya belgesel bir anlatının parçası haline gelmeden yalnızca kendi ritimleri ve oluş halleriyle gözler önüne serilirler.”
İbrahim Cansızoğlu’nun sergi metninden alıntı
Gün-Saat
Mayıs 14 (Cumartesi) 00:00 - Ağustos 14 (Pazar) 00:00
15may00:0015tem00:00Bozkırın Ruhu – Anka Vakfı 4. Açıkhava Heykel Yarışması
Açıklama
Erciyes Üniversitesi Rektörlük Güzel Sanatlar Bölümü tarafından açılan, doğa, tarım, insan ve sanat temalı heykel yarışmasına ilk başvuru için son tarih 15 Temmuz 2022.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Erciyes Üniversitesi Rektörlük Güzel Sanatlar Bölümü tarafından açılan, doğa, tarım, insan ve sanat temalı heykel yarışmasına ilk başvuru için son tarih 15 Temmuz 2022.
AMAÇ:
Anka Vakfı Açık Hava Heykel Yarışması’nın amacı Anadolu’da, özellikle kültür sanat alanında çoğunlukla kurak kalmış bozkır kuşağında sanatı ve sanatın gündelik yaşamın içindeki varoluşunu desteklemek; doğa ve tarımın insanla ve sanatla, bireyle ve yaratıcılıkla bağlantısını vurgulamak; genç sanatçıları doğa, tarım, sürdürülebilirlik alanında düşünmeye teşvik etmek ve sanat alanında yetenekli ve yaratıcı kişileri özendirerek desteklemektir. Yarışma aynı zamanda Anka Vakfı’nın temel ilkelerinden olan, kültür ve sanatın, kırsal kalkınma ve çağdaş yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğu inancını vurgulama amacı gütmektedir.
TEMA:
Doğa, tarım, insan & sanat
BOYUT & MALZEME:
Yarışmaya katılacak eserlerde boyut ve malzeme kısıtlaması olmamakla birlikte eserlerin açık alanda, doğada, kırsal alanlarda sergilenebilir dayanıklı malzeme ile üretilmiş olmaları beklenmektedir.
KATILIM KOŞULLARI:
- 2022 yılı ANKA VAKFI 4. AÇIK HAVA HEYKEL YARIŞMASI katılımı ücretsizdir.
- Yarışmaya seçici kurul üyeleri ile birinci derece yakınlıkları olanlar dışında, 18 – 35 yaş (dahil) arasında, plastik sanatlar eğitimi almış sanatçılar, sanat eğitimine devam eden öğrenciler ve bu alanda çalışmaları bulunan herkes katılabilir.
- Malzeme ve ebat kısıtlaması yoktur ancak heykeller açık hava koşullarına uygun boyut ve dayanıklılıkta olmalıdır.
- Heykellerin teması yukarıda belirtildiği gibi “doğa, tarım, insan ve sanat”tır. Tema ile bağlantılı olmayan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.
- Tüm başvurular http://gsb.erciyes.edu.tr adresinden çevrimiçi (online) olarak kabul edilecektir. Yarışma iki aşamalı olarak gerçekleştirilecektir. İlk aşamada, tasarlanan yapıtın tam boy maketi veya herhangi bir ölçekte maketi (formda ölçek belirtilmeli) veya sanatçı için daha pratik ise yapıtın kendisi hazırlanarak her açıdan görünmesine olanak sağlayacak 4 ila 6 fotoğraf (300dpi-jpg ya da png dosya formatında) http://gsb.erciyes.edu.tr adresinde bulunan Yarışma Şartnamesi ve Katılım Formu’nun yer aldığı alandan en son 15 Temmuz 2022 tarihine kadar yüklenip başvuru yapılacaktır. Katılım formuna eserin maket boyutu değil, gerçek boyutu yazılmalıdır. Fotoğraflar ve katılımcı tarafından sağlanacak bilgiler üzerinden ilk değerlendirme gerçekleştirilecek ve ikinci aşama olan final aşamasına toplamda on beş (15) sanat eseri kalacaktır. Finale kalan katılımcılar http://gsb.erciyes.edu.tr adresinden 1 Ağustos 2022 tarihinde ilan edilecektir. Yarışmacılar finale kalıp kalmadıklarını kendileri buradan takip ederek ona göre hazırlanacaklardır.
- Final aşamasına kalan on beş (15) eserin sanatçılar tarafından üretimi gerçekleştikten sonra eserler, zedelenmeyecek şekilde kutulanarak kargo şirketiyle, ambar ile veya şahsen Anka Vakfı, Fatih Mah. Hayrettin Eser Cad. No 109 Bünyan/KAYSERİ adresine 10 Eylül 2022 tarihine kadar teslim edilecektir.
- Esere ait görseller belge niteliği taşıyacağından çevrimiçi yapılacak başvurudaki görsellerde üretim aşamasında herhangi bir düzenleme yapılmamalı, görseller ile eserin aslı tam uyumlu olmalıdır.
- Finale kalan on beş (15) eserin Anka Vakfı’na ulaşması ile ilgili ulaşım veya kargo masrafları, öncesinde şahsen görüşülerek ve karşılıklı anlaşarak Anka Vakfı tarafından karşılanacak, sergileme süresi sonrasında sahiplerince geri alınacak eserlerin ulaşım veya kargo masrafları ise başvuru sahipleri tarafından karşılanacaktır.
- Finale kalan eserlerin Anka Vakfı’na ulaşmasındaki tahribattan, kargo kaynaklı gecikme ve kayıplardan Anka Vakfı sorumlu tutulamaz.
- Finale kalan eserlerin Anka açık hava sergi alanında sergilenmeleri için gerekli olabilecek kaideler, Anka Vakfı’nın imkanları ölçüsünde, sanatçının talebi üzerine ve karşılıklı anlaşarak vakıf tarafından temin edilebilir. Vakıf tarafından kaide temin edilmesini talep eden sanatçıların eser teslim için son tarihten en az 15 gün önce vakıf yetkilisine telefonla şahsen bilgi vermesi gerekir.
- Her sanatçı yarışmaya daha önce herhangi bir yarışmada (ulusal ya da uluslararası) ödül almamış ya da sergilenmemiş yalnızca bir (1 adet) eseriyle katılabilir.
- Katılımcılar, yarışmaya katılmakla eserlerinin özgün olduğunu beyan ve taahhüt etmiş sayılırlar. Bu konuda çıkacak bir anlaşmazlık ve tereddüt durumunda tüm sorumluluk başvuru sahibine aittir.
- Yarışmanın sonucunda Seçici Kurul’un herhangi bir eseri herhangi bir ödüle layık görmesi üzerine; söz konusu eserin başkasına ait olduğunun ortaya çıkması durumunda ödül iptal edilir.
- Yarışmaya gönderilen eserlerin değerlendirilmesi Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanlığı ve Anka Vakfı tarafından seçilip aşağıda ilan edilen değerlendirme kurulu tarafından yapılacaktır.
- Değerlendirme kurulu, ödüllerin tamamını ya da bir kısmını verip vermeme konusunda yetkilidir.
- Katılımcıların şartname maddelerini dikkatle okuyup uygulaması önerilir; şartnamenin herhangi bir maddesine uymayan katılımcıların eserleri değerlendirmeye hiçbir şekilde alınmayacaktır.
- Katılım şartlarına uymadığı bilahare belirlenen sanatçıların ödülleri iptal edilecek ve yerine başka bir tasarım konmayacaktır. Bu durum diğer ödül alan veya al(a)mayan katılımcılara bir hak doğurmaz.
- Yarışma sonuçlarının açıklanması ve ödül töreni 17 Eylül 2022 tarihinde Anka Vakfı Fatih Mah. Hayrettin Eser Cad. No 109 Bünyan/KAYSERİ adresinde gerçekleştirilecektir. Ödüle layık bulunan sanatçılar, ödüllerini ödül töreninde almalı veya yerine bir vekil tayin etmelidir.
- Yarışma sonuçları aynı zamanda 17 Eylül 2022 tarihinde http://gsb.erciyes.edu.tr adresinden ilan edilecek; ayrıca ödül alan beş sanatçıya mail ve telefon ile haber verilecektir.
- Yarışmanın amacı Bünyan’da kültürel – sanatsal alanda hareket sağlamak olduğundan, tüm yarışmacıların ödül törenine şahsen katılmaları ve sosyal bir ortamda Bünyanlı gençlerle, çocuklarla ve vakıf paydaşlarıyla birebir temas kurmaları Anka Vakfı tarafından teşvik edilmektedir. En az 5 gün önceden vakıf yetkilisine şahsen bilgi vermek kaydıyla, ödül töreni sırasında Bünyan’da konaklama ve yemekler vakıf tarafından organize edilecek ve karşılanacaktır.
- Şartnamede belirtilen ödüller, yarışma sonuçları açıklandıktan sonra, hak sahiplerinin yazılı olarak bildirecekleri kişisel banka hesap/IBAN numaralarına gönderilecektir.
- İnternet üzerinden yarışmaya katılma aşamasında sistemden kaynaklı hatalar oluşması halinde şartnamede belirtilen irtibat kişileri ile iletişime geçilerek bilgi verilmesi halinde problem kısa sürede giderilerek katılımcı bilgilendirilecektir.
YAYIN-TELİF HAKKI
- Eser sahibi, yarışmada ödül alan eserin mülkiyeti ile fikri, manevi ve mali hakları da dahil olmak üzere tüm haklarının ve tasarruf yetkisinin Anka Vakfi’na ait olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder.
- Anka Vakfı, yarışmaya katılan tüm eserleri ve eserlerin çeşitli açılardan çekilmiş görsellerini her türlü tanıtım malzemesi olarak kullanma hakkına herhangi bir bedel ödemeksizin sahip olacaktır. Katılımcı bu hususa herhangi bir itirazda bulunmayacağını ve yasal yollara başvurmak hakkını şimdiden gayrikabili rücu feragat ettiğini beyan, kabul ve taahhüt eder.
- Ödül ve mansiyon alan eserler hariç finale kalan diğer eserler, sanatçısı ister ise, ödül törenini takiben 15 gün içerisinde iade edilecektir. İadesi talep edilen eserlerin nakliye sırasında uğrayabileceği hasardan Anka Vakfı sorumlu olmayacaktır. Finale kalıp ödül alamayan eserlerin gönderimi yarışma değerlendirilmesi tamamlandıktan sonra yapılacaktır. 15 gün içinde talep edilmeyen veya alınmayan eserlerden ve taşıma, sergi ve muhafaza esnasında oluşabilecek hasarlardan Anka Vakfı sorumlu olmayacaktır.
- Anka Vakfı gerekli gördüğü takdirde, yarışma takvimi üzerinde değişiklik yapabilir veya yarışmayı iptal edebilir. Katılımcı, şartnamede belirtilmeyen ya da tereddüte düşülen konularda Anka Vakfı’nın vereceği kararın kendisi için de bağlayıcı olacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.
- Yarışmaya katılan tüm adaylar, yarışmaya katılmak üzere başvurduğu andan itibaren bu şartnamedeki tüm hükümleri peşinen kabul etmiş sayılırlar. Yarışmacıların bu şartname hükümlerine sonradan itiraz hakkı yoktur.
YÜRÜTME KURULU
- Candan TURHAN (Anka Vakfı Başkanı)
- Nihâl ŞENGÜN (Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı
DEĞERLENDİRME KURULU (Alfabetik Sırayla):
- Candan TURHAN (Anka Vakfı Başkanı)
- Deniz ASLAN (Mimar)
- Fazıl AKDAĞ (Mimar)
- Maged Zaky HASSAN (Seramik Sanatçısı)
- Mahmut KARATOPRAK (Ressam)
- Ozan ÜNAL (Heykeltıraş)
- Sedat ÇAMLIKLI (Heykeltıraş)
- Sevim ASLAN ( Mimar)
YARIŞMA TAKVİMİ:
- Yarışmanın ilanı : 15 Mayıs 2022
- İlk Başvuru İçin Son Tarih : 15 Temmuz 2022
- Ön Eleme Sonuçları İlanı : 01 Ağustos 2022
- Eser Teslimi İçin Son Tarih : 10 Eylül 2022
- Yarışma Sonuçlarının İlanı : 17 Eylül 2022
- Ödül Töreni : 17 Eylül 2022
ÖDÜLLER:
- Birincilik Ödülü : 20.000 TL
- İkincilik Ödülü : 10.000 TL
- Üçüncülük Ödülü : 7.500 TL
- Mansiyon (2 Adet) : 2.500 TL
İLETİŞİM
Ön eleme başvuruları için adres:
Web:
Bilgi için:
ERÜ Güzel Sanatlar Bölüm Başkanlığı
Telefon: 0 (352) 207 66 66 (34173-12128)
Web: /
Başvuru formunu aşağıdaki linkten “sağ buton/farklı kaydet” tıklayarak indirebilirsiniz.
Gün-Saat
Mayıs 15 (Pazar) 00:00 - Temmuz 15 (Cuma) 00:00
18may(may 18)00:0019eyl(eyl 19)00:00Arkitera Seyahat Bursu 2022
Açıklama
Geberit sponsorluğunda yapılan Arkitera Seyahat Bursu'nda bu sene, güven ve tasarım ilişkisine yüklenen farklı anlamları arıyoruz. Bu bağlamda güven kavramının mimarlığa yansımalarını sorgulayan bir rota belirlemenizi istiyor, “Güven İçerisinde Tasarlamak” denildiğinde aklınıza gelenleri sorgulamaya davet ediyoruz.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Geberit sponsorluğunda yapılan Arkitera Seyahat Bursu’nda bu sene, güven ve tasarım ilişkisine yüklenen farklı anlamları arıyoruz. Bu bağlamda güven kavramının mimarlığa yansımalarını sorgulayan bir rota belirlemenizi istiyor, “Güven İçerisinde Tasarlamak” denildiğinde aklınıza gelenleri sorgulamaya davet ediyoruz.
Seyahat Bursu Teması: “Güven İçerisinde Tasarlamak”
Güven kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisi. Kelimenin Türk Dil Kurumu’ndaki anlamına baktığımızda “Korku, çekinme ve kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusu, itimat,” açıklaması karşımıza çıkıyor.
Geberit’in 2022 global teması “Güvenin Rahatlığını Yaşa”ya uygun olarak belirlediğimiz “Güven İçerisinde Tasarlamak” başlığı ile katılımcılardan bu kavram üzerinden bir rota oluşturmalarını bekliyoruz.
• Doğaya güven,
• Teknolojiye güven,
• İnsana güven,
• Yeteneğe/Tecrübeye güven,
• Kuruma güven,
gibi nice bağlamın türetilebileceği tema kapsamında katılımcıların kendi “Güven İçerisinde Tasarlamak” yollarını bulmalarını merakla bekliyoruz.
Jüri Üyeleri
Arkitera Seyahat Bursu jürisi, her yıl değişen üç bağımsız üyenin yanı sıra, bir adet Arkitera Mimarlık Merkezi’nden, bir adet ise Geberit’ten temsilci üye olmak üzere toplam 5 üyeden oluşur.
2022 yılı jüri üyeleri:
• Kerem Piker (Mimar)
• Esin Tercan (Mimar)
• Beyza Saral (2021 Arkitera Seyahat Bursu kazananı)
• Arkitera temsilcisi
• Geberit temsilcisi
Takvim
• Son Başvuru Tarihi: 19 Eylül 2022
• Kazananın Açıklanması: 10 Ekim Haftası
• Seyahat Hazırlık: Ekim 2022
• Seyahat Aralığı: Kasım-Aralık 2022
• Seyahat Sunumları: Aralık 2022
Katılım Koşulları
• Arkitera Seyahat Bursu 2022, 1 Ocak 1997 ile 31 Aralık 2002 tarihleri arasında doğmuş; mimarlık, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı ve endüstri ürünleri tasarımı bölümü öğrencileri veya mezunlarının katılımına açıktır.
Başvuru İçin İstenenler
• Seyahatin 5 (beş) günü aşmaması beklenmektedir.
• Hazırlanacak rotanın; Orta Doğu, Avrupa ana kıtası ve Birleşik Krallık, Kuzey Afrika veya Türkiye içerisinde kalması beklenmektedir.
• Başvurular, aşağıdaki bilgileri mutlaka içermelidir:
o Seyahat planı (en çok 5 gün)
o Seyahat bütçesi,
o Adayın sosyal medya profillerinin bağlantıları,
o Adayın kendini tanıttığı, en fazla 1 dakika uzunluğunda bir video,
o Eğer varsa, adayın yazmış olduğu blog(ların) bağlantıları,
o Seyahat planını olgunlaştırmak üzere, seyahat öncesinde yapacağı çalışmalar, seyahati boyunca yapacağı paylaşımlar ve seyahat sonrasında yapılacak sunum ve raporlamalara dair plan ve öngörüler.
• Başvuruların, son başvuru tarihi olan 19 Eylül 2022 Pazartesi gece saat 23:59’a kadar, adresine, PDF formatında, adayın adı ve soyadı ile isimlendirilmiş olarak gönderilmelidir.
Finalistlerden İstenecek Belgeler
• Jürinin, seyahat planı ve bütçesine dair talep edeceği revizyon ve ilave çalışmaların hazırlanması.
• Finalistlerin, temaya dair çalışmasını hazırlarken, hazırlık sürecini de video ile belgelemesi istenmektedir. Finale kalan bursiyer adaylarının hazırlık videoları Arkitera.com’da ve seyahat bursuna ait sosyal medya hesaplarından yayınlanacaktır.
Değerlendirme Kriterleri
Bursiyerin seçilmesinde aşağıdaki kıstaslara dikkat edilecektir:
• 2022 yılı temasına uygunluk,
• Bursiyerin bireysel gelişimine katkı sağlaması,
• Arkitera’nın konuyla ilgisi göz önüne alınarak içeriğin tüm platformlarda konunun zenginleştirilmesine sağlayacağı katkı,
• Bursiyerin sunacağı bütçenin ekonomik olması ve planlanan rotanın 7 günü aşmaması değerlendirme kriterleri arasındadır.
İletişim
E-posta:
Web: www.seyahatbursu.com
Instagram: www.instagram.com/seyahatbursu/
Facebook: www.facebook.com/seyahatbursu/
Twitter: www.twitter.com/seyahatbursu
Gün-Saat
Mayıs 18 (çarşamba) 00:00 - Eylül 19 (Pazartesi) 00:00
Açıklama
İstinye Üniversitesi Mimarlık Bölümü tarafından ikincisi düzenlenen öğrenci fikir yarışması, mimarlık öğrencilerini, Boğaz kıyılarında artık görmediğimiz İstanbul dalyanlarını tekrar düşünmeye davet ediyor. Yarışmanın son başvuru tarihi 4 Temmuz 2022.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
İstinye Üniversitesi Mimarlık Bölümü tarafından ikincisi düzenlenen öğrenci fikir yarışması, mimarlık öğrencilerini, Boğaz kıyılarında artık görmediğimiz İstanbul dalyanlarını tekrar düşünmeye davet ediyor. Yarışmanın son başvuru tarihi 4 Temmuz 2022.
Öğrenci Fikir Yarışması: İstanbul Boğazı’nda Dalyanların Yeniden Hayali
İstinye Üniversitesi, Mimarlık Bölümü tarafından ikincisi düzenlenen öğrenci fikir yarışması, mimarlık öğrencilerini, Boğaz kıyılarında artık görmediğimiz İstanbul dalyanlarını tekrar düşünmeye davet ediyor.
İstanbul Boğazı’nda “Kara-Deniz Arasında Yaşam ve Üretim” teması altında, dalyanların güncel bağlam ve imkanlarla yeniden düşünülmesi ve kent-kıyı ilişkisini sosyal ve ekolojik bir praksis olarak ele alan önerilerin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Yarışma, Türkiye’de öğrenim gören mimarlık öğrencilerinin bireysel veya ekip halinde katılımına açık bir fikir yarışmasıdır.
Yarışma hakkında detaylı bilgi, yarışma föyü ve ek dokümanlar için: https://gstm.istinye.edu.tr/tr/haberler/ogrenci-fikir-yarismasi-istanbul-bogazinda-dalyanlarin-yeniden-hayali
Takvim
Soruların toplanması: 30 Mayıs 2022
Cevapların ilanı: 6 Haziran 2022
Teslim: 4 Temmuz 2022, Pazartesi (19.00 GMT+3)
Kazananların İlanı: 31 Temmuz 2022
Katılımcılar, 30 Mayıs Pazartesi günü saat 17:00’ye kadar, yarışma ile ilgili sorularını https://forms.gle/MW2LZMpdMjV58XS98 formunu doldurarak iletebilir.
Ödüller
1. Ödül: 3.000 TL
2. Ödül: 2.000 TL
3. Ödül: 1.500 TL
2 Eşdeğer Mansiyon: 1.000 TL
Jüri
Semra Aydınlı, Prof.Dr.
Deniz Aslan, Doç.Dr., DS Mimarlık
Zehra Tonbul, Dr. Öğretim Üyesi, İstinye Üniversitesi
Kerem Piker, Kerem Piker Mimarlık
Pınar Gökbayrak, PAB Mimarlık
Raportör
Sarper Takkeci, Öğr. Gör., İstinye Üniversitesi
İmge Yılmaz, Ar. Gör., İstinye Üniversitesi
Gün-Saat
Mayıs 24 (Salı) 00:00 - Temmuz 4 (Pazartesi) 00:00
28may00:0028tem00:00Yolculuğa Davet
Açıklama
Matthieu Forget’nin "Yolculuğa Davet – Birinci Etap" adlı fotoğraf sergisi, 28 Temmuz tarihine kadar Institut français Istanbul'da ziyaret edilebilir.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Matthieu Forget’nin “Yolculuğa Davet – Birinci Etap” adlı fotoğraf sergisi, 28 Temmuz tarihine kadar Institut français Istanbul’da ziyaret edilebilir.
Institut français Istanbul, Beyoğlu Kültür Yolu festivali kapsamında Matthieu Forget’nin “Yolculuğa Davet – Birinci Etap” adlı fotoğraf sergisini ağırlıyor. Forget, İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum ve Anadolu’da gerçekleştirdiği çekimlerden ilk fotoğraflarını sanatseverlerle buluşturuyor.
Sergi 28.05 – 28.07 tarihleri arasında her gün saat 10:00 – 18:00 arası Institut français İstanbul’un sergi salonunda ziyarete açık olacak.
Mathieu Forget nam-ı diğer Forgetmat, hem dansçı, performans sanatçısı hem de fotoğrafçı, kameraman, görsel sanatçı ve dijital estetik alanlarında etkin çok yönlü sanatçıdır. Sanat camiası ve medya tarafından “uçan Fransız” olarak kutsanan sanatçı, zamanı durdurarak benzersiz anları, sanatsal mimik ve hareketleri görselleştirerek ve daha modern bir şekilde yaratarak yeteneğini dünya çapında duyuruyor.
Beden, sadece insanların mimari bir esere, bir manzaraya veya bir ufka bakması ve hayran kalması için harekete geçirilmiştir. Tuz Gölü’nde gerçekleştirdiği olağanüstü ve şiirsel görseller yaptığı çalışmaların sembolüne dönüştü bile. Türkiye Fransız Kültür Merkezinin davetlisi olarak geçtiğimiz Kasım ayında Türkiye’ye gelen sanatçı, birçok site ve kültürel miras alanlarında yaptığı performanslarıyla eşsiz görseller yarattı. Zamanı askıya aldı, koreografisini gerçekleştirdi ve o alanların güzelliklerini öne çıkardı.
Beyoğlu Kültür Yolu festivali kapsamında sunulan bu sergi, sanatsal bir lezzet durağı olarak hayal edilen ilk buluşma. Bu buluşma Ankara, İstanbul, İzmir’de veya sosyal ağlarda yeni buluşmalara bir ön hazırlık niteliğinde. O halde hazırlanın ve Mathieu ile bir yolculuğa çıkın!
Gün-Saat
Mayıs 28 (Cumartesi) 00:00 - Temmuz 28 (Perşembe) 00:00
01haz(haz 1)00:0030tem(tem 30)00:00Akbank 40. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi
Açıklama
Akbank 40. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi, 30 Temmuz 2022'ye kadar Akbank Sanat ve Metaverse’de izleyicilerle buluşuyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Akbank 40. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi, 30 Temmuz 2022’ye kadar Akbank Sanat ve Metaverse’de izleyicilerle buluşuyor.
Çağdaş sanat alanındaki gelişmeleri teşvik etmek ve genç sanatçılara destek olmak amacıyla Akbank Sanat’ın Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ile birlikte düzenlediği, alanında örnek teşkil eden Akbank 40. Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışması sonuçlandı. Jüri tarafından seçilen eserler, 1 Haziran – 30 Temmuz 2022 tarihleri arasında hem Akbank Sanat’ta fiziksel olarak hem de Metaverse’te sergileniyor.
Alara Başar, Home Sweet Home
Jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden yapılan 1011 başvuru arasından 23 sanatçının 24 eseri sergi seçkisinde yer alıyor. 40. Yılını kutlayan yarışmanın bu yılki jüri üyeleri arasında İpek Duben, Çelenk Bafra, Gönül Nuhoğlu, Derya Bigalı ve serginin küratörlüğünü de üstlenen Fatoş Üstek yer aldı.
1 Haziran-30 Temmuz 2022 tarihleri arasında Akbank Sanat ve Metaverse’te ücretsiz olarak görülebilecek sergide eserleri yer alacaksanatçılar; Ahmet Berkin Günsay, Alara Başar, Ali Kanal, Begüm Çelik, Betül Sertkaya, Buğra Erol, Cemil Olgun Can, Dilara Başköylü, Elif Özen, Emre Çalış, Ferhat Tunç, Gizem Candan, İrem Sezer, Lalin Mercan, Nazif Can Akçalı, Oğuz Gököz, Özlem Cıbır, Özlem Köse, Rıdvan Aşar, Sümeyra Çetin, Yasemin Kaplan, Zeynep Sude Can, Zülkif Esin.
40. yılında “Açık Kart” temasıyla tüm Türkiye’deki genç sanatçı adaylarının davet edildiği yarışmanın ödül töreninde sergide eserleri yer alan genç sanatçılara toplamda 115 bin TL’lik ödül eşit olarak dağıtıldı.
Buğra Erol
Bu yıl yarışmanın teması; Açık Kart (Carte Blanche)
Açık Kart, Akbank 40.Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışması’nın başlığı ve aynı zamanda kavramsal çerçevesini oluşturuyor. 40. Yılında küratöryel bir tema ile sanatçıları davet etmek yerine, Türkiye’de çalışıp üreten öğrencilere ve genç sanatçı adaylarına açık bir öneri sundu. Sanatçıların kendini özgür hissettiği bir ortamda sanatsal pratiklerini, söylemlerini ve duruşlarını paylaşmaya davet etti.
Açık Kart sergisi, içinde birbirinden farklı bir çok sanatçı pozisyonunu barındıran, çok sesli bir sergidir. Zamanın ruhunu yansıttıkları için ya da seçici kurulun bakış açısından beslendikleri için olsa gerek, sergide yer alan eserler birbiri ile güçlü kavramsal ve sanatsal ilişki kurmaktadır. Farklı mecralar ile üretilmiş olsalar da sanat eserlerinin bir çoğu dili baz alarak, doğa ve insanlık, doğal ve yapay ikilikleri ile ilişkileniyor. Son dönemde yaşananların etkisi, sanatçıların yalnızlık, anksiyete ve yetkinlik konularına yoğunlaşmasında ortaya çıkıyor.
Açık Kart, 23 sanatçının duruş ve söylemlerini iki sergi düzeninde bir araya getiriyor. 40 yıldır gerçekleştirilen fiziksel sergiyle birlikte, bu yıl ilk kez Metaverse’te de bir sergi düzenleniyor. Böylece Akbank 40. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi çift sergi olarak gerçekleşiyor. İki sergi bir diğerinin aynısı olmak yerine, birbirini bütünleyecek şekilde kurgulanıyor.
Ali Kanal, Araf Ağacı
Gün-Saat
Haziran 1 (çarşamba) 00:00 - Temmuz 30 (Cumartesi) 00:00
02haz(haz 2)00:0030(haz 30)00:00Samsung Eco-Package Sergisi
Açıklama
Altı tasarım stüdyosunun In-Between Tasarım Platformu küratörlüğünde geliştirdiği "Eco-Package" projesinde, Samsung’un çevresel sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında, geri dönüştürülebilir televizyon kutuları kullanıldı. Sergi 30 Haziran'a dek Akaretler No: 37-39’da ziyaret edilebilir.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Altı tasarım stüdyosunun In-Between Tasarım Platformu küratörlüğünde geliştirdiği “Eco-Package” projesinde, Samsung’un çevresel sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında, geri dönüştürülebilir televizyon kutuları kullanıldı. Sergi 30 Haziran’a dek Akaretler No: 37-39’da ziyaret edilebilir.
Ürün planlamasından ürünün nihai olarak sunulmasına kadar tüm aşamalarda çevreyi korumaya en üst düzeyde öncelik veren Samsung, ürettiği ürünlerin çevresel potansiyel etkisini baştan sonra analiz ediyor. Kaynakları korumanın, yeni ve yenilikçi ürünler üretmenin yanı sıra marka, çevre dostu olduğu kadar işlevsel ve ileri dönüştürülebilir ürünler üretmek için çalışmalarına devam ediyor.
Samsung, ‘Doğaya Dönüş’ vizyonu doğrultusunda teknoloji bizi ne kadar ileri götürse de, durup, arkamızda bıraktıklarımıza bakmaya odaklanıyor. Bu kapsamda, In-Between Tasarım Platformu küratörlüğünde gerçekleşen ‘Eco-Package’ projesinde Beril Ateş, Figure, Onaranlar Klübü, Ottan Studio, Öykü Baştaş ve Herkes İçin Mimarlık Derneği adına Serap Kaçmaz ve Kubilay Ercelep, Samsung televizyon kutularını gündelik yaşamlarımızda kullanabileceğimiz işlevsel ve dekoratif ürünler olarak yeniden tasarladı. Sergideki tasarımlar, 16 yıldır hem Türkiye’de hem de dünyada pazar lideri olan Samsung’un, tüketicilerin televizyon kutuları ile yapabileceklerine ilham olmak amacıyla hayata geçirildi.
Bilgen Coşkun, Dilek Öztürk, Erkan Yıldırım
Samsung Eco-Package projesinde tasarımcılar ve sanatçılar yenilikçi fikirler geliştirdi
Her geçen gün dönüşen üretim ve tüketim pratikleri; küresel ısınma, doğal kaynakların tükenmesi, gelir adaletsizliği ve temel ihtiyaçlara erişimin azalması gibi sosyal ve çevresel problemleri de beraberinde getiriyor. Gelecek nesillere, bugünün seçimlerinin sonuçlarını yaşamayacakları bir dünya bırakabilmek için ürettiğimiz atıkların geri dönüştürülmesi giderek daha büyük önem kazanıyor. Bu kapsamda Samsung Eco-Package projesi, atık malzemenin potansiyelini ortaya çıkararak, sosyal ve çevresel duyarlılığa sahip, özgün fikirleri bir araya getiriyor.
Projeyle her televizyon kutusu farklı bir tasarıma dönüştü
Samsung’un yeni televizyon kutuları, tamamen geri dönüştürülmüş malzemelerden, yeniden işlevlendirilmek amacı ile üretildi. Eco – Package projesinde her televizyon kutusu farklı bir tasarıma dönüşürken sıfır atıkla üretime dikkat edildi. Tasarımların farklı mekanlara adapte olabilmesi için modüler fikirler geliştirildi. Samsung, çevreye duyarlı ambalaj yaklaşımı ile yeni televizyon kutularında %90 daha az mürekkep kullanıyor. Böylece hem atıkların azalmasına hem de geri dönüşüm merkezlerine katkıda bulunuyor. Bu kapsamda tasarımcılar da, tasarımlarında renk kullanımını minimize ederek, televizyon kutularının üzerindeki çizgi, renk ve tipografi gibi grafik öğeleri kullandılar. Samsung televizyon kutularında zımba teli kullanılmadığı için, tasarımcılar da kutuların birleşim yerlerinde yapıştırıcı yerine farklı atık malzemeler kullanarak, karbon ayak izini azaltan çevreci bir yaklaşım benimsediler.
“Ambalajlarda %90 daha az mürekkep kullanıyor, çevresel ayak izimizi azaltıyoruz”
Samsung Electronics Türkiye Ses ve Görüntü Sistemlerinden Sorumlu Pazarlama Direktörü Erkan Yıldırım, sergi kapsamında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Samsung olarak, üst düzey teknolojileri kullanıcılara güvenle sunmaya devam ederken, tüketicilerimize ve dünyamıza karşı çevresel sorumluluklarımızın olduğuna inanıyoruz. Bu yıl yenilenen ve televizyon ürün ambalajlarını çok yönlü ev eşyalarına dönüştürmeye imkân sunan ‘Eco-Package’ projesi kapsamında ambalajlarda %90 oranında daha az mürekkep kullanıyoruz. Üretim esnasında ise zımba kullanımını tamamen ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca, yerleşik güneş panelleri sayesinde pil atıklarını ortadan kaldıran SolarCell Uzaktan Kumanda ürünümüzü daha da geliştirerek tüm 2022 model televizyonlarımızda kullanılacak şekilde tasarladık. SolarCell Uzaktan Kumanda sayesinde, yılda 100 milyon adet pili atık olmaktan kurtarmayı başardık. Eco-Package Projesi kapsamında da ileri dönüştürülebilir televizyon kutularımız, çok değerli tasarımcıların elinde sıfır atıkla yepyeni işlevsel ve dekoratif tasarımlara dönüştü. İleri dönüşüm diyoruz çünkü kullanım ömrünü tamamlamış ve eşsiz televizyonlarımızı, evlerinize kadar getirmiş olan Televizyon kutularımıza, fikri tasarım öğeleri ekleyerek gündelik yaşamımızda katkı sağlayacak yeni ürünlere dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Doğaya dönüş vizyonumuz doğrultusunda hayata geçirdiğimiz projenin sonucunda ortaya çıkan eserleri görmekten dolayı oldukça heyecanlı ve gururluyuz.”
Samsung ile atılacak ürün ambalajlarına ileri dönüşümle yeniden hayat verdiler
Eco-Package projesi kapsamında gerçekleştirilen tasarımlar, atılacak ürün ambalajlarına ikinci bir hayat veriyor. Tasarımlar, bilinçli tüketim konusunda farkındalık yaratırken, aynı zamanda, insanoğlu olarak farklılıklarımızı kucaklamak gibi sosyal değerleri de kapsıyor. Farklı alanlarda çalışmalarını sürdüren sanatçı ve tasarımcılar, proje kapsamında özgün birikimlerini projeye yansıtarak, yaşam alanları ve kentsel alanlar için yenilikçi ve pratik fikirler geliştirdi.
Öykü Baştaş: Öykü Baştaş, Samsung Eco-Package projesi kapsamında, karton yüzeyleri farklı biçimlerde birleştirerek oturma birimi ve sehpa gibi mobilyalara dönüşebilen modüller tasarladı. Moda ve mimarlık alanlarında çalışmalarını sürdüren Öykü, sık sık seyahat ediyor ve dünyadaki farklı şehirlerden ilham alıyor. Öykü, tasarım fikrine New York sokaklarındaki geri dönüşüme kazandırılmak için biriktirilen kartonlarla başladı. Üst üste yerleştirilen kartonlar güçlü bir yüzeye dönüşerek insan taşıyabilecek bir kapasiteye ulaşıyor. Bu doğrultuda Öykü de tasarımında katmanlaşma tekniğini kullandı. Öykü; karton yüzeyleri, yapıştırıcı yerine; farklı renklerde dokuma şeritlerle birleştirerek, karbon ayak izini minimize etmeyi amaçladı. Modüller yan yana gelirken yeşil şeritlerle, üst üste gelirken de pembe şeritlerle birleşiyor.
Beril Ateş
Beril Ateş: Beril Ateş, Samsung Eco-Package Projesi kapsamında televizyon kutularını dönüştürerek, nesli tükenen balıklara işaret eden bir yerleştirme tasarladı. Sanatçı Beril Ateş, dünyadaki çöp miktarının artmasıyla beraber yol açtığımız deniz kirliliği ve sulardaki canlı popülasyonunun giderek azalması hakkında farkındalık yaratan çalışmalara önem veriyor. Beril, tasarımı için Samsung televizyon kutularının güçlü yapısından ilhamla balık figürlerini heykelleştirmek istedi. Kutulardan keserek çıkardığı balık figürlerini boyadıktan sonra, kartonun üzerine açtığı deliklerden ağızlarını dikerek, deniz kirliliği ve nesli tükenen balıklarla gizli bir mesaj vermeyi amaçladı. Aynı zamanda bu ipin birleştirici gücüyle balıklara iki yüzüyle bakabileceğimiz üç boyutlu bir etki sağladı. Beril’in okyanus ve deniz canlılığı hakkında farkındalık yaratan fikri; Samsung’un 2022 televizyon ve monitörlerinde, dijital ürünler ve uzaktan kumandalarında; ‘okyanusa bağlı plastikten’ geri dönüştürülmüş reçine kullanılması ile örtüşüyor.
İlke Beyaz: İlke Beyaz, Samsung Eco-Package projesi kapsamında, televizyon kutularını değerlendirerek beşgenler prizması şeklinde bir aydınlatma tasarladı. İlke Beyaz, zanaat birikimi ve kadın emeğini birleştirdiği el dokuması kilim markası Figure ile tasarım üzerinden sosyal etki yaratıyor. İlke; tasarımı ile günümüzde makineleşmenin de yaygınlaşmasıyla karanlıkta kalan dokuma geleneğini aydınlatmayı ve zanaatkar kadınlara ışık olmayı amaçlıyor. İlke; Samsung televizyon kutularından elde etttiği 12 adet beşgen yüzeyi; dokuma tezgahlarından arta kalan ve tamamen doğal kök boyayla renklendirilmiş yünlerle birbirlerine dikti. Birleştirme için kullandığı bu yöntem, Samsung’un tel zımba kullanmadan ürettiği çevreye duyarlı ambalaj yaklaşımına karşılık geliyor.
Ayşe Yılmaz, Ottan Studio
Ayşe Yılmaz, Ottan Studio: Ottan Studio Kurucusu Ayşe Yılmaz, Samsung Eco-Package projesi kapsamında, televizyon kutularından farklı işlevlerde kullanılabilecek, çeşitli görsel etkiler yaratan modüler bir yerleştirme tasarladı. Ottan Studio, insanlığın ve çevrenin iyiliği için gıda ve tarım atıklarından döngüsel biyo-kompozit malzemeler tasarlayan ve üreten bir sosyal girişim. Ayşe Yılmaz, tasarımına “Kartonları, pratik ve sürdürülebilir bir yöntemle nasıl etkileyici yüzey ve ürün tasarımlarına dönüştürebiliriz?” sorusu ile başladı. Ayşe’nin tasarımında hiçbir yapıştırıcı veya renklendirici kullanmaması, Samsung’un yeni televizyon kutularında %90 daha az mürekkep kullanarak karbon ayak izini azaltan yaklaşımını destekliyor.
Kubilay Ercelep & Serap Kaçmaz, Herkes İçin Mimarlık Derneği: Samsung Eco-Package projesi kapsamında, Herkes İçin Mimarlık Derneği adına Kubilay Ercelep & Serap Kaçmaz, televizyon kutularından ürettikleri üçgen prizmalarla sehpa, depolama alanı gibi farklı işlevler için kullanılabilecek bir yerleştirme tasarladı. Herkes İçin Mimarlık Derneği, gönüllü öğrencilerin ve profesyonellerin bir araya gelerek, sosyal problemlere mimarlık ve tasarım alanlarında yaratıcı çözüm yolları ürettikleri bir platform.
Kubilay ve Serap; bir televizyon kutusunu keserek 3 adet üçgen prizma oluşturdu. Prizmaların kapanıp hacim alması için önce yüzeyler üzerinde delikler açtılar. Bu delikleri atık iplerle birleştirmeleri; Samsung’un zımba teli kullanmayan, çevresel sürdürülebilirliği destekleyen ambalaj yaklaşımına karşılık geliyor.
Onaranlar Kulübü
Onaranlar Kulübü: Onaranlar Kulübü Samsung Eco-Package projesi kapsamında sokakta sosyalleşme pratiklerine çevreci ve oyuncu bir yaklaşım sunan bir kamusal alan mobilya konsepti geliştirdi. Onaranlar Kulübü onarma, üretme ve paylaşma odağında, kent ve insan arasında diyalog oluşturan yaratıcı projeler geliştiriyor. Onaranlar Kulübü bu doğrultuda birbirine iyi gelen insanların bir arada olabileceği, geçici bir kamusal alan tasarladı. İki modül tasarımı bir araya geldiğinde, mini bir kamusal alan yaratıyor. Bu alan, basit hareket mekanizmasıyla masaya, şezlonga ya da bir oturma birimine dönüşebiliyor.
Onaranlar Kulübü ayrıca, üretim sürecinde herhangi bir atık çıkarmadan, Samsung televizyon kutularının kendi kıvrımlarını kullanarak en verimli sonuca ulaşmaya çalıştı. Aynı zamanda üretim sırasında çıkan atık kartonları da modüllerin taşıyıcılığı için kullanarak çevreye duyarlı bir yaklaşım sürdürdü.
Gün-Saat
2 (Perşembe) 00:00 - 30 (Perşembe) 00:00
04haz(haz 4)00:0017tem(tem 17)00:00İçerideki Manzara
Açıklama
Ümmühan Yörük’ün "İçerideki Manzara" isimli üçüncü kişisel sergisi, 4 Haziran Cumartesi Evliyagil Dolapdere'de açılacak.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Ümmühan Yörük’ün “İçerideki Manzara” isimli üçüncü kişisel sergisi, 4 Haziran Cumartesi Evliyagil Dolapdere’de açılacak.
Evliyagil Dolapdere, Ümmühan Yörük’ün İstanbul’da gerçekleşecek olan İçerideki Manzara isimli üçüncü kişisel sergisini 04.06 – 17.07.2022 tarihleri arasında ağırlıyor. Sergi, Ümmühan Yörük’ün son yıllarda kumaş, elyaf gibi malzemeler kullanarak dikiş ve boyama teknikleriyle ürettiği üç boyutlu yapıtlar, heykeller ve yerleştirmelerin odağında bir araya getiren sergi, sanatçının kendi hafızasına açtığı deliklerden görülen manzaraları izleyicinin deneyimine sunuyor.
“Ümmühan Yörük’ün kendi zihninde çileli uğraşlar sonucunda açtığı derin kuyular, sanatçının zihin katmanları arasında kurulan yeni bağlantılar ile eskiyi; sanatçının dünü ile bugününü buluşturarak suların yükselmesini sağlarken hesapsız bir deprem etkisi yaratmaktadır. Geçmiş ile bugünün buluşması, nostalji ve özlem hislerinden çok serinkanlı bir bakışma yaratır. Ölmüş bir çocuğun odasını hergün toplamaya devam etmek istikrarlı bir eylemdir; geçmişi geri getirme çabası içermez. Öznesi olmayan bir cümleyi tekrar telaffuz edebilmenin mümkün olması; bu gönül rahatlığı, bize hikayeyi yeniden, en başından anlatabilme imkanı sağlamaz mı? Bu sayede çocuk zihnimizle kaydettiğimiz tuhaf gerçekliği, aslında artık olmayan varlıkların peşimiz sıra dizilen hayaletleriyle beraber baktığımız bu manzarayı tekrar ve tekrar kendimiz baştan yaratırız.
Zulüm yerine bakış, ihlal yerine akıl, suç yerine af koyarsak oyunun kuralları tamamen değişmez miydi?”*
*”Can Akgümüş, Olmayan Varlıklar, İçerideki Manzara”, İçerideki Manzara sergi metninden alıntıdır.
Gün-Saat
Haziran 4 (Cumartesi) 00:00 - Temmuz 17 (Pazar) 00:00
06haz(haz 6)00:0028(haz 28)00:00Mimarlık ve Teknoloji
Açıklama
Mimarlık kültürünü çok yönlü bir bakışla ele alan ve çeşitli güncel temalara odaklanan ‘Tematik Etkinlikler Serisi’ Haziran ayında ‘Mimarlık ve Teknoloji Serisi’ ile başlıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Mimarlık kültürünü çok yönlü bir bakışla ele alan ve çeşitli güncel temalara odaklanan ‘Tematik Etkinlikler Serisi’ Haziran ayında ‘Mimarlık ve Teknoloji Serisi’ ile başlıyor.
The Circle organizasyonunda, QReal sponsorluğunda gerçekleşecek olan; mimarlık kültürünü çok yönlü bir bakışla ele alan ve çeşitli güncel temalara odaklanan ‘Tematik Etkinlikler Serisi’ Haziran ayında ‘Mimarlık ve Teknoloji Serisi’ ile başlıyor. Alanında uzman kişilerle The Circle Space’te ve online’da söyleşi, panel, seminer gibi farklı formatlarda gerçekleşecek etkinlik serisi mimarlık alanında farklı perspektifler açmayı hedefliyor.
‘Mimarlık ve Teknoloji Serisi’nde yer alacak konu ve konuşmacılar:
– Mimarlık Eğitiminde Malzeme, Strüktür ve Teknoloji
Elif Erdine, Londra-AA // online seminer
Tarih: 6 Haziran 2022 Pazartesi 20:00
Yer: Youtube
AA bünyesinde yürütülen Em-Tech programının direktörlüğünü üstlenen Elif Erdine bu online etkinlik kapsamında mimarlık eğitiminde malzeme, strüktür ve teknoloji etrafında şekillenen deneyimlerini aktarırken aynı zamanda Em-Tech programında üretilen öğrenci projelerinden örnekler sunacak.
– Dijital Mekan Üretiminde Sınır(sızlık)lar
mod: Şebnem Yalınay,
Tuğba Yalçın, İpek Kuran Yıldırım // panel
Tarih: 15 Haziran 2022 Çarşamba 19:00
Yer: The Circle Space
Şebnem Yalınay’ın modere edeceği ve İpek Kuran ile Tuğba Yalçın’ın konuşmacı olarak katılacağı bu etkinlikte günümüzün en güncel konularından biri olan Mimarlık ve Metaverse ilişkisini çok boyutlu olarak tartışmaya açacağız.
– Mimarlık ve Robotik Üretim
Efe Gözen, Burcu Biçer Saner (FABB ) // online seminer
Tarih: 22 Haziran 2022 Çarşamba 19:00
Yer: Youtube
Bu online etkinlik kapsamında; mimarlık, tasarım ve teknoloji arakesitinde üretimler yapan Efe Gözen ve Burcu Biçer Saner tarafından kurulan FABB Studio’nun güncel üretimlerine daha yakından bakma fırsatı yakalayacağız. FABB ekibinin; global gelişmelere paralel olarak ilerleyen çalışmalarına odaklanacak ve bu çalışmaların merkezinde duran robotik teknolojilerin potansiyellerini birlikte keşfedeceğiz.
– Mimarlık ve Sanal Deneyim Tasarımı
Begüm Aydınoğlu + Selçuk Avcı // söyleşi
Tarih: 28 Haziran 2022 Salı 19:00
Yer: The Circle Space
Üç boyutlu yazıcı ve robotik gibi güncel teknolojileri yakından takip eden ve üretimlerini bu çerçevede şekillendiren Padalabs’ın kurucusu Begüm Aydınoğlu bu etkinlik kapsamında güncel çalışmalarından kesitler sunacak ve dijital tasarım araçlarının mimarlık alanındaki çeşitli uygulamalarından örnekler sunacak.
The Circle’da fiziksel olarak gerçekleşecek etkinliklere katılım için kayıt yaptırılması gerekiyor. Detaylı bilgi ve kayıt için tıklayın
Gün-Saat
6 (Pazartesi) 00:00 - 28 (Salı) 00:00
07haz(haz 7)00:0008tem(tem 8)00:00Açık Çağrı: ‘Future Heirlooms | Geleceğe Yadigâr’
Açıklama
Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC), The Circle ve Yonga Mobilya’nın partnerliğinde hayata geçen, hayatımızın bir parçası olan ve aile yadigârı olarak gelecek nesillere aktarılabilecek mobilyalar için malzeme ve işçiliğin değerine dikkat çekmeyi hedefleyen ‘Future Heirlooms | Geleceğe Yadigâr’ için Açık Çağrı süreci devam ediyor. Son başvuru tarihi 8 Temmuz.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC), The Circle ve Yonga Mobilya’nın partnerliğinde hayata geçen, hayatımızın bir parçası olan ve aile yadigârı olarak gelecek nesillere aktarılabilecek mobilyalar için malzeme ve işçiliğin değerine dikkat çekmeyi hedefleyen ‘Future Heirlooms | Geleceğe Yadigâr’ için Açık Çağrı süreci devam ediyor. Son başvuru tarihi 8 Temmuz.
‘Geleceğe Yadigâr’ Türkiye’nin yeni nesil tasarımcılarını teşvik etmeyi hedeflerken Amerikan sert ağaçlarıyla tasarlanan ve mevcut kullan-at kültürünün aksine, gelecek nesillere ‘yadigâr’ olarak aktarılabilecek tasarımların ekolojik faydalarını göstermeyi hedefliyor.
Tom Dixon, Melkan Gürsel, Defne Koz, Seyhan Özdemir, Mehmet Ali Uysal gibi tasarım, mimarlık ve sanat alanlarından dünyaca ünlü isimlerin yer aldığı jüri, 7 Haziran’da başlayan açık çağrı sürecinin ardından seçeceği yedi Türkiyeli tasarımcıyı, gelecek nesillere ‘yadigâr’ olarak aktarılabilecek ve sürdürülebilirlik, uzun ömürlülük ve kalite ölçütleri ekseninde Amerikan sert ağaçlarından nesneler tasarlamaya davet edecek. Tasarım sürecinin ardından Yonga Mobilya tarafından üretilecek eserler, Kasım – Aralık 2022 tarihleri arasında İstanbul’da sergilenecek.
Açık Çağrı’ya 40 yaş altında, endüstriyel tasarım, ürün tasarımı, iç mimari tasarım veya mimarlık alanlarında Türkiye veya yurt dışındaki üniversitelerin lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olan, veya tasarımcı olarak kimliğini kanıtlamış adaylar başvuru yapabiliyor. Başvuru sahiplerinin, tasarım kültürüne katkı sağlamış, ulusal veya uluslararası platformlarda yayınlanmış, bir yarışmada kabul görmüş bir mobilya, ürün tasarım projesi veya bir platformda yayınlanmış/sergilenmiş sanatsal bir üretiminin olması bekleniyor.
Jüri
Tom Dixon, Tasarımcı, Kurucu, Tom Dixon.
Melkan Gürsel, AIA (Int’l. Assoc.) Ortak, Tabanlığlu Architects
Defne Koz, Ürün Tasarımcısı, Kurucu Ortak, Koz Susanı Desıgn
Seyhan Özdemir, Mimar, Kurucu Ortak, Autoban
Mehmet Ali Uysal, Sanatçı
Takvim
Açık Çağrı Süreci: 7 Haziran – 8 Temmuz
Seçim Süreci: 11-25 Temmuz
Brifing ve Tasarım Süreci: 25 Temmuz – 22 Ağustos
Üretim Süreci: 22 Ağustos – 7 Kasım
Sergi: 21 Kasım – 21 Aralık
Katılım Şartları
Kimler Başvuru Yapabilir?
Bireysel başvurular Türk Vatandaşlarına açıktır. Ekip başvurularında ekip üyelerinden en az biri Türk vatandaşı olmalıdır.
• Bireysel, ekip veya stüdyo olarak başvuru yapılabilir.
Bireysel katılımcılar ve ekip üyelerinden en az biri, endüstriyel tasarım, ürün tasarımı, iç mimari tasarım veya mimarlık alanlarında Türkiye veya yurt dışındaki üniversitelerden Lisans veya Yüksek Lisans derecesine sahip olmalı, ya da tasarımcı olarak yeterliliğini kanıtlamış olmalıdır.
Katılımcılar 40 yaşından büyük olmamalıdır.
Tüm bireysel başvuru sahipleri ve ekipler, aşağıdaki gereksinimleri karşılayan en az bir çalışma oluşturmuş / tamamlamış olmalıdır.
Ön Koşullar
Başvuru sahiplerinin, tasarım kültürüne katkı sağlayan ve aşağıda belirtilen şartları sağlayan en az bir eser oluşturmuş/tamamlamış olması gerekmektedir. Bu çalışma aşağıdaki formatlardan herhangi birinde olabilir:
Ulusal veya uluslararası platformda yayınlanmış bir mobilya (dış-iç mekan) ya da işlevsel bir nesne.
Ulusal veya uluslararası bir yarışmada kabul görmüş bir ürün tasarım projesi.
Tasarım kültürüne katkı sağlayan, ulusal veya uluslararası platformda yayınlanmış veya sergilenmiş sanatsal bir üretim.
Üretim süreçlerinde ve farklı malzemelerin kullanımında tasarımcıların deneyimlerini sergilemiş olması.
‘Geleceğe Yadigâr’ Jürisi başvuruları portfolyolar, özgeçmişler ve oluşturmak istedikleri nesne için sunacakları eskiz fikirlerini içeren bir ‘Tasarım Öneri Dosyası’ bazında değerlendirecektir. Tasarım Öneri Dosyası’nın nihai veya bitmiş fikirleri içermesi gerekmez, niyetleri ve alabilecekleri yön ve yaklaşımı göstermesi yeterli olacaktır. Fikirler, el çizimleri, eskizleri ve/veya dijital renderlerle temsil edilebilir.
Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir.
Proje Şartnamesi ve başvuruya buradan ulaşılabilir.
Gün-Saat
Haziran 7 (Salı) 00:00 - Temmuz 8 (Cuma) 00:00
Açıklama
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından serbest ve tek aşamalı olarak düzenlenen öğrenci mimari fikir projesi yarışmasına ön kayıtlar için son tarih 29 Haziran, dijital ortamda teslim için son tarih 5 Ağustos.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından serbest ve tek aşamalı olarak düzenlenen öğrenci mimari fikir projesi yarışmasına ön kayıtlar için son tarih 29 Haziran, dijital ortamda teslim için son tarih 5 Ağustos.
adresine gönderilmelidir.
Yarışmaya ilişkin sorular “Son Soru Sorma Tarihine” kadar adresine gönderilmelidir. Soruların yanıtları yarışmacıların e-mail adreslerine gönderilecek ve
SEÇİCİ KURUL ÜYELERİ
Asil Jüri Üyeleri
- İhsan AĞCAN (B.A.İ.B.Ü. Genel Sekreteri) Jüri Başkanı
- Öğr. Gör. Bülent Baloğlu (B.A.İ.B.Ü. Yeniçağa Yaşar Çelik Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi)
- Doç. Dr. Aysun TUNA (B.A.İ.B.Ü. Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı)
- Dr. Öğr. Ü. Mine TUNÇOK SARIBERBEROĞLU (B.A.İ.B.Ü. Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı)
- Dr. Öğr. Ü. Nuray BENLİ YILDIZ (Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi)
Yedek Jüri Üyeleri
- İsmail TEMEL (B.A.İ.B.Ü. Genel Sekreter Yardımcısı)
- Leyla SELİMOĞLU (B.A.İ.B.Ü. Yapı İşleri ve Teknik Daire Şube Müdürü )
- Y. Mimar, Sinem ÇİFTCİOĞLU (B.A.İ.B.Ü. Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı)
- Mimar, Özkan Öz
Raportörler
- Arş. Gör. Hatice Tuğba KARAYAMA (B.A.İ.B.Ü. Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü)
- Arş. Gör. Saime GÜMÜŞTAŞ BABALI (B.A.İ.B.Ü. Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü)
YARIŞMA TAKVİMİ
- Yarışmanın İlanı ve Ön Kayıtlarının Başlaması: 08 Haziran
- Yarışmaya İlişkin Soruların Sorulması için Son Tarih: 15 Haziran
- Soruların Cevaplanması ve Yayınlanması: 22 Haziran
- Ön Kayıtlar için Son Tarih: 29 Haziran
- Dijital Ortamda Teslim için Son Tarih: 5 Ağustos
- Sonuçların Açıklanması: 12 Ağustos
- Projelerin Sergilenmesi, Kolokyum ve Ödül Töreni: Sonuçların açıklanması ile birlikte sergileme, kolokyum ve ödül töreninin tarih ve şekli
ile ilgili bilgiler www.ibu.edu.tr adresinden ilan edilecektir.
ÖDÜLLER
- 1.Proje Ödülü 25.000 TL
- 2.Proje Ödülü 15.000 TL
- 3.Proje Ödülü 7.500 TL
- Eşdeğer Mansiyon (3 Adet) 2.000 TL
Jüri değerlendirme sonuçlarının ilanından sonra, yukarıda yazılı ödül ve mansiyonlar, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine göre, yarışmacılara en geç 90 gün içinde ödenecektir. Ödemeler, yarışmacıların ibraz ettikleri banka hesabına yapılacaktır.
JÜRİ DEĞERLENDİRMESİ VE SONUÇLARIN AÇIKLANMASI
Yarışmanın sonuçları üniversitenin kurumsal web sitesinde ve www.yitdb.ibu.edu.tr adresinde duyurulacaktır.
PROJELERİN SERGİLENMESİ, YAYINLANMASI VE KOLOKYUM SÜRECİ
Jüri seçkisine seçilen projeler, yarışma sergisinde yer alacaktır. Bununla birlikte yarışmaya katılan tüm projeler, yarışma sonuçlandıktan sonra www.yitdb.ibu.edu.tr adresinde ve üniversitenin kurumsal sitesinde yayımlanacaktır.
ŞARTNAME
Gün-Saat
8 (çarşamba) 00:00 - 29 (çarşamba) 00:00
10haz(haz 10)00:0026(haz 26)00:00Layers of Time / Zamanın Katmanları
Açıklama
Mimar ve Mimari Fotoğrafçı Hacer Bozkurt’un ilk kişisel sergisi Zamanın Katmanları, 10 - 26 Haziran 2022 tarihleri arasında, Almanya’nın Wuppertal kentinde yer alan Utopia Stadt’ta ziyaret edilebilecek.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Mimar ve Mimari Fotoğrafçı Hacer Bozkurt’un ilk kişisel sergisi Zamanın Katmanları, 10 – 26 Haziran 2022 tarihleri arasında, Almanya’nın Wuppertal kentinde yer alan Utopia Stadt’ta ziyaret edilebilecek.
Solar Decathlon Avrupa yarışmasının katılımcılarından Team Deeply High daveti ile gerçekleşecek, Mimar ve Mimari Fotoğrafçı Hacer Bozkurt’un Layers of Time / Zamanın Katmanları mimari fotoğraf sergisi, yarışmanın kültür günlerinde ziyarete açık olacak.
Sergi kapsamında Türkiye’nin önemli kültürel değerlerinden olan Şanlıurfa’nın Örencik Köyü yakınlarında yer alan Göbeklitepe ve Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Makrevis Köyü (Konaklar Mahallesi) mahallesine odaklanılmıştır. Zamanın sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın sarı tepeleri arasında yer alırken, Makrevis konakları yemyeşil bir vadinin tepesinde belirmektedir. Birbirinden oldukça farklı peyzaja ve yapım sistemine sahip bu iki bölge, kendi topografyası ile bir bütün gibi davranma noktasında bir araya gelmektedir.
Göbeklitepe
Birçok anlamda tarihin sıfır noktası olarak anılan Göbeklitepe tarih öncesi insanının, inanç dünyasını yansıtan tapınaklardan oluşmaktadır. 1200 bin yıl Şanlıurfa’nın sarı tepelerinin altında gizlenmiş bekleyen bu mimari yapılar, alanın yeniden keşfi ile tekrar ortaya çıktı. Alanın ziyarete açılması ile duran zaman tekrar akmaya başladı ve ziyaretçilerle birlikte yeniden yaşamaya başladı.
Göbeklitepe kazı alanı her ne kadar tepelerin içinde gizli saklı ve onların renkleri ile iç içe geçmiş durumda olsa da, yapılan yeni mimari müdahale bu atmosferik etkiyi güçlendirdiği gözlenmiştir. Uzay gemisine benzeyen biçimleri ile tepelerin üzerinde yükselen koruma saçakları, ziyaretçileri, altında gizlice bekleyen tapınakları görmek için davet etmektedir. Saçakların altında uzanan kalıntıların eskiliği ile üzerindeki saçakların yeniliğinin oluşturduğu bu tezatlık güneşin batışı ile ortadan kaybolmakta ve saçakların uzay gemisini andıran bu biçimleri, ertesi gün doğana dek tepelerle bir olmaktadır.
Hacaloğlu
Göbeklitepe’ nin sarı topografyasının aksine Makrevis konakları yemyeşil ormanların içinde yer almaktadır. Makrevis konakları, inşası sırasında seçilen doğal malzemeleri sayesinde tıpkı içinde yaşayan sakinleri gibi, nefes alan ve onlarla birlikte yaşayan organizmalara dönüşmektedir. Başında bulutlar eksik olmayan bu konaklar, zaman zaman görünmez hale gelirken zaman zaman da parıldayan güneşle vadiyi izlemeye devam etmektedir. 1900’lü yılların başında inşa edilmiş olan bu konakların tüm bu değişken iklimsel durumlara rağmen ayakta duruşu, belki de nefes alan malzeme seçimine ve içinde yaşayanları ile bir oluşuna bağlıdır. Mimari tasarımında topografyanın ve bölge halkının kültürünün çok etkili olduğu konaklar, genellikle birbirlerinden uzak inşa edilmiştir. Bölgenin engebeli bir topografyaya sahip oluşu ve konaklara sadece patikalarla ulaşabilme durumu, bu uzaklığı mecbur kılmaktadır. Bir yandan bu uzaklık ve bir yandan da bölgenin sert iklimi, konaklarda yer alan misafir odalarının büyüklüğünü açıklamaktadır. Konakların yemyeşil ormanın içinde sessiz sedasız gizleniyor oluşu, zaman kavramını yitirmemize sebep olurken; günün farklı zamanlarında öten farklı kuş sesleri ve konaktan çıkan seslerle yeni bir zaman kavramı doğurmaktadır.
Göbeklitepe ve Konaklar Mahallesi her ne kadar birbirinden çok farklı topografyaya ve kullanma biçimine sahip olsalar da yerle ve sakinleri ile kurdukları ilişki noktasında bir araya gelmeye başlamıştırlar.
Hacer Bozkurt’un ilk kişisel sergisi Zamanın Katmanları, 10 – 26 Haziran 2022 tarihleri arasında, Almanya’nın Wuppertal kentinde yer alan Utopia Stadt’ta ziyaret edilebilir.
**Sergide yer alan Makrevis Konakları’nın fotoğrafları, 2021 yılında Salt araştırma fonları desteği alan ve Hacer Bozkurt’un Ilgın Yeşim Eldeş ile yürüttüğü “Hemşinlilerin Rusya İmparatorluğu’na Göçü Sonrasında, 20. yüzyılda Köyün Yeniden inşası; Makrevis Köyü (Konaklar Mahallesi) Örneği” başlıklı proje kapsamında üretilmiştir.
*
Hacer Bozkurt Hakkında
1989’da Sakarya’da doğdu. Mimarlık egitimini 2013 yılında Kocaeli Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra, kariyerine mimar olarak baslamıstır. Bir süre çesitli mimari ofislerde çalıstıktan sonra, egitimine İstanbul Teknik Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programında devam etmistir. Yüksek Lisans eğitiminde mimari fotograf çalışmalarına odaklanmış ve Saitali Köknar danışmanlığında “Mimari Fotograf Türlerinin Degerlendirilmesi için Melez Bir Yöntem Önerisi” baslıklı tezini yazmıştır. Tez süreci ile birlikte mimari fotograf üzerine düşünmeye ve çalışmaya baslayan Hacer Bozkurt, mimari fotograf çalışmalarına stüdyo hcrbzkrt mimari fotografta devam etmektedir. Aynı zamanda, çesitli üniversitelerde misafir ögretim görevlisi olarak, mimari tasarım stüdyolarında ve mimari fotograf derslerinde görev almaktadır.
Bozkurt’un katıldığı grup sergileri arasında, Memorable Portraits (Qlick Galeri, Amsterdam, 2019), Minimalism (World Hall Galeri, Barselona, 2020), Photographer of the Year (Espaçons Espelho D’agua, Lizbon, 2020) yer almaktadır.
Gün-Saat
10 (Cuma) 00:00 - 26 (Pazar) 00:00
10haz(haz 10)00:0026(haz 26)00:00“Layers of Time / Zamanın Katmanları”
Açıklama
Mimar ve mimari fotoğrafçı olan Hacer Bozkurt’un ilk kişisel sergisi olan Zamanın Katmanları, 10-26 Haziran 2022 tarihleri arasında, Almanya’nın Wuppertal kentinde yer alan Utopia Stadt’ta ziyaret edilebilecek.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Mimar ve mimari fotoğrafçı olan Hacer Bozkurt’un ilk kişisel sergisi olan Zamanın Katmanları, 10-26 Haziran 2022 tarihleri arasında, Almanya’nın Wuppertal kentinde yer alan Utopia Stadt’ta ziyaret edilebilecek.
Solar Decathlon Avrupa yarışmasının katılımcılarından Team Deeply High daveti ile gerçekleşecek olan mimari fotoğraf sergisi, yarışmanın kültür günlerinde ziyarete açık olacak.
Sergi kapsamında Türkiye’nin önemli kültürel değerlerinden olan Şanlıurfa’nın Örencik Köyü Yakınlarında yer alan Göbeklitepe ve Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Makrevis Köyü (Konaklar Mahallesi) mahallesine odaklanılmıştır. Zamanın sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın sarı tepeleri arasında yer alırken, Makrevis konakları yemyeşil bir vadinin tepesinde belirmektedir. Birbirinden oldukça farklı peyzaja ve yapım sistemine sahip bu iki bölge, kendi topografyası ile bir bütün gibi davranma noktasında bir araya gelmektedir.
Birçok anlamda tarihin sıfır noktası olarak anılan Göbeklitepe tarih öncesi insanının, inanç dünyasını yansıtan tapınaklardan oluşmaktadır. 1200 bin yıl Şanlıurfa’nın sarı tepelerinin altında gizlenmiş bekleyen bu mimari yapılar, alanın yeniden keşfi ile tekrar ortaya çıktı. Alanın ziyarete açılması ile duran zaman tekrar akmaya başladı ve ziyaretçilerle birlikte yeniden yaşamaya başladı.
Göbeklitepe kazı alanı her ne kadar tepelerin içinde gizli saklı ve onların renkleri ile iç içe geçmiş durumda olsa da, yapılan yeni mimari müdahale bu atmosferik etkiyi güçlendirdiği gözlenmiştir. Uzay gemisine benzeyen biçimleri ile tepelerin üzerinde yükselen koruma saçakları, ziyaretçileri, altında gizlice bekleyen tapınakları görmek için davet etmektedir. Saçakların altında uzanan kalıntıların eskiliği ile üzerindeki saçakların yeniliğinin oluşturduğu bu tezatlık güneşin batışı ile ortadan kaybolmakta ve saçakların uzay gemisini andıran bu biçimleri, ertesi gün doğana dek tepelerle bir olmaktadır.
Göbeklitepe’ nin sarı topografyasının aksine Makrevis konakları yemyeşil ormanların içinde yer almaktadır. Makrevis konakları, inşası sırasında seçilen doğal malzemeleri sayesinde tıpkı içinde yaşayan sakinleri gibi, nefes alan ve onlarla birlikte yaşayan organizmalara dönüşmektedir. Başında bulutlar eksik olmayan bu konaklar, zaman zaman görünmez hale gelirken zaman zaman da parıldayan güneşle vadiyi izlemeye devam etmektedir. 1900’lü yılların başında inşa edilmiş olan bu konakların tüm bu değişken iklimsel durumlara rağmen ayakta duruşu, belki de nefes alan malzeme seçimine ve içinde yaşayanları ile bir oluşuna bağlıdır. Mimari tasarımında topografyanın ve bölge halkının kültürünün çok etkili olduğu konaklar, genellikle birbirlerinden uzak inşa edilmiştir. Bölgenin engebeli bir topografyaya sahip oluşu ve konaklara sadece patikalarla ulaşabilme durumu, bu uzaklığı mecbur kılmaktadır. Bir yandan bu uzaklık ve bir yandan da bölgenin sert iklimi, konaklarda yer alan misafir odalarının büyüklüğünü açıklamaktadır. Konakların yemyeşil ormanın içinde sessiz sedasız gizleniyor oluşu, zaman kavramını yitirmemize sebep olurken; günün farklı zamanlarında öten farklı kuş sesleri ve konaktan çıkan seslerle yeni bir zaman kavramı doğurmaktadır.
Göbeklitepe ve Konaklar Mahallesi her ne kadar birbirinden çok farklı topografyaya ve kullanma biçimine sahip olsalar da yerle ve sakinleri ile kurdukları ilişki noktasında bir araya gelmeye başlamıştırlar.
**Sergide yer alan Makrevis Konakları’nın fotoğrafları, 2021 yılında Salt araştırma fonları desteği alan ve Hacer Bozkurt’un Ilgın Yeşim Eldeş ile yürüttüğü “Hemşinlilerin Rusya İmparatorluğu’na Göçü Sonrasında, 20. yüzyılda Köyün Yeniden inşası; Makrevis Köyü (Konaklar Mahallesi) Örneği” başlıklı proje kapsamında üretilmiştir.
Hacer Bozkurt, 1989’da Sakarya’da doğdu. Mimarlık egitimini 2013 yılında Kocaeli Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra, kariyerine mimar olarak baslamıstır. Bir süre çesitli mimari ofislerde çalıstıktan sonra, egitimine Istanbul Teknik Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programında devam etmistir. Yüksek Lisans eğitiminde mimari fotograf çalısmalarına odaklanmıs ve Saitali Köknar danışmanlığında “Mimari Fotograf Türlerinin Degerlendirilmesi için Melez Bir Yöntem Önerisi” baslıklı tezini yazmıştır. Tez süreci ile birlikte mimari fotograf üzerine düşünmeye ve çalışmaya baslayan Hacer Bozkurt, mimari fotograf çalısmalarına Stüdyo Hcrbzkrt Mimari Fotograf’ta devam etmektedir. Aynı zamanda, çesitli üniversitelerde misafir ögretim görevlisi olarak, mimari tasarım stüdyolarında ve mimari fotograf derslerinde görev almaktadır.
Bozkurt’un katıldığı grup sergileri arasında, Memorable Portraits (Qlick Galeri, Amsterdam, 2019), Minimalism (World Hall Galeri, Barselona, 2020), Photographer of the Year (Espaçons Espelho D’agua, Lizbon, 2020) yer almaktadır.
Sosyal Medya:
Websitesi: https://www.hacerbozkurt.com/
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/studiohcrbzkrt/
İnstagram: https://www.instagram.com/studio_hcrbzkrt/?hl=en https://www.instagram.com/hcrbzkrtt/?hl=en
Gün-Saat
10 (Cuma) 00:00 - 26 (Pazar) 00:00
11haz(haz 11)00:0030(haz 30)00:00III. Heykelde Yeni Keşifler Yarışması İçin Başvurular Devam Ediyor
Açıklama
Geçen yıl düzenlenen yarışmaya son başvuru tarihi 30 Haziran 2022.
Açıklama
Geçen yıl düzenlenen yarışmaya son başvuru tarihi 30 Haziran 2022.
Gün-Saat
11 (Cumartesi) 00:00 - 30 (Perşembe) 00:00
11haz(haz 11)00:0030(haz 30)00:00III. Heykelde Yeni Keşifler Yarışması
Açıklama
III. Heykelde Yeni Keşifler Yarışması'na son başvuru tarihi 30 Haziran 2022.
Açıklama
III. Heykelde Yeni Keşifler Yarışması’na son başvuru tarihi 30 Haziran 2022.
Gün-Saat
11 (Cumartesi) 00:00 - 30 (Perşembe) 00:00
Açıklama
Fırat Neziroğlu’nun “İçimdeki Deniz” başlıklı yepyeni eserlerinden oluşan kişisel sergisi, 18 Haziran - 31 Temmuz 2022 tarihleri arasında Anna Laudel Bodrum'da ziyaret edilebilir.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Fırat Neziroğlu’nun “İçimdeki Deniz” başlıklı yepyeni eserlerinden oluşan kişisel sergisi, 18 Haziran – 31 Temmuz 2022 tarihleri arasında Anna Laudel Bodrum’da ziyaret edilebilir.
Fırat Neziroğlu, Su Gibi Serisi, 2022
Anna Laudel Bodrum, 18 Haziran – 31 Temmuz 2022 tarihleri arasında Fırat Neziroğlu’nun “İçimdeki Deniz” başlıklı yepyeni eserlerinden oluşan kişisel sergisine ZAİ Yaşam’da ev sahipliği yapıyor.
Neziroğlu, Anadolu’nun bilinen en eski sanatlarından olan kilim dokuma tekniğini, plastik sanatlara uyarlayarak geleneksel bir formu kendine özgü bir tekniğe dönüştürüyor. Bu alanda ilk kez kullanılan misina malzemesi ile klasik dokuma geleneğine farklı bir yorum katan sanatçı, kendi ismine ait patentli dokuma tekniğiyle geleneksel olanı çağdaş ile uyum içerisinde bir araya getiriyor.
Fırat Neziroğlu, Su Gibi Serisi, 2022
Sanatçı, sadece Anna Laudel Bodrum için özel olarak ürettiği eserlerinden oluşan “İçimdeki Deniz” sergisinde ilk Türk halısı olarak bilinen Pazırık kurganından çıkan Türk Düğümü’ne atıfta bulunan dört büyük halıyı sanatseverlerle buluşturuyor.
Köşeleri yumuşatılmış, akışkan balık dokumalarıyla bezeli bu büyük halıların yanı sıra, sergiye gelenler nakışla işlenmiş bir akvaryum ve su içinde izleyici ile etkileşim içinde olan balık figürünü deneyimleyebilecekler.
Aynı zamanda dansçı olan Neziroğlu’nun su içinde dans ettiği ışık ve akış performansının video olarak yer alacağı “İçimdeki Deniz” sergisi 31 Temmuz 2022 tarihine kadar Anna Laudel Bodrum’da ziyaret edilebilecek.
Fırat Neziroğlu, Su Gibi Serisi, 2022
Gün-Saat
Haziran 18 (Cumartesi) 00:00 - Temmuz 31 (Pazar) 00:00
Açıklama
Dünyanın sanat ve tasarımla daha iyi bir yer olacağına inanan ve bu vizyonla sürdürülebilir yatırımlara imza atan Kale Grubu, entelektüel derinliğe ve birikime sahip fikirleri buluşturan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nde (KTSM), İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle YENİŞİM: Yaratıcı Endüstrilerde İş Modeli Geliştirme Projesi kapsamında “Yaratıcı Endüstrilerde İş Modeli Geliştirme Projesi Eğitimler ve Atölyeler” faaliyetini başlatıyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Dünyanın sanat ve tasarımla daha iyi bir yer olacağına inanan ve bu vizyonla sürdürülebilir yatırımlara imza atan Kale Grubu, entelektüel derinliğe ve birikime sahip fikirleri buluşturan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nde (KTSM), İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle YENİŞİM: Yaratıcı Endüstrilerde İş Modeli Geliştirme Projesi kapsamında “Yaratıcı Endüstrilerde İş Modeli Geliştirme Projesi Eğitimler ve Atölyeler” faaliyetini başlatıyor.
adresine mail gönderebilirsiniz.
PROGRAM İÇERİĞİ
21 Haziran 2022 Salı- Çevrimiçi
Konu; Yaratıcı Endüstriler Temel Kavramlar- Eko Sistem nedir?
Eğitmen; Gökçe Okandan
Ek çalışma; Dış Çevre Analizi
Süre; 1 saat sunuş 1 saat interaktif çalışma
Saat: 14-17 arası
23 Haziran 2022 Perşembe- Yüzyüze
Konu; Kültür Yönetimi- Girişimcilik
Eğitmenler; Gökçe Okandan& Emre Erbirer
Ek çalışma; Tanışma Grupların Belirlenmesi Kurum Ziyaretleri Modeller-Postane – Kulturistan
Süre; 1 saat atölye 1 saat ders 2 saat alan gezisi (2 eğitmen- 20 kişilik gruplar)
Saat: 14-18.30 arası
30 Haziran 2022 Perşembe – Çevrimiçi
Konu; İş Modelleri- Fonlama-NESTA Yaratıcı Girişimcilik Seti İş Kanvası Modeli
Eğitmenler; Gökçe Okandan
Ek çalışma; Yaratıcı Girişimci temsilcileri 3 konuk 15 dk model anlatımı
Süre; 1 saat ders 1 saat Kanvas 1 saat konu
Saat: 14-17 arası
7 Temmuz 2022 Perşembe – Yüzyüze
Konu; Dijitalleşme- İletişim-İzleyici Geliştirme
Eğitmenler; Emre Erbirer
Ek çalışma; Vaka: Çok iyi İşler Konuk: Rümeysa Kiger
Süre; 2 saat ders 1 saat konuk
Saat: 14-17 arası
26 Temmuz 2022 Salı- Yüzyüze
Konu; Atölye İş Kanvası uygulama Atölyesi
Eğitmenler; Gökçe Okandan & Emre Erbirer
Ek çalışma; 15 tane grup (3’er kişilik) ortak alanda atölye
Süre; 2 saat çalışma – 2 saat sunum akran değerlendirmesi -1 saat mentor önerisi
Saat: 11-17 arası
28 Temmuz 2022 Cuma -Yüzyüze
Sunumlar Moderasyon: GO 10*15 – 150 dk 5 dk yorum – 5 saat
Saat: 11-17 arası
Gün-Saat
Haziran 21 (Salı) 00:00 - Temmuz 7 (Perşembe) 00:00
22haz(haz 22)00:0010agu(agu 10)00:00Facades of Buildings – Banja Luka Competition
Açıklama
Kıng Petar I Karađorđevıć, Patrıarch Makarıje Sokolovıć, Theodors Kolokotronıs ve Patra In Banja Luka Sokakları arasındaki binaların cephelerinin bir mimari konsept tasarım önerisi ile geliştirilmesine yönelik uluslararası yarışma.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
Kıng Petar I Karađorđevıć, Patrıarch Makarıje Sokolovıć, Theodors Kolokotronıs ve Patra In Banja Luka Sokakları arasındaki binaların cephelerinin bir mimari konsept tasarım önerisi ile geliştirilmesine yönelik uluslararası yarışma.
Merkezi şehir bölgesinin bir bölümünü ve çeşitli ulusal anıtların yakın çevresini içeren yarışmanın konusu olan ilgili alan, Banja Luka’nın kentsel imajını şekillendirmesi açısından oldukça değerli potansiyeller taşıyan Patra, King Petar I Karadjordjević ve Patriarch Makarije Sokolović sokaklarına bakıyor. Alan, çalışma amaçlarına uygun işlevsel bir birim sağlıyor.
Yarışmacılar için zor olan kısım şehrin modern işleyişinin ve yaşamının ihtiyaçlarına dair özgün atmosfer, bütünlük duygusu, tarihsel tabakalaşma ve farkındalığı iletecek nitelikli ve yaratıcı bir tasarım fikriyle yere ait sorunlara cevap veren bir öneri üretmek. Bu konsept tasarım, cepheleri ve “arada” olan, bağlayan, ayıran, yönlendiren, karşılayan ve dolayısıyla şehrin bu son derece değerli bölümünün tüm kentsel yapısının tutarlı, uyumlu bir görüntüsünü tamamlayan açık kamusal alanı içermeli.
Teslim Koşulları:
Yarışmacılar öneri projelerini dijital olarak teslim etmekle yükümlü.
Son teslim tarihi: 10 Ağustos 2022, saat 23:59
Yarışmaya ait daha detaylı bilgiye yarışmanın resmi sitesi üzerinden erişilebilir.
Gün-Saat
Haziran 22 (çarşamba) 00:00 - Ağustos 10 (çarşamba) 00:00
22haz(haz 22)00:002500:00MSTAS 2022 | Mimarlıkta Sayısal Tasarım Sempozyumu
Açıklama
Mimarlıkta Sayısal Tasarım Sempozyumu'nun on altıncısı, 22-26 Haziran 2022 tarihleri arasında Eskişehir Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde Eskişehir’de düzenlenecek.
Açıklama
Mimarlıkta Sayısal Tasarım Sempozyumu’nun on altıncısı, 22-26 Haziran 2022 tarihleri arasında Eskişehir Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde Eskişehir’de düzenlenecek.
Sosyal medya: @mstas2022
Gün-Saat
22 (çarşamba) 00:00 - 25 (Cumartesi) 00:00
23haz(haz 23)00:0006tem(tem 6)00:00Merhaba – İzmir SMD Öğrenci Bitirme Projesi Ödülleri 2022
Açıklama
2017 yılından bu yana İzmir kenti mimarlık okulları arasında en iyi bitirme projesini seçmek, yeni/genç mimarları teşvik etmek ve özendirici bir ortam oluşturmak amacıyla düzenlediği "Merhaba" yarışmasının başvuruları başladı.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
2017 yılından bu yana İzmir kenti mimarlık okulları arasında en iyi bitirme projesini seçmek, yeni/genç mimarları teşvik etmek ve özendirici bir ortam oluşturmak amacıyla düzenlediği “Merhaba” yarışmasının başvuruları başladı.
adresine gönderilecektir.
Takvim
“Merhaba – İzmir SMD Öğrenci Bitirme Projesi Ödülleri” her yıl düzenlenir. Yarışma İzmir’deki mimarlık okullarında eğitim öğretimin sona ermesi ile birlikte ilan edilir. Duyuru, İzmir SMD web sayfasından yapılır. Başvuru formuna İzmir SMD web sayfasından ve ilgili okulların Mimarlık Bölüm Başkanlıkları’ndan erişilebilir.
Son Başvuru Tarihi: 06.07.2022 saat: 23.59
Seçici Kurul Değerlendirmesi: 22.07.2022-23.07.2022
Seçici Kurul
Seçici Kurul, beş asil ve iki yedek üyeden oluşur. TSMD, İstanbul SMD ve İzmir SMD Yönetim Kurulu Başkanları, Seçici Kurul’un doğal asil üyeleridir, bir asil üye ödüllendirme döneminde İzmir’deki üniversitelerde görev almamış akademisyenler arasından seçilir, bir asil üye de İzmir SMD üyeleri arasından seçilir. Yedek üyeler ve raportör ve/veya raportörler İzmir Serbest Mimarlar Derneği tarafından belirlenir.
Asil Üyeler:
Tamer Aksüt, Y. Mimar (İzmir SMD)
M. Burak Altınışık, Doç. Dr. (PAÜ))
Durmuş Dilekçi, Y. Mimar (İstanbul SMD)
Ali Osman Öztürk, Y. Mimar (TSMD)
Melis Varkal, Y. Mimar (İzmir SMD)
Yedek Üyeler:
İlker Özdel, Y. Mimar (İzmir SMD)
Dürrin Ulema, Y. Mimar (İzmir SMD)
Raportörler:
Yağmur Kaya, Mimar(*) İsimler soyadına göre alfabetik olarak sıralanmıştır.
Ödüller
Jüri tarafından katılımcılar arasından, 3 adet proje Eşdeğer Ödül ile ödüllendirilir. Ayrıca 3 adet proje sergilenmek üzere seçilir.
2022 Yılı Ödülleri: Eşdeğer Ödüller 3 x 7.000 TL ve Sergileme Ödülleri 3 x 4.000 TL olarak belirlenmiştir.
Gün-Saat
Haziran 23 (Perşembe) 00:00 - Temmuz 6 (çarşamba) 00:00
25haz03temDigitalFUTURES Ücretsiz Atölye Çalışmaları
Açıklama
DigitalFUTURES, dünya çapında mimarlar ve öğrenciler için eğitim fikirlerinin yayılması için çevrimiçi bir platformdur. Hesaplamalı tasarım, robotik üretim ve teorik, çevresel ve sosyal kaygılar dahil olmak üzere diğer ilgili alanlardaki en son gelişmeleri ele alıyor. Daha da önemlisi, her şey ücretsiz olarak kullanılabiliyor.
DEVAMINI GÖSTER...
Açıklama
DigitalFUTURES, dünya çapında mimarlar ve öğrenciler için eğitim fikirlerinin yayılması için çevrimiçi bir platformdur. Hesaplamalı tasarım, robotik üretim ve teorik, çevresel ve sosyal kaygılar dahil olmak üzere diğer ilgili alanlardaki en son gelişmeleri ele alıyor. Daha da önemlisi, her şey ücretsiz olarak kullanılabiliyor.
DigitalFUTURES 2022 festivali, Zaha Hadid Architects (ZHA), Foster+Partners, Perkins+Will gibi ofislerden ve Architecture Association (AA), UCL Bartlett, MIT, Harvard ve SCI-Arc gibi kurumlardan en yetenekli mimar ve eğitimcileri hesaplamalı mimari tasarımın en büyük ücretsiz çevrimiçi kutlaması için bir araya getirecek.
Bu yılki DigitalFUTURES uluslararası atölye çalışmaları, dünyanın dört bir yanından önde gelen eğitmenler tarafından verilen 10 farklı dilde sunulan yaklaşık 140 atölye çalışmasından oluşacak. Atölyeler, AI, AR/VR, Biyo Tasarım, Hesaplamalı Tasarım, Veri Görselleştirme, Etkileşim Tasarımı, Malzeme Çalışmaları, Performatif Tasarım, İmalat, Teori, Kentsel Tasarım, Uzay Mimarisi, Tasarım Kurguları, Nöro Tasarım gibi konuları ele alıyor.
Atölye çalışmaları ücretsiz olarak sunuluyor, ancak öğrencilerin katılmak için kayıt yaptırmaları gerekiyor ve atölye çalışmalarının sonunda bir sertifika alacaklar. Birçok atölye, Youtube ve Bilibili’de bulunan canlı yayın denetleme seçenekleri de sunacak. Tam bir liste burada mevcut.
Atölye Kayıtlarının Açılması
26 Mayıs, 10:00am EDT / 4:00pm CET / 10:00pm Çin
Atölye Kayıtlarının Son Tarihi
11 Haziran, 10:00am EDT / 4:00pm CET / 10:00pm Çin
Açılış Töreni
25 Haziran 10:00am EDT / 4:00pm CET / 10:00pm Çin
Atölye Takvimi
26 Haziran – 2 Temmuz (başlangıç tarihleri ve saatleri değişebilir)
Kapanış
3 Temmuz, 10:00am EDT / 4:00pm CET / 10:00pm Çin
Gün-Saat
Haziran 25 (Cumartesi) 00:00 - Temmuz 3 (Pazar) 00:00