Dancing House

Okuma Süresi: 1 dak

 

Dancing House (Dans Eden Ev), Hollanda kökenli bir sigorta şirketi olan Nationale-Nederlanden’in Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ın şehir merkezinde inşa ettirdiği binasına verilen takma isimdir.

Hırvat ve Çek kökenli bir mimar olan Vlado Miluni’nin Kanada kökenli bir mimar olan Frank Gehry ile işbirliği yaparak boş olan ve nehir kıyısında yer alan bir alanda tasarladığı binadır. Bu alandaki yapı 1945’teki Çek Bombardımanındaki harap olmasından beri boş duruyordu. 1992 yılında başlanan inşaat 1996 yılında tamamlandı.

Geleneksel mimari akımlara uygun olmayan ve Dekonstrüktivizm stilinde olan bu tasarım inşaatın onaylanmasından itibaren tartışmalara neden oldu. Çek Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olan ve bu yapının hemen yanındaki bölgede yaşayan Václav Havel bu inşaatın gerçekleşmesini destekledi ve binanın kültür aktivitelerinin önemli bir merkezi olacağını umduğunu belirtti.

Orijinal olarak Fred Astaire ve Ginger Rogers’a adandığı ve dans eden iki partneri sembolizce ettiği için Fred and Ginger olarak adlandırılan bu yapı bölgede yaygın olan Barok, Gotik ve Art Nouveau binalar arasında oldukça dikkati çekiyor. Yapıya verilen başka bir isim de “Sarhoş Ev”‘dir.

Çatı katında bir Fransız restoranının yer aldığı binada birkaç adet uluslararası firmanın ofisleri bulunmaktadır.

Yapı, her biri farklı şekilde bulunan 99 beton panelden oluşmakta. Yapıda kullanılan diğer malzemeler ise prekast beton, çelik ve cam.

Binanın üstünde ise ‘Medusa’ lakaplı bükülmüş bir metal yapı bulunuyor. Bu kubbe yapı ise metal çubukların metal bir mesh tabakası ile örtülmesiyle oluşturulmuş.

Binanın dış cephesi yoğunlukla camdan oluşmaktadır. Bu durum çevredeki klasik tarzdaki binalar ile uyumsuzluk gösterdiği için, şehrin dokusu ile ters düşen bina tasarımı tartışmalara sebep vermiştir. Tartışmalı yapı, uzun bir süre Prag’da yaşayanlar için sorun olmuş ve inşaatı süresince, pek çok kişi bu yapının fazla modern olması nedeni ile şehrin doğal havasını bozduğu için yapıyı bir türlü benimseyememiş ve kabullenememiştir. Ancak zamanla, yapı Prag şehrini tanımlayan bir sembole dönüşmüş ve günümüzde kentteki bütün mimari yapılar içinde kuşkusuz en dikkat çeken ve beğenilen yapıların başında gelmektedir.


Etiketler:
Bu Wiki'yi Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır
Okunma: 77620
Önceki: Chrysler Binası
Sonraki: Eyfel Kulesi

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X