Seattle Merkez Kütüphanesi

Seattle Merkez Kütüphanesi

Okuma Süresi: 1 dak

 

Seattle Merkez Kütüphanesi, Seattle Halk Kütüphanesi sisteminin ana kütüphanesidir. 11 katlı ve 56 metreye yükselen bu cam ve çelikten inşa edilmiş yapı Seattle şehrinin merkezinde yer almaktadır. 23 Mayıs 2004 yılında kullanıma açılan ve dekonstrüktivist tarzdaki bu yapı mimar Rem Koolhaas tarafından tasarlanmıştır.

Hoffman Construction Company adlı bir inşaat firmasının inşaatını gerçekleştirdiği bu kütüphane 34,000 metrekarelik bir alana yayılmaktadır. 1.450.000’e yakın kitabı ve 400?den fazla halka açık bilgisayarı ile Seattle şehrinin en büyük kütüphanesidir.

Açıldığı yıl 2 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği Seattle Merkez Kütüphanesi, bulunduğu adres olan 1000 Fourth Avenue’de inşa edilmiş üçüncü Seattle Merkez Kütüphanesi’dir.

Kütüphane binası, fonksiyonlara bağlı olarak değişen kat yüksekliklerinden oluşan sekiz kata bölünümüş. Çok yönlü strüktürel çelik ve cam yüzey kamusal mekan ile arasındaki mekanı tanımlıyor ve belirliyor.

4 ve 5. Caddelerden binaya girişler bulunuyor. Seattle’ın ana caddesi olan 4. Cadde’ye bakan katta çocuk kütüphanesi ve yabancı dil kaynakları yer alıyor.

Buradan 5. Cadde’deki ‘Oturma Odası’ adındaki lobiye bir sıra yürüyen merdiven ile ulaşılıyor. Yaklaşık 15 metre yüksekliğindeki eğimli bir cam yüzeyin altındaki bu lobiye 5. Cadde’deki cepheden kapalı bir yol ile ulaşılabiliyor.

Halı kaplı oturma Odasında romanlar yer alırken roman olmayan kitaplar dört kat boyunca devam eden spiral rampada bulunuyor. Böylelikle ziyaretçiler sürekli bir düzende kitaplara bakabiliyor. En üst kattaki okuma odası ise dağ ve Puget Sound manzarasına sahip.

Koolhaas yeni kütüphanesini kitap deposu, yeni bilginin vitrini, düşünce merkezi, tartışma ve huzur bulma mekanı olarak adlandırıyor.

Seattle Merkez Kütüphanesi, bu bağlamda ‘kütüphane’ sözcüğünü yeniden tanımlıyan bir yapı. 2004 yılında yapımı tamamlanan kütüphane özel olarak kitaplara ayrılmış bir mekan yerine her türden bilgi kaynağının bulunduğu bir informasyon merkezi özelliği kazanıyor.

Günümüzde kabul edilen bu karışık yaklaşımın aksine, Seattle Merkez Kütüphanesi farklı işlevlere göre bölünmüş mekanlardan oluşan daha organize bir sistem üzerine kurulmuş. İşlevlerine göre ayrılan farklı kompartmanlar üretilmiş. Her kompartman kendi içinde belirli bir esnekliğe sahip olsa da bu esneklik diğer kompartmanların işlevlerini engellemiyor.

Dekonstrüktivizm stilindeki kütüphane binası, AIA’nın 2007 yılında yaptığı araştırma sonucu yayınladığı Amerika’nın Favori Mimarlık Listesinde 108. sırada yer almaktadır.


Etiketler:
Bu Wiki'yi Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır
Okunma: 12541
Önceki: Rosenthal CAC
Sonraki: Şelale Evi

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X