La Sagrada Familia

Okuma Süresi: 2 dak

 

La Sagrada Familia (Kutsal Aile) İspanya’nın Barselona şehrinde bulunan modern mimarinin öncülerinden sayılan Antoni Gaudi’nin 1883 yılında yapımını üstlendiği, fakat ünlü mimarın 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan bir bazilikadır. Yapımı halen devam etmektedir. Halk arasında bitmeyen kilise olarak da bilinir. 1882 yılında halkın yardımlarıyla yapımına başlanan mimarinin bitmemesinin nedeni hala sembolik olarak halkın yardımlarıyla yapımına devam edilmesi ve Gaudi’nin karmaşık mimari tarzının çözülmesinin güçlüğüdür. Ayrıca binanın çizimlerinin ve ilk yapım yöntemlerinin de 19.yüzyıldan kalması nedeniyle günümüz teknolojisine uyarlanması da bir başka zorluktur.2026-2028 yillari arasinda biteceği tahmin edilen kilise yardımseverlerin katkilariyla yapılmaktadır.

Gaudi, bazilikadaki büyük kulelerden bir tanesinin bitimini görebilmiştir. Kuleleri tasarladıktan sonra bu kulelerin Barselona’ya gelecek olan gezginler için mükemmel bir karşılama olacağına inandığını belirtmiş ve kulelerin tepesindeki süslemelerin cennet ile yeryüzü arasında bir bağlantı sağlarmış gibi göründüğünü de ifade etmiştir.  Gaudi, tüm mimari bilgisini karmaşık sembollerle Meryem, İsa ve Kutsal Ruhu simgeleyen bu kiliseye aktarmak istiyordu. O yüzden 1908’den itibaren başka iş yapmayı bıraktı. Tüm enerjisini bu esere ayırdı. Stüdyosunu inşaata taşıdı, hatta vefat edene dek burada yatıp kalkmaya başladı.  Gaudí’nin notları ve tasarımları 1936-39 yılları arasındaki İspanya İç Savaşında yanınca katedralin inşaatına ara verildi. 1940 yılında yeniden başlanan yapının mimari ekibi Francess Quintana, Isidre Puig Boada, Lluis Bonet i Gari ve Francess Cardoner Gaudí’den oluşuyordu. 1987’de heykeltıraş Josep M. Subirachs de proje ekibine katıldı.

UNESCO Dünya Miras Listesindeki bu kilisenin uzunluğu nerdeyse etraftaki tepelerin yüksekliğine eşit. Ama dindarlığıyla tanınan Gaudí burada ustalığını konuşturmuş. Yükseklikleri 125 ile 170 metre arasında değişen dört kuleyi tasarlarken şehrin 172 metrelik en yüksek noktasını geçmemeye çalışmış. La Sagrada Familia’yı bu denli etkileyici kılan elbette sahilde avucunuzdan kaydırdığınız ıslak kumdan yapılmış gibi duran kuleleri. Planında 18 çan kulesinin yer aldığı kilisede kulelerden 12’si havarileri, dördü ise dört İncil yazarını simgeliyor. En yüksek kule İsa’ya, ondan biraz daha alçak olanı da Meryem’e adanmış. Şimdilik sadece sekiz kule mevcut.

Ünlü mimar oyma kulesi, anıtsal bronz kapısı, alengirli cepheleri ve ferah iç mekânıyla eserinin hem bakanları hem gezenleri büyülemesini istemiş. Gaudí’nin doğadan aldığı ilham özellikle iç mekânı şekillendirmiş. Sanatçı bazilikayı ayakta tutan kolonları dallanıp budaklanan ağaçlar şeklinde tasarlamış. Böylece La Sagrada Familia’yı dolaşırken sanki ormanda dolaşmaya çıkmış gibi oluyorsunuz. İç kilisenin çatısındaki taştan yapraklarda, Barselona’daki çınarlardan esinlenilmiş. Kilise duvarlarını kaplayan camlar doğa figürleri ile işlenmiş. Hatta kulelerde meyve desenlerine yer verilmiş. Yapının kulelere döne döne tırmanan merdivenleri de salyangozu andırıyor.  Gaudi, ‘Geleceğin mimarları doğayı taklit edecekler. Bu mimarinin en doğru, rasyonel ve ekonomik kullanımı olacaktır’ demiştir.

Kilise yüzyılın mimari kurallarını hiçe sayan, en garip, en sıradışı eserler arasında sayılıyor. La Sagrada Familia’da hiçbir duvar dik, hiçbir kolon düz değil. Kafanızı nereye çevirirseniz çevirin bir devinim hâkim.  Kilise doğuda Doğuş (Nativity), batıda Tutku (Passion) ve güneyde tamamlanmamış İhtişam (Glory) adında üç cepheye sahip. Doğuş cephesi, 1894-1930 yıllarında inşa edilen ilk cephe. İsa’nın doğumuna adanan bu cephe, Gaudí’nin natüralist tarzını yansıtan doğadan resimler ve sahnelerle süslenmiş.  Mimarı Gaudí’nin koyu bir Katolik oluşu La Sagrada Familia’da Hıristiyan gizemciliğine dair pek çok sembol gizlendiği söylentisini de dillere doluyor. Ana giriş kapısındaki kabartmalar, üçgen içindeki göz figürü, Judas’ın ihanetini betimleyen heykelin solunda bulunan ve toplamları 33 çıkan sayılar ve hatta ana büyük girişin üzerindeki İsa Rölyefinin siz ne yöne giderseniz gidin size baktığı rivayeti vardır. 1987’de tamamlanan sade görünümlü Tutku cephesi ise İsa’nın çarmıha gerilişini, yapımına 2002’de başlanan İhtişam cephesi de, Tanrıya giden yolu temsil ediyor. İç mekânda bu hareketliliğe seramik, mozaik ve çeşitli taşlar eklenirken katedralin cephelerini dolduran yüzeyde ince ince işlenmiş ilahi figürler hep bir şeyleri kaçırıyorsunuz hissi yaratıyor.

İnşaatı neredeyse 100 senedir olay olan katedral, Papa XVI. Benedict tarafından 7 Kasım 2010’da kutsandı ve bir bölümü ibadete açıldı.

Bazilikanın iç yapısını ayakta tutan kolonlar dallanıp budaklanan ağaçlar şeklinde tasarlanmıştır. Yapının içine girildiğinde ormanda dolaşma hissi uyanır.

Gaudi şehirde yaptığı bütün yapılardan elde edilen geliri bu yapıya yatırmıştır.  La Sagrada Familia tutkusunun Barselona’ya damgasını vuran Gaudi’nin sonunu getirdiği rivayetler arasında. Öyle ki ünlü mimarın görkemli eserine karşıdan nasıl olmuş diye bakmak için geri geri giderken trenin altında kaldığı söyleniyor. 10 Haziran 1926’da hayata veda eden usta mimarın naaşı katedralin 1986’da inşasına yeniden başlanan kripta (mahzen mezar) kısmında yer alıyor.


Etiketler:
Bu Wiki'yi Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır
Okunma: 19210
Önceki: Johnson Evi
Sonraki: Petronas Kuleleri

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X