Art Deco Tarzı

Okuma Süresi: 1 dak

 

Art Deco tarzı ilk olarak Fransa’da ortaya çıkan bir sanat akımıdır. 1920’lerden sonra özellikle mimari alanda, son derece görkemli örneklerine rastlamak mümkündür. Art nouveau’nun hemen ardından gelişen Art Deco tarzı, ondan farklı olarak el emeğine değil, sanayiye dayalıdır. Bu sebeple desenleri floral temalı veya kıvrımlı değil, tamamen geometrik kökenlidir.

1920’li yıllarda hızla endüstriyelleşen ve modernleşen Amerika toplumunda tüketim artmış, bolluk ve refah dönemi olarak da bilinen ‘Görkemli 20’ler’ çağı başlamıştı. Mimari, tasarım, dekorasyon, görsel sanatlar ve moda gibi alanlara yansıyan sosyal değişimlerin etkisi Art Deco’nun şekillenmesinde de son derece etkili olmuştur.

Art Deco stilindeki uygulamalarının başlıca özellikleri, pahalı malzeme kullanımı, yapılarda düz ve keskin hatların dominan olması, geometrik şekillerin aerodinamik formlar ile birlikte harmanlanması ve aydınlık renk tercihleri olarak tanımlanır.

Art Deco’da da aynı Art nouveau’da olduğu gibi gotik süsleme öğelerinden yararlanılır. 1930’lardan sonra mimarların mimariyi süsten ayırmak istemeleri ve süslemeyi değil işlevselliği savunmalarıyla akım önceleri son bulmuştur. Fakat 1960’lı yıllarda modern mimarinin tekdüze yapılarına bir başkaldırı olarak bu kez ‘Art Deco Revival’ adı altında Batıda yeniden gündeme gelmiş ve tekrar itibar görmeye başlamıştır.

Art Deco çeşitli tarihi kaynakların belirttiği üzere, Art Nouveau, Bauhaus ve Kübizm gibi çeşitli avangart kaynaklardan etkilenmiştir. Süslemeye ilişkin motif ve desen stilleri genellikle Amerikan kızılderili kültüründen, eski Mısır’dan, Maya ve Aztek kültürlerinden, antik Roma’dan ve antik Yunan’dan esinlenmiştir.

Art Deco bir akım olmanın ötesinde, yeni bir yüzyıl için tasarlanmış sofistike bir modernizmi temsil etmekte idi. Kullanılan modern unsurlar arasında stilize edilmiş dişli çarklar ve tekerlekler gibi makine ve otomobil ögelerini sembolize eden şekiller, güneş ışıklarır veya çiçek buketleri gibi doğal unsurlar bulunuyordu. Art Deco’nun iki farklı ana desen türü vardı: Zigzag Modern ve Yuvarlak Hatlı Modern (Streamline).

Art Deco tarzıyla ilişkili mimarlar arasında Fransa’da Eliel Saarinen, Amerika’da Raymond Hood, William Van Alen, Henry Hohauser, L. Murray Dixon ve T. L. Pflueger gibi isimler sayılabilir.

Mimaride Art Deco tarzının başarılı örnekleri arasında en başta, Eliel Saarinen’in Helsinki Garı, Ankara Tren Garı, Chrysler Binası, Rockefeller Center, New York’taki Empire State Binası ve Radio City Music Hall gösterilir.


Etiketler:
Bu Wiki'yi Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır
Okunma: 82493
Sonraki: Art Nouveau

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X