Alvar Aalto

Okuma Süresi: 2 dak

 

Alvar Aalto (d. 3 Şubat 1898, Kuortane – ö. 11 Mayıs 1976, Helsinki), 20. yüzyılın en önemli mimarları arasında yer alıyor. Aalto mimarlık, mobilya, tekstil ve cam işleri alanlarında çok başarılı tasarım işleri yapmıştır. Aalto’nun erken dönem kariyeri, 20. yüzyılın ilk yarısında Finlandiya’daki ekonomik gelişime ve sanayileşmeye rast gelmekte olup Ahlström-Gullichsen ailesi başta olmak üzere müşterilerinin pek çoğu sanayiciydi. 1920’lerden 70’lere kadar süren kariyeri boyunca yapıtları sırasıyla İskandinav Klasisizmi, 1930’larda daha rasyonel Uluslararası Üslup Modernizmi, 1940’larla beraber daha organik modernist anlayışının etkileriyle tasarlandı. Yine de kariyeri boyunca en belirgin özelliği Gesamtkunstwerk, bir bütün sanat olarak taşıdığı kaygıdır; öyle ki – ilk eşi Aino Aalto ile beraber – sadece binayı değil, onun iç yüzeylerinden mobilyalarına, lambalarına, cam işlerine kadar pek çok bileşeniyle müdahale etti. Kendisi tarafından tasarlanan Alvar Aalto Müzesi, onun memleketi olarak kabul edilen Jyväskylä’dadır.

Finlandiyalı mimar, her ne kadar bazen İskandinav modernizminin ilk ve en önemli mimarlarından kabul edilse de, tarihi bilgilere yapılan daha sıkı incilemelere göre Aalto’nun (Finlandiya’da bir öncüyken) Gunnar Asplund ve Sven Markelius gibi diğer İsveç’teki öncülerle beraber iletişim içinde olduğu ve onlardan etkilendiği görülmektedir. İskandinavya’daki bu dönemdeki bu neslin paylaştığı özelliklerin başında hepsinin klasik eğitim gördükten sonra o dönemki adıyla İskandinav Klasisizmi – önceki baskın tarz Ulusal Romantizm’e tepki olarak beliren bir başka tarz – tarzıyla tasarımlar yapmaya başlayıp daha sonra 1920’lerle beraber modernizme kaymasıydı. Jyväskylä’ya 1923’te kendi bürosunu açmak üzere dönüşüyle beraber Aalto kendini hepsi de klasik tarzda bazı tek ailelik evler tasarladı. Bu evlerin arasında annesinin kuzeni Terho Manner için Töysa’da 1923’te tasarladığı ev, Jyväskylä polis şefi için 1923’te tasarladığı yaz konağı ve Tarvaala’da 1924’te tasarlanan Alatalo çiftlik evi yer almaktaydı. Bu süreçte ilk umumi binalarını tamamladı: Jyväskylä İşçi Klübü (1925), Jyväskylä Savunma Birliği Binası (1926) ve Seinajoki Savunma Birliği Binası (1924-29). Aalto bunun yanında Finlandiya veya yurtdışında yapılacak prestijli devlet binaları adına birçok mimarlık yarışmasına katıldı. Bunların arasında başlıca Fin Parlamento binası (1923 – 1924), Helsinki Üniversitesi için ek bina ve Cenova, İsviçre’deki Milletler Cemiyeti’ne ev sahipliği yapacak yapı (1926-27) yer almaktaydı. Buna ek olarak bu dönem, profesyonel dergi ve gazetelere makale yazan Aalto’nun yazı bakımından da oldukça bereketli bir dönemidir.

Aalto’nun kariyeri İskandinav Klasisizmi’nden saf Uluslararası üslup modernizme ve hatta daha kişisel sentetik ve nevi şahsına münhasır modernizme kadar değişkenlik gösterir. Aalto’nun yapıtları şehir planlama ve mimarlık kadar büyük ölçekli alanlardan iç mimarlık, mobilya ve cam tasarımı ve resim sanatına kadar değişkenlik gösterir. Hayatı boyunca 500’den fazla ayrı bina tasarladığı bilinen mimarın 300 kadar tasarımı inşa edilmiş olup bu binaların çoğu Finlandiya’da bulunmaktadır. Bunun yanında Fransa, Almanya, İtalya ve ABD olmak üzere birkaç inşa edilmiş tasarımı bulunmaktadır.

Aalto yaptığı resimlerin kişisel sanattan ziyade mimari tasarım sürecinde yaptığı birer çalışma olduğunu öne sürmüştür. Aynı şekilde onun küçük ölçekte ahşapla yaptığı heykelsi deneyler daha sonraki mimari detay ve formların oluşmasına yol açmıştır. Bu deneylerden bazıları patent elde etmiştir: örneğin, 1932’de yeni bir lamine bükük-kontrplak mobilya formu geliştirmiştir. Onun deneysel yöntemleri, Bauhaus tasarım okulundan, özellikle 1930’da tanıştığı László Moholy-Nagy gibi kimselerle sürdürdüğü iletişim sonucunda gelişmeler gösterdi. Aalto’nun mobilyaları Londra’da 1935’te sergilendikten sonra karşılaştığı olumlu ilgi ve talep karşısında, eşi Aino, Maire Gullichsen ve Nils-Gustav Hahl ile beraber Artek şirketini kurdu. Aalto’nun cam işleri (Aino ve Alvar) Iittala tarafından üretildi.


Etiketler:
Bu Wiki'yi Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır
Okunma: 63596
Sonraki: Antoni Gaudí

REKLAM ALANI

Reklam Vermek?
X
X