Sydney Opera Evi

Okuma Süresi: 1 dak

 

Sidney Opera Evi, Sidney’in sembolü ve 20. yüzyılın en ünlü ve bilinen yapılarından birisidir. Danimarkalı ünlü mimar Jørn Utzon bu eseriyle 2003 yılında Pritzker Mimarlık Ödülünü kazanmıştır. Yapı, UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesine eklenmiştir.

Sidney Opera Evi, görüntüsü kadar yaratım sürecinde ve sonrasındaki ilginç hikâyesiyle de insanı etkileyen bir eser. Avustralya’daki New South Wales Federal Hükümeti sanat performansları için 1956’da bir opera binası inşa etmeye karar verir. 1957’de uluslararası bir yarışma açılır. Yarışma 250’ye yakın başvuru alır.

Jørn Utzon, Sidney’i hiç görmeden projeyi tasarlamıştır. Sadece fotoğraflara bakarak, limandaki yelkenlilerden ilhamla başlar çizimine. Yutakan Maya Tapınaklarının mimarisi de tasarımını çok etkilemiştir. Utzon’nun yarışmaya gönderdiği, aslında tasarımdan çok basit bir çizimdir ancak çizim o kadar yaratıcıdır ki jüriyi çok etkiler ve yarışmayı tasarımcısına kazandırır.

Utzon henüz Sidney’e gelmeden ve teknik tasarım tamamlanmadan 1959’da yine kendisi gibi Danimarkalı ama Londra merkezli bir inşaat şirketi olan Ove Arup & Partners ile inşaata başlar. Proje ilerledikçe tasarımdaki bazı noktaların inşa edilmesinin olanaksız olduğu görülür. Özellikle opera binasının dışındaki kabukların nasıl inşa edileceği sorusu mühendisleri uzun bir süre zorlar. Sorun tamamen yeni bir teknoloji ve yeni bir malzemeyle çözülür. Bu nedenledir ki Sydney Opera House kendi teknolojisini de geliştirmiş bir eserdir. Ve mimari değeri kadar bir mühendislik harikası olduğu da kabul edilir.

Bina 183 m uzunlukta ve 118 m genişlikte olup 1,8 hektarlık bir alanı kaplar. Benzersiz çatısı 67 m ye kadar yükselir ve İsveç’ten getirilmiş 1.056.000 adet beyaz seramik fayansla bezenmiştir. 580 m adet beton ayak, yerin 2222 m kadar derinine inerek yaklaşık 160.000 ton ağırlığındaki yapıyı taşırlar.

Opera binası 5 adet tiyatro salonunu içerir. Bunlar, 2679 koltuklu Concert Hall (Konser salonu), 1547 koltuklu Opera Theatre (Opera tiyatrosu), 544 koltuklu Drama Theatre, 398 koltuklu Playhouse ve 364 koltuklu Studio Theatre‘dır. Yapının toplam 1000 odası vardır. Bunlar içinde 5 tane prova stüdyosu, 60 tane soyunma odası, 4 lokanta, 6 bar ve çok sayıda hatıra dükkânı vardır. 25.000 kişilik bir şehirin ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik kapasitesine sahiptir.

Sydney Opera Evi, günümüzde dünya standartlarında bir gösteri ve sanat mekanı olarak yaygın bir tanınma ve saygıya sahiptir. Dünyanın önde gelen sanatçılarının performanslarını sergilemek isteyecekleri en önemli referans yapılardan biridir.


Etiketler:
Bu Wiki'yi Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır
Okunma: 18571
Önceki: Şelale Evi
Sonraki: Torre Agbar Kulesi

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X