Turning Torso

Okuma Süresi: 1 dak

 

Turning Torso, İsveç’in Malmö şehrinde bulunan ve statik tasarımın sihirbazı olarak adlandırılan ünlü mimar ve inşaat mühendisi Santiago Calatrava’nın tasarladığı bir gökdelendir. Yapı, Oresund bölgesinde bulunmaktadır. Kule 54 katlı ve 192 metre yüksekliğindedir. Açılışıyla birlikte Malmö’deki en yüksek bina unvanını Kronprinsen’den almıştır. Tamamlandığında, İskandinavya’daki en yüksek bina ve Moskova’daki 264 metre yüksekliğinde olan Zafer Sarayı’ndan sonra Avrupa’daki en yüksek ikinci bina oldu. Bina o kadar yüksektir ki, Kopenhag’dan görülebilmektedir. Santiago Calatrava’nın eşsiz eserleri arasında yer alan Turning Torso, Dünya’nın ilk burgulu gökdelenidir ve gökdelen mimarisi alanında da bir akım başlatmıştır.

Yapı ile ilgili biraz teknik detaya girecek olursak, binanın taşıyıcı sistemi yapının tam ortasındadır, dış yüzeylerin herhangi bir taşıyıcı görevi yoktur. Bu da, binanin ortasindaki tasiyici sistemin demirlerinin 200 – 250 kg/m3 gibi inanilmaz yogunluklara ulasmasina sebep vermistir. Bina tam 90 derece burgu yapmaktadır. Üst üste konan 9 küpten oluşur. Her bir küp kendi içinde beş kata sahiptir. Kendi ekseni etrafında burgu şeklinde yükselen gökdelen’in İlk iki kat iş yerleri için ayrılmış. Üçüncü kattan itibaren her katta sadece konut olarak kullanılan daireler var ve binanın toplam alanı 17.500 metrekare. Binada toplam 147 daire mevcut. En küçük daireler 90 metrekare, en büyükleri ise 190 metrekare.

Binanın merkezinde yer alan ve ekseni belirleyen asansör boşluğu aslında çelik bir boru vazifesi görüyor ve yük bu asansörün çevresine dengeli bir şekilde yayılıyor. Bu temel direği, binayı çepeçevre saran çelik konstrüksiyon destekliyor.

Taşıyıcı göbeği güçlendiren ise, parçalardan oluşan bir omurga gibi görev yapan, dış kısımdaki üçgenlerden oluşan takviye iskeleti. Bu omurga, yatay ve çapraz pek çok bağ ile küp şeklindeki ünitelerin her birine bağlanıyor. Omurga, ünitelerin her katına, küçük payandalarla bağlanmış. Dış cephe, yaklaşık 2800 kadar alüminyum panelden ve 2250 pencere camından oluşturulmuş. Her ünitede 300 panel bulunuyor.

Yapı, aynı zamanda inside core (Mega Kolon) sisteminin ilk örneğidir. Binanın kat planları yükseldikçe küpler döner ve alt katlardaki kare planlar üst katlara doğru baklava dilimi biçimini alır. Bu da katlarda, maksimum yüzey alanını sağlayacak bir çözüm olarak düşünülmüştür.


Etiketler:
Bu Wiki'yi Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır
Okunma: 41758
Önceki: Torre Agbar Kulesi
Sonraki: Unité d’Habitation

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X