Louis Kahn

Okuma Süresi: 1 dak

 

Louis Kahn (d. 20 Şubat 1901 ö. 17 Mart 1974) Estonya’nın Saaremaa adasında doğdu. 1905’te Yahudi ailesi Rus-Japon Savaşı’nda babasının askerliğe çağrılacağı korkusuyla Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti. Philadelphia’da büyüdü ve 15 Mayıs 1914’te Amerikan vatandaşı oldu.

Pensilvanya Üniversitesi’nde çizime önem veren sıkı bir Beaux-Arts geleneği ile eğitim gördü. 1924’de Master derecesini tamamladıktan sonra, Kahn bir Avrupa turuna çıktı ve klasizim ya da modernizm’in kaleleri yerine ortaçağ duvarları ile örülü bir şehir olan Carcassonne’de yerleşti. Kahn 1925-1926 yılları arasında 150. Yıl Fuarı’nda Şef Tasarımcı olarak görev yaptı. 1947 yılından itibaren çok önemli etkiler bırakacağı Yale’de on yıl boyunca eğitim verdi, daha sonra Pensilvanya Üniversitesi’ne geçti. Moshe Safdie ve Robert Venturi ünlü öğrencileridir.

Louis Kahn’ın eserleri uluslararası mimari tarzına titiz ve oldukça kişisel bir zevk ve şiirsel bir ışık aşılamıştır. Az sayıdaki eseri, her biri ile olan derin kişisel ilişkisini yansıtır.

Louis Kahn kendi kuşağı tarafından “mimarlar arasında bir filozof” olarak alkışlanıyordu. Kahn, antik dünyanın kalıntılarından ilham alarak Uluslararası Üsluba, sükunet ve hafiflik duygusu veren bir mimarlık aşıladı. Kapsamlı eğitim ve konuşma kontratlarıyla karmaşık özel yaşamı arasında bölünen titiz Kahn yaşamı süresince az sayıda yapı tamamladı. Ne var ki bunlardan bazıları bugün 20. yüzyılın en destansı yapıları arasında kabul edilmektedir. “Gerçekte” diye yazıyordu Kahn, “bir sanat yapıtı, bize, insanın yaptığını doğa yapamaz diyendir.”

New York şehrinde Pensilvanya İstasyonu’nda bir tuvalette iken kalp krizinden öldü. Hindistan’a yaptığı bir iş gezisinden yeni dönmüştü.


Etiketler:
Bu Wiki'yi Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır
Okunma: 13514
Önceki: Le Corbusier
Sonraki: Louis Sullivan

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X